arabam kaç yakar / Yakıt Hesaplama: Arabam Kaç Yakar? - Birevim Blog

Arabam Kaç Yakar

arabam kaç yakar

Yakıt Hesaplama

Akaryakıt ücretleri, araçların kullanımında en büyük harcama kalemlerinden biridir. Bu nedenle araç alırken veya kullanırken yakıt tüketimi değerlerine dikkat edilir, aracın “kaç yaktığı” hesaplanır. Yakıt ücreti hesaplama konusunda ise kilometre ortalaması veya kilometre başına yakıt ücreti hesaplaması gibi farklı yöntemler izlenebilir. Ancak Türkiye’de yaygın olan KM yakıt hesaplama yöntemidir. Yani kilometre başına aracın kaç kuruş yakıt tükettiğinin hesaplanmasıdır. 

Yazımızda mesafe yakıt hesaplama hakkında örnekleri inceleyebilir, güncel yakıt ücretleri ve aracı kullandığın kilometreye göre kendi yakıt hesaplama sonuçlarına ulaşabilirsin.

Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

En basit haliyle araç yakıt tüketimi hesaplama işlemi, depo tamamen doldurulduktan sonra aracın ayarlanabilir kilometre sayacının sıfırlanması ile yapılır. Sıfırlama işlemi yapıldıktan sonra depo boşalana kadar katedilen mesafe kaydedilir. Ardından deponun tam dolum ücreti, araç ile katedilen mesafeye bölünür. Örnek vermek gerekirse TL’lik akaryakıt ile kilometre seyahat etmiş ol. ’yi ’ye böldüğün zaman karşına 0,33 sonucu çıkar. Yani aracı kullanırken 1 kilometrede 33 kuruş akaryakıt tükettiğin sonucuna ulaşabilirsin. 

KM yakıt hesaplama için diğer bir yöntem ise  kilometrede kaç litre yakıt tüketildiği sonucunu verir. Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp ile çarptığın zaman kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup kilometre yol katettiysen aracın  kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir. 

“Arabam Kaç Yakar?” Diyenler İçin Örnek Hesaplar

“Otomobilin kaç yaktığı” sorulduğunda iki farklı cevap verilebilir. Bunlardan ilki aracın kilometrede kaç litre yakıt tükettiğidir. Örneğin aracının deposu 60 litre olsun. Bir depo ile kilometre yol katettiğini varsayalım. Bu örnekte aracının kilometrede tükettiği yakıt litredir. 

İkinci hesaplama yöntemi ise yukarıda da kullandığımız kilometre başına TL cinsinden yakıt hesaplamasıdır. TL’lik yakıt aldığını ve bu yakıt ile kilometre katettiğinizi varsayalım. Bu durumda ’ü ’e bölerek 0,33 değerine ulaşacaksın. Bu durumda da aracının ne kadar yaktığını soranlara “kilometrede 33 kuruş” cevabını verebilirsin.

Araç Yakıt Hesaplamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç yakıt tüketimini hesaplarken alınan yakıt miktarı ve ücreti ile katedilen mesafenin hatasız olarak hesaplanması gerekir. Buna ek olarak sürüş tarzı değiştirilmemeli veya düzenli olarak araç kullanılan saat ve alanda aracın kullanıldığından emin olunmalıdır. Yani genelde aracı sakin ve çok fazla gaza basmadan kullanıyorsan yakıt tüketimini hesaplarken de agresif şekilde kullanmaman önerilir. 

Ayrıca aracı büyük oranda İstanbul ve İzmir gibi trafiğin yoğun olduğu büyük şehir merkezlerinde kullanıyorsan yakıt tüketimi hesaplamasını yine aynı şartlarda yapman gerekir. Çünkü yoğun trafikte sarf edilen akaryakıt, açık yollarda veya otoyollarda harcanan akaryakıt tüketimine göre daha fazla olabilir. 

Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen En Önemli Faktörler Nelerdir?

Aracının yakıt tüketimini hesapladın ve tasarruf etmek istiyorsun. Bunu sağlamak için araç yakıt tüketimini etkileyen faktörleri öğrenip tasarruf edebilirsin. Araç yakıt tüketimini artıran faktörler şunlardır: 

  • Aracın tekerleklerini, ideal basınç değerlerinin altında veya üstünde şişirmek
  • Mevsime uygun lastik tercih etmemek
  • Araca fazla yükleme yapmak
  • Klima açıkken camları açmak
  • Yüksek süratlerde camları açmak
  • Sık sık fren yapmak
  • Sık sık ani bir şekilde hızlanmak veya yavaşlamak
  • Motor yağını düzenli aralıklarla değiştirmemek

Son olarak aracı sürekli tam dolu depo ile kullanmak, araca fazladan ağırlık katar. Bu nedenle depoyu tamamen doldurmak yerine deponun ¾ gibi bir oranını doldurabilir ve aracın ağırlığını azaltabilirsin. 

Yakıt Tüketimi Hesaplama ile Tasarruf Edilebilir mi?

Yakıt tüketimi hesaplama ile tasarruf arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Ancak normale göre daha az ani hızlanma veya yavaşlama yaparak yakıt tüketimini azaltmayı deneyebilirsin.

Yakıt tüketimi hesaplamanın en büyük avantajı, normal şartlar altında kaç kilometre gidebileceğini bilmektir. Böylece günlük hayatta hangi sıklıkla benzin, motorin veya LPG alacağını önceden bilir ve buna göre hareket edebilirsin. 

Benzin veya Motorin Hesaplamada Bir Fark Var mı?

Motorin veya benzin gibi yakıt türleri arasında tüketim hesaplama konusunda herhangi bir fark bulunmaz. Aracın katettiği kilometre ve alınan yakıtın miktarı veya tutarı not edilerek yakıt tüketimi hesaplaması kolayca yapılabilir. Bunun dışında ekstra bir not alınmasına gerek yoktur. 

Benzinli araçlar, genellikle dizel araçlara göre daha çok yakıt tüketir. Bu nedenle de aynı marka ve model olmasına rağmen benzinli araçların kilometre başına tükettiği yakıt ücreti, dizel araçlara göre daha yüksek olabilir. Aynı zamanda benzin ve dizel ücretleri de değişkenlik gösterir, bu durum da belirli farklara neden olabilir.

Son olarak az yakıt tüketen araçlar hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsan “En Az Yakan Arabalar Listesi” yazımıza göz atabilirsin.

Yakıt Tüketimi Hesaplama



Günümüzde araç kullanımı giderek artmaktadır. Araç satın alırken kullanıcıların dikkat ettiği pek çok özellik bulunuyor. Kullanıcıların en çok dikkat ettiği konuların başında ise aracın ne kadar yakıt tükettiği gelmektedir. Yakıt tüketimi hesaplaması, araç bakımının önemli bir parçasıdır. Benzine çok fazla para ödemediğinizden emin olmak için yakıt tüketimini nasıl hesaplayacağınızı bilmeniz gerekir. Yakıt tüketimini hesaplamanın iki yolu bulunuyor. Bunlardan biri kat edilen mesafeyi kullanarak, ikinci ise km başına yakıt tüketimini kullanarak hesaplama yapmak. Yakıt, ulaşım, nakliye vb. için kullanıldığında önemli bir maliyettir ve kullanımının verimliliği, kârlılık üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bu yüzden yakıt tüketimi hesaplamasını doğru yapmanız gerekir. Yeni araç alacaklar veya araba kullananlar genellikle yakıt hesaplama nasıl yapılır, arabam kaç yakar sorularına yanıt aramaktadır.

Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama

Tüketicilerin araç yakıt tasarrufuna yardımcı olan yakıt hesaplama yöntemleri sayesinde hem cebiniz rahatlar hem de rakamlar arasında belirsizlikten kurtulursunuz. Her akıllı sürücünün otomobilini en tasarruflu şekilde kullanmasını sağlayan araç yakıt hesaplama yöntemleri sayesinde çok daha az maliyetle seyahat edebilme fırsatını yakalamak mümkün.


Her gün yol arkadaşlığı yapacağınız otomobilinizi satın alırken ‘Acaba arabam kaç yakar?’ sorusunun yanıtı araç yakıt hesaplamadan geçiyor. Araç satın alırken tüketicilerin dikkat ettiği pek çok özellik bulunuyor kuşkusuz. Ancak bunlar arasında tercih edilen otomobilin harcadığı yakıt en başı çekiyor diyebiliriz. En uzun mesafeyi en az yakıt tüketimiyle kat etmek isteyen araç kullanıcıları km hesaplamaları ve yakıt hesaplamalarıyla ne kadar yakıt tüketeceklerini rahatlıkla ön görebiliyor. Arabanızın en az yakan araba modelleri arasında yer alıp almadığını En Az Yakan Araba Modelleri blog içeriğine göz atarak bulabilirsiniz.

Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yakıt tüketimini hesaplarken dikkat edilecek farklar bulunmaktadır. Bir aracın ortalama yakıt tüketimini, kat edilen mil miktarı ve kullanılan yakıt türünü ölçerek hesaplayabilirsiniz. Aracın ortalama yakıt tüketimini hesaplamak için araç türlerini ve yakıt türlerini bilmeniz gerekebilir. Bu doğrultuda siz de araç yakıt hesaplamayı kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Yakıt tüketimini hesaplamanın iki yolu vardır:

  1. Katedilen mesafeye göre
  2. Km başına yakıt tüketimine göre

Bu bölüm, yakıt tüketimini hesaplama adımlarında size yol gösterecektir. İlk adım, kat edilen mesafeyi veya km başına yakıt tüketimini bulmaktır. Mesafeyi bulmak için, kat edilen toplam kilometreyi ile çarpın ve 'e bölün. Yakıt tüketimini minimize etmek isteyen araç kullanıcılarına yakıt tüketimi hesaplama konusunda yardımcı olacak yöntemleri bir araya getirdik. Aracın harcadığı benzinin litre hesaplamasını kolaylıkla yapmanızı sağlayacak yakıt hesaplama yöntemleri bulunuyor. Araç kullanıcılarının ‘Arabam ne kadar yakar?’ sorusunun ulaşımın ana sorusu haline geldiği günümüzde önemli bir maliyet kalemi olarak karşımıza çıkıyor. Kilometre hesaplama ve harcanacak benzin hesaplama ise kullanımının verimliliğinin yanı sıra kârlılık ile de doğrudan ilişkili olduğu için tüketicileri km/l birimi üzerinden fikir sahibi yapıyor.

Motorin, Benzin ve LPG Yakıt Hesaplama

Yakıt hesaplamaları motorin, benzin ve LPG yakıtları için ayrı ayrı yapılır. Galon başına kilometre veya kilometre başına tüketilen litre gibi farklı yöntemler kullanılarak tahmin edilebilir. Yakıt maliyeti, teslimat maliyetlerinde büyük rol oynar. Yakıta fazla ödeme yapmamak veya yakıt tasarrufu yapmak için yakıt verimliliğinin farkında olunması ve doğru hesaplanması gerekir. Benzin fiyatlarının giderek arttığını düşünürsek yakıt hesaplama yapmak oldukça önemlidir.


Formül: LPG Yakıt Kullanımı = (Litre Olarak Yakıt Tüketimi) × / (Kilometre Olarak Katedilen Mesafe)

Bu denklemde yakıt litre cinsinden, kilometre ise kilometre cinsinden ölçülür.

LPG yakıt hesaplama formülü

LPG yakıtını hesaplamanın bir yolu, yakıt miktarını yüz ile çarpıp sayıyı kilometreye bölmektir. LPG yakıtı hesaplanırken yakıt miktarı (litre) ile çarpılıp kilometreye bölünmelidir. Örneğin, 5 litrelik dolu bir depoyla yalnızca kilometre sürdüyseniz, hesaplamanız şu şekilde olacaktır:
= (5 x ) / = / = 5 litre kullanılmış

Aldığınız yakıtın TL olduğunu varsayalım. x = çıkan bu sayıyı da katedilen mesafeye bölmemiz gerekiyor. /(km) = 2,14 litre sonucunda km’de 2,14 litre benzin kullanıldığını görüyoruz. Bu formül ile araç yakıt hesaplama oldukça kolay yapılabilir.

Km (kilometre) Hesaplama

Arabam kaç yakar hesaplama yöntemleri arasında bir diğer yol da km hesaplaması olarak biliniyor. İster benzin yakıt hesaplama, ister dizel yakıt hesaplama, ister lpg yakıt hesaplama olsun aracınızın ne kadar yakıt tükettiğini öğrenmek için km hesaplama yöntemine başvurabilirsiniz. Araç yakıt türlerini ve avantajlarını ayrıca okumak isterseniz Araç Yakıt Türleri içeriğine göz atabilirsiniz.


Bu hesaplama yöntemine göre kilometrede kaç litre yakıt tüketildiğiniz sonucunu elde edeceğiz. Aracınızın deposunun kapasitesini, kat ettiğiniz kilometreye bölüp ile çarptığınız zaman böylece kilometrede ortalama yakıt tüketiminizin ne kadar olduğunu bulabilirsiniz.

Arabam Kaç Yakar?

Otomobil kullanıcılarının ve yakıt tüketicilerinin ana sorusu olan ‘Acaba arabam kaç yakar?’ ve ‘Yakıt hesaplama nasıl yapılır?’ sorularının yanıtını gelin aynı örnek üzerinden ele alarak en kolay hesaplama yöntemlerini inceleyelim: Araç yakıt tüketimi hesaplamada; otomobilinizin deposunu tam doldurduğunuzda toplam TL ödeme yaptığınızı varsayalım. Aracınızın deposundaki yakıt bittiğinde ise ön göstergedeki benzin sayacının Km’yi gösterdiğini düşünelim. Söz konusu bu varsayımsal veriler aracılığıyla en doğru araç yakıt hesaplama işlemi için yapmanız gereken, depo dolum tutarını ön panelde yakıtınız bittiği an gösterilen km sayısına bölmektir. Yani söz konusu örneğimize göre, /= TL/KM işlemini gerçekleştirmelisiniz. Bu işleme göre, arabanızın kilometre başına ne kadar yaktığını ortaya çıkarmış oluyorsunuz. Yukarıdaki örnekteki rakamlara göre aracınız kilometre başına 60 kuruş yakıyor demektir. Bu yöntemle yapılan araç yakıt hesaplama işlemi sizi en kolay ve en yakın şekilde Arabam kaç yakar? sorusunun yanıtına ulaştıracaktır.

Dizel Araç km Kaç Litre Yakar?

Yakıt türünüz ne olursa olsun ilk önce yapmanız gereken depoyu sıfırlamak olmalıdır. Sıfırlanan depoya aldığınız yakıtı ve kilometresini not ettikten sonra formül ile hızlıca hesaplayabilirsiniz. Örneğin; dizel araç km’de kaç litre yakar diye merak ediyorsanız bu formül işinize epey yarayacaktır.

Aşağıda farklı bir araç yakıt hesaplama formülüne yer verdik. Alınan yakıtı gidilen mesafeye böldüğünüzde kilometre başına kaç TL yakıt tükettiğinizi görebilirsiniz. Bu işlemde oldukça kolay yapılabilir. TL akaryakıt aldığınızda km yol giderseniz, 1 km başına TL yakıt harcadığını görmüş olursunuz. Böylece aracın kilometre başına ne kadar yakıt tükettiğini hesaplamış olursunuz.


alınan yakıt/gidilen mesafe = ortalama km başına tüketim

Alınan YakıtGidilen MesafeOrtalama Kilometre Başına Tüketim
TL km TL
TL km TL
TL km TL

Yakıt Tüketimi Neden Artar?

Yakıt tüketiminin artmasına neden olacak birçok faktör bulunmaktadır. Aracın düzenli bir şekilde bakım yapılması gerekir. Aracı kullanmaya devam ettiğiniz süre boyunca bu bakımları takip etmeniz ve aracın ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmektedir. Aracınızın motorunda gerekli bakımları yaptırmanız oldukça önemlidir. Ayrıca aracın yağ ve su durumunun sürekli kontrol edilmesinde fayda var. Araç yakıt tüketiminin artmasına neden olan faktörler arasında ön plana çıkan ise araçta ani fren yapılması ve aracın yüksek hızda, yüksek devirde kullanılması denebilir. Bu gibi durumlar aracı zorlayacağı için yakıt tüketiminde artış yaşanabilmektedir. Yüksek hızda kullanılan bir araba daha fazla güç harcayacağından dolayı daha fazla yakıt tüketmiş olacaktır. Kışın araç içini ısıtmak, yazın ise soğutmak için kullanılan klimalarda araç yakıtını kullandığı için yakıt tüketimine neden olmaktadır.

Araç yakıt tüketimini etkileyen faktörler şunlardır:

  • Araba markası ve modeli

  • Yakıt türü (benzin veya dizel)

  • Araç motoruna bakım yapılmaması

  • Aracın yüksek hızda kullanılması

  • Ani fren yapılması

  • Klima kullanılması

  • Araba kilometresi

  • Doğru yakıt kullanılması

  • Litre başına maliyet

  • Haftada kat edilen mesafe

Yakıt Hesaplama: Arabam Kaç Yakar?

Araç satın almak isteyen ya da halihazırda aracı olanların akaryakıt fiyatlarında yapılan son zamların ardından en fazla merak ettikleri konu araçların yakıt tüketimi konusu oldu. Şimdi araç sahiplerinin kafasını kurcalayan sorular arasında bulunan “Arabam kaç yakar?” sorusunun detaylarını aktaracağız ancak öncesinde bilinmesi gereken birkaç noktaya değinelim…

Araç Yakıt Tüketimi Hesaplaması

Bir araç satın alırken birçok kriterin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bunlardan biri de alınacak aracın sahip olduğu yakıt tüketimi kapasitesidir. Araç satın almak isteyenler ve araç sahipleri aracın hangi mesafede ne kadar yakıt tükettiğini bilmek isterler. Araç yakıt hesaplama konusunda ise temel mantığı ve amacı şu şekilde ifade edebiliriz;

  • Araç ne kadar yolu kaç litre yakın ile kat ediyor?
  • Araç her bir kilometrede ya da kilometrede bir ne kadar yakıt kullanıyor?
  • Bunlar sonucunda araçta kullanılan yakıt miktarının finansal sonucu ne?

Arabam Kaç Yakar?

Genel olarak araçların yakış türleri ve kullanılan yakıtlar farklılık göstermektedir. Bu nedenle de km başına her araç için net bir hesaplama yapılmalıdır. Formüller uygulanarak arabam kaç yakar? Sorusunun cevabı bulunabilmektedir. Bu anlamda da genel bir varsayım üzerinden hesap yapmak doğru olacaktır.

Km başına yakıt tüketimi hesabı yapar gibi bunun takip edilmesi doğru sonuçlara ulaşmak için yeterli olabilir. O nedenle aracın deposunun kaç TL ile dolduğu ve bu miktar ile kaç km gidildiği bilinir ise kişisel arabanın da ne kadar yaktığı hesaplanabilmektedir. Bu şekilde her araç için özel olarak km başına yakıt miktarları bulunduğunda yakıt tasarrufu da kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.

Araç Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araçların yakıt hesaplaması noktasında birçok formül söz konusudur ancak en basit yolu şöyle özetleyebiliriz:

Aracınızın deposunu tamamen boşaltın ve bu depo tamamen dolana kadar yakıt satın alın. Aracınızın kilometresini sıfırlayın ve bütün depo tamamen boşalana kadar aracınızla kat ettiğiniz mesafeyi hesaplayın. Dolu depoya ödediğiniz miktarı aracınızla kat ettiğiniz mesafeye bölerek yakıt tüketim miktarınızı çıkarın.

Örnek Yakıt Tüketimi Hesaplama

Örnek üzerinden açıklamak gerekirse aracınıza 50 TL miktarında yakıt aldığınızı farz edelim. 50 TL’lik yakıt ile km gittiğinizde /50 hesaplaması üzerinden 1 km’de tüketilen yakıtın miktarına 33 Krş olarak ulaşmış olursunuz.

Motorin, Benzin ve LPG Yakıt Hesaplama

Araçların yakıt hesaplamaları yapılırken sadece araç türü değil kullanılan yakıtın türü de önemlidir. Bu anlamda motorin, benzin ve LPG yakıt hesaplamaları birbirinden farklı sonuçlar doğuracaktır. Her araç aynı miktarda yakıt harcamadığı gibi her yakı türü de aynı şekilde tüketilmemektedir. Bunun için farklı hesaplama yöntemleri mevcuttur.

En kolay hesabın da LPG kapsamında yapılabileceği bilinmektedir. Bunun için yakıt tüketimi ve gidilen yol üzerinden hesaplamalar gerçekleştirilmektedir. Bunun dışında km başına yakıt tüketimine göre de hesaplamalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlara ek olarak söz konusu yakıt motorin için de depo kapasitesi ve gidilen yol bilindiğinde kolaylıkla yakıt hesaplaması yapılabilmektedir.

Genel olarak benzer formüller ile hesaplamalar gerçekleştirilse de motorin, benzin ve LPG yakıt hesaplamalarının sonuçları farklı olarak yansımaktadır. Araçta yakıt tasarrufu için de araca uygun yakıt tüketimi gerçekleştirilmelidir.

LPG Yakıt Hesaplama Formülü

LPG günümüzde en fazla tercih edilen yakıt türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu araçta da kullanılan bu yakıt türünde tasarruf edebilmek için de hem aracın hem de bu yakıt kapsamındaki tüketimin ne kadar olduğu bilinmeli, buna göre hesaplamalar gerçekleştirilmelidir. Diğer yakıt türlerine göre LPG yakıt hesaplaması daha sık tercih edilmekte ve daha kolay olarak gerçekleştirilmektedir.

Bunun için ortada bir formül bulunmaktadır. Bu anlamda bakılacak olursa LPGyakıt hesaplama formülü yakıtın miktarı ve kilometre ile ilgili değişenlerden oluşmaktadır. Yakıt miktarı, yüz ile çarpılmaktadır. Ardından b sayı kilometreye bölünerek sonuç bulunmaktadır. Bu formül şeklinde açıklanacak olur ise;

LPG Yakıt Tüketimi = Yakıt Tüketimi ( L) x / Mesafe ( km ) olmaktadır. Bunun dışında kilometre başına yakıt tüketimi ile de veriler ölçülebilmektedir. 6 litre dolu bir depo ile km gidildiği düşünülürse aracın km’ de 6 litre harcadığı bilinebilir. Bu anlamda yakıtın fiyatı da önemlidir. Fiyat 5 TL ise 5&#; = / = 0,05 TL aracın kilometre başına tüketimi olacaktır.

Dizel Araç Km Kaç Litre Yakar?

Dizel araçlarda da diğer araçlar gibi yakıt hesaplamaları yapılabilmektedir. Net bir kilometre olduğu için de kullanıcılar tarafından en fazla merak edilen soru dizel araç km kaç litre yakar? Şeklinde olmaktadır. Bunun için mutlaka deponun sıfırlanmış olması veya sıfıra yakın olması gerekmektedir. Çünkü hesap için alınan yakıtın ücret karşılığındaki miktarı önemlidir.

Bunun için de yakıt ücreti / mesafe hesaplaması yapılabilmektedir. km için hesap yapılacak olursa alınan yakıt fiyatının TL olduğu düşünülürse km’ de dizel aracın TL yaktığı söylenebilir. Km başına ise bu fiyat 3 TL olacaktır.

Km Başına Yakıt Tüketimi Nasıl Belirlenir?

Kilometre başıma yakıt tüketimi hesaplama da tasarruf için yapılabilecek bir diğer yöntem olarak bilinmektedir. Bunun için de farklı bir yöntem uygulanmaktadır. Peki, bu anlamda km başına yakıt tüketimi nasıl belirlenir?

Öncelikli olarak aracın yakıtı bitmek üzere iken depo tamamen doldurulmalıdır. Depo tam olarak doldurulduğunda kaç TL ücret ödendiği de not alınmalıdır. Ardından aracın kaç km’ de olduğu not edilmelidir. Sonrasında depo boşaldığında yakıt için ödenen bedel kilometreye bölünmelidir. Çıkan sonuç ise km başına tüketilen yakıt olacaktır.

Örneğin araç km’ de. Depo ise TL’ ye doluyor. Depo boşalana kadar aracın kilometresi km oluyor. Bu durumda km için TL harcanmış olunuyor. / = 0,22 TL de aracın km başına yaktığı ücreti hesaplamaktadır.

Araçta Yakıt Tüketimini Artıran Durumlar

Sahip olduğunuz aracın yakıt tüketimini artıran faktörleri bilmeniz, sonrasında karşılaşacağınız finansal zorlukları erken fark etmeniz açısından büyük önem taşır. Bunun dışında aracın iç aksamında meydana gelebilecek problemleri tespit etme açısından da yakıt tüketimi takibi yapmak gerekir. Aracın her zamanki yakıt kullanımında meydana gelen bir değişiklik araçta bir problem oluştuğunu gösteriyor olabilir. Bununla birlikte yakıt hesaplaması yapılarak araçta kullanılan yakıtın aracın performansına olan etkisi de saptanabilir. Şimdi de araçlarda yakıt tüketiminin hangi faktörlerden etkilendiğini ve az yakıt tüketimi için dikkat edilecekleri sıralayalım.

Aracınızın her zamankinden daha az yakıt kullanması için aşağıdaki etmenleri dikkate almalısınız;

  • Aracınızı doğru viteste kullanmalısınız,
  • Aracın lastik basıncını doğru şekilde ayarlamalısınız,
  • Motor yağı bakımını aksatmadan düzenli aralıklarla yapmalısınız,
  • Aracınız için her zaman doğru yakıt kullanmalısınız,
  • Aracınızı olması gerekenden yavaş ya da hızlı değil sabit bir hızda kullanmalısınız,
  • Aracınızda yakıt tüketimini artıracak şekilde fazladan yük olmamasına dikkat etmelisiniz,
  • Aracınızın klimasını mümkün olduğunca az kullanmalısınız.

Küçük Motorlu Araçların Yakıt Tüketimi

Küçük motorlu araçların daha az yakıt tükettiği şeklinde bir klişe mevcut olsa da bu tam olarak doğru değildir. Yakıt tüketimi yalnızca araç mekaniğine dayalı bir durum olmadığı için motor büyüklüğü bu anlamda büyük bir rol oynamaz. Yağ ve lastik bakımı, aşırı yükleme, yanlış yakıt koymak ve klima kullanma sıklığı gibi etmenler yakıt tüketimini motor boyutundan daha çok etkiler.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir