en hızlı ezberleme yöntemi / İngilizce Kelime Ezberlemenin 10 Yolu ( Güncel) - EnglishCentral Blog

En Hızlı Ezberleme Yöntemi

en hızlı ezberleme yöntemi

Hayatınızı değiştirecek kolay ve hızlı ezberleme teknikleri

Pi sayısının virgülden sonraki üçüncü basamağını hatırlayan birinin sizden ne farkı olabilir? Bunun doğuştan geldiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu doğal bir yetenek değil; teknik ve tekrar yaparak kazanılmış bir beceri.

Hızlı ezberleme teknikleri

Uplifers olarak sizler için hafızanızı nasıl geliştirip hayatınızı değiştirebileceğinizin yöntemlerini derledik:

1. Bölümlere ayırın

Bilginin depolanabilmesi için bir boyutu olması gerektiğini biliyor musunuz? Aslında çevrenizde bunun sayısız örneğini görebilirsiniz. Kredi kartlarının numaraları, seri numaralar, sayıların basamaklama sistemleri, telefon numaraları, otomobil modelleri&#;

Bilim insanları ve pazarlama uzmanları da birbilginin hafızaya alınabilmesi için ideal bölüm sayısının olduğu görüşünde. Sahip olduğunuz bir bilgiyi üç veya dört bölüme ayırarak hafızanızda daha kolay tutabilirsiniz. Bölümleme için birkaç sistem kullanabilirsiniz:

Kategorilere ayırma

En önemli bölümleme teknikleri arasında kategorilere ayırmayı sayabiliriz. Bunu, aslında nesneleri veya bilgiyi bazı ortak özelliklerine dayanarak yeniden gruplara ayırma olarak düşünebilirsiniz. Bu ortak özellik herhangi bir şey olabilir; renk, alfabetik özellikler, fiziksel büyüklük, tür, tutar, yaş, zorluk, vs.

Örneğin alttaki 15 hayvan ismini hafızanızda tutmanız gerektiğini düşünelim:

Fare, Bukalemun, Karga, Kedi, Somon, Köpek, Fil, Yunus, Yılan, Tuna balığı, Tavus kuşu, Zürafa, Güvercin, Su aygırı, Timsah

Listedeki hayvanları türlerine göre ayırarak daha kolay akılda tutabilirsiniz.

Evcil hayvanlar: Fare, Kedi, Köpek

Deniz hayvanları: Tuna Balığı, Somon, Yunus

Kuşlar: Karga, Güvercin, Tavus kuşu

Soğukkanlılar: Yılan, Timsah, Bukalemun

Büyük olanlar: Fil, Zürafa, Su aygırı

Böyle bir liste sayesinde hafızanıza almak istediğiniz şeyler arasında bir bağlantı kurabilirsiniz. Örneğin &#;fare&#;kelimesi gözünüzün önüne geldiğinde &#;evcil hayvanlar&#; kategorisini veya &#;kedi&#; kelimesini hatırlamanız daha kolay olur.

Bölümlere ayırma

Çok sayıda bilgiyi belli bir sıraya göre akılda tutmanız gerekiyorsa, daha sistematik bir bakış açısını tercih edebilirsiniz.

Örneğin yukarıdaki kategorileri numaralandırın ve ilk önce 1 numaralı kategoride yer alan evcil hayvanları ezberleyin. Ardından 2 numaralı kategorideki deniz hayvanlarını ezberleyin. Sonrasında ise 1 ve 2 numaralı kategorileri bir arada ezberlemeye çalışın. Aynı şeyi 3 ve sonraki kategorilere de sırasıyla uygulayın.

2. Aralıklı tekrar

Tekrarlama etkisi, bir şeyleri tek bir seferde akılda tutmaktansa zamana yaymanın daha başarılı sonuçlar verdiğini gösteriyor. Ancak bu kadar başarılı olmasına rağmen bazen bu teknik gözardı edilebiliyor. Aralıklı tekrar yönteminin uygulamasını kolaylaştıracak bazı teknikler var:

Aralıklı tekrar kartları

Belki de en kullanışlı yöntemlerden biri. Bilmediğiniz yabancı kelimeleri, bazı listeleri veya başka bilgileri hafızanızda tutmak için aralıklı tekrar kartları kullanabilirsiniz. Bu tekniği uygularken, anlamını bildiğiniz kartlarla vakit harcamak yerine bilmediğiniz kartlara ağırlık verin. Ayrıca, bu tekniği uygulamak için kart hazırlamakla uğraşmanıza gerek yok, bunun için üretilmiş mobil uygulamalardan yararlanabilirsiniz.

3. Hafızayı anlamak

Bir şeyi ezberlemeyi kolay ya da zor yapan şey nedir? Bir şeyin neden zor olduğunu tanımlayabilirseniz, kendi bakış açınızı da ona göre yönlendirebilirsiniz.

Bir şeyi hafızaya almanın neden zor olduğuna dair gerekçeler:

Yakınlık: Belli bir zaman diliminde ne kadar karşınıza çıkıyor?
Boyut: Büyülüğü nedir?
Sıra: Hangi mantığa göre oluşturulmuş?
Dikkat çekme: İlginç olan tarafı ne?
Karmaşıklık: Ne kadar zor?
İlgi: Sizin için ne kadar kullanışlı?
Önem: Hayatınızda nasıl bir değişiklik yaratabilir?
Aciliyet: Ne zaman ihtiyacınız var?
Soyutluk: İçinde bulunduğunu duruma ne kadar uyuyor?
İnsancıllık: İnsan tecrübesine ne kadar uygun?
Hissiyat: Duyularınız nasıl algılıyor?

Hafızaya alma stratejinizi geliştirmek için şu yöntemi kullanabilirsiniz:

Yakınlık: Daha sık görün
Boyut: Bölümlere ayırın
Sıra: Sizin için daha anlamlı olacak şekilde yeniden kurun
Dikkat çekme: Onunla ilgili eğlenceli bir hikaye bulun
Karmaşıklık: Daha kolay adımlar haline getirin
İlgi: Ne kadar kullanışlı olduğunu keşfedin
Önem: Bir hedef koyun
Aciliyet: Son tarih belirleyin
Soyutluk: Etrafınızdaki bir şeylerle ilişkisini kurun
İnsancıllık: Başrolde sizin olduğunuz bir hikaye yaratın
Hissiyat: Ona bir başka duyunuzla yaklaşın

4. Hazırlanma

Hafıza yeteneğinizi güçlendirmek için hazırlanma evresinin önemini gözardı etmeyin. Olimpik atletlerin tek bir performans için aylarca hatta yıllarca hazırlandığı göz önüne alınırsa, hazırlık evresinin önemini kavramak pek de zor değil. İşte hazırlanma evresi için birkaç ipucu:

Sözlü şarkılar yerine enstrümantal müzikleri tercih edin

Müzik dinlerken, sizinle konuşan birini ne kadar dinleyebilirsiniz? Müzik, özellikle de şarkı sözleri beyindeki dil merkeziyle etkileşim içindedir. Bu yüzden şarkı sözlerinin yoğun olduğu müziklerdinleyerek hafıza yeteneğinizi sabote etmiş oluyorsunuz. Hafızanız için müzik dinlemek istiyorsanız, şarkı sözleri olmayan enstrümental müzikleri tercih edin.

Bağlantınızı kesin

Facebook bildirimlerinin veya gelen maillerin sizi bölmesine izin vermeyin. 20 dakika her şeyi susturun ve sadece hafızanıza odaklanın.

Optimal hafıza zamanı belirleyin

Bir şeyleri hafızaya almak için en uygun zaman enerjinizin yüksek, zihninizin temiz ve bölünmediğiniz zamanlardır. Birçok kişi sabah çok erken veya akşam çok geç saatlerde, herkes uykudayken daha rahat ders çalışır.

Etrafta gezinin

Ayağa kalkmak ve yürümek kan akışını hızlandırıp, kasları harekete geçirip, tetikte olmanızı sağlarken oturmak kan akışını yavaşlatıp beyne daha az oksijen gitmesini sağlar. Eğer mümkünse ezberlemek istediğiniz şeyi alın ve ayağa kalkın, odanın içinde ufak turlar atın.

5. Ön izleme

Ezberlemenin en etkin ve kolay yöntemlerinden biri de ön izleme. Ezberlemek istediğiniz şeyi tekrar tekrar ön izleme yaparak, kavramı ve anlamını daha kolay içselleştirebilirsiniz. Bunun için de şu önerileri yerine getirebilirsiniz:

&#; Konuyla ilgili araştırma yapın.
&#; Videolu anlatımları araştırın.
&#; Göz gezdirin. Başlıklara, büyük veya daha koyu harflerle yazılanlara dikkat edin.
&#; Konuyla ilgili özet bilgileri araştırın.
&#; Konuyla ilgili sıkça sorulan soruları ve yanıtlarını araştırın.
&#; Grafiklerden yararlanın.

İlginizi çekebilir:Hafızanızı güçlendirmek için ne yapabilirsiniz: Beslenme, takviyeler ve yaşam pratikleri

Kaynak: Hack My Study

İngilizce kelime ezberleme teknikleri nelerdir? Kolay İngilizce kelime ezberleme metodları nelerdir? Bu ve benzeri sorular İngilizce öğrenmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla soruluyor. İngilizce kelime ezberleme yollarını öğrenmek isteyenler için bir kılavuz hazırladık.
Bir dilde iletişim kurabilmek için cümle yapılarının yanı sıra kelime bilmek gereklidir. Kelimelerin anlamlarını bilmeden cümleleri anlamak mümkün değildir ve yeterli kelime bilmeden etkili iletişim kurmak zordur. Daha kolay ve kalıcı şekilde İngilizce kelime ezberlemek için kullanabileceğiniz yöntemleri aşağıda sizler için derledik.

Bol Bol Okuyun

İster anadiliniz olsun ister yabancı dil, kelime haznenizi geliştirmenin en iyi yolu okumaktır. İlginizi çeken herhangi bir konuda kitap veya makale okumak daha kalıcı şekilde kelime öğrenmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda çizgi roman ve dergiler gibi ilgi çekici ve eğlendirici yazılar sizi sıkılmadan kelime öğrenmeye teşvik edecektir. Okuduğunuz cümlenin gidişatından kelimelerin birçoğunun anlamını tahmin edebileceğiniz gibi, sözlükten baktığınızda da o kelimenin cümledeki anlamı üzerine düşünmüş olacağınız için aklınızda daha çok yer edecektir. Okuyarak kelime öğrenmek, kelimelerin cümle içinde nasıl kullanıldığını da öğrenmenizi sağlayacaktır.

Kelime Seçin

Kelime dağarcığını edinmek istediğiniz bir konuyla ilgili kelimeleri seçin ve anlamlarını ezberlemeye başlayın. Kelimeler belli bir konuyla ve birbirleriyle alakalı olduğu zaman anlamlarını hatırlamanız kolaylaşacaktır. Burada önemli olan nokta ezberleyeceğiniz kelimeleri önceden seçerek liste oluşturmaktır. Ezberleyeceğiniz kelimelere karar vermeniz hem sizin için gerekli kelimeleri öğrenmenizi sağlayacak hem de seçen kişi siz olduğunuz için kelimeleri hatırlamanızda yardımcı olacaktır. Örneğin yemek yapmakla ilgili öğrenmek istediğiniz kelimeleri bir liste haline getirin ve ezberlemeye başlayın.

Not Tutun ve Gözünüzün Önünde Olacak Bir Yere İliştirin

Anlamını bilmediğiniz kelimelerle karşılaştığınızda küçük kağıtlara notlar alarak çalışma masanız veya panonuz gibi sıklıkla gözünüzün önüne gelecek yerlere iliştirin. Bu sayede o kelimeler ve anlamları zihninizde yer edinecektir. Eğer not yapıştırmak istemiyorsanız yanınızda taşıyabileceğiniz küçük bir not defterine kelimeleri not alıp bu deftere boş vakitlerinizde göz atarak kelimeleri öğrenebilirsiniz. Kelimeleri günlük yaşamda sıklıkla görmeniz çok çaba sarf etmeden kelime ezberlemenizi sağlayacaktır.

Öğrendiğiniz Kelimeyi Kafanızda Canlandırın

Daha kolay kelime ezberlemek için kelimeleri, anlamıyla alakalı bir anıyla veya durumla bağdaştırın. Bu sayede kelimeler kolaylıkla aklınıza gelecektir. Örneğin “sour” (ekşi) kelimesinin anlamını öğrenmek istiyorsanız bu kelimeyi öğrenirken kafanızda limonu canlandırın. Limon ekşi olduğu için kelimenin anlamı hemen aklınızda belirecektir. Diğer bir örnek olarak “break” (kırmak) kelimesini bir eşya kırdığınız herhangi bir anıyla bağdaştırarak kelimenin anlamını daha iyi aklınıza kazıyabilirsiniz.

Cümle İçinde Kullanın

Yeni öğrendiğiniz kelimeleri cümle içinde kullanmak hem kelimelerin aklınızda yer etmesini sağlayacak hem de o kelimenin cümle içinde nasıl kullanıldığını da kavramanızı sağlayacaktır. Yeni öğrendiğiniz kelimelerle cümle kurarken beyniniz öğrenme sürecinde aktif olarak eyleme geçtiği için kelimeleri hızla öğreneceksinizdir. Akılda kalıcı cümleler kurarsanız kelimelerin anlamlarını daha sonra cümleleri göz önüne getirerek de hatırlayabilirsiniz. Cümle kurmak siz farkında olmadan konuşma becerinizi geliştirmeye de yardımcı olacaktır.

Yardımcı Kelimeler Kullanın

Kelime ezberi yaparken kelimeleri tek başına ezberlemeye çalışmak yerine eş anlamlı veya anlamca birbirine yakın kelimeleri birlikte gruplayarak ezberlemek, öğrenme sürecine çok büyük katkıda bulunacaktır. Hem kelime haznenizi daha fazla genişletirsiniz hem de kelimeleri birbiriyle bağdaştıracağınız için anlamlarını hatırlamanız kolaylaşır. Örneğin “kind” (nazik) ve “polite” (kibar) kelimelerini birlikte öğrenmek daha hızlı ve kolay olacaktır.
Aynı şekilde kelimeleri zıt anlamlarıyla birlikte öğrenmek de kelime ezberleme hızınıza ve kelime dağarcığınıza büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Örnek olarak “quiet” (sessiz) ve “loud” (yüksek sesli) kelimelerinin birlikte öğrenilmesi tek başlarına öğrenmekten daha kolay olacaktır.

Yabancı Dizi ve Filmler Seyredin

Bir dile ne kadar çok maruz kalırsanız o kadar hızlı öğrenirsiniz. Aynı şey kelime ezberi için de geçerlidir. Kâğıt üzerinden kelime öğrenmeye çalışmak yerine, günlük hayatınıza İngilizce filmleri, dizileri ve şarkıları dahil ederek kulak aşinalığı geliştirebilir ve her gün yeni kelimeler öğrenebilirsiniz. İlginizi çeken diziler ve filmler izlemeniz sıkılmadan kelime öğrenmenize yardımcı olacaktır. Dikkatinizi çeken, bilmediğiniz kelimelerin anlamlarına bakıp not alarak kelime dağarcığınızı hızla genişletebilirsiniz. Kelimeler karşınıza tekrar tekrar çıktıkça aklınızda yer edecektir.

Sevdiğiniz Şarkıları Ezberleyin

İngilizce şarkıların çevirilerine ve şarkıda geçen kelimelerin anlamlarına bakarak birçok yeni kelime öğrenebilirsiniz. Şarkıları söylerken veya dinlerken kelimelerin anlamları aklınıza gelecektir. İngilizce şarkı dinlemek ve söylemek telaffuzunuzu da geliştirecektir.

İngilizce Oyun Oynayın

İngilizce oyunlar oynamak, yeni kelimeler öğrenme isteğinizi arttıracağı için zorunluluk olduğunu düşünmeden kolaylıkla kelime ezberlemenize yardımcı olacaktır. Belirli harflerle kelimeler bulma, sözcük türetme vb. kelime oyunları gibi tek başına veya arkadaş gruplarıyla oynanan oyunların yanı sıra İngilizce bilgisayar oyunları da hızla yeni kelimeler öğrenmenizi sağlayabilir. Oyunlar ilginizi çekeceği için kelimeler kolayca aklınızda kalacaktır.

İngilizce Sözlük Okuyun

İngilizce sözlüklerde kelimelerin anlamlarını detaylı açıklamalarla bulabilirsiniz. Bu sayede kelimenin anlamını daha iyi kavrayacaksınız ve aklınızda daha derin bir yer edinecektir. Aynı zamanda sözlük okurken bir kelimenin tüm anlamlarını görme fırsatınız olur. Böylece kelimenin hangi durumlar için kullanılabileceğini daha geniş biçimde öğrenerek daha sonra kafa karışıklığı yaşamanın önüne geçmiş olursunuz.
Sözlükten, seçtiğiniz kelimelerin tüm anlamlarına bakarak kelimeleri iyice kavrayabilirsiniz. Seçmiş olduğunuz kelimeleri işaretleyip daha sonra tekrar bakarsanız ezberinizi pekiştirip kalıcı öğrenme gerçekleştirebilirsiniz.

İngilizce Kelime Ezberleme Yolları ile İlgili Sık Sorulan Sorular

İngilizce kelime nasıl öğrenilir?
İngilizce kelime öğrenmek için not tutma, okuma, cümle kurma, bağdaştırma ve şarkı dinleme gibi birçok farklı teknik kullanılabilir.

İngilizce kelime en kolay nasıl ezberlenir?
İngilizce kelimeler ezberlemenin en kolay ve etkili yolları İngilizce yazılar okumak ve kelimeleri cümle içinde kullanmaktır.

İngilizce kelimeleri ezberlemek için ne yapmalıyız?
İngilizce kelimeleri ezberlemek için ilginizi çeken İngilizce yazılar okumak, kelimeleri cümle içinde kullanmak, İngilizce şarkı dinlemek veya dizi/film izlemek gibi çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz.

İngilizce bir günde kaç kelime ezberlenir?
Kelimelerin unutulmasını engellemek için bir günde civarı kelime ezberlemek ve bunları belirli aralıklarla tekrar etmek kelime ezberinden alınan verimi arttıracaktır.

İngilizce Kelime Ezberlemenin 10 Yolu ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan ’den fazla interaktif video derslerini inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Kategoriler Günlük İngilizce

Ezber Nasıl Yapılır? En Kolay Ezberleme Teknikleri Nelerdir?

Yeteneklerini Geliştir Tuğ&#;e Salır

Yeni CV örneklerini incele

Gelecek hafta gireceğin sınav veya toplantı için nasıl hızlı ezber yapacağına dair ipuçlarına ihtiyacın olduğu için burada olabilirsin. Ya da belki bir tiyatro provan yaklaşıyor ve karakter replikleri bir türlü aklında kalmıyor.

Doğrusu, insan beyni ilginç çalışıyor. Bazen arkadaşının 17 yıl önce seninle paylaştığı rastgele ve bağlam dışı bir gerçeği hatırlarsın. Hatırladığın bu anı senin için çok önemli olmadığını düşünsen de o anı zihninde yer etmiştir. Nedeni ise bilinmez. Ancak bazen de yeni tanıştığın birisinin adını sorduktan 5 dakika sonra unutursun. Hafızanı ne kadar zorlasan da bir türlü hatırlayamazsın. Belki isim unutmak hayatımızı çok etkilemez yeniden karşımızdaki kişiye sorabiliriz ama söz konusu hatırlamamız gereken şeylerse o zaman hayatımız zora girebilir.

Örneğin, bazı zamanlarda ofisten veya dersten çıkarsın ve bunu yaptığın anda hafızan silinmiş gibi hissedersin. Halbuki biraz önceki bilgiler senin için büyük önem teşkil ediyordur. Böyle bir durumda endişelenmene gerek yok çünkü, bu herkesin başına gelebilir. Bu sorunun bir çözümü mevcut. Şimdi, o çözümlere kısaca değineceğiz.

Ezber nedir?

Ezberin kısa bir tanımıyla başlayalım. 

Cambridge sözlüğü onu "bir şeyi tam olarak hatırlayacak şekilde öğrenme eylemi veya süreci" olarak tanımlıyor. 

Ve gerçek hayatta, ezberlemek önemli bir yaşam becerisini temsil eder. Yaşlandıkça beynimiz de yaşlanır. Bir şeyleri ezberlemek, yeni beceriler öğrenmek ve hatta ders çalışmak çok daha zor hale gelir. 

Ezberlemek beynimizi aktif tutmanın ve yaşlandıkça kaçınılmaz olan nöron değişimlerini yavaşlatmanın harika bir yoludur.

Peki, ezber nasıl geliştirilir?

Bu doğrultuda, uygulayabileceğin pek çok kolay ezberleme tekniği mevcut. Hangi senaryoya daha ilgili olursan ol, doğru ezberleme teknikleriyle herkesin beyninin bilgiyi işleme kapasitesini ve hızını artırabileceğini bil. Bu bilgileri hatırladığın için sürekli olarak verilere bakmak veya yapılacaklar listeni kontrol etmek zorunda kalmayarak üretkenliğini de artıracaksın.

4 adımda ezber nasıl yapılır?

Daha iyi bir hafızaya sahip olmak, sadece yeni tanıştığın kişinin ismini hatırlamana yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda işte veya okulda sahip olman gereken önemli bir beceridir. Eğer "Ben hiçbir şeyi ezberlemek konusunda iyi değilim" diye düşünen biriysen; unutma ki beynin bir kastır ve eğitilebilir. 

Şimdi, her türlü şeyi nasıl ezberlediğimizi daha iyi anlamak için, yeni bir bilgi veya deneyime maruz kaldığımızda beynimizde meydana gelen dört süreci açıklamak için biraz zaman ayıracağız.

Süreci spesifik bir örnek üzerinden açıklayacağız. Bu süreçler şunlardır:

  1. Odaklanma

Diyelim ki bir toplantıdasın ve iş arkadaşlarından biri bir pazarlama fikri sunuyor. Bilgi beynine duyu reseptörleri aracılığıyla girer. Beynin onu filtrelerken ve önemli olduğunu düşünürken, bu bilgiyi sadece saniyeler boyunca akılda tutacak. Bilgiyi ancak bilinçli olarak algıladığında bir sonraki adıma geçecektir.

  1. Kodlama

Görünüşe göre iş arkadaşının konuşması başarılıydı çünkü beynin artık bilgiyi kodluyor. Bu adımda, ya kısa süreli belleğine ya da çalışma belleğine taşınacaktır. Kısa süreli belleğin bilgiyi birkaç saniye tutarken, çalışma belleğinde bilgiyi 20 dakikaya kadar tutabilirsin. Bu, bir matematik problemini çözerken veya bir Excel sayfasını temizlerken yardımcı olabilir, ancak gelecek Perşembe müşteri görüşmesi sırasında iş arkadaşının konuşmasını hatırlamana yardımcı olmaz.

  1. Depolama

Bilgileri kısa süreli belleğinden uzun süreli belleğine taşımak aktif bir adımdır. Odaklanma ve kodlamadan sonra insan beyni seçilen bilgiyi depolar. Beynin bilgiyi nasıl depoladığını anlamak için depo benzetmesini kullanabiliriz:

  • Beynimiz bir depo odasıdır.
  • Anılarımız, depo odamızın raflarında sakladığımız her şeydir.
  • Beynimiz ilgili bilgileri hafızamızın en üst raflarında tutar.
  • Bu yüzden sevdiğimiz veya bizim için önemli olan şeyleri hatırlamak her zaman daha kolaydır; bu yüzden, hafızamızın raflarında her zaman mevcut olacaklardır. 

Fakat beynin bu kararı senin yerine veremez, senin için işe yarayan bir teknik kullanarak ezberlemen gerekecek. Buna aşağıda değineceğiz.

  1. Geriye getirme (hatırlama)

Bilgiye nasıl odaklandığın, kodladığın ve depoladığın, daha sonraki bir zamanda onu ne kadar iyi hatırlayabileceğini etkileyecektir. Son iki adım olan depolama ve hatırlama arasında ne kadar çok zaman geçerse, zihninde taze kalması için bilgileri sık sık yeniden ziyaret etmek ve gözden geçirmek o kadar önemli.

Bu 4 adım ezberleme sürecinin temellerini kapsar, ancak beyninin ezberlemede nasıl daha iyi hale gelebileceğine bir göz atalım. Zihninin nasıl çalıştığına bağlı olarak, sözlü veya görsel hafıza dayalı ezberleme tekniklerinin bilgi parçalarını daha iyi tutmana yardımcı olduğunu görebilirsin.

Ezberleme teknikleri nelerdir?

Bir ezber tekniği çok basit bir temel prensibe dayanır: bağlamı olmayan bir bilgi parçasını kişisel olarak senin için anlamlı hale getirecek şekilde dönüştürmek.

Ve her beynin yeni bilgileri özümsemek için kendine özgü bir yolu olduğu düşünüldüğünde, ezberleme teknikleri sayısızdır. Senin için en iyisini seçmene yardımcı olmak için bunları iki gruba ayıracağız: 

  • Sözel hafızaya dayalı ezberleme teknikleri
  • Görsel hafızaya dayalı ezberleme teknikleri 

Her bir kategoriyi daha ayrıntılı inceleyelim.

Sözel Hafızaya Dayalı Ezberleme Teknikleri

Sözel hafızanın mı yoksa görsel hafızanın mı daha iyi olduğundan emin değilsen, kendine şu soruları sor:

- Birinin bir şeyi sana nasıl yapıldığını göstermesi yerine, talimatları okumayı mı tercih edersin?

- Tüm şarkı sözlerini anında hatırıyor musun?

- Kelimler ile aran iyi mi?

Cevapların evet ise, muhtemelen aşağıdaki sözel hafızaya dayalı ezberleme teknikleri senin için çok yararlı olacak.

  1. Gruplandırma

Gruplandırma, öğeleri daha kolay hatırlamaları için bölümlere ayırdığın bir hatırlama tekniğini ifade eder. Başka bir deyişle, gruplandırma benzer öğeleri bir araya getirerek daha kolay hatırlamanı sağlar. Peki ama ezberlemek için kaç öğeyi bir yığın halinde gruplayabiliriz?

yılında psikolog George A. Miller insanların bilgi işleme kapasitesinin sınırlarını analiz etti. (Genellikle) aynı anda yedi parça bilgiyi ezberlemekle sınırlı olduğumuzu keşfetti. Bu nedenle, ezberlemek istediğin yığın ne olursa olsun - sayılar, kelimeler, konumlar - yaklaşık 7 öğe içerdiğinden emin olmalısın.

Örneğin, birden fazla görevi veya projeyi yönetiyorsan gruplandırma, bilgileri hatırlamak için harika bir yol olabilir. Bunları son tarihlerine veya konularına göre gruplayabilirsin; sana mantıklı gelen her şeyi yapabilirsin.

  1. Anımsatıcı yazımlar kullanma

Gruplandırmaya benzer şekilde, anımsatıcı yazımlar da ezberlemene ve hatırlamana yardımcı olacak harika araçlardır. Yazımı zor olan sözcükler için bir kalıp, ifade ya da kural bulup bunu bir anımsatıcı olarak kullanmayı başarırsan daha kolay hatırlayabilirsin. Yazım anımsatıcıları çok popülerdir ve internette önceden tanımlanmış birçok cümle bulunabilir. Elbette istediğin ya da ihtiyaç duyduğun kadarını kendin de oluşturabilirsin. 

  1. Şarkıya dönüştürme

Şunu hayal et: İşten eve arabayla gidiyorsun ve radyoda yıllardır duymadığın bir şarkı çalıyor. Sesi açar ve her bir kelimeyi hatırlayarak şarkıya eşlik edersin. Bu ara sıra başına gelirse, uzun süreli hafızan müziği çok iyi saklar!

Bilgileri ezberlerken şarkı sözlerinin ve melodilerin gücünü kendi yararına kullanabilirsin. Kafanda akılda kalıcı bir ritim veya şarkı oluştur ve sıkıcı ya da karmaşık şeyleri eğlenceli melodilere dönüştür.

  1. Kafiyeleme

Kafiyeleme, en kolay ezberleme tekniklerinden biri olabilir. En kolay hatırladığımız şeylerden bazıları reklamlardır. Özellikle de akılda kalıcı bir jingle içeriyorlarsa. Muhtemelen beynimizin kalıpları sevdiğini biliyorsundur, bu da kafiyeyi harika bir ezberleme aracı haline getirir. Tek zor kısım, materyaline ve ihtiyaçlarına uygun bir kafiye bulmaktır.

  1. Aralıklı tekrarlama

Bir şeyi defalarca tekrarlamak (ezberci öğrenme olarak da adlandırılır) sadece sıkıcı değil, aynı zamanda etkisizdir. Beyninin zaman alan bilgileri kodlamasına ve depolamasına izin vermen gerekir. Bu yüzden aralıklı tekrar işin özüdür!

Psikolog ve “The Owner's Manual for the Brain” kitabının yazarı Pierce Howard, çok fazla beyin gücü gerektiren işlerin “yeni nöral bağlantıların sağlamlaşmasına izin verecek şekilde aralıklarla yerleştirilmesi” gerektiğini tavsiye ediyor.

Görsel Hafızaya Dayalı Ezberleme Teknikleri

Sözel hafızaya dayalı ezberleme teknikleri senin için işe yaramazsa, görsel hafızası güçlü biri olabilirsin. Sık sık zihinsel imgeler veya resimlerle düşünüyorsan ve harika bir hayal gücün varsa, görsel hafızaya dayalı ezberleme muhtemelen senin için doğru olan teknik.

İşte bilgiyi saklamak için görselleştirmeyi kullanan bazı ezberleme teknikleri:

  1. Hikaye anlatma veya bağlama

Yaratıcı bir zihnin varsa ve uzun bir öğe listesini hatırlaman gerekiyorsa, bu teknik harika. Buna aynı zamanda bağlama tekniği de denir, çünkü listenin tamamını hatırlamana yardımcı olacak bir hikaye oluşturmak için bir öğeyi diğerine bağlarsın. Yalnızca ilk öğeyi hatırlaman gerekir ve onu bağlantı yoluyla diğerlerine bağlayabilirsin. Hikayeni ne kadar abartırsan, onu hatırlamanın o kadar kolay olacağını unutma.

  1. Bilgi kartları hazırlama

Bir şeyler yazmak, bilgileri daha iyi görselleştirmene yardımcı olabilir. Bilgileri daha akılda kalıcı kılmak için farklı renkler, başlıklar ve alt yazılar kullanabilirsin. Fiziksel bilgi kartlarına yazmayı sevmiyorsan dijital bilgi kartlarıyla çalışmayı deneyebilirsin.

Bilgi kartları, bir konuşma için hazırlanırken kullanmak için harika bir araç olabilir.

  1. Zihin haritaları oluşturma

Zihin haritaları harika araçlardır ve birçok yerde sıklıkla kullanılır. Dijital, bir beyaz tahta veya kağıt üzerinde fiziksel bir zihin haritası oluşturabilirsin. Farklı bilgi parçaları bölümlere (parçalara) göre düzenlendiğinden ve daha fazla yapı eklemek için renkleri kullanabileceğinden, bu gerçekleri akılda tutmak senin için daha kolay olacaktır. Ayrıca hangi yolların birbirine bağlı olduğunu hatırlayarak bağlama tekniğini kullanabilir ve zihnin için köprüler kurabilirsin.

İlgini çekebilir: Zihin Haritası Nedir? Zihin Haritası Tekniğinin Faydaları

  1. Canlandırma yapma

Tiyatro oyuncularının iki saatlik bir oyun için sayfalarca metni nasıl ezberlediklerini ve kekelemediklerini hiç merak ettin mi?

İşin sırrı, 20 yıl süren bir araştırmada ortaya çıktığı üzere, her diyalog sahnesine duygu yüklemede yatıyor. Aktörler, belirli bir karakterin neyi neden söylediğini anlamak için çok çalışır ve o duyguyu somutlaştırmaya çalışır.

Bir ezberleme tekniği olarak, öğrenme materyaline bir hikaye olarak yaklaşmayı deneyebilirsin. Bu, özellikle tarih dersleri veya olayları hatırlamak için yararlı olduğunu kanıtlamaktadır. Materyali bir filmin konusu, kişileri de belirli motivasyonları olan karakterler olarak ele al.

  1. Hafıza sarayı yöntemini kullanma

Listemizdeki bir diğer görsel hafızaya dayalı ezberleme tekniği, hafıza şampiyonları arasında çok iyi bilinen ve kullanılan Hafıza Sarayı'dır (Loci Methodu).

Pi sayısının ondalık sayıları veya bir alışveriş listesi gibi uzun kelime veya sayı listelerini hatırlaman gerektiğinde en kullanışlı tekniktir. Buradaki püf noktası, evin veya bir apartman dairesi gibi tanıdık bir yer hayal etmektir. Ardından, listedeki her bir öğeyi evin içine koyarsın. İşte basit bir örnek:

Şu kelime listele: ayı, pencere, rüya, yapışkan, buzdolabı, süpürge. Listeyi üçer maddelik iki gruba ayır. Bir evin verandasını hayal edelim ve ilk üç maddeyi verandaya yerleştirelim:

  • Ayı parmaklığın yanında, mışıl mışıl uyuyor.
  • Evin pencerelerinin içinde akvaryum balıklarının yüzdüğünü görüyorsun.
  • Ayının başının üzerinde bir rüya balonu var ve rüyasında bal görüyor.

İkinci grup için evin içine geçiyoruz:

  • Kapı kolunu tuttuğunda, yeşil yapışkanla yapış yapış olduğunu fark ediyorsun.
  • Koridorda, kapıları açık bir buzdolabı var ve odayı buzla dolduruyor.
  • Merdivenin yanında, bir süpürge köşedeki bir örümceğe vuruyor.

Şimdi arkana yaslanmaya çalış ve yukarıdaki listeye bakma. Evi tekrar gözünde canlandırabilir, adımları takip edebilir ve tüm eşyaları hatırlayabilir misin? Tuhaf görüntüler oluşturarak, beynin gerçek dünyanın nasıl işlediğine dair algısına karşı çıkarsın. Görüntüler öne çıkar ve bu öğelerin hatırlanmasını kolaylaştırır.

Hangi yöntemi seçersen seç, hafıza geliştirmenin tek seferlik bir çözüm olmadığını unutma. 

Son yirmi yılda, her konuda olduğu gibi ezberleme konusunda da koltuk değneği olarak telefon ve bilgisayarlara giderek daha fazla bağımlı hale geldik. Ancak bunu gelecekteki zihinsel sağlığımıza bir yatırım olarak görürsek, hafıza kapasitemizi geliştirmek başka bir kişisel bakım biçimi haline gelebilir.

Yine de, kariyerimizde ve hayatımızda ilerledikçe, hızlı düşünmenin paha biçilmez bir değer olabileceğini fark edeceğiz. Ezber yeteneğimizi ve hafızamızı geliştirmek şunları sağlayabilir:

  • Üretkenliğimizi artırır.
  • İş akışımızı iyileştirir.
  • Zaman yönetimi becerilerimizi geliştirir.

Sana en uygun ezberleme yöntemini bulmadan önce, bunları denemeyi unutma. İster yeni bir dil öğrenmek ister bir sınavda başarılı olmak iste, bu ezberleme teknikleri işini çok daha kolay ve hızlı hale getirecektir.

En iyi yeteneklerin kariyer platformu funduszeue.info'ya üye ol, Türkiye'nin ve dünyanın en iyi şirketlerinin iş, staj ve kariyer fırsatlarını keşfet.

Son Güncellenme:


Ezber yapmak için, kişilerin gün içerisinde sürekli olarak tekrar yapması gerekiyor. Ezberlenecek olan yazıların mutlaka sürekli olarak söylenmesi ezber işlemlerini kolaylaştıracaktır.

Ezber Nasıl Yapılır?

Herhangi bir konuda ezber yapacak olan bireyler, nasıl ezber yapacağını bilmiyor. Özellikle önemli bir konuda ezberlenmesi gereken bir yazı veya cümle bulunuyorsa, kişiler detaylı olarak araştırma yapabiliyor. Ezber yapma konusunda dikkat edilmesi gereken farklı detaylar bulunuyor. Özellikle kişilerin mutlaka belirli aralıkla ders çalışır gibi tekrar yapması gerekiyor. Sürekli olarak söylenen cümleler, kişilerin aklında daha fazla kalacaktır.

Ezber yapmak adına yapılacak olan çalışmaların başında, sürekli olarak tekrar yapmak geliyor. Kişiler mutlaka cümleleri veya kelimeyi tekrar ederek kafasına yerleştirmelidir. Ezber yapabilmenin tek püf noktası sürekli olarak tekrar etmek ve aynı yazıyı çalışmaktır. Özellikle ders çalışan bireyler, yapacakları tekrarlarla çalıştığı konuları unutmayacak ve akılda kalacaktır. Ezber işlemleri bazen kişilerde kısa sürebilirken bazen de uzun sürebiliyor.

Kolay Ezberleme Teknikleri Nelerdir?

Kolay ezberleme yapmak isteyenler genellikle ezberleme tekniklerini araştırabiliyor. Ezberleme teknikleriyle kişilerin daha hızlı ezber yaptığı görülmüştür. Pek çok kişi de ezberleme tekniklerini araştırarak, etkili olabilecek bazı yöntemler arıyor. Kolay ezberlemek için kişilerin uygun ortamda çalışma yapması gerekiyor. Sesli ve gürültülü olan ortamlarda kolay ezber yapmak mümkün değildir. Ezberlenecek olan yazının mutlaka yavaş yavaş okunması gerekir. Hem tekrar yapmak hem de ezberlenecek cümleleri sürekli olarak bir kağıda yazmak, kolay ezber yapabilmeye yardımcı olacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası