prof dr güven güvenç / Prof. Dr. Melih Güven Güvenç, FEBORL-HNS (@seafoodplus.info_guvenc) • Instagram photos and videos

Prof Dr Güven Güvenç

prof dr güven güvenç

Kulak önündeki şişliklere dikkat!

Ağız içini nemlendirmeyi, konuşmayı, yutmayı ve sindirimi kolaylaştıran tükürük bezlerinde de tümörler gelişebiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Güven Güvenç, kulak önünde şişliklere yol açan bu tümörlerin belirtileri ve tedavi yollarıyla ilgili bilgi verdi.

Nazan DOĞANER HALICI

Yayınlanma: - 04 Mayıs Güncellenme:

Kulak önündeki şişliklere dikkat!

Tükürük bezi tümörleri nadir oldukları için tanıda gecikmeler yaşanabiliyor. 40'a yakın çeşidi olan bu tümörlerin erken teşhisinin önemine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Güven Güvenç, bu konuda bilinmesi gerekenleri şöyle anlattı:

Güven Güvenç

Boyunda şişliklere de yol açabilir

Tükürük bezi tümörleri nadir oldukları için gözden kaçabilmekte ve tedavide gecikmeler yaşanabilmektedir. Vücudumuzda parotis olarak adlandırılan kulak önü tükürük bezi, çene altı tükürük bezi ve dil altı tükürük bezi olarak adlandırılan ana tükürük bezlerimiz ve ağız boşluğundan gırtlağa kadar yüzlerce minör tükürük bezimiz vardır. Tükürük bezi tümörleri en sık parotisten, daha az oranda da çene altı tükürük bezi ve diğer tükürük bezlerinden kaynaklanır. Parotisteki tümörlerin yüzde seksen kadarı iyi huyludur. Kulak önünde genellikle ağrısız ve giderek büyüyen bir şişlik olarak ortaya çıkar. Habis tümörlerde ise söz konusu şişliğe tümörün lenflere yayılmasından kaynaklı boyundaki şişlikler de eşlik edebilir.

Sebepleri nelerdir?

Tükürük bezi tümörlerinin oluşumunda radyasyona maruz kalma, genetik yatkınlık ve sigara kullanımı gibi faktörler rol oynar. Ancak çok çeşitliliği olan bu tümörlerin ortaya çıkmasında altta yatan sebep her zaman tespit edilememektedir.

Teşhisi kolay mıdır?

Muayene, ultrason ve MR gibi görüntüleme teknikleri yapıldıktan sonra ince iğne aspirasyon biyopsisi uygulanarak ön tanı konur. 40'a yakın çeşidi olan tükürük bezi tümörlerinde ince iğne aspirasyon biyopsisinin bazen yanıltıcı olabileceği ve kesin teşhisin ameliyatla çıkarılan parçanın incelenmesiyle konulabileceği akılda tutulmalıdır.

Kansere dönüşür mü?

Tükürük bezlerinin en sık rastlanan iyi huylu tümörü olan ‘pleomorfik adenom' ameliyatla çıkarılmadığı takdirde yıllar geçtikçe kansere dönüşme potansiyeline sahiptir. Bu sebeple erken tanı önemlidir. Tedavide iyi huylu tümörlerde cerrahi yeterli iken, kötü huylu olanlarda ışın tedavisi ve kemoterapi de kullanılabilmektedir.

Korkulan komplikasyon: Yüz felci

Parotisin içinden yüz siniri geçmektedir. Çene altı tükürük bezi ise dudak kenarına giden yüz siniri ile yakın komşuluk ilişkisi içindedir. Bu da yüz felci olasılığı nedeniyle bu tümörlerin cerrahisini sıkıntılı hale getirmektedir.

Cerrahide deneyim önemli

Tükürük bezi tümörü olan hastalar zaman zaman özellikle yüz felci olma korkusu nedeniyle ameliyata mesafeli olabilmekte, bu da tümörlerinin ilerlemesine yol açabilir. Ameliyatta yüz sinirini koruyucu yöntemler uygulanır. Ancak başarıdaki en önemli faktör cerrahın anatomi bilgisi ve deneyimidir. Unutulmamalıdır ki özellikle iyi huylu tümörlerin cerrahisinde deneyimli ellerde kalıcı yüz felci riski oldukça düşüktür.

Prof. Dr. Melih G&#;ven G&#;ven&#;'ten Teşekk&#;r Mesajı

Sayın Hocalarım, Değerli Meslektaşlarım,

 

Yirmi iki  Ocak Salı günü çalıştığım özel hastanede  görevim başında iken bir hastanın saldırısına uğradım. Sadece randevu saatinin geçmesi, yani çok beklediği gerekçesiyle bir hasta odama aniden girdi, bana hakaret etti, beni tehdit etti, masamı dağıttı,  darp etme teşebbüsünde bulundu.

 

Yaşadığım bu menfur hadisenin ardından başta Kulak Burun Boğaz Camiası olmak üzere, tüm meslektaşlarımdan ve diğer arkadaşlarımdan, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği’nden, İstanbul Tabip Odası’ndan,  Hukukçu Hekimler Derneği’nden, yurtiçi ve yurtdışından telefon ve internet üzerinden sözlü ve yazılı olarak onlarca geçmiş olsun dilekleri ve destek mesajları aldım. Bu süreçte çalıştığım kurumun yetkilileri beni aradılar, ziyaret ettiler, geçmiş olsun dileklerini bildirdiler, her türlü desteği vereceklerini, hukuki süreçte yanımda olduklarını ifade ettiler. Çalıştığım kurumun avukatı ile birlikte bu hadise en kısa sürede adli mercilere intikal ettirilecektir.

 

Sağlıkta şiddet ve özellikle hekimlere şiddet, gerek kamu hastanelerinde, gerekse özel hastanelerde maalesef giderek artmaktadır. Yaşadığım saldırının gerekçesinin sadece hasta bekleme salonunda ‘fazla beklemek’ olması bir kat daha düşündürücüdür!

 

Böylesi şiddet olaylarında topyekün verilen tepki ve destek, hem saldırıya uğrayan hekimin psikolojik olarak yaşadığı travmayı atlatmasında çok yardımcı olmakta, hem de güçlü bir kamuoyu ve farkındalık yaratmaktadır.

 

Bir hekim olarak, bu tür eylemleri gerçekleştiren kişiler hakkında hukuki sürecin başlatılmasının, bu eylemlerin yaptırımsız kalmaması  açısından önemli olduğunu düşünüyorum.  

 

Bana destek olan, geçmiş olsun dileklerini bildiren tüm hocalarıma, meslektaşlarıma ve arkadaşlarıma bir kez daha çok teşekkür eder, bu tarz olayların hiçbir hekimin ve diğer sağlık çalışanlarının başına gelmemesini dilerim.

 

 

Prof. Dr. M. Güven GÜVENÇ

 

 

 

 


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir