hamilelikte burun akıntısına ne iyi gelir / Hamileyim, Eyvah Grip Oldum!

Hamilelikte Burun Akıntısına Ne Iyi Gelir

hamilelikte burun akıntısına ne iyi gelir

HAMİLELİKTE ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINA DİKKAT

Değişken hava şartları ve kış mevsiminin gelmesiyle birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma oranında ciddi bir artış görülüyor. Özellikle kış ayları, anne adayları ve doğmamış bebekler için her türlü riskten korunmaları ve sağlıklı bir hamilelik dönemi açısından oldukça önem taşıyor. Hamilelik gibi bağışıklık sisteminin korunmasının önemli olduğu bu dönemde, anne adaylarının daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Hamilelikte meydana gelen her türlü enfeksiyonda, enfeksiyonun yerine göre yaklaşımlar değişkenlik gösterir. Bu durumda önem verilmesi gereken konu, enfeksiyona zamanında müdahale edilmesi ve ilerlemesinin önüne geçilmesidir. Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi oldukça hassas ve önemlidir. Yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonları, bağışıklık sistemini zayıflatarak, dolaşım ve solunum yolunda normalde yaşanan sıkıntıların daha fazla hissedilmesine sebep olur. Bu nedenle hamilelerin kış aylarında çok yönlü önlem alması gerekir. Beslenme düzeni, hijyen koşulları, giyim, ilaç kullanımı ve egzersiz gibi konularda da titiz davranılması önemlidir.

 

Grip ve soğuk algınlığı birbirinden farklılık gösterir

Grip ve soğuk algınlığı virüslerin neden olduğu hastalıklardır. İki hastalık da sanılanın aksine farklılıklar gösterir. Soğuk algınlığında yüksek ateş görülmezken, gripte çok yüksek ateş ve araya giren ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gözlemlenebilir. Soğuk algınlığında görülen belirtiler; burun akıntısı, hapşırma, boğazda yanma hissi ve öksürüktür. Gripte ise; genelde 39 derece ve üzeri ateş, baş, kas-eklem ağrısı, bitkinlik ve orta şiddette öksürük yaşanır.Hamilelerde görülen yüksek ateş 39 derece ve üstü olmalıdır. 38 derece ateşte, ateş düşürücüler kullanılır. Alın, koltukaltı, diz kapağı arkasına soğuk kompresi uygulanmalıdır. Ilık duş alınmalı, ince giysiler giyilmelidir. Anne adayında ateş şikayeti devam ediyorsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır.

 

Hamileliğin ilk aylarında yüksek ateş tehlikelidir

Hamileliğin ilk üç ayında yüksek ateş tehlikelidir ve bebeğe zarar verebilir. Bu sebeple yüksek ateşe izin verilmemelidir. Doktor muayenesine kadar, hamilenin vücut ısısını ve bebek üzerinde oluşturacağı olumsuz etkiyi azaltmak için, annenin ateşi mutlaka düşürülmelidir. Doktora gidene kadar parasetamol ilaçlar alınabilir. Bu tür ilaçların hamilelik üzerinde kötü bir etkisi yoktur.

 

Enfeksiyonlar, fiziksel ve psikolojik olarak anneyi zorlar

Özellikle sonbahar ve kış ayları bu enfeksiyonların en çok görüldüğü zamanlardır. Gebelikte yaşanan enfeksiyonların hem anne adayına hem de bebeğe bazı olumsuz etkileri söz konusudur. Bu durum anne adaylarını hem fiziksel hem de psikolojik olarak zorlar. Hamilelik, tek başına gribe yakalanmak için bir neden değildir. Ancak hamile bir kadındaki enfeksiyonda komplikasyon görülme oranı daha da artar.

 

Hamilelik, bağışıklık sisteminde bir bozulma yaratmaz

Gebelikte bağışıklık sistemi ilişkisi oldukça karmaşıktır. Bağışıklık sisteminin, gebelikte genellikle baskılandığına inanılmaktadır. Ancak enfeksiyondan korunma hücreleri dediğimiz savunma hücrelerinin seviyeleri değişir. Aslında bu durum bebeğin anne karnında tutunması ve gebeliğin devamı için gereklidir. Gebelerin enfeksiyon hastalıklarına sık yakalanmadıkları görüşü hakimdir. Yinede birçok farklı görüş, bağışıklık sisteminin zayıfladığını ve daha sık enfeksiyon geçirildiğini ifade eder.Bunun yanı sıra son yıllarda yapılan çalışmalar ise, gebelerde bağışıklık sisteminde bir bozulma olmadığını ve gebelerin bir çok enfeksiyon hastalığına yeterli yanıt gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu açıdan bakıldığında ise farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Gebelikte bağışıklık sisteminin zayıfladığına dair ortak bir görüş hâkim değildir.

 

Kapalı mekanlar risk yaratıyor

Kış aylarında hamile kadınların dikkat etmesi gereken önemli konulardan biri de sağlıklı havalandırma şartlarıdır. Kışmevsiminin gelmesiyle birlikte hamilelerin soğuk havadan korunmak için kalabalık ve kapalı ortamları tercih ettikleri gözlemlenir. İyi havalandırılmayan ortamlar, bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına sebep olur. Bu tarz kapalı mekanlar hamileler için büyük riskler içerir. Bulaşıcı hastalıkların ve alerjilerin çoğalmasına neden olan bu koşullar, değişen hava şartlarıyla birlikte birçok hastalığa sebep olmaktadır. Bu nedenle anne adaylarının vakit geçirdikleri mekânları özellikle de evlerini sıklıkla havalandırmaları önerilir. Ayrıca mümkün olduğu kadar hastalığı olan kişilerle yakın temasta bulunulmamalıdır. Eller devamlı temiz tutulmalı ve sık yık yıkanmalıdır. C vitamini ağırlıklı beslenilmeli, bol sıvı tüketilmelidir.

 

Polyester, naylon ve sentetik giysiler giymek zararlı

Kış aylarında tek parça kalın kıyafetler giyilmemeli, rahatsızlık vermeyen yünlü, pamuklu, yumuşak ve havalanabilir giysiler tercih edilmeli ve aşırı terlemekten de kaçınılmalıdır. Anne adaylarının soğuk havalarda ısınmak için giydiği polyester, naylon ve sentetik giysiler de oldukça zararlıdır.  Bu tip giysilerin hava geçirme özelliği olmadığından terlemeye ve buna bağlı mantar enfeksiyonlarına neden olur, bu sebeple kesinlikle tercih edilmemelidir. Kıyafetlerde koyu ve siyah renkler yerine canlı renkleri tercih etmek, hamile güzelliğini sergilemeye olanak verdiği gibi; stresten ve karamsarlıktan uzaklaşılmasına da yardımcı olarak, anneye enerji verir. Kış aylarında güneşten daha az yararlanıldığı için, her gün açık havada yapılacak yarım saatlik yürüyüş, gereken D vitamini için yeterlidir. Bu gezintilerde hava alan giysiler tercih edilmelidir.

 

Sağlıklı bir uyku için oda hijyeni önemli

Sağlıklı bir uyku için yatak odalarının hijyeni de çok önemlidir. Burun tıkanıklıkları ve öksürüklerin önüne geçebilmek için evlerin sık sık süpürülmesi, yastık ve yorganların hijyenik koşullarda olması, sıklıkla değiştirilmesi ve ortamın tozlardan arındırılması gerekir. Evcil hayvanlar ise yatak odalarından uzak tutulmalıdır. Mümkünse yatak odalarında halı kullanılmamalıdır. Evlerde soba ve kaloriferlerin kuruttuğu havayı kaynayan bir çaydanlık ile nemlendirmek de faydalıdır. Nefes almakta zorlanılırsa 2-3 gün kadar burun spreyi kullanılabilir. Ayrıca deniz suyu spreyleri de tercih edilebilir. Burnu nemlendirmek için ortamın nemli tutulması gereklidir.

 

Ihlamur, zencefil ve tarçınlı çay rahatlatıyor

Üst solunum yolları enfeksiyonları genellikle viral denilen hastalık grubundadır. Bu durumda yaşanan şikayetler için rahatlatıcı ilaçlar kullanılır. Ateş düşürücü ve burun açıcı spreyler gibi şikayet giderici ilaçlar da kullanılabilir. Hamilelerde grip ve soğuk algınlığı ağır hastalığa sebep olabilir. Antiviral ilaç alımı, ciddi sonuçların önlenmesine yardımcı olabilir. Anne adayının antiviral ilaç almasının, kendisi ve bebek için zararı olduğunu düşündüren hiçbir çalışma yoktur.Eğer bakteriyel bir enfeksiyon durumu var ise antibiyotik kullanımı gerekmektedir. Ihlamur, zencefil, tarçınlı çay, C vitamini özellikle taze sıkılmış portakal suyunun rahatlatıcı etkisi olduğundan, tedavi uygulaması için bu içeceklerin de tüketilmesi önerilir.

 


Hamilelikte burun tıkanıklığı

Hamile olduktan sonra farklı farklı şikayetlerimiz olur. Bulantı-kusma, halsizlik gibi şikayetlerin yanı sıra burun tıkanıklığı da en sık karşılaşılan şikayetlerdendir. Kendi hamileliğimde de burun kuruması ve ardından buna bağlı hafif burun kanamaların oldu.

Burun tıkanıklığı da hamilelik döneminde görülen belirtilerin başında gelir. Hamilelik döneminde burun tıkanıklığını birçok anne adayı yaşar. Ancak burun tıkanıklığın nedeninin hamilelikten dolayı olduğu aklımıza gelmeyebilir. Yapılan çalışmalar hamile kadınların %30’u burun tıkanıklığı ve burun akıntısı şikayeti yaşadığını göstermektedir. Bunun için eğer ki hamileyken burun tıkanıklığınız varsa bunu grip değilim ama niye burnum akıyor şeklinde düşünmenize gerek yoktur. Bu durum sebebinin hamileliğiniz olduğunu bilmelisiniz. Ben alerji zannetmiştim. Sonra doktorumla görüşünce , burun kuruluğu olduğunu öğrenmiştim.

Burun tıkanıklığı genel olarak hamileliğin ikinci ayında görülmeye başlanmaktadır. Tabi ki her hamilede burun tıkanıklığı durumu görülmez. Ancak burun tıkanıklıkları genel olarak hamileliğin ikinci ayında başlayarak gebeliğin son bulmasından sonra azalarak birkaç hafta içinde son bulmaktadır. Progesteron ve östrojen hormonu, hamileliğin ilk ve son aylarında ciddi artış gösterir. Gebelik döneminde hormonal değişikliğe bağlı olarak burun içerisindeki dokuların ve damarların ödemlenmesi sonucu burun tıkanıklığı artar. Bu sıkıntıda gerçekten yaşantınızı zorlaştırabilir. Uyumanızı, beslenmenizi zorlaştırabilir.

Peki bu durumda neler yapabilirsiniz;

-Her zaman olduğu gibi hamilelikte burun içinin nemli kalması çok önemli. Bu yüzden yaşadığınız ortamın nem dengesini sağlamalısınız. Evin içinde bir buhar makinesi kullanabilirsiniz. Buhar makinesi yoksa uyuduğunuz odaya bir bardak su koymak, nemli bez koymakta faydalı olabilir.

-Bol sıvı tüketmek de çok etkilidir. Özellikle günde en az 2 litre su tüketmelisiniz.

-Uyurken başınızın altına bir yastık daha koyarak yükseltebilirsiniz. Böylece gece burnunuz daha fazla tıkanmaz, daha rahat nefes alırsınız.

-Buhar solumak burnun bir süre açılmasını sağlar. Kaynamış suyu bir kaba koyarak çıkan buharı soluyabilirsiniz ya da bir havluyu sıcak su ile nemlendirerek yüzüne koyup buharından faydalanabilirsiniz.

-Ilık bir banyo da burun tıkanıklığına iyi gelir. Aynı zamanda sıcak su ile nemlendirilmiş olan küçük bir havluyu yüze tutmak ve havasını solumak da yararlı olabilir.

-Ayrıca burun içinin nemlenmesi ve kurumasını önlemek için serum fizyolojik veya kuruluk için olan ürünleri kullanabilirsiniz. Bunlar mukozanın üstünde görünmez koruyucu bir tabaka oluşturarak, burun içinin nemlenmesini sağlar. Bu okyanus suları alışkanlık yapmaz, hamilelik veya emzirme döneminde rahatlıkla kullanılır. Benim kendi hamileliğimde de kullanıp rahatladığımı söyleyebilirim.

-Sigara, boya, alkol, parfüm gibi kokulardan kaçınmalısınız.

Bu öneriler siz hamilelerin daha rahat nefes almanızı, burun içi mukozasının kurumasını önleyecektir.

Gebelikte grip nasıl geçer?

Risk grubunda yer alan hamilelerin sadece bağışıklık sisteminde değil aynı zamanda dolaşım ve solunum sisteminde yaşanabilecek komplikasyonlar hem anne adayına hem de bebeğe zarar verebilir. Bu sebeple hamileyken gribi hafife almamak çok önemlidir.

GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?

• Yüksek ateş (38 derece ve üstü)
• Kuru öksürük,
• Boğaz ağrısı,
• Yutkunmakta zorlanma,
• Halsizlik ve yorgunluk,
• Kas ve eklem ağrıları,
• Burun akıntısı,
• Hapşırma,
• Nefes almada zorluk çekme,
• Baş ağrısı
• Bazı dönemlerde baş dönmesi ve kusma.

HAMİLELİKTE YÜKSEK ATEŞE DİKKAT!

Gebeliğin ilk 3 ayında grip sebebiyle yaşanacak enfeksiyonlar ve yüksek ateş bebeğe zarar verebilir ve hatta sakat kalmasına yol açabilir. Gebeliğin son haftalarında görülen yüksek ateş ise doğum sancılarının başlamasına neden olabilir. Ancak yaygın bir inanış olan grip sebebiyle öksürüp hapşırma düşüğe sebep olur düşüncesi tamamen yanlıştır.

Gebelikte grip nasıl geçer

HAMİLELER NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALI?

  • Ateşiniz 38 derecenin üstüne çıktıysa,
  • Nefes darlığıyla göğüs ağrısı olursa,
  • Kulakta şiddetli bir ağrı ve akıntı varsa,
  • Ciltte döküntü ve kızarıklıklar ortaya çıktıysa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Hamileyken gripten korunmak mümkün mü?

  • Gribe sebep olan virüsten uzak durmak korunmanın ilk adımıdır.
  • Bu noktada virüsün yaygın olarak bulanabileceği kapalı alanlardan, toplu ortamlardan, kamu alanlarından uzak durulmalıdır.
  • Toplu taşıma araçları gibi virüsün kolayca bulaşabileceği alanlarda anne adayının maske takması etkili bir önlem olacaktır.
  • Grip salgınlarının olduğu dönemde tokalaşmamak da gripten korunmak için iyi bir yoldur.

Gebelikte grip nasıl geçer

HAMİLEYKEN GRİP AŞISI YAPTIRILIR MI?

Grip aşısı canlı virüs içermediğinden hamilelikte kullanılmasının bir sakıncası yoktur. Ancak hamilelik döneminde ilaç kullanmak gibi aşı olmakta da doktor kontrolünde yaptırılması gerekir. Doktordan onay alan anne adayının zamanlaması çok önemlidir. İlk üç bebeğin gelişimi ve düşük yapma riski bakımından önemli bir süreçtir. Bu sebeple grip aşısı yaptıracak annenin hamileliğinin ilk 3 ayını tamamladıktan sonra aşı yaptırması en doğru yoldur.

ANNE ADAYI HAMİLEYKEN GRİP OLURSA…

Her türlü önleme rağmen anne adayları hamileyken grip olabilir. Bu durumda ilk belirtilerin ortaya çıkmasıyla birlikte doktora başvurmalıdır. Doktor semptomları hafifletmek için ilaçlar verebilir. İlaçların yanı sıra kişisel önlemlerde gribin etkilerini azaltabilir.

Bunlar;

• Bol bol sıvı almalı,
• Doğru ve iyi beslenmeli,
• C vitamini takviyesi almalı,
• Uyku düzenine dikkat etmeli,
• Yaşanılan ortamın iyi havalandırılması ve yeterince sıcak olmasına özen gösterilmelidir.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir