topuk ağrısı / Topuk Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Topuk Ağrısı Neye İşarettir? - Sağlık Haberleri

Topuk Ağrısı

topuk ağrısı

Topuk Ağrısı Neden Olur? Topuk ağrısı Neyin Belirtisi ve Sebebi Nedir, Nasıl Geçer?

Topuk ağrısının en belirgin belirtisi hareket edilmediği halde topuk kemiğinde sızlamalardır. Oturduğunuz yerden kalkarken veya hareket etmiyorken sızlamaya başlar ve ağrısı aralıklarla devam eder.

Topuk ağrının nedenleri nelerdir?

Topuk ağrısının birçok nedeni olabilir. Genellikle yürüme bozuklukları topuk ağrısının başlıca nedenlerinden olarak bilinmektedir. Koşma veya atlama gibi hareketler yapılmış olması da topuk ağrısına neden olmaktadır.

Topuk zarı hastalığı ağrının nedenleri arasındadır

Topuk ağrsının en sık rastlanan nedeni topuk zarı hastalığıdır. Ayak tabanında yer alan topuğu ayağın ön tarafına bağlayan esnek doku bandının iltihaplanması, zarar görmesi topuk ağrılarına neden olmaktadır.

Fazla kilo topuk ağrısına neden olur

Fazla kilolu kişilerde, obezlerde, hamileliğin son dönemlerinde topuk ağrıları görülmekteedir. Bu ağrı kiloya bağlı olup acağın kaldıramayacağı ağırdıktan kaynaklandığı ve tekrarlayan topuk ağrılarına neden olduğu bilinmektedir.

Topuk dikeni nedir? Ağrı yapar mı?

Topuk dikeni, topuk ağrılarının baş belirtisi olarak bilinmektedir. Topuk kemiğinin altında kemiğe benzer bir çıkıntı oluşmasına topuk dikeni denir. Röntgende de görülen, bu kemiğe benzer çıkıntının aslında kemik büyümesi ile ilgisi yoktur. Topuk dikeni, ayaktaki kas ve bağların zorlanmasına, yıpranmasına bağlı olarak topuk kemiğinin alt kısmında, kalsiyum birikintilerinin toplanmasıyla oluşur.

Topuk ağrısının diğer nedenleri nelerdir?

- İltihaplı eklem romatizması ve gut hastalığı

- Eklemlerde kesecik iltihabı

- Yaralanmalar

Topuk ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Topuk ağrısı tedavisinde genellikle topuk germe egzersizleri ve ağrı kesiciler gibi birkaç yöntem birlikte uygulanır. Böylelikle hem ağrının önüne geçilir hem de iyileşme süreci hızlanır. Çoğu hastada topuk ağrısı bir yılı geçmeden iyileşir. Cerrahi müdahaleye nadiren başvurulması gerekir.

- Topuk ağrılarında ayağı dinlendirmek oldukça önemlidir. Uzun mesafe yürümemek, uzun süre ayakta kalmamak gibi önlemler alınabilir. Mümkün olduğunca topuk kullanılmamalıdır.

- Ayakkabı seçimine dikkat edilmelidir. İdeal olanı ayak tabanına destek sağlayan, topuğu rahat ettiren ayakkabılar seçmek önemlidir.

- Her gün 15 – 20 dakika gün içerisinde 3 kez topuğunuza bir buz torbası ile kompres yapabilirsiniz.

Topuk ağrısı Nedenleri

Topuk ağrısı ayağın topuk kısmında hissedilen bir ağrı çeşididir. Hastalığın yerine göre topuk altında, arkasında veya yanlarında hissedilebilir. Bazı hastalıklarda sabah, bazı hastalıklarda akşama doğru artış gösterir, bazen sadece üzerine basıp yüründüğünde ağrı varken bazen de sadece istirahat halinde ortaya çıkabilir.

Halk arasında topuk ağrısı denilince topuk dikeni hastalığı en sıklıkla akla gelmekle beraber, ağrının topuk dikeni dışında da birçok sebebi vardır.

Erişkinlerde Topuk Ağrısı Nedenleri:

1-Topuk Dikeni (Epin Kalkaneit)

2-Plantar Fasiit

3-Aşil tendiniti

4-Retrokalkaneal Bursit

5-Haglund Hastalığı

6- Sinir Sıkışması (Tarsal Tünel Sendromu)

6- Kalkaneus(topuk) Kemik Kisti

7- Siğilller

8- İyi huylu ve kötü huylu kemik tümörleri

9- Kemik enfeksiyonları(osteomiyelit)

Bacak kemiklerinde dizilim bozukluğuna bağlı yanlış basma

Topuk yağ dokusunun incelmesi

Bel fıtığı

Stres kırığı

Kemik iliği ödemi

Kalkaneus(topuk) kemiği travmatik kırığı

Stres kırığı

Topuk Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?

Topuk ağrısı tanısı anamnez, fizik muayene ve görüntüleme (röntgen-BT-MR vb) yöntemlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda konulur. Yukarıda sayılan ağrı nedenleri bazen tek başına bazen de birden fazla hastalık ile birlikte görülebilir.

Topuk Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Topuk ağrısının tek bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavi tanıya göre değişir. Bazen ameliyat birinci seçenek iken( Kemik tümörü gibi) bazen de ameliyatın tedavide yeri yoktur. Bu nedenle kesin tanı konulduktan sonra tedaviye karar verilmesi gerekir.

Topuk ağrısı tedavisinde tanı konulduktan sonra eğer derhal cerrahi tedavi düşünülmüyor ise ilaç tedavisi (antienflamatuvar ilaçlar) bazen tek başına bazen de özel tabanlık ve ayakkabılar ile birlikte uygulanabilir. Sonraki aşamada fizik tedavi yöntemleri ve iğne tedavisi yöntemleri kullanılmaktadır.

Bazı hastalıklarda ilaç tedavisinin başarısının az olması nedeni ile İğne tedavisi yöntemleri son yıllarda oldukça ön plana çıkmıştır.

Topuk Ağrısında iğne tedavisi

Topuk ağrısında topuk dikeni-tendinit-fasiit-bursit- sinir sıkışması gibi durumlarda uzun yıllardır Kortizon enjeksiyonu tedavisi kullanılmaktadır. Doğru zamanda doğru yere uygulanırsa oldukça etkili bir tedavi yöntemi olup, bunun yanında PRP( zenginleştirilmiş plazma) tedavisi de son yıllarda birçok topuk ağrısı tedavisinde başarılı şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle topuk dikeni tedavisinde son yıllarda yeni bir tedavi yöntemi daha kullanılmaya başlanmıştır. Diğer konvansiyonel tedavilerden fayda görmeyen hastalarda tercih edilen bu yöntem; 

Radiofrekenas tekniği ile; topuğa gelen ağrı sinirinin ısı yardımı ile körleştirilmesi ilkesine dayanır. Diğerlerine göre çok yeni bir yöntem olan bu tedavi diğer tedavi seçeneklerinden fayda görmeyen hastalarda uygulanan başarılı bir tekniktir.

Topuk Dikeni Ağrısında Radiofrekans yöntemi

İlaç-tabanlık ve fizik tedavi gibi yöntemlerden fayda görmeyen hastalarda uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem ile; topuk bölgesine ağrı duyusu taşıyan sinirin özel üretilmiş cihaza bağlı özel bir iğne ile bulunarak sinir etrafına 42 derecelik ısı enerjisi verme prensibine dayanır. Bu işlem Skopi cihazı altında lokal anestezi ile yapılmaktadır. Bu işlem sırasında hasta uyanıktır ve işlemden dolayı ağrı hissedilmez.

Topuk ağrısı Nedenleri
Topuk ağrısı Nedenleri

Ayak Bileği ve Topuk Ağrısı Neden Olur?

Spor Fitness

Ayak bileği, vücudunuzdaki en ilginç, en fazla ağırlık taşıyan eklemidir. Kemik, kıkırdak, sinovyal sıvı ve bağlardan oluşan karmaşık bir yapısı vardır. Eklem içinde bulunan sağlıklı sinovyal sıvı ve kıkırdak bir yastık ve kayma yüzeyi görevi görür.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu ayak bileği ve topuk ağrıları hakkında bilgiler verdi.

1Yaygın sebepler

Yaygın sebepler

Artrit gibi enflamatuar durumlar, yaşlanma ve osteoartroz gibi dejeneratif durumlar, kıkırdak yüzeyini bozar ve sinovyal sıvının kalitesini değiştirebilir.

Topuk ağrısına neden olan durumlar genellikle iki ana kategoriye ayrılır: topuğun altındaki ağrı ve topuğun arkasındaki ağrı.

2Topuk altında ağrı

Topuk altında ağrı

Topuğun altında ağrı varsa, ayağının altındaki dokuları zedeleyen durumlar vardır.

Plantar Fasiit

Topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biri plantar fasiittir. Bu, topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan doku bandının yangılanmasından kaynaklanır. Plantar fasiit nedeniyle ağrı, topukta veya ayak tabanı kemerinde hissedilir ve genellikle sabahları daha kötüdür. Yataktan kalkıldığında ilk adım genellikle en ağrılı adımdır. Plantar fasiitin yaygın nedenleri arasında aşırı fiziksel aktivite bulunur; beton veya sert yüzeylerde uzun süre ayakta kalmak; düz tabanlık gibi hatalı ayak mekaniği; sert ve kısa baldır kasları; aşırı kilo; ve uygun olmayanayakkabılar. Uzun mesafe koşucularında yaygın olarak görülen bir durumdur, ancak genel popülasyonda da oldukça yaygındır.

3Topuk dikeni

Topuk dikeni

Plantar fasiit uzun süre devam ettiğinde, fasiyanın topuk kemiğine yapıştığı yerde bir topuk dikeni (kalsiyum birikimi) oluşabilir. Topuk dikeni olması ağrıya sebep olmayabilir ve ameliyat gereksizdir.

Taş çürükleri

Kaya veya taş gibi sert bir nesneye bastığınız zaman, topuğunuzun altındaki yağ yastığını çürütebilirsiniz. Renk değişikliği görünebilir veya görünmeyebilir. Ağrı istirahatle yavaş yavaş kaybolur.

4Topukta ağrı

Topukta ağrı

Topuğun arkasında ağrı varsa, bunun nedeni Aşil tendonunun topuk kemiği ile birleştiği bölgenin iltihaplanması olabilir. Bu durum, topuğu çok fazla sürten, sıkıştıran ayakkabılar nedeniyle olabilir. Bu ağrı tipik olarak zamanla yavaş yavaş gelişir ve bu süreçte cilt kalınlaşır, kırmızılaşır ve şişer (Haglund hastalığı).

5Retrokalkaneal bursit

Retrokalkaneal bursit

Bursa, içi sıvı dolu olan veya olmayan keseciklerdir. Kaslar / tendonlar kemiklerin üzerinden geçtiğinde yağlayıcı ve temas yüzeyini yumuşatıcı olarak görev görürler. Bursalar, ayak bileği dahil olmak üzere vücudun büyük eklemlerinin etrafında bulunur.

Ayak bileğinin arkasında, topuk tarafından bulunan bursa retrokalkaneal bursa olarak adlandırılır. Ayak bileğinin tekrarlanan / aşırı kullanımı bursa'nın iltihaplanmasına neden olarak retrokalkaneal bursit adı verilen bu duruma yol açabilir.

6Retrokalkaneal bursitin en yaygın semptomları şunlardır;

Retrokalkaneal bursitin en yaygın semptomları şunlardır;

*Topukta ağrı, özellikle yürüme, koşma veya topuğa dokunma ile

* Parmak uçları üzerinde dururken artan ağrı

* Topuğun arkasında kırmızı, sıcak cilt

7Aşil tendonu hastalıkları;

Aşil tendonu hastalıkları;

Aşil tendonu baldır kasını topuğa bağlar. Bu tendon yürümek, koşmak ve atlamak için kullanılır. Aşil tendiniti, bu tendonun ayağın aşırı kullanımı nedeniyle iltihaplandığı bir durumdur. Bu durum 35 yaşın altındaki insanlarda yaygındır ve sıklıkla koşucular ve diğer sporcularda görülür.

8

Semptomlar topukta ve yürürken veya koşarken tendon boyunca ağrıyı içerir. Tendona dokunmak ve/veya ayak bileğinin hareket etmesi ağrı verici olabilir. Topuk arkası şişebilir ve ayak parmakları ucunda dururken ağrı yaşayabilirsiniz.

9Aşil tendiniti aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir;

Aşil tendiniti aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir;

• Fiziksel aktivitede ani artış

• Sert yüzeylerde çalışma

• Aşırı çalışma

• Aşırı atlama (örneğin basketbol oynarken)

• Uygun olmayan ayakkabılar giymek

10Ayak bileği burkulmaları

Ayak bileği burkulmaları

Ayak bileği burkulması, bacağın kemiklerini saran ve ayağa bağlayan bağların yaralanmalarıdır. Yaralanma tipik olarak ayak bileğinizi yanlışlıkla garip bir şekilde yere bastığınızda ortaya çıkar. Bu, ayak bileği kemiklerinizi ve eklemlerinizi bir arada tutan bağları gerebilir veya yırtabilir.

Fotoğraflar: İstock, İngimage

Sık Görülen Topuk Ağrısı Nedeni: Topuk Dikeni

tt

Topuk Dikeni Nedir?

Plantar fasiit; yani bilinen adıyla topuk dikeni, topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Topuk dikeni adı topuk ağrısı olan hastaların bazılarının çekilen röntgen filmlerinde topuk kemiğinin alt kısmında sivri dikensi bir kemik çıkıntı saptandığı için kullanılmaktadır. Aslında topuk ağrısını yapan bu sivri kemik çıkıntısı değildir. Topuk ağrısına yol açan sorun bu dikensi kemik çıkıntısının hemen alt tarafında bulunan plantar fasya (ayak taban zarı) denilen yapı ile ilgili ilgilidir.

Plantar fasya, ayak kemerini destekleyerek yürümeye yardımcı olan önemli bir dokudur. Topuk dikeni olarak tanımlanan bu hastalardaki ağrı, ayağın altında bulunan ve topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan kalın bir doku bandı olan plantar fasyanın zorlanması ve inflamasyonu sonucu meydana gelir. Tıbbi adı plantar fasiit olan bu durumdaki kişilerin ayak filmlerinde sivri dikensi çıkıntı olsa da olmasa da, genel olarak bu tip topuk ağrısına topuk dikeni denilir.

tt

 

Ayak tabanındaki plantar fasya bağları, günlük yaşamda çok fazla aşınma ve yıpranmaya maruz kalır. Ayaklara çok fazla baskı uygulandığında, plantar fasya iltihaplanarak topukağrısı ve sertliği ile kendini gösteren topuk dikenine neden olur.

 

 

 

Topuk dikeni, koşucularda daha yaygın görülen bir durumdur. Fazla kilolu ve yetersiz iç desteğe sahip ayakkabı giyen kişilerde de topuk dikeni görülme riski vardır. Genellikle sabah yataktan kalkıp atılan ilk adımlarda, ayak tabanında batma hissiyle birlikte ağrı meydana gelir. Topuk dikeni ağrısı, ayağa kalktıkça ve hareket ettikçe azalır, ancak uzun süre ayakta durduktan sonra veya uzun süre oturup tekrar ayağa kalktığınızda topuk ağrısı geri gelebilir.

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Topuk dikeni, tipik olarak ayağın altında topuğa yakın bir bölgede batma hissi veren topuk ağrısına neden olur. Genellikle hastalar bu ağrıyı, bıçak batması hissi olarak tanımlar. Topuk dikeni ağrısı, genellikle uyandıktan sonraki ilk birkaç adımda en kötü haldedir. Topuk dikeninin neden olduğu topuk ağrısı zamanla ve yavaş yavaş gelişir. Hissedilen topuk dikeni ağrısı, donuk veya keskin olabilir. Topuk dikeni, genellikle sadece bir ayağı etkiler, ancak her iki ayağı da etkileyebilir. Uzun süreli aktiviteden sonra, artan tahriş veya iltihaplanma nedeniyle ağrı daha kötü hale gelebilir.

tt

Topuk dikeni belirtileri;

&#; Sabah atılan ilk adımda topukta keskin bir batma hissi,

&#; Gün içinde topukta kesik kesik ağrı oluşması,

&#; Topuk bölgesinin şişlik ve hassasiyet

&#; Çıplak ayak yere basıp, yürüyememek

&#; Uzun süre ayakta kalınca artan topuk ağrısı

&#; Topuk ağrısı nedeniyle yürümekte zorluk

 

Topuk Dikeni Nedenleri ve Risk Faktörleri

Pek çok topuk dikeninin nedeni belirsizdir, fakat ayak tabanı üzerindeki gerginlik ve stres artarsa, plantar fasya üzerinde küçük yırtıklar oluşabilir ve iltihaplanma meydana gelebilir. Topuk dikeni, kesin bir neden olmadan meydana gelse bile, bazı faktörler topuk dikeni riskini artırabilir;

-Yaş: 40 ile 70 yaşları arasında, aktif olarak çalışan erkekler ve kadınlar, topuk dikeni gelişimi için en yüksek risk altındadır. Ayrıca, topuk dikeni kadınlarda erkeklerden biraz daha yaygın görülür. Hamileler, özellikle gebeliğin son dönemlerinde sıklıkla topuk dikeni ağrısı yaşayabilir.

-Ayak anatomisi: Düz tabanlık ve anormal bir yürümeye sahip olmak, topuğa daha fazla baskı uygulanmasına neden olabilir. Baldır kaslarını topuğa bağlayan tendonlar olan aşil tendonları, topuk dikeni ağrısına neden olabilir. Sadece yumuşak tabanlı ve zayıf desteğe sahip ayakkabılar giymek de topuk dikenine neden olabilir.

&#; Obezite: Fazla kilo, ayak tabanı üzerinde fazlaca stres yaratır. Topuk bölgesinde oluşan bu stres ve baskı, topuk ağrısı ve topuk dikeni oluşma riskini arttırır.

&#; Fazla ayakta durma gerektiren meslekler: Fabrika çalışanları, öğretmenler ve çalışma saatlerinin çoğunu sert yüzeylerde yürüyerek veya ayakta geçiren insanlar, daha fazla topuk dikeni riskine sahiptir.

&#; Bazı egzersiz türleri: Uzun mesafeli koşu, bale ve aerobik dans gibi topuğa çok fazla baskı uygulayan sportif aktiviteler, topuk dikeni gelişme riskini arttırabilir.

Çocuklarda Topuk Dikeni Görülür mü?

tt

 

Yetişkinler gibi çocuklar da, ayak tabanındaki bağların aşırı kullanımından veya desteksiz ayakkabılar giymekten kaynaklanan plantar fasiit gelişebilir. Meydana gelen bu topuk ağrısını azaltmak için çocuğunuzun topuğuna soğuk tedavi uygulayabilirsiniz. Topuk bölgesine masaj yapmak da iyileşmeye yardımcı olabilir.

 

 

Çocuğunuzun dinlendiğinden ve iyileşmesine yardımcı olmak için uzun süre koşmaktan, zıplamaktan ve ayakta durmaktan kaçındığından emin olun. Çocuğunuz normal aktivitelerine döndüğünde, topuk ağrılarının geri gelmemesi için ısınma egzersizleri ve esneme hareketleri yapmaları gerektiğini hatırlatın. Çocuklarda görülen topukağrısı, aşil tendinit veya kırık , büyüme kıkırdak bozukluğu gibi farklı durumlar nedeni ile meydana gelebilir. Bu yüzden çocuklarda topuk ağrısı ve üstüne basmakta zorluk gibi bir belirti fark edildiğinde, mutlaka doktora danışılması gerekir.

Topuk Dikeni Nasıl Teşhis Edilir?

Topuk dikeni, tıbbi geçmişe ve fiziksel muayeneye göre teşhis edilir. Muayene sırasında doktorunuz ayağınızdaki hassasiyet alanlarını kontrol eder. Ayak röntgen ve ultrasonu çekilebilir. Stres kırığı ya da başka bir sorunun topuk ağrısına neden olup olmadığından emin olmak için, MR-manyetik rezonans görüntüleme tetkiki yapılabilir.

tt

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeni olan çoğu insan; dinlenme, ağrılı bölgeye soğuk tedavisi uygulama, gerdirme egzersizleri, atel kullanımı ve ilaçlardan oluşan tedaviler ile birkaç ay içinde iyileşir. Ağrı hafiflemezse, doğrudan topuk bölgesindeki bağın hasarlı kısmına steroid enjeksiyonu uygulanabilir. Enjeksiyonlar, topuk dikenini tamamen iyileştirmez, ancak ay boyunca ağrıyı hafifletebilirler. Ayak tabanı altındaki kasları zayıflatabileceği ve muhtemelen yırtılmasına neden olabileceği için birden fazla kortizon enjeksiyonu önerilmez. Aynı zamanda, doku iyileşmesini desteklemek için hastanın kendi kanından elde edilen TZP yani trombosit açısından zengin plazma enjeksiyon tedavisi önerilebilir. Özellikle ultrason eşliğinde yapılan TZP enjeksiyonu ile plantar fasyadaki hasarlı alan görülerek direk oraya müdahale edildiğinden, daha olumlu sonuçlar elde edilebilir.

Fizik tedavi, topuk dikenitedavisinin önemli bir parçasıdır. Fizik tedavi ile ayak tabanındaki kasların ve aşil tendonların güçlenmesi sağlanır. Alt bacak kaslarını güçlendirmek için uygulanan fizik tedaviler ise yürüyüşü dengeler ve ayak tabanındaki baskıyı azaltmaya yardımcı olur.

tt

 

Uygulanabilecek diğer bir topuk dikenitedavisi ise ESWT ekstrakorporeal şok dalgasıdır.

Bu tedavide, iyileşmeyi uyarmak için ses dalgaları topuğun ağrıyan bölgesine yönlendirilir. Bir seans 5 dakika kadar sürer, hastaların durumuna göre seans uygulanabilir.

 

 

Ayrıca doktorunuz, gece uyurken baldırınızı ve ayak kemerini geren bir atel takmanızı tavsiye edebilir. Böylece sabah kalkınca üzerine basma zorluğu da azalmaya başlar.

Vücudunuza yüklenen basıncı ayaklara daha eşit bir şekilde dağıtmaya yardımcı olmak için hazır veya özel olarak oluşturulan tabanlık veya topuk ortezleri de topuk dikenitedavisinde kullanılabilir.

Uygulanan cerrahi dışı topuk dikeni tedavileri ile sonuç alınamazsa, düşünülmesi gereken sonraki seçenek ameliyattır.

Topuk Dikeni Ameliyatı

Topuk dikeni ameliyatı, sadece ağrının şiddetli olduğu veya 6 ile 12 aydan fazla sürdüğü durumlarda yapılır. Topuk dikeni ameliyatındaayak tabanındaki bağları gevşetmek için, topuk kemiğinden plantar fasya dokusu kısmen ayrılır. Bu işlemle birlikte gerginlik azalmış olur, ancak ayak kemeri zayıflayabilir ve işlevini kaybedebilir. Cerrahi tedavi aynı zamanda, kronik ağrı ve sinir hasarına neden olabilir, bu nedenle diğer topuk dikeni tedavi seçenekleri denendikten sonra ameliyata karar verilir.

Topuk dikeni ameliyatı; açık ya da kapalı ameliyat olarak uygulanabilir. Kapalı cerrahi geçiren hastalar, ameliyattan hemen sonra minimum ağırlık taşıma aktivitelerine başlayabilir ve ayaklarına doğru şekilde uyum sağlayan normal ayakkabılar giyebilir. Çoğu insan ameliyattan sonraki üç ile altı hafta içinde normal aktivite düzeyine dönebilir.

tt

 

Açık cerrahi geçiren hastalar, vücut ağırlıklarını ayaklardan uzak tutmak ve dokuların düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlamak için ameliyattan sonra iki ile üç hafta boyunca bot şeklinde ortez giymelidir.

 

 

 

Topuk Dikeni Ağrısını Azaltmak İçin Öneriler

tt

Nazikçe yapılan germe ve esneklik egzersizleri, topuk dikeni ağrısını hafifletmeye ve hatta önlemeye yardımcı olabilir. Baldır ve ayak tabanı kaslarını germek, kasları gevşetmeye ve topukağrısını azaltmaya yardımcı olur. Ağrının geri gelmesini önlemek için, egzersizlere başlamadan önce mutlaka germe egzersizi yapmayı unutmayın.

Topuk ağrısının şiddetli olduğu dönemlerde, koşu gibi belirli aktivitelere ara vermek önemlidir. Yüzme ve diğer düşük etkili aktiviteler, topukdikeni ağrısını kötüleştirmeden egzersiz yapmanızı sağlayabilir.

Topuk dikeni ağrısını azaltmak için aşağıdaki kişisel bakım ipuçlarını deneyebilirsiniz;

  • Sağlıklı kilonuzu koruyun. Vücut ağırlığı ne kadar fazla ise topuklara uygulanan baskı da o kadar artar.
  • Destekleyici ayakkabılar seçin. Düşük ile orta topuklu, kalın tabana ve iyi kavis desteğine sahip ayakkabılar tercih edin. Çıplak ayakla yürümeyin.
  • Spor aktivitelerinizi değiştirin. Yürümek veya koşmak yerine yüzme veya bisiklete binme gibi düşük etkili sporlar yapmayı deneyin.
  • Ağrılı bölgeye soğuk uygulayın. Ağrılı bölgenin üzerine günde üç veya dört kez, 15 dakika boyunca bezle kaplı bir buz torbası tutun. Soğuk tedavisi, ağrıyı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Beslenmeye dikkat edin. Topuk dikenini iyileştirmek veya önlemek için beslenmenin etkisi konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da C vitamini, çinko, glukozamin, bromelain ve balık yağı gibi takviyeleri almak doku onarımı ve iyileşmesine yardımcı olabilir. Takviye kullanımından önce mutlaka doktorunuza danışın.

Topuğunuzda, sabah erken saatlerde veya bir süre oturduktan sonra daha kötü hissettiğiniz keskin bir ağrı yaşıyorsanız bu belirtiler topuk dikenini işaret edebilir. Topuk dikenini görmezden gelmek, hareketlerinizi engelleyebilecek kronik topukağrısına neden olabilir. Topuk dikeni, genellikle uygun tedavi ile birkaç ay içinde iyileşir ve nadiren ameliyat gerektirir.

Kemik, kas ve eklem sağlığınızla ilgili yakınmalarınız varsa, Turan&Turan Kemik Kas Eklem Sağlığı merkezimize ulaşabilirsiniz.  İletişim için lütfen tıklayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası