böcek sokmalarına doğal çözüm / Tatilde karşılaşılan ufak sağlık sorunları için 4 doğal çözüm önerisi | Diyetkolik

Böcek Sokmalarına Doğal Çözüm

böcek sokmalarına doğal çözüm

Yaz geldi, artık daha çok açık alanda yaşıyoruz. Hem çocuklar hem de büyükler için böcek ısırmaları ve arı sokmalarında kullanılacak doğal yöntemleri merak ediyor musunuz?

Doğal Tıp Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Şaduman Karaca ile Haziran 2012 tarihinde yaptığımız radyo sohbetinde bu konuyu konuştuk. Radyo kaydını dinlemek için yukarıdaki Oynatıcı/Player butonunu tıklatın.

Böcek ısırmalarında ilk olarak ne yapmalıyız?

Herşeyden önce böcek sokmasında ilk yapılacak şey mümkün olduğunca o bölgeyi kaşımamak olmalı. Kaşırsak o bölgeyi daha çok tahriş edip iltihaplanmasına veya problemin büyümesine sebep olabiliriz.

Böcek sokmasında ilk aklımıza gelecek önlem soğutucu kompresler olmalıdır, bölgeyi soğutmak, buz koymak iyi gelir. Böylece reaksiyonun şiddetini azaltmış oluruz. Buzun çıplak cilde uygulanmamasına dikkate edilmelidir. Mutlaka bir bez sararak cilde uygulamak gerekir.

Arı sokmasında, görülebilir şekildeyse arının iğnesini çıkartmaya çalışabiliriz.

Peki “böcek” deyince ne anlamalıyız?

Küçük hayvanların hepsine “böcek” diyoruz. Ancak böceklerin bazıları oldukça tehlikeli, önce bunu ayrıştırmak gerekir. Akrep, yılan, çıyan gibi zehirli salgısı olan hayvanların ısırması halinde hiç beklemeden en yakın sağlık merkezine gitmemiz gerekir.

Elbette ki ilkyardım kurslarında anlatılan önlemler alınabilir, sokulan bölümün üst kısmı boğulur, zehirin dağılması önlenir vb. Ancak en kısa zamanda bir sağlık merkezine ulaşmak çok önemlidir. Bu durumlarda kendimiz tedavi yoluna gitmeyelim, çünkü bu durumda hayati tehlike vardır.

Sinek ve arı sokması durumunda birkaç doğal yöntemden söz edebiliriz. Ki burada önemli bir nokta var, alerjisi olan kişilerde arı sokması da hayati bir tehlike oluşturabilir. Alerjik reaksiyondan dolayı arı sokması nefes alamamaya sebep olabilir. Zaten böyle bir alerjisi olanlar, bunu genellikle bilir ve gerekli iğnelerini yanlarında bulundururlar.

Sadece alerjisi olanlar değil, aşırı hassasiyeti olanlar ve küçük çocuklarda da durum benzerdir. Çocuklar ağlar ama dertlerini anlatamaz. Ağır bir hastalık geçirirken de insanın hassasiyeti yükselir. İleri yaştaki kişilerde de hassasiyet yüksektir, ciddi sorunlar yaşanabilir.

Kaşınmayı gidermek için doğal çözümler: Lahana, kuru soğan, sirkeli tuzlu su, limon suyu, taze fesleğen

Lahananın iltihap çıkarıcı özelliği vardır. Lahana yaprağının suyunu sıkarak kullanabiliriz. Yaprağın suyu içeriden dışarıya sıvıyı çekme özelliği vardır. Masada veya uygun bir zeminde ezerek suyunu çıkarabiliriz. Ya da en kolayı ağzımızda kendi tükürüğümüzle ezeriz ve ısırılan veya sokulan bölgeye kompresleriz.

Kuru soğanı sıkarak suyunu çıkararak kullanabiliriz. Özellikle çocuklar için hızlıca çözüm üretmek gerektiğinde, soğanı enine ortadan keseriz ve bölgenin üzerinde tutarız. Soğan da lahana benzeri içindeki etken maddeler sayesinde böceğin ısırdığı bölgede bıraktığı ve reaksiyona neden olan sıvıyı dağılmadan kana karışmadan geri çeker. Bir serinlik verecektir ve iyi gelecektir. Isındığı zaman soğanı yenisi ile değiştirmeliyiz.

Sirkeli sular iyi gelir. Sirkeye tuz ekleyerek uygulayabiliriz. Tuzun sıvıyı çekme özelliği vardır. Sirke serinletir, tuz da ısırılan bölgedeki sıvıyı çeker. Pamuklu bezle uygulayıp, her 3-5 dakikada bir tekrar etmemiz gerekir. Hazırladığımız sirkeli tuzlu suyu bu arada buzdolabında tutmakta fayda var.

Limon suyu iyi gelir. Ağrıyı dindirir, bölgedeki kaşıntıyı keser ve serinletir.

Evde maya varsa, soğuk suda eritilir ve pamukla kaşınan bölgenin üzerine uygulanabilir, yine birkaç defa tekrar edilmesi gerekir.

Evde taze fesleğen varsa birkaç yaprak veya dal elimizde ezip suyunu bıraktığı anda ısırılan bölgeye uygularız.

İlgili

Editör

Sürdürülebilir yaşam için Çevre, Sağlık, Beslenme, Eğitim konularında yenilikleri, etkinlikleri, duyuruları paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Paylaşmak istediğiniz bir haberiniz varsa bize iletişim e-posta adresimiz ve sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.

Böcek Isırığına Ne İyi Gelir? Böcek Sokması Kaşıntısı Nasıl Geçer, Ne Sürülür? En Çabuk Nasıl İyileşir?

Giriş Tarihi: 21.3.2023 09:47Son Güncelleme: 21.3.2023 09:47

Bahar aylarında doğanın uyanmasın akabinde gelen yaz mevsimiyle beraber, bir çok canlı da uyanıp ekolojik dengede yerini almaktadır. Bu canlıların bir kısmı da yaz aylarında kaşıntıya sebep olan böceklerdir. Bazı böcek türleri sokma ve ısırma gibi reflekslere sahiptir, kimi böcek ısırıkları basit kaşıntı ya da kızarıklıklara sebep olurken bazıları ise ciddi müdahale gereken durumlara sebep olabilir. Peki, böcek ısırığına ne iyi gelir? Böcek sokması kaşıntısına ne iyi gelir? Bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını sizler için derleyip hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.

Böcek Isırığına Ne İyi Gelir? Böcek Sokması Kaşıntısı Nasıl Geçer, Ne Sürülür? En Çabuk Nasıl İyileşir?

Yaz mevsimlerinde çoğu kişinin başına gelen böcek ısırması ve sokması kaşıntı, kızarıklık, tahriş bazı durumlarda da ciddi komplikasyonlara ve alerjilere sebep olabilmektedir. Böcek ısırığı durumda ne yapmak gerektiğini öğrenmek, özellikle çocuk sahibi kişiler için oldukça faydalı bir eylemdir. Böcek ısırığına ne sürülür? Böcek ısırığına ne iyi gelir? İşte ayrıntılar...

BÖCEK ISIRIĞINA NE İYİ GELİR VE NE SÜRÜLÜR?

Yaz aylarında ortaya çıkan bazı böcek türlerinin ısırma ve sokma gibi tehlikeleri vardır. Bazı böcek türlerinin, akrep, çıyan, zehirli örümcek gibi ve benzeri türlerinin ısırıkları ciddi komplikasyonlara sebep olabilmektir. Bahsi geçen böceklerin ısırması ya da sokması durumda sağlık kuruluşlarına başvurmak en sıhhatli yoldur. Hafif böcek ısırmaları olarak tabir edilen durumlarda ise yapıldığı takdirde iyi gelecek bir takım yöntemler vardır, bu yönündeki şöyle sıralayabiliriz;

  • Böceğin ısırdığı bölge vakit kaybetmeden ılık su ve sabun ile güzelce yıkanmalıdır.
  • Eğer böcek ısırığı olan yer de hafif şişlik varsa soğuk ya da buzlu kompres uygulamak iyi gelecektir.
  • Bir miktar karbonat ve tuzu suyla macun haline getirip, böcek ısırığı olan bölgeye sürmek tahrişin ve acının önüne geçecektir.
  • Antiseptik özelliği bulunan nane yağını, ısırılan bölgeye sakince ve tampon hareketlerle uygulamak böcek ısırığına iyi gelen yöntemlerden biridir.
  • Antiseptik ve sivilce önleyici özleri olan çay ağacı yağını ısırılan bölgeye 1-2 damla olacak şekilde uygulamak hem şişliği almaya hem de bölgenin kaşınmasına iyi gelecektir.
  • Yarı yarıya sulandırılmış elma ya da üzüm sirkesiyle ısırılan bölgeyi temizlemek hem bölgenin şişmesini engellerken hem de oluşabilecek mikropların önüne geçecektir.
  • Her derde özellikle cilt problemlerine deva olan aloe vera böcek ısırıklarının sebep olduğu acı ve kızarıklara oldukça iyi gelir.

BÖCEK SOKMASI KAŞINTISI NASIL GEÇER?

Bazı böcek ısırması ve sokması sonucunda ciltte kaşıntılar meydana gelebilir. Bu kaşıntı ısırığın olduğu bölgede ise ısırmadan kaynaklıdır, fakat vücudun farklı yerlerinde oluşan kabartı ve kaşıntılar alerjik reaksiyon belirtileri olabilir, böyle bir durumda vakit kaybetmeden doktorunuza ya da sağlık kuruluşuna başvurmak en sağlıklı yoldur. Sadece ısırık olan bölgede oluşan kaşıntılar tehlike arz etmeyen ama kişiyi rahatsız eden bir durumdur. Bu tarz böcek sokması kaşıntılarına iyi gelen bazı yöntemleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Kaşınan bölgeyi su ve sabunla temizlemek.
  • Karbonatlı su ile kaşınan bölgeye kompres yapmak.
  • Papatya çayına pamuk batırılıp o pamukla kaşınan bölgeyi silmek.
  • Kaşınan bölgenin tahriş olmaması için sertçe kaşımamak gerekir.

ARKADAŞINA GÖNDER

Böcek Isırığına Ne İyi Gelir? Böcek Sokması Kaşıntısı Nasıl Geçer, Ne Sürülür? En Çabuk Nasıl İyileşir?

SON DAKİKA

Giriş Yap/Üye Ol

Çayır çimen mevsiminin gelmesi ile birlikte, kendimizi attığımız piknik yerleri gün sonunda bir iki hain ısırık ile kolumuzda tatlı (!) anılar bırakabiliyor. Böcek ısırığı deyip geçmeyin, kolları kızartmalar mı dersiniz, kaşıntıdan uyutmamalar mı dersiniz hepsi vuku buluveriyor birden vücudunuzda. Peki, böcek soktuktan sonra ne yapmak gerekir? Sizin için araştırdık.

Not: Tamamen doğal reçeteler olsa da olası bir alerjik reaksiyona karşı önceden doktorunuza danışınız.

1- Böcek ısırığına hızlı çözüm: Taze fesleğen. Taze fesleğen yaprağını ezin ve böcek ısırığı olan yere bastırın.

fesleğen

2- Lahana yaprağının suyunu sıkın ve böceğin soktuğu bölgeye sürün. Bu özellikle arı ve eşek arısı sokmasında zehrin dağılmasını engelliyormuş.

lahana

3- Taze maydanozu ince ince kıyın. Ardından temiz bir pamuklu beze koyun ve böcek sokmasının yaşandığı bölgenin üzerine sarın. Hızlıca fayda sağlayacaktır.

fesleğen

4- Kesilmiş kuru soğan, kısa süreli de olsa derdinize derman olabilir. Böceğin soktuğu bölgeye kuru soğanı koyun. Kaşıntısını alacaktır.

soğan

5- Böcek ısırığının yaraya dönüşmemesi, kendi tükürüğümüzde gizli! Tükürüğünüzü böceğin soktuğu yere sürün ve üzerine tuz dökün. Bu tedavi, yara oluşumunu engelleyecektir.

tuz

Umarız başınıza gelmez ama olur ya böcek sokması ile karşılaşırsanız bu reçeteler kısa süreli de olsa çözüm olabilir. Çayır çimenlerle bu aralar fazla haşır neşirseniz işin ‘iyi’ kısmından da bakalım. Bırakalım böcekleri bir kenara, piknik yapmanın güzelliklerini görelim; neşemizi bulalım.

Tatlı yiyip tatlı konuşun diye sizin için şahane piknik tatlılarıhazırladık.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası