kompakt şalter ne işe yarar / Kompakt Şalterler ve Ayar Sahaları | Sigma Elektrik

Kompakt Şalter Ne Işe Yarar

kompakt şalter ne işe yarar


Termik Manyetik Şalter Seçimi

Termik manyetik şalterlere kompak şalter adı da verilir ve genelde sayaç panolarında, bina sayaçlarında ya da elektrik panolarında kullanılır. Elektriğin kesilmesi gereken tüm tesisatlarda termik manyetik şalterlere ihtiyaç duyulur. Elektriği açma ve kapama özelliğine sahip olan bu şalterler aynı zamanda devre kesme işlemi de gerçekleştirebilir.

Termik Manyetik Şalter Nedir?

Termik ve manyetik tüm özelliklere sahip olan termik manyetik şalterler genelde telefon santrallerinde, elektrik panolarında ya da kompanzasyon panolarında kullanılan bir anahtardır. Normalde devre kesiciler devreleri açma ve kapama işlerinde kullanılırken aşırı akım olması halinde bunlar kullanılamaz. Termik manyetik şalterler manyetik korumalı düzeneklere sahip olan ve termik grupta yer alan bir anahtardır. Termik manyetik şalterler devrelerin açılmasını ve kapanmasını sağlar. Normal olmayan durumlarda da devrelerin kesilmesindi yine termik manyetik şalterler sağlar.

İlginizi Çekebilir : Akım Trafosu Seçimi

Termik Manyetik Şalterlerin Özellikleri Nelerdir?

Kompak şalterler trafo ya da şalter gibi elektronik aletleri koruması sebebi ile işletmeler için oldukça önemlidir. Bundan dolayı şalterlerin kaliteli olması ve kullanışlı olması da önem taşır. Günümüzde üretici firmalar tarafından termik şalterler üretilir ve kullanıcılar özelliklerine bakaran bunları tercih eder. İşletmelerde özellikle IEC &#; &#; 2 standartlarındaki termik manyetik şalterler kullanılır. Bu standartlarda güvenliğe ekstra önem verilir ve şalterlerde de bütün kontaklar dikkatli bir şekilde izole edilir. Termik koruma da şalterlerin en önemli özelliklerinden biridir. Aşırı gerilim olması halinde devreyi koruyan bu şalterler koruma işlemini bimetal aracılığı ile gerçekleştirir. Manyetik koruma özelliği olması halinde ise kısa devre akımı esnasında meydana gelebilecek olan tüm sorunların önüne geçilir. Bu durumlarda kısa devre olursa şalterlerin hızlı bir şekilde açılması gerekir.

Termik Manyetik Şalter Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birçok kişi tarafından termik manyetik şalter seçimi nasıl yapıldığı merak edilmektedir. Termik koruma özelliğine termik manyetik şalter seçerken özellikle dikkat etmek gerekir. Termik koruma özelliği sayesinde aşırı yük olması halinde güvenlik önlemleri alınmıştır. Bu özellik ile akımın yüklenmesi ile sıcaklığa bağlı olarak ortaya çıkmış olan bimetal üzerinden sağlanır. Bimetal aşırı sıcaklık yüzünden bükülme yaşar ve bunun sonucunda da nominal değerlerin üzerinde bir değere rastlanır. Tüm bu özellikler ile sıcaklık yükseldiğinde bimetal devre dışı kalır ve şalter kesilerek koruma özelliği devreye girer. Bu süreçler özellikle ticari alanlarda ya da endüstriyel alanda kullanılan şalterler için oldukça önemlidir.

Termik Manyetik Şalter Neden Atar?

Fonksiyon olarak otomatik olan sigortalar ile aynı işleve sahiplerdir. Bu nedenle devredeki akımların normal akımı aşması halinde aşırı bir yük olur ve termik manyetik şalter atar. Nominal akımı aşan termik manyetik şalterler aşırı yük akımına maruz kalır. Bundan dolayı termik manyetik şalterlerin koruma özelliği devreye girer. Koruma özelliği devreye girdiğinde termik manyetik şalter atar.

Şalter Nedir? Şalter Ne İşe Yarar? VİKO

Şalter Nedir? Şalter Ne İşe Yarar? VİKO

Devre kesici olarak da bilinen şalterlerin, en önemli fonksiyonu devreyi açma-kapama işlemlerinin yanı sıra, olası kısa devre ve aşırı yük durumlarında koruma sağlamak amacıyla anahtarlama yapmasıdır.

Şalterler yapılarına, çalışma ortamlarına, gerilimlerine ve akım büyüklüklerine göre çeşitlilik gösterir. Kompakt şalterler, akım şiddetine dayalı manyetik koruma ve ısıya bağlı olarak termik koruma sağlar. Termik-manyetik devre kesicilerin kullanılmasındaki amaç, termik koruma ile kablonun aşırı akım taşımasını engellemek ve manyetik koruma ile kısa devrelerden sistemi korumaktır.

Şalter Nasıl Çalışır?

Termik koruma, adından da anlaşılacağı gibi ısı artışına karşı devreyi koruma sistemidir. Şalterlerin nominal akımın üzerinde ( In ila In) uzun süreli ( dk) çalışmaları istenmez. Bu koruma sisteminde bi-metal adı verilen ısıl genleşme katsayıları farklı olan iki metalin preslenerek bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş metal çifti kullanılır. Aşırı akım sonucu ısının artması durumunda bi-metal genleşmeye başlar, ısıl genleşme katsayısı daha büyük olan metal diğerinin üzerine doğru yay gibi bükülerek bir sehim meydana getirir. Bu sehimle bi-metal perdeye temas ederek sistemi tetikler ve kontaklar birbirinden ayrılır. Böylelikle şalter elektriği keserek sistemi korumuş olur.

Manyetik koruma, kısa devre anında oluşan tahribatı en aza indirmek için kontakları hızlıca açarak kontaklar arasında oluşan arkı en kısa sürede kesme üzerine kurulmuş bir koruma sistemidir. Bu sebeple ani açtırma yapabilen elektromanyetik bobin sistemleri kullanılmaktadır.

Manyetik korumanın çalışma prensibi özetle şu şekildedir:

Kısa devre durumunda yüksek akım manyetik çekirdek üzerinde indüklenme meydana getirir, oluşan manyetik kuvvet yay kuvvetini yendiğinde perdeyi hareket ettirerek şalteri trip konumuna getirir ve kontaklar açılarak devre kesilmiş olur. Kontaklar açılırken iki iletken uç arasındaki madde iyonize olarak bir yanma meydana getirir, buna da ark denir. Arkın sıcaklığı °C gibi çok yüksek değerlere anlık olarak ulaşabilir, bu da şaltere ciddi zararlar verebilmektedir. Arkın etrafında oluşan manyetik alan nedeniyle ark seperatörlere doğru itilir. Böylece arkın boyu uzayarak incelir ve seperatör plakaları arasında bölünerek kopar. Seperatörlerin yan duvarlarında kullanılan malzemenin özelliğinden dolayı arkın oluşturduğu yüksek sıcaklık sonucu bir gaz çıkışı olur. Bu gazın, da arkın söndürülmesinde önemli bir etkisi vardır.

Elektronik açtırma üniteli devre kesicilerde aşırı yük ve kısa devre korumaları elektronik açtırma üniteleriyle gerçekleşir. Bu açtırma üniteleri; içinden bara veya akım taşıyan kablo geçirilmiş bir akım trafosu, elektronik devre kartı ve açtırma bobininden oluşur.  Aşırı akım veya kısa devre anında baradan geçen akım, trafo üzerinde sekonder bir akım meydana getirir. Bu sekonder akım elektronik devre kartına iletilir ve devre kartı tarafından uyarılan açtırma bobini perdeyi hareket ettirerek mekanizmayı tetikler ve kontaklar birbirinden ayrılarak devre kesilmiş olur. Elektronik devre kesicilerin kısa devre durumlarında daha hızlı algılama ve reaksiyon göstermeleri sebebiyle kesme kapasiteleri yüksektir. Anma ve ani açma akımı ayar sahaları termik-manyetik şalterlere göre çok daha geniştir.

Kaçak akım korumalı devre kesiciler ile toprak kaçak akımlarına karşı yapılan korumada kaçak akım kaçak akım algılama rölesi, toroidal akım trafosu kombinasyonu ile algılanıp uyumlu açtırma bobini ile devre kesiciler kumanda edilerek sağlanan koruma kaçak akım korumalı devre kesiciler ile kompakt bir çözüm olarak sağlanabilir.

Şalter Parçaları Nelerdir?

 

  • Gövde ve Kapak
  • Kurma Kolu
  • Kontaklar
  • Perde
  • Bi-metal
  • Limitör
  • Seperatör (Ark Söndürme Hücresi)
  • Bara
  • Termik bara
  • Terminal
  • Test butonu
  • Açtırma Bobini (Aksesuar)
  • Yardımcı Kontak (Aksesuar)
  • Uzatmalı Kurma Kolu (Aksesuar)
  • Motor Mekanizması (Aksesuar)
  • Düşük Gerilim Bobini (Aksesuar)
  • Alarm Kontağı (Aksesuar)

 

  1. Gövde ve Kapak: Gövde ve kapak malzemesi olarak cam elyaflı polyester reçinesi (BMC) kullanılır. Bu malzeme, günümüzde elektriksel ve mekanik değerlerinin yüksek olması nedeniyle tercih edilmekte ve °C’lik sıcaklığa sürekli olarak dayanabilmektedir.

 

  1. Kurma Kolu: Devre Kesicinin konumunu gösteren 3 pozisyon mevcuttur:

Kurma kolu ON pozisyonunda iken devre kesicinin kontakları kapalı pozisyondadır ve devre kesici üzerinden akım geçmektedir.

Kurma kolu OFF pozisyonunda iken devre kesicinin kontakları açık pozisyondadır ve devre kesiciden akım geçmemektedir.

Kurma kolu orta pozisyonda (TRIP) iken devre kesici herhangi bir arızadan dolayı veya uzaktan açtırma bobinine sinyal göndermek suretiyle açmıştır. Bu durumda devre kesiciyi yeniden işletmeye almak için önce kurma kolunu OFF pozisyonunda aşağı doğru bastırılır ve “klik” sesini duyulur. Daha sonra kurma kolunu yukarı ON pozisyonuna doğru hareket ettirerek devre kesici kapatılır.

 

  1. Kontaklar: Kontaklarda kullanılacak olan malzeme akımın değerine göre belirlenmektedir. Devre kesicilerde genellikle gümüş, grafit, nikel, volfram alaşımlı kontaklar kullanılır. 2 tip kontak yapısı vardır:

Sabit Kontak: Sabit bara üzerinde bulunan kontaktır. Yüzey formu genellikle düz olan sabit kontaklar genellikle hareketli kontağa göre daha yumuşak malzemeden imal edilmektedirler. Yumuşaklığı gümüş-grafit alaşımları ile sağlanmaktadır.

Hareketli Kontak: Hareketli bara üzerinde bulunan kontaktır. Genellikle şekli bombeli ve sabit kontağa göre daha sert yapıdadır. Bunun sebebi sabit kontak üzerinde iz yaparak temas yüzeyini artırmaktır. Sertliği gümüş-wolfram alaşımları ile sağlanmaktadır.

 

 

  1. Perde: Şalter mekanizmaları, mekanizma tekniğindeki Toggle Mekanizması ile çalışır. Şalterlerdeki bu mekanizma perdenin küçük bir kuvvet ile hareket ettirilmesi sonucunda büyük yay kuvvetlerini devreye sokarak şalterin kontakları açması ile devreyi kesmesi prensibiyle çalışır. Bu sebeple perde şalterin açma yapması için anahtar görevi görmektedir. Termik, manyetik, düşük gerilim bobini, açtırma bobini gibi şalteri açtırıcı mekanizmaların tamamı perdeyi hareket ettirerek açtırma mekanizmasını tetikler.

 

  1. Bi-metal: Bi-metal, ısı karşısında uzama katsayıları farklı olan plaka halindeki iki metalin birleştirilmesiyle oluşan bir malzemedir. Devre kesicinin içinden geçen akım termik barada bu malzemeyi ısıtmaktadır. Bu ısının etkisiyle, bi-metaldeki genleşme katsayısı yüksek olan metal, genleşme katsayısı düşük olan kısım üzerine doğru eğilir. Kesici içinden geçen akım arttığında termik barada oluşan ısı da arttığı için bi-metal daha fazla ısınır ve daha çok eğilir. Sonrasında perdeyi hareket ettirir ve açtırma mekanizmasını tetikleyerek kesicinin açmasını sağlar.

 

  1. Limitör: Birbirine paralel ve ters yönde akım taşıyan iki iletken arasında manyetik bir itme kuvveti meydana gelmektedir bu sebeple şalter sabit barası U formunda yapılarak akımın yönü değiştirilir ve sabit bara ile hareketli baranın kısa devre anında birbirini itmesi ve kontakları hızlıca ayırması sağlanır. Kısa devre esnasında her geçen saniye enerji birikimi artacağından (E=I2.t) şalterdeki tahribat da artacaktır bu sebeple kontakların mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ayrılması istenir. Kısa devre anında limitör, birbirini tetikleme prensibine göre çalışan ve bu sebeple ataletsel olarak daha yavaş kalan kurma mekanizmasına göre daha kısa sürede kontakları ayırmaktadır. Bu nedenle aynı fiziksel özelliklere sahip limitörlü ve limitörsüz iki şalter kısa devre testine tabi tutulduğunda limitörlü olanın daha kısa sürede devreyi kestiği ve daha az tahribata maruz kaldığı görülmektedir.
  1. Seperatör (Ark Söndürme Hücresi): Enerji altında çalışan şalterin devreyi kesmesi esnasında, hareketli kontak sabit kontaktan ayrılırken akım kontaklar arasında hava üzerinden akmaya devam eder ve buna ark (elektrik atlaması) adı verilir. Ark söndürme hücreleri de, oluşan bu arkı en kısa sürede parçalara ayırarak devre kesiciye zarar vermesini engeller.
  1. Bara: Genellikle bakır, pirinç ve alüminyumdan imal edilen şalterlerin iletken parçalarıdır. Kesit alanları, akım taşıma kapasitesi ve kullanılan malzemenin özgül iletkenliği göz önünde bulundurularak hesaplanır. Sabit kontak ve hareketli kontakların montajlandığı parçalara da sırasıyla sabit bara ve hareketli bara adı verilir.
  1. Termik Bara: Bi-metalin perçinlenerek aşırı akım durumunda ısıtıldığı parçadır. Termik baranın kesit alanı şalter içindeki diğer iletkenlere göre daha azdır. Bunun sebebi kesit alanınını azaltarak o bölgede bir direnç noktası oluşturmak ve oluşan ısı etkisiyle bi-metalin devreye girmesini sağlamaktır.

 

  1. Terminal: Şalterin faz ve nötr hat giriş-çıkışlarında kablo bağlantısının sağlandığı bölümlerdir.
  1. Test (Trip) Butonu: Açma mekanizmasının çalışmasını kontrol etmek amacıyla kapak üzerinde bulunan butondur. Test butonuna basıldığında perde devrilir, bu da mekanizmayı tetikleyerek devre kesicinin kontaklarının ani olarak açılmasını sağlar.
  1. Açtırma Bobini (Aksesuar olarak): Devre kesiciye açtırma kumandasını verir.
  1. Yardımcı Kontak (Aksesuar olarak): Devre kesicinin açık ya da kapalı konumuna göre elektriksel sinyalizasyonu beslemek için kullanılır.
  1. Uzatmalı Kurma Kolu (Aksesuar olarak): Döner kol yardımıyla devre kesiciye pano kullanımlarında kapağı açmadan açma – kapama işlemini yaptırmak için kullanılır.
  1. Motor Mekanizması (Aksesuar olarak): Kompakt şalterler ile yapılan bağlantı ile uzaktan açma – kapama yapmak için kullanılır.
  1. Düşük Gerilim Bobini (Aksesuar olarak): Gerilim düşümü seviyesi %35 ile %70 arasında iken devre kesici perdesini tetikleyerek açtırma işlemini gerçekleştirir.
  1. Alarm Kontağı (Aksesuar olarak): Devre kesicinin açma – kapama durumunu gösterecek uyarıyı sağlar.

Kompakt Şalterler ve Ayar Sahaları
Sigma Elektrik

Kompakt şalter, bir alçak gerilim devre kesicidir. Gerek elle gerekse de belirlenen akım değerine gelindiğinde devreyi otomatik olarak açar. Kompakt şalterlerin en önemli fonksiyonu devreyi açma-kapama işlemlerinin yanı sıra, olası kısa devre ve aşırı yük durumlarında koruma sağlamak amacıyla anahtarlama yapmasıdır.

Sigorta ve termik röle de alçak gerilim devre kesicileri olarak kullanılır fakat kompakt şalter çok daha yüksek akım değerlerinde devreyi açabilir. Kompakt şalterler günümüzde Amper değerine kadar üretilir. Amper değerinden daha yukarısı için kapalı kutu içerisindeki kompakt şalter kullanılmaz. Açık tip şalter olarak kullanılırlar.



Kompakt şalter, devreyi hem termik olarak hem de manyetik olarak açabildiği için termik manyetik şalter olarak da isimlendirilir.

Şalterler; yapılarına, çalışma ortamlarına, gerilimlerine ve akım büyüklüklerine göre çeşitlilik gösterir. Kompakt şalterler, akım şiddetine dayalı manyetik koruma sağlarken, ısıya bağlı olarak termik koruma sağlar. Termik-manyetik devre kesicilerin kullanılmasındaki amaç, termik koruma ile kablonun aşırı akım taşımasını engellemek ve manyetik koruma ile kısa devrelerden sistemi korumaktır.
 

Kısaca termik ve manyetik korumaya değinecek olursak:

Bir iletkenden akım geçtiğinde direnç etkisinden dolayı iletken ısınır. Aynı zamanda Faraday’ın yasasına göre iletkenden akım geçtiğinde iletkenin etrafında bir manyetik alan oluşur.

Termik ve manyetik koruma sistemleri ise tam olarak bu prensipler ile çalışırlar.

Termik koruma: Adından da anlaşılacağı gibi ısı artışına karşı devreyi koruma sistemidir. Şalterlerin nominal akımın üzerinde ( In ila In) uzun süreli ( dk) çalışmaları istenmez. Bu koruma sisteminde bi-metal adı verilen ısıl genleşme katsayıları farklı olan iki metalin preslenerek bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş metal çifti kullanılır. Aşırı akım sonucu ısının artması durumunda bi-metal genleşmeye başlar, ısıl genleşme katsayısı daha büyük olan metal diğerinin üzerine doğru yay gibi bükülerek bir sehim meydana getirir. Bu sehimle bi-metal, perdeye temas ederek sistemi tetikler ve kontaklar birbirinden ayrılır. Böylece şalter elektriği keserek sistemi korumuş olur.
 
Manyetik koruma: Kısa devre anında oluşan tahribatı en aza indirmek için kontakları hızlıca açarak, kontaklar arasında oluşan arkı en kısa sürede kesme üzerine kurulmuş koruma sistemidir. Bu sebeple ani açtırma yapabilen elektromanyetik bobin sistemleri kullanılmaktadır.



Kontakların üzerinden farklı seviyede akım geçtiğinde manyetik alan seviyesi de değişecektir. Manyetik kesici, tanımlanan nominal akım değerinin üzerinde bir akım geçişi olduğunda hareketli kontağı sabit kontaktan ayırarak devreyi açacaktır.

Termik manyetik şalterler kaçak akım korumalı olarak da üretilebilir. Kaçak akım korumalı kompakt şalterin çalışma prensibi ile normal kompakt şalterin çalışma prensibi arasında hiçbir fark yoktur. Sadece farklı olarak kaçak akım koruma işlevini yerine getirecek kısım dahil edilmiş olur. Böylece kaçak akım korumalı kompakt şalter, hem kaçak akım koruma hem de termik manyetik açma yapabilir hale gelir.

Aşırı yüklere karşı devreyi koruyan termik eleman ve kısa devrelerde şalterin açmasını sağlayan manyetik bobinden oluşan kompakt şalterler standart değerleri haricinde bazı modellerinde belirli bir ayar sahası içerisinde termik ve manyetik ayarları kullanıcı tarafında yapılabilecek şekilde imal edilmektedir. Kompakt şalterler ile motor koruma şalterleri çalışma prensibi itibari ile aynıdır. Fakat pano ve hat korumalarında kullanılan yüksek akım değerine sahip olanı kompakt şalter adını alırken daha küçük akım değerine sahip ve motor korumada kullanılanları motor koruma şalteri adını almaktadır.


 

Yapı ve çalışma prensibi itibariyle otomatik sigortaların yüksek akım ve kesme kapasitesine sahip olanları diyebileceğimiz kompakt şalter son yıllarda besleme hatları ve motor koruma devrelerinde düşen maliyetleri artan güvenilirlikleri ve kolay montajları nedeniyle tercih edilen elemanlar haline gelmişlerdir. Aşırı yüklere karşı devreyi koruyan termik eleman ve kısa devrelerde şalterin açmasını sağlayan manyetik bobinden oluşan kompakt şalterler standart değerleri haricinde bazı modellerinde belirli bir ayar sahası içerisinde termik ve manyetik ayarları kullanıcı tarafında yapılabilecek şekilde imal edilmektedir.
 
Teknolojinin ilerlemesi hassas korumanın gelişmesine yol açmış, mikro elektroniğin kompakt şalterlere uygulanmasıyla elektronik şalterler ortaya çıkmıştır. Elektronik şalterleri bimetalli şalterlerden ayıran özellik aşırı akım kesicilerinin elektronik devre ile kontrol edilmesidir. Elektronik kontrol en hassas biçimde mikrokontrolcü vasıtasıyla sağlanmaktadır. Geniş ayar sahası, yüksek uyumluluk, tam hassasiyet elektronik şalterlerde bir ayara toplanmıştır. Değişken çalışma ortamları geniş ayar kabiliyeti olan koruma sistemleri istemektedir. Ayrıca zaman içinde olabilecek yük talebi değişiklikleri koruma devrelerine rahatça uyarlanabilmelidir. Bunun sonucunda geniş ayar kabiliyeti olan koruma elemanlarının kullanılması zorunlu bir hale gelmektedir. Böylece sistem yenileme maliyetinden ve zamandan tasarruf edilmiş olur. Bu istekler günümüz teknolojisinin bizlere sunduğu elektronik şalterlerle tam olarak sağlanır. Yüksek kısa devre akımlarında (>15xIn) elektronik devre çalıştırılmadan direkt açma sağlanmıştır. Böylece elektronik devrede olabilecek arıza ihtimali ortadan kaldırılmıştır. Bimetalli kompakt şalter ortam sıcaklığından etkilenirken elektronik şalterin açma süresi, değeri şalterin ve çevrenin sıcaklığından bağımsızdır. Elektronik şalterlerde ayarlar kapak üzerinde bulunan ayarlar vasıtasıyla yapılmaktadır. Elektronik şalterler istenildiği durumda bilgisayara bağlanabilir. Böylece;

► Akım kaydedici ölçü aletleri yerine dijital ortam kullanılabilir.
► Çekilen akımın çeşitli zaman aralıklarındaki (gece-gündüz) minimum, ortalama, puant vb. değerleri alınabilir.
► İstatistiki bilgilere anında ulaşılabilir.
► Aşırı akımlarda bilgisayar kontrolü ile açma haricinde istenilebilecek çeşitli koruma işlemleri yapılabilir.
► Aşırı akım oluşumunda şalterin açma süresi ayarlanabilir.
► Bilgisayardan şalterin anma akımı ve manyetik ayarı hassas olarak değiştirilebilir.
► Harici açma kumandası verilebilir.
 

Kompakt şalterlerin üzerinde hem termik açma yapan kısım için hem de manyetik açma yapan kısım için ayar özelliği vardır. Kompakt şalter ile akım ayarının yapılmasının yanı sıra açma zamanı gecikmesi de ayarlanabilir.
 
Akım Ayarı

Kompakt şalter her ne kadar bağlanacağı kısmın akım ihtiyacına göre seçilse de akım sınırını ya da açma zamanını ayarlama ihtiyacı duyulabilir.
Örneğin önceden daha az yükün bağlı olduğu bir sistemde kompakt şalter gereğinden büyük akım değerinde seçilip, şalter üzerinden ayarlama yapılarak açma akım değeri düşürülebilir. Daha sonra sisteme yeni kısımlar eklendiğinde daha yüksek bir amper değerinde kompakt şalter ile değiştirmektense ayar kısmından açma akım değeri yükseltilebilir.
Hem aşırı yük akımı koruma ayarı hem de kısa devre akımı koruma ayarı yapılabilir.
 
Aşırı Yük:Aşırı yük ayarı yapılırken kompakt şalterin akım değeri genellikle ila 1 arasında bir değerle çarpılarak ayarlanır. Örneğin amperlik bir kompakt şalterde amperlik bir yükünüz varsa ayarı yaparak amperde açma yapmasını sağlayabilirsiniz.

Kısa Devre: Kısa devre durumunda ise kiloamper mertebesinde akım akabilir. Bu durumda da nominal akımı genellikle 5 ila 10 arasında bir değerle çarparak ayarlama yapılır.
Aynı örneği ele alacak olursak amperlik bir kompakt şalterde kısa devre akımı için 5 ayarına getirirsek 2 kiloamper değerinde açma yapacaktır.
 
Zaman Ayarı

Zaman değerleri ayarlanırken akım değerinde olduğu gibi dikkate alınması gereken yegâne şey kompakt şalterin bağlı olduğu sistem ve sistemdeki yüklerin durumlarıdır.

Örneğin önünde daha küçük akımlı koruma elemanları bulunan bir kompakt şalterde aşırı yük açma süresi daha uzun seçilebilir. Aksi halde sistemde herhangi bir kısımda oluşacak aşırı akım durumunda tüm sistem enerjisiz kalabilir ya da motor bağlı olan bir sistemde kalkış akımı dikkate alınarak açma süresi belirlenebilir.
 
Her elektriksel sistemde farklı düzeyde harmonik, gerilim dalgalanması, akım dalgalanması, kapasitif ve endüktif yük durumları oluşacaktır. Kompakt şalterler ayar sahaları sayesinde mevcut sisteme en efektif şekilde ayarlanarak adapte olabilir.


Kaynak:



                   
 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası