omikron kaç gün sürer / Omicron varyantı kaç gün sürer? Omicron belirtileri nelerdir? - Son Dakika Haberleri

Omikron Kaç Gün Sürer

omikron kaç gün sürer

Omicron varyantının belirtileri nelerdir, semptomlar kaç gün sürer, ölüm oranı düşük mü? Omicron'u diğer varyantlardan ayıran belirtileri nelerdir?

Giriş Tarihi: 11.01.2022 07:13 Güncelleme Tarihi: 11.01.2022 07:13

Yayılımı hızla devam eden omicron varyantı belirtileri, gündemde yer almaya devam ediyor. Son dönemde günlük vaka sayısı verilerinde de rekor seviyede artış görülürken öte yandan "Omicron varyantı belirtileri nelerdir, kaç gün sürer, ölüm oranı düşük mü?" soruları yanıt aramaya başladı. Diğer varyantlara oranla ölüm oranının düşük olduğu savunulan bu virüs kişilerde soğuk algınlığı, nezle gibi belirtilere yol açıyor. Peki, Omicron varyantı belirtileri nelerdir, kaç gün sürer, ölüm oranı düşük mü? İşte tüm detaylar...

Omicron varyantı belirtileri nelerdir, kaç gün sürer, ölüm oranı düşük mü? Omicron varyantının diğer varyantlardan farkı nedir? İşte belirtileri!
Omicron varyantı belirtileri nelerdir, kaç gün sürer, ölüm oranı düşük mü? Omicron varyantının diğer varyantlardan farkı nedir? İşte belirtileri!
Omicron varyantı belirtileri nelerdir, kaç gün sürer, ölüm oranı düşük mü? Omicron varyantının diğer varyantlardan farkı nedir? İşte belirtileri!
Omicron varyantı belirtileri nelerdir, kaç gün sürer, ölüm oranı düşük mü? Omicron varyantının diğer varyantlardan farkı nedir? İşte belirtileri!
Omicron varyantı belirtileri nelerdir, kaç gün sürer, ölüm oranı düşük mü? Omicron varyantının diğer varyantlardan farkı nedir? İşte belirtileri!
SON DAKİKA

Omicron için yedi günlük izolasyon yeterli mi?

Koronavirüs ile mücadelenin üçüncü yılına girilirken, Omicron varyantı nedeniyle tüm dünyada vaka sayılarında rekor artışlar yaşanıyor.

Türkiye'de de vakalar 70 bin sınırına dayanmış durumda.

Araştırmalar Omicron varyantının yol açtığı Covid-19'un, özellikle aşılanmış kişilerde çok şiddetli olmadığını gösteriyor. Ancak bu varyantın bulaşıcılık oranının daha yüksek olduğu da dikkat çekilen bir husus.

Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kalabalık ve uzun süreli toplantıların bulaşmayı artırdığı uyarısında bulundu.

Öte yandan, Bilim Kurulu son toplantısında hastalığa yakalanan kişiler için izolasyon süresini yedi güne indirdi. Dünyada da izolasyon süresinin azaltılmasına ilişkin benzer örnekler bulunuyor.

Yedi günlük izolasyon yeterli mi?

Peki yedi gün Omicron varyantı için uygun izolasyon bir süresi mi?

DW Türkçe'ye konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nasır Nesanır, izolasyon süresinin kısaltılmasının doğru bir karar olduğunu belirtiyor. Nesanır, şöyle konuşuyor:

"Elimizdeki veriler Omicron'da bulaşıcılığın belirtiler başladıktan iki gün önce ve üç gün sonra olduğunu gösteriyor. Buna dayanarak pozitif vakada izolasyon süresinin yedi güne indirilmesi doğru bir yaklaşım tarzı."

Dr. Nasır Nesanır, izolasyon süresinin kısaltılmasının doğru bir karar olduğunu belirtiyor

Bu noktada uzmanların dikkat çektiği husus "optimal dengenin" yakalanması. Yani hem izolasyon süresini gerektiğinden uzun tutmamak ve toplumu yormamak, hem de bulaşın daha da artmasına yol açmamak gerekiyor.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, DW Türkçe'ye açıklamasında, izolasyon sürelerinin uzaması ya da kısalması gibi kararların eldeki verilere ve bilimsel araştırmalara göre alındığını belirterek, şunları söylüyor:

"Geldiğimiz noktada Omicron varyantının kuluçka süresinin biraz daha kısa sürdüğüne dair ciddi raporlar var. Daha önceki varyantlara göre semptomlar genelde bir iki gün içerisinde ortaya çıkıyor. Bulaştırıcılık süresi de genelde bir hafta, optimal bir süre gibi görünüyor."

İzolasyondan sonra hala pozitif çıkılabilir mi?

Ancak bazı durumlarda yedi günlük izolasyon süresi bitiminde yaptırdığı testte hâlâ pozitif çıkanların bulunması da kafaları karıştırmış durumda.

Müzisyen ve eski gazeteci Şafak Ongan da ailecek buna benzer bir durumu yaşayan isimlerden. DW'nin ulaştığı Ongan, kızının Covid-19 nedeniyle izolasyonu sürdüğü sırada Bilim Kurulu'nun son kararıyla bu süre yedi güne indirilince yeni bir test yaptırdıklarını ve yeniden pozitif çıktığını anlatıyor.

Bu durumu sosyal medya hesabından paylaşması üzerine Sağlık Bakanlığı yetkililerinin kendisine ulaştığını söyleyen Ongan, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"Kızım iki aşılıydı ve evde hafif geçirdi. Okula gönderip gönderemeyeceğimiz aşamasında, risk almamak için yeniden test yaptırdık ve pozitif çıktı. Ben bunu sosyal medyada yazınca Bakanlık'tan aradılar ve 6,5 gün sonra virüsün bulaş özelliğini kaybettiğini aktardılar."

Uzmanlar bu durumun yaşanabileceğini ve sadece Omicron varyantına özgü olmadığını belirtiyor.

TTB'den Nesanır, bunu şöyle açıklıyor:

"Daha önce Delta varyantlarında da 10'uncu veya 14'üncü gün sonunda da pozitif çıkanlar olabiliyordu. Ama virüsün kendisi yoktur, RNA'sı kalmış olabilir. O zaman testiniz yine pozitif çıkabilir, bunu baz almamak gerek. Yedi gün sonunda kişide eğer bir belirti yoksa izolasyon sonlandırılabilir. Ama eğer belirti varsa izolasyon süresinin uzatılması gerekir."

Optimal süre yedi gün

Prof. Dr. Özlü de bir hafta, 10 gün, hatta 21 gün gibi uzun sürelerde PCR testi pozitif kalan kişilerin olabildiğini söyleyerek, ancak bu durumların istisna olduğunu belirtiyor.

"Karar alınırken optimal süreyi hesaplamak zorundasınız" diyen Özlü, aşılanmanın yaygınlaşmasıyla bulaştırıcılığın da azaldığını, yapılan araştırmalara göre aşılanan kişilerde virüs yükünün daha hızlı azaldığını kaydediyor.

Özlü, dünyanın pek çok ülkesinde karantina ve izolasyon sürelerinde indirime gidildiğini belirterek, "Optimum sürenin altında negatife dönenler ya da bu sürenin üstünde pozitif olmaya devam edenler olabiliyor. Ama optimal karar noktası yedi gündür" diyor.

Uzmanlar aşıların Omicron varyantı için de bulaştırıcılığı azaltmasının yanı sıra özellikle hastalığın hafif atlatılmasında etkili olduğu konusunda aynı görüşü paylaşıyor.

Gülsen Solaker

© Deutsche Welle Türkçe

 

Bize yazın

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası