gdo nedir yararları ve zararları / GDO Nedir, İnsan sağlığına yararları ve zararları nelerdir? - Finans 365

Gdo Nedir Yararları Ve Zararları

gdo nedir yararları ve zararları

GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) yararları ve zararları nelerdir?

Hızla yaşanan nüfus artışı ve tarım alanlarının giderek azalması ve daralması artık gıda konusunda birçok teknolojik gelişme kullanılarak daha fazla üretim yaparak talep karşılanmasına gidilmesi hem düşündürücü hem de sakıncalı. Ancak dünya hızla bu tüketim sayesinde yine dönmeye devam ediyor. Elde edilen ürünlerin daha fazla üretilmesi ve daha çok talebi karşılaması için birçok hormon kullanımı artık günümüzün tek gerçeği olarak karşımıza çıkıyor.

Ekonomik olarak yaşanan kriz de bu gibi durumlarda en büyük çaresizlik ve etkenlerden birisidir. Özellikle birçok ülke bu konuda gen değişimi de sağlayarak doğal gıdadan tamamen uzaklaşarak yapaylaşmaya yöneliyor. Kanada, Amerika, Çin, Güney Afrika, Arjantin ve Avustralya olmak üzere birçok ülke; gen aktarımı yaparak birçok gıda üretimini sağlıyor.

GDO nedir? Nasıl Uygulanır?

GDO bir organizmada genlerin teknik usuller kullanılarak değiştirilmesi anlamına gelir. Genetik bilgilerin zincir şeklinde bulunduğu DNA ve RNA hücreyi oluşturur. Bu hücrelerde bulunan genlerin teknik olarak değiştirilmesi ile üretimi ve içeriği genel anlamda değişime uğrar. Genetik özelliklerine birçok özellik katılarak da kimyasal, fiziksel ve biyolojik olarak değişim sağlanabilir. Bir başka canlının geni başka bir canlıya aktarılarak onun da yaşaması ya da adapte olması bu şekilde sağlanabilir. Öncelikle genin elde edilmesiyle hücreden alınması gerçekleşir. Mısır kurtlarına karşı toksin üretmiş olan bir mısır, patates böcekleri için toksin üretmiş olan bir patates elde edilerek daha fazla nişasta oluşması gerçekleştirilmektedir. Bir soğuk su balığının geninin de bir çileğe aktarılması ile çileğin soğuk ortamda da yetişmesi sağlanabilmektedir.

Bazı enzimlerin alınması ile oluşturulan gen seçilmiş bir durumda olan başka bir organizmaya nakledilerek çoğalması sağlanır. Artık bunu alan organizma üretime başlar ve karşılık olarak protein sentezini de tamamlar.

GDO sadece gıdalarda kullanılmayan bir uygulamadır. Bakteriler, bitkiler ve hayvanlar için tüm türleri değiştirilerek genetiğiyle oynanan canlılar arasında yer alırlar.

GDO’nun Faydaları Nelerdir?

Genlerin aktarılmış olması tür olarak daha iyi olanın aktarıldıktan sonra mükemmel sonuçlar getirerek daha kaliteli olmasını sağlaması açısından faydalı olacağı söylenmektedir. Bunun yanında bu organizmaların daha dirençli olarak ortaya çıkması ile dünyada oluşan açlık için de çözüm getireceği yolunda varsayımlar üretilmektedir. Besinlerde oluşabilecek tatlar fazlalaşır, dayanma süreleri uzar, besin değerleri artırılabilir ve olgunlaşma süresi daha kısalarak sürekli tüketim sağlanabilir.

Bu tarz çalışmalar sayesinde hayvanların da ekonomi açısından üretime dahil edilmesi sağlanabilir bir olasılık olarak ortaya çıkabilir. Bu genetik değişimi sonucunda bazı balık türlerine aktarılan yeni genler sayesinde, hastalıklara karşı direnç sağlamasına etken olmuş bu kodlamalar sayesinde üretimde artış olarak çoğalmaları artmıştır. Doğurganlık ve ideal hayvan oluşumu sağlanmıştır.

GDO’nun birçok sayısız faydası olduğu doğru bir tespit olsa da bu gelişimin yasalarla korunarak ve insan sağlığından tüm yaşayan canlılara zarar vermeden denetimli olarak yapılması oldukça önem taşımaktadır.

GDO’nun Zararları Nelerdir?

GDO’nun birçok faydası olduğuna dair yapılan açıklamalardan sonra birçok sivil toplum örgütü ve kamuoyu tepkiyle yaklaşarak karşı çıkmışlardır. Yeni Zelenda ve Tayland gibi bazı ülkelerde GDO’lu ürünlerin ülkeye alınması yasaklanmıştır.

GDO bir organizmanın kendi özellikleri ile değil başka bir organizmanın özelliklerine sahip olması anlamına gelir ki bu durumda oldukça hormon taşır ve yanlış etkileşimler yaratabilir. Hem o canlının hem de alınacak gıdanın yarattığı bir takım etkiler tüketilmesi ile birçok sorunu da beraber tüketene geçirmektedir. Bu sayede bağışıklık sistemi de bozulur ve sağlık sorunları artar. Herhangi bir bitkinin geni başka bir bitkiye aktarıldığında o bitkinin özelliğini alır ve eğer o bitkiye karşı bir alerji olan birinin yemesi durumunda tehlike yaratır.

Dünya üzerindeki tüm canlıların bir sistemsel çalışması ve ekosistemi oluşturan bir fonksiyonu bulunur. Bu sayede dengeli olan dünyanın da dengesi bozularak büyük sorunlara yol açabilecek boyutlara varacaktır. Bu tüm canlıları aynı şekilde etkileyecek bir uygulama olacaktır.

GDO İçeren Ürünler Nelerdir?

Uzun zamandır GDO içeren ürünlerle iç içe yaşayan dünya; artık organik üretime doğru gitme çabası içerisindedir. Ancak bu durum ne kadar başarılı olur o da düşündürücü bir soru. Mısır, domates, patates, ayçiçeği, buğday, pirinç, kabak, soya, bal kabağı, balık türleri ve yer fıstığı GDO’lu gıdalar arasındadır. Bu ürünlerin yan ürünü olarak üretilen her türlü ürün de aynı şekilde içeriğe sahiptir. Karpuz, muz, çilek, ananas, kavun, biber, ahududu, kiraz, gibi gıdalarda GDO’lu olma yolunda. Soya ve mısırdan üretilmekte olan yan ürünler olan nişasta, un, glikoz şurubu ve daha birçok üründe bulunmaktadır. Artık birçok üründe ortaya çıkan bu durum tüketim toplumu olmaya devam ettikçe artacaktır. Zamanında gıda tüketmek artık tarihe karıştı; birçok yöntemle her mevsim her gıda yetiştiriliyor ve gün geçtikçe insan sağlığı da tehlike içine girmeye devam ediyor.

GDO nedir ve zararları nelerdir?

Haberin Devamı

GDO'nun açılımı ‘genetiği değiştirilmiş organizma’ anlamına gelmektedir. GDO bir canlının genetik özelliklerinin laboratuar ortamında değiştirilmesiyle elde edilir. Bu şekilde gıdalar böcek gibi çeşitli canlılara karşı dirençli hale gelmektedir. Genetiği değiştirilmiş gıdaların tadı, kokusu, büyüklüğü, rengi farklılaşır.

Türkiye'de GDO

GDO'lu besin üretimi Türkiye'de yasaktır. Dolayısıyla Türkiye'de yerli üreticiler GDO’lu gıda üretmemektedir. Ülkemize bu ürünler yurt dışından aldığımız besinler ile gelmektedir.

Dünya'da GDO'nun durumu

GDO'lu tarımsal üretim daha fazla verim, daha çok gelir düşüncesi hedeflenerek benimsenmiştir. Bu üretimin %50’lik kısmı ABD’de oluşmaktadır. Örneğin 1998 yılında GDO’lu üretim sonucu gıda miktarı 6 katına çıkmıştır. Son dönemlerde Avrupa Birliği ülkeleri arasında, Yunanistan, Avusturya, Macaristan, Polonya, Fransa, Almanya gibi ülkeler kimyasal maddeli bu gıdaları oluşturmayı bırakmıştır. İspanya’da halk yürüyüşleri olmuş ve bunun sonucunda GDO’lu besinlerin üretiminde %35’lik bir azalma görülmüştür.

Haberin Devamı

GDO’lu ürünler

Dünya genelinde çoğunlukla buğday, mısır, çilek, kiraz, domates, yer fıstığı, pirinç, patates, havuç gibi gıdalarda GDO bulunmaktadır. Hatta yem kullanımı sebebiyle bazı balık türlerinde de görülmektedir.

GDO'nun zararları

GDO’nun zararları araştırıldığında gıdaları böcek gibi hayvanlardan korumak için kullanılan bu maddenin insanlar üzerinde de olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir. Özellikle hamile kadınların kanında ve dolayısıyla fetüste GDO’ya rastlanmıştır. Bu besinler insan vücudunda tam parçalanamamaktadır. Alerjik hastalıkları olan kişiler üzerinde öldürücü etkileri bile görülmektedir. İnsanlarda hormonal sistemi bozmaktadır. Bazı hayvanlar üzerindeki olumsuz etkisi ekosisteme zarar vermektedir. Antibiyotik kullanımı sırasında antibiyotiklerin etkisinin görülmesini azaltmaktadır. Rüzgar ile doğal türlere karışarak biyolojik çeşitliliğe zarar vermektedir. Bitkideki zehir kökleriyle toprağa geçmektedir bu da çevre sorunlarına yol açmaktadır. Dolayısıyla şu ana kadar yapılan araştırmalardan anlaşıldığı üzere, GDO kullanımı hem doğa hem de canlılar üzerinde ciddi hasarlar bırakmaktadır.

GDO nedir, zararları nelerdir? GDO'lu ürünler nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2021 03:11

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Uzun zamandan beri GDO’lu ürünlerin insan sağlığı ve genleri hakkındaki tartışmalar sürüyor. Bir grup bunların tamamen zararsız ve faydalı olduğunu belirtirken, başka gruplar zararlarını araştırmalarla kanıtlıyor. Peki, GDO nedir ve hakkında yapılan araştırmaların sonucunda ne gibi verilere erişilmiştir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Genetiği değiştirilmiş gıdalar birkaç yıl önce ülkelerde piyasaya sürüldükten sonra, insanlar GDO'ların neden olduğu toksik etkileri bağımsız olarak rapor ettiler.

GDO Nedir, Zararları Nelerdir?

 Dünya genelinde GDO'ların insan sağlığını olumsuz etkileme olasılığı tartışılmaktadır. Bu, besin içeriği, alerjik yanıt veya toksisite, organ hasarı veya gen transferi gibi istenmeyen yan etkilerdeki farklılıklardan kaynaklanabilir. Bu endişeleri gidermek için, geleneksel gıdanın etkilerini genetiği değiştirilmiş gıdayla karşılaştıran 100'den fazla araştırma çalışması yapılmıştır ve sonuçları çeşitli şekilde göz önüne serilmiştir.

 Sorumlu Teknoloji Enstitüsü (IRT), GDO karşıtı savunuculuk grubudur. GDO'lu patates içeren bir diyetle beslenen sıçanların sadece on günlük beslenmeden sonra hemen hemen her organ sistemini olumsuz etkilediğini bildirmiştir. IRT, toksisitenin genetik modifikasyon tekniklerinin sonucu olduğunu ve söz konusu patates için spesifik bir durum olmadığını belirtti. GDO'yu yapma sürecinin toksik olmasına neden olduğunu ve bu nedenle tüm GDO'ların toksisite açısından yüksek risk taşıdığını iddia ettiler.

Haberin Devamı

 Bilim adamları, GDO'ların neden olduğu olası toksisiteyi ortaya çıkarmak için IRT ve diğerlerinin iddialarını titizlikle test etmeye çalıştılar. Bu amaçla, çeşitli mahsullerde birçok farklı modifikasyon türü test edilmiş ve çalışmalar GDO'ların organ toksisitesine veya diğer olumsuz sağlık etkilerine neden olduğuna dair hiçbir kanıt bulamamıştır. Bu araştırmanın bir örneği, genetiği bar genini içerecek şekilde değiştirilmiş bir tür GDO patates üzerinde yapılan bir çalışmadır. Bar geninin ürünü, herbisitleri detoksifiye edebilen ve böylece patatesi herbisidal işlemden koruyan bir enzimdir.

 Aktarılan genlerin diğer türlerde doğal olarak ortaya çıkmasına rağmen, bir organizmanın doğal durumunu yabancı gen ekspresyonu yoluyla değiştirmenin bilinmeyen sonuçları vardır. Sonuçta, bu tür değişiklikler organizmanın metabolizmasını, büyüme hızını ve / veya dış çevresel faktörlere tepkisini değiştirebilir. Bu sonuçlar sadece GDO'nun kendisini değil, aynı zamanda bu organizmanın çoğalmasına izin verilen doğal ortamı da etkiler. İnsanlar için potansiyel sağlık riskleri arasında, genetiği değiştirilmiş gıdalardaki yeni alerjenlere maruz kalma olasılığının yanı sıra antibiyotiğe dirençli genlerin bağırsak florasına aktarılması yer almaktadır.

Haberin Devamı

 Pestisit, herbisit veya diğer organizmalara karşı antibiyotik direncinin yatay gen transferi yalnızca insanları riske atmakla kalmaz, aynı zamanda ekolojik dengesizliklere de neden olur. Daha önce zararsız olan bitkilerin kontrolsüz büyümesine izin verir ve böylece hastalığın hem bitkiler hem de hayvanlar arasında yayılmasını teşvik eder.

 GDO'lar ile diğer organizmalar arasında yatay gen transferi olasılığı inkar edilemese de gerçekte bu riskin oldukça düşük olduğu düşünülmektedir. Yatay gen transferi doğal olarak çok düşük bir hızda gerçekleşir ve çoğu durumda, duyarlılığı artırmak için hedef genomun aktif modifikasyonu olmadan optimize edilmiş bir laboratuvar ortamında simüle edilemez.

Haberin Devamı

GDO'lu Ürünler Nelerdir?

 İnsanlar yıllardır geleneksel ıslah tekniklerini kullanarak bitki ve hayvanların genomlarını değiştiriyorlar. Spesifik, istenen özellikler için yapay seçilim, tatlı mısırdan tüysüz kedilere kadar çeşitli farklı organizmalarla sonuçlandı. Ancak, belirli özellikler sergileyen organizmaların sonraki nesilleri yetiştirmek için seçildiği bu yapay seçilim, doğal olarak meydana gelen varyasyonlarla sınırlı kalmıştır. Bununla birlikte, son yıllarda, genetik mühendisliği alanındaki gelişmeler, bir organizmaya sokulan genetik değişiklikler üzerinde kesin bir kontrole izin vermiştir.

 Bugün, bir türden yeni genleri dahil edebiliyoruz. Genetik mühendisliği, tarımsal performansı optimize etme veya değerli farmasötik maddelerin üretimini kolaylaştırma yoluyla tamamen ilgisiz bir türe dönüştürülür. Ekin bitkileri, çiftlik hayvanları ve toprak bakterileri, genetik mühendisliğine tabi tutulan organizmaların en önemli örneklerinden bazılarıdır.

Haberin Devamı

 Pek çok endüstri, ek GDO araştırmalarından yararlanmaktadır. Örneğin, bir dizi mikroorganizma, geleceğin temiz yakıt üreticileri ve biyolojik ayrıştırıcıları olarak kabul edilmektedir. Ek olarak, genetiği değiştirilmiş bitkiler bir gün rekombinant aşılar üretmek için kullanılabilir. Aslında, bireyler tarafından doğrudan tüketilmek üzere bitkilerde ifade edilen oral bir aşı kavramı, gelişmemiş ülkelerde hastalığın yayılmasına olası bir çözüm olarak incelenmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası