kıl dökülmesi nedenleri / Op. Dr. Erkut Özdamar Saç Ekimi / Saç Dökülmesinin Nedenleri

Kıl Dökülmesi Nedenleri

kıl dökülmesi nedenleri

Bacak Kıllarının Dökülmesi Neden Olur?

Erkeklerin mücadele ettiği en büyük kişisel sorunlardan biri saç dökülmesi olsa da bacaklar veya kollar gibi vücutlarının başka yerlerinde de benzer sorun ortaya çıkabilir. Bacak kıllarının dökülmesi genellikle endişe etmeyi gerektirmemekle birlikte nadir durumlarda başka bir sorunun uyarı işareti olabilir.

Çoğu erkek sabah uyandığında çarşaf üzerinde bir miktar kıl görmeye alışık olduğundan bu durum genellikle önemsenmez. Aslında, her gün tele kadar saçların dökülmesinin normal olduğu gibi bacak kıllarının da bir miktar dökülmesi normaldir. Ancak, saçların aksine vücut tüyleri için ne kadar dökülmenin normal olduğunu bilmiyoruz. Bununla birlikte, bacaklarınızda kel yamalar oluşmaya başladıysa veya belirgin şekilde kıl yoğunluğu azaldıysa anormal bir dökülmeden bahsetmek yanlış olmaz.

Öte yandan, bacaklarda kıl dökülmesi genellikle erkeklerde görülmesine rağmen aynı sorunu kadınlar da yaşayabilir. Erkek veya kadın olmasına bakılmaksızın, bacaktaki kıl kayıplarına ek olarak başka semptomlar yoksa endişe edilmesi gerekmez. Ancak, dökülmenin yanı sıra bir şeylerin yolunda gitmediğinden şüphelenmenize neden olabilecek başka belirtileriniz varsa bu durumu gözardı etmemelisiniz. Aşağıda, bacak kıllarının dökülmesine neden olabilecek olası tıbbi durumları tartışıyoruz.

Makaleye Genel Bakış

İlaçların Yan Etkileri

Saçlarınız ve bacak kıllarınız dahil olmak üzere vücut kıllarınızda dökülmeye neden olabilecek bazı ilaçlar vardır. Mantar enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılan vorikonazol, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu için reçetelenen amfetamin, kanser tedavisi için verilen kemoterapi ilaçları, psikiyatrik ilaçlar sınıfına giren antidepresanlar, tiroid ilaçları ve kolesterol düşürücü ilaçlar bunlardan bazılarıdır.

İlaç yan etkisi nedeniyle ortaya çıkan kıl dökülmeleri genellikle geçicidir ve ilacın kullanımının sonlanmasıyla kendiliğinden geçer. Ancak, bacağınızdaki kılların veya saçlarınızın kullandığınız ilaç nedeniyle dökülüyor olduğunu düşünseniz bile doktorunuzun onayını almadan asla ilacı kesmeyin.

Alopesi

Alopesi vücudun herhangi bir yerinde bulunan kılların yoğun şekilde dökülmesini ifade eden tıbbi bir terimdir. Bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı saç köklerine saldırmasıyla sonuçlanan rahatsızlığa alopesi areata (saçkıran) denir. Benzer durumun bacaklarda meydana gelmesine ise anterolateral bacak alopesi veya peroneal alopesi ismi verilir.

Gerçek şu ki, alopesinin neden olduğu tıp dünyasının kesin olarak cevaplandıramadığı sorulardan biridir. Ancak, genel olarak genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.

Tiroid Sorunları

Tiroid bezi, boyun bölgenizde bulunan ve yaklaşık 2 cm büyüklüğünde kelebek şekline benzer bir organdır. Aynı isimli hormonu üretmekten sorumlu bu organın gerektiği gibi çalışmaması (hipotiroidizm veya hipertiroidizm) vücutta kıl dökülmelerine neden olur. Zira, tiroid bezi saç köklerinin gelişmesinde ve korunmasında önemli bir rol üstlenir.

Tiroid sorunlarının yol açtığı dökülmeler yalnızca bacaklarda değil, saçlar dahil tüm vücut kıllarında meydana gelebilir. Söz konusu rahatsızlığın tedavisiyle dökülme kendiliğinden durur. Bununla birlikte, bazı tiroid ilaçlarının da yan etki olarak dökülmeye neden olabileceğini bilmek önemlidir.

Koroner Kalp Hastalığı

Bacak kıllarının dökülmesini kalp hastalığıyla ilişkilendirmek inandırıcı gelmeyebilir ancak yılında  yetişkinlerde bacak alopesisinin koroner kalp hastalıklarıyla ilişkisini belirlemek amacıyla yapılan bilimsel bir çalışma bu iddiayı doğruluyor.

Söz konusu çalışmaya erkek hasta dahil edildi. Çalışmada denekler iki gruba ayrıldı. İlk grupta bulunan ve koroner kalp hastalığı öyküsü olan hastaların, sağlıklı kişilerin bulunduğu diğer gruba göre bacak kılı dökülmesinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu görüldü. (Kaynak)

Yaşlılık

Bacak kıllarının dökülerek seyrekleşmesi yaşlılığın beklenen sonuçlarından biridir. Vücuttaki pek çok şey gibi ilerleyen yaşla birlikte kılların sıklığı, kalınlığı ve uzama hızı da yavaşlar. Aslında, ilerleyen yaşlardaki çoğu kadının bacak kıllarını almaya ihtiyacı kalmaz.

Yaşlılık nedeniyle ortaya çıkan vücut kıllarındaki azalma, insan doğasının doğal bir parçasıdır. Her ne kadar sağlıklı yaşam koşulları ve bazı takviyelerle bu süreç nispeten geciktirilebilse de tamamiyle engellemek mümkün değildir.

Bacaklarda Kıl Dökülmesinin Diğer Nedenleri

Vücut kıllarının dökülmesi karmaşık bir durumdur. Nitekim, bunu herkes için genelleyecek birkaç maddeyle sınırlamak yanlıştır. Bacak kıllarınızın dökülmesinin nedeni yukarıdaki etkenler olabileceği gibi diyabet (şeker hastalığı), stres, egzama, demir, çinko ve D vitamini gibi eksiklikler, mantar enfeksiyonları, hamilelik veya menopoz gibi dönemlerdeki hormon değişiklikleri ve zayıf kan dolaşımı gibi pek çok şey altta yatan suçlu olabilir.

Tüm bunlara ek olarak, dar pantolonlar, taytlar veya külotlu çoraplar gibi daha basit koşullar, sürtünme nedeniyle bacak kıllarınızın dökülmesine yol açmış olabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Sabahları uyandığınızda çarşafınızın üzerinde bir miktar kıl görmeniz normaldir ve bunun için endişelenmeniz gerekmez. Ancak, bilinen herhangi bir sebep olmamasına rağmen bacağınızda yama şeklinde kel bölgeler görüyorsanız, ani şekilde yoğun dökülmeler yaşıyorsanız veya dökülmeyle birlikte başka semptomlarınız varsa bu durumu sümen altı yapmamanız gerekir. Vücuttaki kıl kayıpları dahil tüm sağlık sorunlarınızda size en iyi ve yalnızca doktorunuzun yardımcı olabileceğini unutmayın.

Bacak Kılları Neden Dökülür?Bacaklarda Kıl Dökülmesi Neden Olur?Bacakta Kıl Dökülmesi

Saç dökülmesi hastalık habercisi olabilir

İSTANBUL - Mevsim geçişlerinde ya da aşırı stresli dönemlerde saçların dökülmesi olağan karşılanıyor. Ancak saç dökülmesinin bazı hastalıkların habercisi olduğunu unutmamak gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serap Utaş, özellikle bir aydan uzun süren ve gittikçe artan saç dökülmelerinin bazı hastalıkların belirtisi olabileceği uyarısında bulunuyor.

Prof. Dr. Serap Utaş bu nedenle günde telden daha fazla olan, bir aydan daha uzun süre devam eden saç dökülmelerinde, para şeklinde odak odak açılmalarda, saçlı deride sivilceler ile birlikte dökülmeler olması durumunda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerektiğine dikkat çekiyor, “Çünkü tedavide geç kalındığında saç dökülmesi ilerleyebiliyor” diyor.

GÜNDE SAÇ TELİ DÖKÜLMESİ OLAĞAN
Utaş, yeni saçların oluşması için mevcut saç köklerinin büyüme, gerileme ve dinlenme şeklinde 3 dönemden geçtiğini söylüyor: "Saçlarımızın yüzde 'i büyüme fazında oluyor. Saçlı derideki kılların büyüme dönemi yıl arasında değişiyor. Saç büyümesi genetik faktörlerin yanı sıra iklim, yaş, beslenme ve hormonal faktörlere de bağlı. Büyüme döneminin sonunda kıllar gerileme dönemine giriyor ve bu süreç yaklaşık 2 hafta sürüyor. Bunu yaklaşık 3 ay süren dinlenme dönemi izliyor. Bu dönemin sonunda yeni büyüme dönemindeki kıl oluşuyor."

Dinlenme dönemindeki saçların yıkama ve tarama gibi işlemler sırasında dökülebilidiğini belirten Prof. Dr. Serap Utaş, “Saçların yüzde 5 ile 10'u dinlenme dönemindeki kıllar olduğu için günde kadar saç dökülmesi normal kabul ediliyor” diye konuşuyor.

SAÇ DÖKÜLMESİ HANGİ HASTALIKLARA İŞARET EDİYOR?
Saç dökülmeleri farklı şekillerde görülebiliyor. Bazı dökülme tiplerinde saçlar yeniden çıkarken, bazılarında ise kıl kökleri tahrip olduğu için saç bir daha çıkmıyor. Saç dökülme türlerini ise şöyle sıralamak mümkün:

Telogen alopesi: En sık görülen saç dökülmesi tipidir. Saçlar normalin üzerinde döküldüğü için seyrelme fark ediliyor. Bu tip dökülme, büyüme dönemindeki kılların erkenden dinlenme dönemine girmesi nedeniyle oluşuyor. Bu tip saç dökülmesinin tetikleyicileri arasında hormonal bozukluklar veya dalgalanmalar, endokrin hastalıklar, doğum sonrası, psikolojik ve metabolik stres, ilaçlar, kilo kaybı, gıdasal eksiklikler, akut ve kronik hastalıklar, cerrahi girişimler ve saçlı derideki yangısal durumlar yer alıyor.

Traksiyonel alopesi: Şekil verirken veya toplarken saçların aşırı gerilmesine bağlı olarak oluşuyor. Saçlar özellikle germenin fazla olduğu bölgelerde seyrekleşiyor. Bu nedenle saçların toplanırken aşırı gerilmemesi gerekiyor.

Alopesi areata: Halk arasında “saçkıran” olarak adlandırılan bu tip saç dökülmesi genellikle saçlı derinin herhangi bir bölgesinde yuvarlak veya oval para şeklindeki dökülmelerle başlıyor. Hastalık saçların, kaşların veya vücut kıllarının tamamen kaybıyla da sonuçlanabiliyor. Tamamen sağlıklı kişilerde görülebildiği gibi, atopik hastalıkla, tiroit hastalıkları ve diğer otoimmün hastalıklarla birlikte de ortaya çıkabiliyor.

Androgenetik alopesi: Saç yapımının azalması sonucu oluşuyor ve kellikle sonuçlanıyor. Kadınlarda erkeklerden farklı olarak alındaki saç çizgisi korunuyor, tepe kısımlardaki seyrelme daha belirgin oluyor. Bu tip saç dökülmesinde yıllar içerisinde dereceli olarak saçlarda incelme görülüyor. Genetik faktörler büyük rol oynasa da kadınlarda hormonal bozukluklarla da ilişkili olabiliyor.

BİLİMSEL OLMAYAN TEDAVİLER HASAR BIRAKABİLİYOR
Saç dökülmesinin hangi tipte olduğu dermatolog tarafından klinik muayeneden sonra anlaşılıyor. Saç dökülmesinin nedeni olabilecek veya eşlik edebilecek hastalıkların saptanabilmesi için bazı testler yapılabiliyor. Saçın dökülme tipine göre saçlı deriye lokal tedaviler veya dökülen alana enjeksiyonlar, altta yatan nedene yönelik sistemik tedaviler veya ultraviyole ışık tedavileri gibi değişik tedavi seçenekleri uygulanıyor. Son yıllarda hastanın kendi kanından elde edilen bazı maddeler de tedavide deneniyor. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası