parazit filtre devresi / Motorobit Dc v 4a Voltaj Güç Filtresi / Parazit Önleyici Fiyatı, Yorumları - Trendyol

Parazit Filtre Devresi

parazit filtre devresi

ElektrikPort Akademi




1. dereceden yüksek geçiren devrelerde bazı kesim frekansı değerlerine ulaşamayabiliriz. Bu yüzden 2. dereceden yüksek geçiren devrelere ihtiyaç duyarız. 2. dereceden bir pasif yüksek geçiren filtre devresinin fc, kesim frekansı aşağıdaki gibi hesaplanır. Görüleceği gibi fc alçak geçiren devrede olduğu gibi kondansatör ve direncin değerlerine bağlıdır.
 

 

 

3- Aktif Alçak Geçiren Filtreler


Yukarıda elektronik filtrelerin temeli olan pasif filtre devrelerini gördük. Pasif filtrelerin aktif filtrelere göre en büyük dezavantajı çıkış sinyalinin genliğinin giriş sinyalinin genliğinden küçük olmasıdır. Şimdi ise devrede temel devre elemanları dışında elemanların da bulunduğu aktif filtre devrelerini inceleyeceğfunduszeue.info olarak aktif alçak geçiren filtreleri ele alalım. Aktif filtre devreleri adındanda anlaşılacağı gibi içerisinde transistör, FET gibi aktif devre elemanları bulunduran filtrelerdir. Güçlerini harici bir güç kaynağından elde ederler.
 

En yaygın ve anlaşılır devreye sahip olan aktif filtreler alçak geçiren aktif filtrelerdir. Aktif alçak geçiren filtrenin çalışma prensibi ve frekans cevabı daha önce anlattığımız pasif filtrelerle aynıdır. Aralarındaki tek fark, aktif filtrede verim kontrolü ve yükselteç için op-amp kullanılmaktadır. Aktif alçak geçiren filtrenin en yalın formu eviren ya da evirmeyen bir yükselteçle pasif alçak geçiren filtrenin seri olarak bağlanmasıyla oluşur.
 

 


Birinci derece alçak geçiren aktif filtre, basit bir RC pasif filtresinin evirmeyen bir işlemsel yükseltece düşük frekans sağlamasıyla oluşur. Buradaki yükselteç (Op-amp), DC kazancı veren voltaj takipçisi olarak yapılandırılmıştır. Yukarıda oluşturulmuş devrenin avantajı düşük çıkış empedansına sahip filtrenin, cut-off frekansındaki empedans değişimlerinin oluşturduğu etkiler engellenirken filtrenin çıkışındaki op-ampın yüksek giriş empedansındaki aşırı yüklemeler de önlenir. Ayrıca bu yapı filtre devresinde yüksek kararlılığın oluşmasını sağlasa da devrede voltaj kazancının değeri hiçbir zaman biri aşamaz. Bu ise en büyük dezavantajlardan biridir. Eğer devrede gerilim kazancının birden yüksek bir değer olması isteniyorsa aşağıdaki gibi bir filtre devresi kullanılmalıdır. 
 


Yukarıdaki devrenin frekans cevabı pasif RC filtresinin cevabı ile aynı olacaktır ayrıca çıkış genliği, yükseltecin geçiş bandı kazancı (Af=1+R2/R1) sayesinde artırılır. Evirmeyen yükselteç devresinde, voltaj kazancının büyüklüğü, geri beslemeli R2 direncinin, giriş direncine tekabül eden R1 direncine bölünmesiyle elde edilmiş bir fonksiyondan oluşur ve aşağıdaki DC gerilim kazancı aşağıdaki gibidir.
 

 


Birinci dereceden aktif alçak geçiren filtrenin kazancı ise aşağıdaki gibidir:
 

 

AF:   Filtrenin geçiş bandı kazancı

f:      Vin voltajının frekansı

Fc:    Kesim frekansı
 

Aktif Alçak Geçiren Devresinin Frekans Cevabı

 



Eğer devrede dış empedans devrenin girişlerini değişimine bağlıysa, bu değişim ayrıca filtrenin köşe frekansını yani Fc'yi etkiler. Bu etkileşimden kaçınmak için devredeki kondansatör geri beslemeli olan R2 direncine paralel bağlanmalıdır. Grafikte Fc kesim frekansını belirlemek için kullanılan formül ise pasif RC alçak geçiren filtrenin kesim frekansının formülüyle aynıdır.
 


 

2. dereceden aktif alçak geçiren fitre devresinin yapısı ise aşağıdaki şekildedir,voltaj kazancı ve kesim frekansı da aşağıdaki formüllerden hesaplanır.

 



Kaynak:
 
Electronics Tutorials-Electronic Filters

PARAZİT KONDANSATÖR

Kondansatörler elektrik yüklerini kısa süreliğine depo etmeye yarayan devre elemanlarıdır. Depolanan bu yük ihtiyaç olduğunda tekrar kullanılabilir. Kondansatör yapı olarak, iki iletken levha arasına yerleştirilen bir yalıtkan maddeden oluşmaktadır. Kondansatör ayrıca kapasitör olarak ta bilenmektedir. Devrede elektrik akımını depolamak için kullanırlar. Basit olarak kondansatör çalışma mantığı ise şöyledir.  Yalıtkan malzemelerin elektrik akımını depolamak gibi bir özelliği vardır ve pil geriliminden gelen elektronları depolamak mümkündür. Bu sebeple bazı elektronik işlemlerde kondansatörler kullanılması zorunlu elemanlardır. 

Online Yedek Parça;Parazit Kondansatör kategorisi ile elektronik işlemlerinizde kullanabileceğiniz ekipmanları hizmetinize sunmaktadır.

Online Yedek Parça ile uygun ve kaliteli ürünlere ulaşabilirsiniz.

Elektronik Filtreler


w2

Çamaşır makinesi çalışırken , şebeke frekansı ve gerilimini bozacak şekilde parazitler ( şebeke  gürültüsü) oluşmaktadır. Bu oluşan parazitlerin kaynağı , anahtarlar , röleler , motor fırçası vb dir. Oluşan parazitlerin büyüklüğü çekilen akımla doğru orantılıdır. Dolayısıyla akımın büyük olduğu ve komponentlerin sık devreye girip çıktığı devrelerde parazit etkisi de büyüyecektir.

Makinede oluşan bu istenmeyen parazitler , hem ürünün hemde evde kullanılan , radyo TV bilgisayara ve müzik çalar gibi   diğer elektronik cihazların  çalışmasını bozacak ve gürültü etkisinde çalışmasına neden olacaktır . Bu nedenle bu parazit etkisi mutlaka bastırılmalıdır. Ürünlerde kullanılan parazit filtresi bu görevi yerine getirmektedir.

Yani filtre içindeki bobin ve kondansatörler ürünün yarattığı parazitleri bastıracak şekilde seçilmektedir. Dolayısıyla her ürün için farklı değerlere sahip parazit filtreleri kullanılır.

 

w3

 

Olası Arıza Neden ve Sonuçları:

funduszeue.infoğer elektronik cihazlarda gürültüye oluşuyor;

Parazit filtresinde bulunan komponentlerin değerlerini  değiştirmesi durumunda , filtre görevini yapamayacağı için gürültüye neden olacaktır. Bu durumlarda yenisi ile değiştirilmelidir.

funduszeue.info hiç çalışmıyor;

Filtre içindeki , bobin ve kondansatörlerin bağlantılarında oluşacak kopukluklar açık devreye neden olacağı için , ürün çalışmıyor arızası ile karşılaşılabilir. Bu durumda filtre yenisi ile değiştirilmelidir.

funduszeue.infoçak akım rölesinin ( sigortasının) atması;

Filtredeki kondansatörlerde oluşacak sorunlar kaçak akım rölesinin atmasına neden olacaktır. Böylesi durumlarda kaçak akım rölesi makineyi çalıştırdığımız an atar , kesin karar verebilmek için ürün kaçak akım filtre devre dışı iken çalıştırılıp kontrol edildikten sonra , değiştirilmelidir.

funduszeue.infode şişme , patlama ;

Şebeke geriliminin filtrenin çalışma geriliminden ( VAC) daha büyük gerilimler altında uzun süre çalıştırılması , filtrenin şişmesine ve patlamasına neden olmaktadır. Böylesi durumla karşılaşıldığında , ürünün çalıştırıldığı ortamın gerilimi ölçülmeli ve müşteri konu ile ilgili olarak bilgilendirilmelidir. Sadece filtrenin değiştirilmesi tekrarlamasına engel olmayacaktır.

p10 led panel

Fatih

funduszeue.info

Ulus Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü Marmara Üniversitesi Elektrik Öğretmenliği Kırıkkale Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası