4 aylık bebek televizyon izler mi / Bebeğiniz televizyondan gözünü ayırmıyorsa dikkat! - Sağlık Haberleri

4 Aylık Bebek Televizyon Izler Mi

4 aylık bebek televizyon izler mi

&#;ok televizyon izleyen bebekler tehlikede!

Yaramış, yaptığı açıklamada, günümüz koşullarında çocukların büyük çoğunluğunun uyanık olduğu dönemlerinin önemli kısmını televizyon karşısında geçirdiğini ve bu durumun onların ruhsal ve zihinsel gelişimlerinde bozukluklara neden olduğunu belirtti.

Küçük çocukların uzun süre televizyon karşısında kalmalarının özellikle de reklam ve müzik kliplerini sürekli izlemelerinin, çocuklarda otizm benzeri ağır gelişimsel geriliğe neden olabildiğini ifade eden Yaramış, uzun süre televizyon izleyen 2 yaşın altındaki çocukların dil gelişimi, sesli ve sessiz iletişimi, gülümseme gibi sosyal iletişimleri ile göz teması ve öğrenme kapasitelerinin yaşıtlarına göre daha geri olduğunu kaydetti.

Yaramış, otizmin, yaşından önce belirti vermeye başlayan ve beyindeki kimyasal dengenin bozulmasına bağlı olduğu düşünülen yaygın gelişimsel bir bozukluk olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:"Televizyon izlemeyle otizm arasında nedensel bir ilişki bilimsel olarak henüz kanıtlanmamış olsa da 3 yaş altında olan ve uzun süre televizyon izlettirilen çocuklarda otizm benzeri belirtiler görülmektedir. Bunlar genelde daha az göz teması kurar ve kucaklanmayı sevmezler. Dil gelişimi açısından kelime hazineleri zayıf ve konuşulanları anlamakta güçlük çekerler. Sosyal iletişimleri ve sosyal becerileri zayıftır. İnsanlara karşı ilgisiz ve kalabalık ortamlarda hoşlanmazlar. Yaşıtlarının oynadığı oyuncaklara karşı ilgi duymaz, el çırpma, sallanma, kuş gibi kanat çarpma, zıplama ve benzeri yinelenen anormal davranışlar gösterirler."

Yaramış, bu nedenle ailelerin 2 yaşından önce çocuklarına kesinlikle televizyon izlettirmemeleri gerektiğini belirterek, "televizyonun bu yaştaki çocukların ruhsal ve bedensel gelişimlerini olumsuz etkilediği, dil gelişimlerini geciktirdiği, sosyal iletişim ve becerilerini bozduğu ile ilgili bir çok bilimsel çalışma ve gözleme dayalı deneyimler var. Bundan dolayıdır ki Amerikan Pediatri Akademisi önlem olarak yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini önemle vurguluyor. Kliniğimizde her ay bir iki çocukta bu rahatsızlığın olduğunu tespit ediyoruz" dedi.

Bu tür çocukların aileleri tarafından mutlaka erken dönemde fark edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yaramış, bu durumdaki çocukların erken dönemde fark edilmemesi ve gerekli önlemin alınmamasının telafisi güç sorunlara neden olabileceğini söyledi.

Otizm belirtileri gösteren çocukların özellikle 3 yaşından önce teşhis edilmesinin tedavi şanslarını artırdığını, daha geç yaşta tanınan çocuklarda tedaviye direncin fazla olduğunu dile getiren Yaramış, erken tanı, düzenli takip ve davranış tedavileriyle bu tür çocukların zamanında normal okula başlayabileceğini belirtti.

-EN DEĞERLİ AN KAYBOLUYOR-
Yaramış, özellikle klip ve reklamların küçük çocukların daha çok ilgisini çektiğini, ancak normal çocukların televizyona gösterdiği bu ilgiyi başka şeylere de gösterdiğini bildirerek, şöyle dedi:"Ancak otizm belirtileri gösteren veya buna yatkın olan çocuklar, televizyona gösterdikleri ilgiyi çevreye ve insanlara gösteremezler. Pek çok anne baba bebeklerini oyalamak hatta eğitmek için televizyon karşısına oturturlar. Anneler çocuklarının daha fazla yemek yemesi için müzik klipleri ve reklamları izletiyor. Bu yolla duygusal, dil ve sosyal gelişimi için annesi ile yakalamış olduğu en değerli anı kaybederler. Aileler çocukların konuşmayı otomatik olarak öğrendiklerini zannediyorlar. Oysa normal bir çocuk insanların dudak şekli ve sesi arasında bağlantı kurarak dilini geliştirir. Uzun süre televizyon karşısında kalan çocuklarda dil gelişimi geri kalabileceği gibi içine kapanma ve yaşamdan kopma meydana gelebilmektedir. Anne ve bakıcılar ev işi yaparken çocuklara televizyon ilettirmesin, bunun yerine resimli kitap okuma, konuşma, resim yapma, arkadaşlarıyla veya oyuncaklarıyla oynama gibi başka şeyle ilgilenmesi için ortam sağlasın."

2

&#;ocuklarda Televizyon Alışkanlığı

Bebeklere TV Neden Zararlı?

Eve yeni bir bebeğin gelmesi anne baba ve kardeşlerin hayatını farklı şekilde değiştirecektir. yaş döneminde, bebekler anneye bağımlıdır. Acıkmalarını, altını kirletmelerini ağlayarak haber verirler. İlgili anne ve babalar çocuğun verdiği mesajları anlar çocuğun ihtiyacını karşılarlar. Çocuklarına duygusal ve sosyal karşılık verirler. Böylece anne bebek arasında güven ilişkisi gelişir. Bebek artık ihtiyaçlarının zamanında karşılanacağını bilir ve daha  az ağlar yada huzursuzlanır. yaş döneminde, beslenme açısından çocuk kendi ihtiyaçlarını anneye bildirmekle beraber anne çocuğun yeme turumunu belirler.  Dış uyaranların olmadığı, anne ile bebeğin yakın ilişkisi içinde bebek beslenmelidir.



Bazen az yiyen yada anneye göre az yiyen bebeklerin televizyon ve reklam karşısında beslenmesi söz konusu olabilir. Bebeğin televizyon karsısında zaman geçirmesi demek, bebeğin annenin, mimiklerinden, bakışından, sesinden yani annenin kendisine sağlayacağı duygusal ve sosyal uyarandan, sevgisinden mahrum-uzak kalmış olması demektir. Bebek bu durumda kendi bedeninden gelen açlık uyaranlarını almakta zorlanacak, dikkatinin dağıtılmasına-televizyone endeksli beslenecektir. Bu da bir sonraki öğünün benzer ve zor biçimde sürmesine neden olacaktır.
Bu dönemde bebek, sosyal ilişkiler geliştirmeye, agulamaya ve tek kelimeleri söylemeye başlar. Çocuğun hem sosyal hemde diğer becerilerini kazanması ve geliştirmesi bakımverenin duygusal karşılıklar vermesi oranında olacaktır. Yani agulayan bebeğin hecelemesi, heceleyerek konuşan bebeğin de tek kelimeleri söylemesi anne babanın çocukla karşılıklı zaman geçirmesine, ona karşılık vermesine ve model olmasına, birlikte alıştırmalar yapmalarına bağlıdır. Bu dönemde  televizyon karşısında çok vakit geçiren çocuklar hem sosyal ilişki hem dil geli,şimi açısından güçlük yaşayacaklar, yaşına uygun beklenen gelişimi gösteremeyeceklerdir.  Bu nedenle anne babalar bebekleri ile mümkün olduğu kadar çok zaman geçirmeli, onları ekran başınada bırakmamalıdırlar. Bebeklerin televizyondan uzak tutulmaları, hiç televizyon izlettirilmemeleri sağlıklı gelişimin yolunda gitmesi açısından önemlidir.
 

Çocuklar Kaç Yaşında Televizyon İzler?

Çocukların televizyon seyretme zamanları yaşla ilişkilidir.  Üç yaşından önce çocukların gelişimlerinin ve kazanacakları becerilerinin sağlıklı bir yolda devam edebilmesi açısından televizyondan uzak tutulmaları önemlidir. Bu dönemdeki bir iki saatlik televizyon başında kalma gelişimsel sorunlara neden olacaktır (konuşmada sorunlar, uygun sözel olmayan iletim, jest ve mimiklerini doğru kullanamama, sosyal ortamlara uyum sorunları, yaşıtlarına ve büyüklere uygun sosyal karşılık verememe, yaşına uygun öğrenme becerisinde sorunlar gibi).
Üç yaş sonrası ise yine sosyal ilişki, dış dünyayı tanıma, öğrenme, düşünme şeklinde gelişimsel özelliklerin devam ettiği ve yeni kazanımlar edinildiği bir dönemdir. Bu dönem aynı zamanda çocukları hayal dünyalarının daha geliştiği, gerçekle hayalin ayırt edilmekte zorlanıldığı bir dönemdir. Bu dönemin diğer en önemli özelliği ise model almadır. Yine bu dönemde oyun oynama çok önemlidir. Çocuklar oyun oynayarak hayal güçlerini genişletirler, kimlik rollerini edinirler, bunun provasını yaparlar (oyunda erkek, kız rolünü oynama, anne baba olma gibi) ve  dış dünyanın kuralllarını tanırlar. Tüm bu nedenlerle hem televizyon izlerken geçirdikleri zaman hem de hangi programların izletildiği önem taşır.

Şiddet içerikli programlar çocukların  daha fazla şiddet içerikli davranışlar sergilemesine neden olabilir. Yine televizyondaki hayali kahramanları taklit etmek isteyebilirler. Çocuklar bu dönemde somut düşündükleri için hayali kahramanla özdeşleşerek onu tehlikeli bir biçimde taklit etmek isteyebilirler. Süpermenin gerçekten peleriniyle uçtuklarını, kendilerinin de benzerbir şey taktıklarında uçabileceklerini düşünebilirler. Yine korku içerikli programlar çocuğun kaygı düzeyini artırabilir. Ekranın başında çok zaman geçirmeleri, sosyalleşmelerini, sözel becerilerini, arkadaş ilişkileri kurmalarını, yaşıtlarıyla uygun oyun oynama becerisi geliştirmelerini, ebeveynlerini model almalarını,  doğru yanlış değerler sistemi geliştirmelerini etkileyecektir. Aileler bu dönemde günde bir saat kadar televizyon seyretmelerine izin vermeli ve çocuklarının hangi programları izleyeceklerini belirlemelidirler.
 

Televizyon Çocukları Nasıl Etkiler?

Bu konuda yapılan çalışmalarda çok televizyon izlemenin yukarıda da belirtildiği gibi, çocuğun  konuşması, hayal kurması, düşünme süreçlerini etkilemektedir. Yine çok televizyon izlemenin çocuğun sosyalleşmesi, dikkati ve öğrenme becerileri  üzerine olumsuz etkisi olduğu da  bulunmuştur. Yukarıda hem bebeklik hem de okul öncesi çocuklar için fazla ekran başında kalmanın çocukların gelişimini nasıl olumsuz etkilediğine değindim. Çocukların sosyal etkileşim, sözel beceri, sözel olmayan beceri, düşünme, öğrenme, model alma, taklit ve  davranışları etkileniyor.  Bu etkilenmemin olmaması için ebeveynler hem çocuklarının ekran karşısında geçirecekleri zamanı hem de izledikleri programları denetlemelidirler.  
 

Çocukların TV İzlemesini Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Çok ekranın başında kalan çocuklar için ebeveynler her şeyden önce çocuğun televizyon izleme süre ve programları belirleme kararının kendilerine ait oduğunu hatırlamalıdırlar. Yani ebeveynler izin verdiği için yada bunu denetlemedikleri için çocuklar çok televizyon izlerler. Bunun gelişimlerine olumsuz etkisi okullar başladıktan sonra da ders başarılarına olumsuz etkisi olacaktır.  Bununla birlikte bu süreç çok direktif gidilerek değil, çocukla bir uzlaşı içinde halledilmeye çalışılmalıdır. Bunun için ebeveynler çocukları ile birlikte televizyon izleme saati ve programları hakında konuşmalıdır. Buna bir sınırlılık getireceklerini söylemeli, televizyon izleme  zamanı ve program içeriği konusunda çocuğun fikrini almalıdırlar. Yine çok televizyon izleyen bir çocukta, sınırlama getirilirken televizyon izlediği saatleri başka bir etkinlikle doldurmaları ve bunun kararını da çocukla birlikte vermeleri önemlidir. Ebeveyler alternatif etkinlikler bulabilir yada çocuğun bulmasını isteyebilirler. Daha küçük çocuklar için beraber verdikleri karara çocuk uyduğunda ödüllendirmeye gidebilirler.
 

Anne ve Babalar Çocuklarına TV İzletirken Dikkat Etmesi Gerekenler Neler?

Anne ve babalar çocukların ekran başında kaldıkları saatleri çoğunlukla farketmezler. İşe çocuklarının günde, toplam ne kadar zaman televizyon izleyerek geçirdiklerini gözleyerek ve bunu farkederek başlayabilirler. Çocukları televizyonun karsında normalin çok üstünde zaman geçiriyorsa buna yönelik çözüm arayışlarına başlamalıdırlar. Okul öncesi ve dönemindeki çocuklar için  ek olarak izledikleri programların içeriğine dikkat etmelidirler.  Özellikle şiddete eğilimin genetik, hormanal nedenleri olduğu gibi aynı zamanda öğrenilen bir durum olduğunu da bilmelidirler. Televizyondaki    şiddet içeren programlarda şiddetin yüceltilmesi, haklı kılınması, normalleştirilmesi, şiddet görenin acısının yok gibi sunulması, empatiden uzak şiddet içerikli filmler, şiddet uygulayanların cezasız kalması ya da eleştirilmemesi çocukları şiddete yönlendiren nedenlerden sayılabilir. Yine çocukların kahramanlaştırdıkları kişileri model almaları onlar gibi davranmak istemeleri bilinen bir durumdur. Şiddet uygulayıcıları filmlerde kahramanlaştırılırlarsa onların çocuklar tarafından taklit edilmesi beklenebilir. Çocuklar görsel olarak tanık oldukları davranışları sergileme eğilimindedir.  Bu açılardan da çocukların şiddet içerikliprogramlardan uzak tutulması önemlidir.
Aileler televizyon izleme konusunda çocuklarına model olmalıdırlar. Özellikle yaş çocuğu anne babanın özelliklerini ve alışkanlıklarını model almaya hazırdır.  Zor çocuklar için aileler televizyonu çocuğu sakinleştirici bir yöntem olarak kullanmamalıdırlar. Yine ailerler yorulduklarında dinlenmek için çocuğu televizyona teslim etmemelidirler. Aileler televizyonunun izlenme süresini (günlük) ve içeriğini belirlemelidirler. Bunu net bir kural olarak tanımladıklarında ve taviz vermediklerinde çocuklar bu kurala uymayı öğreneceklerdir. Zaman zaman kuralda  esnemeyapıldığında,  çocuk aileyi zorlayarak tekrar kuralda esneme yapması için zorlayacak, ailenin sınırlarını esnetmenin yollarını deneyecektir.  Çalışan anne babalar, çocuğa bakım beren büyük ebeveynler yada bakıcıların televizyonu açık bırakma sürelerini, izlettikleri programları denetlemelidirler. Özellikle soyut kavramları içeren programları birlikte izlemeye gayret etmelidirler. Zaman zaman program sırasında çocuğun kavramlardan ne anladığı araştırılmalı yanlış olanlar hakkında bilgi verilmelidir (bu sık yapılmamalı çok didaktik zaman geçirmek çocuğu sıkabilir).  Aileler şiddet içeren programlardan çocukları uzak tutmalıdır. Kitap okuma, sinema ve  tiyatroya gitme konularında da çocuğa örnek olmalıdır.
 

Çocuklar Bir Programın Gerçek Olup Olmadığına Nasıl Karar Verebilir?

Sekiz dokuz yaşına kadar çocuklar somut düşünürler. Soyut kavramları erişkinlerin anladığı şekilde anlamazlar. Yani süpermen pelerin taktığında uçabilirse, o zaman kendisi de pelerin taktığında uçabilir gibi.  Kahramanın oyuncağı alınıyorsa ve o da vuruyorsa bu doğru bir şey olarak sunuluyorsa, çocuk bu şekilde öğrenir.   Yine yaş dönemi anne babayı ve izledikleri çizgi film kahramanlarını model alma dönemidir. Çocuklar tıpkı anne babanın kimliklerini nasıl model alıyorlarsa (kızın annesine benzemeye çalışması, doğru yanlışı, ahlakı onlardan öğrenmeleri ve kendi kimliklerinin bir parçası olarak benimsemeleri gibi) bu kahramanları da taklit ederek önların özelliklerini de benimeseyebilirler. Bunlar bazen doğru şeyler olabildiği gibi yanlış şeyler olduğunda çocuk için sorun yaratabilir. Bu yüzden sonunu öngöremedikleri tehlikeli davranışlar sergileyebilirler. Onlar gibi olmak isteyip günlük yaşamda arkadaşları ve ebeveynleri ile çatışabilirler.
 

Bebeklerin Reklam İzlemesinin Zararları Nedir?

Reklam izleyerek geçirilen zaman televizyon izlemenin bir parçası. Çocukların reklam izlemeyi sevdiği, özellikle izlediği durumlar olabiliyor. Bu yukarıda belirtiğim gibi anne baba ile geçirilmeyen, oyun oynanmayan, duygusal ve sosyal uyaransız geçirilen zaman demek.  Bazen anne babalar çocuklarını sessizleştikleri için televizyon başında bırakabiliyor, bazen de  sosyal gelişimi iyi olmayan  olan çocuklar daha fazla televizyonun-reklamın başında zaman geçirebiliyor. Aynı zamanda reklam içerikleri  tüketimi destekleyen biçimde çocuklara yönelik olduğundan,sürekli isteyen, istekleri alınan ve memnun olmayan, mutlu olmayan özelliklerin gelişimine neden olabilir. Bu da daha az paylaşımcı, daha çok benmerkezci, kendini düşünen, oyun sırasında karşısındakinin kurallarına önem vermeyen ve uygun sosyal ve yaşıt ilişkileri kuramayan özelliklerin gelişime zemin hazırlayabilir.
 

Televizyon Aile İçi İletişimi Nasıl Etkiliyor?

Uygun zamanlarda televizyon izleme ve programlar içerik olarak denetlendiğinde aile içi iletişim bozulmayabilirken, uzun süre televizyonun başında kalan çocuk ve ailer için, aile içi etkileşimini  bozucu,  bazende yıkıcı bir etkiye neden olabilir.  Birbirleriyle göz teması, sosyal temas ve iletişim kuramayan aile bireylerine dönüştürebilir. Birbirlerinin ihtiyacının farkında olmayan, çocuğun yolunda gitmeyen sorunlarını görmeyen aile bireyleri ortaya çıkabilir. Bu durum her dönemde-her yaşta aile ile etkileşime ve aileyle zaman geçirmeye ihtiyacı olan çocuklar için sorun olur.

Bebeğinizi televizyondan uzak tutun!

Pedagog Dr. Melda Alantar, yaş bebeklerin gelişmesinde televizyonun zararlı etkileri ve dil gelişimini anlatıyor.

Televizyon, çocuklar için çizgi film ve reklamlarla; yetişkinler için de dizi, film ve programlarla hayatımızın olmazsa olmazlarından biri haline geldi. Son yıllarda özellikle küçük çocukların uzun süre TV seyretmelerinin sosyal gelişimleri üzerine olası olumsuz etkileri tartışılırken yaş bebekler için de televizyon ekranlarının zararlı olduğu belirtiliyor.

İlk 2 yıl çocuğunuza televizyon izletmeyin

Yapılan araştırmalar 2 yaş öncesinde televizyon izleyen çocukların bilişsel gelişimlerinin olumsuz olarak etkilendiğini, dil gelişimlerinin geciktiğini ortaya koymaktadır. Bu dönemde aşırı televizyon izleme ile; dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizm arasında ilişki olduğunu gösteren pek çok araştırma bulunmaktadır. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi, önlem olarak yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini vurgulamaktadır.

Televizyon, elbette çocuklar için eğlenceli bir araçtır. Ancak keyifli geçen bu zaman dilimi bazen çocuğunuzun psikolojisi için zararlı olabilir. Psikolog Eda Gökduman’ın bu konudaki görüşleri ise şöyle:

Büyüme sürecindeki çocukta taklit etme davranışları oldukça fazladır. 2 yaşla birlikte başlayan bu davranışlar ilerleyen yaşlara kadar devam eder. Çocuk kendisine bir model seçer. Model; anne, baba, bir arkadaş, öğretmen veya televizyonda izlediği bir kahraman olabilir.

Çocuk, model aldığı kişinin davranışlarını içselleştirir ve onun gibi davranmak için büyük çaba gösterir. Oyunlarında kendisini bu kahramanmış gibi hayal eder ve davranışlarını karşısındaki oyun arkadaşına uygulamaktan mutlu olur. Bu kahraman iyi özelliklere sahipse çocuğun gelişimini destekleyecek; olumsuz özelliklere sahip ise çocuğun psikolojisini ve gelişimini olumsuz etkileyecektir. Bu süreç çocuk için aslında bir oyun olsa da anne – baba tarafından daha önemli bir boyutta değerlendirilmelidir.

Bazı programlar sadece bir çizgi film gibi görünse de içeriğinde kötü kelimeler, olumsuz davranış biçimleri, şiddet ve korku yaratabilecek görüntüler barındırabiliyor.

Zararlı programların çocuklara etkisi

- Karanlıktan korkma
- Gündüz veya gece yalnız kalmak istememe
- Uykuya dalmada güçlük ve korkulu rüyalar görme

Tüm bu nedenlerden dolayı yaş dönemindeki çocuğunuzu bu dönemde mümkün olduğunca televizyondan uzak tutmanızda fayda vardır. Belli bir yaştan sonra çocuğunuzun izlediği televizyon programları, çizgi filmleri ve dizileri seçerken de aynı şekilde dikkatli olmalı ve onun TV karşısında geçirdiği süreyi denetlemelisiniz.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir