agra nerde / Agra - Vikipedi

Agra Nerde

agra nerde

Taç Mahal’in Bulunduğu şehir Olan Agra Hakkında Bilgiler

Dünya’nın en önemli anıtlarından biri olarak kabul edilen Tac Mahal’in bulunduğu şehir olan Agra, Hindistan’ın kuzey kesiminde, Yamuna Nehri kıyısında yer almaktadır. Agra’nın dört bir yanında bulunan sayısız tarihi eser, şehrin köklü geçmişini gözler önüne sermektedir. Zengin tarihi dokusuyla her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan Agra, aynı zamanda kilimleri, derileri, el sanatları ve geleneksel yiyecekleriyle de ön plana çıkmaktadır. Hint-Pers kültürünün belirgin izlerini taşıyan Agra şehrinde, UNESCO tarafından dünya mirası olarak kabul edilen üç alan bulunmaktadır. Orta Çağ ve modern zaman izlerinin sentezlendiği Agra, renkli yaşantısıyla Hindistan’ın en çok ziyaretçi alan şehridir. Holi ve Diwali gibi tüm dünyanın coşkuyla kutladığı çok önemli festivallere de ev sahipliği yapan Agra hakkında her şeyi öğrenmek için bu göz alıcı şehre en az üç günlük bir ziyaret gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Agra ile ilgili bilgiler arasında en çok öne çıkan şey ise şehrin simgesi haline gelmiş olan Tac Mahal’dir.

Agra'nın Tarihi

Agra, oldukça zengin bir tarihi geçmişe sahiptir. Şehirdeki onlarca tarihi eser bunu kanıtlar niteliktedir.

Agra ile alakalı en eski bilgiler Antik Çağlara kadar uzanmaktadır. Agra’nın isminin ilk görüldüğü kaynak, Hindistan’ın en önemli destanlarından biri olan Mahabharata’dadır. Destanda “Agravana” olarak adlandırılan Agra, daha önceki tarihlerde ise Aryanların yaşadığı yer olarak bilinmektedir. Agra’yı modern ismiyle kullanan ilk isim ise ünlü âlim Batlamyus’tur.

Agra çok sayıda hükümdarlığa ev sahipliği yapmış ancak şehrin mimari mirası Babür Hanedanlığı döneminde şekillenmiştir. Modern Agra’nın kuruluşu ise yüzyılda Delhi Sultanlığı döneminde gerçekleşmiştir. Hindistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Agra şehri sanayileşmeyle birlikte gelişme göstermiştir.

Günümüzde dünyanın en popüler turistik yerlerinden biri olan Agra, sanat tarihi açısından da önemli bir yere sahiptir. Tac Mahal ve Agra Kalesi gibi tarihin çok önemli yapılarına sahip olan Agra, Asya’nın zengin sentez kültürünün doruklarda hissedildiği bir şehirdir.

Agra Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Hindistan’ın kültürel anlamda en zengin şehirlerinden biri olan Agra’nın en belirgin özellikler arasında, göz alıcı mimarisiyle dünyanın en büyüleyici yapılarından biri olan Tac Mahal’e ev sahipliği yapması yer almaktadır.

Şah Cihan’ın eşi için yaptırdığı Tac Mahal, UNESCO tarafından Dünya Miras Alanı ilan edilmiştir.

Her yıl 3 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan Tac Mahal, ünlü şair Rudyard Kipling tarafından “saf olan her şeyin vücut bulmuş hali” olarak tanımlanmaktadır. Agra’nın sahip olduğu bir diğer ihtişamlı yapıt olan Agra Kalesi, geçmişte hanedanlığın ikametgâhı olarak kullanılmıştır. Günümüzde efsanevi müzik performanslarının ve ışık gösterilerinin yapıldığı Agra Kalesi, tarihi dokusuyla görenleri büyülemektedir.

Agra’nın ön plana çıkan diğer özelliği ise şehrin kültürünü yansıtan zengin mutfağıdır. Agra sokaklarında aloo tikki, aloo chaat, pani puri, bedai ve jalebi gibi şehre özgü yerel lezzetleri tatmak mümkündür. Seth Gali Sokak, Sadar Pazarı ve Brij Bhog gibi yerlerde bulunan sayısız restoran ve sokak satıcısı, bu yiyecekleri denemek için en uygun adrestir.

Agra'ya Gideceklere Tavsiyeler

Agra, zengin kültürünü yansıtan birçok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır.

Hindistan’ın simgesi haline gelen devasa yapı Tac Mahal, Dünyanın 7 harikasından biridir.

Agra’da bulunan Tac Mahal, birçok ziyaretçinin şehri seyahat etmesini sağlamaktadır.

Tac Mahal’in hemen karşısında yer alan Agra Kalesi, Babür mimarisini yansıtan tarzıyla ziyaretçileri büyülemektedir. Aynı zamanda İmparator Ekber’in Mezarı, Guru Ka Tal ve Jama Mescid Agra’da mutlaka görülmesi gereken tarihi tarihi mekanlar arasındadır.

Agra, geleneksel yemekleri ile de ön plana çıkmaktadır. Tajganj bölgesinde yer alan uygun fiyatlı geleneksel yemeklerin, Agra ziyaretinde mutlaka denenmesi tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda petha diye bilinen balkabağı tatlısı, Agra’nın en meşhur sokak lezzetleri arasında bulunmaktadır.

Agra, hayvanseverlerin mutlaka görmek isteyeceği bir vahşi doğa koruma merkezine sahiptir. Yaralı halde bulunan ayı, fil, kaplan ve tembel hayvanların tedavi edilerek yeniden vahşi doğaya bırakıldığı Ayı Kurtarma Tesisi, biyolojik çeşitliliği korumak için oluşturulsa da turistlerde de merak uyandırmaktadır. Hayvansever turistlerin Agra ziyaretinde bu tesise de uğramaları önerilmektedir.

Agra’da alışveriş yapmak isteyen turistler için ideal bir yer olan Kinari Çarşısı da ziyaret esnasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Şehrin köklü kültürünü yansıtan ürünlere bu çarşıda çok uygun fiyatlara sahip olmak mümkündür.

Şehir içerisindeki turistik alanları ziyaret etmek için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Ancak Agra’yı yürüyerek ziyaret etmek oldukça yorucu olabilmektedir. Sıcak havadan ve uzun yürüyüş mesafelerinden etkilenmemek için tüm Hindistan’da oldukça yaygın bir şehir içi ulaşım aracı olan çekçeklerden faydalanmak mantıklı olacaktır. Bununla birlikte Tac Mahal gibi geniş bir alana yayılan turistik mekânların çevresinde, ziyaretçileri yapıların yanına kadar götürebilen atlar ve develerle çalışan çekçekler kullanılmaktadır. Aynı zamanda Agra’da bulunan iki ana tren istasyonu da turistik bölgelere rahatça ulaşabilmek için ideal bir yöntemdir.

Agra'ya Giderken Alınması Gerekenler

  • Agra, her yıl milyonlarca turisti ağırlayarak dünyanın en gözde şehirlerinden biri konumuna gelmiştir. Agra ziyaretinde turistlere sade ve rahat kıyafetler kullanmaları önerilmektedir.
  • Agra’da bulunan sayısız anıtı ziyaret ederken saygılı olmak için omuzların ve dizlerin örtüldüğü kıyafetler tercih edilmelidir. Bu nedenle ziyaretçilere yanlarında şal ve uzun kıyafetler bulundurmaları önerilmektedir.
  • Aynı zamanda tarihi anıtların iç bölgelerine girişte ayakkabıların çıkarılması talep edilmektedir. Dolayısıyla pahalı olan ayakkabıların tercih edilmemesi, rahat giyilip çıkarılabilen parmak arası terlik veya sandaletlerin kullanılması daha iyi olacaktır.
  • Turistik mekânlar oldukça kalabalık olacağı için kimlik, cüzdan gibi özel eşyaların korunaklı bir çantada bulundurulması gerekmektedir. Çanta seçimini yaparken, tarihi yerlerin girişlerinde sıkı bir denetleme olduğu da unutulmamalıdır. Gün içerisinde oldukça yoğun kalabalıkların yaşandığı Agra’da gezinti yaparken ufak bir bel çantası en uygun tercihler arasında olacaktır.

Agra Hakkında İlginç Bilgiler

Agra, zengin tarihi ve kültürüyle Hindistan’ın en çok tercih edilen turistik mekânlarından biridir.

Dünyanın 7 harikasından biri olan Tac Mahal’e ev sahipliği yapan Agra, üç tarihi anıtıyla UNESCO Dünya Mirası Alanı ilan edilmiştir.

Aşkın simgesi olarak bilinen Tac Mahal, her yıl milyonlarca turistin seyahat için Agra’yı tercih etmesini sağlamaktadır. Şair Ghalib ve Mir Taqi Mir gibi dünyaca ünlü birçok sanatçı ve âlimin anavatanı olan Agra, Hindu inancının en önemli azizlerinden olan Surdas’ın da doğum yeridir. Agra hakkında bilinmeyenler arasında dünyada bulunan en büyük vahşi yaşamı koruma alanına sahip olması da bulunmaktadır. Agra Ayı Kurtarma Tesisi, yaralı halde bulunan vahşi doğa hayvanlarını tedavi ederek tekrar doğal ortamlarına bırakmaktadır. Hindistan’ın en popüler şehirlerinden biri olan Agra, Orta Çağ’da Monserrate ve Ralph Fitch gibi ünlü seyyahların ziyaret durağı olmuş ve iltifatlarını almıştır.

Agra, Ortakuzey Hindistan&#;da bulunan bir şehirdir. Nüfusu yılına göre 1, milyon olup, yüzölçümü 87 km²&#;dir. Ülkenin resmi dili olan Hintçe Agra&#;nın da resmi dilidir. Agra Uttar Eyaleti&#;nde bulunan bir şehir olarak bölge Müslümanlarının dili olan Urduca&#;yı resmi dili olarak kabul etmektedir. para birimi ise Hint Rupisidir.

Agra; Uttar Pradeş Eyaleti&#;nde, Yamuna Irmağı kıyısında. Yeni Delhi&#;nin km güneydoğusundadır. Boya, deri, cam, başlıca endüstri etkinlikleridir. Sepetçilik, elişi hediyelik eşya yapımı, günümüzde de sürdürülür. Geçmişte, Ganj ovalarıyla Orta Hindistan arasındaki büyük ticaret yolunun giriş kapısı olan kent, günümüzde önemli bir demiryolu kavşağı, kültür (Agra Üniversitesi, St. Peter&#;s ve&#; St. John&#;s kolejleri), turizm merkezidir. Hint-Moğol imparatoru Şah Cihan&#;ın, karısı Mümtaz Mahal anısına yaptırdığı görkemli anıtmezar Taç Mahal (), Agra Kalesi (), Cihan Şah Mescidi, Ekber Şah Sarayı gibi zengin tarihsel eserler vardır.

AGRA TARİHİ

Kuzey Hindistan&#;ı ele geçiren Müslümanlar tarafından kurulan kent, Moğol İmparatoru Babür Şah&#;ın yönetimine girdi (). &#;e kadar Hint-Moğol İmparatorluğu&#;na başkentlik yaptı. yüzyıl başlarında Delhi&#;nin önem kazanması karşısında geriledi. &#;te, İkinci Maratha Savaşı&#;ndan sonra, İngiliz yönetimine girdi. Kuzeybatı Eyaleti&#;nin merkezi oldu (). &#;de, Sepoy kuşatmasına uğradı.

Ağrı nerede, hangi bölgede? Ağrı'nın gezilecek yerleri ve ilçeleri

Ağrı ilçeleri ve turistik yerleri özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte en çok araştırılanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Peki, Ağrı nerede, hangi bölgede? Merak edip araştıranlar için Ağrı ile ilgili detayları haberimizde derledik. İşte detaylar

AĞRI NEREDE?

Ağrı (eski ismi: Karaköse), Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan şehir ve Ağrı ilinin merkez ilçesi. Ayrıca tarihte birden fazla isim değişikliği yaşamıştır. Karakilise, Ararat, Karaköse ve son olarak Ağrı Dağı'ndan esinlenilerek Ağrı ismi verilmiştir. Bu şehrin rakımı m'dir. Ağrı Ovası'nın kuzeyinde kurulmuştur. Çok soğuk bir iklimi olup ormanlık alanı azdır. Halkın büyük çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.

AĞRI İLÇELERİ

Ağrı (il merkezi)
Diyadin
Doğubayazıt
Eleşkirt
Hamur
Patnos
Taşlıçay
Tutak

AĞRI'DA GEZİLECEK YERLER

Ağrı Meteor Çukuru - Doğubayazıt
Avnik Kalesi - Ağrı
Doğubeyazıt Kalesi - Doğubayazıt
Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi - Ağrı
Ahmet Hani Türbesi - Doğubayazıt
Diyadin Kaplıcaları - Diyadin
Ağrı Dağı - Ağrı
İshak Paşa Sarayı - Doğubayazıt

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası