emzirme ödeneği ne kadar süreyle ödenir / Emzirme ödeneği bir defaya mahsus ödenir | Ekmek ve Gül

Emzirme Ödeneği Ne Kadar Süreyle Ödenir

emzirme ödeneği ne kadar süreyle ödenir

)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

Emzirme ödeneği yasal koşulları sağlayan işçiye bir defaya mahsus olmak üzere yılında TL olarak ödenir.

Okurumuzun Sorusu:

Sigortalı çalışanım. Dün itibarıyla doğum iznine ayrıldım. Emzirme ödeneği hakkında bilgi almak istiyorum. TL olduğunu biliyorum ama bir ay mı veriliyor? 24 ay diye gördüm bir internet sitesinde. 24 ay ise her ay hesabımıza mı yatar, yoksa tek seferde mi ödenir? Ayrıca 24 ay ise emzirme ödeneği alırken işten çıkarılırsam ödenek devam eder mi? İşsizlik maaşı alırken emzirme ödeneği kesilir mi devam eder mi? 

Öncelikle okurumuzu şimdiden tebrik edelim, kolay ve sağlıklı bir doğum dileyelim.

Süt parası olarak da bilinen emzirme ödeneğine hak kazanabilmek için üç koşul var:

1) Emzirme ödeneği için ya annenin sigortalı olması (4-a/SSK ya da 4-b/Bağ-Kur) ya da annenin sigortalı olmaması halinde babanın sigortalı olması (4-a/SSK ya da 4-b/Bağ-Kur) gerekir. Eğer anne sigortalı olmadığı gibi baba da sigortalı değilse emzirme ödeneği ödenmez. Bununla birlikte sigortalılığı sona erenler (işten çıkarılanlar) için bir istisna da mevcut. Bu istisnaya ilişkin detaylı bilgilere yanıtımızdan ulaşılabilir: TIKLAYIN. 

2) Sigortalı annenin doğum tarihinden önceki 1 yıl içinde en az gün sigorta priminin yatmış olması gerekir. Anne sigortalı değilse, sigortalı babanın doğum tarihinden önceki 1 yıl içinde en az gün sigorta priminin yatmış olması şartı aranır.

3) Doğumun canlı gerçekleşmesi gerekir. Çocuğun doğumdan sonra yaşamanı yitirmesi emzirme ödeneğine engel teşkil etmez.

Emzirme ödeneğinin miktarı her yıl SGK tarafından belirlenip Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanının onayı ile yürürlüğe girmektedir.

tarihi itibarıyla belirlenen ödenek tutarı TL’dir.

Bu ödeme bir defaya mahsustur. Ne yazık ki okurumuzun internette gördüğü bilgiler yanlıştır. Okurumuz çocuğunun doğumunun ardından son 1 yıl içinde en az gün primi varsa emzirme ödeneği alabilecektir.

Emzirme ödeneği için SGK’ye başvuru şartı kaldırılmıştır. Çocuğun doğumunun sisteme girilmesi ile birlikte ödeme PTT kanalıyla yapılır. Emzirme ödeneğine kim hak kazanmışsa (ya sigortalı kadının kendisi ya da eşi sigortalı olmayan eş) emzirme ödeneğini o alır.

Son olarak da şunu belirtelim. Emzirme ödeneğinde zaman aşımı süresi 5 yıldır. Emzirme ödeneğine hak kazanıp, ödemesini almayanlar 5 yıl içinde emzirme ödeneğini alabilirler.

#emzirme ödeneği #analık ödeneği #hamile işçi

Yeni yılda SGK emzirme ödeneği ne kadar oldu?

Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir. Ayrıca hizmet akdine tabi ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine emzirme ödeneği ödenir.

Diğer yandan, 5(a) ve 5(g) kapsamında sigortalı kadın ile ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla çalışan kadın sigortalılar da emzirme ödeneğinden yararlanabilmektedir. Yine 5(a) ve 5(g) kapsamında sigortalı erkek ile ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla çalışan sigortalı erkeğin, herhangi bir kapsamda sigortalı olmayan doğum yapan eşi içinde emzirme ödeneği verilmektedir.

sayılı Kanunun Maddesine göre analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan tutarda emzirme ödeneği verilmektedir.

Emzirme Ödeneğinin Şartları

Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için;

-Hizmet akdine tabi (4/a'lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,

-Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,

-Doğumun canlı gerçekleşmiş olması

Şarttır. Emzirme ödeneğinin talep edilmesinde hak düşürücü süre, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıldır.

Sigortalı çalışan erkeğin sigortalı olmayan eşinin süt parası alabilmesi için medeni kanuna göre evlenmiş olmaları gerekmektedir. Ayrıca bu nikahın bebeğin doğum tarihinde kıyılmış olması şartı aranacaktır. Ancak sigortalı kadının doğum yapması halinde, emzirme ödeneği ödenebilmesi için doğum tarihinde evli olma şartı aranmayacaktır.

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkeğe, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneği verilebilecektir.

Emzirme Ödeneği Tutarı

SGK Yönetim Kurulu'nun yılında aldığı karar gereğince emzirme ödeneği, her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılmaktadır. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranına göre her yıl yeniden belirlenen emzirme ödeneğinin yılı için geçerli olacak tutarı SGK'nın 05/01/ tarihli ve /03 Sayılı Genelgesi ile belirlendi. yılında ,00 TL olan emzirme ödeneği tutarı yılında ,00 TL olarak açıklandı.

Doğum Yardımı

Doğum Yardımı, tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine veriliyor. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir.

Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın ayrıca doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için , ikinci için , üçüncü ve sonrakilere de lira ödeniyor. Kamu işçilerine ise sözleşmeleri gereği, kurumlarından aldıkları doğum yardımı tutarı ile yukarıda bahsedilen tutarlar arasındaki fark ödenir. Kurumlarından aldıkları ödeme daha fazla ise Doğum Yardımı ödemesi yapılmaz.

Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin" eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye'de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.

SGK Emzirme Ödeneği

Emzirme ödeneği sayılı Kanun’un 16’ncı maddesinin üçüncü fıkrasında, analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanun’un 4 / (a) ve 4/(b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve SGK Yönetim Kurulu’nca belirlenip, bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verileceği hükme bağlanmıştır.

Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir. Ayrıca hizmet akdine tabi ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine ödenir.

Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için;

- Hizmet akdine tabi (4/a’lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,

- Kendi adına ve hesabına (4/b’li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,

- Doğumun canlı gerçekleşmiş olması şarttır. Emzirme ödeneğinin talep edilmesinde hak düşürücü süre, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıldır.

Sigortalı çalışan erkeğin sigortalı olmayan eşinin süt parası alabilmesi için medeni kanuna göre evlenmiş olmaları gerekmektedir.

Ayrıca bu nikâhın bebeğin doğum tarihinde kıyılmış olması şartı aranacaktır. Ancak sigortalı kadının doğum yapması halinde, emzirme ödeneği ödenebilmesi için doğum tarihinde evli olma şartı aranmayacaktır.

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkeğe, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneği verilebilecektir.

SGK Yönetim Kurulu’nca alınan 25/12/ tarihli ve / sayılı karar ile yılından başlamak üzere bundan böyle her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılmasına bu şekilde hesaplanarak bulunacak rakamlardaki kuruşların liraya iblağ edilmesine ve konunun bakan onayına sunulmasına karar verilmiş ve 31/12/ tarihli ve sayılı Bakanlık Makamı Olur’u ile onanmıştır.

Bu durumda, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yılı için TÜFE oranlarında ortaya çıkan değişim oranının % 36,08 olduğu dikkate alındığında, yılında ,00 TL olan emzirme ödeneği tutarı yılında ,00 TL olacaktır.

(Kaynak: Resul Kurt / Dünya Gazetesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası