işık kirliliğinin sonuçları / 4.Sınıf Işık Kirliliğinin Nedenleri ve Etkileri Konu Anlatımı

Işık Kirliliğinin Sonuçları

işık kirliliğinin sonuçları

Işık kirliliği nedir? Işık kirliliğine neler sebep olur, kirlilik nelere sebep olur, nasıl çözülür? Işık kirliliğinin sebepleri sonuçları ve çözümü konulu araştırma yazısı.

Işık Kirliliğinin Sebepleri Sonuçları ve Çözümü

Işık Kirliliğinin Sebepleri Sonuçları ve Çözümü

Işık Kirliliği Nedir?

Işık kirliliği, ışığın yanlış kullanımından doğan bir sonuçtur. Yanlış mekanda ve yanlış zamanda; yanlış miktarda ışık kullanımı, ışık kirliliğine yol açmaktadır. Genellikle nüfusun kalabalık olduğu büyük şehirlerde ortaya çıkar. Özellikle güneş battıktan sonraki saatlerde bu kirlilik daha net olarak görülebilir.

Işık Kirliliğinin Sebepleri Nelerdir?

Işık kirliliğinin sebepleri arasında; yol, park, bahçe gibi mekanların gereğinden fazla aydınlatılmaları önemli yer tutmaktadır. Ayrıca binaların, turistik merkezlerin, alışveriş merkezi gibi alanların dış cephe aydınlatmaları da ışık kirliliğine neden olmaktadır. Reklam panolarında kullanılan aşırı aydınlatmalar ışık kirliliğinin bir diğer sebebi olarak öne çıkmaktadır.

Işık Kirliliğinin Sonuçları Nelerdir?

Işık kirliliği insanoğlunun doğal çevreye verdiği; çevre kirliliği, gürültü kirliliği gibi zararlardan biridir. Yanlış yerlerde ve yanlış miktarda kullanılan ışık, canlıların doğal yaşam ortamlarını da bozmaktadır. Göçmen kuşları yıldızlardan yönlerini bulurken ışık kirliliği sebebi ile yönlerini kaybetmektedirler. Bazı deniz hayvanlarının yuvalanma alışkanlıkları da yanlış aydınlatma ve ışık kirliliğinden dolayı tehlike altındadır.

Doğal yaşama olan zararlarının yanında, ışık kirliliği boşa enerji kaybına da neden olmaktadır. Aydınlatma için kullanılan elektrik enerjisi, gereksiz ve aşırı aydınlatma nedeniyle israf edilmektedir.

Işık kirliliği insan sağlığına da zararlıdır. Gereksiz yere uzun süre ışığa maruz kalan insanlar, baş ağrısı yanı sıra gerginlik, stres bozukluğu gibi psikolojik sorunlar da yaşamaktadır.

Işık Kirliliğinin Çözümü Nedir?

Maddi ve doğal dengeyi bozan ışık kirliliğini azaltmak yine biz insanların elindedir. Işık kirliliğini gidermek için gereksiz aydınlatmalardan kaçınılmalıdır.

Reklam panoları, bina aydınlatmaları aşırıya kaçmayacak şekilde yapılmalıdır. Işık kaynağının yönü gökyüzüne değil, aydınlatılması gereken alana doğru olmalıdır. Az enerji tüketen ışık kaynaklarını kullanmak; ışık kirliliğinin maddi olumsuzluklarını azaltmak için gerekli bir yöntemdir.

Işıklar dikkat çekmek için değil, sadece aydınlatma amacıyla kullanılmalıdır. Reklam tabelalarını ışıklı yapmak yerine, tabeladaki yazının okunabilecek kadar zayıf bir ışık kullanmak, taşıtlarda far haricinde başka bir aydınlatma aracı kullanmamak, evlerde televizyon izlerken daha zayıf bir ışık kaynağı kullanmak, gündüz yapılacak işleri geceye bırakmamak ışık kirliliğine çözüm olacak bazı önlemlerdir.

*** Işık Kirliliğinin Sebepleri Sonuçları ve Çözümü konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf Fen Bilimleri Işık Kirliliği konu anlatımı

Haberin Devamı

 Işık kirliliğindeki en büyük sorun, insanların bu kirliliği fark etmemesinden meydana gelmektedir. Bu durum, ışık kilidine karşı mücadele edilmesini ciddi anlamda zorlaştırmaktadır. Geceleri tüketilmekte olan elektriğin dörtte biri hatalı aydınlatmadan dolayı boşa kullanılmaktadır.

Işık Kirliliği Çeşitleri Nelerdir?

 Işık kirliliği farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Bu yol aracılığıyla karşımızdaki ışık kirliliğinin hangi kategoriye uyduğunu kararlaştırabiliriz. Bu sayede ışık kirliliğine karşı mücadele etmek daha kolay şekilde gerçekleşmektedir.

Işık Taşması

Işık kirliliği çeşitlerinin başında ışık taşması gelmektedir. Bu durum, ışığın gerekmeyen veya istenmeyen yeri aydınlatmasıdır.

Göz Kamaşması

Gözün, alışık olduğu aydınlatma seviyesinin üstünde bir ışığa maruz kalmasıdır. Bu durumda gözümüz kamaşmaktadır. Göz kamaşması gözümüze zarar verebilecek boyutlara gelebilmektedir. Bundan dolayı göz kamaşmalarına karşı dikkatli olmamız gerekir.

Dikine Işık

Gökyüzüne doğru bakan ışıktır. Bu durumda ışık, hiçbir yeri aydınlatmaz ve boşa gider. Bu durum, ışık kaynağının tamamıyla boşa açık olmasına sebebiyet vermektedir. Bu ışık kirliliğinin insanlığa hiçbir faydası yoktur.

Haberin Devamı

Aşırı Miktarda Işık

İhtiyaç duyulan ışıktan çok daha fazlasının kullanması ile meydana gelmektedir. Hem enerji kaybına sebebiyet verir hem de gözümüze zarar verebilme riski oluşturmaktadır. Bundan dolayı oluşmaması için özen gösterilmesi gereken ışık kirliliği çeşitleri arasında yer almaktadır.

Işık Kirliliği Oluşturan Kaynaklar

 Her ışık kaynağı, yanlış kullanımdan dolayı ışık kirliliğine sebebiyet verebilmektedir. Ancak bazı ışık kaynakları, ışık kirliliğine sebebiyet verebilme konusunda daha yüksek bir potansiyele sahip olmaktadır. Bu ışık kaynaklarını şöyle sıralayabiliriz:

Yoldaki aydınlatmalar

Bahçe, park ve spor alanlarındaki aydınlatmalar

Binalarda bulunan dış cephe aydınlatmaları

Haberin Devamı

Reklam panolarındaki ışık kaynakları

Binalardan ve evlerden taşan ışıklar 

 Bu ışık kaynaklarının çoğu, bir şehre dışarıdan bakıldığı zaman görülen ışık kaynaklarıdır. Bu ışık kaynaklarının kontrolü zor şekilde gerçekleştirilmektedir. Bundan dolayı ışık kirliliği oluşturmaya gayet müsait bir yapıda bulunmaktadırlar.

Işık Kirliliğinin Sonuçları

 Işık kirliliğinin en tehlikeli sonuca gözümüze zarar vermesidir. Bu durumda, çeşitli tedavi süreçlerinin başlaması gerekebilmektedir. Bununla birlikte ışık kirliliği gökyüzünü görmemizi de engellemektedir. Gün ışığında yıldızları görebilmemiz mümkün değildir. Geceleyin uzayı çıplak gözle izleyebilme imkanımız bulunmaktadır ancak ışık kirliliği geceleyin yıldızları izleyebilmemizi engellemektedir.

Haberin Devamı

 Işık kirliliğinin bir diğer etkisi de doğa üzerinde olmaktadır. Deniz kaplumbağaları, yumurtadan çıktıktan sonra ışık kirliliğinden dolayı yönlerini şaşırabilmektedirler. Bundan dolayı denizi bulamayabilirler. Bu durum onların ölmelerine sebep olabilir. Bu durumun önüne geçmek amacıyla ışık kirliliğini sonlandırmamız gerekmektedir. Işık kirliliği gece seyahat eden kuşları da olumsuz etkilemektedir. Işıklardan etkilenen kuşlar rotalarını şaşırmakta ve farklı yerlere gidebilmektedirler. Bu durumda doğal ekosistemlerinden dışarı çıkmış oldukları için yemek bulma sorunu yaşayabilirler.

Işık Kirliliğini Önlemek İçin Neler Yapabiliriz?

 Bu sorunlarla karşılaşmamak için ihtiyaç duymadığımız yerlerdeki ışıkları söndürmeliyiz. Ortamın ihtiyaç duyduğu kadar ışık kullanmalıyız. Aydınlatmaların kurallara uygun şekilde gerçekleştirilmesine özen göstermeliyiz. Bu kurallara dikkat ettiğimiz zaman ışık kirliliğini önemli derecede azaltabilmemiz mümkün olabilmektedir.

kaynağı değiştir]

Işık kirliliği modernleşme ile gelişen kentsel menşeli bir sorundur. Işık kolay çalışmak, daha sağlıklı görmek, güvende hissetmek için kullanılan araçtır. Fakat artan hatalı aydınlatmalar ışık kirliliğine neden olmaktadır. Çevre sorunları içinde eski yıllarda önemsiz bir yere sahip iken, son zamanlarda kirlilik olarak algılanmaktadır. Pek çok ülkede bu kirliliğe karşı dernekler, birlikler ve ulusal komiteler kurulmuştur. Hedef; ışığın gerekli olduğu yerde kullanımı, iyi görme şartları ve gece güvenliğinin sağlanması, enerji tasarrufu ve gökyüzü karanlığının korunmasıdır. ABD'de 'Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği'nin 68 ülkeden yaklaşık üyesi bulunur. Japonya'da "Yıldızlı Gökyüzünü Koruma Birliği" kurulmuştur. Türkiye'de 'de "Işık kirliliği Çalışma Grubu" faaliyete başlamıştır[1].

Işık kirliliğinin nedenleri[kaynak belirtilmeli][değiştir
Işık Kirliliği Nedir

Özet Bölümü

Işık Kirliliği Nedir ?

&#;Işık kirliliği&#; aşırı, yanlış yönlendirilmiş veya rahatsız edici yapay (genellikle dış mekân) ışık olarak tanımlanmaktadır. Işık kirliliği bazı istenmeyen sonuçlara neden olur: gece gökyüzünde yıldızların görünmesini engeller, astronomik araştırmalara engel teşkil eder, ekosistemleri bozar, insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır ve enerji israfına neden olur.

Günümüzden yıldan biraz daha uzun bir süre önce, herhangi büyük bir şehirde dahi gece dışarıda yürürken Samanyolu galaksisini gece gökyüzünde görebilirdiniz. Van Gogh gibi ilham veren sanatçılar veya Holst gibi müzik bestecileri ya da Shakespeare gibi yazarlar açısından gece gökyüzünde binlerce yıldız görmek günlük hayatın doğal bir parçasıydı.

isik-kirliligi-uzaydan-dunya-goruntusu

Bugün ise dünyamız yapay ışıklarla aydınlatılıyor ve yapay ışıkların yıldızlı gece gökyüzünü ortadan kaldırmasına izin vererek (bizi biz yapan) kültürel mirasımızla teması kaybediyoruz. İçinde yaşadığımız topluma ve gelecek nesillere ilham verebilecek tüm güzelliklerle de temasımızı kaybediyoruz.

Yanlış biçimde gerçekleştirilen aydınlatma, gece gökyüzünün rengini ve kontrastını değiştirir, doğal yıldız ışığının görünmesini engeller ve çevreyi, enerji kaynaklarını, vahşi yaşamı, insanları ve astronomi araştırmalarını etkileyen sirkadiyen ritimleri (çoğu organizmanın 24 saatlik yaşam düzenini) bozar. Her yıl yapay ışığa olan talebin artmasına bağlı olarak ışık kirliliğinin yarattığı tehdit de artmaya devam etmekte.

Aslında ışık kirliliği çok yeni bir olgu değildir. Son 50 yılda, ülkeler zenginleştikçe ve kentleşme arttıkça dış mekân aydınlatmasına olan talep de arttı. Bununla birlikte, ışık kirliliği şehir sınırlarının ötesine banliyö ve kırsal alanlara doğru yayılmaya başladı.

Dünya nüfusunun yarısından fazlası şu anda şehirlerde yaşamakta. Şehirlerde yaşamını sürdüren her 4 kişiden 3&#;ü ise bozulmamış karanlık gökyüzünün harika görüntüsünden mahrum durumda.

Işık kirliliğinin birçok açıdan endişe duymamıza neden olan olumsuz sonuçları vardır: güvenlik, enerji tasarrufu, maliyet, sağlık ve vahşi yaşam üzerindeki etkiler ve ayrıca yıldızları görme becerimiz.

isik-kirliligi-istanbul-gorseli

Işık Kirliliği Nedenleri

Işık kirliliğinin temel nedeni yapay dış mekân ışıklarının gerekli olmayan zaman ve mekanlarda kullanılmasıdır. Kötü tasarlanmış konut, ticari ve endüstriyel dış mekân aydınlatmaları da ışık kirliliğine önemli ölçüde katkıda bulunur.

Koruması bulunmayan aydınlatma armatürleri sağladıkları aydınlatmanın neredeyse %50&#;sinden fazlasını gökyüzüne veya yanlara doğru yayarlar. Pek çok durumda, yayılan ışığın sadece%40&#;ı gerçekten hedeflenen bölgeyi aydınlatır.

Bu kötü tasarımlar nedeniyle dış mekân aydınlatmasının yaklaşık %30&#;unun boşa harcandığı tahmin edilmektedir. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri&#;nde her yıl 1,7 milyon ton karbondioksit salınımına ve 2,2 milyar dolarlık elektrik israfına neden olmaktadır.

Işık Kirliliğinin Ölçümü

Işık kirliliğinin ölçülmesi karmaşık bir işlemdir, çünkü doğal atmosfer parlama ve dağınık ışık nedeniyle aslında tamamen karanlık değildir. Doğru bir ölçüm elde etmek için bilim adamları, ışık kaynaklarının sayısını ve yoğunluğunu belirlemek ve geceleri toplam gökyüzü parlaklığını hesaplamak için geceleri dünyanın uydu görüntülerini kullanırlar.

isik-kirliligi-olcum-cihazi

Amatör ve profesyonel astronomlar, farklı alanları belgelemek ve karşılaştırmak için gök parlaklığını ölçen bir el cihazı olan gökyüzü kalite metresi (Sky Quality Meter) denen bir aleti kullanabilirler. Dark Sky Meter ve Night of Loss gibi mobil uygulamalar, herkesin gökyüzü parlaklığını ölçmesini sağlayan pratik araçlardır.

Işık kirliliğini ölçmenin diğer bir yolu ise gözlemlenebilir standartlar sağlayarak gökyüzü kalitesini ölçen dokuz seviyeli bir derecelendirme sistemi olan Bortle Ölçeğidir. Emekli bir itfaiye şefi ve amatör gökbilimci olan John E. Bortle, yılında derecelendirme sistemini amatör gökbilimcilerin bir gözlem yerinin karanlığını değerlendirmelerine yardımcı olmak için tasarladı.

Işık Kirliliğinin Etkileri

Işık kirliliğin çevre ve enerji kaynakları ile vahşi yaşam ekolojisi ve astronomik araştırmalar üzerinde oldukça olumsuz etkileri vardır. Işık kirliliği aynı zamanda insanların yaşam kalitesini ve güvenliğini de olumsuz biçimde etkiler. Aşağıda ışık kirliliğinin bilinen bazı olumsuz etkilerini sıraladık.

turkiye-isik-kirliligi-haritasi

Işık kirliliği ya da başka bir deyişle aşırı gece aydınlatmasının her yıl atmosfere ciddi miktarda sera gazı salınımına neden olduğu ve 12 milyon tondan fazla karbondioksit salınımının kaynağı olduğu tahmin ediliyor.

Harcanan ışığın ürettiği karbon dioksiti absorbe etmek için yaklaşık milyon ağaca ihtiyaç olduğu göz önüne alındığında durumun ne kadar vahim olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Işık kirliliği diğer kirlilik türlerine de katkıda bulunabilmektedir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Birliği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ışık kirliliği, geceleri havayı temizleyen doğal olarak oluşan bir süreci baskılayarak dolaylı olarak da hava kirliliğini artırıyor.

Bir nitrojen oksit biçimi olan nitrat radikali, geceleri araç ve fabrika emisyonlarını parçalamaktadır. Gece gerçekleşen bu durum, emisyonların duman, ozon kirliliği veya diğer zararlı tahriş edici maddeler haline gelmelerini önler.

Süreç sadece geceleri gerçekleşir. Zira güneş ışığı nitrat radikalini yok eder. Ancak, binalardan, arabalardan ve sokak lambalarından gelen yapay ışıklar, güneş ışığından kat daha kısık olsa da nitrat radikalini de etkiler ve temizleme işlemini %7 yavaşlatır. Yapay ışık aynı zamanda ozon tabakası için zararlı kimyasalları %5 arttırmaktadır.

light-pollution-isik-kirliligi-gorsel

Boşa harcanan ışık, enerji israfına yol açar. Yapılan bir çalışmada, kamuya açık dış mekân aydınlatma armatürleri tarafından yayılan tüm ışığın %30&#;unun boşa harcandığı, bunun 22 Terawatt Saat (TWh) / yıl boşa harcanan elektrik enerjisi anlamına geldiği tahmin edilmektedir.

Bu da yılda yaklaşık 3,6 milyon ton kömür veya yaklaşık 12,9 milyon varil petrol demektir. Her yıl israf olan toplam elektrik enerjisi miktarı 11 milyondan fazla evi aydınlatmak veya &#;den fazla aracı çalıştırmak için yeterlidir.

Işık Kirliliğinin Yaban Hayata Etkileri

Işık kirliliği, tüm vahşi yaşamın beslenmesini, uyumasını, çiftleşmesini ve göç döngülerini de olumsuz etkiler. Geceleri çok fazla yapay ışık olduğunda yaban hayatının zaman döngüsü bozulabilir.

isik-kirliliginin-hayvanlara-zararlari

Yarasalar, rakunlar, çakallar ve geyikler gibi memeliler, geceleri aşırı derecede aydınlatma nedeniyle yiyecek arama zorluğu yaşayabilirler. Doğal avcılara maruz kalma riskini artar ve gece görüşündeki bozulma nedeniyle ölüm oranları artar. Ayrıca üreme konusunda da sorun yaşarlar ve hayvan popülasyonu azalır.

Baykuşlar ve gece kuşları gibi kuşlar, geceleri avlanmak ve göç etmek için ay ışığını ve yıldızların ışığını kullanırlar. Yapay ışık kaynakları, doğal ışık kaynaklarını etkileyerek kuşların yapay ışıklara çekilmesine veya sabitlenmelerine neden olabilir.

Bu, kuşların göç yollarından sapmalarına, tükenene kadar uçmalarına ve diğer hayvanlara av olmalarına neden olur.

Albatroslar gibi deniz kuşlarının, parlak ışıklarından dolayı deniz fenerleri, rüzgâr türbinleri ve denizdeki sondaj platformlarına çarptığı bilinmektedir. Sadece Kuzey Amerika&#;da, her yıl aydınlatılmış bina ve kulelere çarpma nedeniyle milyon kuş ölmektedir.

isik-kirliligi-ve-cevreye-zararlari-kus-gorseli

Gökyüzü parıltısı, bataklıklar ve sulak alanlardaki kurbağalar, kara kurbağaları ve semenderler gibi amfibi hayvanları da etkiler. Aşırı ışık bu hayvanların kafalarını karıştırır ve şaşırtır. Bu da beslenme ve çiftleşmede azalmaya neden olur. Ayrıca, amfibi hayvanları doğal avcılara ve unsurlara karşı koruyan doğal içgüdülerini de bozar.

Deniz kaplumbağaları gibi sürüngenler ışık kirliliğinden büyük oranda etkilenirler. Dişi kaplumbağalar karanlık ve uzak sahillerde yuva yaparlar. Ancak parlak kıyı ışıkları yumurtalarını güvenle saklayacakları yerleri bulmalarını engeller.

Bu, dişi kaplumbağaların yumurtalarını güvensiz bir alana koymalarına neden olur. Deniz kaplumbağası yavruları, yüzlerce yıldır ay ışığı ve yıldızlarla aydınlatılmış okyanus olan plajdaki en parlak bölgeye içgüdüsel olarak gitmektedirler.

Bununla birlikte, sahilde veya kıyıya yakın aşırı aydınlatma, yavruların kafasını karıştırır ve okyanustan uzaklaşmalarına neden olur. Yavrular yırtıcı hayvanlar tarafından yenebilir, araçlar tarafından ezilebilir, yüzme havuzlarında boğulabilir veya dehidrasyon veya yorgunluktan ölebilirler. Yapay ışıklar ayrıca diğer gece sürüngenlerini de olumsuz etkileyebilir.

Güveler gibi böcekler doğal olarak ışığa doğru hareket ederler ve tüm enerjilerini bir ışık kaynağının yakınında kalmak için kullanabilirler. Bu çiftleşme ve göçe müdahale etmenin yanı sıra, popülasyonlarını azaltan doğal avcılara karşı onları savunmasız kılar. Bu aynı zamanda yiyecek veya tozlaşma için böceklere dayanan bütün türleri etkiler.

Işık kirliliği gökyüzüne ve yıldızlara bakışımızı değiştirir, ancak bu fenomenden en fazla etkilenen insanlar astronomlardır. Işık kirliliği ve gök parıltısı astronomik ekipmanı engeller ve gök cisimlerini teleskop yardımı ile görmeyi zorlaştırır.

Astronomi insanlık tarihinin en eski bilimlerinden biridir ve kişisel bilgisayarlar, iletişim uyduları, cep telefonları, küresel konumlanma (GPS) gibi uygulamalarla teknolojiye, ekonomiye ve topluma sayısız katkı sağlamıştır.

Işık Kirliliğini Nasıl Önlenir ?

Işık kirliliği nasıl önlenir, Işık kirliliği, diğer kirlilik biçimlerinin aksine, dış mekân aydınlatma uygulamalarının iyileştirilmesiyle engellenebilir ve / veya azaltılabilir.

Dış mekân aydınlatması gece periyodunda görüşü ve güvenliği artırma gibi önemli bir amaca hizmet etmektedir. Ancak amacını aşan ışıkların başkalarına zarar verebileceği de unutulmamalıdır.

Konforumuzdan veya güvenliğimizden ödün vermeden ışık kirliliğini azaltmaya yardımcı olacak bazı basit önlemlerle bu sorunun yarattığı etkileri azaltabiliriz.

Kompakt flüoresan lambalar (CFL) ve sıcak beyaz aydınlatma üreten LED ampuller kullanabiliriz. Birçok LED ışık, atmosfere kolayca yayılan, göz yorgunluğuna neden olan, gece görüşünü engelleyen ve ışık kirliliğine katkıda bulunan mavi kısa dalga boyunda bir ışık yayar.

Korumalı dış mekân aydınlatma armatürlerini seçebiliriz. Bu, ışığın doğrudan gökyüzüne ya da yanlara yayılmasını engelleyen sağlam bir kapak kullanmak anlamına gelir.

Işığın yatay düzlemde kaçmasını önlemek için dış aydınlatma armatürlerini seçebiliriz. Aydınlatmayı en aza indirebilir ve yüksek açılı parlaklığı azaltabiliriz. Böylece en çok ihtiyaç duyulan yer aydınlatılır ve birçok durumda görüş daha da artar.

Hareket sensörlerini dış mekân armatürlerine takabiliriz. Böylece ışık sadece gerektiğinde açılır ve kısa bir süre sonra kendiliğinden kapanır. Bu noktada, ışıkların gereksiz yere açılıp kapanmasını önlemek için hareket dedektörünün hassasiyetini gerektiği şekilde test ettiğimizden ve ayarladığımızdan emin olmalıyız.

Parlamayı, ışık dökülmesini ve gökyüzü ışığını en aza indirmek için tasarlanmış IDA sertifikalı Karanlık Gökyüzü Aydınlatması kullanabiliriz. Karanlık gökyüzü onaylı aydınlatma armatürleri çeşitli avizelerde, gömme lambalarda ve apliklerde mevcuttur.

Sahile yakın yaşıyorsak, sertifikalı aydınlatmalar kullanabiliriz. Bu korumalı aydınlatma armatürleri, kolay dağılmayan ve yüksek açılı parlaklığı önlemek için alçak monte edilmesi gereken uzun dalga boylu bir ışık üretir.

Gece vakti evdeyken veya yatmadan önce gereksiz açık ışıkları kapatabiliriz. Enerji tüketimini azaltmak için evde ya da yatmadan önce, duvar lambaları gibi iç aydınlatma armatürlerini kapattığımızdan emin olmalıyız.

Evimizde, iş yerimizde ve toplumda ışık kirliliğini önlemek ve azaltmak için adımlar atmalıyız. Işık kirliliğini önlemek için panjurları ve perdeleri kapatabiliriz.

Işık ve enerji israfını önlemek için tüm çalışanlar işten çıktıktan sonra yönetimden ofis ışıklarını kapatmasını veya kararmasını isteyebiliriz. Işık kirliliğini azaltmak için yerel yöneticilerimize ve hükümetlere aydınlatma düzenlemeleri önerebiliriz.

Makale: Sektörüm Elektrik Aydınlatma Dergisi araştırma servisi tarafından derlenmiştir.

Sektörüm Dergisi

funduszeue.info

Sektörüm Dergisi aylık yayımlanan ,Google News, Google Gazetelik-Dergilik, Bundle Haber Uygulaması, Turkcell Dergilik ve diğer tüm dijital mecralarda ve sosyal medya kanallarımızda, eş zamanlı olarak Elektrik, Aydınlatma, Enerji, Güvenlik ve Otomasyon sistemleri sektörlerinde ihtisaslaşmış, Türkiye'nin en güçlü yayın sağlayıcı basılı yayın ve dijital dergisidir. Ulusal ve Uluslararası arenada seçkin okur kitlesine en geniş haber içeriğini sunar. mart ayından beri sadece dijital olarak devam eden sektörüm dergisi sıfır karbon bir firmadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası