ayak parmağında kırık nasıl anlaşılır / Kırık Ayak Parmağı - Hemen Sağlık

Ayak Parmağında Kırık Nasıl Anlaşılır

ayak parmağında kırık nasıl anlaşılır

Kırık Nasıl Anlaşılır? Parmak, Ayak, El, Kol, Diz Ve Burunda Kırık Nerden Anlaşılır

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2021 19:39

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Bir kemiğe uygulanan kuvvet, kemiğin taşıyabileceğinden daha güçlü olduğunda, kemik kırığı meydana gelir. Bu, kemiğin yapısını ve gücünü bozar ve ağrıya, fonksiyon kaybına ve bazen bölge çevresinde kanamaya, yaralanmaya neden olur. Peki, kemiğin kırıldığı nasıl anlaşılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kemikler, kalsiyum ve kemik hücreleri ile güçlendirilmiş bir tür bağ dokusudur.

Kırık Nasıl Anlaşılır?

İskeletimiz kemiklerden oluşur ve kan hücrelerinin yapıldığı kemik iliği adı verilen daha yumuşak bir merkezi vardır. İskeletimizin temel işlevleri vücudumuzu desteklemek, hareket ettirmek ve iç organlarımızı korumaktır. Farklı kemik kırıkları türleri vardır. Bazıları, kuvvetin gücüne ve yönüne, ilgili kemiğe ve kişinin yaşına ve genel sağlığına bağlı olarak diğerlerinden daha şiddetlidir.

Yaygın kemik kırıkları arasında bilek, ayak bileği ve kalça bulunur. Kalça kırıkları en sık yaşlı kişilerde görülür. Kırık kemiklerin iyileşmesi, kişinin yaşına ve sağlığına ve kırılma türüne bağlı olarak yaklaşık dört ila sekiz hafta sürer.

Kemik kırıklarının nedenleri genel olarak;

Haberin Devamı

Spor yaralanmaları, araç kazaları ve düşmeler gibi travmatik olaylardan,

Osteoporoz ve bazı kanser türleri gibi kemiklerin daha kolay kırılmasına neden olan, yani küçük travmalar ve düşmeler bile ciddi hale gelebilir.

Kırıklar, çıkık gibi diğer iskelet yaralanmalarından farklıdır. Ancak bazı durumlarda bunları ayırt etmek zor olabilir. Bazen bir kişide birden fazla yaralanma türü de görülebilmektedir. Bir kırığın semptomları, belirli kemiğe ve yaralanmanın ciddiyetine bağlıdır. Ancak;

Ağrı,

Şişme,

Morarma,

Deformite,

Uzuv kullanamama gibi belirtiler her tür kırıkta görülmektedir.

Tüm kırıklar bir kişinin koluna ya da bacağına ait değildir. Baş, göğüs, omurga veya pelvis travması, kafatası ve kaburga gibi kemikleri kırabilir. Bu kırıklar, kemiğin normalde koruduğu altta yatan vücut yapısı ile daha da karmaşık hale gelir. Bu kırıklardan bazıları, yalnızca yaşamı tehdit eden yaralanmaları temsil edebileceklerinden ilk yardım ilkelerini kullanarak yönetmek çok zor olabilir.

Parmak Kırığı Nasıl Anlaşılır?

Parmak kırıklarında gözle görülebilir farklılıklardan kırıldığını anlamak kolaydır. Bunlar;

Parmak bölgesinde şişme,

Bölgede hassasiyet ve morarma,

Parmağı hareket ettirememektir.

Ayak Kırığı Nasıl Anlaşılır?

Ayak kırıklarının anlaşılmasında büyük rol gösterdiği belirtilerle anlaşılır. Bunlar;

Ani, zonklayıcı ağrı,

Haberin Devamı

Hareket ile artan ve dinlenme ile azalan ağrı,

Şişme,

Morarma,

Hassasiyet,

Deformite,

Yürümede ya da ağırlık taşımada zorluk çekmektir.

El Kırığı Nasıl Anlaşılır?

Elin kırıldığını anlamak için;

Elinizi tutarken, sıkarken veya hareket ettirirken kötüleşebilecek şiddetli ağrı,

Şişme,

Hassasiyet,

Morarma,

Çarpık parmak gibi bariz deformite,

Parmaklarınızı ya da başparmağınızı hareket ettirememe veya sertlik,

Elinizde veya parmaklarınızda uyuşma görülmektedir.

Kol Kırığı Nasıl Anlaşılır?

Kolunuzu kırdığınızın ilk göstergesi bir çıtırtı ya da çatlama sesi olabilir. İşaretler;

Hareketle artabilen şiddetli ağrı,

Şişme,

Morarma,

Bükülmüş bir kol veya bilek gibi deformite,

Haberin Devamı

Kolunuzu avucunuzdan avucunuzun içine veya tam tersine çevirememe durumları kol kırığı anlamına gelir.

Diz Kırığı Nasıl Anlaşılır?

Diz kırığını anlamanın yolu belirtilere odaklanmaktır. Diz kırığı belirtileri;

Diz kapağında ve çevresinde şiddetli ağrı,

Şişme,

Dizi her iki yönde hareket ettirirken ağrı,

Bacağını uzatmada veya düz bacak kaldırmada zorluk,

Kırık parçalar nedeniyle dizin deforme bir görünümü,

Diz kapağına basarken hassasiyettir.

Burun Kırığı Nasıl Anlaşılır?

Kırık bir burnun belirtileri;

Özellikle burnunuza dokunurken ağrı ya da hassasiyet,

Burnunuzun ve çevresindeki alanların şişmesi,

Burun kanaması,

Burnunuzun veya gözlerinizin etrafında morarma,

Haberin Devamı

Çarpık ya da şekilsiz bir burun duruşu,

Burnunuzdan nefes almada zorluk çekme,

Burnunuzdan mukus akıntısı görülebilir,

Burun pasajlarınızdan biri ya da her ikisinde tıkanıklık ile kırık anlaşılabilir.

Ayak Parmak Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak parmağı kırıkları sıklıkla bir yere çarpma sonucunda, kişinin düşmesi neticesinde ya da burkulma gibi sebeplerden ortaya çıkan sorunlar olmaktadır. İyileşme süresi 8 haftayı bulmakta olan bu kırıklar kişinin yürümesinde ciddi sorunlar yaratmaktadır.

Ayak parmağında kırıklar daha çok kişilerin ayaklarını parmak hizasından bir yere çarpmaları sonucunda meydana gelen kırık türü olmaktadır. Bunun yanında düşme ve burkulma sonucunda da oluşan bu kırıkların tedavisi yapılmadığı zamanlarda kişilerde yürüme konusunda ciddi sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Kaza sonucunda da kırılan ayak parmakları bulunmaktadır. Bunlar kişilerin parmakları üzerine düşmesi sonucunda ya da ayağa bir şey düşmesi nedeniyle de ortaya çıkacak olan kırık türüdür.

İçindekiler

Belirtileri

Ayak parmağı kırıklarından sonra sıklıkla kişilerin yaşamakta olduğu ağrı şikayeti ile bilinmektedirler. Bu ağrı yanında kişilerin hangi parmağı kırıldıysa o parmakta şişme meydana gelecektir. Bunun yanında kişilerde sertliğin oluşması da söz konusu olur. Kişinin şekil bozuklukları yaşayacaktır. Ayak normal görünümünden çok uzakta duracaktır. Kişilerde ağrı nedeniyle çok zor yürüyecek ve üzerine basamayacaktır. Ayakkabı giyinmeye çalıştığı zamanlarda çok acı verecek ve şişme nedeniyle ayakkabı kişinin ayağını sıkıyor gibi de bir his oluşacaktır. Kırıklarda bir takım komplikasyonların olmasına da neden olacaktır. Bunların ilk olarak tırnak altında kan toparlanmaya başlar. Eğer ki kan çok fazla toparlandığı zaman bu kan topluluğunun doktor tarafından boşaltılması söz konusu olacaktır. Kanı dökmek için küçük bir delik açacak ve kan buradan çıkacaktır. Çok nadirde görülse kemik ayak dışına fırlayacak ve deriyi yırtacaktır. Bu gibi durumlarda kemiğin enfekte hale gelmemesi için kişinin antibiyotik ilaçlar alması gerekmektedir. Bir an önce kişi ameliyata alınarak dışarıya çıkan kemik düzeltilmesi de gerekecektir. Kişilerde kırık iyileştikten sonra ağrı devam edebilir. Bunun yanında kireçlenme de görülmektedir. Sertlik birçok kırıkta olduğu gibi ayak parmağı kırıklarında da meydana gelecek durumların başında gelmektedir. Uyuşukluk ya da karıncalanma olacağı gibi kişilerde hassasiyet de olacaktır. Eğer ki tedavi gecikme durumu yaşandığı zamanlarda kişilerde kan dolaşımında ciddi oranda bozulma meydana gelecektir. Geç kaynaması söz konusu olacakken, parmağın kemik boyunda da birçok kişilerde kısalma görülmektedir.

Tedavisi

Ayak parmaklarının birinde kırık olması neticesinde doktora gidilmesi durumunda ilk olarak doktor tarafından kişiye bazı sorular sorulacaktır. Ardından fiziksel bir muayene yapılacaktır. Bunun sonucunda kişilerin ayak kırığından şüphelenmesi durumunda röntgen filmi isteyecektir. Röntgen filmi bazı durumlar içerisinde ayak parmak kırığını tespit edebilmek için yeterli olmaması nedeniyle MR çekimi ya da bilgisayarlı tomografi de çekilmesi sonucunda kırığın nerede ve nasıl olduğu ayrıca yanında bulunan dokulara ve sinirlere de zarar verip vermediği anlaşılacaktır. Ayak parmaklarında kırık olan bir kişi şişmeyi ve de ağrıyı azaltmak amacıyla ayağını yüksek bir yere koyması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bir kaç gün boyunca şişliği, morarmayı ve ağrıyı azaltılması için bir iki saatte bir her zaman için 15 dakika boyunca buz kompresi uygulaması da son derece faydalı olacaktır. Ayak parmaklarında kırık olduğu zamanlarda kişilere doktor tarafından bir takım ilaçlar reçete edilecektir. Bu ilaçlar hem ağrının azalmasını sağlayacak olan hem de bölgede iltihaplanmanın olmasını da azaltacak ilaçlar olmaktadır. Doktor tarafından muayene esnasında eğer ki ayak parmakları ters dönmüşse parmağın tekrardan yerine oturtulması gerekmektedir. Bunun için kişiye uyuşturucu bir iğne yaparak gerçek olacaktır. Ayak parmak kırığında bütün işlemler yapıldıktan sonra kişinin büyük kırık olsun ya da küçük kırık olsun atel kullanmasını isteyecektir.

İyileşme Süresi

Kırığın iyileşmesi genellikle 6 hafta ile 8 hafta arasında değişmektedir. Bu süre içerisinde kişinin sağlığına çok dikkat etmesi ve iyi beslenmesinin şart olduğunu unutmamak gerekiyor. Özellikle kalsiyum gıdalar ve D vitamini ağırlıklı olarak beslenmesi gerekmektedir. 6 hafta boyunca atel içerisinde kalacaktır. Alçıya ya da atel doktorun kararına bağlıdır. 6 hafta sonra atel çıkartılarak bir film çekilmesi söz konusu olacaktır. Bunun sonucunda kişinin kemik kaynaması görülmesi söz konusu olması durumunda atel kullanmaması söylenir. Ama kemik kaynaması söz konusu değilse o zaman atel kullanmaya devam etmesi gerekmektedir. Kemiğin yerine, büyüklüğüne ve uygulanan tedaviye göre kişinin yaşı ya da kişinin alkol ve sigara kullanımı da iyileşmesinde büyük etki etmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız(Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle

Ayak Parmağı Kırığı Nasıl Anlaşılır? Ayak Parmaklarındaki Kırıklar Nasıl Tedavi Edilir, Nasıl İyileşir?

 Ayak parmağı kırıldığında kendini belli eden belirtileri ortaya çıkar.

Ayak Parmağı Kırığı Nasıl Anlaşılır?

 Ayak parmakların küçük ve dayanıksız oldukları için kolayca darbe alabilir. Birçok insan ayak parmağını gün içinde çok kez bir yere vurduğunu söylüyor. Ayak parmaklarında yer alan serçe parmak, en köşede olduğundan her yere çarpabilir. Bu parmakların sert bir darbe alması sonucunda kırılması gerçekleşebilir. Herkes güvenli bir şekilde hareket ederek bu tür durumlardan kurtulabilir. Ayak parmaklarının her zaman hassas olduğunu unutulmamalıdır. Ayak parmağı kırıldığı zaman bazı belirtilerle ortaya çıkabilir. Parmağın kırılıp kırılmadığını anlamak için şu yöntemler kullanılabilir;

 Parmağın incelenmesi

 Parmağın şeklini incelemek

 Parmakta renk değişimi

 Parmağa dokunmak

Ayak parmağının kırılması durumunda parmaklarda yoğun bir ağrı hissedilir. Bazı durumlarda renk değişimi ve şişlik görülebilir. Kırığın en belirgin özelliği çok yüksek bir seviyede ağrı yaşanmasıdır. Kırılan bölgede yoğun ağrı olması, kırık olduğunu gösterir.

Ayak Parmaklarındaki Kırıklar Nasıl Tedavi Edilir? Nasıl İyileşir?

 Ayak parmaklarında oluşan kırıkların tedavisi toleranslı olabiliyor. Vücudun ağırlığını taşıyan ayakların kendisi değil, kemiklerdir. Kemiklerin tedavisi ayak parmaklarında kolay bir şekilde yapılabiliyor. Eğer fazla bir eğrilik bulunuyorsa, gerekli düzeltmeler yapılabilir. Ağrının önüne geçmek için mutlaka hastaneye gidilmesi gerekiyor. Gerekli röntgen çekimlerinin yapılarak, kırık olan bölgenin durumu tespit edilir. Kırık aşaması ve çeşitleri tedavi yöntemi için önemlidir. Herhangi bir cerrahi operasyon ihtiyacı olup olmadığına karar verilir.

 Ayak parmaklarının kırılmasında uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri bulunuyor. Parmağın durumu tedavi yönteminin seçiminde büyük bir rol oynuyor. Ayak parmak kırığında herhangi bir alçı işlemi uygulanmıyor. Tolerans gösterildiğinden, ufak tedaviler yapılabiliyor. Kemiğin hangi derecede kırık olduğu ve çok yamuk olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayakkabı kullanımı olduğundan, parmakların kırılması durumunda çok yamulmamasına dikkat edilmeli ve öyle bir durum söz konusu ise mutlaka tedavi edilerek düzeltilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası