ezan okunduktan sonra dua / Ezan Duası Okunuşu: Ezan Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı, Fazileti, Sırları, Meali ve Okunuşu

Ezan Okunduktan Sonra Dua

ezan okunduktan sonra dua

Ezan duası Arapça okunuşu! Ezan duası nasıl yapılır? Ezan okunurken

Ezan duası Arapça okunuşu! Ezan duası nasıl yapılır? Ezan okunurken

Ezanı işitir işitmez okunması tavsiye edilen ezan duasını okumanın fazileti ve ecri çok büyüktür. Ezan aracılığıyla 5 vakit namaza çağrıldığımız namaz vakitlerinde dünyalık işlerimizi ertelemeli ve Allah'ın huzuruna çıkmalıyız. Ezanı dinlemek ve tekrar etmek sünnet mi? Ezan duası okunuşu:

Günde 5 vakit minarelerimizden yükselen ezan-ı şerifler, bizleri Allah (c.c)'un huzuruna çıkmamıza çağıran yani namaza davet eden en önemli hakikatlerdendir. Ezanı işiten Mümin kimselerin bu davete icabet edip namazlarını vaktinde eda edebilmesi önemlidir. Evde tek başına kılmaya göre 27 kat daha fazla ecri bulunan cemaatle kılma sevabı çok daha üstün olduğu için Peygamber Efendimiz (SAV), şöyle buyurmaktadır: Namazdan dolayı insanların en büyük ecre nâil olanları, derece derece uzaktan yürüyüp gelenlerdir. İmam ile berâber kılayım diye namazı bekleyen kimse de evinde hemen kılıp yatıverenden daha büyük ecre nâil olur.”(Buhârî, Ezân, 31)

  • Ezanı işittiğimiz vakit dünyalık işlerle meşgul oluyorsak o esnada işi bırakıp ezana kulak vermeli ve müezzin okudukça da tekrar etmeliyiz.
  • Ayrıca “Ezan ile kamet arasında dua reddolunmaz.” (Tirmizî, Salât, 46) hadisi şerifi de gerek dünyevi gerek ahiret saadetimiz için isteyeceğimiz dileklerin kabul olunmasını gözler önüne seren önemli hadis-i şeriflerdendir. 

Namaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı surelerİLİŞKİLİ HABERNamaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı sureler

EZAN OKUNURKEN ŞEYTAN KAÇAR MI? EZAN OKUNURKEN ŞEYTAN

Ezan duası! Ezan okununca şeytan kaçar mı?

Ezan duası! Ezan okununca şeytan kaçar mı?

Ezan okunduğu vakit bunu işiten şeytanın durumu hadis-i şerifte açıkça belirtilmektedir: “Namaz için ezan okunduğu zaman, sesli sesli yellenerek, şeytan ezanı duyamayacağı yere kadar uzaklaşır. Ezan bitince ise, tekrar geri gelir şeytan. Kamet getirmeye başlanınca yine kaçar. Kamet bitince tekrar geri dönüp, namazda kişi ile kalbinin arasına girip, vesvese atar. Şunu hatırla, bunu düşün vb. gibi aklında daha önce hiç olmayan şeylerle vesveseye vermeye başlar. Öyle ki buna kapılan kişi kaç rekat kıldığını bilmeyecek hale gelir.” (Buhârî, Ezân 4)

Namazı geç kılmak günah mı? Namaz kılamayan kişi ne yapmalı?İLİŞKİLİ HABERNamazı geç kılmak günah mı? Namaz kılamayan kişi ne yapmalı?

EZAN OKUNURKEN NE YAPILIR? PEYGAMBERİMİZİN EZAN SÜNNETLERİ!

Ezan duası arapça ve türkçe okunuşu

Ezan duası arapça ve türkçe okunuşu

Peygamberimiz (SAV) ezan okunacağı sıra Müslüman kimselere müezzinlik yapılmasını yani ezan okumayı önermiştir. “Namaz vakti gelince içinizden biri ezan okusun.” (Buhari, Ezan: 18) Ezanı duyar duymaz söylenilen cümlelerin içimizden tekrar edilmesini bizlere tavsiye etmiştir. Bu durum hadis-i şerifte şöyle geçmektedir: “Ezanı işittiğiniz zaman müezzinin söylediklerini aynen söyleyiniz.” (Buhari, Ezan: 17)

Hemen yukarıda bahsedildiği gibi ezanı tekrarlayan kimsenin Peygamberimizin şefaatine nail olunabileceği müjdesi ile ilgili şu hadis-i şerif mevcuttur: “Ezanı müezzinle beraber tekrar edip, ezan duasını yapana şefaatim helal olur.” (Buhari, Ezan: 8) Peygamberimiz (SAV)'in ezan sünnetleri ile ilgili bir hadis-i şerifte yeni doğan bebeklere yapılması gerekenlerle bağlantılıdır. Öyle ki, “Kimin bir çocuğu olur da, sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okursa, o çocuğa ümmüsıbyan hastalığı zarar vermez (cin zarar vermez).” (Feyzü'l-Kadir, VI/) buyurulmaktadır.

5 vakit namaza nasıl başlanır? Namazda üşengeçlik neden olur? Namazı bırakmamak için duaİLİŞKİLİ HABER5 vakit namaza nasıl başlanır? Namazda üşengeçlik neden olur? Namazı bırakmamak için dua

EZAN DUASI NASIL YAPILIR? EZAN DUASI ARAPÇA VE TÜRKÇE OKUNUŞU

EZAN BİTTİKTEN SONRA OKUNACAK DUA

EZAN DUASI TÜRKÇE OKUNUŞU:

Allahumme Rabbe hazihi'd-da'veti't-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîah. Vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tühlifü'l-mîâd. Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: “Her kim ezanı işittiğinde ardından; derse kıyamet gününde benim şefaatim ona vâcib olur.” (Buhârî, Ezan, 8)

Kerahat vakti nedir, Kerahat vaktinde neler yapılmaz? Kerahat vakti namaz kılınır mı?İLİŞKİLİ HABERKerahat vakti nedir, Kerahat vaktinde neler yapılmaz? Kerahat vakti namaz kılınır mı?

 EZAN OKUNUNCA DUA EDİLİR Mİ? EZAN İLE KAMET ARASI DUA ETMEK

Duaların kabul olunacağı vakitler arasında ezan ile kamet arasının çok kıymetli olduğuna değinen Efendimiz (SAV), hadis-i şerifte şöyle buyurmaktadır: “Ezan ile kamet arasında dua reddolunmaz.” (Tirmizî, Salât, 46) hadisi gereği, vesile duasının ardından başka dualar da yapılabilir. (Nevevî, el-Mecmû’, III, ) İslam alimi Bediüzzaman, sünnet olarak ezandan ve kametten sonra Vesile duâsı okumuştur. Efendimiz (SAV) buyurmuştur ki: ‘Her kim, ezanı işittiği zaman, “Allahümme rabbe hâzihi’d-da’veti’t-tâmmeti ves’salâti’l-kâimeti Âti Seyyidinâ Muhammeden’il-vesilete ve’l-fazilete ve’b’ashü mekâmen-mahmûdeni’llezî ve’addeh.” derse, kıyamet gününde benim şefaatimi hak etmiş olur.”  Buharî, Ezan,

Namaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERNamaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirler

Esnemek şeytandan mıdır? Namazda esnerken gözden yaş gelmesi

İLİŞKİLİ HABER

Esnemek şeytandan mıdır? Namazda esnerken gözden yaş gelmesiRebiülahir ayının önemi! Rebiülahir ayında ne oldu? Rebiülahir ayı ibadetleri ve duası

İLİŞKİLİ HABER

Rebiülahir ayının önemi! Rebiülahir ayında ne oldu? Rebiülahir ayı ibadetleri ve duası

Ezan duası hakkında bilgi verir misiniz?

Değerli kardeşimiz,

Ezan duası:

 اللَّهُمَّ رَبَّ هذِهِ الدَّعوةِ التَّامَّةِ والصَّلاةِ الْقَائِمةِ آت مُحَمَّداً الْوسِيلَةَ والْفَضَيِلَة وابْعثْهُ مقَامًا محْمُوداً الَّذي وعَدْتَه

Câbir radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Kim ezanı işittiği zaman şu duayı okursa, kıyamet gününde o kimseye şefâatim vâcip olur:

 'Allahumme rabbe hâzihî'd-da'veti't-tâmmeh ve's-salâti'l kâimeh, âti Muhammeden'il vesîlete ve'l-fadîlete ve'b'ashu mekamen Mahmûden ellezi veadteh.'" [Buhârî, Ezân 8, Tefsîru sûre(17), Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 37; Tirmizî, Mevâkît 43; Nesâî, Ezân 38; İbni Mâce, Ezân 4]

Bu duânın meâli şöyledir:

"Allâh'ım! Ey bu tam dâvetin, yâni mübârek ezânın ve kılınmak üzere bulunan namazın mukaddes Rabbi. Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm)'e vesîleyi ve fazîleti ihsan et ve O'nu, kendisine vaad buyurmuş olduğun Makâm-ı Muhmûd'a eriştir."

Sa'd İbni Ebî Vakkas radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Kim müezzini işittiği zaman: 'Tek olan ve ortağı bulunmayan Allah'tan başka ilâh olmadığına, Muhammed'in O'nun kulu ve resûlü olduğuna şahitlik ederim. Rab olarak Allah'tan, resûl olarak Muhammed'den, din olarak İslam'dan razı oldum.' derse, o kimsenin günahları bağışlanır." (Müslim, Salât Ayrıca bk. Tirmizî, Salât 42; Nesâî, Ezân 38; İbni Mâce, Ezân 4)

Her iki hadiste geçen "ezanı işittiği zaman" sözüyle anlatılmak istenen, ezanın tamamını işittikten sonra demektir. Çünkü ezanı işiten kimsenin müezzinin söylediklerini aynen tekrar etmesi gerektiğini ve bunun Resûl-i Ekrem tarafından emredildiğini önceki hadiste açıklamıştık. Ezan bittikten sonra ise, Peygamber Efendimiz'e salâtü selâm getirilir; sonra da ezan duası okunur.

Yaygın olarak bilinen ve okunan ilk hadiste geçen dua ise de, bundan başkasının da okunabileceğine bu ikinci hadis delil teşkil eder. Hatta bunlar dışında me'sûr olan yani Peygamber Efendimiz (asm)'den rivayet edilen ve hadis kitaplarında yer alan dualardan herhangi biri de yapılabilir.

Beyhakî'nin rivayetinde ilk duanın sonunda bir de:"İnneke lâ tühlifü'l-mîâd = Şüphesiz ki sen vaadinden caymazsın" ilâvesi vardır ki, biz de dualarımıza bunu ilâve ederiz. Yaygın olan bu duanın çok kısa tahlilini yapacak olursak:

Buradaki "davet" ezanın lâfızlarıdır. Daha önce izah edildiği gibi, bu tevhîde davettir. "Tam" olmasının anlamı ezanda kelime-i tevhîd ve kelime-i şehâdetin bulunmasıdır. Tam ve kâmil olmanın bir yönü de değişikliğe ve bozulmaya uğramadan kıyamete kadar hem lâfzının hem muhtevasının korunacak olması ve itikad esaslarının hiçbir zaman değişmeyeceğidir.

"Vesîle"nin buradaki anlamı önceki hadiste de işaret edildiği gibi cennetteki çok yüce bir makamdır. "Fazilet" de üstün bir makamın adı olup, diğer mahlûkattan yüce bir mertebedir. "Makâm-ı mahmûd", her lisanın övgü ve yüceltmesine lâyık makam demektir. O makamda olanı ilk yaratılan insandan son yaratılacak olana kadar herkes över ve yüceltir. Makâm-ı mahmûd, şefaat makamıdır ki, Resûlullah Efendimiz (asm)'e ihsân olunmuştur. Kur'an'ın:

"Rabbin seni makâm-ı mahmûda ulaştırır." (İsrâ, 17/79)

dediği makamdır. İbni Abbâs'ın açıklamasına göre:

"Öyle bir makam ki, orada öncekiler ve sonrakiler sana hamd ve senâ eder ve mertebece bütün yaratılmışların önünde olursun. Şefaat edersin de şefaatin makbul olur. Senin sancağın altında olmadık kimse bulunmayacaktır." diye tarif edilir (Alî el-Kârî, el-Mirkât, II/).

Peygamberimiz (asm) çeşitli hadislerinde bu makamdan bahsetmiş ve onun vasıflarını anlatmıştır.

Önce de ifade ettiğimiz gibi, ezan İslam'ın temel prensiplerini kendinde toplayan bir dînî tebliğ, bir davettir. Bunu duyup dinleyen ve kalben inanarak tekrar eden bir mü'min, istikamet üzere olduğu, sahih bir iman ve sâlih bir amele sahip bulunduğu için Allah'a her ezandan sonra dua eder. Bu duanın mahiyet ve muhtevasını da böylece özet olarak bile olsa görüp anlayan bir Müslüman artık bu fazileti işlemekten kendini müstağni göremez. Bütün bunları pekiştirmek üzere, ezandan ayrı olarak her farz namazdan önce bir de kamet getirilir.

Hadislerden Öğrendiklerimiz

1. Ezanı, müezzinin söylediklerini tekrar ederek sonuna kadar dinlemek, bitince de dua etmek faziletli sünnetlerdendir.
2. Ezan vakitleri duaların reddedilmediği vakitler olup, her ezandan sonra dua etmek bu sebeple faziletli kabul edilmiştir.
3. Ezandan sonra duaya devam etmek, hayırlara ulaşmanın sebebi olduğu gibi, kıyamet gününde Peygamberimiz (asm)'in şefaatine nâil olabilmenin de vesilesidir.
4. Ezan bittikten sonra Peygamber Efendimiz (asm)'in öğrettiği dualardan biri ezan duası olarak okunmalıdır.
5. Vesîle, fazîlet ve makâm-ı mahmûd kıyamet gününde sadece Peygamber Efendimiz (asm)'e has üstün mertebe ve makamlardır.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Ezan duasında geçen, "Ve'd-deraceter refîate" ilavesinin kaynağı var

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Ezan Duası Nedir? Ezan Duası Türkçe - Arapça Okunuşu ve Meali

Her ezandan sonra okunan ezan duasına dair detaylı bilgiler yazımızda. Sözlükte “bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak, ilân etmek” mânasında bir masdar olan ezan kelimesi terim olarak farz namazların vaktinin geldiğini, nasla belirlenen sözlerle ve özel şekilde müminlere duyurmayı ifade eder.

Aynı kökten gelen müezzin “ezan okuyan kimse”, mi’zene de “ezan okunan yer” (minare) demektir. Ezan kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’de bir yerde “bildiri, ilâm” mânasında geçerken (et-Tevbe 9/3) terim anlamında ezana nidâ kökünün türevleriyle iki âyette (el-Mâide 5/58; el-Cum‘a 62/9) işaret edilmiştir.

Ezan sözlük anlamında ve çeşitli fiil kalıplarıyla yedi âyette (meselâ bk. el-Bakara 2/; el-A‘râf 7/; el-Hac 22/27), müezzin de yine bu çerçevede “çağrıcı, tellâl” mânasında iki âyette (el-A‘râf 7/44; Yûsuf 12/70) yer almaktadır. Hadislerde ise ezan kelimesi terim anlamında hem isim olarak hem de çeşitli fiil kalıplarıyla sıkça geçmektedir (bk. Wensinck, el-Muʿcem, “eẕn” md.; seafoodplus.info, Miftâḥu künûzi’s-sünne, “eẕân” md.).

Ezan duasının hükmü nedir?

Günde 5 vakit olarak okunan ezandan sonra ezan duası yapmak sünnettir.

أَللّٰهُمَّ رَبَّ هٰذِهِ الدَّعْوَةِ التَّآمَّةِ وَالصَّلاَةِ الْقَآئِمَةِ اٰتِ مُحَمَّدًا الْوَسِيلَةَ وَالْفَضِيلَةَ وَابْعَثْهُ مَقَامًا مَحْمُودًا الَّذ۪ى وَعَدْتَهُ

Ezan Duası Arapça Okunuşu

"Allâhümme Rabbe hâzihi'd-da'veti't-tâmmeh, ve's-salâti'l-kâimeh, âti Muhammedeni'l-vesîlete ve'l-fadîlete, veb'ashü makâmem-mahmûdeni'l-lezî va'adteh.”

“Ey bu eksiksiz davetin ve kılınan namazın sahibi! Muhammed'e vesîle'yi ve fazîleti ver. O'nu, vaat ettiğin Makam-ı Mahmûd üzere dirilt"

"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (4 kere),

"Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah" (Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur) (2 kere),

"Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah" (Şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir) (2 kere),

"Hayye ale's-salâh" (Haydi namaza) (2 kere),

"Hayye ale'l-felâh" (Haydi kurtuluşa) (2 kere),

"As-salatu hayrun mine'n nevm" (Namaz uykudan hayırlıdır) (2 kere), (Sadece sabah ezanında),

"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (2 kere),

"Lâ ilâhe İllAllah" (Allah'tan başka ilâh yoktur) (1 kere).

Ezan Okunurken Müezzin ile Birlikte Ezanı Tekrarlamanın Fazileti

Resûlullah bir hadis-i şerifinde, "Her kim ezan sesi işittiği zaman, müezzin ile beraber hafifçe okusa, her harfine bin sevap verilir, bin günahı mahvolur" buyurdu.

Ezan Okunurken Neler Yapılmalı?

Müezzin ile birlikte ezan tekrar edilir.

MEHMET AKİF'DEN EZANIN ÖNEMİ

İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy, ezanın önemini bu dizlerle anlatır:

  • Ruhumun senden İlahi şudur ancak emeli:

  • Değmesin ma'bedimin göğsüne na-mahrem eli;

  • Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli

  • Ebedi, yurdumun üstünde benim inlemeli.

EZAN DUASI OKUNUŞU, Ezan Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Meali Ve Faziletleri

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Ezan, kelime olarak ''bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak'' anlamlarını taşır. İslam dininde namaz vakitlerinin geldiğini duyurmak amacıyla okunur. Minarelerden okunur ve ezanı okuyan kişiye müezzin adı verilir. Ezan okunurken ve ezan bittikten sonra okunacak dualar da birçok kişinin araştırdığı bir konudur. Ezan duası da bu noktada merak konusu olur. Ezan duası Arapça yazılışı, Türkçe anlamı ve meali için ayrıntılarını inceleyebilirsiniz. İşte, ezan duası okunuşu ve anlamı!

EZAN DUASI OKUNUŞU, Ezan Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Meali Ve Faziletleri
EZAN DUASI OKUNUŞU, Ezan Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Meali Ve Faziletleri
EZAN DUASI OKUNUŞU, Ezan Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Meali Ve Faziletleri
EZAN DUASI OKUNUŞU, Ezan Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Meali Ve Faziletleri
EZAN DUASI OKUNUŞU, Ezan Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Meali Ve Faziletleri
SON DAKİKA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir