duruş bozukluğu hangi bölüm / Duruş Bozukluğu Nedir? Tedavisi ve Belirtileri Nelerdir?

Duruş Bozukluğu Hangi Bölüm

duruş bozukluğu hangi bölüm

Çocuklarda Duruş Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?

Bilgi Talep Formu

 

Büyük Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Erdoğan, çocuklarda yürürken özellikle aksama, içe basma gibi duruş bozukluğunun neden kaynaklandığını ve tedavi yöntemlerini açıkladı. Günümüz şartlarına göre teknolojinin ilerlemesi ve hayatımızda büyük bir yer edinmesinden dolayı gelişme döneminde olan çocukları çok fazla etkilediği görülmüştür. Araştırmalara göre de her 10 çocuktan 4'ünde duruş (postür) bozukluğu bulunmaktadır.

Çocuğunuzun Yürüyüşüne Dikkat

Büyük Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Erdoğan, çocuklarda duruş bozukluğunun dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu belirterek erken tedavinin önemine değindi.

Doç. Dr. Murat Erdoğan, "Çocuklarda yürürken aksama, içe basma, duruş bozukluklarının sebepleri çocuklarda düz tabanlılık, veya kalça ekleminde içe dönüklük, skolyoz denilen omurgada eğrilik olabilmektedir. Bu tür patolojilerin tedavisinde vücudun ilgili bölümlerinin direk grafilerinin değerlendirilerek ayrıntılı bir fizik muayenesi yapılır ve konulan teşhis sonucunda gerekli tedaviye hızlı bir şekilde başlanıldığında bu problemlerin geçtiği ve hastanın iyileştiği görülür.

Cerrahi Tedavi Gerek Duyulabilir

Teşhis konulduktan sonra fizik tedavi ve fizik tedavinin cevap vermediği durumlarda da cerrahi tedavi ile sonuç alınabilir. Cerrahi tedavide kalça eklemine yönelik düzeltici cerrahiler, tendonlara yönelik tendon uzamasını sağlayan düzeltici cerrahiler yapılabilmektedir. Eğer çocuklarınızda bu tür gözlemleriniz varsa erken teşhis ile bir ortopedi travmatoloji hekimine başvurmalısınız." dedi.

Postür Nedir?

“Postür nedir?” konu hakkında merak edilenler arasında. Duruş olarak da ifade edilen postür, vücuttaki her bölümün kendisine yakın olan bölge ile en doğru pozisyonda durmasıdır. Duruş, en az çaba ile en doğru pozisyonda durmaktır.

Postür Bozukluğu Nedir?

Postür bozukluğu, vücudun yürüme, oturma, kalkma ve benzeri fiziksel hareketleri sırasında kol, bacak ve belin uyumlu bir duruşa sahip olmaması durumudur. Bu durum iskelet ve kas sisteminin hem sabit hem de hareket halinde olan hallerinde değişim gösterir. Normal duruşa sahip olan bir vücuda yandan bakıldığında sırt hafif kambur, bel ise hafif çukurdur. Bu kamburluk ve çukurluğun artması ya da azalması duruş bozukluğunu işaret eder.

Çocuklarda Duruş Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda görülen postür bozuklukları genellikle skolyoz, bel çukurunun fazlalaşması, başın öne gitmesi, omuzların öne yuvarlaklaşması ya da sırttaki yuvarlaklığın artması şeklindedir. Bu bozukluklar genellikle aşağıdaki belirtileri verir:

  • Bağ dokularla bulunan kaslarda kısalma veya gerilme,
  • Bel, sırt ve boyun bölgesinde ağrılar,
  • Diz, ayak bileği ve bacakta ağrılar,
  • Kaslarda kuvvetsizlik ve kas yorgunluğu,
  • Omuz ve kollarda ağrı,
  • Sinir sıkışması.

Çocuklarda Postür Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda duruş bozukluğuna neden olan faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Ağır sırt çantası taşıma,
  • Aşırı kilo (obezite),
  • Ergenlikteki değişimler (kızlarda göğüslerin gelişmesi sonucu omuz ve başın öne eğilmesi, erkeklerde ise el ve ayaklarda yaşanan büyümelere alışma sürecinde yürüyüş bozukluğu),
  • Fiziksel hareketsizlik,
  • Yanlış pozisyonda oturma,
  • Yanlış ayakkabı seçimi.

Çocuklarda Duruş Bozukluğunu Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Çocuklarda postür bozuklukları için alınması gereken önlemlerden biri çocuğun teknolojik aletlerle belirli bir süre vakit geçirmesi sağlanmalı. Sonrasında çocuk hareket etmeye teşvik edilmeli. Kilo fazlalığı olan çocukların sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmasına dikkat edilmeli. Çocuklara ayak yapısına uygun ayakkabılar alınmalı. Çocuklara uygun postür egzersizleri uygulanmalı.

Postür Bozukluğu Tedavisi

Postür bozukluğu tedavisi için ilk problem saptanır. Bu amaçla da kalça, omuz, boyun, sırt ve kalça gibi bölgelerden hangisi ile ilgili bir sorun olduğu tespit edilerek bu soruna yönelik tedavi şekli uygulanır. Tedavide tercih edilen ilk basamak fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Bu tedavi şekli ile bacakla sırttaki doku ve kaslar güçlendirilir. Ayrıca bedenin en uygun pozisyonu almasına yardım eden egzersizler uygulanır. Postür düzeltme egzersizleri kişiye özel planlanır ve bu planlama fizyoterapist değerlendirmesi ile gerçekleşir. Ancak fizik tedaviye yanıt alınamayan durumlarda postür düzeltme ameliyatı uygulanır.

Çocuklarda Duruş Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

“Çocuklarda duruş bozukluğu için hangi doktora gidilir?” diye merak ediyorsanız ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurmalısınız.

Yorum Ekle

Duruş Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Özellikle gelişme çağında sık görülen duruş bozukluğu, doğuştan olabileceği gibi beslenme alışkanlığına, hareketsizliğe ve yanlış oturmadan kaynaklı, ilerleyen yaşa, cinsiyet ve genel sağlık durumu ile kemik yapısının direncine bağlı olarak da gelişme gösterir. Kadınlarda boyun ve sırt bölgesinde, erkeklerde bel ve eklem ağrıları olarak kendini göstermektedir. Çocuklarda kötü ve dengesiz beslenme ile saptanan bu durum, ilerleyen yaşlarda omurga kayması, kamburluk ve bölgesel şekil bozuklukları olarak kendini göstermektedir.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Ortopedi ve Travmatoloji Servisi

Duruş bozukluğuna bağlı sırt, boyun ve omuzlarda yaşanan ağrıların birçok nedeni olabilir. Teşhisin konması ve tedavinin yapılabilmesi için öncelikle ağrıların nedeni ya da nedenleri araştırılması için ortopedi servisine gidilmelidir. Tetkikler yapıldıktan sonra uygun görünmesi durumunda fizik tedavi doktorunun görmesi ve bir program uygulaması için sevk edilir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Servisi

Kişiye uygun fizik tedavi egzersizleri belirlenerek fizyoterapist eşliğinde uygulamalar yapılır. Bu bölümlerden birinde yapılacak tetkik neticesinde gerekli görülmesi durumunda bölümler arasında ortak bir tedavi yöntemi de uygulanabilir.

Tedavisi

Basit ve tek adımda uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Duruş bozukluğunda duruş şekli gösterilerek kişinin ne kadar istese de sabit bir pozisyonda durmasını sağlamak mümkün değildir. Öncelikle bu sorunun altında yatan sebep ortaya çıkartılması gerekir. Bir çok sebebe bağlı olarak duruş bozuklukları görülmekte olup, sebeplerine göre kişiye özel tedavi programları hazırlanır.

Kişiye yönelik en önemli tedavi yöntemi uygulanacak egzersizlerin belirlenmesidir. Kişiye uygun doğru egzersiz yapılmalı ve bu egzersiz programı içerisinde zayıf olan kasların güçlendirilmesi, kısalmış kasların açılması tekrar hareketli hale getirilmesi, bozuklukların düzeltilmesi gerekir. Ayrıca hafif koşular, bisiklet gibi bazı aerobik egzersizleri de eklenerek kişiye özel ders programı çıkartılır. Bunun yanı sıra kişinin günlük yaşam alışkanlıkları gözden geçirilmeli ve varsa yanlış alışkanlıkları ile ilgili bilgilendirme yapılmalı. Hatta bazı yasakların kişiye anlatılmasında gerekir. Örneğin kişinin oturma alışkanlıkları, vücudunu kullanma alışkanlıkları, yerden bir şeyleri kaldırma özellikleri, ayakta duruşu ile ilgili kişiyle bu tedavi süreci boyunca karşılıklı konuşarak yeni alışkanlıklar kazandırılması sağlanmalıdır.

Erken dönem alınabilecek önlemler ise;

  • “Omurga muayenesi” yılda en az iki kez yapılmalı, oluşabilecek duruş bozukluğuna bağlı, yaşanacak şiddetli eklem ağrılarının, omurga kayması ve herhangi bir rahatsızlığın önüne geçilmiş olur.
  • Gündelik yaşam içinde oturma ve yatış pozisyonları sağlıklı hale getirmeli.
  • Gün içinde mutlaka egzersiz yapmalı.
  • Dengesiz beslenme alışkanlığı ve D vitamini eksikliği varsa mutlaka bir uzman doktordan gerekli kontroller yapılarak vitamin takviyesi ve beslenme alışkanlıkları düzene getirmeli.
  • Yatak ve yastık ortopedik olup, yatış pozisyonuna uygun seçilmeli.
  • Özellikle çocuklarda çanta ve yük taşırken omuza ağırlık verilmesinden kaçınılmalı.

Normal postür(duruş), ayakta dik duruş sırasında vücudun sağ ve sol yarısının birbirine simetrik olduğu, omurganın boyun-sırt ve beldeki eğriliklerinin belli açılarda olup vücudun öne veya arkaya sapma göstermediği, kaslara ve bağlara aşırı yüklenme olmayan pozisyondur.

(Normal Postür)

(Anormal Postürler)

Normal postürden sapma olması, omurgayı ve diğer eklemleri dengede tutan bağlar ve kaslar üzerine binen yükü arttırır. Kaslar, günlük aktiviteler sırasında daha çok enerji harcamak zorunda kalır; zamanla kronik kas ağrıları ve yorgunluk ortaya çıkar. İlerleyen dönemlerde eklemlerde aşınma ve kireçlenmeler, omurgada kireçlenme ve fıtıklar ortaya çıkar. Çoğu kişi postürlerinin bozuk olduğundan ve bu durumun fiziksel semptomlarına katkıda bulunduğundan habersizdir.

Duruş Bozukluklarının Değerlendirme ve Tedavisi

Kişinin duruşu anatomik, fizyolojik, genetik, kültürel, çevresel, psikolojik ve mesleki pek çok faktörden etkilenebilir. Önemli olan, duruş bozukluğuna sebep olabilen anatomik ve fizyolojik problemleri saptayabilmektir. Nörolojik ve hormonal ciddi hastalıklar, omurgadaki bazı enfeksiyonlar ve kanser türleri de duruş bozukluklarına yol açabilir. Bu nedenle, duruş bozukluklarının mutlaka fizik tedavi ve ortopedi gibi ilgili branş doktorları tarafından takip ve tedavi edilmesi gerekir.

Tedavi, hastaya ve altta yatan faktörlere göre değişmekle birlikte, kişiye özel egzersizler hemen her hastaya planlanır. Bunun yanında doğru duruş eğitimi, gerekirse korseler, fizik tedavi yöntemleri, enjeksiyon tedavileri, elle uygulanan manipülasyon-mobilizasyon tedavileri kullanılabilir.

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası