ayağa kalkınca sürekli göz kararması / Ani yaşanan göz kararmasının nedenleri nelerdir? Göz kararmasına ne iyi gelir? - Sağlık Haberleri

Ayağa Kalkınca Sürekli Göz Kararması

ayağa kalkınca sürekli göz kararması

GÖZ KARARMASI

Besin zehirlenmesi, açlık, stres, sıcak ortam, ishal ve bir ilacın yan etkisi gibi tehlikeli olmayan nedenlerle herkes, hayatında birkaç defa göz kararmasından şikayet etmiştir.

Her zaman önemli bir rahatsızlığın habercisi olmayabilir ancak sık yaşanmaya başlandığında, mutlaka bir doktora görünmek gerekir.

Altında yatan nedenin belirlenmesi için, ortaya çıkan şikayetlerin hep birlikte değerlendirilmesi önemlidir. Mevcut duruma; mide bulantısı, halsizlik, çarpıntı, baş ağrısı ve dönmesi eşlik edebilir. Göz kararması, çoğu kez bu belirtilerden biri veya birkaçıyla gerçekleşir. Nedenine dair bir fikriniz yoksa ve tekrarlıyorsa, iç hastalıkları uzmanına danışılması tavsiye edilir. Bu hekim, gerekli gördüğü takdirde hastayı göz hastalıkları, KBB ve nöroloji gibi farklı bir bölüme yönlendirebilir.

Göz kararmasına, en çok tansiyondaki oynamalar yol açar. Yaşanan yoğun stres ya da uzun saatler aç kalmak, tansiyonu etkileyebilir. Bu şikayetin başlıca sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

- Tansiyonun düşmesi ve yükselmesi

- Şekerin düşmesi ve yükselmesi

- Tiroit sorunları

- Su kaybı

- Kansızlık

- Gözde problemler

- Boyun damarlarında daralmalar

- Bazı ilaçlar.

Genel olarak göz kararmasına eşlik eden diğer belirtiler ve bunların nedenleriyse şöyle:

Ayağa kalkınca göz kararması: Oturduğunuz yerden kalktığınızda, gözleriniz kararıyor ve buna eşlik eden baş dönmesi gibi ek sorunlar da yaşıyorsanız, bu duruma tıpta ortostatik hipotansiyon denir. Kişi ayağa kalktığında, tansiyonu birden düşer. Beyne yeterince kan gitmez ve göz kararmasının yanı sıra baş dönmesi, çarpıntı, bayılacak gibi olma ve rengin solması gibi başka durumlar da görülebilir. Ayağa kalkınca tansiyonun neden aniden düştüğü bilinirse, özellikle yaşlı hastalarda tehlikeli olabilecek bu durumun önüne geçilebilir. Ortostatik hipotansiyon, ilaç kullanımı, vücudun su kaybetmesi ya da kansızlık gibi basit sebeplerle ortaya çıkabileceği gibi, bazen de diyabet, kalp ya da beyin hastalıklarının habercisi olabilir. Tansiyon düşüklüğüne yol açabilecek sebeplerden kaçınmalıdır.

Göz kararmasıyla birlikte baş dönmesi de varsa, aşağıdaki nedenlerden şüphelenilebilir.

- Migren

- Gerilim tipi baş ağrıları

- Vertigo

- Bazı beyin hastalıkları veya beyin tümörleri

- Kalp ve damar hastalıkları

Göz kararmasına mide bulantısı eşlik ediyorsa: Bu durumda, ülser benzeri rahatsızlıklardan şüphelenmek mümkün. Öte yandan migren tipi baş ağrısında da göz kararması dışında mide bulantısı görülebilir. Dolayısıyla mide bulantısının eşlik ettiği her göz kararması mide rahatsızlığıdır diye düşünmek doğru değildir. Mide sorunlarında, ağrı ve şişkinlik de vardır.

GÖZ KARARMASI

Önlemek için yapılacaklar

- Susuz kalmayın. Günde en az 2 litre su için.

- Su kaybına sebep olacağından alkolü bırakın.

- Kesinlikle uzun süre aç kalmayın.

- Ayağa kalkarken, yavaş hareket edin.

- Yatağınızın baş kısmını hafif yükseltin.

- Çok uzun süre ayakta durmaktan kaçının.

- Eğer uzun süre ayakta duracaksanız, varis çorabı kullanın.

- İzometrik egzersizler denilen duvarı itme ya da masayı kaldırma gibi hareketleri yapın.

- Eğer kalp ya da yüksek tansiyon hastalığınız yoksa, tuz, düşük tansiyonun engellenmesinde etkilidir.

- Her gün 30 dakikalık yürüyüş yapın.

- Yeterli düzeyde uyku almaya dikkat edin.

- Stres, üzüntü, ruhsal gerginlik ve takıntı gibi olumsuz duygu durumlarından kaçının.

Sorulara Dön

Ben bu soruyu uzman bir doktora laf arasında sorduğumda şu yanıtı vermişti: Aniden ayağa kalktığımızda basınç düşer ve beyne giden damarlar yetrince aktive olmaz birden göz kararıverir.Öyleki bazı durumlarda bayıltabilir sık tekrarlanıyorsa doktora başvurmakta fayda monash.pw bir de yazarken aklıma geldi basıncın düşmesi demek yüzey alanın yani hacmin artması demek(yani damarın hacminden bahsediyorum) ve gelen kan akışı bu anomaliyle karşılaştığında yetersiz kalıp anlık olarak daha fazla kan akışına ulaşıncaya kadar göz kararması dediğimiz şey olabilir.

görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

'te Türkiye'de bilimi yeşertmemize yardım edin!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Biyoloji bir bilimdir. Evrim ise onu eşsiz kılan gerçektir.”
Jared Diamond

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Göz Kararması Deyip Geçmeyin!

Besin zehirlenmesi, açlık, stres, sıcak ortam, ishal, bir ilacın yan etkisi gibi tehlikeli olmayan nedenlerle herkes hayatında birkaç defaya mahsus göz kararmasından şikayet etmiş olabilir. Göz kararması her zaman önemli bir rahatsızlık habercisi olmayabilir ancak sık yaşanmaya başladığında mutlaka bir doktora görünmek gerekir.

Göz kararması tek başına bir rahatsızlığı tespit etmek için yeterli olmadığından uzaktan yardım almaya veya kendi kendinize sebebini keşfetmeye çalışmak sonuç vermeyecektir.

Göz kararması dışında kişide başka hangi belirtiler görülüyor doktor tarafından değerlendirilmelidir. Göz kararmasının altında yatan nedenin belirlenmesi için bu şikayetlerin hepsi birden önemlidir ve birlikte ele alınır. Göz kararmasına mide bulantısı, halsizlik, çarpıntı, baş ağrısı, baş dönmesi eşlik edebilir. Göz kararması çoğu kez bu belirtilerden biri veya birkaçı ile birlikte ve iki gözde birden gerçekleşir.

Göz kararmasının neden olduğuna dair bir fikriniz yoksa, yukarıda anlattığımız gibi hastanın hikayesi dinlenmeden bir sonuca varmak mümkün olamayacağı için tekrarlayan bir göz kararması şikayetinde ilk önce bir dahiliye (iç hastalıkları) uzmanına danışılması tavsiye edilir. İç hastalıkları uzmanı da gerekli gördüğü takdirde başka bir bölüme örneğin göz hastalıkları, kulak burun boğaz veya nöroloji gibi farklı bir bölüm uzmanına hastayı yönlendirebilir.

Göz kararmasına en çok tansiyondaki oynamalar neden olur. Yaşanan yoğun bir stres ya da uzun saatler aç kalmanız tansiyonunuzu etkilemiş olabilir. Ancak göz kararması sadece tansiyon yüzünden oluşmaz.

Bu şikayete yol açan başlıca sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

*Tansiyonun düşmesi
*Tansiyonun yükselmesi
*Şekerin düşmesi
*Şekerin yükselmesi
*Kansızlık (yaygın olarak demir eksikliğinden kaynaklanır)
*Tiroit sorunları
*Su kaybı (aşırı terleme, ishal, kusma vb nedenlerle)
*Gözde problemler (ödem, damar problemleri vb)
*Boyun damarlarında daralmalar (genelde tek gözde kararmaya yol açar)
*Bazı ilaçlar (idrar söktürücüler, kalp, tansiyon, prostat, psikiyatri ilaçları gibi)

Göz kararmasının çoğu kez tek başına değil de başka şikayetlerle birlikte ortaya çıktığından söz ettik. Genel olarak göz kararmasına eşlik eden diğer belirtileri ve bu belirtilerin nedenlerini aşağıda sıralamaya çalışalım.

Ayağa Kalkınca Göz Kararması (Ortostatik Hipotansiyon)

Oturduğunuz yerden kalktığınızda gözleriniz kararıyor ve buna eşlik eden baş dönmesi gibi ek sorunlar da yaşıyorsanız bu duruma tıpta ortostatik hipotansiyon denir. Ortostatik hipotansiyonda kişi ayağa kalktığında tansiyonu birden düşer. Beyne yeterince kan gitmez ve göz kararmasının yanı sıra baş dönmesi, çarpıntı, bayılacak gibi olma, rengin solması gibi başka belirtiler de görülebilir. Ayağa kalkınca tansiyonun neden aniden düştüğü bilinirse, özellikle yaşlı hastalarda tehlikeli olabilecek bu durumun önüne geçilebilir.

Ortostatik hipotansiyon ilaç kullanımı, vücudun su kaybetmesi ya da kansızlık gibi basit sebeplerle ortaya çıkabileceği gibi bazen de diyabet, kalp ya da beyin hastalıklarının habercisi olabilir.

Tedavisi için eğer muayene sonrası tansiyonun bu şekilde oynamasına neden olan bir rahatsızlık tespit edilmişse, bu yönde bir tedaviye başlanır. Hastalar ayrıca ayağa kalkarken yavaş hareket etmeli, ayakta fazla hareketsiz durmamalı, bol su içmeli, kısaca tansiyon düşüklüğüne yol açabilecek durumları bilerek bunlardan kaçınmalıdır.

Göz Kararmasına Baş Dönmesi Eşlik Ediyorsa

Göz kararmasıyla birlikte baş dönmesi şikayeti de görülüyorsa aşağıdaki nedenlerden şüphelenilebilir. Ciddi bir rahatsızlıktan şüphelenmek için kırk yılda bir ortaya çıkan bir göz kararması ve baş dönmesi şikayeti yeterli değildir. Göz kararması ve baş dönmesinin sık olması, hastanın diğer şikayetleri, yaşı, kullandığı ilaçlar gibi pek çok faktörü göz önünde tutmak gerekir. Aşağıda baş dönmesiyle birlikte görülen göz kararmasına neden olabilecek yaygın sebepleri bulabilirsiniz:

*Tansiyon veya şeker değerlerinde oynamalar
*Migren
*Gerilim tipi baş arıları
*Vertigo (baş dönmesi şikayetidir, iç kulakta denge bozukluğundan kaynaklanabilir)
*Bazı beyin hastalıkları veya beyin tümörleri
*Kalp damar hastalıkları (özellikle 50 yaş üstü kişilerde)

Göz Kararmasına Mide Bulantısı Eşlik Ediyorsa

Göz kararmasına mide bulantısı eşlik ettiğinde örneğin ülser benzeri mide rahatsızlıklarından şüphelenilebilir. Öte yandan migren tipi baş ağrısında da göz kararması dışında mide bulantısı görülebilir. Dolayısıyla mide bulantısının eşlik ettiği her göz kararması mide rahatsızlığıdır diye düşünmek doğru olmaz. Mide rahatsızlıklarında göz kararması dışında ağrı, şişkinlik benzeri başka belirtilerin de ortaya çıkacağı düşünülebilir.

Kaynak: monash.pw


Etiketler; #göz kararması


İlgili Galeriler

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır