şevval ayı 2021 / Şevval ayında oruç tutulur mu? Şevval ayı ne zaman bitiyor? - Son dakika haberleri – Sözcü

Şevval Ayı 2021

şevval ayı 2021

Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayı namazı nasıl kılınır? Şevval ayı orucu nasıl tutulur? Faziletleri

DİN

Giriş Tarihi:

ABONE OL

Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayı namazı nasıl kılınır? Şevval ayı orucu nasıl tutulur? Faziletleri

Şevval ayı ne zaman bitecek? Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte Şevval ayı başladı. Şevval ayının hangi tarihte biteceği konusunda araştırmalar sürüyor. İslam dünyası tarafından mübarek kabul edilen üç aylardan sonra gelen Şevval ayında 6 gün oruç tutuluyor. Peki, Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayı namazı nasıl kılınır? Şevval ayı orucu ne zaman, nasıl tutulur? Şevval ayı faziletleri nelerdir? İşte cevaplar

Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayı namazı nasıl kılınır? Sözlük anlamıyla yukarı kalkmak ve yükselmek anlamına gelen Şevval ayı, Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte başladı. İslam'da önemli bir yere sahip olan Şevval ayı ile ilgili bazı sorular gündeme geldi. Peki, Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayı namazı nasıl kılınır? Şevval ayı orucu ne zaman, nasıl tutulur? Şevval ayı faziletleri nelerdir? İşte Şevval ayı ile ilgli merak edilenler

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BİTİYOR?

Şevval ayı Hicri Takvim'in 10'uncu ayıdır. 13 Mayıs'ta başlayan Şevval ayı 11 Haziran'da sona erecek.

ŞEVVAL AYI ORUCU NE ZAMAN, NASIL TUTULUR?

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Şevval ayında 6 gün oruç tutmayı tavsiye etmiş ve bu orucun faziletlerinden bahsetmiştir.

6 günlük oruç Ramazan Bayramı'nın birinci günü hariç Şevval ayı içerisinde peş peşe veya birlikte tutulabilir. Ramazan Bayramı'nın ilk günü yani Şevval Ayı'nın birinci günü oruç tutmak mekruh sayılmıştır. Bununla birlikte tek başına Cuma veya tek başına Cumartesi günü de oruç tutmak aynı şekilde mekruh sayılmıştır.

ŞEVVAL ORUCUNUN HÜKMÜ NEDİR?

Ramazan ayından sonra şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Muhammed (S.A.V),"Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur" (Müslim, Sıyam, 24; Tirmizî, Savm, 53) buyurarak Şevval ayında altı gün oruç tutmaya teşvik etmiştir.

Bu oruç art arda tutulabileceği gibi, ara verilerek de tutulabilir.

ŞEVVAL AYINDA KAZA ORUÇLARI TUTULUR MU?

Şevval ayında tutulan orucun hem kaza hemde şevval orucu yerine geçip geçmediği hakkında bazı kaynaklar öncelikle kaza oruçlarının tutulmasını, ardından da 6 gün şevval orucu tutulmasını tavsiye ederken, bazı kaynaklar da kaza veya adak oruçlarını bugünlerde tutmakla da aynı sevabın elde edileceğini belirtmektedir. Buna göre; isteyen öncelikle, varsa kaza orucunu tutar, borcunu öder, ardından da vakit kalırsa ayrıca şevval ayı orucunu tutar. İsteyen Şevval ayında kaza oruçlarını tutar ve bunu şevval orucu olarak da kabul eder.

/ yılı Şevval ayı hilal tespiti için IGMG Din İstişare Kurulu Salı günü saat ’da toplanmış ve aşağıdaki kararı almıştır:

Din İstişare Kurulumuz Hilal Tespit Kriterleri çerçevesinde yapmış olduğu gözlem ve astronomi ilminin verileri mucibince Şevval Ayı Hilali’nin Salı günü görülmesinin mümkün olmadığına, buna binaen Ramazan ayının 30’a  tamamlanmasına karar vermiştir.’’

Buna göre: / yılı Şevval ayının ve Ramazan Bayramı’nın 1. günü 13 Mayıs   Perşembe günü olacaktır.

Ramazan Bayramı’nın başta İslam âlemine ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini Cenâb-ı Hak’tan diliyor; bütün kardeşlerimizin Ramazan bayramlarını   tebrik ediyoruz.

IGMG Din İstişare Kurulu (DİK) – Hilal Tespitinde Esas Olan Prensiplerimiz

Dinimizde; ramazan orucu, hac, zekât, fıtır sadakası, bayramlar ve kurban gibi, edası yıl içinde belirli vakitlere bağlanmış olan ibadetlerin zamanlarının belirlenmesinde, kamerî ay takvim sistemi esas alınmıştır. Şu âyet-i kerîme bunun delilidir: “Sana, hilal şeklinde yeni doğan ayları sorarlar. De ki: Onlar, insanlar ve özellikle hac için vakit ölçüleridir.” (Bakara suresi, )

Dinî hükümlere göre kamerî aylar, ayın kavuşum (içtima) durumundan sonra batı ufkunda görülmesi veya güneş battıktan sonra görülebilecek şekilde ufkun üstünde mevcut olduğunun kesin olarak bilinmesiyle başlar. Aynı şekilde hilalin tekrar görülmesiyle sona erer.

Ramazan ayı farz olan orucun tutulacağı aydır. Çünkü Cenâb-ı Hak Kur’an’ında: “Ramazan ayı (…) insanlar için hidayet olan ve doğru yolu ve (hak ile batılı birbirinden) ayıran apaçık belgeleri (kapsayan) Kur’an onda indirilmiştir. Öyleyse sizden kim bu aya şahid olursa artık onu oruçlu geçirsin.” (Bakara suresi, )

Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de: “Hilali görünce oruca başlayın, onu tekrar görünce bayram yapın. Eğer hilali göremezseniz Şaban ayını otuza tamamlayınız.“ (Buhârî ve Müslim) buyurmuştur.

Buradan hareketle IGMG’nin hilallerin tespitindeki usulü şu prensiplere dayanmaktadır:

IGMG’nin de aktif üyesi bulunduğu Avrupa Fetva ve Fıkhi Araştırmalar Konseyi’nin (ECFR) Mayıs tarihinde Köln Konferansında, Haziran tarihinde IGMG Genel Merkezinde yapılan toplantıda ve Avrupa Fetva ve Fıkhi Araştırmalar Konseyinin (ECFR) Recep /30 Haziran-4 Temmuz tarihinde yapılan İstanbul Toplantısında alınan kararlar çerçevesinde hilallerin tespitindeki usulümüz şudur:

1- İster çıplak gözle isterse Astronomi ilminin modern rasat metotlarıyla olsun asıl olan hilalin rü’yeti/görülmesidir.

2- Astronomların hesapla tespit ettikleri kameri aybaşlarına dinen itibar edilebilmesi için, onların bu tespitlerini hilalin güneş battıktan sonra ve görüşe mani engellerin bulunmaması halinde gözle görülebilecek şekilde, ufukta fiilen mevcut olması esasına dayandırmaları gerekir ki, bu rü’yete “hükmi rü’yet” denir.

3- Yeryüzünün herhangi bir bölgesinde hilalin rü’yetinin sabit olması yeterlidir. Yani ihtilaf-ı metalia (hilalin farklı zamanlarda farklı yerlerde görülmesine) itibar edilmez. (Bir yerde görüldüğü zaman diğer yerlerde de görülmüş kabul edilir.)

4- Hilal’in görülebilmesi için iki temel şartın gerçekleşmesi zorunludur:
a) İçtima (kavuşum)’dan sonra ay ile güneşin açısal uzaklığı 8 dereceden az olmamalıdır. Bilindiği üzere rü’yet, 7 ile 8 dereceler arasında başlamaktadır. 8 derecenin esas alınmasında, ihtiyat bakımından görüş birliğine varılmıştır.
b) Güneşin batışı anında ayın ufuktan yüksekliğinin açısal değeri, 5 dereceden az olmamalıdır. Sadece bu esasa göre normal durumlarda hilalin çıplak gözle görülebilmesi mümkündür.

Şevval ayı ne zaman bitiyor

y&#;l&#;ndan günümüze y&#;l y&#;l bütün dini günler ve hicri takvim sitemizde

YILHICRIMILADIGUN
30 Şevval 07 Nisan Çar&#;amba
29 Şevval 17 Nisan Cuma
30 Şevval 28 Nisan Pazartesi
29 Şevval 08 Mayıs Çar&#;amba
30 Şevval 20 Mayıs Cumartesi
30 Şevval 31 Mayıs Sal&#;
30 Şevval 11 Haziran Cuma
29 Şevval 21 Haziran Pazar
29 Şevval 03 Temmuz Çar&#;amba
29 Şevval 13 Temmuz Cuma
29 Şevval 23 Temmuz Pazar
30 Şevval 03 Ağustos Çar&#;amba
30 Şevval 15 Ağustos Cumartesi
30 Şevval 26 Ağustos Sal&#;
30 Şevval 06 Eylül Cuma
29 Şevval 16 Eylül Pazar
29 Şevval 27 Eylül Sal&#;
30 Şevval 08 Ekim Cuma
29 Şevval 18 Ekim Pazar
30 Şevval 29 Ekim Çar&#;amba
30 Şevval 10 Kasım Cumartesi
30 Şevval 21 Kasım Sal&#;
30 Şevval 02 Aralık Cuma
29 Şevval 12 Aralık Pazar
29 Şevval 23 Aralık Sal&#;
30 Şevval 03 Ocak Cuma
30 Şevval 14 Ocak Pazartesi
30 Şevval 25 Ocak Per&#;embe
30 Şevval 06 Şubat Pazar
29 Şevval 16 Şubat Sal&#;
30 Şevval 27 Şubat Cuma
29 Şevval 09 Mart Pazar
30 Şevval 20 Mart Çar&#;amba

Burada 33 yil yer almakta. Gecmis yillara ait hicri gunleri bakmak icin buraya tiklayiniz.






Istanbul · Ankara · izmir · Bursa · Adana · Kayseri · Antalya · Denizli
· Köln · NewYork · Viyana · Amsterdam · Londra · Toronto · Paris · Sydney · Tiran · Brüksel ·
· Saraybosna · Tiflis · Sofya · Bükre&#; · Zürih

Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayı başlangıç ve bitiş tarihleri!

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BİTİYOR?

Müslümanları ibadetlerini gerçekleştirdiği Ramazan ayından sonraki kameri ay olan Şevval'in ne zaman başlayacağı ve biteceği merak ediliyor. 13 Mayıs'ta başlayan Şevval ayının sona ereceği ayın Haziran olduğu biliniyor. Tarih yaklaşırken şevval ayı ile ilgili detaylar şöyle

ŞEVVAL NE DEMEK, ŞEVVAL AYI NEDİR?

Şevval, sözlükte "yukarı kalkmak, yükselmek; kaldırmak" anlamlarındaki şevl kökünden türemiş kamerî yılın ramazandan sonra ve zilkadeden önce gelen onuncu ayının adıdır. Bu ayın İslâm'dan önce Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde dâbir, Arab-ı âribe döneminde vâğıl (vağl) diye adlandırıldığı nakledilmektedir. Şevval adı Arab-ı müsta'ribe devrinde kullanılmaya başlanmış ve İslâmiyet'ten sonra da kullanımı devam etmiştir. Şevval kelimesinin onuncu aya ad olması değişik şekillerde açıklanmıştır. Hicri takvimin 10'uncu ayı Şevval ayıdır.

ŞEVVAL AYI BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ TARİHİ!

Şevval Ayı Ramazan Ayının bitimiyle birlikte 13 Mayıs tarihinde başlayacak ve 10 Haziran tarihine kadar devam edecek bir hicri aydır. Şevval aynı zamanda hac aylarının ilkidir. Ramazan Bayramı sevincinin tamamlanmasının ardından Şevval Ayında da bazı eftal ibadetler vardır. Ramazan Bayramı'nın birinci günü olan şevval ayının ilk gününde oruç tutmak haramdır.

İslâm tarihinde şevval ayında meydana gelen bazı olaylar şunlardır: Benî Kaynuka' Gazvesi (2/), Uhud Gazvesi (3/), Huneyn Gazvesi (8/), Tâif Gazvesi (8/), bir rivayete göre Hz. Peygamber'in oğlu İbrâhim'in vefatı (10/). Osmanlı Devleti'nde memurların tayinleri (tevcîhat) Tanzimat'tan önce şevval ayında yapıldığı için bu tayinler "şevval tevcîhatı" diye isimlendirilirdi. "Mükerrem" sıfatıyla da anılan şevval Osmanlı belgelerinde "?" kısaltmasıyla gösterilmiştir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır