marul mevsimi / One moment, please

Marul Mevsimi

marul mevsimi

Marul hangi mevsimde ve ayda yetişir? Marul ne zaman yenir?

Bir kış sebzesi olan marulun hasadı Kasım ayında başlar ve Şubat ayında biter.

MARUL HANGİ MEVSİMDE VE AYDA YETİŞİR?

Marul, özellikle birçok kişi tarafından sıklıkla tüketilen bir sebzedir. Bu nedenle hangi mevsimde yetiştiği ve yendiği de merak edilerek araştırılmaktadır. Marul, kış sebzeleri arasında bulunan bir sebzedir. Marul'un hasadı Ekim-Kasım aylarında başlar ve bitmesi de Şubat ayını bulunur. Ülkemizin her yerine yetişen marul aynı zamanda farklı çeşitleri olan bir sebzedir.

Salata olarak ya da garnitürler ile tüketilmesi mümkündür. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli sebzelerinden biri olan marul tam bir kış sebzesidir. İçerdiği kalsiyum, magnezyum ve vitaminler ile oldukça sağlıklı bir besin olarak karşımıza çıkar. En taze şekilde Kasım ayında marul yenmesi mümkündür. Marul ilk kez Kasım ayında hasadı biterek marketlerde ya da manavlarda yerini alır. Bu nedenle de marulun en güzel olduğu aylar Kasım ve Aralık aylarıdır. Kasım ve Şubat aylar arasında sağlıklı ve taze bir şekilde Marul tüketmek mümkündür.

MARUL NE ZAMAN YENİR?

Marul her mevsim bulunması mümkün olan sebzelerde olsa da daha taze ve sağlıklı olduğu dönemler mevcuttur. Marul Ekim-Kasım aylarından Şubat ayına kadar taze tüketilmesi mümkün olan bir sebzedir. En taze olduğu ay ise Kasım ayıdır. Özellikle salataların vazgeçilmezi olan Marul lifli olması sayesinde zayıflamaya da yardımcı olmaktadır.

Marulun içerisinde en çok A B, C, D ve E vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca marulun içerisinde sodyum, bakır, kalsiyum ve çinko da bol miktarda bulunmaktadır. Zengin besin değeri olmasından dolayı diyetlerin vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Güçlü bir antioksidan ve lif kaynağı olan marulun çoğu su olduğundan kalorisi de düşüktür. Marul sebzesinin kullanım alanı en çok salatalardır.

Marul hangi mevsimde yetişir ve toplanır? Marul en taze hangi ayda markette olur ve bulunur

Haberin Devamı

Kış mevsiminin yeşil yapraklı sebzelerinden olan marul daha sonbaharda ilk mahsulünü vermeye başlar.

Marul Hangi Mevsimde Yetişir ve Toplanır?

 Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişen marulun da çeşitleri vardır. Hem garnitür olarak hem de çeşit çeşit salataların ana malzemesi olan marul dengeli ve sağlıklı beslenmenin de vazgeçilmezlerindendir. Klasik Türk yemeklerinin yanında servis edildiği gibi hamburger ve benzeri fast food ürünlerinin yanında da marul servis edilmektedir.

 İçerdiği vitaminlerin yanında kalsiyum ve magnezyum gibi kıymetli mineraller de içeren marul çok mühim bir kış sebzesidir. Marul, bir kış mevsimi sebzesidir. Sonbahar mevsiminin kasım ayında ilk hasat başlar ve kış mevsiminin şubat ayının sonlarına doğru marul hasadı biter.

Haberin Devamı

Marul En Taze Hangi Ayda Markette Olur ve Bulunur?

 Salataların vazgeçilmezi marul, taze taze ilk kez kasım ayında tezgahlara çıkar. Çünkü marul sonbahar mevsiminde hasat edilmeye başlanır ve nihai tüketiciye de manavlar, bakkallar ve marketler aracılığıyla ulaştırılır.

Marul Hangi Mevsimde Yetişir?

Marul, papatyagiller familyasına ait bir bitkidir. Anavatanı Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika olan bu besin, genellikle çiğ bir şekilde tüketilir. Salata yapımında kullanılan marul, çiğ köfte ve mercimek köftesinin de vazgeçilmezidir. Çin gibi bazı ülkelerde kökü ve yaprakları pişirilerek tüketilir. A ve C vitamini bakımından zengindir.


Marul Hangi Bölgede Yetişir?

FAO'nun verilerine göre dünyada marul üretimi en çok Çin'de yapılmaktadır. ABD, İspanya, Hindistan ve İtalya, Çin'i takip eden ülkelerin başında gelir. Türkiye ise marul üretiminde sırada yer almaktadır.

Ülkemizin hemen hemen her yerinde marul yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hatta evlerde ve saksılarda marul yetiştirmek de mümkündür. Ticari marul yetiştiriciliğinde Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi başı çeker.

Marul Hangi İklimde Yetişir?

Marul ılıman ve serin iklim bitkisidir. Soğuğa kısmen dayanıklı olan bu besin, nemli hava koşullarına ihtiyaç duyar. Kıvırcık marullar sıcaklığa karşı çok hassas, yağlı marullar ise orta hassastır. Marul yetiştiriciliği yapılacak olan bölgelerde hava sıcaklığı derece arasında olmalıdır. Baş bağlama döneminde ise sıcaklık isteği derece aralığıdır. Yetişme süresi kısa olduğu için, ülkemizin her yerinde yetiştirilebilir. Yaz aylarında m üzeri yaylalarda yetiştirilebilir.

editör tarafından 10 sene önce yazıldı, kez görüntülendi ve hiç yorum yapılmadı.

atom-marul-yetistiriciligi

Atom Salata tek yıllık serin iklim sebzesidir.

Yetişme süresi ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur. Son yıllarda yağlı baş salata ve kıvırcık baş salata tiplerinin Türkiye’deki üretimi ve yeme alışkanlığı salata ve marullara çeşit zenginliği kazandırmıştır.

&#; Açık tarla yetiştiriciliği için uygun , İceberg tipi marul çeşididir.
&#; Bitki iri baş yapan ,geniş yapraklı , parlak açık yeşil renktedir.
&#; Yapraklar sulu , gevrek , hafif girintili çıkıntılı ve iri kabarcıklıdır.
&#; Ortalama ağırlığı gr dır.
&#; Geç sonbahar ve erken İlkbahar üretimine uygun yetişir.
&#; Aşırı sıcak ve aşırı soğuklara karşı dayanımı yüksek olup çok geç sapa kalkar.
&#; Hasat olumu yaklaşık 80 gün dür.
&#; Marul Mildiyösü ve Marul Mozaik Virüsüne (LMV) dayanıklıdır.
&#; Taze tüketilen, pazar payı yüksek, gösterişli bir çeşittir.

Ekim Derinliği :0,5 &#; 1 cm.
Sıra Üzeri Ekim Mesafesi 30 cm.
Sıra Arası Ekim Mesafesi &#; 60 cm.
Tahmini Çimlenme Günü Gün

Olgunlaşma günü ortalama gündür. Hasat peryodu 80 &#; 90 gündür.
Ekim zamanı İlkbahar, Sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.

Yazının devamı için tıklayınız: Iceberg Marul &#; Atom Marul Yetiştiriciliği

Etiketler : atom marul, atom marul fiyatları, atom marul üretimi, iceberg marul

Benzer Yazılar

Yorumlar ( 0 )

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır