yoksunluk sendromu ne kadar sürer / Yoksunluk Sendromu Ne Kadar Sürer? - Kadın Hastalıkları

Yoksunluk Sendromu Ne Kadar Sürer

yoksunluk sendromu ne kadar sürer

Bağımlılıkta İyileşme Süreci

Bağımlılıkta iyileşme süreci, bağımlıkta iyileşme sürecinde kişide farklı semptomlar görülebilmektedir.

Tıpkı diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi bağımlılıkta da tamamen iyileşme yani hastalığın hiç olmamış gibi ortadan kalkması mümkün değildir. İyileşme yerine düzelme ya da değişim demek daha doğru olacaktır.

Buradaki değişimden kastedilen kişinin kullanımını durdurmasının yanı sıra kullandığı maddeye karşı duyduğu isteği kontrol altına alabilmesi, düzenli bir hayata devam edebilmesi, yaşadığı olumsuz olaylarla alkol ya da madde olmadan baş edebilmesi, stresle baş etme gücünün ve olumsuz duyguları kontrol etme becerisinin gelişmiş olması olarak tanımlanabilir.

Kişinin tedavisinde kullanıma sebep olabilecek faktörlerin saptanması ve bu ihtiyaçların alkol ve madde olmadan karşılanabilecek düzeye gelmiş olması hedeflenmektedir. Ancak tedavide bu noktalar eksik bırakıldığında ve kişinin tekrar kullanım olması durumunda hastalığın alevlenmesi ve kısa süre içerisinde sorunlu kullanım haline dönmesi beklenen bir durumdur.

İyileşme kişiden kişiye bir takım farklılıklar gösterse de genellikle her dönemin kendine ait belli özellikleri vardır.

Yoksunluk Dönemi ( ay): Alkol ya da maddeyi bırakan bağımlı kişi için en zor dönem ilk dönemlerdir. Bu dönem kişinin yoksunluk diye tanımladığımız fiziksel ve ruhsal sıkıntılarının olduğu bir dönemdir. Kişi bu dönemde olumlu ve olumsuz ani duygusal iniş çıkışlar yaşayabilir.

Coşku dönemi ( ay):  İlk ayın sonlarına doğru, yoksunluk bulgularının kalkması ve alkol ya da madde kullanma isteğinin azalmasıyla kişi iyileştiğini, bağımlılık sorununun tamamen ortadan kalktığını düşünür. Bu dönemde hayatında birçok şey değişmiştir. Düzenli bir işi, düzenli bir hayatı, sürekliliği olan ilişkileri kişiye çok iyi gelmektedir.

Sıkılma dönemi ( ay): 3 ayın sonlarına doğru kişide sıkılma, yorgunluk, halsizlik, depresyon gözlenebilir. Kişi var olan değişim coşkusunu kaybedebilir. Düzenli hayat kişiyi sıkmış, eskiye özlem başlamış olabilir. Bu sebeple özellikle bu dönemde kişinin yaşadığı zorluğu anlamak ve destek olmak önemlidir.

Yeni hayat dönemi (6 ay ve sonrası): İlk 6 ay duygusal iniş çıkışların olması daha sık gözlense de 6 aydan sonrası yeni bir yaşam tarzı oluşturma, yeni arkadaşlar edinme, yeni keyif arayışlarının olması açısından görece daha rahat geçmektedir.

NPAMATEM olarak kliniğimizde hastalarımızın tedavisinde kullandığımız birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar:

  • Bireysel Psikoterapi
  • Bağımlılıkla ilgili Grup Terapileri
  • Etkileşim Grup Terapileri
  • İlaç Tedavisi
  • Nöromodülasyon yöntemler (Derin Beyin Uyarım (Deep TMS) tedavisi
  • Aile eğitimleri
     

Yoksunluk Nedir, Belirtileri Nelerdir? Yoksunluk Sendromu Nasıl Ge&#;er?

Haberin Devamı

Yoksunluk Nedir?

 Bireyin kullandığı maddenin önce haz vermesi, ardından anlık kesilmesi ile ortaya çıkan semptomlara ''yoksunluk'', bu semptomların tümüne de ''yoksunluk sendromu'' adı verilmektedir. Kişi, kendisine önceden haz veren maddeyi ya da bu durumu yeniden elde etmek adına çok kuvvetli istek duyar. Bu istek, genel olarak engellenemeyen bir durumdadır. 

 Daha çok gençler arasında görülmekte olan bu durum, kullanılan maddelerden ötürü ortaya çıkmakta olup, yoksunluk giderek çoğalmaktadır. Yoksunluk hissi; madde kullanan birey adına acı veren ve istenmeyen bir vaziyettir. Yoksunluk sendromu görülen bulgulara göre psikolojik ve fizyolojik yoksunluk diye ikiye ayrılmaktadır. Psikolojik yoksunluk şeklinde de duygusal yoksunluktan söz edilmektedir. 

Haberin Devamı

Yoksunluk Belirtileri Nelerdir?

 Yoksunluk semptomları; kullanılan maddeye göre farklılık göstermektedir. Kimi maddelerin kullanımında görülen semptomlar hafif olurken, kimi maddelerin yoksunluğunda görülen semptomlar, ölüme dek gidebilmektedir. Yoksunluk krizi; maddelerin kullanım dozuna ve şiddetine göre farklılaşabilir. Bununla beraber diğer belirtiler; 

 - Halsizlik,

 - Sinirlilik, 

 - Yorgunluk, 

 - Uykusuzluk,

 - Anksiyete,

 - Depresyon,

 - Çarpıntı,

 - Terleme,

 - Kabızlık,

 - İshal,

 - Bulantı ve kusma,

 - Yüksek tansiyon,

 - Yaygın vücut ağrıları. 

Yoksunluk Sendromu Nasıl Geçer?

 Yoksunluk sendromu tedavisi, kullanılan maddelere göre farklılık gösterebilir. Yoksunluk tedavisi için; psikoterapi, medikal tedavi, bilişsel davranışçı tedavi metotları mevcuttur.

Antidepresan yoksunluk sendromu

Antidepresan kesilme sendromu, en az bir aylık sürekli kullanımı takiben antidepresan ilaçların kesilmesi veya azaltılması sonrasında ortaya çıkabilen bir durumdur.[1] Semptomlar grip benzeri semptomlar, uyku sorunları, mide bulantısı, zayıf denge, duyusal değişiklikler, anksiyete ve depresyonu içerebilir.[2][3][4] Sorun genellikle üç gün içinde başlar ve birkaç ay sürebilir.[2][4] Nadiren psikoz oluşabilir.[2]

Bir antidepresanı aniden bırakan kişilerin yaklaşık %'sinde antidepresan kesilme sendromu gelişir.[2][3][4] Durum genellikle ciddi değildir,[2] ancak semptomları olan kişilerin yaklaşık yarısı onları şiddetli olarak tanımlar.[4] Birçoğu, semptomların ciddiyeti nedeniyle antidepresanlara yeniden başlar.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir kaynağı değiştir]

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir