atatürk 8 mart sözleri / Kısa ve Güzel Kadınlar Günü Sözleri ve Mesajları

Atatürk 8 Mart Sözleri

atatürk 8 mart sözleri

Bugüne özel 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajları: Dünya Kadınlar Günü sözleri…

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez yıl önce ülkemizde kutlanmaya başlandı. Atatürk'ün de "Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur” sözüyle önemini vurguladığı kadınlar için Dünya Kadınları Günü mesajları göndererek yakınlarınızı sevindirebilir, maruz kaldığı haksızlıklar ve ayrımcılıkları daha yüksek sesle dile getirebilirsiniz. İşte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sözleri, mesajları ve diğer ayrıntılar…

Yayınlanma: - 08 Mart Güncellenme:

Bugüne özel 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajları: Dünya Kadınlar Günü sözleri…

Her yıl olduğu bu 8 Mart’ta da kadınlar yaşadıkları siyasi, ekonomik ve sosyal eşitsizlikleri dile getiriyor. Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

GOOGLE’DAN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ İÇİN DOODLE

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve bu özel gün için Google bir doodle yayımladı. Dünya Kadınlar Günü dünyada pek çok ülkede her yıl 8 Mart tarihinde kutlanıyor ve bu günün geçmişi ABD'li kadın işçilere uzandığı biliniyor.

TÜRKİYE’DE 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Türkiye'de tarihinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. darbesi döneminde dört yıl kutlama yapılmadı. 'ten itibaren her geçen gün daha da geniş kitlelerle kutlanmaya devam ediliyor.

ANLAMLI 8 MART KADINLAR GÜNÜ SÖZLERİ

“Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır. ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak şekilde ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım.” Mustafa Kemal Atatürk

“Kadınlar ile ilgili yapılabilecek üç şey vardır. Onu sevebilir, onun için acı çekebilir ya da onu edebiyata çevirebilirsin.” Henry Miller

“Kadınların siyasal güçleri yoktur sözde; oysa akıllı kadınlar, aptal kocalarını hiç güçlük çekmeden parlamentoya sokar, hatta bakan koltuklarına oturturlar.” Bernard Shaw

“Dünyayı kadınlar yönetiyor olsaydı hiç savaş yaşanmazdı ancak 28 günde bir derin müzakereler yaşanırdı.” Robin Williams

“Sevmekte kadınlar profesyonel, erkekler ise amatördür.” Francois Truffaut

“Yeryüzünde gördüğümüz her şey, kadının eseridir.” Mustafa Kemal Atatürk

“Bir kadın olarak kentim yok. Bir kadın olarak kentim tüm dünya..” Virginia Woolf

“Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur” Mustafa Kemal Atatürk

“Bir kadın hak ettiği yaştadır.” Coco Chanel

EN GÜZEL DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJLARI

8 Mart, dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemleri dile getirdikleri gündür. Kadınlarımızın bu anlamlı gününü yürekten kutluyorum.

Ateş karşısında bozulmayan altın, altın karşısında bozulmayan kadın; Kadınlar Günün kutlu olsun.

Kadınlar olmasaydı dünyadaki hiçbir şeyin önemi kalmazdı. En kıymetli varlık olan kadınların dünya kadınlar günü kutlu olsun.

Güneş kadar sıcak, kar tanesi kadar berrak, yağmur kadar saf ve temiz bir ömür dileğiyle.. Kadınlar Günün Kutlu Olsun.

Tüm dünya, ülkemiz ve üyelerimiz arasında görev yapan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde, saygıdeğer Türk ve Dünya kadınlarına sağlık ve mutluluk dolu bir gelecek diliyorum.

Aslında senin küçük bir kopyanım. Umarım senin kadar sevgi dolu olurum.. Kadınlar günün kutlu olsun.

Ateş karşısında bozulmayan altın, altın karşısında bozulmayan kadın; Kadınlar Günün kutlu olsun.

Cumhuriyetimizin odak noktasında yer alan kadınlarımız, modern ve çağdaş günlere gelmemizde önemli görevler başarmışlardır. Kadınlar gününüz kutlu olsun.

Senin sevgin dünyamı ısıtan tek güneştir. Hiç ışığın eksilmeyecek biliyorum. Varlığınla mutluyum.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDEN 8 MART’TA KUTLANIYOR?

8 Mart tarihinde ABDnin New York kentinde dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine bini aşkın kişi katıldı.

26 – 27 Ağustos tarihnde Danimarkanın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletlerinde de kutlanmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık tarihinde 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti. Birleşmiş Milletlerin sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New Yorkta ölen işçilerin anısına yapıldığının yazılmamıştır.

Atatürk “kadın ve erkek her daim eşit olmalı” dediİlginizi ÇekebilirAtatürk “kadın ve erkek her daim eşit olmalı” dedi'de , iki ayda 58 kadın katledildiİlginizi Çekebilir'de , iki ayda 58 kadın katledildiÜreten kadınlar her zaman güçlüdürİlginizi ÇekebilirÜreten kadınlar her zaman güçlüdür

ABDAlmanyaAmerikaAtatürkAvrupaBirleşmiş MilletlerCinayetDünyakadın cinayetiMoskovaMustafa KemalMustafa Kemal AtatürkNew YorkSağlıkTürkiyeyağmur

Atatürklü Kadınlar Günü mesajları

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyetini kurarken birçok devrim yapm&#;&#; ve &#;üphesiz ki en büyük devrimi kad&#;n haklar&#; ve kad&#;n&#;n hayattaki yeri üzerine yapm&#;&#;t&#;r. Atatürk, kad&#;nlar&#;n hak ettikleri de&#;eri görebilmeleri ve lay&#;k olduklar&#; ya&#;am standartlar&#;na kavu&#;abilmek için büyük ad&#;mlar atm&#;&#; ve dünyadaki birçok ülkeden daha önce kad&#;nlar&#;n erkeklerle e&#;it olabilmesinin yolunu açarak senesinde kad&#;nlara seçme ve seçilme hakk&#;n&#; vermi&#;tir.

ATATÜRK'ÜN KADINLAR &#;Ç&#;N SÖYLED&#;&#;&#; SÖZLER

"&#;una inanmak lâz&#;md&#;r ki, dünya yüzünde gördü&#;ümüz her &#;ey kad&#;n&#;n eseridir."

"Bir toplum, cinslerden yaln&#;z birinin yüzy&#;l&#;m&#;z&#;n gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yar&#; yar&#;ya zay&#;flam&#;&#; olur. Bizim toplumumuzun u&#;rad&#;&#;&#; ba&#;ar&#;s&#;zl&#;klar&#;n sebebi, kad&#;nlar&#;m&#;za kar&#;&#; ihmal ve kusurdur."

"Bizim dinimiz hiç bir vakit kad&#;nlar&#;n erkeklerden geri kalmas&#;n&#; talep etmemi&#;tir! Allah’&#;n emretti&#;i &#;ey erkek ve kad&#;n Müslümanlar&#;n ilim ve irfan edinmeleridir. Kad&#;n ve erkek bu ilim ve irfan&#; aramak ve nerede bulursa oraya gitmek ve onunla mücehhez olmak mecburiyetindedir."

"Bir topluluk, bir ulus, erkek ve kad&#;n olmak üzere iki ayr&#; cins insandan olu&#;ur. Bir ulusun bir bölümünü geli&#;tirip di&#;er bölümünü geli&#;tirmeden toplumun tümünün geli&#;mesi olanaks&#;zd&#;r. Bir toplumun yar&#;s&#; topraklara zincirlerle ba&#;l&#; kald&#;kça di&#;er yar&#;s&#;n&#;n göklere yükselmesi mümkün müdür?"

kad&#;nlar günü

8 MART TAR&#;HÇES&#;

Kad&#;nlar Günü fikri ilk olarak y&#;l&#;nda Danimarka Kopenhag'da toplanan bir konferansta ortaya at&#;ld&#;. 'de Moskova'da gerçekle&#;tirilen bir konferansta ise "Dünya Emekçi Kad&#;nlar Günü" ismi ile kutlanmas&#; kararla&#;t&#;r&#;ld&#; ancak bu isim 'lu senelerde "Dünya Kad&#;nlar Günü" olarak de&#;i&#;tirildi.

Kad&#;nlar Günü'nün 8 Mart günü olarak kutlanma sebebi ise &#;ubat Devrimi'nin 8 mart günü yap&#;lan kad&#;n yürüyü&#;ü ve grevleri ile ba&#;lam&#;&#; olmas&#; ya da 8 Mart 'de ABD'nin New York kentinde kad&#;nlar&#;n oy talebi ile düzenleri bir miting olarak bilinmektedir.

kad&#;nlar günü atatük,

8 MART SÖZLER&#;

"Ac&#;yla yo&#;rulan, sab&#;rla bilenen kad&#;nlar&#;m&#;z&#;n dünya kad&#;nlar günü kutlu olsun"

"Kad&#;nlar &#;nsanl&#;&#;&#;n devam&#; için olmazsa olmazd&#;r. En büyük dertlerin dertlisi, en büyük mutluluklar&#;n ard&#;ndaki kahramand&#;r. Dünya Kad&#;nlar Günü"nüz kutlu olsun."

"Her zaman ne istedi&#;ini bilen, erke&#;inin ard&#;nda ona destek veren, çocuklar&#;n&#;n ba&#;&#;nda koruyup kollayan kad&#;nlar… Dünya Kad&#;nlar Gününüz kutlu olsun…"

"8 Mart Dünya Emekçi Kad&#;nlar Günümüz umutla dolu yar&#;nlara olsun…"

"8 Mart Dünya Kad&#;nlar Günü, sayg&#;de&#;er Türk ve Dünya kad&#;nlar&#;na sa&#;l&#;k ve mutluluk getirsin. Kad&#;nlar Gününüz kutlu olsun."

"Dünyaya sizin gözlerinizden bakabilseydik, dünya daha güzel bir yer olurdu. Tüm kad&#;nlar&#;m&#;z&#;n, Kad&#;nlar Günü kutlu olsun!"

"Kad&#;nlar bu dünyadaki mutlulu&#;un tek sebebidir. Bize hayat&#; muhte&#;em k&#;lan tüm kad&#;nlar&#;m&#;z&#;n 8 Mart Dünya Kad&#;nlar Günü kutlu olsun!"

"Analar&#;m&#;z, bac&#;lar&#;m&#;z, hayat&#;m&#;z&#;n yar&#;s&#; hatta çok daha fazla de&#;erlerimizi ifade eden kad&#;nlar&#;m&#;z&#;n Kad&#;nlar Günü"nü kutluyorum."

"Kad&#;na &#;iddetin olmad&#;&#;&#;, kad&#;nlar&#;nda erkekler kadar özgür olabildi&#;i, kad&#;na sayg&#;n&#;n oldu&#;u bir y&#;l olmas&#; dile&#;imle"

"8 Mart, dünyada kad&#;nlar&#;n e&#;itlik, kalk&#;nma ve daha huzurlu ya&#;am özlemleri dile getirdikleri gündür. Kad&#;nlar&#;m&#;z&#;n bu anlaml&#; gününü yürekten kutluyorum."

"Do&#;umdan ölüme kadar her hayat&#;n her an&#;nda varl&#;klar&#;n&#; hissetti&#;imiz, bizi biz yapan de&#;erli kad&#;nlar&#;m&#;z&#;n bu özel gününü yürekten kutlar&#;m."

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Mustafa Kemal Atatürk/Kadınlar

<Mustafa Kemal Atatürk sayfasına geri dön


Alfabetik sıraya göre dizilmiştir.

  • "Anaların bugünkü evlatlarına vereceği terbiye eski devirlerdeki gibi basit değildir. Bugünün anaları için gerekli vasıfları taşıyan evlat yetiştirmek, evlatlarını bugünkü hayat için faal bir uzuv haline koymak pek çok yüksek vasıflar taşımalarına bağlıdır. Onun için kadınlarımız, hattâ erkeklerimizden çok aydın, daha çok feyizli, daha fazla bilgili olmaya mecburdurlar; eğer hakikaten milletin anası olmak istiyorlarsa."
  • "Bazı yerlerde kadınlar, görüyorum ki başına bir bez veya bir peştamal veya buna mümâsil bir şeyler atarak yüzünü, gözünü örter ve yanından geçen erkeklere karşı ya arkasını çevirir veya yere oturarak yumulur. Bu tavrın mânâ ve medlûlü nedir? Efendiler, medenî bir millet anası, millet kızı bu garip şekle, bu vahşî vaziyete girer mi? Bu hâl milleti gülünç gösteren bir manzaradır. Derhâl tashîhi lâzımdı."[1]
  • "Ben, sadece evlenmek için evlenmek istemiyorum. Vatanımızda yeni bir aile yaşamı yaratmak için önce kendim örnek olmalıyım. Kadın böyle umacı gibi kalır mı?"[2] ()
  • "Bizce Türkiye Cumhuriyeti anlamınca kadın, bütün Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en saygın düzeyde, her şeyin üstünde yüksek ve şerefli bir varlıktır."[3]
  • "Bizim dinimiz hiçbir vakit kadınların erkeklerden geri kalmasını talep etmemiştir. Allah’ın emrettiği şeyi kadın ve erkek beraber olarak ilim ve kültür edinmeleridir. Kadın ve erkek, bu ilim ve kültürü aramak ve nerede olursa oraya gitmek ve onunla dolu olma zorundadır. İslam ve Türk tarihi tetkik edilirse görülür ki bugün kendimizi bir türlü kayıtları bağlı zannettiğimiz şeyler yoktur. Türk sosyal hayatında kadınlar ilim, kültür ve diğer hususlarda erkeklerden katiyen geri kalmamışlardır. Belki daha ileriye gitmişlerdir."
  • "Bizim kadın hayatımızda kadının tarz-ı telebbüsünde teceddüt yapmak meselesi mevzu-u bahs değildir. Milletimizde bu hasatsa yeni şeyleri bellettirmek mecburiyeti karşısında değiliz. Belki ancak dînimizde, milletimizde, tarihimizde zaten mevcut olan âdât-ı mergûbeye intizâm-ı cereyan vermek, mevzu-u bahs olabilir. Biz bağlı başımıza, kendi arzumuza, kendi terbiye ve seviyemize göre istediğiniz kıyafeti ihtiyâr eyleyebiliriz. Ancak bütün milletin şâyân-i kabul göreceği şekilleri, bütün milletin hayatında kabiliyet-i tatbîkiyesi olan kıyafetlere her hâlde temâyülât-ı umûmiyede aramak ve o şekillerin muvaffâkiyetini temâyülât-ı umûmiyeye tevâfukta görmek lâzımdır."[4]
  • "Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır."
  • "Dînimizin tavsiye ettiği tesettür hem hayatta, hem fazilete uygundur. Kadınlarımız, şeriatın tavsiyesi, dînin emri mûcibince tesettür etselerdi ne o kadar kapanacaklar, ne o kadar açılacaklardı. Tesettür-ü şer’î kadınlar için mûcib-i müşkilat olmayacak, kadınların hayât-i mâişette ve hayât-ı içtimâîyede, hayât-ı iktisâdiyede, hayât-ı mâişette ve hayât-ı ilimde erkeklerle teşrîk-i faaliyet etmesine mânî bulunmayacak bir şekl-i basittedir. Bu şekl-i basit, heyet-i içtimâiyemizin ahlâk ve âdâbına mugayir değildir."[5]
  • "Dünyada hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez."
  • "Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde, Anadolu köylü kadınının üstünde kadın mesaisi zikretmek imkânı yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim' diyemez."[6]
  • "Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir."[7]
  • "Efendiler, içtimai hayatın mebdei, ukdesi aile hayatıdır. Aile, izaha hacet yoktur ki, kadın ve erkekten mürekkeptir. Kadınlarımız hakkında, erkekler hakkında söz söylediğim kadar fazla izahatta bulunmayacağım. Fakat bu mevcudiyeti ulviyeyi bilhassa huzurlarında müsamaha ile geçemem. Müsaade buyurulursa bir iki kelime söyleyeceğim ve siz ne söylemek istediğimi suhuletle anlayacaksınız. Esnayı seyahatimde köylerde değil bilhassa kasaba ve şehirlerde kadın arkadaşlarımızın yüzlerini ve gözlerini çok kesif ve itina ile kapamakta olduklarını gördüm. Bilhassa bu sıcak mevsimde bu tarz kendileri için mutlaka mucibi azab ve ızdırap olduğunu tahmin ediyorum. Erkek arkadaşlar, bu biraz bizim hodbinliğimizin eseridir. Çok afif ve çok dikkatli olduğumuzun icabıdır. Fakat muhterem arkadaşlar, kadınlarımız da, bizim gibi müdrik ve mütefekkir insanlardır. Onlara mukaddesatı ahlakiyeyi kuvvetle telkin etmek için, milli ahlakımızı anlatmak ve onların dimağını nur ile, nezahetle teçhis etmek esası üzerinde bulunduktan sonra fazla hodbinliğe lüzum kalmaz. Onlar yüzlerini cihana göstersinler. Ve gözleriyle cihanı dikkatle görebilsinler. Bunda korkulacak bir şey yoktur."[8][9] ()
  • "Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın."[10]
  • "İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?
  • "Kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamakların­dan geçeceklerdir. Kadınlar toplum yaşamında erkek­lerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi olacaklardır."[11] ()
  • "Kasaba ve şehirde ecânibin nazar-ı dikkati en çok şekl-i tesettür üzerinde tesebbüt ediyor. Buna bakanlar, kadınlarımızın hiçbir şey görmediklerini zannediyor. Mamafih, îcâb-ı dîn olan tesettür, kısaca ifâde etmek lâzım gelirse denebilir ki, kadınların külfetini mûcip ve muhâlif-i âdap olmayacak şekl-i basitte olmalıdır. Şekl-i tesettür, kadını hayatından, mevcudiyetinden tecrit edecek bir şekilde olmamalıdır. Bu sadette son söz olarak diyorum ki, bizi analarımızın adam etmesi lâzım idi. Onlar edebildikleri kadar etmişlerdir. Fakat bugünkü seviyemiz, bugünkü îcâbât ve ihtiyâcât-ı esâsiyeye gayrıkâfîdir. Başka zihniyette, başka kemâlde adamlara muhtacız. Bunları yetiştirecek olan, bundan sonraki validelerdir. Bu mârûzâtımın istiklâlini, şerefini, hayat ve mevcudiyetini temin ve idame umde ittihaz eden yeni Türkiye Devleti’nin esaslarından birini teşkil etmesi lâzımdır ve inşallah edecektir."[12]
  • "Kızlarımızın vatan ve milletin yüksek menfaatlerini savunup koruyabilecek kabiliyette yetiştirilmesi milli eğitimde esas tutulmalıdır. Ve kız çocuklarımıza entelektüel yetkinlik kazandırılması elzemdir. Türk kadınının esasen dehaya sahip olduğuna şüphe yoktur. Türk kadınları memleketin kaderini millet namına idare eden siyasi zümreye dahil olmak arzusunu belirtmiştir. Dolayısıyla kadınlarımızı hiçbir vatandaşlık vazifesinden uzak tutamayız. Çünkü hakların tümü vazifelerden doğar."[13]
  • "Sözün kısacası sonuç: Bu, kadın konusunda cesur olalım, kuşkuyu bırakalım. Açılsınlar. Onların dimağları gerçek bilgi ve sanat ile bezensin. İffeti, bilimi sağlıklı biçimde açıklayalım. Şeref ve haysiyet sahibi olmalarına birinci derecede önem verelim."[14]
  • "Tarih, Türk inkılâbını anlatırken, bunun bir kurtuluş olduğunu en başta söyleyecektir. Bu kurtuluşun çeşitli aşamaları içinde de, özellikle kadınların kurtulmasını anacaktır."[15]
  • "Türk kadını dünyanın en münevver, en faziletli ve en ağır kadını olmalıdır. Ağır siklette değil, ahlakta, fazilette ağir, vakur bir kadın olmalıdır. Türk kadınının vazifesi, Türk’ü zihniyetiyle, azmiyle muhafaza ve mudafaaya kadir nesiller yetiştirmektir. Milletin menbaı, hayat-ı içtimaiyenin esası olan kadın, ancak faziletkar olursa vazifesini ifa edebilir. Herhalde kadın çok yüksek olmalıdır. Burada Fikret merhumun cümlece malum olan bir sözünü hatırlatırım: ‘Elbet sefil olursa kadın, alçalır beşer.’"
  • "Türk kadını ruhuna bilmeyen sath-i nazarlar kadınlarınıza bazı isnatta bulunmaktadırlar. Kadınlarınızın hayatta âtılâne yaşadıklarını, ilim ile, irfan ile münasebetleri bulunmadığını, hayât-ı medeniye ve içtimâîye ile alâkadar olmadıklarının, kadınlarımızın her şeyden mahrum kaldıklarını; onların Türk erkekleri tarafından hayattan, Dünya’dan, insanlıktan, kârükisbden uzak tutulduğunu söyleyenler vardır. Fakat hakîkat-i hâl böyle midir? Şüphesiz ki Türk kadınını su suretle görmek, Türk kadınını görmemektir. Ecnebîlerin ve bizi düşman nazarıyla görenlerden tarif ve tasvir ettikleri kadınlar, bu vatanın asil kadını, Anadolu’nun asil Türk kadını değildir. Öyle kadınlar bizim kadınını yanlış görüp yanlış anlatanlar, bilhassa büyük şehirlerimizde, müterakkî, medenî zannedilen yerlerde, bazı Türk hanımlarının manzara-i hâriciyelerine bakarak aldanıyorlar. O kadınların hâricî manzaralarını aleyhimizdeki sûitefsirlere müsait bir zemin olarak alıyorlar. Milletin onların manzara-i hariciyelerinden çıkardıkları manayı bütün bütün Türk kadınlığına teşmil ediyorlar. İşte ilk tashih edilecek hata ve ilk ilan edilecek hakîkat buradadır. Manzara-i hâriciyelerinde düşmanlarımıza ve bilhassa haklı bir sermâye-i tezvir veren manzaralara hepiniz biliyorsunuz ve herkes biliyor ki en ziyade memleketimizin en büyük şehri olan, asırlarca devletin pâyitahtı ve makarr-ı hilâfeti bulunan İstanbul’da tesadüf ediliyor. Düşmanlarımız hükümler veriyor ve diyorlar ki: Türkiye mütemeddin bir millet olamaz, çünkü Türkiye halkı iki parçadan mürekkeptir. Kadın ve erkek diye iki kısma ayrılmıştır. Halbuki bir heyet-i içtimâiye, aynı gayeye bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse, terakkî etmesine imkân-ı fennî ve ihtimâl-i ilmî yoktur."[16]
  • "Yaşam kısadır. Bunu kutlama ve taçlandırma için, insanların genellikle uygun gördükleri yol evliliktir. Bu genel kurala uymayanlar, pek sınırlı ve benzerleri azdır. Bu kural dışını oluşturanlar da, esas kuralın fenalığından değil ve fakat tersine bu güzel kurala inanmadan kendilerini alıkoyan sebeplerin etkisinde kaldıklarından, belki evlenmiş olmaktan korktuklarından fazla mutsuz olanlardır. İnkâr edilmez bir gerçektir ki insanlar, yaşam, kadınsız olamaz. Evli olanlar, yaşamın vazgeçilmezini temin etmiş ve bütün düşünce ve isteklerini bir maksat, bir meslek, bir amaca yöneltmiş olur. Ancak talih, eşlerin ruh ve kalplerini iyi geçindirsin!"[17] ()
  • "Yoksul kadın, hiçbir şeyi olmayan kadın anlamında alınmıştır. Halbuki kadın denilen varlık, bizatihi yüksek bir varlıktır. Onun yoksulluğu olamaz. Kadına yoksul demek, onun bağrından kopup gelen bütün insanlığın yoksulluğu demektir."[18]

Kaynakça[değiştir]

  1. KARAL (Ord. Prof.), Enver Ziya (Ağustos ). Fatih ÖZDEMİR (Ed.). Atatürk'ten Düşünceler(kitap). Ankara: ODTÜ Yayıncılık. s.&#; ISBN&#; &#;
  2. ↑İsmail Habib Sevük, Atatürk İçin, s. 25
  3. ↑Perihan Naci Eldeniz, TTK. Belleten, Cilt: XX, Sayı: 80, s.
  4. KARAL (Ord. Prof.), Enver Ziya (Mart ). Fatih ÖZDEMİR (Ed.). Atatürk'ten Düşünceler(kitap). Ankara: ODTÜ Yayıncılık. ss.&#; ISBN&#; &#;
  5. KARAL (Ord. Prof.), Enver Ziya (Mart ). Fatih ÖZDEMİR (Ed.). Atatürk'ten Düşünceler(kitap). Ankara: ODTÜ Yayıncılık. s.&#; ISBN&#; &#;
  6. ↑Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri Cilt II, s.
  7. ↑Afet İnan, Tarih boyunca Türk Kadının Hak ve Görevleri, Millı̂ Eğitim Basımevi, s.
  8. ↑Ayın Tarihi, Eski Seri: No. 18, s.
  9. ↑Atatürk'ün Kastamonu'ya Gelişi-Şapka ve Kıyafet Devrimi
  10. ↑Sadi Irmak, Atatürk ve Türkiye'de Çağdaşlaşma Atılımları, Hisarbank Kültür Yayınları, s.
  11. ↑Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, cilt II, 2. baskı, Ankara, s.
  12. KARAL (Ord. Prof.), Enver Ziya (Ocak ). Fatih ÖZDEMİR (Ed.). Atatürk'ten Düşünceler(kitap). Ankara: ODTÜ Yayıncılık. s.&#; ISBN&#; &#;
  13. ↑Hakimiyet-i Milliye, 3 Şubat
  14. İNAN (Prof. Dr.), A. Afet (Haziran ). Nurer UĞURLU (Ed.). M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatırları(kitap). Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayımcılık A.Ş. s.&#; &#;
  15. ↑Prof. Dr. TURHAN FEYZİOĞLU, "Atatürk ve Kadın Hakları", funduszeue.info
  16. KARAL (Ord. Prof.), Enver Ziya (Ocak ). Fatih ÖZDEMİR (Ed.). Atatürk'ten Düşünceler(kitap). Ankara: ODTÜ Yayıncılık. ss.&#; ISBN&#; &#;
  17. ↑Salih Bozok-Cemil S. Bozok, Hep Atatürk’ün Yanında, s. )
  18. ↑Sadi Borak, Atatürk'ün Resmi Yayınlara Girmemiş Söylev Demeç Yazışma ve Söyleşileri, Kaynak Yayınları, s.

<Mustafa Kemal Atatürk sayfasına geri dön

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası