hamilelikte bıldırcın eti yemek / Bıldırcın Eti Yenir Mi? - Güncel Oku

Hamilelikte Bıldırcın Eti Yemek

hamilelikte bıldırcın eti yemek

Hamilelik sırasında doğru beslenme. Hamilelikte doğru beslenme

Hamilelik sırasında sadece sağlıklı yiyecekler yiyen anne adayı, bebeğinin bağışıklığının artmasına büyük katkı sağlar. Bu dönemde aşırı yememek ve hipoalerjenik yiyecekler yememek önemlidir. Hamilelik toksikoz ile komplike ise, beslenme ayarlanmalıdır. Hamilelik sırasında ne yiyebilirsiniz ve hangi takviyeler önerilir?

Hamileliğin ilk yarısında dengeli beslenme menüsü

Bazen hamileliğin ilk aylarında kadınların iştahı azalır, hatta bazen bazı, hatta daha önce sevilen yiyeceklere karşı bile isteksizlik oluşur. Aşağıdaki Dengeli Gebelik Menüsü, belirli gıda intoleranslarına uyum sağlamak için tasarlanmıştır ve yalnızca sindirimi kolay gıdaları içerir.

Kahvaltı (7.00-8.00):

Öğle Yemeği (12.00-13.00):Çiğ sebze salatası, vejetaryen pancar çorbası veya ekşi kremalı sebze çorbası, sebze garnitürlü güveç veya haşlanmış balık, meyve suyu.

Öğleden sonra atıştırmalık (16.30-17.00): Kefir, çörek, meyve.

Akşam Yemeği (20.00): Ekşi krema, kefir veya süt ile süzme peynirli güveç veya peynirli kek.

Hamileliğinizin ilk yarısında bu şekilde yemek yemek, kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacak ve varsa rahatsızlıklara dayanmanızı kolaylaştıracaktır.

Ancak hamile kadınların neler yiyebileceğini ve yemesi gerektiğini bilse bile, sadece annenin beslenmesinin doğmamış çocuğu etkilemediğini unutmayın. Kategorik olarak kötü alışkanlıklardan vazgeç. Alkol, fetüsün merkezi sinir sisteminin gelişimi üzerinde son derece olumsuz bir etkiye sahiptir ve çocuğun zihinsel gelişiminde gecikmeye neden olabilir.

Aynısı sigara için de geçerlidir. Bir kadın, birinin sigara içtiği bir odadayken pasif içiciliği hatırlamak önemlidir. Ve elbette, hiçbir koşulda uyuşturucu kullanmamalısınız. Nikotin ve alkol gibi ilaçlar plasenta bariyerini kolayca geçerek fetal beynin gelişimini aşırı derecede olumsuz etkiler.

Hamilelik sırasında herhangi bir ilaç sadece reçeteyle alınır.

Hamileliğin ikinci yarısında hamile kadınlar tarafından ne yenebilir ve yenmelidir?

Gebeliğin ikinci yarısında fetüs büyür ve normal gelişimi için ek enerjiye ihtiyaç duyulur, buna olan ihtiyaç 350 kcal artar.

Hamileliğin ikinci yarısında beslenme, anne adayının vücudunun başta protein olmak üzere daha fazla besine ihtiyacı olduğu gerçeği dikkate alınarak düzenlenmelidir. Protein, fetüsün organ ve dokularının yanı sıra plasenta, rahim ve meme bezlerinin oluşumu için gereklidir. Gerçekten de hamile bir kadının aldığı her 3 gr proteinin yaklaşık 1 gr'ı büyüyen bir fetüs tarafından tüketilir.

Hamilelikte doğru beslenme menüsü hazırlanırken ana protein kaynağı olan süt ve süt ürünleri diyette artırılmalıdır. Toplam süt miktarı, esas olarak fermente sütlü içecekler (kefir, biokefir, fermente pişmiş süt, yoğurt) şeklinde günde 500 ml olabilir.

Tam bir hayvansal protein kaynağı olarak süt ürünlerine ek olarak et ve kümes hayvanları (200 gr'a kadar), balık (günde 70-80 gr) ve yumurta (günde 1 adet) kullanılması tavsiye edilir. Et kısmen sakatatla değiştirilebilir (karaciğer, dil, akciğerler, böbrekler, kalp). Ayrıca hamile bir kadın için özellikle hamileliğin ikinci yarısında gerekli olan çok miktarda demir içerirler.

Hamilelik sırasında doğru menü, başta kalsiyum olmak üzere çok daha fazla (neredeyse 2 kat) mineral gerektirir, bu da fetal iskeletin oluşumunda rol oynar.

Bu dönemde kalsiyumun 300 mg daha fazlasına, yani günde ortalama 1000-1100 mg'a ihtiyacı vardır. Kalsiyumun besinlerden yetersiz alınması ile anne vücudundan alınmaya başlanır.

Aynı zamanda, birçok hamile kadın sıklıkla dişlerini kaybeder ve hatta kemiklerini yumuşatır. Bu tür sıkıntılardan kaçınmak için, kalsiyum tuzlarının ana tedarikçileri olan özellikle süzme peynir ve peynir olmak üzere diyete yeterli miktarda süt ürünü eklemek gerekir. Hamilelikte vücuttaki kalsiyum kaybını telafi etmek için hangi besinler tüketilmelidir? Yumurtalar, özellikle yumurta sarısı, ayrıca baklagiller ve balıklar olmak üzere kalsiyum açısından zengindir.

Zengin bir kalsiyum kaynağı, hamileliğin ikinci yarısında günlük miktarı 50-100 g ve peynir (15-20 g) olması gereken süzme peynirdir. Süt ürünlerinden ekşi krema da önerilir - günde yaklaşık 20 g.

Hamilelikte başka hangi yiyecekler yenmeli?

Hamile anne ve çocuk için hamilelik sırasında başka hangi ürünler yararlıdır? Bu dönemde yağ ihtiyacı artar.

Ortalama olarak, bu süre zarfında, 20-25 g'ı bitkisel yağ olmak üzere günde 100 g yağ gerekir. Hamilelikte beslenme menüsü, diğer hayvansal yağlardan daha zengin olan tereyağı ve ayrıca sebze (ayçiçeği, mısır, zeytin vb.) içermelidir. Tereyağı miktarı günde 25-30 gr, sebze - 15-20 gr olmalıdır.

Diyet demir açısından zengin besinler içermelidir. Bu ihtiyaç göz önüne alındığında hamile kadınlar ne yiyebilir?

Bu öncelikle et ve et ürünleri (sığır eti, dil, karaciğer), yumurta, tahıllar (karabuğday, yulaf ezmesi), balık ve deniz ürünleri (morina, levrek, karides), ayrıca elma, incir, armut, nar, yaban mersini, kuşburnudur. , pancar , ıspanak, domates, bahçe yeşillikleri. Hamilelikte beslenme için tavsiyelerden biri, hem hamileler hem de emziren anneler için faydalı olan mineral ve vitaminlerle zenginleştirilmiş özel ürünler kullanmaktır. Bunlar Femilak (Nutritek, Rusya), Samanyolu (Vitaprom, Rusya), Madonna (Valetek Prodimpeks, Rusya), Enfa Mama (ABD), Dumil mom plus” (Danimarka) gibi içeceklerdir.

Hamilelikte doğru beslenme önerileri göz önüne alındığında, son aylarda karbonhidratları sınırlamak daha iyidir. Vücuda ekmek, tahıllar, makarna, şeker, hamur işleri ile sebze ve meyvelerle girerler. Günde 350-400 g'dan fazla karbonhidrat tüketmemek gerekir, çünkü fazlalıkları bir kadının vücudunda sıvı tutulmasına katkıda bulunur ve bazen obezite gelişimine yol açar. Fazla karbonhidrat, daha önce de söylediğimiz gibi, doğum sırasında belirli bir yaralanma riski yaratan büyük bir fetüsün oluşumuna da yol açabilir.

Ekmek en iyi kepekli un kullanılır. Daha fazla B vitamini içerir, ayrıca bağırsaklar üzerinde faydalı etkisi olan bitki lifleri açısından zengindir, bu çok önemlidir, çünkü kadınlar bu dönemde sıklıkla kabızlık yaşarlar. Günlük toplam ekmek miktarı yaklaşık 220-250 gr olmalıdır.

Hamilelik sırasında yaklaşık bir menü derlerken, toplam tahıl, makarna (günde 50-60 g'a kadar), şeker (günde 60 g'dan fazla değil) ve şekerleme (20'ye kadar) miktarını sınırlamak gerekir. günde g).

Hamileliğin ikinci yarısındaki ana karbonhidrat kaynağı, sebze ve meyvelerin yanı sıra çeşitli meyveler ve daha az ölçüde meyve veya meyve suları olmalıdır. Günde toplam sebze sayısı 500-600 gr ve patates - 150-200 gr Sebzelerden kabak, karnabahar, havuç, pancar, salatalık ve yeşillikler - dereotu, maydanoz, kereviz kullanılması tavsiye edilir, vb.

  • Daha az sıvı içmeniz gerekir - günde en fazla 4-5 bardak.
  • Diyetinizde yüksek derecede alerjik olan gıdalardan kaçınmaya çalışın.

Bunlara çikolata, kakao, doğal kahve, mantar, fındık, narenciye dahildir.

  • Doğru beslenmeyi unutmayın.

Gebeliğin ikinci yarısında, büyüyen rahim mideyi sıkıştırdığında, sık ama küçük porsiyonlarda yemek tavsiye edilir. Yiyeceklerin günlük kalori içeriği eşit olarak dağıtılmalıdır. Genellikle altı zamanlı bir diyet belirlenir. Son öğün yatmadan en geç 2-2,5 saat önce olmalıdır.

Hamileliğin ikinci yarısında yaklaşık beslenme menüsü

Dönemin ikinci yarısında hamilelik sırasında örnek bir menü şöyle görünebilir.

İlk kahvaltı (7.00-8.00): Yumurta veya çırpılmış yumurta, kefir (herhangi bir fermente süt içeceği), taze meyve (çilek).

İkinci kahvaltı (9.00-10.00):Çiğ sebze salatası, sosis, süt (sütlü çay), tereyağlı ve peynirli ekmek.

Öğle Yemeği (12.00-13.00): Ekşi krema ile vejetaryen sebze çorbası, sebzeli haşlanmış et (tavuk, balık, sakatat), meyve suyu.

Öğleden sonra atıştırmalık (15.00-15.00): Süzme peynir, kefir (herhangi bir fermente süt içeceği), taze meyveler (çilekler).

Akşam Yemeği (18:00): Süt lapası, taze meyveler (çilekler), topuz, vitamin içeceği.

İkinci akşam yemeği (20.30): Vinaigrette, kefir (herhangi bir fermente süt içeceği), pişmiş elma, kuşburnu suyu.

Hamilelik sırasında toksikoz için beslenme: ne yiyebilirsiniz

Bazen hamile kadınlar, erken toksikoz belirtisi olan bulantı, kusma yaşarlar. Ve geç toksikozlara metabolik süreçlerin ihlali, karaciğerin, böbreklerin ve kardiyovasküler sistemin işleyişi eşlik eder.

Toksikozlu hamile kadınların beslenmesi nasıl olmalıdır?

  • Bir süre için, zayıf tolere edilen yemekleri diyetten çıkarmanız gerekir. Ancak aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin, özellikle proteinlerin miktarını sınırlamak istenmez.
  • Küçük ve sık öğünler yiyerek mide bulantısı ve kusma önlenebilir.

Örneğin: sabahları yataktan kalkmadan iyi tolere edilen herhangi bir yemeği (veya ürünü) yiyebilirsiniz. Bundan sonra biraz uzanmanız gerekir. 1.5-2 saat sonra ikinci bir kahvaltı düzenlemeniz gerekir. Gelecekte, küçük porsiyonlarda kesirli olarak yiyerek aynı prensibe bağlı kalmalısınız. Ve sebze ve meyvelerin yanı sıra diyette yeterince protein almaya çalışın. Yiyecekleri mümkün olduğunca çeşitlendirmenizi öneririz.

  • Ağır vakalarda mide bulantısı ve kusma çok sık tekrarlandığında ve hamile kadın birçok besine tahammül edemediğinde, kilo vermeye başladığında yatarak tedavi gerekir.
  • Geç toksikoz ile rasyonel beslenme özellikle önemlidir.

Aynı zamanda vücudun, vücutta üretilmeyen esansiyel amino asitleri içeren proteinleri doğru miktarda alması çok önemlidir. Zayıf protein beslenmesi, zayıflamış bir bağışıklık sistemine, sık görülen hastalıklara yol açar. Protein içeriğini yenilemek için hamilelik sırasında toksikoz ile ne yiyebilirsiniz? Süt ürünlerinde (özellikle süzme peynirde), et ve balıkta çok fazla protein vardır.

Kandaki toksikoz ile yağların ve yağ benzeri maddelerin içeriği artar. Bu nedenle diyetteki yağ miktarı azaltılmalıdır (günde 40-60 g'a kadar). Yağlardan, tereyağı ve bitkisel yağlar daha iyi emilir. Ateşe dayanıklı yağlar (domuz, kuzu vb.) tüketilmemelidir.

Hamile kadınların toksikoz ile yemesi daha iyi olan nedir?

Diyetinize yeterince taze meyve ve sebze eklediğinizden emin olun (balkabağı özellikle yararlıdır).

  • Geç toksikoza ödem ve aşırı kilo eşlik ediyorsa, sıvı (günde 600-800 ml'ye kadar) ve sofra tuzu (günde 2-3 g'a kadar) miktarını keskin bir şekilde sınırlamak gerekir.

Daha sonraki aşamalarda hamile kadınlar için toksikoz ile yemek için daha iyi olan nedir? Kayısı, kuru kayısı, fırınlanmış patates, yulaf ezmesi idrara çıkmanın iyileşmesine ve vücuttan fazla tuzun atılmasına katkıda bulunur. Daha önce de söylediğimiz gibi, suyu tutabilen sodyum tuzunun bir kısmının potasyum-magnezyum tuzu ile değiştirildiği özel bir tuz kullanabilirsiniz (Valetek, Rusya).

Hipertansiyon eğilimi olan hamile kadınların diyeti, vücuttan sıvının alınmasına yardımcı olan yiyecekleri içermelidir - kuru kayısı, kuru erik, salatalık, karpuz!

Lahana, pancar, kuş üzümü, kayısı, kuşburnu suyu da faydalıdır. Toplam sıvı miktarı günde 0,8 litre (3-4 bardak) ve sodyum klorür miktarı günde 3-4 g ile sınırlandırılmalıdır.

Bu patolojiyi önlemek için çeşitli fermente süt ürünleri kullanmanız gerekir. Bu ürünlerin günlük olarak yeterli miktarlarda (3-4 bardak) diyete dahil edilmesi arzu edilir.

Toksikozlu hamile kadınlar için beslenme menüsü

Ödemin eşlik ettiği geç toksikoz ile tuzsuz bir diyet önerilebilir. Toksikozlu hamile kadınlar için menü şöyle görünebilir.

Kahvaltı (7.00-6.00): Süzme peynir (yumurta), tuzsuz ekmek, tuzsuz tereyağı, pişmiş elma, süt (sütlü çay) - en fazla 100-150 ml.

Öğle Yemeği (12.00-13.00): Tuzsuz sebze salatası, tuzsuz haşlanmış et (balık), tuzsuz fırınlanmış patates, tuzsuz tereyağlı tuzsuz ekmek, 1 su bardağı kuru meyve kompostosu (kuru kayısı).

Öğleden sonra atıştırmalık (16.30-17.00): 40 gr ballı bir bardak kefir, tuzsuz kurabiye.

Akşam Yemeği (20.00): Süzme peynir, tuzsuz tereyağlı tuzsuz ekmek, limonlu bir bardak çay (limonsuz - askorbik asitli).

Daha iyi olmamak için hamilelik sırasında nasıl yenir: hamile kadınlar için diyet yemekleri

Hamilelik sırasında, bir kadının sürekli kendini tartması gerekir. Bu, olası bir patolojiyi zamanında tanımlamaya yardımcı olur: gizli ödem, obezite, vb.

Bir kadının kilosu haftada 200-300 gr'dan fazla artıyorsa, diyetteki karbonhidrat miktarını azaltmak gerekir. Bu durumda öncelikle daha az ekmek, tahıl, patates ve sıvı (günde 0,7-0,8 litreye kadar) yemeniz gerekir.

Yetersiz kilo alımı ve hatta kaybı ile beslenmeyi güçlendirmek gerekir. Hamile bir kadının diyetindeki temel besin maddelerinin eksikliği, fetüsün gelişimini olumsuz etkiler. Ciddi düzeltme, uzun süre iştahsızlık çeken, zayıflamış, zayıflamış hamile kadınların beslenmesini gerektirir. Uzun süreli yetersiz beslenme ile bir çocuk, intrauterin yetersiz beslenme semptomları, yani düşük vücut ağırlığı ve büyüme geriliği ile doğabilir. Bu tür çocukların bağışıklığı azalır, anemi, raşitizm ve bağırsak hastalıkları sıklıkla gelişir.

Hamilelik sırasında daha iyi olmamak için nasıl yenir, ancak aynı zamanda doğmamış çocuğa tüm faydalı maddeleri sağlar? Beslenmenin düzeltilmesi için özel diyet ürünleri önerilebilir. Bunlar: zenginleştirilmiş süt tozu, Femilak (Nutritek, Rusya), Madonna (Valetek, Rusya), Enfa Mama (Mead Johnson, ABD) karışımları vb. Bu karışımlar, çok çeşitli vitaminlerle zenginleştirilmiş, yüksek kaliteli, kolay sindirilebilir proteinler içerir ve mineraller, konsantre içecekler olarak kullanılabilir veya çeşitli yemeklere (tahıllar, sebze püreleri, çorbalar, güveçler vb.) eklenebilir. Kuru karışımların avantajı, bunları kullanırken hamile bir kadının beslenmesini düzeltmek için gereken protein ve yağ miktarını kolayca hesaplayabilir ve az miktarda sıvı halinde verebilirsiniz. Beslenme düzeltmesi için yukarıdaki özel ürünlerin yokluğunda, güçlendirilmiş süt tozu veya süt bazlı bebek maması kullanılabilir.

İnek sütü protein alerjisine yatkın hamile kadınlar için diyet beslenmesinde özel bir ürün kullanabilirsiniz - Madonna protein içeceği. Bitkisel protein, diyet lifi içeren ve on üç vitamin ve on eser element ile zenginleştirilmiş kuru içecek şeklinde üretilir.

Hamile bir kadının diyetinde tedavi edici besin takviyeleri de kullanılabilir. Bunlar çeşitli vitamin, protein-mineral, yağ takviyeleri, faydalı mikrofloraya dayalı takviyelerdir. Vitamin takviyeleri arasında "Beta-karoten" (A vitamini eksikliği için belirtilir), "Fruktoz Üzerindeki Altın Top", "Kalsiyum ve Magnezyumlu Altın Top", "Demirli Altın Top" (vitamin, karoten, mineral kaynakları) bulunur. Yağ takviyelerinden "Polnen", "Keten tohumu yağı", "Omega-3" kullanılmaktadır. Bağırsak enfeksiyonları, disbakteriyoz, uzun süreli antibiyotik kullanımı, "Bifiliz" (lizozim ile canlı bifidobakteri karışımı), "Biobakton" (saf asidofilus basili kültürü), "Acipol" (asidofil bakteri karışımı) gibi katkı maddeleri ve kefir mantarları) gösterilmiştir.

Kabızlığın eşlik ettiği hamilelik sırasında diyet beslenmesi, kaba lifli (lahana, pancar, salatalık, ahududu, çilek, kuş üzümü, üvez vb.) Daha fazla sebze ve meyve içermelidir.

Kepekli ekmek ve buğday kepeği iyi bir etkiye sahiptir. Bu ürünler, bağırsak hareketliliğini normalleştiren ve sindirim sisteminden zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olan diyet lifi bakımından zengindir. Buğday kepeği, aşırı kilolu, yağ metabolizması bozukluklarına yatkın kadınlar ve ayrıca kardiyovasküler sistem hastalıkları için olumsuz kalıtımlı kadınlar için özellikle yararlıdır. Özel araştırmalar, düzenli kepek tüketiminin kan serumundaki kolesterolü düşürdüğünü ve ateroskleroz gelişme riskini azalttığını göstermektedir.

Yazı 2.817 defa okunmuştur.

Hamile bir kadının doğru beslenmesi, başarılı doğumun, hamile kadının sağlığının korunmasının ve sağlıklı bir bebeğin doğumunun anahtarıdır. Ancak hamilelik sırasında ne yenir, gözlemci doktor size söyleyecektir. Kendi ihtiyaçları için diyet öneren sevdiklerinizin tavsiyelerini her zaman dinlememelisiniz.

Hamile bir kadın için beslenme

Dönemin ilk aylarında hamile bir kadının diyetini düzenlemek çok zordur. İlk üç aylık dönemde, bir kadın şiddetli toksikoz yaşayabilir, bu nedenle genellikle herhangi bir yiyeceği reddetme hakkına sahiptir. Bu süre zarfında, tamamen agresif olmayan bazı kokular bile rahatsız edicidir, bulaşıklardan bahsetmiyorum bile.

Zamanla, toksikoz azaldığında ve iştah geri döndüğünde, başka bir sorun ortaya çıkar - savaşması çok zor olan hızlı kilo alımı. Fazla kilolar, doğumdan sonra bir kadına eşlik eden bir dizi ciddi sorunu kışkırtır. BT:

  • flebeurizm;
  • kabızlık eğilimi;
  • hemoroid;
  • kalp yetmezliği;
  • böbrek yetmezliği;
  • pankreas bozuklukları;
  • yüksek tansiyon eğilimi.

Nezaret eden doktorun onayladığı diyet, bir kadının cesaretini kırmasına neden olabilir. Hamile yiyecekler, iştahı “ısıtmamak” ve aynı zamanda vücudu faydalı maddelerle doyurmamak için asla çok lezzetli değildir.

İlk üç aylık dönemden itibaren porsiyon boyutları doktor tarafından belirlenir. Şimdi hamile bir kadının beslenmesi, çocuğun gelişiminin haftalarına göre değişecektir. Hamile bir kadının sürekli olarak kullanmasının istendiği bir dizi gerekli ürün vardır. Baskın rol, süzme peynir ve demir içeren ürünler tarafından işgal edilir.

Hamileler için sağlıklı yiyecekler

Hamile bir kadın için her türlü yemeği tartışmadan önce, diyet hazırlamak için genel kuralları dikkate almak gerekir. Bitkisel gıdalar, günde yenen gıdanın ⅔'sini oluşturmalıdır. Böyle bir menü, hamileliğin son aşamalarında, doğumdan en az iki ila üç hafta önce çok önemlidir. Sebzeler, doğum kanalının dokularına esneklik sağlayan çok miktarda prostaglandin içerir.

Sebzelerden elde edilen yemekler, gastrointestinal sistem organlarının işleyişi üzerinde yararlı bir etkiye sahiptir, kabızlığı ortadan kaldırır ve vücut yağının büyümesini engeller. Sebze çorbaları ve soteler yerken, hamile bir kadın mide ve pankreasta aşırı bir yük hissetmeyecektir, özellikle de yemekler tava kullanmadan buharda pişirilirse.

Bununla birlikte, hiçbir sebze ne annenin vücudu ne de doğmamış bebek için et ürünlerinin yerini alamaz. Hamilelik sırasında eti reddetmek sadece bir suçtur. Büyüyen bir embriyo sadece hayvansal kaynaklı proteine ​​ihtiyaç duyar. Her gün, hamile bir kadının diyetine 100 grama kadar hayvansal protein dahil edilmelidir. Bazı günlerde bir kadın etsiz yapmak isterse, balıkla değiştirilmelidir.

Meyve ayrı bir öğedir. Tabii ki, hamile kalmadan önce bile alerjik sorunları olan anne adayları, süpermarketlerde meyve seçerken son derece dikkatli olmalıdır. Egzotik meyvelerin çoğu, daha uzun süre pazarlanabilir olmaları için sıvılaştırılmış gaz veya kabul edilebilir herbisitler ile ön işleme tabi tutulur.

Yerel pazara giren egzotik meyveler, güney ülkelerinden çok uzaklara gidiyor. Bazen teslimat için birkaç gün ila birkaç hafta sürer. Genellikle yurtdışından gelen meyve ve sebzeler en ucuz teslimat şekli olduğu için deniz yoluyla taşınır. Vakumlu ambalajlarda satılan meyve ve sebzelerin hamile kadınların satın alınması önerilmez.

Ayrıca taze hazırlanan yiyeceklerin önceden ısıtılıp hazırlananlara göre çok daha lezzetli ve sağlıklı olduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle, hamile kadınlar için yemek başına küçük porsiyonlarda yemek hazırlamak daha iyidir. Bir gece buzdolabında bırakılan yiyecekler plastik poşetlerle kapatılmamalı ve uzun süre naylon kapaklar altında saklanmamalıdır. Patojenik mikroflora içinde çoğalabilir, insan gözüyle görünmez, ancak sağlık için yüksek derecede tehlike taşır.

Kuru yiyecekler ve "hareket halindeyken" hariç tutulmalıdır. Aşırı yemek yiyemezsiniz, ayrıca uzun süre aç kalamazsınız. Susuzluk hissi ortaya çıktıkça söndürülmelidir. Aynı derecede önemli olan, hamile kadının ne içeceği ve hangi hacimlerde içeceğidir. Artan sıvı alımı, nefes darlığına, alt ekstremite damarlarının tıkanmasına ve normal kan dolaşımının engellenmesine neden olacak ödemlere yol açacaktır. İçecek oda sıcaklığında olmalıdır. Gazlı, tonik ve alkollü içecekler tavsiye edilmez. Yiyecekler yavaş, rahat bir ortamda, iyice çiğnenerek tüketilmelidir. Ani hava, uzun süreli geğirme, kolik ve genel rahatsızlığa neden olabilir.

Hangi ürünlere ihtiyaç var?

Hamile bir kadın için faydalı yemek pişirme, aşağıdaki gibi hazırlanan yemeklerden oluşur:

  • Yemek pişirmek bir çift kazanda veya fırında pişirme. Bu, ürünlerin ısıl işleminin en kullanışlı yöntemidir. Sebzeden ete ve balığa kadar her türlü yemeği pişirebilirsiniz. Bunu yapmak için folyo, polipropilen ambalaj veya parşömen kağıdı kullanın. Böylece içindeki tüm faydalı maddeleri koruyarak diyet eti pişirebilirsiniz.
  • Pişmiş yemek söndürme yöntemi. Bu seçenek, yiyeceklerin küçük bir su veya bitkisel yağ ilavesiyle kapalı bir kapta uzun süre haşlanmasını içerir. Et, sebze ve karışık yemekler çok lezzetli ve besleyicidir.
  • Pişmiş yemek kızartma yöntemi. Bir tavada kızartılmış gıdalarda faydalı maddelerin muhafazasını en üst düzeye çıkarmak için sebzeleri veya etleri küçük parçalar halinde sıcak bir yüzeyde yağ eklemeden kızartmak gerekir. Bir wok tavası bu tür yemekler için idealdir, alttan üst yüzeylere eşit şekilde ısınan ince duvarlara sahiptir. Brülör alevi, tencerenin tüm yüzeyini kaplamalıdır, bu nedenle brülör geniş olmalıdır.
  • Doğada pişmiş yemek açık ateşte. İnsan toplumunda bu ilk pişirme yöntemi şimdi bile popülerlik kazanıyor. Gelecekteki bir anne için yağsız et veya balık parçalarının seçilmesi tavsiye edilir. Küçük parçalar halinde kabak, domates, kabak, patlıcan, patates kızartabilirsiniz. Yemekten önce kızartma sırasında oluşan kabuğu çıkarın.

Bitkisel gıdalardan hamile kadınlar, alerjik reaksiyonlara neden olabilecekleri hariç, bireysel olarak her şeyi yapabilir. Narenciye, domates, çilek ve bazı egzotik meyveleri yerken dikkatli olmalısınız. Tuz ve acı baharatları kötüye kullanmamaya çalışarak salataları rafine edilmemiş bitkisel yağla doldurmak daha iyidir. Tuz ve baharatlar, artan susuzluk hissine, şişkinliğe ve aşırı kilo birikmesine neden olur.

Sığır dilinin hamile kadınlar için faydaları

Sığır dili, bağ dokusu hücrelerinin düşük içeriği nedeniyle diyet ürünlerine aittir. Sığır dili yemekleri, diğer et ürünleri için tipik olan sindirim sisteminde çürütücü süreçlere neden olmadan kolayca sindirilir.

  • hormonların ve amino asitlerin sentezinde yer alır;
  • sinir sisteminin işleyişini iyileştirir;
  • anemiyi ortadan kaldırır;
  • yağ ve karbonhidrat metabolizmasını stabilize eder;
  • kandaki kolesterol seviyesini azaltır;
  • cildin fonksiyonlarını iyileştirir.

Sığır dilinden hazırlanan yemeklerde, pankreasın gelişmesine katkıda bulunan yüksek miktarda protein ve eser elementler bulunur. Beslenme uzmanları, bu ürünün bir yetişkinin vücudu için hayati önem taşıyan günlük mikro element alımının yaklaşık yarısını yenileyebildiğine inanmaktadır.

Hamile kadınları gözlemleyen doktorlar, kansızlık, mide ülseri gelişimini önleyecek ve annenin ve doğmamış bebeğin vücudunu yararlı maddelerle doyuracak sığır dili yemeklerini diyete dahil etmelerini şiddetle tavsiye eder.

Hamilelik sırasında jöle

Jölede bulunan jelatin kanın pıhtılaşmasını etkileyemez. Bu nedenle hamile kadınlar, jelatinin tam olarak bulunduğu yemekleri yiyebilirler. Yenilebilir jelatinin hazırlanması için, Pasifik deniz yosunu agar-agar veya kıkırdak ve hayvansal kaynaklı tendonların bir özü kullanılır. Hayvanların kıkırdak dokuları, hamile kadının kıkırdağının ve gelişen embriyonun sağlığını güvenilir bir şekilde sağlayacak olan doğal kolajen ile doyurulur.

Jelatin glisin açısından zengindir. Vücut için gerekli bir amino asittir. Onun sayesinde bir kişi enerji ve zihinsel aktivite dalgalanması hissediyor. Jelatin bileşimi, sindirim sisteminin ve kalp sisteminin işleyişini etkileyen aşağıdaki maddeleri içerir:

  • alanin;
  • dikarboksilik asitler;
  • peptitler;
  • aktif proteinler.

Bazı meyvelerin hamilelik sırasında çiğ olarak alınması tavsiye edilmez, çünkü bunlar geğirme, dışkı bozuklukları ve mide ekşimesine neden olabilir. Meyve suları veya meyve içecekleri ekleyerek lezzetli jöle hazırlayarak, yararlı ile hoş olanı birleştirerek hamile bir kadının vücudundaki eser elementlerin ve vitaminlerin kaynağını mükemmel bir şekilde yenileyebilirsiniz.

Doktorlar, hafif bir büzücü etkiye sahip olduğundan, hastalarının bağırsaklarının çalışmasını vazgeçilmez bir şekilde göz önünde bulundurarak hamile kadınlara jelatin ilaveli yemekler önermek zorundadır.

Hamileler için bira mayası

Bira mayası vücut üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir. Ürün, farmakolojik şirketler tarafından tabletler, kapsüller ve süspansiyonlar şeklinde üretilmektedir. Bu, mükemmel bir besin takviyesi olan gerçek bir eser element ve vitamin deposudur.

Mayalar, belirli koşullar altında canlı kalan tek hücreli mantar organizmalarıdır. Aşağıdaki bileşimin yetiştirilmesi sürecinde elde edilirler: malt, şerbetçiotu konileri ve bira mayşesi. Bileşenleri birleştirdikten sonra fermantasyon aşaması başlar ve ardından fermantasyon gelir.

Hamilelik döneminde kadınlar genellikle vücuttaki besin eksikliğinden kaynaklanan sağlık sorunları yaşarlar:

  • artan yorgunluk;
  • tırnak plakalarının kırılganlığı;
  • kafada saç dökülmesi;
  • azalmış bağışıklık fonksiyonları;
  • cilt döküntülerinin görünümü.

Bira mayası, hamile kadınlara vücudu böyle zor bir dönemde korumak için reçete edilir. Ek, embriyo ve annenin vücudu için tehlikeli maddeler içermez, bu nedenle uzmanlar, gebeliğin erken aşamalarından itibaren kadınlara güvenle reçete eder.

Bira mayası aşağıdaki içerikle ayırt edilir:

  • B, P ve D Vitaminleri. Sinir sistemi, cilt, tırnak plakaları, saç köklerinin işlevlerinin restorasyonuna katkıda bulunun.
  • Fosfor. Kemik dokusunu yeniler ve üriner sistemin işleyişini stabilize eder.
  • Bakır. Yağların ve karbonhidratların parçalanmasında aktif rol alır ve ayrıca insülin üretimini uyarır.
  • Potasyum. Vücuttaki asit-baz dengesini düzenler ve sinir uyarılarının iletimini iyileştirir.
  • Kalsiyum. Hücresel düzeyde yapısal materyal oluşturarak embriyo ve kemikte sağlıklı dişler oluşturur.
  • Çinko. Serebral korteks hücrelerinin yenilenmesini sağlar.
  • Magnezyum. Vücuttaki metabolik süreçleri uyarır, titremeyi azaltır, sinir sisteminin işlevlerini stabilize eder.
  • Silikon. Vücut tarafından normal kalsiyum emilimine katkıda bulunur.
  • Sodyum. Kadın ve embriyonun vücudundaki elektrolitik dengeyi destekler.
  • Kükürt. Cilt, saç ve tırnak plakalarının yapısını iyileştirir.
  • Selenyum. Tehlikeli çürüme ürünlerini nötralize eder, vücudun koruyucu fonksiyonlarını arttırır.

Bununla birlikte, bira mayasının tüm faydalı özellikleri ile jinekologlar randevularına temkinli yaklaşıyorlar. Aktif enzimler, genital sistemin mukoza zarlarının disbiyozunu ve üriner sistem organlarının bozulmasını tetikleyebilir. Bu nedenle doktor, hamile kadının geçmişini ve bireysel özelliklerini dikkatlice inceler.

Temel eser elementler

Vücudun gıdalardan aldığı gerekli eser elementlerin çoğu. Bunlar iyot, kalsiyum, demir, potasyum, manganez, fosfor, selenyum, çinkodur. Metabolik süreçlerde, protein sentezinde, kan dolaşımının iyileştirilmesinde ve sindirimde yer alan faydalı maddelerin eksikliğinin kendini hissettirdiği durumlarda, gerekli eser elementleri de almalısınız. Deniz ürünleri, sebze ve meyveler özellikle eser elementler açısından zengindir.

Hamilelik sırasında, kadın vücudu genellikle demirden yoksundur. Demir eksikliği, embriyonun gelişiminde geri dönüşü olmayan süreçlere yol açabilir. Bir kadın, demir eksikliğinin ilk belirtilerini izlemeli ve bunu telafi etmelidir. Bu nedenle, demir eksikliğinin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • anemi;
  • artan yorgunluk;
  • uyuşukluk;
  • baş dönmesi;
  • Kas Güçsüzlüğü;
  • sık ani kalp atışları;
  • sinirlilik eğilimi;
  • depresyon;
  • kuru cilt;
  • tırnak plakalarının kırılganlığı;
  • Huzursuz bacak sendromu;
  • nefes darlığı;
  • iştah kaybı;
  • dilde ve dudaklarda iltihaplanma veya ağrı.

Çoğu durumda, diyetinizi ayarlayarak demir eksikliğini telafi edebilirsiniz. Tablo 1, demir içeriği yüksek yiyecekleri listeler.

Tablo numarası 1. Demir içeren ürünler ve bunlardaki eser elementlerin seviyesi

kurutulmuş mantar

tavşan eti

domuz ciğeri

Buğday Kepeği

hindi eti

bira mayası

kakao tozu

sığır karaciğeri

Yumurta sarısı

Brokoli

Patates

taze mantar

Tavuk eti

deniz lahanası

Yumurta akı

Vitaminler nasıl doğru kullanılır?

Hamile bir kadın, vücut için gerekli olan tüm vitamin kompleksini almalıdır. Çileklerden kızılcık, ahududu, kuş üzümü, yaban mersini satın alabilirsiniz. Tüm meyveler, meyve içeceklerinde ve şekerle rendelenmiş meyvelerde uzun süre mükemmel şekilde korunan C vitamini içerir.

Hamile kadın mide suyunun artan salgılanmasından ve bazılarına karşı alerjik reaksiyonlardan muzdarip değilse, meyveler çiğ olarak da tüketilebilir. Bir kadın çiğ meyvelerin mide mukozasının tahrişine neden olduğunu hissettiğinde, jöle ve meyve kompostosu ideal olacaktır. Elmalar fırında veya çift kazanda pişirilebilir; süzme peynir yemekleri için dolgular hazırlamak için sulu meyveler kullanılabilir.

Meyvelere ek olarak, et ve süt ürünlerinde, sebzelerde, sakatatlarda vitaminler bulunur. Temel vitaminlerin ve bunları içeren gıdaların en eksiksiz listesi Tablo 2'de verilmiştir.

Tablo numarası 2. Hamilelik sırasında temel yağda çözünen vitaminler

Vitamin adı

amaç

A (retinol + beta-karoten)

Görsel reseptörler, deri, mukoza zarları

Karaciğer, yumurta, tereyağı, süt ürünleri

D (kalsiferol)

Kalsiyum emilimi, kemik ve diş büyümesi

Yumurta, tereyağı, sert peynir, süt, yağlı balık

E (tokoferol)

doğal antioksidan

Bitkisel yağ, zeytin, buğday tohumu

Kanın pıhtılaşması

Karaciğer, soğan, ıspanak, salatalık, bezelye, maydanoz, dereotu

B1 (tiamin)

Metabolik süreçler, sinir ve kas aktivitesi

Karaciğer, kalp, dil, fasulye, bezelye, bira mayası, tam tahıllı tahıllar

B2 (riboflavin)

Metabolik süreçler, kalp fonksiyonu

Karaciğer, kalp, kırmızı et, tahıl gevrekleri, süt ürünleri, bira mayası

B5 (pantotenik asit)

metabolik süreçler

Sığır eti, karaciğer, yumurta, bira mayası, tahıllar

B6 (piridoksin)

Metabolik süreçler, hemoglobin üretimi

Sığır eti, tavuk, domuz eti, bira mayası, karaciğer, tahıllar

B8 (biyotin)

Metabolik süreçler, saç büyümesi, tırnak plakaları

Karaciğer, yumurta, kuru meyveler, fasulye, fasulye, bezelye, balık

B9 (folik asit)

Hücre bölünmesi ve büyümesi, kemik iskeletinin gelişimi

Salatalık, ıspanak, maydanoz, kabak, ayçiçeği çekirdeği, marul, sert peynir, tam tahıllı tahıllar

B12 (kobalamin)

RBC üretimi, metabolik süreçler

Sığır eti, tavuk, domuz eti, balık, karaciğer, kalp, süt ürünleri

C (askorbik asit)

Doğal antioksidan, yara iyileşmesi, viral enfeksiyonlara karşı direnç

Çoğu meyve ve sebze

PP, B3 (niasin)

metabolik süreçler

Sığır eti, tavuk, domuz, nehir balığı, okyanus yağsız balık, bira mayası, fasulye, biber, bezelye

Yapılması ve yapılmaması gerekenler

Her organizma bireyseldir. Bir hamile kadının diyetinin kategorik olarak bir başkası için uygun olmaması mümkündür. Her organizmanın özellikleri, çocuk doğurma döneminde neyi reddetmenin istendiğini ve neye odaklanılacağını gösterecektir. Ancak beslenme uzmanları hamile kadınlar için tavsiyelerine uyulması gereken özel tablolar geliştirmiştir. Tablo No. 3, günlük yaşamda en sık kullanılan yiyecekleri ve bunlardan alınan yemekleri, ayrıca hamile kadınlar için yararlarını ve olası zararlarını gösterir.

Tablo numarası 3. Hamileler için önerilen ve istenmeyen yiyecekler

Ürün:% s

Ekmek ve unlu mamuller

Kepekli ekmek, kepekli ekmek, kraker, tuzlu hamur işleri

En yüksek unlu hamur işleri, puf böreği ve zengin hamur işleri

Az yağlı et suyunda sebze çorbaları, yağsız pancar çorbası, pancar

Yağlı et suları

Yağsız buğulanmış veya haşlanmış sığır eti, tavşan eti, derisiz tavuk eti

Yağlı etler, ev yapımı yağlı sosisler, köfte, füme domuz pastırması, konserve et

Az yağlı balık çeşitleri (pollock, hake, pelengas, levrek, sazan, safran morina, grenadier)

Yağlı balık, füme, tuzlu balık, konserve balık, yengeç çubukları

Tahıllar, tahıllar, baklagiller

Karabuğday, pirinç, buğday, arpa, mısır, yulaf ezmesi

İrmik lapası, yüksek oranda fasulye, bezelye, fasulye içeren yemekler

Günde 1-2 yumurta (haşlanmış veya çırpılmış)

Kızarmış veya çiğ

Ekşi süt ürünleri, az yağlı süzme peynir, cheesecake, güveç, yoğurt, az yağlı ekşi krema, peynir

Füme peynirler, çiğ süt

Meyveler sebzeler

Haşlanmış sebzeler, komposto veya jöle içindeki meyveler; kızılcık, yaban mersini, fındık, kabak çekirdeği

Kırmızı meyve ve sebzeler, alerjisi varsa bazı turunçgiller

Yağlar ve tatlılar

Zeytin, ayçiçeği, mısır ve tereyağı, jöle, reçel, ölçülü çikolatalar

Zengin kremalı tatlı hamur işleri, çok büyük çikolata parçaları

Atıştırmalıklar, baharatlar

Sebze salataları, salata sosu, sebze havyarı, meyve salataları

Acı soslar, yaban turpu, hardal, acı biber, sirke, tuz

Az miktarda doğal meyve suları, meyve jölesi, kuru meyve kompostosu, meyveli meyve içecekleri, zayıf çaylar, kuşburnu suyu, papatya çayı

Alkollü içecekler, sert kahve ve çay, şeker ve gaz oranı yüksek tonik içecekler

Hamile bir kadının aya göre beslenmesi

Her trimesterde folik asit içeriği yüksek gıdalara odaklanmak gerekir, bu fetüsün normal gelişimine katkıda bulunur. Kendinizi su tüketiminde sınırlamanız önerilmez. Ancak gün boyunca ve özellikle geceleri çok fazla sıvı içmek buna değmez. Su, boyalar ve yapay tatlar olmadan, karbonatsız olarak arıtılmalıdır. Yemek sırasında veya yemekten hemen sonra su içilmesi tavsiye edilmez, yemekten önce ve yemekten birkaç saat sonra yapılması daha iyidir.

İlk trimesterde günlük besin alımınızı tablo 4'te gösterildiği gibi planlayabilirsiniz. Çeşitli meyve ve sebzelere karşı alerjik reaksiyonların olup olmamasına bağlı olarak her kadın tüketimini kendi başına veya bir gözlemci doktorun tavsiyesi üzerine düzenlemelidir. .

Tablo No. 4. İlk üç aylık dönemde hamile bir kadın için önerilen günlük diyet

Haftanın günü

Öğle yemeği

Pazartesi

Karabuğday veya pirinç lapası (süt ekleyebilirsiniz), taze meyve suyu (havuç, elma, portakal)

Kabak veya ıspanaklı puf

Tam tahıllı muffin, brokolili bezelye çorbası, kuşburnu çayı

elma veya havuç

Pirinç veya makarna ile kızarmış tavuk, nane çayı

Salatalık veya domates ve sert peynirli kepek ekmeği

Yoğurt veya kesilmiş süt

Ton balıklı spagetti, zeytinyağlı kabak

lor peynirli kek

Fasulye ile fırında patates

Sütlü yulaf gevreği, kefir

greyfurt veya portakal

Fasulye ile yağsız dana güveç

Kuru erik ile kuru kayısı

Haşlanmış pirinç, yumurta ve sardalye, domates veya kızılcık denizi ile sebze salatası

Az yağlı ekşi krema, posalı havuç suyu ilaveli cheesecake'ler

Zeytin veya mısır yağı ile beyaz veya kırmızı lahana salatası

Rafine edilmemiş ayçiçek yağı, balık turtası, kuru meyve kompostosu ile laminarya salatası

muz veya kivi

Kepekli ekmek, haşlanmış yumurta, marul, pişmiş süt veya kefir

Kuru kayısı veya kuru erik, fermente pişmiş süt veya yoğurt ilavesiyle su veya sütte yulaf lapası

Birkaç ceviz, buğulanmış kuru meyveler

Az yağlı et sosu, havuç veya kızılcık suyu ile durum unundan haşlanmış makarna

Tereyağlı tost

Yeşillik, papatya veya kuşburnu çayı ile yumuşak veya eritilmiş peynirli lavaş

Az miktarda sebze ve jambon, kruton, taze portakal veya domates suyu içeren omlet

Yağsız tuzlu somonlu kepek ekmeği

Haşlanmış tavuk eti, avokado salatası, kesilmiş süt veya kefir

Birkaç ceviz veya fıstık

Kepekli ekmek, tuzlu ringa balığı, fermente pişmiş süt ile salata sosu

Pazar

Meyve veya reçel, yoğurt ile krep veya krep

elma veya armut

Kepekli ekmek, bir parça yağsız etli sebze çorbası, komposto veya yeşil çay

Az yağlı ekşi krema ile havuç salatası

Haşlanmış veya haşlanmış tavuk, haşlanmış patates, havuç veya haşlanmış pancar, nane çayı

Tablo No. 5. İkinci üç aylık dönemde hamile kadınlar için önerilen ortalama günlük besin alımı

Günlük Değer(g)

Buğday ekmeği

Çavdar ekmeği

Buğday unu

makarna veya spagetti

Patates

sebze yemekleri

Taze meyveler

Kurutulmuş meyveler

Tatlı un ürünleri

Balık, deniz ürünleri

Az yağlı süzme peynir

Ekşi krema, yağ içeriği% 10'dan fazla değil

Süt Ürünleri

Tereyağı

Sebze yağı

sert peynirler

Siyah çay

iyotlu tuz

Doğal kahve

Tablo No. 6. Üçüncü trimesterdeki hamile kadınlar için önerilen ortalama günlük gıda alımı

Günlük Değer(g)

Balık (haşlanmış veya haşlanmış)

Et (haşlanmış veya kabuksuz bir manşonda pişirilmiş)

Az yağlı süzme peynir

Süt Ürünleri

Az yağlı ekşi krema

Tereyağı

Bitkisel yağ (mısır, ayçiçeği, zeytin)

Kepekli ekmek

Birinci sınıf undan yapılmış beyaz ekmek

karabuğday

Patates

Karnabahar, beyaz lahana veya brokoli

Soğan

salatalık domates

Kuru erik, incir, kuru kayısı, kuru üzüm

Tablo No. 7. İkinci ve üçüncü trimesterlerde günlük gerekli diyetin kimyasal bileşimi

besinler

Günlük Değer(g)

Bitkisel kökenli proteinler

Hayvansal proteinler

Hayvansal yağlar

bitkisel yağlar

karbonhidratlar

Toplam günlük enerji değeri

2556 kilokalori

Tablo No. 8. Yaklaşık hacimleri gösteren, günlük önerilen öğün sayısı

üç aylık dönem

2. trimester

üç aylık dönem

4 kez yemek

5 kez yemek

6 kez yemek

Kahvaltı hacmi günlük rasyonun %30'u

Kahvaltı hacmi günlük rasyonun %20'si

İkinci kahvaltının miktarı günlük rasyonun %15'idir.

İkinci kahvaltının miktarı günlük rasyonun %10'u kadardır.

Öğle yemeği hacmi günlük rasyonun %40'ı

Öğle yemeği hacmi günlük rasyonun %30'u

İkinci öğle yemeğinin hacmi günlük rasyonun %10'udur.

Akşam yemeği hacmi günlük rasyonun %10'u

Atıştırmalık hacmi günlük rasyonun %15'i

Yatmadan birkaç saat önce günlük diyetinizin %5'ine yakın bir oranda fermente süt ürünleri içebilirsiniz.

Akşam yemeği hacmi günlük rasyonun %10'u

Yatmadan birkaç saat önce günlük diyetinizin %5'ine yakın bir oranda fermente süt ürünleri içebilirsiniz.

Çözüm

Her hamile kadının hamilelik sırasında hangi gıdaların sınırlandırılması, hangilerinin tamamen terk edilmesi gerektiğini bilmesi önemlidir. Bir kadının bu dönemde yaptığı her şey, doğmamış bebeğin sağlığını anında etkiler. En savunmasız olanı, ilk üç aylık dönemde kadının kendisi ve fetustur. Artan tuz içeriği toksikozu artırabilir, şişmenin artmasına neden olabilir, bu nedenle çok fazla baharat ve konserve sebze ile tatlandırılmış baharatlı yemekler, taze olanlarla değiştirilerek diyetten çıkarılmalıdır.

Kızarmış yiyecekler sadece hamilelik sırasında değil, günlük yaşamda da istenmeyen bir durumdur. Hamile kadın kızarmış yiyeceklerin tüketimini azaltır azaltmaz, güçlü susuzluk hissinde bir azalma ve iyileştirilmiş sindirim hemen fark edilebilir. Kızarmış kabızlığa, karaciğer fonksiyon bozukluğuna neden olur. Bugün "buğulama" pişirmenin birçok yolu var. Aynı zamanda mikrodalgadan hamile yemek yemekten kaçınılmalıdır. Ürünler kızartıldığında olduğu gibi bir kabukla kaplanmasa da anne ve çocuğun vücuduna büyük zararlar verebilir.

Herkes tatlıları diyetlerinden tamamen çıkaramaz. Bununla birlikte, "hızlı karbonhidratların" kimseye belirli bir fayda sağlamadığı ve vücuda sadece fazla kilo verdiği anlaşılmalıdır.

Gazlı tatlı içecekler, çeşitli boyalar, koruyucular, tatlar, tat ikame maddeleri içeriğine sahiptir. Alkolden hiç bahsedilmiyor. Sadece sindirim sisteminin tüm organlarının mukoza zarlarını tahriş ederek toksikozu artırabilir ve ayrıca embriyoya onarılamaz zarar verebilir.

bibliyografya

1. Sobolev A.N. "Emziren bir kadının beslenmesi", 2009
2. Yurkov A.Ş. "Hamile kadınların günlük vitamin alımı", 2010.
3. Ivanskikh A.V. "Hamile kadınların, doğum yapan kadınların ve emziren annelerin beslenme özellikleri", 2009

Anne olmaya karar veren bir kadın, bir çocuğu besleme sürecinin gebe kaldığı andan itibaren başladığını kesinlikle bilmelidir. Bu nedenle hamilelik sırasında son derece sağlıklı yiyecekler yemesi gerekir, bu bebeğin düzgün gelişmesine ve anne adayını iyi durumda tutmasına yardımcı olacaktır.

Bir bebek doğurma döneminde bir kadın için en önemli şey, doğal ürünleri tercih etmek ve kendi başına yemek pişirmek için tembel olmamaktır, yemeğin kalitesine tamamen güvenmeniz gerekir. Beslenme dengeli olmalı ve günlük mineral ve vitamin normlarını içermelidir.

Süt ve süt ürünleri

Sert peynir ve süzme peynir birçok faydalı madde içerir:

  1. Protein kan ve lenf bileşiminin gerekli bir bileşeni olan .
  2. B vitaminleri vücut dokularının "nefesini", annenin dayanıklılığını ve performansını artıran.
  3. demir ve kalsiyum Bebeğin kemik, saç, cilt ve tırnaklarının oluşumu için gereklidir.
  4. Folik asit fetüsün düzgün oluşumu ve patoloji geliştirme riskinin önlenmesi, annenin kalp kasının güçlendirilmesi için çok önemlidir.

doğal yoğurt normal inek sütünden çok daha fazla kemik sağlığına sahip kalsiyum ve normal bağırsak fonksiyonu için gerekli tüm bifidobakterileri içerir. Yoğurt çinko ve protein açısından zengindir, susuzluğunuzu giderir ve açlık hissini azaltır. Yoğurt yerine kaliteli kefir koyabilirsiniz.

Bunlar, çeşitli eser elementlerin bebeğinin gelişimi için gerekli olan bir besin deposudur:

Bununla birlikte, yüksek kalorili içeriğe sahiptirler ve gelecekteki bir annenin fındıkları kötüye kullanması tavsiye edilmez!

Balık ve deniz ürünleri

Herkes bunun bir fosfor kaynağı olduğunu bilir. Balık ürünlerinde de bulunur hamile bir kadının kemiklerini ve sinir sistemini güçlendiren en faydalı D vitaminlerinden biri.

Hamilelik sırasında kadınların yağsız beyaz balıkları, tercihen iyot açısından zengin deniz ürünlerini tüketmeleri daha iyidir.

Et, karaciğer


Doğmamış çocuğun vücudunun hücrelerinin önemli bir yapı malzemesi
- Et ürünlerinde yeterli miktarda bulunan bir protein. Yağsız et yiyin - tavuk, tavşan, sığır eti, yağsız domuz eti. Et yemeklerinin hazırlanmasında baharatsız yapmak daha iyidir.

Karaciğer demir ve B vitaminleri içerir. Bu sadece bebek için değil, aynı zamanda annenin kendisi için de olmazsa olmaz bir üründür - çocuğunu doğurduğu mutlu aylarda ağır yüklere katlanır. Birçok hamile kadın hemoglobin seviyelerinde ve anemide düşüş yaşayabilir ve karaciğer yemekleri yemek bu problemle başa çıkmaya yardımcı olacaktır.

Yumurtalar

10'dan fazla faydalı vitamin ve mineral içerirler.örneğin kolin, doğmamış bebeğin zihinsel kapasitesini etkiler. "İlginç durum"un ilk aylarında anneyi üzen mide bulantısından kurtulmada bu üründe bulunan krom yardımcı olacaktır. Düzenli olarak yumurta yemek önemlidir - hem tavuk hem de bıldırcın.

Ama çiğ değil!

Vitaminler, lifler, eser elementler ve organik asitler açısından zengin. Herhangi bir biçimde yiyebilirsiniz - çiğ, haşlanmış, pişmiş, en iyi bitkisel yağ veya ekşi krema ile tatlandırılmış, ancak mayonezli olmayan salatalarda.

Havuç, brokoli ve avokadoya özellikle dikkat edilmelidir.

En fazla miktarda içeren bu sebzeler:


Meyveler ve meyveler

Özellikle hamilelik sırasında faydalıdır! Bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan mineraller ve vitaminler içerirler. En önemli şey, meyveleri yemeden önce iyice yıkamayı unutmamaktır.

Günlük küçük bir porsiyon çilek, böğürtlen, ahududu bebeğin vücudunun savunmasını arttırır. Mangonun faydalarını belirtmek isterim, bol miktarda A vitamini içerir, her şekilde yiyebilirsiniz - çiğ, haşlanmış, tuzlu veya tatlı.

Baklagiller

Tüm "baklagil ailesinden" mercimek, anne adayının vücuduna en büyük faydayı sağlayacaktır. B-6 vitamini, folik asit ve demir içerir. hamilelik sırasında ihtiyaç duyulur.

hububat

Örneğin, Yulaf ezmesi lif, demir ve B vitaminleri açısından zengindir. Bu mısır gevreği ile süt lapası pişirmek ve ev yapımı keklere mısır gevreği eklemek çok faydalıdır. Yulaf ezmesi sindirimi normalleştirmeye yardımcı olacaktır.

Ispanak

Bu faydalı bitkinin yeşil yaprakları şunları içerir:

  • Folik asit.
  • Kalsiyum.
  • A vitamini

Bahçenizde, balkonunuzda veya pencere kenarında ıspanak yetiştirmek hiç de zor değil. TOP-12 listesinde en değerli yerlerden birini işgal ediyor! Bu bitkiden patates püresi, çorba, garnitür şeklinde birçok sağlıklı yemek pişirebilirsiniz.

Mantarlar

"Orman eti" olarak adlandırılırlar ve çok miktarda B, E, C, PP, nikotinik asit ve eser elementler içerirler:

  • Yoda.
  • Çinko.
  • Potasyum.
  • Fosfor.

Mantarlar proteinler açısından çok zengindir - lösin, tirozin, histidin, arginin. Mantarları yalnızca güvenilir üreticilerden dikkatli kullanmak gerekir.

Sıvı yağ

  • Anne adayları için en faydalısızeytin"sıvı altın", bebeğin sinir sisteminin oluşum süreci üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir..
  • Ayçiçek yağı hamile bir kadının vücudunu E, A, D vitaminleri ile doyurur, saç ve cildin görünümünü iyileştirir.
  • Ama tereyağı Kötüye kullanmanıza gerek yok - çok fazla kalori içeriyor. Bebeğin normal gelişimi için günde 50 gram yeterlidir.

Hamile bir kadının, iyi beslenmenin sadece sağlığının değil, aynı zamanda bebeğin doğru gelişiminin de anahtarı olduğunu hatırlaması önemlidir.

Gelecekteki bir anne ne ve nasıl yemeli? Hemen doğru kararı vermek için çok fazla bilgi var. Alerjilerden, doğmamış bebeğin gelişimindeki problemlerden, görünümümüze yönelik çeşitli tehditlerden korkuyoruz.

Ve gelmesini engellemeye çalışmak diyatez, çocuğun büyümemesi veya kilosunun olmaması ve saç dökülmesi, hamile kadınların her türlü icat etmeye başlaması diyetler. Ya da her şeye tamamen el sallarlar ve hamilelikten önceki gibi yemeye devam ederler. Doğru şey nasıl yapılır?

Anne adayının beslenmesi, her şeyden önce sağlıklı, çeşitli, eksiksiz bir besindir. Menümüzü derlerken aşağıdaki ilkelere göre hareket etmeliyiz.

İlk ilke

Ürün doğadan soframıza ne kadar hızlı gelirse, ne kadar “canlı” olursa bir kadın için o kadar iyidir. Bu kesinlikle her şey için geçerlidir: et, balık, sebze, meyve ve süt ürünleri.

Altı ay saklanan sütler, aylarca bozulmayan yoğurtlar, konserveler, sosisler, ne kadar süre depoda bekleyen donmuş balıkların “canlı gıda” kavramından uzak olduğu çok açık. ”.

İkinci ilke

Hamilelik sırasında ve yaşamın diğer herhangi bir döneminde yemek, zevkli olmalıdır.Önemli olan şu ya da bu yemek aranan. Bazı ayarlarla değil (“Bu işe yarar” veya “Bunu yapamam”) arzu tarafından yönlendirilmek gerekir (“Bunu yemek istiyorum”).


Çoğu zaman, vücudun ihtiyacından değil, kafadan gelen prensipten yiyoruz - ve o zaman bu tür yiyecekler, vücudun buna ihtiyacı olmadığı için çok iyi emilmez. en net örneğidir hamile kadınlar tarafından süzme peynir tüketimi. Arzu ne olursa olsun yenir, çünkü anne adaylarının ihtiyaç duyduğu en iyi kalsiyum kaynağı olduğuna inanılır.

Bu arada, ilk olarak, süzme peynir öncelikle bir proteindir ve ikincisi, onu zorla yerseniz, besinlerin ondan emileceği bir gerçek değildir.

.VEHerkes için zor ve hızlı bir kural yoktur! Her kadının kendi metabolizması vardır ve hamilelik sırasında bu farklılıklar daha da artar. Bu nedenle, belirli bir ürünün ortalama tüketimine odaklanmak imkansızdır.

Birçoğunun muhtemelen bir sorusu olacaktır: Ya açıkçası zararlı ürünler istiyorsanız? Cips, Coca-Cola, büyük miktarlarda çikolata normal durumda, hamilelikten bahsetmez.

Bu tür bağımlılıklar kesin olarak görülebilir. teşhis işareti- bu, kadının zaten diyeti ihlal ettiği ve vücudunun ihtiyaçlarını doğru bir şekilde hissedemediği, ancak aynı zamanda bu ürünlerden aldığı zevki iyi hissettiği anlamına gelir. İşin garibi, ancak hamilelik durumunda, belirli bir tür yemek yemenin sevinci, faydası üzerinde hakimdir.


Bu veya bu tercih ne söyleyebilir?Örneğin, bir kadının çikolataya karşı dayanılmaz bir arzusu varsa, o zaman belki de hayattan zevk almasına izin vermez, yasakların gücünde yaşar ve her şeye itaat eder. İkinci, daha önemli neden, bir kadının sistematik olarak kendini şişmanlamayı reddetmesi olabilir - ve vücut, eksikliğini en azından bu şekilde telafi etmeye çalışır.

Bir başka yaygın yiyecek özlemi tuz için özlem- bir kadının az içmesinden ve vücudun dokularda doğru miktarda sıvı tutmaya özen göstermesinden kaynaklanıyor olabilir. Bu aynı zamanda gazlı içecekler için karşı konulmaz bir arzu ile de işaretlenir.

Her durumda, çocuk, özellikle bu ilk hamilelikse, annenin vücudundan gerekli olan her şeyi alacaktır. Vücudumuz bu şekilde çalışır. Tek soru, yeterli besin sağlamayan bir diyetle kadın için ne kalacağı ve doğumdan sonra durumunun ne olacağıdır.

Üçüncü ilke

Ötemel gıda bileşenlerinin diyetine zorunlu olarak dahil edilmesi. Hamile kadınlar genellikle kendilerine en önemli görevi verirler: mümkün olduğu kadar çok vitamin yemek. Bu arada, pozisyondaki bir kadının her şeyden önce vitaminlere değil, proteinlere, yağlara ve karbonhidratlara ihtiyacı vardır.

Günlük menünüz mutlaka bu üç bileşeni içeren ürünleri içermelidir. kaynak sincap süt ürünleri, balık, et, baklagiller, yumurtalar, tahıllardır - ve bunların hepsi tüketilmelidir, çünkü protein bir çocuğun büyümesi ve gelişmesi için bir yapı malzemesidir.


karbonhidratlar ayrıca gereklidir - bir kadının vücuduna ve büyüyen bir çocuğun vücuduna gerekli miktarda enerji sağlarlar. Ekmek, patates, sebze, meyve, tahıllar hamile kadınların diyetinde olmalıdır. İhtiyacınız olan karbonhidrat miktarı kadının yaşam tarzına bağlıdır - ne kadar aktif olursa, yemeniz gereken karbonhidratlı yiyecekler o kadar fazla olur.

Kullanmak yağ Hamilelik sırasında, özellikle önemli bir rol kazanır, çünkü sinir sisteminin ve bebeğin büyüyen vücudunun zarlarının yapımında yer alırlar. Yağlı yiyecekleri hariç tutmak için onları en aza indirmek ve hatta daha fazla azaltmak imkansızdır.

Hamile bir kadının diyetinde yağlı balık, yağlı et, domuz yağı, uzun pişmiş et suları, jöle, tereyağı ve bitkisel yağ, fındık ve süt ürünleri bulunmalıdır. Yağlı balıklar özellikle yararlıdır, çünkü çok iyi emilen ve vücuda hemen entegre olan aktif formda çoklu doymamış yağ asitleri içerir.

Yulia Gusakovskaya - Starovoitova, yönetmen aile merkezi

Sevgili okuyucular! Sizce hamile bir kadının diyeti nasıl olmalıdır? Anne adayı sıkı sağlıklı sınırlara uymalı mı yoksa tatlı ve tuzlu yiyeceklere parası yetebilir mi?

Mutluluk, acı veren beklenti, beklenti ve hatta korku - tüm bu duygular kaçınılmaz olarak hamile kadınlara eşlik eder. Ve bu dönemde duygulara teslim olmamak, aynı zamanda ayrılmaz bir parçası olan sorumluluğu hatırlamak çok önemlidir. Şu anda en önemlisi, sağlıklı bir yaşam tarzının temellerine uymaktır. Bazıları küçük değişiklikler gerektirse de hemen hepsi hamilelik için geçerlidir.

Hamilelik sırasında doğru beslenme en alakalı olanıdır, çünkü bir kadının ne yediği, büyük ölçüde çocuğunun nasıl gelişeceğine bağlıdır. Örneğin, hamile bir kadının yeterli protein alıp almaması, çocuğun yeterli yapı malzemesine sahip olup olmayacağına bağlıdır. Hamileler için protein beslenmesi çok ama çok önemlidir.

Ek olarak, birçok ürün çocuğun durumu ve gelişimi ile annenin refahı üzerinde en zararlı etkiye sahiptir. Tabii ki, bu tür ürünler terk edilmelidir. Önemli bir özelliği dikkate almak mantıklıdır: hamileliğin erken döneminde doğru beslenme, son haftalarda hamile bir kadının diyetinden biraz farklı olacaktır.

Herkes bu tür farklılıkların nereden geldiğini anlamıyor, ancak konuyu anlamak oldukça basit olacak. Kendiniz karar verin, vücudun önemli sistemleri erken aşamalarda atılır, ancak fetüsün boyutu biraz artar. Bu yüzden Erken evrelerde hamile kadınların sağlıklı beslenmesi, yeterli miktarda mineral, vitamin ve benzerlerinin alınmasına dayanır.

İkinci üç aylık dönemde Hamilelik sırasında beslenme, artan protein alımına odaklanmalıdır, çünkü şimdi çocuğun ve iç organlarının aktif büyümesi başlar. Bütün bunlar bir yapı malzemesi, yani protein gerektirir.

Gıda üçüncü üç aylık dönemde hamilelik, her şeyden önce, çocuğun vücudunun iç sistemlerinin gelişimi için gerekli olan vitamin ve mineraller, özellikle kemik büyümesi ve sinir sisteminin gelişimi için kalsiyumdur.

Hamilelik planlarken, doğru beslenme de çok önemlidir. Kadının vücudu gebe kalma anında ne kadar sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olursa, cenin yumurtasını rahimde başarılı bir şekilde sabitleme şansı o kadar artar. Ve vücuttaki belirli bir vitamin seti, embriyonun uygun gelişimine katkıda bulunur.

Gördüğünüz gibi, hamile kadınların aylara ve hatta bazen haftalara göre doğru beslenme önerilerindeki fark oldukça haklı. Bununla birlikte, elbette hamilelik sırasında doğru beslenme için genel kurallar vardır, bu yüzden daha fazla tartışılacaktır.

Hamilelikte doğru beslenmenin genel ilkeleri

Her şeyden önce, basit bir şeyi hatırlamaya değer: aşırı yemekten midede bir ağırlıktan ziyade masadan biraz aç kalkmak daha iyidir. Bu bağlamda, kesirli beslenme ilkelerine tamamen uymak daha iyidir: daha az yiyin, ancak daha sık. İdeal seçenek günde 5-6 kez yemek yemek olacaktır. En son yatmadan 3 saat önce yemek yemelisiniz. Daha sonra yemek yemekten vazgeçilir, açlık hissi dayanılmazsa, bir bardak süt veya kefir içebilir, elma veya armut yiyebilirsiniz. En uygun olacak hamile kadınlar için bu diyet.

Hamilelik sırasında doğru beslenme, aslında herhangi bir doğru beslenme gibi, kızarmış yiyeceklerin, salamura yiyeceklerin ve tütsülenmiş etlerin reddedilmesini içerir. Buğulanmış, haşlanmış, buğulanmış veya fırınlanmış yiyecekler çok daha faydalı olacaktır. Hamileler için yiyecekler mümkün olduğunca taze olmalı, koruyucu, fazla tuz ve benzeri içermemelidir.

Açıkçası, konserve yiyecekler, çeşitli sosisler ve diğer uzun süreli depolama ürünleri, yasaklanmadıysa, kullanımlarının sıkı bir şekilde kontrol edilmesini gerektirir.

Tabii ki, fast food'dan vazgeçmeniz önerilir. Bununla birlikte, bir seçenek varsa - aç kalmak veya çok sağlıklı olmayan bir şey yemek, ikincisini seçmenin daha iyi olduğunu belirtmekte fayda var. Hamile bir kadın açlıktan ölmemelidir. Başka bir şey de, böyle bir seçimden önce şüpheyle sık sık geliyorsanız, yanınızda meyve veya sandviç taşımayı düşünmelisiniz.

Proteinler, yağlar, karbonhidratlar, ayrıca vitaminler ve mineraller gibi beslenmenin önemli bileşenleri arasındaki denge çok önemlidir. Tabii ki, hamile kadınlar için farklı zamanlarda dengeli bir diyet, bu bileşenlerin farklı bir dengesi anlamına gelir, gerçeğin kendisi değişmeden kalır.

Haftaya göre yemekler

1-3 haftalık hamilelik

Jinekologlar, hamileliği hesaplamak neredeyse imkansız olduğu için gebe kalma gününden değil, son adetin ilk gününden itibaren sayarlar. Bu nedenle, obstetrik gebelik süresinin ilk 2 haftası, gebe kalmadan önceki zamana denk gelir.

Hamilelik planlaması- bu, ne söylenirse söylensin, hem doğmamış çocuğun sağlığının hem de hamilelik sırasında herhangi bir komplikasyon olmamasının bağlı olduğu son derece önemli bir dönemdir. Bu nedenle, hamilelikten önce doğru beslenmenin çok önemli olduğu ortaya çıkıyor. Bu aşamada folik asit miktarını artırmak çok önemlidir. Doktorlar genellikle kapsül şeklinde içilmesini tavsiye eder, ancak tüm vitaminleri normal yiyeceklerden almak çok daha iyidir. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerde, marulda ve tahıllarda bulunur.

Sarı meyve ve sebzelerin tüketilmesi de aynı derecede faydalıdır. Ancak yağlı ve tatlı yiyecekleri reddetmek daha iyidir. Bu, obezite ile ilgili sorunları önleyecek ve erken toksikoz riskini azaltacaktır.

Adet döngüsünün yaklaşık 10-14. gününde döllenme meydana gelir ve fetal yumurtanın uterusa doğru hareketi başlar. Bu andan itibaren, hamileliğin başlangıcı hakkında konuşabiliriz.

3 hafta

Hamileliğin başlangıcında beslenme çok karmaşık bir konudur, çünkü kelimenin tam anlamıyla her hafta fetüste yeni organlar ve sistemler ortaya çıkar, bu da vitamin ve besin ihtiyacının sürekli değiştiği anlamına gelir.

Hamileliğin üçüncü haftasında, yumurta implante edilir ve plasenta ile fetal membran gelişmeye başlar. Tam gelişimleri için süt ve süt ürünleri, brokoli, yeşil sebzeler ve meyve sularında bulunan kalsiyuma ihtiyaç vardır; ve manganez, hindi ve domuz eti, badem, yulaf ezmesi, yumurta, kuru üzüm, muz, havuç ve ıspanaktan elde edilebilir.

4 hafta

4 hafta boyunca beslenme 3 ile aynı kalır, ancak şu anda kahveden vazgeçmek özellikle önemlidir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında elbette lezzetli ama çok sağlıklı olmayan bu içeceği içmek son derece dikkatlidir. Özellikle kahve akşamları kontrendikedir. Gördüğünüz gibi, hamileliğin ilk ayında doğru beslenme çok zor değil. Ayrıca biraz daha zor olacak.

5 hafta

Kural olarak, bu zamanda hamile kadınların toksikozu başlar. Bu durumu hafifletmek için günlük menünüzü biraz değiştirebilirsiniz. Bu nedenle et ve yumurtaların yanı sıra diğer hayvansal proteinler de fındık, soya ve diğer baklagiller ile değiştirilebilir. Süt yerine yoğurt ve peynir yiyebilirsiniz. Havuç, mango, kayısıları diyete sokmak gereksiz olmayacaktır.

6 hafta

Toksikoz tüm hızıyla devam ediyor, bu nedenle sabah kraker veya şekersiz kraker ile başlamalıdır. Onları uyandıktan hemen sonra, yataktan kalkmadan yemek daha iyidir. Bu aşamada günde en az 8 bardak olmak üzere bol sıvı içmek daha iyidir. Geceleri bir avuç kuru üzüm yiyebilirsiniz.

7 hafta

Bu zamanda, bağırsaklarla ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle lahana da dahil olmak üzere gaz oluşumunu teşvik eden gıdalardan kaçınmalısınız. Ekli ürünleri reddetmek gereksiz olmayacaktır. Kuru erik, taze kefir ve benzerlerini diyete sokmak daha iyidir.

8 hafta

Zencefil çayı toksikozla başa çıkmaya yardımcı olacak ve fındıkları unutma.

9-10 hafta

Tam tahıllı tahılları ve tam tahıllı ekmekleri tercih edin. Kahverengi pirinç beyazdan daha iyidir. Genel olarak, bu aşamada hamile bir kadının vücudu oldukça fazla lif gerektirir.

11-12 hafta

Hamileliğin ilk üç aylık dönemi sona eriyor ve şu anda beslenme özel olmalıdır. Bu en zor zamandır ve kendinizi, vücudunuzu dinlemek çok önemlidir. Belirli bir yemeği yemek istiyorsanız, o zaman tam olarak içerdiği maddeler, bebeğinizin eksik olduğu maddelerdir. Elbette aşırıya kaçmamak gerekiyor.

13-16 hafta

Hamilelik sırasında 2. trimesterde beslenme, daha önce de belirtildiği gibi, bol miktarda protein alımı ile karakterizedir. Ek olarak, günlük toplam kalori alımını artırmak gerekir. İlk üç aylık dönemde 2400-2700 kcal yemek yeterli olacaksa, bundan sonra 2700-2900 kcal yemeniz gerekir.

16-24 hafta

6 aylık hamilelikte beslenme, çocuğun görme ve işitme gelişimine katkıda bulunmalıdır. Yani, A vitamini ve betakarotene ihtiyacınız var. Şu anda lahana, sarı biber, havuç yemek daha iyidir. A vitamininin sadece yağlarla emildiğini unutmayın.

24-28 hafta

Şu anda fraksiyonel beslenme özellikle alakalı hale geliyor. Rahim aktif olarak büyüyor, karın boşluğunda giderek daha fazla yer kaplıyor ve mideye baskı yapmaya başlıyor. Buna göre, mide küçülür ve büyük miktarda yiyeceğe uyması zordur. Küçük porsiyonlarda yemek yerken bile hamile bir kadın rahatsız olabilir. Gazlı içecekleri ve kahveyi bırakmak daha iyidir, ayrıca mide ekşimesine neden olurlar. Genel olarak, üçüncü trimesterde hamile bir kadının beslenmesi, bebeğin ihtiyaçları arttıkça mümkün olduğunca çeşitli olmalıdır.

29-34 hafta

8. ayda kemikler aktif olarak büyüyor ve dişler çıkıyor, bu nedenle mümkün olduğunca çok kalsiyum içeren yiyecekler yemek çok önemlidir. Beyin gelişimi için yağ asitleri basitçe gereklidir ve kalsiyum emilimine katkıda bulunanlardır. Şu anda demir eksikliği hem annede hem de çocukta anemi gelişimine yol açabilir. Yağlı balıklar, kuruyemişler, kırmızı et, koyu yeşil sebzeler ve tohumlar hamileliğin bu döneminde yenilmesi gereken besinlerdir.

35-40 hafta

Gebeliğin 9., son ayında beslenme, annenin vücudunun genel olarak güçlenmesine katkıda bulunmalıdır. Sonuçta, onun önünde çok zor ve zaman alıcı bir iş var - doğum. Vücuttaki ana enerji kaynağı karbonhidratlardır ve doğumdan önce hamile bir kadının beslenmesinin temeli olması gereken tüketimleridir. Yulaf lapası ve sebzeler bu dönemde yemeniz gereken besinlerdir.

Trimester beslenmesi hakkında söylenebilecek tek şey bu. Hamileler için bir akşam yemeği, kahvaltı veya öğle yemeği örneği de faydalı olabilir.

Gün için örnek bir menü şöyle görünebilir:

  1. İlk öğün: siyah ekmek tost, küçük bir parça tereyağı, bir tavuk yumurtası, bir bardak kefir;
  2. İkinci yemek: Yeşil salata, bir bardak çay;
  3. Üçüncü öğün: Tavuk fileto, haşlanmış patates, bir armut, bir bardak kefir veya yoğurt;
  4. Dördüncü yemek: Reçel veya tereyağlı tost, bir bardak meyve suyu;
  5. Beşinci öğün: Esmer pirinç, haşlanmış balık, sebze salatası, çay;
  6. Altıncı öğün: bir bardak kefir veya küçük bir meyve.

Hamileler için özel beslenme

Ancak bu, hamile kadınların tüm beslenme özellikleri değildir. Bazı durumlarda, kadınlar hamilelik sırasında özel beslenme gerektiren patolojiler geliştirir. Yani, anemi ile Hamile kadınların özel beslenmeye ihtiyacı vardır. Böyle bir hastalıkta demir içeren gıdaların alımını artırmak çok önemlidir.

Ayrıca, sadece hangi gıdaların kullanılacağını bilmek değil, aynı zamanda insan vücudundaki demirin emilimini etkilediği için hangi kombinasyonlarda kullanılacağını bilmek de önemlidir. Hamilelik anemisi yaşayan bir kadın, sadece ilaç tedavisi konusunda değil, uygun beslenme konusunda da doktora danışmalıdır.

obezite ile Hamilelik sırasında gelişen, hamile kadınlar için diyetsel beslenmeye ihtiyaç duyulabilir. Bir doktora danışmadan hamile bir kadının kilo kaybı için bir diyet seçmemesi gerektiğini hatırlamak önemlidir. Hem annenin vücudunda hem de çocuğun vücudunda patolojiler ve anormallikler geliştirme riski çok büyüktür.

Özellikle zararlı olan mono diyetler ve uzun süreli oruç gerektiren diyetlerdir. Her ikisi de yetersiz beslenmeye ve beriberiye katkıda bulunur. Vücudun durumunu, besin ve vitamin arzını eski haline getirmek çok uzun zaman alacak ve bu tür diyetlerin bir çocuğa verdiği zararı telafi etmek tamamen imkansız.

Severim!

Kategoride popüler:

Şeritler ile yeni yıl için şişelerin dekorasyonu Şampanya Noel Baba

Şeritler ile yeni yıl için şişelerin dekorasyonu Şampanya Noel Baba

okuman
Plastik kaşıklardan el işleri: Kendin yap takıları nasıl yapılır (78 fotoğraf)

Plastik kaşıklardan el sanatları: kendi ellerinizle nasıl süslemeler yapılır ...

okuman
Kendin Yap sapan boncuklar: Yeni başlayanlar için bir tığ işi ana sınıfı Sapan boncukları nasıl monte edilir

Kendi elinizle slingo boncukları: tığ işi ustalık sınıfı ...

okuman
kendin yap popik bebek: ana sınıf

kendin yap popik bebek: ana sınıf

okuman

Hamileyseniz neyi yiyip neyi yiyemeyeceğiniz hakkında bunalmış olabilirsiniz, fakat üzülmeyin sitemizde bu konu hakkında yeterli bilgi mevcuttur. Gebelikte bıldırcın eti ve yumurtası yemek güvenlimidir? makalemizde bu konu hakkında bilgiler verdik.
Bıldırcın eti çok popüler, sık tüketilen bir et olmadığı için maalesef bu etin hamilelikte güvenilir olup olmadığı konusunda bilgi bulmak zordur. Çoğu durumda, bıldırcın gebelik sırasında tamamen güvenlidir ve büyüyen fetüse bazı değerli besinler sunar. Siz yine de bu eti yemeden önce doktorunuza danışın.

Bıldırcın ve Gebelik
Pediatrician William Sears “Hamilelik Kitabı” yayınında bıldırcının hamile kadınların tüketebileceği güvenli kümes hayvanları içinde yer aldığını bildirmiştir.
Aynı kitapta yüksek miktarda kurşun içerebilen ton ve somon balıkları, çiğ yumurta, kabuklu deniz hayvanları ise gebelikte uzak durulması gereken yiyecekler olarak zikr edilmiştir.

Az pişmiş bıldırcın eti ise gıda zehirlenmesi, sistemik enfeksiyon gibi çeşitli sorunlara yol açıp, gelişmekte olan fetüse zarar verebilir. Bıldırcın eti yiyecekseniz iyi pişmiş olmasına ve hijyenik koşullarda hazırlanmasına dikkat etmelisiniz. Nörolog Lise Eliot ‘un “What’s Going on in There?” kitabında bıldırcın, tavuk, horoz vb kümes hayvanlarının antibiyotik ilaç ve hormona maruz kalması, ve gebe kadının bunu tüketmesinin teratojen etkiye yol açabileceğini bildiriyor. (Teratojen fetüs yahut embriyoda, beyin hasarına, körlüğe, büyüme bozukluklarına hatta ölüme yol açabilecek hastalık, ilaç ya da çevresel ajanlara verilen isimdir)

Yabani bıldırcın genellikle daha güvenli olmasına rağmen, bu kuşun çeşitli kirleticiler ve diğer tehlikeli kimyasallara maruz olmadığını bilmek imkansız olduğundan, yabani bıldırcın etini yemekden de kaçınmalısınız.

Bıldırcın Yumurtası
Bıldırcın yumurtası taze ve iyice pişmiş olduğu sürece hamile kadınlar için güvenlidir. Kötü kokan, sarısında kahverengi bir leke olan, tarihi geçmiş bıldırcın yumurtalarından ise uzak durmalısınız. Uzmanlara göre az pişmiş yani cıvı olarak bilinen yumurtalar gıda zehirlenmesi riski taşıdığından özellikle gebelikte asla çiğ bıldırcın yumurtası tüketmemelisiniz.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir

 

Bıldırcın Yumurtası Nasıl Yenir, Nasıl Pişirilir? A’dan Z’ye bıldırcın yumurtası

Çocuklara önerilen besinlerin başında gelen bıldırcın yumurtası, protein ve demir bakımından zengindir. Özellikle Asya ülkelerinde kullanılan bu yumurta, hem çiğ, hem de pişirilerek tüketilebilir. Kahvaltı sofralarında kendine yer bulan bu besin, serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur. Diyet listeleri için de uygun olan bıldırcın yumurtasının bir adedi yaklaşık 20 kalori değerindedir. Peki, bıldırcın yumurtası nasıl yenir? İşte, bıldırcın yumurtasının faydaları ve tüketme yöntemleri:

Bıldırcın Yumurtasının Faydaları Nelerdir?

Tavuk yumurtasından sonra en çok bilinen, tüketilen, tercihen yumurta çeşidi bıldırcın yumurtasıdır. Bıldırcın yumurtasının faydaları neler, nasıl tüketilmesi gerekir, kimler yiyebilir ya da kimler yememeli gelin birlikte inceleyelim. Diyetisyen Gülçin Işık, bıldırcın yumurtasıyla ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

bıldırcın yumurtası

Öncelikle bıldırcın yumurtasının besin değerine göz atalım.

1 adet bıldırcın yumurtası; 22-25 kkal, 1.83 gram protein, 1.55 gram kadar da yağ içerir. İçerisinde kalsiyum, A vitamini, demir, E vitamini, fosfor, potasyum bulundurur. 5 adet bıldırcın yumurtası 1 adet normal tavuk yumurtası ile aynı kaloriye sahiptir. Ancak kolesterol değeri açısından daha yüksek olacağında, ikame ederken bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yine tavuk  yumurtasına kıyasla daha fazla amino asit içerir.

  1. Protein yönünden zengin olduğundan, hem büyüme gelişme çağındaki çocuklar için, hem sporcular için, hem de diyet yapan bireyler için uygun bir besindir.
  2. Ayrıca bıldırcın yumurtasında cinsel performansın artırılmasında da etkili olduğunu söyleyebiliriz.
  3. İçerisindeki yoğun vitamin, mineral yönünden güçlü bağışıklık sistemini destekler. Böylece soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarla mücadelede koruyu etki gösterir.
  4. Hamilelik döneminde dahi bebeğin gelişimini destekler.  (Doktorunuza danışmadan kullanmayın)
  5. Migren ve baş ağrısı gibi hastalıklarda da faydalı diyebiliriz.
  6. Hücrelerin hızlı onarımına yardımcı olur.
  7. Kemik sağlığında destekleyicidir.
  8. Kansızlık şikayeti olanlar için faydalıdır.
  9. Antioksidan değeri yüksektir. Bu nedenle kansere karşı etkilidir.
  10. Kadınlar; cilt ve saç maskelerinde dahi bıldırcın yumurtası kullanabilmektedir.

Bıldırcın Yumurtası Nasıl Yenir?

  1. Çiğ Tüketilebilir:

bıldırcın yumurtası

Bıldırcın yumurtası çiğ olarak tüketilebilen bir besindir. Bunun için bıldırcın yumurtasını kırıp içmeniz yeterlidir. Ancak tadını hafifletmek için, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırarak da içebilirsiniz. Soğuk algınlığı, öksürük ve astıma iyi gelen bıldırcın yumurtası hem aç, hem de tok karna tüketilebilir.

  1. Haşlayarak Tüketilir:

Hamileyken Bıldırcın Yiyebilirsiniz?

Az pişmiş bıldırcın gıda zehirlenmesine, sistemik enfeksiyona ve gelişmekte olan fetüste hasara neden olabilir. Bıldırcınızın sağlık koşullarında iyice pişirildiğinden ve hazırlandığından emin olun. Endüstriyel çiftliklerde yetiştirilen veya vahşi alanlarda öldürülen bıldırcın bazı sağlık riskleri doğurabilir. Nörolog Lise Eliot'un "Orada Neler Oluyor?" Adlı kitabına göre, kümes hayvanlarına verilen antibiyotikler ve teratojenler, hamileliğin belli dönemlerinde yutulursa, hamilelik sırasında zarar görebilecek tehlikeli maddelerdir. Yabani bıldırcın genellikle daha güvenli olsa da, kuşun çeşitli kirletici maddelere ve diğer tehlikeli kimyasallara maruz bırakılıp maruz kalmadığını bilmek imkansızdır, bu nedenle hamile kadınların dikkatli olmaları ve vahşi bıldırcınlardan kaçınmaları gerekir. Eliot'a göre bazı kirleticiler ayrıca teratojenler olarak da hareket ederler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası