kısmi emeklilik ile normal emeklilik arasındaki fark / İsteğe bağlı sigorta nedir? - Rasyonel Kurumsal Danışmanlık ve Teşvik, SGK Danışmanlığı

Kısmi Emeklilik Ile Normal Emeklilik Arasındaki Fark

kısmi emeklilik ile normal emeklilik arasındaki fark

EYT’lilerin kısmi emeklilik koşulları

PRİM GÜNÜ EKSİK EYT’LİLER NASIL EMEKLİ OLABİLİR?

Babamın sigorta girişi ancak prim günü var. Bakan Bey'in açıklamalarında prim günü eksik olanların nasıl emekli olacağına ilişkin herhangi bir söyleme denk gelmedim. Bu konuyu açıklığa kavuşturursanız sevinirim. (Burak G.)

yılında bir bankada çalışmaya başladım. Ocak ayında prim günüm dolacak. 8 Eylül öncesi çalışmaya başlayan erkeklerin 25 yıl ve gün prim şartı olduğunu, EYT yasasının da bu şartlara göre çıkması gerektiğini yazılarınızdan okudum. Fakat AK Partili bir milletvekilinin son açıklamasında erkekler için 25 yıl gün ifadesi söz konusu. Burada bir yanlışlık mı var, yoksa kuralı mı değiştiriyorlar?

(Ömür S.)

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme artık gün sayıyor. Yasa teklifinin aralık ayının ikinci yarısında TBMM’ye sunulması bekleniyor. TBMM Genel Kurulu’nda pazartesi gününden itibaren bütçe maratonu başlıyor. Genel Kurul hiç ara vermeden 16 Aralık tarihine kadar bütçeyi görüşecek. Bütçe görüşmelerinin ardından Meclis’in bir hafta tatile girme ihtimali bulunuyor. Meclis çalışmalarına ara verilmesi halinde EYT ile ilgili yasa teklifinin görüşülmesi ocak ayına kalacak. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, görüşmelerin gelecek yıla kalması durumunda ocak ayının ilk yarısında yasalaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yaş dışındaki koşulları yerine getiren EYT’lilerin emekli edileceğini açıkladılar.

8 Eylül ve öncesinde çalışmaya başlayanlar için normal emeklilik koşulları şöyle:

SSK: prim günü ve kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi.

BAĞ-KUR ve EMEKLİ SANDIĞI: Kadınlarda , erkeklerde prim günü.

Bunlar normal emeklilikte aranan koşullar. Bu koşulları yerine getirmiş olanlar yaşa bakılmaksızın emekli olacaklar. Henüz yerine getirmemiş olanlar ise koşulları tamamladıklarında emekli olacaklar.

Prim günü normal emeklilik için yeterli olmayanlar ise kısmi emeklilik hakkından yararlanacaklar. Kısmi emeklilik koşulları çalışma statüsüne bağlı olarak şöyle:

SSK: prim günü, kadın 50, erkek 55 yaş.

BAĞ – KUR: prim günü, kadın 50, erkek 55 yaş.

Emekli Sandığı: prim günü, 60 yaş.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamada “, prim günü” ifadesini kullandı. Bilgin bu söz ile prim günü eksik olan BAĞ-KUR’luların gün ile emekli olacaklarını kastetti.

Burak Beyin babası 55 yaşı doldurmuşsa EYT yasası çıktığında prim günüyle emekli olabilir. Yaşını doldurmamış ise bundan sonra hiç çalışmasa da 55 yaşı doldurduğunda emeklilik başvurusunda bulunabilir.

EMEKLİLİĞİ GECİKTİRMEMEK İÇİN BORÇLANMADA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Eşim normal şartlarda 44 yaşında emekli olacaktı. SSK girişi yılı, prim günü bulunuyor. Üç çocuğumuz için gün doğum borçlanması yapmak suretiyle günü tamamlayarak EYT’den emekli olma şansı var mıdır? Primi tamamlamak için 2 ay süreyle isteğe bağlı sigorta yaptırmıştık. (Memiş K.)

Eşiniz, EYT düzenlemesi çıktığında prim gününü tamamlamak şartıyla 50 yaşında SSK statüsünden emekli olabilir. Ancak, en son primi isteğe bağlı sigortadan ödenmiş ise SSK’dan emekliliği riske girer.

Özet bilgi verdikten sonra ne yapmanız gerektiğini sıra ile anlatacağım. Herkes artık öğrenmiş bulunuyor: öncesi sigorta girişi olup birden fazla statüye tabi çalışması bulunanlar, son 7 yıl içinde en çok hangi statüde çalışmışlar ise o statünün emeklilik kurallarına tabi olurlar. Borçlanma ile kazanılan süreler, borçlanmanın yapıldığı tarihteki statüye veya en son çalışılan statüye sayılır.

Eşinizin en son primi isteğe bağlı sigortadan yatırılmış ise öncelikle kısa süreli de olsa 4A’lı (SSK) bir işte çalışması gerekir. Bir ay bile çalışması yeterli. Doğum borçlanmasını bu çalışmanın ardından yaptığı takdirde, borçlanılan süreler doğumun gerçekleştiği tarihteki sürelere sayılır. Böylece 50 yaşını tamamladıktan sonra SSK’dan emeklilik dilekçesi verebilir.

ASKERLİK BORÇLANMASI İLE KİMLER EYT’Lİ OLABİLİR?

tarihinde askere gittim, 18 ay askerlik yaptım. tarihinde SSK girişim oldu. Askerlik borçlanması yaparsam EYT’li olur muyum? (Vuran D.)

Sigorta başlangıç tarihim 18 ay askerliği borçlanıp EYT’den faydalanma şansım olur mu? (Cem K.)

Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, vatani görevini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapmış olanların sigorta başlangıç tarihi, askerlik borçlanması yaptıkları süre kadar geri çekilir. Askerliğini sigortalı çalışmaya başladıktan sonra yapanların askerlik borçlanmaları ise sadece prim günlerine eklenir, sigorta başlangıç tarihini öne çekmez.

Sigorta girişi 8 Eylül – 8 Mart tarihleri arasında olanlar, askerlik borçlanması yaparak EYT’li olabilirler. Vuran Beyin sigortalı çalışmaya başlama tarihi yılının eylül ayı olduğu için 18 aylık askerlik süresinin tamamını borçlanmış olsa dahi EYT’li olamaz.

Cem Bey, askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yaptı ise 11 aylık askerlik borçlanması yaparak EYT kapsamına girebilir. Askerliğini sigortalı çalışmaya başladıktan sonra yaptı ise askerlik borçlanması ile EYT kapsamına girmesi mümkün değildir.

EYT’LİLER E-DEVLET’TE GÖRÜNEN KOŞULLAR İLE Mİ EMEKLİ OLACAK?

Eşim doğumlu.4A sigorta başlangıcı Prim günü E – Devlet’te
prim günü gün eksik görünüyor. Askerliğini yedek subay olarak yaptı. ay eğitim almış. Eksik prim için ne yapmalıyız? Toplu ödeyemez miyiz? İsteğe bağlı sigorta için asgari ücret ödersek emekli maaşı ne olur? Yüksek ödersek ne olur? (Aslıhan Erken)

E-Devlet’te şu an gördüğünüz günlük eksik prim, Sayılı kanun kapsamında kademeli yaş artışı çerçevesinde aranan prim gün süresidir. e-Devlet’teki bu bilgiler EYT düzenlemesi yasalaştığında güncellenecek.

Eşinizin sigorta başlangıcı 8 Eylül tarihinden önce olduğu için emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında yer alıyor. EYT kapsamındaki SSK’lıların yaş dışındaki emeklilik koşulları prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresidir. Buna göre, eşiniz EYT kapsamında emeklilik için prim günü koşulunu tamamlamış, sigortalılık süresini de en geç 1 Ağustos tarihinde tamamlayacak. Yedek subaylık dönemindeki fiili hizmet süresi zammı e-Devlet’teki bilgilere yansıtılmamış ise sigortalılık süresini tamamlama tarihi 3 ay daha geri çekilir.

Yeri geldiği için bir kez daha tekrarlamak istiyorum, prim günü eksik değil ve sigorta başlangıç tarihini öne çekme hakkı sağlamıyor ise emekli aylığını artırma amacıyla askerlik veya doğum borçlanması yapmak doğru değil. Hem yatırılan paraya göre elde edilen aylık artışı düşüktür, hem de kimi durumlarda emekli aylığını artırmak yerine düşürücü etkisi olabilmektedir.

DOĞUM BORÇLANMASI İLE KİMLER EYT’Lİ OLABİLİR?

Eşimin ilk sigorta başlangıç tarihi İlk sigorta primi başlangıç tarihi

Ödenmiş prim gün sayısı: 3 Ağustos tarihinde doğum yaptı. Doğum borçlanması ile sigorta başlangıç ve prim tarihi borçlanma kadar geri gider mi? EYT den faydalanabilir mi?

(Erdem P.)

Doğum borçlanması normalde sadece sigortalı çalışmaya başladıktan sonra doğan çocuklar için yapılır. Her ne kadar toplam gün doğum borçlanması yapma hakkı bulunuyorsa da borçlanılacak süre, doğum yaptıktan sonraki 2 yıllık süre içinde boşta geçen süreyi aşamaz. Örneğin, eşiniz doğum nedeniyle 6 ay izin kullanmış ise sadece bu 6 aylık süreyi borçlanabilirsiniz. Diyelim ki doğumdan sonra iki yılın tamamı boşta geçti. Bu durumda iki yıllık sürenin tamamını borçlanmanız mümkün. Ancak, yapacağı bu borçlanma sadece prim günlerine eklenir, sigorta başlangıç tarihini öne çekmez.

Staj sigortası bulunan kadınlar ise staj sigortası ile uzun vadeli sigorta kollarına tabi prim ödemeye başladığı tarih arasında doğan çocukları için doğum borçlanması yaptıklarında, uzun vadeli sigorta priminden geçerli olmak üzere başlangıç tarihi geri çekilir.

Eşinizin 4 Ekim ’daki sigorta başlangıcı staj sigortası. Çocuğunuz bu tarih ile 19 Aralık tarihi arasında doğmuş olsa idi gün borçlanma yaptığınızda emekliliğe esas sigorta başlangıç tarihi 19 Aralık tarihine çekilebilirdi. Böyle bir durumda bile borçlanma süresi EYT kapsamına girmesi için yeterli olmazdı.

Sonuç olarak, doğum borçlanması yapmanız eşinizin EYT kapsamına girmesini sağlamaz.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi, Kahramanmaraş depreminden dolayı çalışmalarına 3 hafta ara veren meclisin açılmasıyla birlikte ilk gündem maddesi olarak mecliste görüşüldü. Meclisten geçen düzenlemenin Resmi Gazete'de yayınlanması beklenirken milyonlarca vatandaşa umut vadeden Kısmi Emeklilik de yeniden gündeme geldi. Peki EYT'de kısmi emeklili var mı? Kısmi emeklilik nedir, kimleri kapsıyor? - EYT kısmi emeklilik şartları, kimler başvurabilir? İşte detaylar

KISMÄ° EMEKLÄ°LÄ°K NEDÄ°R, KÄ°MLERÄ° KAPSIYOR?

8 Eylül öncesinde geçerli olan düzenleme kapsamında, prim günü, 15 yıl sigortalılık süresini dolduran 50 yaş ve üzeri kadınlar ile 55 yaş ve üzeri erkek SSK'lı çalışanlar kısmi emekli olabiliyordu. Yine yaş şartları ve sigortalılık yılları aynı olmakla beraber 5 bin prim gününü tamamlayan Bağ-Kur'ular'da kısmi emeklilikten yararlanabiliyordu.

EYT KISMÄ° EMEKLÄ°LÄ°K VAR MI?

EYT düzenlemesinde prim günü kapsamda yer almıyor. Kısmi emeklilikte 15 yıl ve günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Bunun için yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını buluyor.

yılından önce sigortalı olmuş olan kişiler, gün prim ödemeye bağlı olarak 15 sene kapsamında emekli olmaktadırlar.

EYT KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI, KİMLER BAŞVURABİLİR?

EYT ile birlikte 8 Eylül 'dan önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanların, yaş haddi aranmadın emekli olabilecekler. Prim gün sayısını ve çalışma süresini, sigortalılık süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip olacaklar.

8 Eylül da dahil olmak üzere 9 Eylül 'dan öncesi sigortalıları kapsıyor. Teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.

10 GÜNLÜK SÜRE 30 GÜNE ÇIKTI

AK Parti'nin verdiği değişiklik önergesiyle; ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 10 günlük süre 30 gün olarak değiştirildi. Bu kapsamda; İlk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak.

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek.

Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası