boyuna yel girmesi nasıl geçer / Yel Girmesi Nasıl Geçer? Doğal Yöntemler - Kadınlar Kulübü

Boyuna Yel Girmesi Nasıl Geçer

boyuna yel girmesi nasıl geçer

Yel Girmesi

Yel Girmesi Nedir?

Yel girmesi; genel olarak gövdede, bacaklarda ya da kollarda oluşan ve nedeni tam olarak bilinmeyen ağrılı durumlara halk arasında verilen addır. Yaygın olarak sırt ve boyun bölgesinde de görülür. Başlı başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Ancak soğuğa maruz kalmanın bu problemi tetiklediği düşünülmektedir.

Yel girmesi, kişilerin yaşam kalitesinin büyük oranda düşüren bir sağlık sorunudur. Bu nedenle ihmal edilmemesi ve küçük uygulamalardan yardım alarak ağrının en aza indirgenmesi önemlidir. Yel girmesi sorununun özellikle düzenli egzersiz yapmayan kişilerde görülme ihtimali daha yüksektir. Çoğunlukla aniden ortaya çıkan bu problemin en sık karşılaşılan belirtisi sancı ve hareket kısıtlamalarına yol açmasıdır.

Yel girmesi problemi hayati organlarda oluşmadığı için büyük tehlikeler yaratmaz. Ancak sırt, kol ve boyun gibi bölgelerde oluşan ağrılar kişilerin günlük yaşamlarında rahat hareket etmelerini engelleyerek yaşam kalitelerini düşürür. Özellikle göğse yel girmesi, kalp hastalıklarında görülen semptomlar ile benzer belirtiler göstererek endişeye sebep olabilir. Bu yüzden görmezden gelinmemeli ve kesinlikle tedavi edilmelidir.

Mevsim geçişlerinde soğuyan havanın etkisi de yel girmesi sorununa sıklıkla yol açmaktadır. Özellikle uyurken pike ya da battaniye kullanmamak, pencereleri açık bırakarak uyumak, cereyanda kalmak ve hava durumuna uygun kıyafetler giymemek yel girmesi sorununu kaçınılmaz kılar. Bu problemi yaşamamak için cereyanda kalmamaya ve vücut sıcaklığını korumaya özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yel Girmesi Belirtileri

Yel girmesi sorunu, genel olarak şiddetli ağrı duyumu ve sancı şeklinde kramplarla kendini gösterir. Ancak belirtiler bu sorunun görüldüğü bölgeye, şiddetine ve kişiden kişiye bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Yel girmesinin belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Boyun ve Omuza Yel Girmesi: Boyun ve omuz bölgesine yel girmesi problemi, çoğunlukla sabah uykudan uyandıktan sonra hissedilmeye başlar. Boyun ve omuzlarda ağrı ve kasılma hissedilir. Kişiler başlarını yana çevirmekte, aşağı yukarı eğmekte ve yukarıya uzanmakta güçlük yaşarlar. Omuz ve boyun bölgesi birbirlerine yakın oldukları için birinde başlayan ağrı, zamanla diğerine doğru yayılım gösterebilir. Bir an önce tedaviye başlamak ve istirahat etmek sorunun ilerlemesini engeller.
  • Göğse ve Sırta Yel Girmesi: Göğüs ve sırt bölgesine yel girmesi, nefes alındığında bıçak saplanıyormuş hissi oluşmasına sebep olur. Nefes alırken güçlük çekilmesi ve kuru öksürük sorununun görülmesi gibi semptomlarla bir arada ilerleyebilir. Ayrıca hapşırmak ve öksürmek gibi refleksler sırasında ağrı şiddetlenir. Çoğunlukla şiddetli olan bu ağrılar, bulundukları bölge sebebiyle kalp krizi ya da akciğer enfeksiyonu belirtileri ile karıştırılabilir. Bu nedenle göğüs ya da sırt bölgesinde ağrı hissedildiğinde vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım alınması gerekir. Böylece sorun kalp ya da akciğerlerde ise erken teşhis ve tedavi şansı artış gösterecektir.
  • Kollara Yel Girmesi: Kollara yel girmesi sorunu, ciddi ağrılara sebep olarak günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. Hareket ile artan ağrılar kişilerin günlük işlerini yaparken zorluk yaşamasına sebep olur. Kol bölgesinde başlayan ağrı, omuz ve sırta yayılabilir. Bu yüzden kişiler vücutlarını sıcak tutmalı ve kollarını fazla zorlamamalılardır.
  • Bacaklara Yel Girmesi: Bacaklara yel girmesi problemi çok sık karşılaşılan bir durum olmasa da zaman zaman ortaya çıkabilir. Şiddetli ağrılara yol açarak kişilerin yürümesini ve hareket etmesini zorlaştırır. Fiziksel eylem esnasında artan ağrı, dinlenme pozisyonunda biraz daha azalır. Bu nedenle bacaklara yel girmesi sorunu karşısında kişilerin dinlenmesi büyük öneme sahiptir. Uzun süre yürümek, merdiven çıkmak ve koşmak problemin ilerlemesine yol açacaktır.

Yel girmesi nedeniyle oluşan ağrılar, eklemler ve kaslarda baskıya yol açan bir ağrı hissine de yol açabilir. Ağrı hissinin kaynağını doğru şekilde belirleyebilmek ve en uygun müdahalede bulunmak için mutlaka tıbbi yardım alınması gerekmektedir.

Yel Girmesi Nedenleri

Yel girmesi çoğunlukla bel, göğüs, kol, boyun ve omuzların soğuk hava akımına maruz kalması ile ortaya çıkar. Fakat her zaman tek sebep bu olmayabilir.

Yel girmesi sorununun görülmesinin nedenleri şu şekilde sıralanır:

  • Soğuk Hava Akımına Maruz Kalmak: Yel girmesi probleminin ortaya çıkmasındaki en büyük etken, soğuk hava akımına maruz kalmaktır. Kişiler cereyanda kaldıklarını o an fark etmeyebilirler. Ancak aniden ortaya çıkan kas ağrıları bu sorunun habercisidir. Soğuk hava akımına maruz kalındığında en çok boyuna yel girmesi sorunu yaşanır. Bunun sebebi boyun bölgesinin sıklıkla açıkta kalması, hassas bir bölge olması ve soğuk hava ile direkt temas ediyor olmasıdır.
  • Hareketsiz Yaşam Tarzı: Hareketsiz yaşam tarzına sahip kişilerde sırta yel girmesi daha sık görülür. Bu sorun kasların soğuktan etkilenmesi sonucunda oluşur. Hareketsiz yaşam tarzına sahip olan ve düzenli egzersiz yapmayan kişilerin kasları yeterince kuvvetli olmadığı için ağrıya daha eğilimlidir. Kas güçsüzlüğü yel girmesi için temel sebep olmasa da, sorunun ortaya çıkma ihtimalini arttırır.
  • Yanlış Kıyafet Seçimi Yapmak: Yel girmesi özellikle soğuk havalarda daha sık görülen bir durumdur. Mevsime ve hava şartlarına uygun kıyafet seçimi yapılmadığında kişiler soğuğa daha fazla maruz kalırlar. Bunun sonucunda sıklıkla göğse ve bele yel girmesi sorunu yaşanır. Bu yüzden rüzgarlı ve soğuk havalarda koruyucu giysiler giymek oldukça önemlidir.

Yel girmesi problemini basit önlemler alarak engellemek mümkündür. Bu sorun bağışıklık kazanılan bir hastalık olmadığı için, iyileştikten sonra aynı hataların tekrarlanması halinde ağrı yeniden ortaya çıkabilir. Bu yüzden kişiler düzenli egzersiz yapmalı ve vücut sıcaklıklarını korumalılardır.

Yel Girmesi Teşhisi

Yel girmesi sorunu soğuk hava akımına maruz kalınması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Kişi cereyanda kaldıktan sonra gövde, kol ya da bacaklarında şiddetli kas ağrıları yaşamaya başladıysa yel girmesinden şüphelenilir.

Kesin teşhis için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanır:

  • Hasta Öyküsü (Anamnez): Anamnezin doğru şekilde alınması, teşhisin doğru konulabilmesi için oldukça önemlidir. Hastaya genel sağlık durumu ile ilgili detaylı sorular sorulur ve cevaplar dikkatle not edilir. Bazen önemsiz görülebilen bazı belirtiler, teşhis için büyük önem arz edebilir. Bu yüzden kişiler yaşadıkları belirtileri doktora anlatırken mümkün olduğunca çok ayrıntı vermesi gerekir. Ayrıca kendilerine yöneltilen soruları doğru ve eksiksiz bir şekilde yanıtlamaları da hayli önem taşımaktadır.
  • Fiziki Muayene: Hasta öyküsü alındıktan sonra anlatılan belirtilere göre fiziki muayene yapılır ve bulgular analiz edilir. Yel girmesinin sebep olduğu ağrı kişilerde duruş bozukluğuna sebep olabileceği için doktorlar ilk olarak hastanın duruşunu kontrol ederler. Eğer belirtiler boyun fıtığı gibi altta yatan farklı bir hastalığı işaret ediyorsa, hastaya nörolojik muayene de yapılabilir. Son aşamada gerek görülürse radyolojik tetkikler de istenecektir.
  • Radyolojik Görüntüleme Tetkikleri: Teşhis için ilk olarak ağrının sebebi kesin olarak belirlenmelidir. Özellikle sırt ve göğüs bölgesinde hissedilen şiddetli ağrılar mide, kalp, akciğer ya da safra kesesinde görülen hastalıklardan kaynaklanabilir. Eğer böyle bir hastalığın varlığından şüpheleniliyorsa EMG, BT, MR ve direkt grafi tetkiklerinden bir ya da birkaçı yapılarak kesin sonuç elde edilir.

Yel girmesi sorunu kas ağrısına sebep olan bir hastalık olduğu için kan ve idrar tahlili yapılmasına gerek yoktur. Bu yüzden teşhis Aile Sağlık Merkezinde de konulabilir. Ancak radyolojik görüntüleme tetkiklerine ihtiyaç duyulursa, hastanın radyoloji bölümü olan bir hastaneye sevk edilmesi gerekir.

Yel Girmesi Tedavisi

Yel girmesi problemi, şiddetli ağrı duyumu ve iyileşme görülene kadar geçen sürede hareket kapasitesinin sınırlanması haricinde bir tehlike oluşturmamaktadır. Bu yüzden panik ile hareket edip, yanlış uygulamalar yapmak sorunun ilerlemesine sebep olmamak gerekir. Uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Bu yöntemlerden yalnızca biri kullanılabileceği gibi, birden fazlası aynı anda kullanılarak sorunun daha hızlı çözülmesi de sağlanabilir.

Yel girmesinin tedavi yöntemleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Farmakolojik Tedavi: Yel girmesi sorunu ciddi ağrılara sebep olabilir. Tedavisi için en etkili yöntemlerden biri, kas gevşetici ilaçların kullanılmasıdır. Bu ilaçlar farklı formlarda reçete edilebilir. Kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak krem, oral tablet ya da enjeksiyon olarak uygulanması mümkündür. Krem ve haplar evde kolaylıkla kullanılabilirken, iğnelerin Aile Sağlık Merkezlerinde ya da diğer sağlık kuruluşlarında bir uzmana yaptırılması önemlidir. İlaçların hatalı kullanımları kötü sonuçlar doğurabileceği için, mutlaka bir doktor tarafından reçete edilmesi ve önerilen şekilde kullanılması gerekmektedir. Muayene sırasında eğer varsa sahip olunan alerjiler ve sürekli kullanılan ilaçlar doktora söylenmelidir. Böylece ilaçların alerjik reaksiyona yol açmasının ve birbirleriyle etkileşime girmelerinin önüne geçilmiş olur.
  • Bitkisel Tedavi: Özellikle sırta, boyuna ve omuza yel girmesi problemlerinde bazı bitkisel tedavilerin ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğu düşünülür. Bitkisel tedaviler tek başlarına bir çözüm olmasalar da, diğer yöntemler ile birlikte kullanılarak iyileşme sürecine destek olabilirler. Kimyon, kırlangıç otu ve karabaş otu gibi bitkileri çay olarak tüketmek tavsiye edilen bitkisel tedaviler arasında yer almaktadır. Sıcak uygulama yaparken sarılacak bölgeye biraz keten tohumu yağı uygulamak da faydalı olmaktadır. Çünkü keten tohumunun ağrı kesici özelliği bulunur.
  • Sıcak Uygulama: Yel girmesi sorunu kas ağrılarına sebep olur. Bu yüzden kasları gevşetmek, ağrının büyük ölçüde azalmasına yardımcı olur. Sıcak uygulama süresinin 10 dakikayı aşmaması tavsiye edilir. 10 dakikalık uygulamadan sonra 5 - 10 dakika kadar ara verilmeli ve gerek görülürse tekrar uygulama yapılmalıdır. Bu süreler bölgeden bölgeye ve kişilerin cilt hassasiyetine göre değişiklik gösterebilir. Uygulamanın uzun süre yapılması cilt yanıklarına sebep olabileceği için dikkatli olunması gerekir. Isı kaynağı ile cilt arasında ince bir bez tarzında bariyer olması da yanıkları engellemek için alınabilecek önlemlere örnek gösterilebilir. Ancak sıcak havlu uygulamasında böyle bir önleme gerek duyulmaz. Sıcak su torbası doldurulurken kapasitesinin en fazla 2/3‘ü doldurulmalı ve uygulama sırasında ağız kısmı her zaman yukarıya doğru tutulmalıdır. Böylece olası kazalar engellenerek daha büyük problemlerin yaşanmaması sağlanmış olur.
  • Fizik Tedavi: Israrcı yel girmesi sorunlarında fizik tedavi ya da alternatifi olan yöntemlerden akupunktur ve nöral terapi gibi uygulamalar da tavsiye edilir. Bu uygulamaların profesyoneller tarafından yapılması gerekir. Yanlış yapılan işlemler çeşitli sakatlanmalara sebep olarak sorunun büyümesine yol açar.

Tekrarlayan yel girmesi sorunu yaşayan kişilere kaslarını güçlendirmeleri tavsiye edilir. Bunun için düzenli egzersiz yapmak yeterlidir. Özellikle yüzme, vücutta çok sayıdaki kası aynı anda çalıştırdığı için sıklıkla önerilmektedir. Alternatif olarak reformer pilates ve ip atlamak gibi sporlar da tercih edilebilir.

Yel Girmesi Tedavi Edilmezse

Yel girmesi sorunu, hayati tehlike yaratacak kadar ciddi etkileri olan bir sağlık sorunu değildir. Ancak son derece ağrılı bir durum olduğu için, kişilerin hayat kalitelerinin düşmesine ve günlük işlerini yaparken zorlanmalarına yol açar. Bu nedenle kısa süre içinde tedavi edilmesi ve hasta konforunun en kısa sürede sağlanması gerekir.

Tedavi edilmeyen yel girmesi sorunu kendiliğinden de iyileşme gösterecektir. Ancak tıbbi yardım alınmadığında iyileşme süreci biraz daha uzun ve sancılı geçebilir. Normalde bir iki gün içerisinde iyileşme görülürken, tedavi uygulanmadığında tamamen iyileşmek dört ya da beş günü bulabilir.

Yel girmesi sorunu karşısında herhangi bir tedavi uygulanmıyorsa ve soğuk hava akımına maruz kalmak gibi zararlı alışkanlıklar devam ettiriliyorsa, en sık karşılaşılan problem ağrının komşu bölgelere yayılması olacaktır. Örneğin; boyunda başlayan ağrı zamanla sırta kadar inebilir. Bu durum kişinin hareketlerinin giderek sınırlanmasına sebep olur. Aynı zamanda hissedilen ağrının şiddeti de artar. Bu yüzden tedavi yöntemleri uygulanmasa bile, vücudu sıcak tutmak ve kesinlikle cereyanda kalmamak önemlidir.

Yel Girmesine Ne İyi Gelir?

Yel girmesi sorununu önlemek, her zaman için tedavi etmekten daha kolaydır. Bu yüzden ilk olarak önlem alınmalıdır. Ancak buna rağmen ağrı başladıysa tedaviye ek olarak yapılabilecek bazı uygulamalar bulunur.

Yel girmesine iyi gelen uygulamalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sıcak Uygulama: Kaslar, soğuk havaya maruz kaldıklarında kasılır ve ciddi ağrılara sebep olabilirler. Böyle durumlarda temel amaç, kasları gevşetmek ve ağrının geçmesini sağlamaktır. Sıcak uygulama yapmak ise kasların gevşemesi için en etkili yöntemlerin başında gelir. Bu uygulamalar için ağrıyan bölgeye sıcak su torbası konulabilir, sıcak bir bez sarılabilir (tülbent vb.) ve ılık duş alınabilir. Sıcak su torbası kullanılacaksa, torba ile cilt arasına ince bir bez koyarak direkt temas engellenmeli ve uygulama çok süresi çok uzun olmamalıdır. Aksi halde cilt yanıkları oluşabilir.
  • Egzersiz Yapmak: Kişiler kas ağrısı yaşadıklarında genel olarak o bölgeyi hareket ettirmekten kaçınırlar. Aslında bu durum sorunun ilerlemesine sebep olabilir. Bu yüzden yel girmesi sorunu yaşayan kişiler, ufak egzersizler yaparak o bölgedeki kasların açılmasını sağlamalıdır. Ancak bu egzersizlerin yanlış uygulanması daha çok ağrı yaşamaya sebep olabileceği için, uzmanların tavsiye ettikleri hareketlerin dışına çıkılmamalıdır.
  • İstirahat Etmek: Özellikle kola yel girmesi sorunu yaşayan kişiler günlük işlerini yerine getirmekte zorlanabilir. Bu kişilerin istirahat etmeleri ve vücutlarını zorlamamaları tavsiye edilir. Alışveriş torbası taşımak ve yukarıda bulunan raflardan eşya almak gibi günlük işler bile ağrının artmasına sebep olacağı için, bu dönemde ağır nesnelerden ve işlerden uzak durulması iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
  • Masaj Uygulaması: Masaj yapmak, özellikle kas ağrılarının giderilmesinde oldukça etkili bir yöntemdir. Fakat yanlış noktalara fazla basınç uygulamak tehlikeli olabilir. Bu yüzden uygulama sırasında dikkatli olunması, eklem ve kas dokularında tahribat yaratılmaması gerekir. Masaj sırasında ağrı kesici ve kas gevşetici özelliği bulunan çeşitli bitkisel yağlar kullanılabilir. Sonrasında uygulama bölgesini sıcak bir havlu ile kapatmak daha olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı olacaktır.

Yel girmesi sorununu çözmek için evde yapılabilecek birçok uygulama vardır. Ancak doğru yapılmayan uygulamalar, yarardan çok zarar verecektir. Bu nedenle bilginin doğruluğundan emin olunamıyorsa bir uzmana danışılması ya da bu uygulamanın yapılmaması gerekir. Böylece birkaç gün içerisinde iyileşecek bir sorun, ilerleyerek daha büyük problemlere yol açmamış olur.

Yel Girmesine Ne İyi Gelmez?

Yel girmesi problemine iyi gelmeyen uygulamalar, aslında ona sebep olan davranışların devam ettirilmesidir. Bu davranışların tekrarlanması ağrıları arttırarak dayanılmaz hale gelmesine neden olabilir.

Yel girmesi sorununun ilerlemesine sebep olan hatalı davranışlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Vücudu Zorlayacak Hareketler Yapmak: Yel girmesi sorunu, kaslarda şiddetli ağrılara sebep olur. Soğuğun etkisi ile kasılıp kalan kaslar mümkün olduğunca rahatlatılmalıdır. Bu süreçte ağır işler yapmak ve vücudu zorlamak, kasların daha fazla tutulmasına sebep olarak ağrının artmasına yol açacaktır. Özellikle düzenli egzersiz yapmayan kişiler kas zayıflığı yaşadığı için, zorlayıcı hareketlerin sürdürülmesi daha olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
  • Soğuk Havaya Maruz Kalmak: Yel girmesi problemi çoğunlukla cereyana maruz kalınması sonucunda ortaya çıkar. Bu kişilerin vücutlarını sıcak tutmaları, iyileşme sürecinin hızlı olması için oldukça gereklidir. Yel girmesi sorunu yaşayan bir kişinin soğuk havaya maruz kalmaya devam etmesi, problemin daha da artmasına yol açar ve şiddetli ağrılar yaşanmasına sebep olur.
  • Soğuk Uygulama: Yel girmesinden kaynaklanan ağrıların tedavisinde kasların gevşetilmesi birinci önceliktir. Soğuk uygulamalar, kasların daha çok kasılmasına sebep olacağı için kesinlikle önerilmez. Bu süreçte kişilerin vücutlarını ısıtmaları son derece önemlidir.
  • Aşırı sıcağa maruz kalmak da yel girmesine iyi gelmez.

Yel girmesi tedavisinde kişilere istirahat etmeleri önerilir. Ancak ağrılı bölgeyi hiç hareket ettirmeyip, basit işlerin dahi yapılmaması sonucunda kaslar daha çok kasılacak ve ağrı artacaktır. Bu yüzden hatalı davranışlardan kaçınılmalı ve doktor tavsiyelerine harfiyen uyulması büyük önem taşır.

Yel Girmesi İlaçları

Yel girmesi sorununda genel olarak ağrıyı gidermeye yönelik ilaçların kullanımı tavsiye edilir. Reçete edilecek olan ilaçlar, muayene bulguları sonucunda kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Yani tedavide tek tip bir ilaç kullanılmaz. Kullanılacak ilaç seçimi kişilerin genel sağlık durumuna, yaşına, ağrının bulunduğu bölgeye ve başka ilaçlar kullanıp kullanmadığına göre değişir.

Yel girmesi sorununda sıklıkla kullanılan ilaçlar şunlardır:

  • Ağrı Kesici İlaçlar: Ağrı kesici ilaçlar hap, krem ya da enjeksiyon formunda olabilir. Genel olarak kas ağrılarında sıklıkla başvurulan ilaçlardır. Çoğunlukla hap ve krem formları tercih edilir. Yan etki oluşturma ihtimali daha düşük olduğu için, kremlerin tavsiye edilme oranı daha yüksektir. Bu ilaçlar yel girmesi sorununu doğrudan tedavi etmezler, sadece kişilerin ağrıyı hissetmesini engellerler. Bu yüzden kullanmadan önce muayene olmak gerekmektedir. 10 günden uzun süre ağrı kesici kullanmak, mide ve karaciğer problemlerine sebep olabileceği için şikayetler devam ediyorsa tekrar doktora gidilmelidir. Reçetesiz ağrı kesici kullanımı altta yatan hastalıkların teşhisini engelleyebileceği için hekim kontrolünde kullanılması hayli önem taşımaktadır.
  • Kas Gevşetici İlaçlar: Kas gevşetici ilaçlar krem, hap ya da enjeksiyon şeklinde reçete edilebilir. Yel girmesi sorunu için çoğunlukla kremlerin kullanımı tercih edilir. Eğer kişide herhangi bir maddeye karşı alerji ya da kronik bir hastalık varsa, muayene sırasında doktoru bilgilendirmesi gerekir. Böylece kişiye en uygun tedavi planlanır. Kas gevşetici kremler, ağrılı kasın üzerine ince bir katman olacak şekilde sürülür ve masaj yoluyla iyice emilmesi sağlanır. Krem uygulandıktan sonra en az 10 dakika boyunca üzeri kapatılmamalı ve sıcak uygulama yapılmamalıdır. Kremler masum görünseler de ilaç oldukları unutulmamalı ve reçete edilmedikleri sürece kullanılmamalıdır.

Yel girmesi problemi sadece ilaç kullanımı ile çözülemez. Sorunun çözülebilmesi için kişilerin hastalığa sebep olan davranışlarını tekrarlamaması gerekir. İlaç kullanımına rağmen soğuk hava akımına maruz kalmaya devam etmek ve vücudu zorlamak, tedavinin gecikmesine sebep olur. Bu yüzden kişiler vücutlarını sıcak tutmalı, dinlenmeli ve reçete edilen ilaçları önerilen doz ve sıklıkta kullanmalılardır.

Hamilelikte Yel Girmesi

Hamilelikte yel girmesi problemi yaşamak, hayatın diğer tüm dönemlerde olduğu gibi görülmesi muhtemel bir durumdur. Boyun ve sırt bölgesinde görülen yel girmeleri masum kabul edilirler. Ancak belde meydana ağrılar, gebelikle alakalı farklı problemlerin habercisi olabileceği için zaman kaybetmeden bir uzmana muayene olunması gerekir. Hamilelikte ilaç kullanımı sakıncalı olabileceği için doktorun önerdiği ilaçların dışında herhangi bir farmakolojik ürün kullanılmaması da oldukça önemlidir.

Gebelik döneminde hamam ve kaplıca gibi sıcak ortamlara girmek sakıncalı olduğundan dolayı anne adayları sıcak uygulamayı havlu ya da sıcak su torbası kullanarak yapmalılardır. Uzmanlarının önerdikleri basit egzersizleri uygulamak da ağrının giderilmesinde oldukça etkilidir. Bu uygulamalar sırasında en ufak bir anormallik hissedilirse işlem hemen sonlandırılmalı ve en kısa süre içerisinde tıbbi yardım alınmalıdır.

Çocuklarda Yel Girmesi

Küçük çocuklarda yel girmesi çok sık yaşanan bir sağlık sorunu değildir. Çoğunlukla 15 yaşından sonra karşılaşılan bir durumdur. Çünkü gençler ıslak saçla gezmek, ince kıyafetler giymek, vantilatör karşısında durmak ve pencere açıkken uyumak gibi hatalı davranışları uygulamaya daha eğilimlilerdir. Evde yapılabilecek en kolay 2 yöntem masaj ve sıcak uygulamadır. Eğer bu uygulamalar sorunu çözmezse aile sağlık hekimi ile görüşülerek kas gevşetici ilaçlar alınabilir.

Çocuklarda ortaya çıkan yel girmelerinde de belirtiler, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi aniden ortaya çıkan ve bıçak saplanması tarzında tanımlanan kas ağrılarıdır. Çocukların bünyeleri daha zayıf olduğu için ilaç kullanırken doz ayarı çok daha önemlidir. Bu nedenle doktor tarafından reçete edilmeyen hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Aile sağlık hekimi muayene sırasında başka bir sorundan şüphelenirse, hastayı çocuk ortopedisine yönlendirebilir. Böylece sorun daha detaylı araştırılır ve kesin teşhis konularak tedaviye başlanır.

Yel Girmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Yel girmesinde ilk belirti aniden gelen kas ağrısıdır. Bu ağrı farklı bölgelerde olabilir. Eğer cereyana maruz kalındığı düşünülüyorsa ve ağrı haricinde bir şikayet yoksa o bölgeye sıcak uygulama yapmak çoğunlukla yeterli olur. Eğer sıcak uygulamalar yetersiz kalırsa ilk olarak Aile Sağlık Merkezine başvurulmalıdır. Aile hekimi gerekli muayeneyi yapar ve yel girmesi teşhisi kesinleşirse gerekli ilaçları reçete eder. Sorunun farklı bir hastalıktan kaynaklandığı düşünülüyorsa radyolojik tetkiklerin yapılabilmesi için, hastayı Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne sevk ederler. Ortopedi uzmanları gereken tetkikleri yaparak kesin teşhisi koyar ve hastanın tedavisini planlar.

Yel girmesi sorununun ilk evresinde ağrıların 10 günden uzun sürmesi ya da göğüs bölgesinde görülmesi, altta yatan başka hastalıkların habercisi olabileceği için ciddiye alınmalıdır. Ayrıca öksürük ve solunum güçlüğü gibi belirtiler de varsa aile hekimine değil, direkt olarak hastaneye gidilmesi gerekir. Göğüs bölgesinde meydana gelen ağrılar, kalp krizi ve akciğer hastalıklarının habercisi olabilecekleri için erken teşhis edilmeleri hayati önem taşır.

Kulunç Ağrısına İyi Gelen Evde Doğal Çözümler

Kulunç ağrısı genellikle masa başında çalışan kişilerin yaşadığı bir durum olarak bilinse de hemen hemen herkesin başına gelebilecek bir rahatsızlıktır. Kas ağrılarından biri olan kulunç ağrısını bitkisel yöntemlerle çözmek ve kendinizi daha iyi hissetmek isterseniz; bu satırlardaki bitkisel çözüm önerilerini gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz.

Sırt bölgesindeki kasların kasıldığını hissediyorsanız; aklınızdaki kulunç nasıl geçer evde neler yapılmalıdır sorusu yanıtlamanın tam zamanı. Merak ettiğiniz birçok soru işareti burada gideriliyor.

Fibromiyaljiye İyi Gelen 10 Beslenme Tedavisi

kulunç ağrısı

Kulunç Nedir?

  • Kulunç kasların içinde yer alan sert şeritlerdir.
  • Kasılan kaslar gevşer ve kasılma anında kulunç halini alır.
  • Kulunç yaygın şekilde sırt ve bel bölgesinde oluşur. Bacak ve kollarda da bu kasılma olayı gerçekleşir. Kulunç hemen hemen her yaştan kişinin yaşadığı sorunlardan biridir.
  • Sadece kasılma ve ağrı oluşturan kulunç vücuda ciddi oranda zarar vermez. Kulunç oluşan bedende ağrı hissedilir ve bu süreçte kişi kendini bitkin hisseder.
  • Tıp sözlüğünde kulunç myofasial ağrı sendromu olarak anılmaktadır. Bu sendromu yaşayan kişilerin fizik tedavi ya da masaj yoluyla kulunçtan kurtulduğu ifade edilir.
  • Zaman zaman bel fıtığı ya da sinir sıkışmasıyla karıştırılan bir durum olmaktadır. Bu tür hastalıkları birbirinden ayıran ince çizgiler vardır.
  • Kulunç ağrılarını önlemek için dengeli beslenmek, ani hareketten kaçınmak gerekir.
  • Kulunç ağrısı yaşayanlar mutlaka doktora danışmalı ve gerekli tedavi için geç kalmamalıdır.
  • Yaşanan kulunçları tıbbi şekilde tanımlamak ve gerekli tedaviyi uygulamak için en yakın “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı” tarafından muayene edilmeniz önerilir.

Kulunç Ağrısı Nasıl Geçer? İyi Gelen 7 Bitkisel Yağ

1) Okaliptüs Yağı

  • Kulunç ağrısı nasıl geçer dediğiniz anda okaliptüs yağı aklınıza gelecek. Çünkü bu yağ oldukça güçlü bir ağrı kesici yağ olarak bilinmektedir.
  • Okaliptüs yağını kulunç ağrısının hissedildiği bölgeye damla damla dökün ve parmaklarınızla dairesel hareketler çizerek masaj yapın.
  • Eğer elinizin ulaşamayacağı bir noktada ise yakınlarınızdan yardım isteyin ve okaliptüs yağı sayesinde kulunçlardan kurtulun.
  • Kan dolaşımını hızlandırma ve ağrıyı giderme konusunda etkili olan okaliptüs yağı, sizi kulunç ağrısından kurtaracaktır.

Okaliptus Yağının 12 Mucizevi Faydası

okaliptus yağı

2) Nane Yağı

  • Kulunç nasıl geçer Saraçoğlu gibi uzmanlara sık sık yöneltilen bir soru olmuştur.
  • Kulunç ağrısının yayıldığı bölgeye nane yağını uygulayabilirsiniz.
  • Masaj yoluyla nane yağını bölgeye sürün ve belirli aralıklarla masajı tekrarlayın.
  • Nane yağı kasılan kasların gevşemesine ve kulunç ağrısının giderilmesine destek olacaktır.

Nane Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

nane yağı

3) Kekik Yağı

  • Ağrı giderici etkisi yüksek olan kekik yağı, kulunç ağrısı yaşayanların bitkisel ilacı olmaya aday.
  • Pek çok kişi kulunç tutulmasına ne iyi gelir diye sorduğunda kekik yağının da adını duyacaktır.
  • Kulunçlu bölgeye kekik yağını damlatın ve parmak uçlarınızla bastırarak masaj yapın.
  • Gün içinde 2 defa uygulama sonucunda, bedeniniz daha gevşemiş ve rahatlamış hale gelecektir.

Kekik Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır, Kullanılır?

kekik yağı

4) Lavanta Yağı

  • Kasılan kasların gevşemesine destek olan bitkisel yağlardan bir diğeri de lavanta yağıdır.
  • Lavanta yağı hoş kokusu sayesinde ağrı yaşayan kişiyi rahatlatır.
  • Ayrıca lavanta yağı kan dolaşımını hızlandırır ve kasların rahatlamasına yardım eder.
  • Kulunç ağrısını kısa sürede gidermek için; lavanta yağıyla bölgeye masaj yapmanız önerilir.

Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

lavanta yağı

5) Hindistan Cevizi Yağı

  • Pek çok derde deva olan Hindistan cevizi yağı, kulunç ağrılarının da çözümü olmaktadır.
  • Kulunçlu bölgeyi rahatlatmak için elinizi Hindistan cevizi yağıyla güzelce yağlayın.
  • Ardından ağrının hissedildiği bölgeye masaj yapın.
  • Dairesel hareketlerle cildinizi rahatlatın ve kısa sürede kulunçları gevşetin.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?

hindistan cevizi yağı

6) Karanfil Yağı

  • Kulunç ağrısının bitkisel çözüm önerilerinden biri olan karanfil yağı, hem ağrıyı dindirir hem de kasların rahatlamasına yardım eder.
  • Karanfil yağıyla kulunç olan bölgeye düzenli olarak masaj yapılması önerilir.
  • Masaj yaparken bölgeye ritmik dokunuşlar yapmanız ağrının kısa sürede giderilmesine yardım edecektir.

Karanfil Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

karanfil yağı

7) Biberiye Yağı

  • Vücuttan ağrıyı atmak için biberiye yağı size yardım etmeye hazır. Özellikle de kulunç ağrısını en kısa sürede gidermek için tercih edilir.
  • Sırt, bel ya da boyun bölgesinde meydana gelen kulunç ağrısını iyileştirmek adına biberiye yağıyla masaj uygulaması tavsiye edilmektedir.
  • Biberiye yağını düzenli şekilde uyguladığınızda kulunç ağrısını gidermiş olursunuz.

Biberiye Yağı Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Ne İşe Yarar?

biberiye yağı

Kulunç Neden Olur?

Kulunç oluşumunun pek çok nedeni vardır. Çalışan ve evde olan herkes için farklı nedenler sıralanabilir. Şimdi kulunç nedenlerine göz atalım:

  • Stres ve ruhsal gerginlik
  • Uzun süre aynı pozisyonda oturmak ya da yatmak
  • Birden hareket etmek
  • Çok fazla ağır yük kaldırmak
  • Egzersiz yapmamak
  • Klima rüzgarında ya da sert rüzgarda kalmak
  • Dik durmamak
kulunç nasıl geçer

Kulunç Belirtileri Nelerdir?

Sıradan bir vücut ağrısı zannedilen; fakat tamamen kaslarda meydana gelen bir ağrı olan kulunç nasıl anlaşılır? Bu başlık altında kulunç belirtilerine değindik.

  • Genel vücut ağrısı ve yorgunluk
  • Bel, sırt ve kol bölgesinde yaşanan uyuşma
  • Bacakların sık sık uyuşması ve yürümede zorluk çekme
  • Nefes alırken güçlük çekme
  • Başı ve beli rahat hareket ettirememe
kulunç ağrısına ne iyi gelir

Evde En İyi 5 Doğal Masaj Yağı Yapımı

Küme Baş Ağrısını Evde Geçiren 10 Çözüm

Kas Gevşetici 8 Bitkisel Öz Yağ ve Kullanımı

Vücut Kırgınlığına İyi Gelen 15 Bitkisel Çözüm

Hafif Kas Yırtılmasını Geçiren 7 Bitkisel Tedavi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası