arapça harfler ve okunuşları sesli / Fars alfabesi - Vikipedi

Arapça Harfler Ve Okunuşları Sesli

arapça harfler ve okunuşları sesli

kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir

Sesli Elif Ba Kur'an Öğren

Bu uygulama hakkında

Efendimiz (sav) bir hadis-i şeriflerinde;
“Sizin en hayırlı olanınız Kur’ân’ı öğrenen ve öğretendir.” (Buhârî, Fezâilü’l–Kur’ân 21) buyurur.
Bu uygulamamız ile kendi başınıza tecvidli olarak Kur'an-ı Kerim’i arapça okumayı öğrenebilir, çocuklarınıza arkadaşlarınıza öğretebilirsiniz. Sesli Elif Ba uygulamamızın kullanımı çok kolaydır. Arapça harf yada kelimelerin üzerine tıkladığınızda doğru okunuşunu dinleyebilir, altta bulunan Türkçesi butonu ile Türkçe yazılışını görebilir, aynı butonla Türkçe yazılışı anında kapatabilirsiniz. Kuran öğrenmek için harika bir uygulama.
Uygulamamızda eğitimler dersler şeklinde ayrılmış olup, ilk dersten takip ederek kolayca Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrenebilirsiniz. Ayrıca uygulamamızda Namaz Sureleri, Namaz Rehberi, Tüm Kuran Öğreniyorum ve Meali gibi diğer uygulamalarımızın bağlantılarına da ulaşabilirsiniz.

Güncellenme tarihi

20 Nis 2023

kaynağı değiştir]

Arapçadaki Ayın (ع), gırtlaksı bir ses olup, kesinlikle sessiz bir harftir. Türkçede bu ses yoktur. Bazı Avrupa dillerinde Ayın'a benzer sesler Ă ile gösterilir. Türkçede ise daha çok Arapça'dan gelen sözcüklerde kesme işareti ile kullanılır. Örneğin: Măruf (Ma'ruf). İran'da kullanılan Azericede Arapça kökenli kelimelerde sıklıkla rastlanır ve telaffuz edilir.

Not: Ayın ile aynı kaynaktan çıkan Arapça Gayın (غ) harfi hırıltılı bir G sesidir (Ģ). “Yumuşak-G” (Ğ) harfine benzer ama sert ve hırıltılıdır. Örneğin: Maģrur (Mağrur). Buradaki Ğ hırıltılı olarak söylenir.

Ayrıca bakrınız[değiştir

Osmanlı Türkçesi Alfabesi – Osmanlıca Harfler – Arap Harfleri

Osmanlı Türkçesinde Harfler

Arap harflerinden oluşan Osmanlı Türkçesi Alfabesi toplam 28 harften oluşur. Osmanlıcada Arap harflerinin yanı sıra Farsçadaki p , ç ve j harflerini de kullanmışlardır. Bu 31 harfin dışında Türkçedeki ince g ünsüzünü belirtmek için kef harfine bir çizgi eklenerek gef, genizsi n ünsüzü için üç nokta eklenerek nef (sağır kef, kâf-ı nunî), lam ile eliften lamelif, hemze ile h harfinin ünlü şekli olan hâ-i resmiye harfleri oluşturulmuştur.

Arap Harfleri

  • Osmanlı Türkçesi sağdan sola doğru yazılır. Arap harflerinde büyük ve küçük harf ayrımı yoktur.
  • Noktalama işaretlerinde kesin kurallar bulunmamaktadır.
  • Osmanlı Türkçesinde Arap harfleri sözcüklerin başında, ortasında ve sonunda farklı biçimde yazılır. Bazı harfler (dal, zel, re, je, vav ) bir sonraki harfle birleşmez.
  • Osmanlı Türkçesinde ünlü harfler yoktur. Tüm ünlü sesleri (a-e-ı-i; o,ö,u,ü) “elif”, “vav” ve “ye” harfleri karşılar.

Arap harflerinin Türkçedeki zengin ünlü sistemini karşılamada yetersiz olduğu düşünülür. Örneğin Arap alfabesindeki elif Türkçedeki a ve e ünlüsünün karşılığıdır ya da Türkçedeki u, ü, o, ö ünlülerinin yerine Arapçada yalnızca “vav” harfi vardır, bu aynı zamanda v ünsüzünün de karşılığıdır.

Osmanlı Türkçesinde Kullanılan Harflerin Özellikleri

(Not: Büyük boyutta görmek için belgelerin üzerine tıklayınız.)

Osmanlı Türkçesinde Rakamlar ve Sayılar

Osmanlı Türkçesi Alfabe sisteminde rakamlar yazının aksine soldan sağa doğru yazılır.

Ayrıca bakınız ⇒

Türkçenin Tarihi Gelişimi

Türk Dili

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır