afp mom değeri kaç olmalı / Üçlü Tarama Testi Hakkında Tüm Detaylar - funduszeue.info

Afp Mom Değeri Kaç Olmalı

afp mom değeri kaç olmalı

 Son Güncelleme:

AFP testi nedir? AFP değeri ka&#; olmalıdır? D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ile y&#;kseliği nedenleri ve belirtileri

AFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

AFP testi, hamile kadınlar için rutin şekilde düzenli olarak yapılan testlerdendir. Hamile kadınlarda AFP referans aralığı 10 ila ng/mL arasında olmalıdır. Bu değerlerin altında olursa down sendromu, üstünde olursa kusurlu doğuma sebebiyet verebiliyor.

AFP testi nedir?

AFP (Alfa fetoprotein), fetüs aşamasından, bebeğin doğumundan sonraki ilk üç aya kadar bebeğin kanında bulunan temel bir proteindir. Zamanla bebeğin kanında giderek azalıyor. Yetişkinlerde bu protein ancak kanserli hücrelerin AFP salgılaması sonucunda oluşuyor.

AFP testi, tüm hamile kadınlara yapılan bir kan testidir. Genel olarak hamileliğin 16 ile haftaları arasında rutin olarak yapılıyor. Bu test tek başına uygulanabildiği gibi üçlü veya dörtlü tarama testinin bir parçası olarak da yapılabiliyor.

AFP testi, bebekte spina bifida ve anensefali gibi hastalıkların varlığının araştırılması için yapılıyor. Aynı zamanda tıpta omfalosel olarak tanımlanan karın defektinin yani bebeğin bağırsaklarının bir kısmının vücut dışına taşması olarak bilinen hastalığın bulunması için de yapılabiliyor.

Hamileler dışında kalanlarda AFP testi yapılması

 Gebe olmayan sağlıklı kadınlar ile erkekler ve çocuklarda AFP düzeyi ya sıfırdır ya da son derece düşüktür. Ancak bu gibi kişilerde AFP yüksekliği olması, testis, yumurtalık, karaciğer, mide, pankreas, lenfoma, Hodgkin lenfoma ya da böbrek hücresi kanserlerinin varlığını işaret edebiliyor. Yani bu test yetişkinlerde tümör bulgusu olarak kullanılıyor.

Primer karaciğer, testis ve diğer kanser türlerinin araştırılması ve tedaviye alınan yanıtın izlenmesi amacıyla bu test yapılıyor. Kronik hepatit veya siroz gibi sorunları olan hastalarda primer karaciğer kanseri gelişme riski yüksek olduğundan, düzenli aralıklarla AFP testi yaptırmalıdırlar.

AFP değeri kaç olmalıdır?

AFP referans aralığı; hamilelerde10 ng/mL, hamile olmayan kadınlar ile erkeklerde 0 - 40 ng/mL değerleri arasında olmalıdır.

AFP düşüklüğü nedenleri

 Hamilelik sırasında ölçülen AFP değeri normal değerlerin altında çıkarsa, bu durum bebeğin beyin gelişiminde genetik bir sorun olduğunu gösterebiliyor. Bu da down sendromu gibi çeşitli problemlerin var olabileceğini gösteriyor. AFP düşüklüğüne yol açan nedenler;

 * Erken, ikiz bebek veya çoklu bebek doğumu

 * Spina bifida

 * Kromozom anomalileri

 * Bebekteki karın duvarında kusur oluşması, sinirlerde omurga ve beyin gelişimini olumsuz etkileyen kusurlar oluşması

AFP yüksekliği nedenleri

Hamilelik döneminde yapılan testte AFP yüksek çıktı ise bu durum anne karnındaki bebekte, sinirsel tüp kusuru olduğu anlamını taşıyabiliyor. Ancak gebelik tarihinin yanlış hesaplanması da bu duruma yol açabilir.

Hamile olmayanlarda AFP ve CEA yüksekliği, bazı kanser türlerine ve çoğunlukla karaciğer hastalıklarına işaret edebilir. Bazı tümör türleri, AFP ve CEA düzeyinin artmasına yol açtığından bu testleri, tümör varlığının tespiti için de yaptırabilirsiniz. AFP yüksekliğine yol açan nedenleri şöyle sıralayabiliriz;

 - Karaciğer, testis, germ hücreli, vitellüs kesesi, pankreas, meme, akciğer, kolon, lenf kanserleri

 - Siroz, hepatit hastalıkları

AFP yüksekliği- düşüklüğü belirtileri

 AFP’nin yüksekliği veya aşırı düşüklüğü aşağıdaki sorunların birer belirtisi olabilir;

 -Açık sinir yolu kusurları (spina bifida gibi)

 -Down sendromu, genetik problemler

 -Erken veya çoklu doğum

 -Diğer kromozom anormallikleri

 -Böbrek hastalıkları, cilt, yutak problemleri

 -Bebeğin karın duvarında, sinir yollarında kusurlar

 -Anensefali

 -Doğumdan sonra bebeğin ölümü veya düşük kiloda doğması, gebelik tansiyonu, rahim ile plasentanın ayrılığı

False

Bahçeci Sağlık Grubu

AFP Testi (Alfa FetoProtein) Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur?

AFP Testi (Alfa FetoProtein) Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur?; AFP testi olarak bilinen alfa fetoprotein testi, gebeliğin 16 ila haftaları arasında rutin olarak yapılan bir tür kan testidir.

Alfa fetoprotein, anne karnındaki fetüsün karaciğeri tarafından üretilen bir protein türüdür. Yetişkinlerin kanında bulunan albumin isimli proteinin fetüsteki karşılığı olarak da bilinir.

Fetüs tarafından üretilen alfa fetoprotein, amniyon sıvısına oradan da bir kısmı anne adayının kan dolaşımına geçer. AFP değeri, gebeliğin son haftalarına kadar yavaş yavaş artar.

AFP testi yaptıranlar için yaş ya da gebelik sayısı gibi parametrelere bakılmaz. AFP testi tüm gebelere yapılmalıdır. Test tek başına uygulanabileceği gibi üçlü ya da dörtlü tarama testinin bir parçası olarak da yapılabilir.

Anne adayından alınan kan örneği ile yapılan AFP testi, bebekte spina bifida ve anensefali gibi hastalıkların varlığının araştırılması için yapılır.

Bu test ayrıca tıpta omfalosel olarak tanımlanan karın defektinin ya da farklı bir deyişle bebeğin bağırsaklarının bir kısmının vücut dışına taşması olarak bilinen hastalığın bulunmasına da yardımcıdır.

Gebe olmayan sağlıklı kadınlarda, erkeklerde ve çocuklarda AFP düzeyi ya sıfırdır ya da son derece düşük seviyededir. Ancak bu kişilerin kanında alfa fetoprotein seviyesinin yüksek olması kişide, testis, yumurtalık, karaciğer, mide, pankreas, lenfoma, Hodgkin lenfoma ya da böbrek hücresi kanserlerinin varlığını işaret edebilir.

Gebelik dışında AFP yüksekliği, siroz, hepatit ya da beyin tümörlerinin göstergesi de olabilir. Tüm bu hastalıkların tanı ve tedavisi için de AFP testi yaptırılabilir. Sıklıkla sorulan &#;Alfa fetoprotein sonucu kaç olmalı?&#; sorusunu cevaplandırmadan önce &#;AFP testi nedir?&#; bunu yanıtlamak gerekir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek içintıklayın.

AFP Testi (Alfa FetoProtein) Nedir?

Alfa fetoprotein, gebelik sırasında anne adayının karnında gelişimini sürdüren bebeğin karaciğeri tarafından salgılanan bir protein türüdür. Protein, az miktarda vitellüs kesesi, mide ve bağırsak sistemi tarafından da üretilir.

Doğum sonrasındaki ilk üç ay boyunca bebeğin kanındaki temel proteinlerden biri olan alfa fetoprotein, bebeğin bir yaşına gelmesiyle birlikte çok düşük seviyelere geriler.

Yetişkinlerin kanında ise AFP bulunmaz ya da son derece az miktarda bulunur. Fakat bazı kanser türlerinde alfa fetoprotein seviyesi yetişkinlerin kanında da yükselir.

Gebeliğin ikinci trimesterı içinde bulunan 16 ila haftalar arasında rutin olarak AFP testi yapılır. Anne adayının kanından bakılan ve bir laboratuvar testi olan AFP, doğum kusuru gibi ciddi hastalıkların belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Erken müdahalelerin yapılmasına olanak tanıyan AFP testi, üçlü test ya da dörtlü test olarak bilinen tarama testleri sırasında da yapılabilir.

Farklı bir deyişle üçlü tarama testi sırasında AFP, hCG ve östrojen seviyeleri ölçülürken dörtlü tarama testinde bunlara ek olarak inhibin A düzeyi de ölçülür.

Dolayısıyla üçlü ya da dörtlü tarama testi yaptıranların, hekim özellikle talep etmediği sürece, ek olarak AFP testi yaptırması gerekmez. Testi yaptıran anne adaylarının merak ettiği bir diğer soru da &#;AFP MoM testi nedir?&#; şeklindedir.

AFP MoM Nedir?

AFP testi, AFP MoM testi olarak da bilinir. MoM (multiple of median), temel olarak ölçümü yapılan AFP testi değerinin toplumdaki ortalamasındaki sapmasının belirlenmesi için kullanılır.

Farklı bir şekilde açıklamak gerekirse MoM değeri, benzer AFP sonuçları olan ve sonradan sağlıklı bir şekilde doğum yapan kadının ortalamasının belirlenmesi yöntemidir.

Ortalama değer, MoM olarak kabul edilir ve AFP testi yaptıran anne adayının sonucu bu ortalamaya bölünerek MoM değeri üzerinden değerlendirilir.

Diğer bir deyişle MoM değeri, AFP testi yaptıran kişinin değerlerinin ortalamasına denk gelirken MoM değeri, AFP değerinin normalden iki kat fazla olduğu anlamına gelir.

Gebelikte AFP Testi (Alfa FetoProtein) Yaptıranlar

AFP testi, düzenli olarak doktor kontrolüne giden tüm kadınlara rutin olarak yapılan tarama testlerinden biridir. Çoğunlukla üçlü ya da dörtlü tarama testlerinin bir parçası olarak yapılır.

Ancak AFP testi, doğum kusuru öyküsü bulunan, gebeliğin başlangıç aşamasında bebek için zararlı olabilecek ilaçlar kullanan, 35 yaşından büyük, diyabeti ya da çoğul gebeliği olan kadınlar için çok daha önemlidir. Bu kriterleri barındıran anne adaylarına AFP testi mutlaka yapılmalıdır.

Gebelikte AFP testi yaptıranlar, testi yaptırmadan önce herhangi bir ön hazırlığa gerek duymaz. AFP testi aç karnına mı yapılır? sorusu, kişinin aç ya da tok olması test için önemli değildir, şekilde yanıtlanabilir. AFP testi, hamilelik süresinin 16 ila haftaları arasında yapılır ve test öncesinde anne adayı tartılır.

Kilo, yaş, ırk ve gebelik haftası gibi etkenler, test sonuçlarının değerlendirilmesinde önemli birer kriterdir. Test, normal bir kan testi gibi kol damarlarından alınan kandan bakılarak yapılır.

Bu yüzden alfa fetoprotein testinin standart bir kan testinden daha fazla ya da daha az riskli olduğu söylenemez. Anne adaylarını meraklandıran bir diğer soru da &#;Gebelikte AFP kaç olmalı?&#; şeklindedir.

AFP Normal Değeri

Anne adayının kanındaki alfa fetoprotein miktarının ölçümü ya da bazı kanser türlerinin tanı ve takibi için kullanılan AFP testi, bir mililitre kan için nanogram (ng/mL) cinsinden ölçülür.

Gebe olmayan kadınlarda ve erkeklerde AFP değeri, 0 ila 40 ng/mL değerindedir. Gebelerde ise 10 ila ng/mL aralığında olması beklenir. AFP testi ile alakalı olarak hekim, CEA testi yapılmasını da isteyebilir.

Karsinoembriyonik antijen olarak bilinen CEA da alfa fetoprotein gibi fetüs dokularında bulunan bir proteindir. Sıklıkla sağlıklı fetüsün bağırsaklarında bulunan CEA, yetişkinlerde kanser varlığında artışa geçer. AFP gibi CEA testi de bazı hastalıkların ve kanser türlerinin takibi için kullanılır.

AFP Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Gebe olmayan kadınlarda AFP değerinin 0 ila 40 ng/mL değer aralığında olması beklenir. Gebelerde ise bu değer, 10 ila ng/mL aralığındadır.

Gebelik sırasında AFP yüksek çıktı ise bu durum anne karnındaki bebekte, sinirsel tüp kusuru olduğu anlamını taşır. Ancak AFP yüksekliği nedenleri arasında bulunan gebelik tarihinin yanlış hesaplanması da bu duruma yol açabilir. Kandaki AFP düzeyi, gebeliğin farklı haftalarında artış gösterir.

Hesaplanandan daha uzun ya da daha kısa süredir gebe olunması, testin yanlış yorumlanmasına yol açabilir. Testten 2 hafta önce radyoaktif içerikli farklı bir test yapılmış olması, sigara kullanımı, diyabet varlığı gibi etkenler de AFP yüksekliğine neden olabilir.

Gebe olmayanlarda AFP ve CEA yüksekliği, bazı kanser türlerine ve çoğunlukla karaciğer hastalıklarına işaret ediyor olabilir. Bazı tümör türleri, AFP ve CEA düzeyinin artmasına yol açtığından bu testler, tümör varlığının tespiti için de uygulanabilir.

AFP Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

AFP düşüklüğü, gebe olmayan kişilerde bazı hastalıkların ve kanser türlerinin olmadığını gösterir. Gebelikte AFT düşüklüğü ise Edwards Sendromu ya da down sendromu gibi kromozom anormalliğini gösterebilir. Gebelerde anormal düzeyde AFP düşüklüğü, fetüs ölümünden de kaynaklanabilir.

Fakat bazı durumlarda AFP düşüklüğü, çoğul gebeliklerden de kaynaklanabilir. Yapılan çalışmalara göre gebelere uygulanan her bin AFP testinden 25 ila 50&#;sinin sonucu, anormal olarak sonuçlanmaktadır. Ancak anormal sonuç alan 25 gebenin yalnızca 1&#;inde doğum kusuru görülmektedir.

Yani AFP testinin anormal seviyelerde çıkması, mutlaka bebekte doğum kusuru olacağı anlamı taşımaz. Anormal AFP değerleri ile karşılaşılması durumunda hekim, ayrıntılı ultrasonografi yaparak bebeğin durumunu gözlemler. Gerektiğinde amniyosentez yaparak, bebeğin sağlık durumu hakkında ayrıntılı bilgi edinir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

AFP testi nedir? AFP değeri ka&#; olmalıdır? D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ile y&#;kseliği nedenleri ve belirtileri

Sağlık

Fotoğraf: iStock

Haber Giriş: -  

AFP (Alfa Fetoprotein) nedir? AFP (Alfa Fetoprotein) testi değer aralığı ka&#; olmalı? AFP y&#;ksekliği veya d&#;ş&#;kl&#;ğ&#;n&#;n nedeni nedir?

Alfa Fetoprotein ya da kısa adıyla AFP, gelişme dönemindeki fetüslerin karaciğerinde salgılanan bir protein çeşididir. Bu protein, plasenta aracılığıyla annenin de kanına geçebilmektedir. Kandaki bu AFP düzeyinin takibi olası sorunların önüne geçebilmek için de oldukça önem arz etmektedir.

AFP (Alfa Fetoprotein) nedir?

AFP, anne karnındaki fetüsün; karaciğer, vitellüs kesesi ve mide sistemi tarafından üretilen bir proteindir. Gebelikte ölçülen bu değerin beklenenden farklı çıkması bazı doğumsal kusurların habercisi olmaktadır. Doğum sonrasında da bebeğin kanında çıkan AFP, bir sene içerisinde oldukça düşük seviyelere iner. Yetişkinlerde ölçülen AFP değerleri ise genellikle tümör belirtisi olarak kabul edilmektedir. Çünkü çeşitli kanser türlerinde kanserli hücrelerden AFP salgılandığı bilinmektedir.

AFP testi hamileliğin 16 ile haftaları arasında yapılmaktadır. Bu test 3’lü ve 4’lü tarama testlerinin bir parçasıdır ve hem annenin hem de bebeğin var olan sorunlarını ortaya çıkarmaya yardımcı olmaktadır. Üçlü tarama testinde; alfa fetoprotein (AFP) değerinin yanı sıra koryonik gonadotropin (Hcg) ve östrojen düzeyleri de incelenmektedir. Dörtlü tarama testinde ise bu üçlüye ek olarak hormon inhibitörü a seviyesine bakılmaktadır. Test sonuçları anne adayının yaş ve genetik yatkınlığına göre hekim tarafından değerlendirilmektedir. Test sonuçlarının olumsuz çıkabileceği gruplar ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

- 35 yaşını geçmiş anne adayları

- Doğum kusuru bulunan gebeler

- Hamilelik sırasında zararlı sayılabilecek ilaç kullanan kadınlar

- Diyabet hastası olan gebeler

AFP (Alfa Fetoprotein) testi değer aralığı kaç olmalı?

AFP için beklenen referans değerler; hamilelerde, gebe olmayan kadınlarda ve erkeklerde farklı seviyelerdedir. Bu bağlamda yetişkin bir erkek için normal AFP değeri 0 ile 40 ng/mL arasındadır. Bu değerin kadınlardaki referans aralığı ise aşağıdaki gibi listelenebilmektedir.

- Hamile kadınlar için beklenen AFP düzeyi: ng/mL

- Hamile olmayan kadınlar için beklenen AFP düzeyi: ng/mL

Gebelikte ölçülen AFP değerinin ng/mL’den yüksek olması bazı kusurlu doğumlara sebep olmaktadır. Bu bağlamda; gebelik tansiyonu, rahim ve plasenta ayrılığı ile az kiloda bebek doğumu gibi rahatsızlıklarla karşılaşılmaktadır. Bunların yanı sıra hamilelik sonrasında görülen bebek ölümlerinin sebebi de bu yükseklik olabilmektedir. Böbrek rahatsızlıkları, cilt problemleri, anensefali ve kromozom bozuklukları da AFB yüksekliği sonucunda gözlenen diğer problemlerdir.

AFP sonucunun gebelikte düşük çıkması da tıpkı yüksek çıkması gibi bazı problemlerin habercisi olmaktadır. Buna göre düşüklüğün akla gelen ilk sebeplerinden biri bebeğin down sendromlu olması ya da beyin gelişiminde genetik problemler olabileceğidir. Gebelikteki bu düşüklüğün diğer sebepleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.

- Kromozom sayısındaki anormallikler

- Bebeğin karın duvarının kusurlu olması

- Çoklu gebelik ya da erken doğum

- Bebeğin iskelet sistemini, beyin ve omurga gelişimini etkileyen sinir yolu kusurları

AFP yüksekliği veya düşüklüğünün nedeni nedir?

AFP yüksekliği ya da düşüklüğünün olası sebepleri kişinin kadın, erkek, hamile ya da hamile olmama durumuna bağlı olarak değişmektedir. Bu bağlamda gebelikte AFP değerlerinin beklenenden farklı olması genellikle doğum kusurları ve bebeğin genetik problemleriyle alakalıdır. Ancak hamile olmayan yetişkin kadınlar ve erkek bireyler için bu değerin yüksekliği ve düşüklüğü tamamen farklı sebeplere dayanmaktadır.

Normal bireylerdeki AFP yüksekliği yaygın olarak kanser ile ilişkilendirilmektedir. Bu bağlamda karaciğer kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünde AFP’nin yüksek çıktığı görülmektedir. AFP testinin yüksek çıkmasına sebep olabilecek kanser türleri ise; testis, pankreas, meme, akciğer ve lenf kanseri olarak sıralanmaktadır. Bu kanser türlerinin yanı sıra kişinin siroz ya da hepatit olduğu durumlarda da aynı yükseklik ile karşılaşılmaktadır.

Karaciğerde kanser dışında fonksiyonel bozukluk olması durumunda AFP testinde hafif veya orta şiddetli yükseklik ile karşılaşılmaktadır. Bu durumlarda AFP değerinin ng/mL değerini aşmadığı dikkat çekmektedir. Ancak kişide karaciğer kanseri tespit edildiğinde AFP, bu değerin üstüne rahatlıkla çıkabilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.