erkeklerde idrardan kan gelmesi hangi doktor bakar / İdrar yolu enfeksiyonuna hangi bölüm bakar? - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Erkeklerde Idrardan Kan Gelmesi Hangi Doktor Bakar

erkeklerde idrardan kan gelmesi hangi doktor bakar

İdrar yolu enfeksiyonuna hangi bölüm bakar?

İdrar yollarında ortaya çıkan çeşitli iltihabi durumlara bağlı olarak gelişen idrar yolları enfeksiyonu (İYE) hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde İdrar yolu enfeksiyonuna hangi bölüm bakar?

funduszeue.info

Yayınlanma: - 29 Mart Güncellenme:

İdrar yolu enfeksiyonuna hangi bölüm bakar?

Sürekli idrara çıkma ihtiyacı, idrar yaparken yanma hissi, idrarda kan gibi belirtiler gösteren idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… İdrar yolu enfeksiyonuna hangi bölüm bakar? İşte cevabı…

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU (İYE) NEDİR?

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), idrar sisteminizin herhangi bir yerinde – böbreklerde, üretrada, mesanede ve idrarda bir enfeksiyondur. Enfeksiyonların çoğu alt idrar yolları yani mesane ve idrar yolunda görülür. İdrar yaparken yanma hissi en sık görülen belirtilerdendir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ

İdrar yolu enfeksiyonları her zaman belirti ve semptomlara neden olmaz, ancak enfeksiyon belirtileri şunları içerebilir:

– Gün içinde sürekli idrar çıkma ihtiyacı
– İdrar yaparken yanma hissi
– Sık, az miktarda idrar yapma
– Bulanık idrar
– Kırmızı, parlak pembe veya kola renkli görünen idrar. – Hastalığın türüne bağlı olarak idrarda kan
– Güçlü kokulu idrar
– Pelvik ağrı, kadınlarda – özellikle pelvis merkezinde ve kasık kemiği bölgesinde.
– Sürekli halsizlik, yorgunluk ve belli aralıklarla ya da sürekli olan şiddetli ağrılar.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA HANGİ BÖLÜM BAKAR?

Eğer idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyulmuş yada idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili şüpheleri olan hastalar hastanelerin üroloji polikliniğine başvurmaları gerekir.

Enfeksiyonların birçoğu söz konusu kliniklerde derece ve boyutlarına göre tedavi seçenekleri uygulanarak temizlenir. Fakat bazı durumlarda enfeksiyon mesane ve böbreklere yayılabilir ve bu durumlarda da böbrek fonksiyonlarını etkileyebilir. Böyle bir durum sonucu böbreklerde hasar oluşmuş ise idrar yolu enfeksiyonu için üroloji dışında nefroloji kliniğine de başvuru yapmanız gerekecektir.

Ağrısöz

Kadınlarda idrarda kan görülmesi, erkeklere göre daha sık görülmektedir ve bunun kadınlara özgü sebepleri vardır. Oldukça önemli bir sağlık sorunu olan idrarda kan görülmesi durumu mutlaka ciddiye alınmalıdır ve hiç gecikmeden bir üroloji doktoru ile görüşülmelidir.

Kadınlarda idrarda kan gelmesi durumunun nedenleri ve hangi hastalıklardan şüphe edileceği konusunda bilgi vermeden önce genel hatları ile idrarda kan görülmesi olayından bahsedelim. (Aşağıdaki görselde idrar renklerini ve buna neden olan faktörleri görebilirsiniz.)

idrar renkleri

İdrarda Kan Görülmesi

İdrarda kan görülmesi durumuna hematüri denir. İdrarda kan görülmesi durumu farklı sağlık sorunlarının belirtisi olarak görülür. Çoğunlukla böbrek ve mesane hastalıkları ile ilişkili olarak görülür. Enfeksiyonlar ve böbrek taşları da idrardan kan gelmesine neden olabilir.

Hematüri hakkında detaylı bilgi alın >> funduszeue.info

Kadınlarda İdrarda Kan Görülmesi Nedenleri

Kadınlarda idrarda kan görülmesi; böbrekleri, mesaneyi ve üreterleri içeren idrar yollarının bir kısmı hasara uğradığında veya tahriş olduğunda oluşabilir.

Ancak, idrarda görünen kan her zaman idrar yolundan gelmez. Kadınlarda, vajina, serviks veya uterustan idrarda kan görünebilir ve bu da hematürinin yanlış teşhisine sebebiyet verir.

Hematüri tipleri şunlardır:

  • Bir kişinin idrarında kan görebildiği brüt hematüri durumunda idrar pembe, kırmızı veya kahverengi olarak görülebilir.
  • İdrarın gözle görünmeyen kan miktarları içerdiği mikroskobik hematüri durumunda gözle görülemeyen kan hücreleri üroloji testleri sırasında tespit edilebilir.

Kadınlarda idrarda kan görülmesinin nedenleri arasında şunlar olabilir:

İdrar Yolu Enfeksiyonları

Kadınlar, üretralarının yeri nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları gelişimi için daha yüksek bir risk taşır.

Bağırsaklardaki bakteriler üretraya girdiğinde, idrarı vücuttan taşıyan tüp UTI'leri meydana getirir. Enfeksiyon üretrayı dolaşabilir ve üreterlere, böbreklere veya mesaneye bulaşabilir.

Bir idrar yolu enfeksiyonu, insanların sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı hissetmelerine neden olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonunun diğer semptomları şunları içerebilir:

  • ağrılı idrara çıkma
  • bulutlu veya pis kokulu idrar
  • idrarda kan
  • bel, karın veya pelvik bölgede basınç veya ağrı

Mesane ve Böbrek Taşları

Fazla mineraller mesanede ve böbreklerde sert tortular veya taşlar oluşturabilir.

Böbrek taşları hakkında detaylı bilgi almak için >> funduszeue.info

Taşlar, idrar yolunu ve ilgili organların astarlarını yırtabilir veya çizebilir. Buralardan gelen kan idrarla karışarak brüt veya mikroskobik hematüri ile sonuçlanabilir.

İdrar yolundaki taşlar, aşağıdaki semptomlara neden olabilir:

  • pembe, kırmızı veya kahverengi idrar
  • sık idrara çıkma
  • idrar kaçırma veya istemsiz idrara çıkma
  • ağrılı idrara çıkma
  • bulutlu veya pis kokulu idrar

Hematüri, Kanseri İşaret Ediyor Olabilir Mi?

Enfeksiyonlardan ve taşlardan daha az yaygın olmasına rağmen, böbrek veya mesanenin kanseri de hematüriye neden olabilir.

İdrarda kan görülmesi durumu her gün yaşanmayabilir. Yani bir gün kan görülebilir ve ertesi gün idrar temiz görünür. Bir doktora başvurmadan önce kanın tekrar görünmesi beklememelidir.

Mesane kanseri bir kişinin az ya da çok sık idrara çıkmasına neden olabilir. Böbrek kanseri, genellikle hastanın idrar yapma alışkanlığını etkilemez, ancak bel ağrısına neden olabilir.

Mesane kanseri hakkında detaylı bilgi almak için >> funduszeue.info

Tuvalete gittiniz büyük abdestinizi yaptınız ve o da nesi? Kırmızı renkte kan lekesini gördünüz. Artık birşeylerin yanlış gittiğinin farkındasınız, zihninizde onlarca soru dolaşıyor ama ne düşüneceğinizden emin değilsiniz. Bu tipteki kanamalara tıpta &#;rektal kanama&#; adı verilir. Pek çok farklı durumda ortaya çıkan rektal kanama şikayeti çok basit bit anal fissür gibi bir patolojiden dolayı ortaya çıkabileceği gibi kolorektal kanser gibi durumlardan ötürü de ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu tip durumlarda mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Peki büyük abdestten kan gelmesi için hangi doktora gidilir?

Makattan Gelen Kanın Rengi Önemlidir !!!

Parlak Kırmızı Kan: Rektumda kanamayı işaret eder.
Kestane Rengi Kan: Kolonda Kanamayı işaret eder.
Koyu Katran Rengi Kan: Midede kanamayı işaret eder.

Büyük Abdestten Neden Kan Gelir?

Büyük abdesttin kanlı olmasının en sık görülen nedenlerinden biri hemoroid hastalığıdır. Anüsün içerisinde bulunan damaların çeşitli nedenlerden dolayı şişmesi neticesinde büyük abdestin yapılması anında bu damar veya damarların kanama göstermesidir. Bu nedenle dışkıda kan görülebilir.

funduszeue.info

Kabızlıkta kanamalara neden olabilmektedir. Düşük seviyelerde kabızlıklarda böyle etkiler genel olarak görülmez. Ancak ileri derecede kabızlık görüldüğünde dışkı çok sert olduğu durumlarda makat bölgesinden çıkarken çevresine zarar vermesi neticesinde kanamalar meydana gelebilir.

En sık görülen nedenlerin arasında makattaki çatlaklarda gelmektedir. Bu hastalığa anal fissür denmektedir. Çatlaklar nedeni ile büyük abdest yapılırken çatlakların gerilmesi ile kanamalar görülebilir.

funduszeue.info

buyuk abdestten kan gelmesi icin hangi doktora gidilir

Gıda zehirlenmeleri de kanlı dışkılamanın nedenleri arasındadır. Çeşitli nedenlerden dolayı gıda zehirlenmesi gerçekleştiğinde kişinin ishal olması ile dışkısında kan görülebilir. Özellikle funduszeue.info ve norovirüs gibi etkenler nedeniyle de kanlı ishaller görülebilmektedir.

funduszeue.info

İltihaplı bağırsak hastalıkları türlerinden biride kolit hastalığıdır. Bağırsakta birçok nedenden dolayı ve çeşitli hastalıklardan dolayı iltihaplanma oluşabilmektedir. İltihaplar nedeni ile dışkıda kan görülmesi olasıdır. Bu hastalıkların yanı sıra yapısal damar bozuklukları, bağırsak veya kolan tıkanıklıkları, peptik ülser, kanser, divertikül, yiyecek alerjileri, ince bağırsak tümörü gibi hastalıklarda büyük abdest yaparken kanamanın görülmesine neden olabilir. Kanama görüldüğünde ilk fırsatta bu durum uzman bir doktor tarafından araştırılması gerekir.

funduszeue.info

Büyük Abdestte Kan için Hangi Bölüme Gidilir?

Makattan kan gelmesi şikayetiniz için ilk olarak gitmeniz gereken bölüm aile hekimliği polikliniğidir. Aile hekiminiz ilk muayenenizi yapacak ve ardından sizi en uygun bölüme yönlendirecektir.

Aile hekimini gidemediğiniz durumlarda gidilmesi gereken bölüm sıklıkla genel cerrahi bölümdür. Genel cerrahlar ilgili muayeneyi yaptıktan sonra size doğrudan tedavi verebileceği gibi farklı bölümlere sevkinizi sağlayabilir.

funduszeue.info

Bir diğer büyük abdestten kan gelmesi ile ilgilenen bölüm ise proktoloji bölümüdür. Proktoloji bölümünde bazı durumlar için uygun tedaviler verilir.

funduszeue.info

Hala Hangi Bölüme Gideceğime Emin Değilim

Hala hangi bölüme başvuracağınıza emin değilseniz yapmanız gereken durumunuzu detaylı bir şekilde altta bulunan yorum bölümüne yazmaktır. Durumunuzu yorum bölümüne yazdığınızda eldeki veriler ışığında değerlendirip sizin için en uygun yönlendirmeyi yapacağım.

funduszeue.info

funduszeue.info

Büyük Abdestten Kan Gelmesi Nasıl Durdurulur?

Uzman doktora başvurduğunuzda doktor bazı testler yaparak durumun nedenini kesin olarak tespit etmeye çalışacaktır. Bu konuda yapılan testler ise kolonoskopi ve gaita testleridir. Çıkan sonuçlara göre tedavi uygulamaya başlanır.

funduszeue.info

Tespit edilen hastalığın türüne göre ilaç tedavisi başlatılabileceği gibi cerrahi operasyonlarında gerektirdiği hastalıklarda görülebilmektedir. İlaç ve cerrahi operasyonlardan sonra ise kişinin beslenmesine dikkat etmesi çok önemlidir. Bu konuda uzman doktorlar gerekli tavsiyeleri vererek kişinin bir daha böyle bir durum ile karşılaşmaması için nelere dikkat etmesi belirtilir. Diğer yandan oturma banyosu gibi tedavilerde kullanarak kişinin yaşadığı bu sorunu rahat bir şekilde atlatması hedeflenerek tedaviler uygulanır. Mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurarak destek alınız.

funduszeue.info

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu atındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça:

  1. Rectal Bleeding &#; StatPearls &#; NCBI Bookshelf (funduszeue.info) Erişim Tarihi:
  2. The Evaluation of Rectal Bleeding in Adults (funduszeue.info) Erişim Tarihi:

(Bu yazı ilk defa 24 Mayıs tarihinde yazılmıştır. Ardından 21 Ekim tarihinde güncellenmiştir.)

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Hangi Doktora Gidilir?, Genel CerrahiEtiketler Anüs

İdrarda kan: Endişe duyulmalı mı?

TENA emici ürünleri tam da bu tür sosyal izolasyonu önlemek için tasarlandı. İdrar tutamama seviyesine bağlı olarak, farklı yaşam koşullarına uyacak şekilde tasarlanmış farklı ürün tipleri vardır. Tüm mevcut TENA ürünlerini burada bulabilirsiniz. 

İstemeden birkaç damla idrar kaçırma sorunu mu yaşıyorsunuz? Daha az veya fazla miktarda idrar mı? Örneğin, hafif idrar tutamama için TENA Lady Slim Mini kadın mesane ince pedleri uygundur. Asimetrik şekilleri sıkı bir oturuş sağladığı gibi, gizli ve rahat bir kullanıma da olanak verir. Emici tabaka idrarı güvenli bir şekilde emer, nem ve kötü kokuyu önler.

TENA Men ürünleri benzer bir ilkeyle çalışır, ancak şekil ve renkleri erkekler için özel olarak tasarlanmıştır. Dört farklı kalınlıkta mevcutturlar. Saatler boyu ekstra güvenliğe yönelik bir ihtiyaç olduğunda, erkekler için emici külotlar uygun bir seçim olabilir. İlk bakışta, gizli erkeksi tasarımı ve stili ile normal bir iç çamaşırına benzer, aktif bir yaşam tarzını desteklemek için sızdırmalara karşı optimal güvenlik sağlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası