ibrahim saraçoğlu karında şişkinlik / Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? 🌼 10 Etkili Yöntem • İlaçsız Yaşıyoruz

Ibrahim Saraçoğlu Karında Şişkinlik

ibrahim saraçoğlu karında şişkinlik

İbrahim Saraçoğlu önerdi Gaz sancısını yok eden çekirdek

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ödem ve gaz sancısı için çay önerisinde bulundu. Yazın çok yediğimiz kiraz saplarını ve çekirdeklerini sakın atmayın. İşte Saraçoğlu'nun ödem için önerdiği çay tarifi…

Ödem için çay tarifi arayanlara Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun kiraz sapı çayı tarifini derledik. Kiraz yerken saplarının ve çekirdeklerinin değerlendirebileceğini belirten İbrahim Saraçoğlu, bu çayın hem faydasını hem de yapılışını sosyal medyada takipçileriyle paylaştı.

GÖLGEDE AÇIK HAVADA KURUTULAN KİRAZ SAPI ÇAYININ FAYDALARI

Ödem atar

Regl dönemindeki ödemi önler

Rezidiüel idrarı azaltır ve damlatma problemini önler

KİRAZ ÇEKİRDEKLERİ NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

Kiraz çekirdekleri kurutularak iki avuç içi büyüklüğünde bez torbanın içine konulur. 50 dereceye kadar fırında dakika bekletilir.

Gaz sancısı çeken bebeklerin karın bölgesine konulur. Böylece bebekler terlemeden gaz sancısından kurtulur.

GAZ SANCISI NEDEN OLUR?

Gaz sancısı, genellikle bağırsaklarda biriken gazın neden olduğu bir rahatsızlıktır. Bağırsaklardaki gaz, çoğunlukla yediğimiz ve içtiğimiz gıdaların sindirimi sırasında oluşur. Bu gazlar, bağırsaklarda birikerek şişkinlik, ağrı ve rahatsızlık hissi oluşturabilir.

Gaz sancısına neden olan diğer faktörler arasında şunlar yer alabilir:

1. Hızlı yemek yeme: Hızlı yemek yemek, ağızda daha fazla hava yutulmasına neden olabilir ve bu da gaz sancısına yol açabilir.

2. Laktoz intoleransı: Laktoz intoleransı olan kişiler, süt ürünleri tükettiklerinde gaz sancısı yaşayabilirler.

3. Gluten intoleransı: Gluten intoleransı olan kişiler, buğday, arpa ve çavdar gibi tahılları tükettiklerinde gaz sancısı yaşayabilirler.

4. Fazla lif tüketimi: Fazla lif tüketmek, bağırsaklarda gaz oluşumuna neden olabilir.

5. Stres: Stres, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir ve gaz sancısına yol açabilir.

6. Antibiyotik kullanımı: Antibiyotikler, bağırsak florasını değiştirerek gaz sancısına neden olabilir.

7. Hormonal değişiklikler: Hormonal değişiklikler, özellikle adet döneminde kadınlarda gaz sancısına neden olabilir.

Gaz sancısı genellikle zararsızdır ve kendiliğinden geçer. Ancak, şiddetli ve sürekli olarak devam eden gaz sancıları varsa veya diğer semptomlar da varsa (örneğin, kanlı dışkılama veya kilo kaybı gibi), doktorunuza başvurmanız önerilir.

Derleme: seafoodplus.info 


Mide hazımsızlığına ne iyi gelir, şişkinlik nasıl geçer? Midede hazımsızlık neden olur, evde doğal ve bitkisel tedavi ile nasıl geçer?

Herkes hayat&#;n&#;n bir döneminde haz&#;ms&#;zl&#;k gibi mide sorunlar&#;yla kar&#;&#;la&#;abilir.T&#;pta dispepsi olarak bilinen haz&#;ms&#;zl&#;k problemi ço&#;unlukla geçici ve kolayl&#;kla çözülebilen ve midenin sindirim s&#;ras&#;nda ya&#;ad&#;&#;&#; bir problemin olmas&#;d&#;r. Ki&#;inin çok fazla yemesi veya mideyi rahats&#;z edecek besin türlerini tüketmesi buna sebep olabilir. Bu sorunun çok uzun sürmesi ya da devaml&#; olmas&#; gibi durumlarda mutlaka bir uzmana dan&#;&#;&#;lmas&#; gerekir.

Haz&#;ms&#;zl&#;k neden olur?

Dispepsi olarak da bilinen haz&#;ms&#;zl&#;k midenin ya&#;ad&#;&#;&#; sindirim problemlerinden do&#;an bir durumdur. Bunun yan&#;nda midede bulunan ciddi bir rahats&#;zl&#;&#;&#;n da habercisi olabilece&#;i için devaml&#; ya&#;anan s&#;k&#;nt&#;larda doktora ba&#;vurulmas&#; önemlidir. Haz&#;ms&#;zl&#;k, ço&#;unlukla tüketilen besinlerden kaynakland&#;&#;&#; gibi ba&#;ka faktörler de bu duruma sebep olur. Haz&#;ms&#;zl&#;k tek ba&#;&#;na bir rahats&#;zl&#;k de&#;ildir fakat haz&#;ms&#;zl&#;&#;&#;n alt&#;nda yatan ba&#;ka hastal&#;klar olabilir. Bu nedenle haz&#;ms&#;zl&#;&#;&#;n temel nedeninin tespit edilmesi, do&#;ru tedavi uygulayabilmek için önemlidir. Haz&#;ms&#;zl&#;k nedenleri &#;u &#;ekilde olabilir:

  • A&#;&#;r&#; ya&#;l&#; ve baharatl&#; ürünler tüketmek midenin rahats&#;z hissetmesine sebep olur.
  • Bir defada a&#;&#;r&#; yemek yenildi&#;i takdirde mide bu yeme&#;i sindirmekte s&#;k&#;nt&#; ya&#;ayabilir.
  • Yemekleri çok h&#;zl&#; ve az çi&#;neyerek tüketmek de midenin sindirim düzenini bozar ve haz&#;ms&#;zl&#;&#;a yol açar.
  • Çok fazla kafeinli ve alkollü içecek içmek mide asidinin dengesinin bozulmas&#;na sebep olaca&#;&#; için sindirimde problemler ya&#;an&#;r.
  • Stres, a&#;&#;r&#; üzüntü gibi psikolojik durumlar en ba&#;ta mideyi etkiler.
  • Kullan&#;lan ilac&#;n yan etkileri içerisinde midede ya&#;anabilecek s&#;k&#;nt&#;lar olabilir.
  • Reflü gibi mide hastal&#;klar&#;na sahip olanlarda da haz&#;ms&#;zl&#;k problemleri ya&#;ayabilir.

Bu durumlar&#;n yan&#;nda haz&#;ms&#;zl&#;k ya&#;ayan ki&#;ilerin laktoz veya gluten gibi besinlere kar&#;&#; tolerans&#;n&#;n olmamas&#; da haz&#;ms&#;zl&#;&#;a sebep olabilir. Ya&#;anan rahats&#;zl&#;&#;&#;n sebebinin anla&#;&#;lmas&#; için yenilen &#;eylerin takibi sa&#;lanmas&#; daha iyi olacakt&#;r.

Haz&#;ms&#;zl&#;k belirtileri nelerdir?

Haz&#;ms&#;zl&#;k problemlerinde görülen belli ba&#;l&#; belirtiler bulunmaktad&#;r. Bu belirtiler uzun süre geçmez veya s&#;k s&#;k ya&#;an&#;rsa mutlaka doktora dan&#;&#;&#;lmal&#;d&#;r. Haz&#;ms&#;zl&#;k belirtileri:

  • Genelde yenilen miktardan daha az yenmesine ra&#;men tokluk hissinin hemen olu&#;mas&#;.
  • Üst kar&#;n bölgesinde hissedilen &#;i&#;lik ve a&#;r&#;lar haz&#;ms&#;zl&#;&#;&#;n en önemli göstergelerin ikisidir.
  • Midenin neredeyse kusacak kadar dolu gibi hissettirmesi ve ciddi rahats&#;zl&#;k ya&#;atmas&#; da bir sindirim s&#;k&#;nt&#;s&#; ya&#;and&#;&#;&#;n&#;n i&#;aretidir.
  • Sürekli olarak ge&#;irmek midenin s&#;k&#;nt&#; ya&#;ad&#;&#;&#;n&#; ve asit dengesinin bozuldu&#;unu gösterir.
  • Midede yanma ve ek&#;ime gibi hisler mide asidi ile ilgili problemler oldu&#;una i&#;aret eder.
  • Yemek yedikten sonra bulant&#;, gö&#;üste yanma gibi &#;ikâyetler.

Haz&#;ms&#;zl&#;k nas&#;l geçer?

Beslenme ve hareket düzenine ne kadar dikkat edilse de zaman zaman sindirim problemleri ya&#;anabilir. Bu durumda yap&#;lmas&#; gereken ise haz&#;ms&#;zl&#;&#;a iyi gelecek ürünlerin tüketilmesidir. Haz&#;ms&#;zl&#;k için do&#;al yöntemler ve evde uygulayabilece&#;iniz tarifler:

  • Bir bardak &#;l&#;k su ile bir çay ka&#;&#;&#;&#; karbonat&#;n kar&#;&#;t&#;r&#;lmas&#;yla yap&#;lan karbonatl&#; su, midedeki asidin dengesini düzenleyerek sindirim problemlerin geçmesine yard&#;mc&#; olur.
  • Yar&#;m çay ka&#;&#;&#;&#; tarç&#;n ile s&#;cak su kar&#;&#;t&#;r&#;l&#;r ve haz&#;ms&#;zl&#;k ya&#;and&#;&#;&#; zaman tüketilir. Midenin rahatlamas&#;n&#; ve daha kolay sindirmesini sa&#;lamaya yard&#;mc&#; olur.
  • Birçok konuda vücuda faydal&#; oldu&#;u bilinen zencefil mideye de iyi gelir. Gün içerisinde tüketilecek zencefil çay&#; midenin haz&#;ms&#;zl&#;&#;&#;n&#; gidermede etkili olacakt&#;r.
  • Bitki çaylar&#; birçok rahats&#;zl&#;kta kullan&#;labildi&#;i gibi midede fayda sa&#;lamaktad&#;r. Ye&#;il çay&#;n da mideye ve sindirime olumlu etkileri oldu&#;u için haz&#;ms&#;zl&#;&#;a kar&#;&#; tüketildi&#;inde rahatlamay&#; sa&#;layacakt&#;r.
  • Limonlu su sindirim için s&#;kl&#;kla tüketilen bir üründür. Haz&#;ms&#;zl&#;k s&#;k&#;nt&#;lar&#; ya&#;and&#;&#;&#; zamanlarda limonlu su tüketmek rahats&#;zl&#;&#;&#;n daha h&#;zl&#; geçmesine yard&#;mc&#; olacakt&#;r.

Bitki çaylar&#; birçok rahats&#;zl&#;kta vücuda kar&#;&#; fayda sa&#;lar. Midede de oldukça i&#;e yarayan bu çaylar, sindirim problemlerine kar&#;&#; etkilidir. Haz&#;ms&#;zl&#;&#;a iyi gelen çaylar:

  • Rezene çay&#;
  • Papatya çay&#;
  • Melisa çay&#;
  • Ye&#;il çay
  • Anason çay&#;
  • Kimyon çay&#;

&#;i&#;kinlik ve haz&#;ms&#;zl&#;&#;a ne iyi gelir?

Beslenmedeki farkl&#;l&#;klardan dolay&#; ortaya ç&#;kabilen haz&#;ms&#;zl&#;k problemi ço&#;unlukla ki&#;inin kendi kendine uygulayaca&#;&#; baz&#; yöntemlerle çözülebilir. Bu çözümler geçici ve k&#;sa süreli rahats&#;zl&#;klar için geçerlidir ve uzun süreli rahats&#;zl&#;klarda mutlaka uzman yard&#;m&#; al&#;nmal&#;d&#;r. Haz&#;ms&#;zl&#;k ve &#;i&#;kinlik problemlerinden kurtulmak için beslenme ve hareket düzeni ile ilgili de&#;i&#;iklik yap&#;lmas&#; uzun süreli hayat kalitesi aç&#;s&#;ndan daha iyi olacakt&#;r. "Mide haz&#;ms&#;zl&#;&#;&#; için ne yap&#;lmal&#;?" sorusunun cevab&#;n&#; &#;u &#;ekilde s&#;ralayabiliriz:

  • Düzenli olarak egzersiz yapmak: Hareketsizlik &#;i&#;kinli&#;in en büyük sebeplerinden birisidir. Uzun süre hareketsiz kalmak sindirim sistemini ve metabolizmay&#; kötü etkileyece&#;i için midede sindirim s&#;k&#;nt&#;lar&#; ya&#;anabilir. Düzenli spor ve egzersiz yap&#;lan bir ya&#;am sürüldü&#;ü zaman bu problemler en aza inecektir.
  • Düzenli ve sa&#;l&#;kl&#; beslenmek: Gün içerisinde zaman zaman ö&#;ün atlamalar&#; veya art arda yemek gibi durumlar ya&#;anabilir. Bunlar&#;n devaml&#; olmas&#; ise sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan olumsuzdur. Beslenme düzenini mideyi yormayacak ve dengesini bozmayacak &#;ekilde ayarlamak ya&#;anacak rahats&#;zl&#;klar&#; engellemekte önemlidir.
  • Yemekleri iyi çi&#;nemek: H&#;zl&#; ve az çi&#;nenerek yenen yemekler midenin sindirimini zorlayaca&#;&#; için haz&#;ms&#;zl&#;k problemleri ya&#;anabilir. Bu sebeple yemeklerin yava&#; ve iyi çi&#;nenerek yenmesi gereklidir.
  • Stresten uzak durmak: Stres birçok sa&#;l&#;k sorununu da beraberinde getirmektedir. Bunlar&#;n en ba&#;&#;nda ise mide sorunlar&#; yer al&#;r. Stres yönetimini sa&#;lamak midede ya&#;anacak rahats&#;zl&#;klar&#;n büyük oranda önüne geçecektir.
  • Bol su tüketmek: Midede ya&#;anan sindirim sorunlar&#;, di&#;er birçok rahats&#;zl&#;k gibi vücuttaki su eksikli&#;inden kaynaklanabilir. Bu sebeple bol s&#;v&#; tüketmek ve bünyeyi susuz b&#;rakmamak ya&#;anabilecek haz&#;ms&#;zl&#;&#;&#;n önüne geçecektir.

Haz&#;ms&#;zl&#;&#;a iyi gelen &#;brahim Saraço&#;lu önerileri

Prof. Dr. &#;brahim Saraço&#;lu'nun haz&#;ms&#;zl&#;k problemlerine kar&#;&#; kullan&#;labilecek ve s&#;k&#;nt&#;lar&#;n geçmesine yard&#;mc&#; olacak önerileri bulunur. Bu önerilerinden ilki limonlu su ve melisa çay&#;d&#;r. Haz&#;ms&#;zl&#;&#;a iyi gelen &#;brahim Saraço&#;lu önerileri:

  • Sigara kullan&#;lmamas&#; veya kullan&#;m&#; en aza indirilmelidir.
  • Yemekler küçük parçalar hâlinde tüketilmelidir.
  • Haz&#;ms&#;zl&#;k ya&#;and&#;ktan sonra bir süre süt, alkol, so&#;an, karnabahar ve Brüksel lahanas&#; gibi ürünlerden uzak durularak midenin bu besinlere kar&#;&#; hassas olup olmad&#;&#;&#; denenmelidir.
  • Di&#; sa&#;l&#;&#;&#; mideyi çok etkiledi&#;i için mutlaka dikkat edilmelidir.
  • Porsiyonlar&#;n az olmas&#;na ve ö&#;ünlerin düzenli gitmesine dikkat edilmelidir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Evde En Hızlı Karın Ve Midedeki Şişkinlik Nasıl Geçer? En Çabuk Ne Keser?

Mide şişkinliği neden olur? Bu sorunun birçok farklı yanıtı olabilir. Yaralı bağırsak ya da mide bakterileri bir miktar gaz oluşturur. Bu, kişiyi rahatsız etmemekle birlikte kişinin sağlığı açısından da sorun teşkil etmez. Fakat vücuttaki gaz miktarı artarak hava, organların duvarlarında gerginlik yaparsa o zaman tahliye etmekte zorluk çekilir. Bu durum da kişide nefes almada zorluk, çarpıntı, sürekli geğirme isteği gibi etkilere neden olur. Midede şişkinlik hissi oluşur. Peki bu durumda mide şişkinliğine ne iyi gelir, şişkinlik nasıl giderilir? İşte mide şişkinliği neden olur ve nasıl soruları başta olmak konuyla ilgili merak edilen detaylar

MİDE ŞİŞKİNLİĞİNE NE İYİ GELİR?

Mide şişkinliği her üç insandan birinde meydana gelebilen bir durumdur. Kimileri tedavileri evde uygulayarak mide şişkinliğinden kurtulur kimileri de geçmeyen şişkinlikler için hastaneye başvurur. Eğer sizde de hafif mide şişkinlikleri varsa mide şişkinliğine iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler listemizi evde uygulayabilirsiniz. İşte o liste:

  • Taze zencefil tüketerek bağırsakta oluşan parazitleri temizleyebilirsiniz.
  • Nane çayı karın ve mide bölgesindeki rahatsızlığa iyi gelir. Kuru nane ile evde çay yapabilirsiniz.
  • Rezene çayı mide ile ilgili problemlerde çok sık tüketilen bitkisel çözümdür.
  • Limonlu su içerek sindirim sistemi hastalıklarına karşı önlem alabilirsiniz.
  • Ananas tüketmek mide şişkinliklerini azaltır.
  • Maydanoz sindirimi harekete geçirerek kabızlık problemini giderir. Salatalarda kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Salatalık idrar söktürücü olarak bilinir. Toksinleri temizler. Salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
  • Limon ve karbonat suyunu yemekten sonra içerek rahatlama sağlayabilirsiniz. Bir bardak ılık suyun içine 2 3 tatlı kaşığı karbonat atın. 2 3 damla da limon damlatın. Daha sonra karıştırarak için.

Mide şişkinliği evde tedavi yöntemlerden biri de egzersizlerdir. Düzenli yürüyüş, karın ve bağırsak bölgesini harekete geçirerek hareketler, yemeklerden sonra sindirimi destelemek için sporlar gibi yöntemleri de uygulamamız gerekir. Bir soda içerek arından bulunduğumuz ortamda yürüyüşler yaparak fazla gazı vücudunuzdan atabilmeniz mümkündür.

MİDE ŞİŞKİNLİĞİ NASIL GEÇER?

Mide şişkinliğine neden etkenin en çok gaz sıkışması yüzünden olduğuna değinmiştik. Bu bağlamda midede oluşan gazı çıkarabilmek için öncelikle gazı oluşturan etkeni azaltmamız gerek. Genelde yemek yerken soluduğumuz fazla hava gaz olarak geri atılıyor. Çözüm yöntemi için ilk adım yemek yerken acele etmemeli ve yavaş yemeliyiz. Yemek yerken konuşmamak gerekir.

Gazlı içeceklerden faydalanarak gazı dışarı atabiliriz. Özellikle sodalardan yararlanabiliriz. Yürüyüş ve bazı egzersizler midede oluşan gazı dışarı atmaya yardımcı olur. Düzenli egzersizler yapabiliriz. Mide şişkinliğine iyi gelen şeyler arasında evde uygulayabileceğiniz bitkisel ve doğal çözümlerde vardır.

MİDE ŞİŞKİNLİĞİNE HANGİ İLAÇ İYİ GELİR?

Mide şişkinliği için önerilen sabit bir ilaç yoktur. Uzmanlar genelde bağırsakları çalıştıracak ve sindirimi harekete geçirecek ilaçlar tavsiye etmektedir. Özellikle gaz sancısı çekenler için lavman tedavisi uygulanarak fazla olan gazın dışarı atılması sağlanır.

MİDE ŞİŞKİNLİĞİ NEDEN OLUR?

Mide neden şişer dersek; mide ve karın şişkinliklerine neden olan en belirgin etken sindirim sistemi bozuklukları diyebiliriz. Buna en çok kendimiz etken oluruz. Düzensiz ve bilinçsiz beslenme gibi kişisel etkenler diyebiliriz. Kabızlık, ülser, Çölyak, safra kesesi gibi birçok rahatsızlık ve hastalıklar mide şişkinliğine neden olabilmektedir. İşte mide şişkinliği nedenleri:

  • Sindirim sistemi hastalıkları
  • Ödem
  • Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
  • Besin alerjileri
  • Stres
  • Aşırı yemek yeme
  • Aşırı su içme

MİDE ŞİŞKİNLİĞİ VE BULANTI

Dengesiz beslenme veya yanlış beslenme sonucu hem mide bulantısı hem de mide şişkinliği gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu iki durumun aynı anda olması da günlük yaşantımızı tamamıyla olumsuz etkileyebilir. Bu sorunun önüne geçebilmek için yemek yerken dikkat etmemiz gereken bazı kurallar vardır. Bunlar arasında; hızlı yemek yememek, mideyi yoracak gıdalardan uzak durmak, yağlı ve katı gıdalardan uzak durmak ve hamur işi yemek türlerini fazla tüketmemek gibi dikkat etmemiz gereken durumlar yer alır.

MİDE ŞİŞKİNLİĞİNE İYİ GELEN İBRAHİM SARAÇOĞLU KÜRÜ

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu mide şişkinliği nasıl giderilir sorusuna yanıt olarak kür önerisinde bulundu. Eğer sürekli mide şişkinliği yaşıyorsanız ve ilaçlar işe yaramıyorsa bu kürü deneyebilirsiniz. İşte Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun önerdiği o kür tarifi…

  1. Malzemeler için yarım limon ve yarım bardak su yeterli olacaktır.
  2. Önce limon ile suyu karıştırın.
  3. Sabah uyandığınızda aç karna bu karışımı için.
  4. Gaz sancınıza iyi gelerek mideniz rahatlayacaktır.
  5. Eğer yemeklerden sonra şişkinlik hissi yaşıyorsanız bu karışımı yemeklerden sonra deneyebilirsiniz.

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Mide ve karın şişliği neden olur?

Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.

Mide şişkinliğine ne iyi gelir ibrahim saraçoğlu?

Melisa çayı: Limonlu su önerisine ek olarak melisa çayının da şişliklerde oldukça etkili olduğunu ifade eder İbrahim Saraçoğlu. Gün içinde 1 fincan melisa çayı içenlerin karın şişliği şikayetlerinin son bulduğunu söylemektedir. Aynı zamanda her sabah bir fincan yoğurt suyu içilmesinin de iyi geleceğini belirtiyor.

Soda şişkinliğe iyi gelir mi?

Mide şişkinliğine hazımsızlığa iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemler şöyledir: 1- Soda: Maden suyu, içerdiği minerallerle mide asidini dengeleyerek mide yanmasına ve şişkinliğine iyi gelmektedir. Maden suyu, çok fazla yemek yemekten kaynaklı ortaya çıkan mide şişkinliğini hafifleterek hazmı kolaylaştırmaktadır.

Mide Şişkinine ne iyi gelir?

Temel amacı bağırsaktaki parazitleri yok etmek olan zencefil, aynı zamanda hazımsızlığa bağlı olarak şişkinliğe de iyi gelir. Ayrıca zencefil tüketiminin sağlı faydalı birçok artısı da bulunur. NANE: Nane çayı, sindirim sisteminde oluşan parazitlere karşı güçlü bir bitkisel yöntemdir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir