kat mülkiyeti ve irtifakı arasındaki fark / Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar | İş Bankası Blog

Kat Mülkiyeti Ve Irtifakı Arasındaki Fark

kat mülkiyeti ve irtifakı arasındaki fark

Kat mülkiyeti nedir nasıl alınır?

Kat irtifakı, ev almak isteyen vatandaşların gündeminde yer alıyor. Kat irtifakı kısaca, olarak “arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı” olarak tanımlanır. Tapu türleri arasında kat irtifakı tapusu, arsa tapusu ve kat mülkiyeti tapusu şeklinde önemli bir ayrıma girer. Kat irtifakı tapusu, bir ara form olarak görülür. İşte, kat irtifakı hakkında bazı bilgiler

Konut satış sürecinde Kat Irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark ortaya çıkıyor. Alım aşamasında kafası karışan ve hangisinin daha iyi olduğuna karar veremeyen kişiler, ilerde ciddi sorunlar yaşayabiliyor. Kat mülkiyeti nedir ve nasıl alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kat Mülkiyeti Nedir ve Nasıl Alınır?

 

 

Kat mülkiyeti, tapusuna sahip olmak için ilk olarak iskan belgesinin alınmış olması gerekir. İskan belgesi diğer adı ile yapı kullanım belgesi olarak da adlandırılabilir. Daire, mağaza, depo ya da kat gibi bağımsız bölgeler için alınan kat mülkiyeti, tamamlanmış bir inşaat olması gerekir.

Kat mülkiyetinin alınacağı taşınmazın bağımsız bir yapı olması, kat mülkiyeti türü için zorunluluk taşıyan bir başka faktördür. Kat mülkiyetine sahip olmak için en önemli şart, yapının inşaatının tamamlanmış olmasıdır. Bunun yanında bahsedilen bölümlerin mutlaka bağımsız yapılmış olması ve ana yapının da kâgir olması şarttır.

Kat Mülkiyeti ile Kat İrtifakı Arasındaki Fark

Tapu türleri arasında arsa tapusu, kat mülkiyeti ve kat irtifakı tapusu şeklinde bir ayrıma gidilir ve kat irtifakı tapusunun bir ara formu olduğu görülür. Arsa tapusunda herhangi bir inşaat bulunmaz. Kat irtifakı tapusu için inşaatın başlanmış ama tamamlanmamış olması gerekir. Kat mülkiyeti tapusunda da tamamlanmış bir inşaat vardır. Kısacası, inşaat süresinde geçerli olan kat irtifakı, geçici bir süre için alınan bir belgedir.

İnşaat sırasında kat irtifakı alınır ve inşaat tamamlandığı zaman da kat mülkiyetine çevrilir. Ama bu çevrim işleminde kat sahipleri değil de müteahhitler rol oynar. Müteahhitlerin belediyeye iskan ruhsatı ile başvuru yapmış olması sonucunda bir dilekçe vererek kat sahibi, bu dilekçe ile birlikte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvurur. Bazı prosedürlerin aşılması sonucunda kat mülkiyeti tapusu elde edilir.

 

Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Farklı nedenlerle olsa da bir gayrimenkul satın almak pek çoğumuzun hayali. Söz konusu ev ya da dükkân satın almak ise karşımıza çıkan ve sıklıkla karıştırılan iki kavram olan kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki farkı bilmek de şart. Bu sayede gelecekteki olası olumsuz durumların önüne geçmeniz mümkün olabilir.

Kat İrtifakı Nedir?


Bir tapu çeşidi olarak kabul edilen kat irtifakı, yapım aşamasında olan bir binada hak sahibi olduğunuzu belirten belgedir. Örneğin projesi çizilmiş, onay almış ve inşaatına başlanmış bir binadan daire almak istiyorsunuz diyelim. Bu noktada size direkt olarak daire tapusu verilmez. Bunun yerine arsa üzerinde, daireniz doğrultusunda belirli bir pay verilir. İşte, bu payı belirten resmi belge kat irtifakıdır.

Kat Mülkiyeti Nedir?


“Kat mülkiyeti ne demek?” sorusuna yanıt vermeden önce, iskan belgesinin ne olduğunu anlamamız gerekir. Çünkü kat mülkiyeti ancak iskan alındıktan sonra edinilebilecek bir belgedir.
İnşası tamamlanmış binalar için öncelikle Belediye İmar Müdürlüğüne başvurulur ve iskan alınır. “Yapı kullanım belgesi” ya da “oturum izni belgesi” adlarıyla da bilinen iskan, bir projenin onaylanan çizimine sadık şekilde inşa edilip edilmediğini belirten resmi bir belgedir. Dolayısıyla onaylanan projeye uygun bir şekilde inşa edilmeyen binalara iskan verilmeyebilir. Bu da eğer kat irtifakına sahipseniz kat mülkiyeti alamayacağınız anlamına gelebilir. Üstelik iskan belgesi olmayan binalarda elektrik, su, doğal gaz abonelikleri açtırmak da mümkün olmaz.
Kat mülkiyeti; inşası tamamlanmış bir binada size ait olan gayrimenkulün resmi bir belgeyle belirtilmesidir. İskan alındıktan sonra kat irtifakı kat mülkiyetine çevrilmelidir. Tamamlanmış projelerde kat mülkiyeti alınması zorunludur. “İskan var, kat mülkiyeti yoksa ne olur?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız söyleyelim: Bu durumda, sahip olduğunuz daire ya da dükkânın size ait olduğunu belirtecek güncel bir belgeye sahip olmadığınızdan yasal bir zorunluluk yerine getirilmemiş demektir.

Kat İrtifakı Nedir

Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskan alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun ya da arsa üzerindeki hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurmasıyla kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir. Bu noktada başvuru dilekçesi ya da iskan belgesi dışında hiçbir belge talep edilmez.

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?

İkisi de mülkiyet hakkını belirtmesine rağmen kat mülkiyeti ve kat irtifakının farkları aslında oldukça barizdir. Şimdi, bu iki belge arasındaki farkları sıralayalım:

  • İkisi de tapu olmasına rağmen hak sahibine verdiği mülkiyet hakkının cinsi farklıdır. Kat irtifakında tapu cinsi “arsa” olarak belirtilir ve sahip olacağınız gayrimenkul doğrultusunda arsa üzerinden belirli bir alan, pay olarak size verilir. Kat mülkiyetine geçiş yapıldığında ise tapu cinsi “bina” olarak güncellenir.
  • Kat irtifakı, bir projenin onaylandığı anlamına gelir; kat mülkiyeti ise sahip olduğunuz daire ya da dükkânın projeye uygun bir şekilde inşa edildiğini belirtilir. Dolayısıyla kat mülkiyetinin olmaması, güvenlik konusunda sorun teşkil edebilecek durumlarla karşılaşabileceğiniz anlamına gelir.
  • Bir konut satın almayı düşünenlerin aklına takılan “Kat irtifakı olan daire alınır mı?” sorusu da bu iki tapu çeşidi arasındaki farklardan birinin altını çizer nitelikte. Bankalar kat irtifakı olan bir daire için konut kredisi vermek istemezler. Kat mülkiyeti tapusu bulunan ve yaş, güvenlik gibi belirli unsurlarda başarı sağlayan dairelere için ise konut kredisi verilebilir. Fakat projesi başlamış, henüz iskanı alınmamış bir daire almak istiyorsanız bu durumda güvenilir bir inşaat firmasından daire almak ve bir uzman görüşüne başvurmak faydalı olabilir.
Kat Mülkiyeti Nedir

Evinizi ve Kendinizi Güvenceye Alın

Kat mülkiyetini aldınız, artık sırada evinizde huzurlu bir şekilde zaman geçirmek var! Fakat hayat bu; nasıl sürprizler getireceği hiç belli olmuyor. Kötü sürprizlere karşı da hazırlıklı olmakta fayda var! Hayatta karşılaşabileceğiniz olumsuz durumlara karşı güvence oluşturmak için Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ve konut sigortası ile yanınızdayız! 

Deprem sırasında ya da sonrasında dairenizde oluşabilecek hasarlara karşı güvence oluşturan, her yıl yenilenmesi zorunlu olan DASK ve hırsızlıktan su baskınına kadar pek çok duruma karşı teminat sunan Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası sayesinde kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olabilirsiniz! Dilerseniz konut sigortası ve DASK arasındaki farklar yazımızı okuyarak iki sigorta çeşidini daha yakından tanıyabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir