perlit nasıl kullanılır / TARIMSAL PERLİT - Perlitsa – Perlit Uzmanı

Perlit Nasıl Kullanılır

perlit nasıl kullanılır

Tarım Perliti

TARIMDA (PERLİSİOL P) Perlit KULLANIMI

Perlit kararlı yapısı nedeniyle, kimyasal reaksiyonlara girmeyen ve suda çözünmeyen bir maddedir. Tekstilde yıkama sektöründe ağartıcı olarak kullanılmaktadır.

- Perlit % 90`ın üzerindeki toplam gözenekliliği ve %60 dolayındaki havalanma gözenekliliği ile toprağın havalanmasını sağlar, drenajını düzenler.
- Perlit infiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır. Sulamada ekonomi sağlar.
- İnorgonik olmasından dolayı yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.
- Çözünebilir iyonların yok denecek kadar az olması nedeniyle tuzluluk ve alkalilik yönünden herhangi bir sorun yaratmaz.
- Nötr (pH=6,,5) oluşu ve düşük kimyasal tanponluğu ile ortam pH`ını kolayca düzenler.
- Isı İletkenliği düşük olduğundan, bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger.
- Topraksız tarımda; sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması, üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir.
- Erken ürün almayı sağlar.
- Fide köklerinde zedelenme ve kayıpları önler.

ÇİMLENDİRME VE FİDE YETİŞTİRME ORTAMI OLARAK

Perlit sıralanan bu özellikleri ile seralarda toprak düzenleyici olarak,fide harçlarında katkı maddesi olarak ve topraksız tarımda yetiştirme ortamı olarak başarı ile kullanılıfunduszeue.info sebze ve çiçek tohumlarının çimlendirilmesi için çok elverişli bir ortamdır. Bu amaçla hazırlanan saksı veya kasalara nemlendirilmiş Perlit doldurulur. Daha sonra iyice ıslatılır. Bu ortama tohumlar alışıla gelenden biraz daha derine ekilir. Tohum ekim yerlerinde fideler kotiledon yaprakları tam açılıp yere paralel bir görünüm alıncaya kadar tutulur.

Bu dönemde tohum kendi bünyesindeki besini kullandığından dışarıdan bir besin maddesi ilavesine gerek yoktur. Fideler bu görünümünde iken şaşırtılmasına özen gösterilir. Zira bu dönemden sonra kazık olan kökte saçaklanmalar başlar. Şaşırtmada gecikme sokum sırasında kök kaybına neden olur. Sökülen fideler genellikle plastik torbalara şaşırtılıfunduszeue.infok torbalar oranında Perlit-Torf karışımından hazırlanan bir harçla doldurulabildiği gibi, yalnızca Perlit ile de funduszeue.info-Torf karışımının 1 m3`üne, torbalara konulmadan önce gr. P2O5, gr. K2O, gr. N, gr. Mg ilave edilir. Saf perlitli torbalardaki fidelerin ise, besin eriyiği ile sulanması koşulu vardır.

Bu uygulama genellikle sera üretimine yönelik fide yetiştirmek için önerilmektedir. Perlitin çimenlendirme ortamı olarak en büyük üstünlüğü fidelerin şaşırtma sırasında hiç zedelenmeden çıkartılması ile kök kayıbının olmamasından kaynaklanır Steril olması ve özelliğini koruması ile yıllarca kullanımı mümkündür. Çimlendirme ortamı olarak kullanılan perlitin süper iri olması gerekmektedir.

KÖKLENDİRME ORTAMI OLARAK.

Perlit gerek tek başına gerek ise diğer harç materyalleri ile karıştırılarak çiçek, sebze ve meyve çeliklerinin köklendirilmesinde başarıyla kullanılır.

- Katlamanın yapıldığı kasalar yalnızca perlit ile doldurulmuş ise öncelikle perlitin nemlendirilmesi ve sürgünlerin nemli perlite sokulmaları, sürekli olarak da perlitin nemli tutulması bu amaç için yeterlidir.
- Köklendirme ortamı olarak Perlit , bir organik madde ile `den `e değin oranlarda karıştırabilir.
- Ortamda toprağın da bulunması isteniyor ise 5 ölçek perlit, 1 ölçek organik materyal ve bir ölçek de sterilize edilmiş orta bünyeli toprak karışımı tavsiye edilir.
- Katlama ortamının sürekli ve düzenli sulanması, ortamın sıcak ve nemli olması büyük önem taşır.
- Köklendirme ortamı olarak kullanılacak perlitin iri taneli olması ile daha sağlıklı kök elde edilir.
- Perlit ile harika bir köklendirme ortamı elde edilmesinin yanı sıra, domates ve hıyar sürgünlerin den elde edilen fideler ile üretim yapılmasıyla çok pahalı olan sebze tohumlarını almaktan bir dönem için de olsa kaçınılarak büyük karlılık sağlamak mümkündür.

YETİŞTİRME ORTAMI OLARAK

Perlitin gerek topraklı gerekse topraksız kültürde pek çok yararlarını görmek mümkündür.

TOPRAKLI KÜLTÜRDE PERLİT

Topraklı kültürde Perlit toprağın gereksinimine göre toprak düzenleyici olarak veya su kayıplarını azaltıcı olarak kullanılıfunduszeue.info bir toprak düzenleyicide;yarayışlı su kapasitesi yüksek,baz değişimive ısı kapasitesi fazla, tuz miktarı ve ısı geçirgenliği düşük olma koşulları aranır. Bunların tümü perlitte bulunan özeliklerdir.

- Perlit, ağır ve yapışkan topraklara karıştırıldığında drenaj ve havalanma özelliklerinden dolayı kaymak tabakası oluşmasını,çatlama, göllenme, şişme ve büzülmeyi engeller.
- Toprak düzenleyici olarak SERALARDA kulanılan Perlit toprağa kaba bir yapı kazandırdığı gibi toprağın su tutma gücünü ve besin maddelerinin yarayışlılığını da arttırmaktadır.

Perlit ile sera toprakları için kimyasal özelliklerinden daha önemli olan fiziksel özelliklerinin istendiği yönde değişimi mümkündüfunduszeue.info sulama ve damla sulama yapılan seralarda yastıkların üzerine cm. kalınlıkta iri taneli Perlit serildiğinde su kullanımı yarı yarıya azaltılabilir. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yapılan bir araştırmada, sera toprağının üst kısmı oranında iri perlit ile karıştırılmıştır. Burada yetiştirilen dometeslere 6 defa karık sulaması yapıldığı halde normal sera toprağın da kiler 21 defa sulanmıştır. Görülüyor ki Perlit su kaybı ve iş gücü olarak büyük bir tasarrufa neden olmaktadır.

TOPRAKSIZ KÜLTÜRDE PERLİT

Giderek yorulan sera topraklarında karşılaşılan sorunları gidermek için son yıllarda topraksız tarım uygulamaları başlamıştır. Pek çok dış ülkede %95`lere varan oranlarda topraksız tarım uygulamaları görülmektedir. Bu uygulamalarda perlit tek başına kullanılabildiği gibi torf, kum, ağaç, kabuğu gibi diğer harçlar ile de karıştırılabilmektedir.

- Topraksız kültürde Perlit veya perlitli harç sera toprağı üzerine serilen siyah bir plastik örtü üzerine cm kalınlıkta yayılmakta ve fideler belli aralıklar ile bu yayılan tabaka üzerine dikilmektedir. Dikimi yapılan bitkilerin su ve besin maddesi gereksinimleri besin eriyikleri ile yapılan sulamalar ile karşılanmaktadır.
- Diğer bir uygulama bitkileri; Perlit yada bir başka perlitli karışımla doldurulmuş litre hacimli torbalarda yetişfunduszeue.info yetiştirme şeklide çok kolaydır. Zira üretim; bu torbaları yine toprak üzerine yayılmış siyah plastik örtüler üzerine belli aralıklarla sıralamak ve bitkilerin besin eriyikleriyle su ve besin madde gereksinimlerini karşılamaktan ibarettir.

Topraksız kültürün üstünlüklerini şöyle sıralayabiliriz :

- Besin maddelerinin ve suyun dozu daha iyi ayarlanabilmektedir.
- Topraklı tarımda önemli olan ekim nöbeti önemsiz hale gelir.
- Toprak kökenli hastalık ve zararlılar ile yabancı otlardan kaynaklanan sorunlar büyük ölçüde azaltılabilir.
- Sızma ve buharlaşma kayıpları azaltılabildiği için sudan büyük ölçüde ekonomi sağlanır.
- Toprak devre dışı kaldığı için, seralarda büyük işgücü ve harcama gerektiren toprak işleme, yıkama,
dezenfekte etme ve gübreleme işlemlerine gerek kalmaz.
- Tarım alanları, toprağa gerek kalmadığı için. daha yaygınlaştırılabilir.

ÇİM SAHALARDA VE TOPRAK SAHALARDA PERLİT KULLANIMI.

Perlit bahçeler, parklar, futbol ve golf alanları ile parkurdaki çim toprakları için eşsiz bir toprak düzenleyicisidir. Dış etkiler ile veya basılma ile sıkışan topraktaki çim zayıflar, hatta yok olur.

- Perlit ile çimlerin ömrü uzadığı gibi, balçıklarıma ve göllenme sorunlarının önüne de geçilebilir.
Perlit ile çimin yaprak alanı genişlemekte, yaprak ve kök sayısı artmaktadır. Çiğnenen topraklardaki sıkışma yarı yarıya azaltılmaktadır.
- Çiğnenen ve çiğnenmeyen çimlerde Perlit uygulaması aynıdır: 2,5 cm kalınlığındaki toprağa, 2,5 cm kalınlıkta Perlit karıştırılarak 5 cm kalınlığında karışım elde edilir. Perlit uygulamadan önce ıslatılmalıdır. Karıştırma işleminden sonra çim tohumu ekilir. Üzerine kg/m2 yanmış çiftlik gübresi ile olanak varsa gr/m2 toz kireçtaşı serilir.Eğer çiftlik gübresi yerine ticari gübre kullanılacak ise 50 gr/m2 % 26`lık amonyum nitrat, 65 gr/m2 %18`lik süper fosfat ve 15 gr/m2 potasyum sülfat karışımı, belirli aralıklar ile uygulanır. Sulama rejiminde bir değişiklik yapılmaz.
- Çim sahalarda standart veya süper iri perlit kullanılmalıdır.
Perlit homojen bir şekilde toprağa karıştırılmalı,ilk biçim öncesinde merdane çekilmeli ve kesim makas ile yapılmalıdır.
- TOPRAK SAHALARDA uygulama ise toprağa esneklik sağlaması ve yumuşak bir zemin elde edilmesi amacı ile uygulanmaktadır. Toprak sahada üst zeminin altına uygulanan Perlit ile amaca ulaşılmaktadır. Saha tanziminde tüm sahanın %30`unu Perlit oluşturmaktadır.

Perlit Cevheri Genper Kalitesiyle Türkiye ve Dünya Pazarında

Perlit madeni hali hazırda doğada bulunan camsı, volkanik bir kayaç olup çeşitli sektörlerde kullanıma hazır hale gelmesi için, kırma eleme tesislerinde tasnif edilerek farklı boyutlara göre sınıflandırılmaktadır. Bu maden açısından Türkiye oldukça zengin bir ülke ve hemen her bölgesinde bulunabilir olmasına rağmen, madenin ruhsatlı sahalardan çıkarılması, işlenmesi ciddi bir yatırım gerektirmektedir. Genel olarak ham diye bilinen kırılmış elenmiş malzeme, yerel ve küresel pazarın ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak üzere ya direk olarak pazara sunulmakta ya da önceden işlenmek üzere genleştirme tesislerine tedarik edilmektedir. Bu genleştirme tesislerinde işlenen malzeme Genleştirilmiş Perlit adı altında:

filtre yardımcısı,
kriyojenik,
inşaat,
tarım,
tekstil,
döküm,
cam ve seramik

sanayi gibi sektörlerde kullanılmaktadır.

Genleştirilmiş Perlit Üretiminde Tecrübelerimiz ve Uzman Kadromuz İle Hizmetinizdeyiz

Genper grup firmalarımız uzun yıllardır genleştirilmiş perlit üretimi yapan öncü kuruluşların başında gelmektedir, 30 yılı aşan tecrübesi ve uzman kadrosuyla İstanbul, Kütahya ve Antalya tesislerinde genleştirilmiş malzeme üretiminin yanı sıra Kütahya’da sahip olduğu kırma eleme tesisinden tüm dünyaya maden ihracatı yapmaktadır. Ürün çeşitlerimiz şöyledir;

Anahtar teslim genleştirme tesisleri
Ham perlit (kırılmış elenmiş çeşitli boyutlarda)
Mikronize (Süzme yardımcısı)
Kriyojenik (İzolasyon malzemesi)
İnşaat
Tarım
Tekstil

Sahip olduğumuz ham perlit sahalarının avantajı homojen bir yapıda olması ve düşük sıcaklıkta genleşmesidir. Bu özellikler madenin hem yüksek kaliteli hem de enerji tasarruflu olduğunu göstermektedir.

Genper Grup Perlit İle İlgili Birçok Arge Çalışmasına Destek Vermektedir

Fabrikalarımızda üretilen genleştirilmiş ürünler gıda sanayinde filtre yardımcısı, yapı & inşaat sektöründe izolasyon ve yalıtım malzemesi, tarımda su tutucu, tekstilde yıkama ve taşlama işlemlerinde kullanılmaktadır. Firmamız ayrıca her geçen gün yeni bir kullanım alanı keşfedilen perlit ile ilgili birçok ARGE çalışmasına destek vermektedir.

Şirketimiz Genleştirilmiş Perlit Üretiminde Türkiye’nin En Büyük Kapasiteli Tesisine Sahiptir

Üretim yapan tüm fabrikalarımız her sektöre uygun, geniş ürün çeşitleriyle, her türlü talebi karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. Şirketimiz genleştirilmiş ürün üretiminde Türkiye’nin en büyük kapasiteli tesislerine sahip olmakla birlikte tüm üretim tesisleri tam kapasite olarak hizmet vermektedir. Genleştirilmiş malzeme üretimi yapan fırınlarımız tamamen kendi imalatımız olup talep olması halinde anahtar teslim genleştirme tesisleri uzman ekibimiz tarafından kurulmaktadır. Ayrıca sahip olduğumuz 12Adet CE sertifikalı mobil genleştirme fırınları ile Doğalgaz, Oksijen, Nitrojen tanklarının izolasyonlarını proje sahalarında gerçekleştirmekteyiz. Şirketimiz her zaman gelişmeyi ve yenilikçi bir anlayışı benimsemiş en iyi kalitede ürünleri, rekabetçi fiyatlarla pazara sunarak müşterilerinin beklentilerini en iyi şekilde karşılamayı kendisine misyon edinmiştir. Firmamız ve tüm ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

TARIMSAL PERLİT

Perlit, temiz, kullanımı kolay ve çevre dostudur. Bitkilerinizden en iyi şekilde yararlanma, onları besleme ve onlara sağlıklı ve güçlü bir şekilde büyümek için birçok avantaj sunan, süper hafif bir saksı ortamıdır. Perlitin iyi su tutulmasını sağlarken mükemmel havalandırma ve drenaj sağlar.
Beyaz bir volkanik kaya olan perlit sterildir ve serbest dolaşıma izin verir. Tekrarkullanılabilir olmasından ötürü ekonomiktir.

AVANTAJLARI

Perlitin aşağıdaki özellikleri sağlayan belirli özelliklere sahip olması nedeniyle, bir toprak bakım maddesi olarak kullanılmak için mükemmel bir malzeme olduğu kanıtlanmıştır:

  • Büyüyen ortamda gelişmiş ideal hava-su ilişkisi nedeniyle zemin yapısı iyileştirilir.
  • Toprağın hava tutma kapasitesi arttırılır ve yeterli drenaj sağlanır.
  • Aşırı sulama ve alt sulama kayıpları, parçacık nüfuz etmeden suda 3 veya 4 kat koruyan parçacık yüzey yapısına bağlı olarak azaltılır.
  • Fazla su tahliye olacak.
  • Zemin yüzeyinin kırılması ve kabuklanması azaltılır veya engellenir.
  • Zemin sıkışması engellenir.
  • Kök sisteminin daha eşit dağılımı, büyüyen tüm medyada mümkün hale gelir.
  • Kullanımı kolaydır, sterilizasyon gerektirmez ve tutarlı perlite bağlı olarak karışımlar doğru bir şekilde kopyalanabilir
  • %90&#;ın üzerindeki toplam gözenekliliği ve %60 dolayındaki havalanma gözenekliliği sayesinde toprağın havalanmasını sağlar, drenajını düzenler, infiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır.
  • İnorganik olması sebebiyle yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.
  • Çözünebilir iyonların yok denecek kadar az olması nedeniyle tuzluluk ve alkalilik yönünden herhangi bir sorun yaratmaz, Nötr (pH=6,5–7,5) oluşu ve düşük kimyasal tamponluğu ile ortam pH&#; ı kolayca düzenlemektedir.
  • Isı iletkenliği düşük olduğundan, bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger.
  • Sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması, uzun süre kullanımını sağlar.

KULLANIM ALANLARI

 

ÇİMLENDİRME VE FİDE YETİŞTİRME

Sebze ve çiçek tohumlarının çimlendirilmesi için çok elverişli bir ortamdır. Bu amaçla hazırlanan ortama nemli perlit doldurularak iyice ıslatılır. Tohumlar biraz daha derine ekilir. Tohum ekim yerlerinde fideler kotiledon yaprakları tam açılıp yere paralel bir görünüm alıncaya kadar tutulur. Bu dönemde tohum kendi bünyesindeki besini kullandığından dışarıdan bir besin maddesi ilavesine gerek yoktur. Fideler bu görünümünde iken şaşırtılmasına özen gösterilir. Zira bu dönemden sonra kazık olan kökte saçaklanmalar başlar. Şaşırtmada gecikme söküm sırasında kök kaybına neden olur. Sökülen fideler genellikle plastik torbalara şaşırtılır. Plastik torbalar oranında Perlit-Torf karışımından hazırlanan bir harçla doldurulabildiği gibi, yalnızca perlit ile de doldurulabilir.

Perlit-Torf karışımının 1 m3&#;üne, torbalara konulmadan önce gr. P2O5, gr. K2O, gr. N, gr, Mg ilave edilir. Saf perlitli torbalardaki fidelerin ise, besin eriyiği ile sulanması koşulu vardır.
Bu uygulama genellikle sera üretimine yönelik fide yetiştirmek için önerilmektedir.
Perlitin çimenlendirme ortamı olarak en büyük üstünlüğü fidelerin şaşırtma sırasında hiç zedelenmeden çıkartılması ile kök kaybının olmamasından kaynaklanır. Steril olması ve özelliğini koruması ile yıllarca kullanımı mümkündür.

KÖKLENDİRME ORTAMI

Perlit gerek tek başına gerek ise diğer harç materyalleri ile karıştırılarak çiçek, sebze ve meyve çeliklerinin köklendirilmesinde başarıyla kullanılır.
* Katlamanın yapıldığı kasalar yalnızca perlit ile doldurulmuş ise öncelikle perlitin nemlendirilmesi ve sürgünlerin nemli perlite sokulmaları, sürekli olarak da perlitin nemli tutulması bu amaç için yeterlidir.
* Köklendirme ortamı olarak perlit, bir organik madde ile &#;den &#; e değin oranlarda karıştırılabilir.
&#; Ortamda toprağın da bulunması isteniyor ise 5 ölçek perlit, 1 ölçek organik materyal ve bir ölçek de sterilize edilmiş orta bünyeli toprak karışımı tavsiye edilir.
&#; Katlama ortamının sürekli ve düzenli sulanması, ortamın sıcak ve nemli olması büyük önem taşır.
&#; Köklendirme ortamı olarak kullanılacak perlitin iri taneli olması ile daha sağlıklı kök elde edilir.
&#; Perlit ile harika bir köklendirme ortamı elde edilmesinin yanısıra, domates ve hıyar sürgünlerinden elde edilen fideler ile üretim yapılmasıyla çok pahalı olan sebze tohumlarını almaktan bir dönem için de olsa kaçınılarak büyük karlılık sağlamak mümkündür.

YETİŞTİRME ORTAMI

Topraklı kültürde toprağın gereksinimine göre toprak düzenleyici olarak veya su kayıplarını azaltıcı olarak kullanılır. İyi bir toprak düzenleyicide; yarayışlı su kapasitesi yüksek, baz değişimi ve ısı kapasitesi fazla, tuz miktarı ve ısı geçirgenliği düşük olma koşulları aranır. Bunların tümü perlitte bulunan özelliklerdir.
* Perlit, ağır ve yapışkan topraklara karıştırıldığında drenaj ve havalanma özelliklerinden dolayı kaymak tabakası oluşmasını, çatlama, göllenme, şişme ve büzülmeyi engeller.
* Toprak düzenleyici olarak seralarda kullanılan Perlit toprağa kaba bir yapı kazandırdığı gibi toprağın su tutma gücünü ve besin maddelerinin yarayışlılığınıda arttırmaktadır.

Giderek yorulan sera topraklarında karşılaşılan sorunları gidermek için son yıllarda topraksız tarım uygulamaları başlamıştır. Pek çok dış ülkede % 95 &#;lere varan oranlarda topraksız tarım uygulamaları görülmektedir. Bu uygulamalarda perlit tek başına kullanılabildiği gibi torf, kum, ağaç kabuğu gibi diğer harçlar ile de karıştırılabilmektedir.

* Topraksız kültürde perlitli harç, sera toprağı üzerine serilen siyah bir plastik örtü üzerine 10–15 cm. kalınlıkta yayılmakta ve fideler belli aralıklar ile bu yayılan tabaka üzerine dikilmektedir. Dikimi yapılan bitkilerin su ve besin maddesi gereksinimleri besin eriyikleri ile yapılan sulamalar ile karşılanmaktadır.
* Diğer bir uygulama bitkileri; perlitli karışımla doldurulmuş 5–10 litre hacimli torbalarda yetiştirmektir. Bu yetiştirme şekli de çok kolaydır. Zira üretim; bu torbaları yine toprakla üzerine yayılmış siyah plastik örtüler üzerine belli aralıklarla sıralamak ve bitkilerin besin eriyikleriyle su ve besin madde gereksinimlerini karşılamaktan ibarettir.
Topraksız kültürün üstünlükleri:
* Besin maddelerinin ve suyun dozu daha iyi ayarlanabilmektedir.
* Topraklı tarımda önemli olan ekim nöbeti önemsiz hale gelir.
* Toprak kökenli hastalık ve zararlılar ile yabancı otlardan kaynaklanan sorunlar büyük ölçüde azaltılabilir.
* Sızma ve buharlaşma kayıpları azaltılabildiği gibi sudan büyük ölçüde ekonomi sağlanır.
* Toprak devredışı kaldığı için, seralarda büyük işgücü ve harcama gerektiren toprak işleme, yıkama, dezenfekte etme ve gübreleme işlemlerine gerek kalmaz.
* Tarım alanları, toprağa gerek kalmadığı için, daha yaygınlaştırılabilir.

ÇİM VE TOPRAK SAHALARDA

Perlit; bahçeler, futbol ve golf alanları ile parkurdaki çim toprakları için eşsiz bir toprak düzenleyicisidir. Dış etkiler ile veya sıkışan topraktaki çim zayıflar, hatta yok olur.

— Çimlerin ömrü uzar, balçıklanma ve göllenme sorunlarının önüne de geçilebilir.
— Çimin yaprak alanı genişler, yaprak ve kök sayısı arta. Çiğnenen topraklardaki sıkışma yarı yarıya azaltılmaktadır.
— Çiğnenen ve çiğnenmeyen çimlerde uygulama aynıdır:
cm. kalınlığındaki toprağa, cm. kalınlıkta perlit karıştırılarak 5 cm. kalınlığında karışım elde edilir. Perlit uygulamadan önce ıslatılmalıdır. Karıştırma işleminden sonra çim tohumu ekilir. Üzerine kg/m2 yanmış çiftlik gübresi ile olanak varda gr/m2 toz kiraç taşı serilir. Eğer çiftlik gübresi yerine ticari gübre kullanılacak ise gr/m2 % 26 &#;lık amonyum nitrat, 65 gr/m2 %18 &#;lik süper fosfat ve 15 gr/m2 potasyum sülfat karışımı, belirli aralıklar ile uygulanır. Sulama rejiminde bir değişiklik yapılmaz.
— Çim sahalarda standart veya süper iri perlit kullanılmalıdır.
— Perlit homojen bir şekilde toprağa karıştırılmalı, ilk biçim öncesinde merdane çekilmeli ve kesim makas ile yapılmalıdır.

TOPRAK SAHALARDA uygulama ise toprağa esneklik sağlaması ve yumuşak bir zemin elde edilmesi amacı ile uygulanmaktadır. Toprak sahada üst zeminin altına uygulanan perlit ile amaca ulaşılmaktadır. Saha tanziminde tüm sahanın % 30 &#;unu perlit oluşturmalıdır.

ÜRETİM SONRASI

Perlit eşsiz yalıtım özelliğinden dolayı depolama ve saklama binalarının izolasyonunda; hafifliğinden ve yine yalıtım özelliğinden dolayı taşımada, soğanların paketlenmesinde ve çok yıllık süs bitkileri saklamasında başarı ile kullanılır. Örnek olarak mantar yetiştirme tesislerinin ısı izolasyonunu sağlamak amacıyla dış ve ara bölme duvarlarının yalıtımında; ısıtma ve soğutma borularının izolasyonunda; kullanımı önerilebilir.
Seracılık, sebze yetiştiriciliği, fidecilik, çiçekçilik, mantarcılık, ve topraksız tarım ortamlarında toprak düzenleyicisi olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.

  • Perlitin toplam gözenekliliği %90, havalanma gözenekliliği %60 civarında olduğundan toprak drenajını düzenler, havalanmasını sağlar.
  • Perlit bünyesindeki gözenekler sayesinde filtrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır. Sulama ihtiyacını azaltarak tasarruf sağlar.
  • İnorganiktir. Hastalık taşımaz, barındırmaz.
  • Çözünebilir iyonların çok az olması sebebiyle tuz ve alkalilik açısından sorun yaratmaz.
  • Nötr (pH=6,,5) oluşu ve düşük kimyasal tamponluğu ile ortam pH&#;ını kolayca düzenler.
  • Isı izolasyon özelliği sebebiyle bitkilerin sıcaklık değişimlerinden etkilenmesini asgari seviyeye düşürür.
  • Ömrü uzundur. Steril üretimde yapısı bozulmadığından topraksız tarımda 6 yıla kadar kullanım ömrü olduğu gibi, üretim ortamının iyileşmesi sebebiyle erken ürün elde etme imkanı sağlar.
  • Yapısı itibariyle fide köklerinde yıpranma ve hasarları önler.
  • Göllenme, şişme, kabuk oluşturma, balçklanma, kötü drenaj, çatlama gibi özelliklerin hiçbirini göstermez.

Topraksız Üretimde Perlit
Sera sektöründe kullanılan toprağın kısa sürede değişmemesi, aynı ürünlerin üretime devam edilmesi sebebiyle sera toprağı yorulmakta, üretim kalitesi ve zamanı aksamaktadır.

Organik tarım ile sağlıklı ürün üretilmesi son yılların güvenilir ürün talebini artırmıştıfunduszeue.info sebeple Topraksız tarım uygulaması etkin bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Topraksız tarım uygulaması birçok dış ülkede %95&#;lere varan oranlara ulaşmaktadır.
Tarımda Perlit tek başına kullanılabildiği gibi, kum, ağaç kabuğu, torf gibi diğer maddelerle birlikte karıştırılarak kullanılabilmektedir.
Torbalar içinde üretim: Perlit veya Perlitli karışım ihtiyaca uygun miktarda torbalara konmakta, bitkiler bu torbalar içine dikilerek çok kolay bir şekilde yetiştirilmektedir. Torbalar siyah plastik örtüler üzerine belli aralıklarla sıralanmakta, besin eriyikleriyle su ve besin ihtiyaçları karşılanarak yetiştirilmektedir.
Topraksız üretim: Perlit veya perlitli karışım siyah plastik örtü üzerine muhtelif kalınlıkta serilmekte, fideler belli aralıklarla tabaka üzerine dikilmekte, su ve besin maddesi ihtiyaçları sulama suyu içinde verilmektedir.

Topraksız tarımın faydaları

  • Topraktan gelen hastalık ve zararlılarla yabancı otlardan kaynaklanan sorunlar önemli ölçüde azalmaktadır.
  • Suyun ve besin maddelerinin dozu ürünün ihtiyacına uygun olarak kolayca ayarlanabilmektedir.
  • Topraksız tarım olması sebebiyle tarım alanı olmayan zeminler tarıma kazandırılmaktadır.
  • Suyun buharlaşması ve sızma sebebiyle kayıpları azaltılabildiği için sudan büyük ölçüde ekonomi sağlanmaktadır.
  • Toprak işleme, değiştirme, temizleme, bakım gibi seralarda işgücü harcamaları gerektiren faaliyetler ortadan kalkmakta, işçilik ve üretim maliyeti oldukça düşmektedir.
  • Ekim zamanları ve aynı toprakta sürekli üretim yapmanın sorunları ortadan kalkmaktadır.

Perlit Toprak Düzenleyicisidir Perlit, parklar, bahçeler, yürüyüş parkurları, futbol ve golf alanları çim toprakları için toprak düzenleyicisi olarak başarı ile kullanılmaktadır. Çimleri dış etkilerden korur. Basılma ile sıkışma ile çim zayıflarını önler.
Perlit kullanımı ile çimin gelişme alanı genişlemekte, belirli bir alandaki çimlenme sayısı artmaktadır.
Perlit kullanımı ile çimin gelişme alanı genişlemekte, belirli bir alandaki çimlenme sayısı artmaktadır.
Çim sahalarda kullanılacak perlit seçimi önemlidir. İri taneli Perlit homojen bir şekilde karıştırılarak kullanılması uygundur.
Toprak sahalarda Perlit kullanımının faydası esneklik ve yumuşak bir zemin elde etmek için üst zemi¬nin altına uygulanmaktadır.

Çimlendirme Yetiştiriciliğinde Perlit
Perlit muhtelif sebze, çiçek ve benzeri tarım ürünleri tohumlarının çimlendirilmesinde kullanılmaktadır. Perlit hazırlanan kaplar (muhtelif kasa ve saksılar gibi) içinde usulüne uygun şekilde doldurulur ve tohumlar ekilir. Büyüyen fideler sökülerek üretim alanlarına dikilir.

Bitki Köklendirmede Perlit
Çiçek, meyve ve sebzelerin geliştirilmesi için çeliklerinin köklendirilmesine ihtiyaç vardır. Perlit tek başına veya diğer harçlarla karıştırılarak köklendirme süresini kısalttığı için tüm Dünyada ve yurdumuzda geniş şekilde kullanım sahası bulmuştur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası