metpamid kullanımı / Metoklopramid ve Akatizi – funduszeue.info

Metpamid Kullanımı

metpamid kullanımı

Metoklopramid, bulantı-kusmanın kontrolünde yaygın olarak kullanılan, dopamin reseptör antagonisti bir ilaçtır. Kullanımında birçok hususu dikkat etmek gerekirken bu yazıda akatizi ile olan ilişkisine, bu yan etkinin önlenmesi için alınması gereken önlemlere ve kısaca da akatizinin yönetimine yer verilmiştir.  

Metoklopramid ve Etki Mekanizması

Bulantı ve kusma, migren ataklarında, ameliyat sonrasında, kanser kemoterapisi sırasında, tıbbi olarak açıklanamayan karın semptomları (“dispepsi”) veya diyabetik gastroparezi gibi durumlarda akut olarak ortaya çıkabilen şikayetlerdir.  Çözüm olarak, hem genel uygulamada hem de hastanede anti-emetik ilaçlar sıklıkla reçete edilmektedir. Bu anti-emetiklerden biri olan metoklopramid ile birkaç on yıl boyunca geniş tecrübe kazanılmış, bu süre zarfında, genel olarak etkili ve güvenli olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte, bazen ciddipsikomotor yan etkilerinin ortaya çıkması, metoklopramidin periferik ve merkezi olarak etkili bir dopamin antagonisti olması ile ilişkilidir (1).

Metoklopramid, prokinetik, serotonin 5-HT4 reseptör agonisti, dopamin-2 reseptör antagonisti olarak görev yapan, apomorfinin santral ve periferik etkilerini inhibe eden ve sıklıkla kullanılan, etkili bir antiemetiktir (2).

Endikasyonları ve Yan etkileri

Kemoterapi kaynaklı bulantı ve kusmanın profilaksisi, diyabetik gastroperezi, bulantı kusma endikasyonları arasındadır (Tablo 1) ve akut gerilim tipi baş ağrısı, radyasyon tedavisi kaynaklı, gebelik, vertigo bulantı/kusmaları, akut şiddetli migren, hıçkırık gibi birçok endikasyon dışı kullanımı da mevcuttur (2). Etkisi intravenöz verildiğinde 1–3 dakikada, oral verildiğinde 30–60 dakikada ortaya çıkmaktadır. Yarılanma ömrü ise doza bağlı olarak saattir.

10 mg’dan daha yüksek metoklopramid dozlarının hızlı IV uygulamaktan kaçınmak, her endikasyona özgü renal ve maksimum doz ayarlamalarına dikkat etmek gerekmektedir. Kanada&#;da, metoklopramid ürün bilgisi, sisplatin kemoterapisi ile bağlantılı gecikmiş emezis profilaksisi için kullanılması dışında toplam günlük metoklopramid dozunu 0,5 mg/kg ile sınırlandırmaktadır (2).

Reklam

Parkinsonizm, tardif diskinezi (siyah kutu uyarısı), malign nöroleptik sendrom, akatizi ve akut distonik reaksiyon metoklopramid kullanımına bağlı en sık görülen ekstrapiramidal yan etkilerdir (2) (3). Ayrıca az sayıda olgu olsa da okulojirik kriz yan etkisi de vardır (4). Genellikle normal yetişkin dozunda (30 ila 40 mg / gün) kullanımın ilk 24 ila 48 saat içinde akut distonik reaksiyonlar olarak görülen ekstrapiramidal semptomlara neden olabilir (2).

American Geriatrics Society Beers Criteria®  Yaşlılarda Olası Uygunsuz İlaç Kullanım Kılavuzuna göre; yaşlılarda metoklopramid kullanımı, “Ekstrapiramidal etkilere (Tardif diskinezi) neden olabilir.  Uzun süre maruz kalmış ve düşkün yaşlılarda risk daha yüksek olabilir. “Nadir olgular haricinde kullanım süresi 12 haftayı geçmeyen gastroparezi olmadıkça kullanımından kaçınınız“ uyarı ve önerileri bulunmaktadır (12).

Reklam

Tablo 1: Metoklopramidin endikasyonları

Metoklopramid, yetişkinlerde aşağıdaki durumlarda endikedir:
Cerrahi sonrası bulantı ve kusmanın önlenmesinde,
Bulantı ve kusmanın (akut migrenin indüklediği bulantı ve kusma dahil) semptomatik tedavisinde
Radyoterapinin indüklediği bulantı ve kusmanın önlenmesinde (13).

Akatizi ve Akatiziye Neden Olan İlaçlar

Akatizi, eski Yunanca kökenli bir terimdir; oturmama veya oturamama anlamına gelmektedir. Akatizi içsel bir huzursuzluk duygusunun eşlik ettiği karşı konulamaz hareket etme ihtiyacı ile karakterizedir. Tedaviyi güçleştirmesi açısından önemli bir durumdur. Daha da önemlisi hastalarda saldırganlık ve intihar davranışlarına kadar gidebilecek sonuçlara yol açabilir. Akatizi genellikle tipik antipsikotiklere bağlı bir yan etki olarak kabul edilmekteyse de yeni kuşak antipsikotikler (prevalansı tipik antipsikotiklerden daha az), metoklopramide ve antidepresanlara bağlı olarak da akatizi görülebilmektedir (6) (7).

İntravenöz (IV) metoklopramid acil serviste sıklıkla reçete edilen bir ilaçtır. IV metoklopramid uygulanmasından sonra akut akatizi görülmesi daha az bilinen bir yan etki iken, tardif diskinezi gibi ekstrapiramidal yan etkilerin kronik metoklopramid kullanımıyla geliştiği genel olarak daha çok bilinmektedir (5).

Metoklopramid kısmen presinaptik dopamin reseptör antagonizması ile etki eder. Böylece beynin ve omuriliğin anahtar bölümlerinde presinaptik dopamin reseptör blokuna sekonder adrenerjik sistemi aşırı aktifleştirmesi ilaçla ilişkili akatizinin olası mekanizması olabilir. Metoklopramid birçok raporda akatizi ile ilişkilendirilmiştir ve IV uygulanmasından sonra bildirilen huzursuzluk insidansı % &#;tir. İlaçla ilişkili akatizi tanısı büyük ölçüde kliniktir. Tanı konmasına yardımcı olabilecek laboratuvar testleri yoktur, çünkü bu hastalar farklı şekillerde ortaya çıkabilir, durum başka klinik sendromları taklit edebilir veya semptomlar preoperatif olarak kullanılan ilaçlarla maskelenebilir. Tanı konduktan sonra, bu duruma neden olan ilacın kullanımı derhal durdurulmalıdır (8).

Reklam

Metoklopramid ve Akatizi İlişkisine Dair Çalışmalar

Baş ağrısı ve/veya bulantı/kusma şikayetleriyle acil servise başvuran hastalar arasında akatizi şiddeti, semptomların başlangıcı ve süresi üzerine metoklopramidin infüzyon hızının etkisinin araştırıldığı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada bir gruba 10 mg metoklopramid yavaş IV infüzyon ile 15 dakikaya kadar verilirken, diğer gruba 10 mg metoklopramid IV bolus infüzyon şeklinde 2 dakikaya kadar uygulanmıştır. Akatizi sırayla % ve % oranlarında görülmüştür. Bu çalışmaya göre metoklopramidin yavaş infüzyon hızı, akatizi insidansını azaltmada etkili bir yöntem olarak bulunmuştur (9).

Başka bir randomize, çift-kör ve kontrollü çalışmada ise metoklopramid ile indüklenen akatizi profilaksisinde, midazolam ile difenhidraminin etkisi arasındaki farkın araştırılması amaçlanmıştır. Acil servise bulantı ve/veya orta-şiddetli vasküler tip baş ağrısı şikayeti ile başvuran yaş arası hastalar bu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar şu 3 gruptan birine randomize olarak atanmıştır; (1) metoklopramid 10 mg+midazolam mg; (2) metoklopramid 10 mg+difenhidramin 20 mg; (3) metoklopramid 10 mg+plasebo. Metoklopramid 2 dakikalık bolus infüzyon olarak, midazolam, difenhidramin ve normal salin çözeltisi, 15 dakikalık bir yavaş infüzyon halinde uygulanmıştır. Akatizi ve sedasyon açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur (P <). Midazolam grubu en düşük ortalama akatizi skorunu, en yüksek ortalama sedasyon skorunu göstermiştir. Difenhidramin grubunun akatizi skorları plasebodan farklı bulunmamıştır. 20 mg difenhidraminle birlikte uygulnmasıyla metoklopramide bağlı akatizi önlenememiştir (10).

Reklam

Akatizinin Tedavisi

Beta blokerler, benztropin ve benzodiazepinlerin, küçük klinik denemelerde akatizinin tedavisinde etkili olduklarına dair bazı kanıtlar gösterilmiştir. Bu ajanlarla ilgili uzun klinik deneyimler, bu ajanların hastalar için yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu ajanlar arasında ilk tercih bir benzodiazepin iken, ’da iki çalışmanın yayınlanmasıyla şizofreni hastalarında benzodiazepin kullanımı ile mortalite arasında ilişki olduğu bildirilmiştir. Bu bulgular nedeniyle,  Uptodate, akatiziyi tedavi etmek için propranolol gibi bir beta blokerin ilk tercih ve benztropinin ikinci tercih olarak kullanıldığını ifade etmiştir.. Benzodiazepinler, özellikle bir beta bloker veya benztropine cevap vermeyen hastalarda diğer bir alternatif olabilir. Bir antidepresan olan mirtazapinin ufak çaplı çalışmalarda  etkinliği gösterilmiştir, ancak kullanımını değerlendirmek için klinik çalışmalar süre açısından yetersizdir (11).

Bu ajanların dışında, α2-agonistler, opioidler ve anti-kolinerjiklerin tümü akatizi tedavisinde kullanılır. Benzodiazepinler, akatizi semptomlarının hafifletilmesinde daha etkilidir, ancak daha yüksek oranda sedasyona neden olur (8).

Sonuç ve Öneriler

Akatizi, tanısal bir zorluk olarak ortaya çıkabilir ve acil serviste hastanın birincil durumunun yönetimini engelleyebilir (5).  Akatizinin tedavisinde ise beta blokerler ve benzodiazepinler ön plana çıkmakteyken hastanın özel durumları da göz önünde bulundurularak tedavinin düşünülmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak; metoklopramidin yaygın olarak kullanımı da göz önünde bulundurulursa ilacın gereksiz kullanımlarının önüne geçilmesi gerekmektedir. Gerek hastanede gerekse ayaktan hastalarda metoklopramidin her bulantı/kusma durumunda kullanılamayacağı hususuna dikkat çekilmelidir. Özellikle yaşlı, nörolojik rahatsızlıkları olan ve ekstrapramidal yan etkilere yatkın durumda olan, antipsikotik kullanan hastalarda dikkatlice kullanılmalıdır. Olası yan etkilerinin kontrolü açısından gerekli farkındalık oluşturulmalı ve yan etkilerin yönetimi için gerekli tedbirlerin alınması gereklidir. Bunlarla birlikte hastanın öyküsünün tam olarak alınması, metoklopramidin ilaç etkileşimleriyle ilgili hususların göz önünde bulundurulması, istenmeyen durumlarla karşılaşma olasılığını azaltacaktır.

  1. Van Gool A. R., Doorduijn J. K., Seynaeve C. Severe akathisia as a side effect of metoclopramide. Pharmacy world & science. ,
  2. funduszeue.info?search=metoclopramid&source=panel_search_result&selectedTitle=1~&usage_type=panel&kp_tab=drug_general&display_rank=1#F
  3. Orak Y., Barçın T., Çetin M. Metoklopramid Kullanımına Bağlı Gelişen Akut Distoni Olgusu. Ankara Medical Journal.
  4. Akpınar Ç. K., Aygün D.  Metoklopramide bağlı okulojrik kriz: Üç olgu sunumu. Gaziantep Medical Journal.  22(2),
  5. Qiu L. M., Lim B. L. Case of acute akathisia from intravenous metoclopramide. Singapore medical journal.  52(1), ee
  6. Yancar Demir E. , Özer F. Akathisia Related To Low Dose Risperidone. A Case Report. ODU Journal of Medicine. ee
  7. Kumar R. Sachdev P. S. Akatizi ve ikinci kuşak antipsikotik ilaçlar. Current Opinion in Psychiatry.
  8. Chauhan G., Nayar P., Kashyap C. Metoclopramide-induced akathisia. Journal of anaesthesiology, clinical pharmacology.  28(4),
  9. Parlak I., Atilla R., Cicek M., Parlak M., Erdur B., Guryay M., Karaduman S. Rate of metoclopramide infusion affects the severity and incidence of akathisia. Emergency Medicine Journal.  22(9),
  10. Erdur, B., Tura, P., Aydin, B., Ozen, M., Ergin, A., Parlak, I., & Kabay, B. A trial of midazolam vs diphenhydramine in prophylaxis of metoclopramide-induced akathisia. The American journal of emergency medicine.  30(1),
  11. funduszeue.info?search=Extrapyramidal%20side%20effects&source=search_result&selectedTitle=1~&usage_type=default&display_rank=1
  12. American Geriatrics Society Beers Criteria® Update Expert Panel, et al. American Geriatrics Society updated AGS Beers Criteria® for potentially inappropriate medication use in older adults. Journal of the American Geriatrics Society, ,
  13. RxMediaPharma İlaç Bilgisi

METPAMID 10 mg 30 tablet Nasıl Kullanılır

funduszeue.infoID nasıl kullanılır ?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

Yetişkin hastalar:

önerilen doz tek seferde ağız yoluyla alınan 10 mg’dır (1 tablet). Bu doz günde 3 defaya kadar tekraılanabilir.

önerilen maksimum doz günde 30 mg ya da vücut ağırlığına göre hesaplanan 0,5 mg/kg vücut önerilen maksimum tedavi süresi 5 gündür.

yaş arasındaki genç erişkin ve çocuklarda kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmanın önlenmesinde: önerilen doz ila mg/kg vücut ağırlığıdır. Bu daz, günde 3 defoya kadar tekrarlanabilir.

24 saat içinde uygulanabilir maksimum günlük doz mg/kg vücut ağırlığıdır.

Ağırlığı 30 kilodan daha düşük olan çocuklarda tablet formunun kullanılması uygun değildir. METPAMİD Oral Solüsyon formun uygulanması bu popülasyon için daha uygundur.

Doz tablosu:

Uygulama yolu ve metodu

METPAMİD’i öğünlerden yaklaşık 30 dakika önce, aç karnına kullanınız.

İki uygulama arasında, kusma ve alman dozun çıkarılması da dahil 6 saat ara verilmelidir.

Değişik yaş gruplan:

Çocuklarda kullanımı

Çocuklarda ve genç erişkinlerde istemsiz hareketler (ekstrapiramidal bozukluklar) oluşabilir.

METPAMİD tablet 1 yaşın altındaki çocuklarda istemsiz hareket oluşma riskinde artış sebebiyle kullanılmamalıdır.

Yaşlılarda kullanımı

Yaşlılarda böbrek rahatsızlıkları, karaciğer rahatsızlıkları ve hastanın genel sağlık durumu göz Cs önünde bulundurularak doz azaltunına gidilebilir.

özel kullanım durumlan:

Böbrek yetmezliği:

Orta veya şiddetli böbrek hastalıklarında METPAMİD dozu azaltılmalıdır. Eğer böbrek rahatsızlığınız varsa doktorunuzu bilgilendiriniz.

Karaciğer yetmezliği:

Şiddetli karaciğer hastalıklarında METPAMİD dozu azaltılmalıdır. Eğer karaciğer rahatsızlığınız varsa doktorunuzu bilgilendiriniz

Eğer METPAMİD 'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

KrihMini! gerekenden daha inh MlflfAMİP* kullandıysanız:

Kullanmanız gerekenden daha fazla METPAMID kullanırsanız

METPAMİD 'ten kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

METPAMİD’! kullanmayı mtananz;

Eğer METPAMİD’ in bir dozunu almayı unutursanız, unuttuğunuz dozu atlayınız. Bir

sonraki dozu normal zamanında alınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almaymız.

Deri KanseriDeri Kanseri  Deri kanseri çok rastlanan bir hastalıktır. Üç ana türü bulunur ;genelde kemirici ülser olarak bilinen bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve kötü huylu tümör.
Tiroid KanseriTiroid Kanseri  En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur.

Metpamid Nedir?

Metpamid, ilaç metoklopramid içeren bir ilaçtır. Dopamin antagonistleri olarak bilinen bir ilaç sınıfına aittir ve genellikle mide bulantısı, kusma ve gastrik staz gibi gastrointestinal bozuklukların yanı sıra diğer bazı durumları tedavi etmek için kullanılır. Metoklopramid, beyindeki ve gastrointestinal sistemdeki dopamin reseptörlerini bloke ederek çalışır, bu da gıdanın sindirim sistemi yoluyla hareketini uyarmaya ve mide bulantısı ve kusmayı önlemeye yardımcı olabilir. Metpamid, tabletler, oral solüsyonlar ve enjekte edilebilir formülasyonlar dahil olmak üzere çeşitli formlarda mevcuttur. Dozaj ve kullanım sıklığı, tedavi edilen spesifik durumun yanı sıra hastanın yaşı, kilosu ve tıbbi geçmişine bağlı olacaktır.

Genel olarak güvenli ve etkili olarak kabul edilmekle birlikte metoklopramid, özellikle uzun süreli kullanımda veya yüksek dozlarda yan etkilere neden olabilir. Bunlar uyuşukluk, huzursuzluk, kaygı, depresyon, titreme ve yüz veya uzuvların istemsiz hareketlerini içerebilir. Nadir durumlarda, metoklopramid tardif diskinezi ve nöroleptik malign sendrom gibi daha ciddi yan etkilere de neden olabilir. Herhangi bir ilaçta olduğu gibi, doktorunuzun Metpamid kullanım talimatlarına uymanız ve herhangi bir yan etkiyi veya endişeyi derhal bildirmeniz önemlidir.

Metpamid Ne İçin Kullanılır?

Metpamid, özellikle gastrointestinal (GI) sistemle ilgili olanlar olmak üzere çeşitli tıbbi durumlar için kullanılır. Metpamid&#;in bazı yaygın kullanımları şunları içerir:

  • mide bulantısı ve kusma
  • gastroparezi
  • GERD
  • migren baş ağrıları
  • diğer GI bozuklukları

Metpamid&#;in bu durumlar için etkili bir tedavi olabilse de herkes için uygun olmayabileceğini unutmamak önemlidir. Doktorunuz, Metpamid&#;in sizin için uygun olup olmadığına karar verirken kişisel tıbbi geçmişinizi ve alıyor olabileceğiniz diğer ilaçları dikkate alacaktır.

Metpamid Nasıl Kullanılır?

Metpamid, tabletler, oral solüsyonlar ve enjekte edilebilir formülasyonlar dahil olmak üzere çeşitli formlarda mevcuttur. Dozaj ve kullanım sıklığı, tedavi edilen spesifik durumun yanı sıra hastanın yaşı, kilosu ve tıbbi geçmişine bağlı olacaktır. Bulantı ve kusmayı tedavi etmek için kullanıldığında, Metpamid tipik olarak doktorunuzun talimatına göre ihtiyaç duyulduğunda alınır. Yemeklerle birlikte veya ayrı olarak alınabilir ve bir bardak su ile bütün olarak yutulmalıdır. Gastroparezi veya GÖRH gibi diğer durumlar için Metpamid, yemeklerle birlikte veya doktorunuzun önerdiği şekilde düzenli olarak alınabilir.

Metpamid ayrıca daha ciddi veya akut mide bulantısı ve kusma vakalarında veya ağızdan ilaç alamayan hastalarda kullanılabilen enjekte edilebilir formda da mevcuttur. Metpamid kullanırken doktorunuzun talimatlarına dikkatle uymanız ve herhangi bir yan etkiyi veya endişenizi derhal bildirmeniz önemlidir. Önerilen doz veya kullanım sıklığını aşmayın ve Metpamid&#;i doktorunuza danışmadan reçete edilenden daha uzun süre kullanmayın.

Metpamid&#;in Yan Etkileri Nelerdir?

Metpamid, özellikle uzun süreli kullanımda veya yüksek dozlarda yan etkilere neden olabilir. Metpamid&#;in bazı yaygın yan etkileri şunlardır:

  • uyuşukluk veya yorgunluk
  • huzursuzluk veya kaygı
  • baş ağrısı
  • ishal veya kabızlık
  • kuru ağız
  • karın ağrısı
  • mide bulantısı ya da kusma
  • baş dönmesi
  • kas sertliği veya krampları
  • yüz veya uzuvlarda titreme veya istemsiz hareketler

Nadir vakalarda Metpamid, geç diskinezi ve nöroleptik malign sendrom gibi daha ciddi yan etkilere neden olabilir. Tardif diskinezi yüz, dil veya uzuvlarda kontrol edilemeyen hareketlere neden olurken, nöroleptik malign sendrom ateş, kas sertliği ve hızlı kalp atışına neden olabilir. Herhangi bir yan etkiyi veya endişeyi derhal doktorunuza bildirmeniz önemlidir. Herhangi bir geç diskinezi veya nöroleptik malign sendrom semptomu yaşarsanız, hemen acil tıbbi yardım alın. Metpamid&#;in diğer ilaçlarla, özellikle merkezi sinir sistemini etkileyen ilaçlarla etkileşime girebileceğini ve belirli tıbbi durumları olan bazı hastalarda kullanım için uygun olmayabileceğini de belirtmek gerekir. Doktorunuz, Metpamid&#;in sizin için uygun olup olmadığına karar verirken kişisel tıbbi geçmişinizi ve alıyor olabileceğiniz diğer ilaçları dikkate alacaktır.

Metpamid Diğer İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Metpamid diğer ilaçlarla, özellikle merkezi sinir sistemini (CNS) etkileyen ilaçlarla etkileşime girebilir. Metpamid ile etkileşime girebilecek bazı yaygın ilaçlar şunları içerir:

  • sedatifler ve sakinleştiriciler
  • antidepresanlar
  • antipsikotikler
  • opioid ağrı kesici ilaçlar
  • alkol

Metpamid ile tedaviye başlamadan önce aldığınız tüm ilaçlar, takviyeler ve bitkisel ürünler hakkında doktorunuza bilgi vermeniz önemlidir. Metpamid ile etkileşime girebilecek başka ilaçlar alıyorsanız, doktorunuzun dozunuzu ayarlaması veya sizi yan etkiler açısından yakından izlemesi gerekebilir.

Metpamid&#;in Kullanılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Metpamid belirli hastalarda veya durumlarda kullanım için uygun olmayabilir. Metpamid&#;in kullanılmaması gereken durumlardan bazıları şunlardır:

Alerji: Metoklopramide veya ilaçtaki diğer bileşenlerden herhangi birine alerjiniz varsa Metpamid kullanmayın.

Gastrointestinal obstrüksiyon: Gastrointestinal sistemde mekanik obstrüksiyon veya perforasyon olan hastalarda durumu kötüleştirebileceğinden metpamid kullanılmamalıdır.

Feokromositoma: Metpamid, adrenal bezin nadir bir tümörü olan ve yüksek kan basıncına ve diğer semptomlara neden olabilen feokromositoma hastalarında kullanılmamalıdır.

Nöbet bozuklukları: Metpamid, nöbet eşiğini düşürebilir ve nöbet bozukluğu olan hastalarda kullanım için uygun olmayabilir.

Parkinson hastalığı: Metpamid, titreme ve kas sertliği gibi Parkinson hastalığının semptomlarını kötüleştirebilir ve bu durumdaki hastalarda kullanım için uygun olmayabilir.

Emzirme: Metpamid anne sütüne geçebilir ve emziren kadınlarda kullanım için güvenli olmayabilir. Emziriyorsanız Metpamid kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Çocuklar: Metpamid, nöbet ve methemoglobinemi gibi ciddi yan etkilere neden olabileceğinden 1 yaşın altındaki çocuklarda kullanım için uygun olmayabilir.

Tüm ilaçlarda olduğu gibi, Metpamid kullanırken doktorunuzun talimatlarına dikkatle uymanız ve herhangi bir yan etkiyi veya endişeyi derhal bildirmeniz önemlidir. Önerilen doz veya kullanım sıklığını aşmayın ve Metpamid&#;i doktorunuza danışmadan reçete edilenden daha uzun süre kullanmayın.

Metpamid Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Metpamid kullanırken, dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır:

Dozaj: Metpamid dozajı ve kullanım sıklığı, tedavi edilen spesifik duruma, ayrıca hastanın yaşına, kilosuna ve tıbbi geçmişine bağlı olacaktır. Metpamid kullanırken doktorunuzun talimatlarına dikkatle uymanız ve önerilen dozu veya kullanım sıklığını aşmamanız önemlidir.

Yan etkiler: Metpamid, özellikle uzun süreli kullanımda veya yüksek dozlarda yan etkilere neden olabilir. Bazı yaygın yan etkiler uyuşukluk, huzursuzluk, baş ağrısı, ishal ve kas sertliğini içerir. Nadir durumlarda, Metpamid geç diskinezi ve nöroleptik malign sendrom gibi daha ciddi yan etkilere neden olabilir. Herhangi bir yan etki veya endişenizi derhal doktorunuza bildirin.

Etkileşimler: Metpamid, diğer ilaçlarla, özellikle merkezi sinir sistemini etkileyen ilaçlarla etkileşime girebilir. Metpamid ile tedaviye başlamadan önce doktorunuza aldığınız tüm ilaçlar, takviyeler ve bitkisel ürünler hakkında bilgi verdiğinizden emin olun.

Tıbbi durumlar: Metpamid, gastrointestinal tıkanıklık, feokromositoma, nöbet bozuklukları ve Parkinson hastalığı gibi belirli tıbbi durumları olan hastalarda kullanım için uygun olmayabilir. Herhangi bir tıbbi durumunuz veya endişeniz varsa, Metpamid&#;i kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Hamilelik ve emzirme: Metpamid hamile veya emziren kadınlarda güvenli olmayabilir. Hamileyseniz veya emziriyorsanız Metpamid kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Kullanım süresi: Metpamid, doktorunuza danışmadan reçete edilenden daha uzun süre kullanılmamalıdır. Metpamid&#;in uzun süreli kullanımı, özellikle tardif diskinezi olmak üzere yan etki riskini artırabilir.

Tüm ilaçlarda olduğu gibi, Metpamid kullanırken doktorunuzun talimatlarına dikkatle uymanız ve herhangi bir yan etkiyi veya endişeyi derhal bildirmeniz önemlidir. Önerilen doz veya kullanım sıklığını aşmayın ve Metpamid&#;i doktorunuza danışmadan reçete edilenden daha uzun süre kullanmayın.

Metpamid&#;in Türkiye’de Bulunma Durumu Nedir?

Metpamid, Türkiye’de bulunmakla birlikte SGK tarafından geri ödeme kapsamındadır. Metpamid Tablet 10 mg 30 tabletlik ambalaj perakende satış fiyatı 33,93 TL; Metpamid Ampul 10 mg/2 ml 5*2 ml ampul ambalaj perakende satış fiyatı 38,73 TL ve Metpamid Oral Solüsyon 5 mg/5 ml şişe ambalaj perakende satış fiyatı 23,77 TL’dir.

Kaynak

funduszeue.info Metoclopramide.

MedlinePlus. Metoclopramide.

Mayo Clinic. Metoclopramide (Oral Route).

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Gastroparesis.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası