tüp bebek transfer sonrası uçak yolculuğu / Embriyo Transferi Sonrası Uçak Yolculuğu? - Kadın Hastalıkları

Tüp Bebek Transfer Sonrası Uçak Yolculuğu

tüp bebek transfer sonrası uçak yolculuğu

Tüp bebek tedavisinin son basamağı olan embriyo transferi önemli bir işlemdir. Ortalama olarak bir aya yakın süren tedavi sonucu geliştirilen embriyolar artık hastaya bu işlem ile transfer edilecektir. 

 

Nisan

Embriyo transferinde temel prensip, embriyoların rahim içinde belirlenecek bölgeye mümkün olduğunca en az travma ile yerleştirilmeleridir. Uygun şartlarda yapılan embriyo transferi, tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran bir faktördür ve önemi gözardı edilemez. Bu nedenle transferi gerçekleştirecek doktorun dikkati, özeni ve sabrı büyük önem taşımaktadır. Kullanılan kateter tipi ve transfer yapma tekniği de başarıda etkili diğer unsurlardır.

Transfer edilecek embriyo sayısı nasıl belirlenmektedir?

Transfer edilecek embriyo sayısı belirlenirken hem yüksek gebelik oranlarının elde edilmesi hedeflenmekte, hem de çoğul gebelik riskinin mümkün olabilecek en az düzeyde olması amaçlanmaktadır. Embriyo seçim kriterlerinin yetersizliği nedeniyle tüp bebek tedavisinin yapılmaya başlandığı ilk yıllarda çok sayıda embriyo transfer ediliyordu. Ancak zamanla yüksek teknolojik donanıma sahip merkezlerde, deneyimli ekiplerce seçilen protokol ve ilaçların en uygun dozlarda kullanımı, embriyoların doğal ortama yakın şartlardaki kültür ortamlarında geliştirilmeleri ve embriyoların seçim kriterlerinin daha iyi belirlenmesi ve özellikle blastosist dönemindeki embriyoların transferi rahime tutunma oranlarını arttırmıştır. Transfer edilecek embriyo sayısı kadın yaşı ve daha önce uygulanan başarısız tüp bebek denemeleri göz önüne alınarak, gelişen embriyoların kalitesi ve dönemine göre seçilmektedir. Merkezimizde transfer işlemi yapılmadan önce aileler ile görüşülerek bilgilendirme yapılmakta ve çoğul gebeliğin oluşturacağı riskler anlatılarak mümkün olduğunca iyi ve az sayıda embriyonun verilmesinin önemi vurgulanmaktadır. Merkezimizde uyguladığımız embriyo transfer stratejisi, sayı yeterli ise morula (4. gün) veya blastosist (5. gün) düzeyine ulaşmış 2 embriyonun rahim içine verilmesidir. Böylece üçüz ve üstü gebelikler dramatik olarak azaltılmaktadır. Ayrıca kadın yaşı çok genç ise ve tüp bebek uygulaması ilk kez yapılıyorsa, iyi kalitede blastosist varlığında tek embriyo transferi kolaylıkla planlanabilir.

Blastosist dönemindeki embriyolar

 

İlk muayenede kateter provası yapılıyor 

Embriyo transferinin kolay yapılması amacıyla hastanın ilk muayeneye geldiği gün kateter ile transfer provası yapılmakta ve böylece muhtemel zor transferler için önlem alınmaktadır. Geçirilmiş cerrahi veya elektrokoter uygulamalarına bağlı olarak rahim ağzında daralma veya yer değiştirme oluşmuş olabilir. Bunun yanı sıra miyom basısı veya doğumsal anomali gibi nedenlerle de embiyo transferi zor olabilir. Transfer provasının başarısız olduğu bu gibi durumlarda tüp bebek tedavisine başlanmadan önce rahime girişi kolaylaştırmak için kısa süreli anestezi uygulayarak rahim ağzının bujiler yardımıyla genişletilmesi veya histeroskopik olarak incelenmesi ve problem saptanırsa düzeltilmesi sağlanmaktadır.

Transfer katateri

 

Embriyolar ultrason rehberliğinde ve dolu mesane ile transfer ediliyor 

Embriyoların rahim içinde verileceği en uygun yerin tespit edilmesi ve rahim içi zarına dokunulmaması açısından, embriyo transfer işleminin dolu mesane (idrar torbası) ile ve ultrasonografi eşliğinde yapılması tercih edilmektedir. Bu şekilde rahim ağzı ve rahim arasındaki açı tespit edilerek, transfer kateterinin izleyeceği yol belirlenmekte ve işlemin daha az travmatik olması sağlanmaktadır. Yüksek çözünürlüğü olan ultrason kullanımı da transfer işleminin daha iyi görülmesini sağlayarak başarıyı olumlu etkilemektedir. Mesanenin dolu olması transfer işlemini kolaylaştırmaktadır. Rahimin öne doğru bir eğimi varsa rahim ve rahim ağzı arasındaki açıyı azaltmakta ve böylece rahimi düzleştirerek transfer kateterinin geçişini kolaylaştırmaktadır. Mesanenin çok dolu olması hastayı rahatsız eden bir durumdur. Transfer işlemi için bekleyen hastalarımızın bu huzursuzluğu yaşamaması için hemşirelerimiz tarafından doluluk oranı ultrasonografi ile sık olarak kontrol edilmekte ve gerekirse mesanenin kısmen boşaltılması sağlanmaktadır.

 

Embriyo transfer işlemi ağrısızdır ve anestezi gerektirmez

Transfer işlemi sırasında rahim ağzında bulunan mukus steril bir çubuk ile temizlenir, ince ve yumuşak bir kateter yardımı ile embriyolar rahim içerisine bırakılır. Kullandığımız kateterlerin uçları ultrason ile gözlenebildiği için embriyoların rahim içinde bırakılacağı bölge net olarak tespit edilebilmektedir. Transferde yumuşak kateter tercih edilmesi, rahim ağzında kanama riskini de azaltmaktadır. Embriyo transferi nazik bir şekilde yapıldıktan sonra kateter yavaşca çıkarılır ve mikroskop altında bakılarak embriyoların tümünün transfer edildiği kontrol edilir.

Transfer sonrası uzun süreli yatak istirahati gebelik şansını artırmaz

Embriyolar rahime yerleştirildikten sonra yarım saatlik dinlenme yeterlidir. Daha uzun süreli yatak istirahatının gebelik şansını arttırıcı etkisi olmadığı saptanmıştır. Hastalarımıza ilk 24 saatte fiziksel aktiviteden kaçınmalarını öneriyoruz. Daha sonraki gün ise normal yaşama dönülmesi mümkündür, hasta çalışıyorsa işine devam edebilir. Embriyo transferi sonrası günde kanda gebelik testi yaptırılır. Gebelik sonucınu alıncaya kadar spor, ağır iş, ağır yük kaldırma gibi aktivitelerden kaçınılmasını öneriyoruz. Araba ve uçak yolculuğu ise yapılabilir. Seyahat edilmesinde sakınca bulunmamaktadır.

 

Daha detaylı bilgi için;
[email protected] adresine mail atabilirsiniz.

Embriyo Transferi ve Dikkat Edilmesi Gerek Noktalar

EMBRİYO TRANSFERİ –NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR -DİKKAT EDİLMESİ  GEREKEN DURUMLAR:

Embriyo transfer zamanı-Genellikle yumurta toplama yapıldığı gün embriyo transfer işleminin hangi günlerde yapılacağı bilgisi çifte funduszeue.info merkezimizde genelde yumurta toplama işleminden sonra,yumurta toplama günü sayılmaz ve ertesi günden itibaren (yani döllenmenin olduğu gün) transfer için geri sayım başlar ve 3. 4. veya 5.günlerden birinde transfer uygulanır. Merkezimizde nerede ise 2.gün embriyo transferi yapılmaz.

Mümkün olduğunca embriyo seçimini iyi yapabilmek için transfer işlemini mümkün olduğunca 5.gün (blastokist) yapmaya çalışmaktayız. Labaratuvar koşullarımızın iyi olması ve merkezimizde son sistem embriyoskop izleme sisteminin de bulunması işimizi daha da kolaylaştırmaktadıfunduszeue.infoo seçiminin iyi yapılabilmesi ise gebelik sonuçlarını pozitif yönde funduszeue.info günlerde 5. güne gidemiyecek durumlarda embriyo seçiminde embriyoskoptan da faydalanmaktayız.

                     

Ancak bazen yumurta sayısının azlığ ve yeterli sayıda yumurta olsa bile yumurta kalitesizliği embriyo gelişmini negatif olarak etkilediğinden herzaman 5. gün embriyo transferi mümkün olmamaktadır. Embriyo transfer gününün ne zaman yapılabileceği yumurta toplama günü tecrübeli bir IVF klinisyeni tarafından tahmin funduszeue.info durum özellikle şehir dışından gelecekler ve çalışanlar için önemli olup çiftin kendilerini ayarlamasına yardımcı olunur.

                        

Embriyolog ve doktor tarafından embriyoların durumu gözden geçirilerek,hastanın durumuna göre ne zaman transfer yapılacağına karar funduszeue.info ve embriyolog transfer zamanını belirledikten,transferden bir gün önce embriyo transferi bilgisi ilgili hemşireler tarafında telefon ile aranarak bilgi verilir.
 
Bunun için kriterler;

1-Kadının yaşı
2-Alınan yumurta sayısı
3-Yumurtanın kalitesi
4-Sperm kalitesi (döllenen yumurtanın embriyo kalitesinietkiler)
5-ICSI (mikro-enjeksiyon)  işlemini yapan embriyoloğun deneyimli olması
6-Labaratuvar koşulları
Merkezimizde iyi hasta gruplarının %72’si 5.GÜN transferi yapılabilmektedir ki bu oran oldukça yüksek sayılmaktadır.
 

Embriyo transfer işlemi
Transfer işlemi günü hastanın aç olmasına gerek yoktur (vaijnusmus veya benzeri neden ile anesteziye ihtiyacı olanlar hariç).Transfer işlemi sırasında rahim boşluğunun iyi görünebilmesi ve embriyonun transfer edileceği yerin en optimal yer olarak seçilebilmesi için ultrasonografiye gerek vardır. Ultrasonografi ile iyi bir görüntü için mesanenin dolu olması önemlidir. O nedenle kaına su veya çay ile idrar ihtiyacını arttırarak mesanenin dolması sağlanır. EMBRİYO TRANSFER İŞLEMİ ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞU İÇİN DOKTORUN TECRÜBESİ ÇOK ÖNEMLİDİR. O neden ile tüp bebek kursiyerliği döneminde bile en son öğretilen embriyo transfer işlemidir.İşlem ağrısızdır ve çoğu zaman hasta transfer oldumu diye soracak kadar ağrısız işlem olur.İşlemden sonra hasta yatağına alınır ve saat gibi dinlenmesi sağlanır.

Transfer işlemi sonrası nelere dikkat edilmeli?

Transfer gerçekleştikten sonra kadının normal periyodu control altında olduğu ve ilaçların etkisi ile değiştiğinden beklediği günlerde adet olma korkusunu düşüfunduszeue.info sure yatak istirahatı yapan ve yapmayan iki grup arasında gebelik sonuçlarını etkileyen bir çalışma bulunmamaktadır. Ben hastalarıma en fazla bir iki gün istirahatı uygun görüyorum.Şehir dışından gelen çiftler için bir gün kalmaları öfunduszeue.info dışına gidecek çiftler için bir gün sonra uçak ile yolculuk yapmalarına izin vermekteyim ancak daha fazla kalmak isteyenler istirahat funduszeue.infoarın çoğu uzun sure yatak istirahatını tercih etmekteler ve böylece gebelik şansını arttırdığına inanmaktadır. Bence transfer yapılan kadın ve doktoru aralarında kadının durumuna gore konsülte ederek karar vermeleri daha iyi olur.

Özellikle polikistik over nedeniyle fazla yumurta alınan kadınların yatış pozisyonlarına dikkat etmeleri yumurtalığın kendi ekseni etrafında dönmesini engellediğini düşünmekteyim ve over torsiyonu nedeniyle laparoskopiden kurtarmaktadır. Yani yumurtalıklar büyüyüp normal boyutlarının iki üç katına çıktığından dönmesi kolaylaşacaktıfunduszeue.info bazen OHSS nedeniyle karın içerisinde sıvı toplanması durumlarında bu problemin oluşması daha da kolaylaşacağından kadının 90 derece yan yatmaması önerilir. Sırt üstü veya hafif yan (sırtını yastık ile destekleyerek) yatması önerilir. Böylece over torsiyonu minimalize edilebilir.

Embriyo transferi sonrası beslenme-Transfer sonrası beslenmede genellikle değişiklik yoktur. Sadece daha natural beslenmesi hazır gıdalardan uzak kalması,raf ömrü uzun olan gıdaların mümkün olduğunca kısıtlanması, sigara, alkol kullanılmaması önemlidir. Polikistik over nedeniyle fazla yumurta alınan kadınlara hafif tuz kısıtlaması veya ek tuz kullanımaması ve yeterli sıvı alması önerilir.

Transfer sonrası embriyo implantasyon (embriyonun rahim zarına tutunması) belirtileri-İmplantasyonun belirti ve bulguları gebe olacağımız konusunda bilgi verebilir.
İmplantasyonun bazı bulguları:

Hafif lekelenme ve kanama-Embriyo endometriyuma (rahim duvarı) implante (tutunma) olurken hafif lekelenme veya kanama olabilir. Bu kanamaya implantasyon kanaması funduszeue.info transferin Günlerinede olmaktadıfunduszeue.info aynı zamanda beklenen adet günleri ile örtüşebilir ve bazı kadınlar adet olacağım endişesine kapılabilirler.O nedenle  gebelik testine kadar sabırla beklemek gerekir. Genellikle bu lekelenmeler kahverengi veya pembe renkte olabilir. Normal menstrüel kanamaya funduszeue.info her kadında implantasyon kanaması olacak diye bir kural funduszeue.infoınların yaklaşık üçte birinde bu durum izlenmektedir.

Kramp tarzında hafif ağrılar-İmplantasyon sonrasında adet ağrılarına benzer kramp tarzında hafif ağrılar funduszeue.info kramplar ile beraber bazen hafif vajinal kanamalar funduszeue.infoarın şiddeti fazla değildir ve ciddi probleme işaret funduszeue.info şiddetli kramp tarzı ağrıları bundan ayrı tutmak gerekir.
 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası