zehirli guatrı tetikleyen yiyecekler / Bu Gıdalar Guatrı Tetikliyor! - Haberler

Zehirli Guatrı Tetikleyen Yiyecekler

zehirli guatrı tetikleyen yiyecekler

Bu Gıdalar Guatrı Tetikliyor!

Guatr, tiroid bezinin büyümesi hastalığıdır. Tiroid bezi, metabolizma ve büyümede etkin olan birçok önemli hormonun üretiminde büyük rol oynar. Eskiden, iyot eksikliği, guatrın en yaygın nedeniydi ancak artık Türkiye'de de daha çok rağbet gören, iyotlu tuzlar sayesinde bu yaygınlık oldukça azaldı.

İyot, tiroid hormonu üretimi için çok gereklidir ve vücudunuz iyot eksikliği saptadığında tiroid bezleri muhafaza etme çabasıyla büyür. Bu da guatra yol açar.

Hangi gıdalar tetikliyor?

Ayrıca fazla miktarda, guatr tetikleyici gıdalar tüketmek de guatra neden olabilir. Lahana, soya fasulyesi, yer fıstığı ve şalgam gibi gıdalar tiroid bezindeki iyot üretimini engelleyerek iyot eksikliğine Lahana, soya fasulyesi, yer fıstığı ve şalgam gibi gıdalar tiroid bezindeki iyot üretimini engelleyerek iyot eksikliğine benzer bir tepkimeyi tetikler. 

Guatra neden olan hastalıklar neler?

Guatrın bütün nedenleri beslenmeyle alakalı değildir. Guatrın bir diğer nedeni hipertiroidizm dediğimiz aşırı faaliyet gösteren tiroid bezidir. Bu hastalıkta, tiroid bezi, çok fazla tiroid hormonu üretir ve bu da bezin şişerek guatra dönüşmesine yol açar. Bir de, bunun tam tersi olan bir durum vardır. Hipotiroidizm dediğimiz, az faaliyet gösteren tiroid bezi de guatra yol açabilir. Vücudunuz tiroid bezinin yeteri kadar tiroid hormonu üretmediğini anladığında beyniniz tiroid uyarıcı hormon gönderir ve bu da bezin şişmesine neden olur.

Guatr ayrıca bir hastalık nedeniyle oluşabilir. İki otoimmün hastalık olan Basedow hastalığı ve Hashimoto tiroidi, tiroid bezine zarar vererek guatr oluşumuna yol açar. Tiroid kanseri de guatra neden olabilir. Tiroid kanseri çoğunlukla, tiroid bezinin bir tarafında meydana gelen büyümeyle ortaya çıkar. Bazı durumlarda iyi huylu tümörler tiroid bezi nodüllerinde oluşabilir ancak bütün nodüler büyümeler incelenmeli ve kanser kontrolü yapılmalıdır.

Guatr ve nodüllerin belirtileri nelerdir?               

Küçük guatrlar boynun ön kısmında görülebilir. Daha büyük guatrlar kolayca görülebilen şişlikler halindedir. Ancak, her guatr görülemeyebilir. 

Öksürük, 

Boğazda gerginlik,

Ses kısılması,

Guatr çok büyükse, yutmada veya nefes almada güçlük olarak görülebilir. 

Guatr ameliyatı hangi durumlarda gereklidir?

Guatr ameliyatı, guatrın büyüklüğünden dolayı yutma veya nefes almada güçlük yarattığı zaman veya kanserli olduğu zaman gereklidir. Guatr, hipertiroidizme neden oluyorsa da ameliyat gereklidir. Guatr ameliyatı sırasında tiroid bezi tümüyle veya yalnızca bir parçası alınır. Ameliyatı takiben, alınan tiroid miktarına bağlı olarak tiroid hormon replasman ilaç tedavisi gerekebilir.

Dr. Mehmet Öz

Kaynak: funduszeue.info / Kadın

TürkiyeKadınSağlıkHaberler

Tiroid bezi yetmezliğiniz varsa B2, B6, folik asit ve B12 vitamin desteği (B kompleks) alınabilir. Buna karşılık A ve E vitamini alınmamalıdır. Hipertiroidi durumunda vücudumuzu oksidan maddelerin  yani oksijen radikallerinin  (oksijen yanma ürünlerinden) hasar yapıcı etkisinden koruyacak antioksidan vitaminler dediğimiz A vitamini, E vitamini ve C vitamini ve koenzim Q 10 düzeylerinde de azalma oluştuğundan verilebilir. Hipertiroidi hastaların antioksidan vitaminlerle (A, E, C vitamini) birlikte tiamin ve  B6 vitamini kullanmaları  da faydalıdır.


Tiroid Hastalıklarında Beslenme ve Tuz Kullanımı
Tiroid bezinin iyi çalışması için sebze ve meyve daha fazla yenmeli, yeteri kadar proteinli gıda alınmalıdır. Proteinin yeteri kadar alınması tiroid bezinin iyi çalışmasını sağlar. Özellikle haftada iki defa yağlı balık yiyerek omega 3  yağ asitlerinden yeteri kadar alınmalıdır.  
Karbonhidratlı gıdalarla fazla beslenmek tiroid bezine zarar verir.  Unlu ve nişastalı gıdalardan uzak durunuz.
Sebze ve meyve ile yeteri kadar A, C ve E vitamini gibi antioksidan vitaminleri alanlarda tiroid kanseri daha az görüldüğünden bol sebze ve meyve yenmelidir. 
Kara lahana, kabak, turp, şalgam ve karnabahar gibi sebzeler guatr yapmaz. Bu nedenle güvenle yenilebilir. Soya fasulyesinin guatr yapıcı etkisi olmamakla birlikte iyot yetmezliği durumunda  guatra neden olabilir. Ülkemiz, iyot yetmezliği olan bir ülke olduğundan tiroid sağlığı için soya ve ürünlerini fazla tüketmeyiniz. Yine soyadan elde edilen isoflovan isimli ilaç menopoz sıkıntılarını azaltmak için  sık kullanılmaktadır. İyot eksikliğiniz yoksa bu ilacı güvenle kullanabilirsiniz. Ancak iyot eksikliğiniz varsa isoflovan ilacının guatr ve tiroid hormonlarında bozukluk yapabileceğini unutmayınız. 
Soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı, balık ve keten tohumu tiroid bezinizin daha iyi çalışmasını sağlar.
Kafein, alkol, sigara ve şeker tiroid bezi için zararlıdır. Bunların az tüketilmesi gerekir.
Sulardaki klor ve florun fazla olması tiroid bezine zarar verdiğinden içilen suda bu minerallerin fazla olmamasına dikkat edilmelidir.  Özellikle fosfatlı gübrelerle bulaşmış sularda klor daha fazladır ve guatra neden olur. 
Diş tedavisi sırasında amalgamdan ve civadan kaçınmak da tiroid sağlığı için önem taşır. 
T4 hormonunun T3’e çevrilmesinde faydalı olan selenyum, çinko, E vitamini ve B6 vitamini içeren gıdaların yeteri kadar yenmesi tiroid sağlığı için büyük önem taşır.
Ülkemizde iyot ve selenyum yetmezliği vardır. Tiroid hastalığından korunmak için iyotlu tuz yemeli ve selenyumdan zengin gıdalarla beslenmelidir.


Selenyumun Önemi:
Erkekler günde 75 mikrogram, kadınlar ise 60 mikrogram selenyum almalıdır. Selenyum kan düzeyinin normalde 85 mg/L olması gerekir. Bir dilim tam buğday ekmeğinde 10 mikrogram selenyum vardır. Ceviz, et, sakatatlar, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kepekli unlar, süt ürünleri, sebze ve meyveler ve yumurta gibi besinlerde bol miktarda selenyum vardır.
Proteinden fakir beslenenlerde selenyum yetmezliği sık görülür ve tiroid bezinin salgıladığı hormonlar vücutta yeterince etki edemezler.  Bir dilim tam buğday ekmeğinde 10 mikrogram selenyum vardır. Bu nedenle beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yenmelidir. Ceviz, kırmızı et, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kepekli unlar, süt ürünleri, sebze ve meyveler ve  yumurta gibi besinlerde bol miktarda selenyum vardır. Selenyumun fazla alınması ise zararlı olmaktadır.  Günlük mikrogramdan fazlası zararlıdır.  Yüksek dozda selenyum alınırsa T3 hormonu azalır ve TSH hormonu artarak hafif tiroid yetmezliği gelişir ve kilo alınır. Selenyum eksikliğinde vücutta E vitamini azalır ve tiroid bezi iltihabı daha sık görülür. Bu nedenle selenyum ve E vitamini birlikte vermek daha faydalıdır


Çinko Eksikliği:
Çinko eksikliğinde de tiroid hormon metabolizması bozulur ve kandaki T3 ve T4 hormonu %30 oranında azalır. Bu arada T4 hormonunun  T3 hormonuna dönüşümünü sağlayan enzim (deiyodinaz enzimi) çinko eksikliğinde  % 67 oranında azaldığından  T3 hormon azlığı meydana gelir. Bu nedenle çinkodan zengin olan peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık, patates,ceviz, badem, tam tahıllar, kuru fasulye, lahana, ay çekirdeği ve kuzu eti gibi gıdalarla beslenmek tiroid sağlığımız için gereklidir. 


Tuz Kullanımı:
Türkiye'de bölgelere göre değişmek üzere % oranında guatr vardır. Guatr oluşmasında en büyük etken toprak ve suda yetersiz iyot olmasıdır. Guatr hastalığını önlemek amacıyla piyasada satılan bütün tuzlar yılı ağustos ayından bu yana iyotlanmaktadır. Tuzların iyotlanması guatr hastalığının ortaya çıkışını engellemekte ancak bazı kişilerde aşırı iyot alınması nedeniyle zararlı yan etkilere veya hastalıklara neden olmaktadır. Tiroid bezi az çalışan hastalarda da (Hipotiroidisi olanlarda) iyotlu tuz bu hastalığın daha da şiddetlenmesine neden olmaktadır. Bu nedenle yemeklerimizde kullanılan tuzun iyotlu veya iyotsuz olması bazı hastalar veya kişiler için büyük önem taşımaktadır.


Kimler İyotlu Tuz Yemelidir?
Vücudumuzda boynumuzun ön tarafında bulunan tiroid bezinin yeterli hormon salgılayabilmesi için günlük en az mikrogram iyodun gıdalar ve suyla alınması gerekir. Eğer yeteri kadar iyot alınmazsa guatr hastalığı oluşur. Guatr hastalığını önlemek için önceden bilinen bir tiroid hastalığı olmayan çocuklar, erişkinler ve gebe kadınlar iyotlu tuz yemelidir. Tiroid hastalığı şüpheniz varsa bunun için bir endokrinoloji-metabolizma uzmanına başvurunuz ve ona göre hangi tuzu kullanacağınıza karar verilmelidir. Çocuğun annesinden emdiği sütte bulunan iyot onun beyin gelişimi için çok önemlidir. Yeterli iyot anne sütüyle alınmazsa beyin gelişimi iyi olmamaktadır. Bu nedenle emziren annelerin iyotlu tuz yemeleri veya iyot alımını yeteri kadar yapmaları gerekir. Bu amaçla içerisinde iyot bulunan vitamin ilaçlarından alınabilir. Eğer anne sigara içerse sütle bebeğe iyot geçişi azalmaktadır. Bu nedenle emzirirken sigara içmek sizin kadar çocuğunuz için de zararlıdır. Eğer sigara içiliyorsa iyodun fazla alınması gerekir.


Kimler İyotsuz Tuz Yemelidir?
Nodüler guatrı, hipertiroidisi (tiroid bezi çok çalışanlar veya zehirli guatrı olanlar), hipotiroidisi (tiroid bezi az çalışanlar) olan hastalar özellikle iyotsuz yemelidirler. Bu tür hastalar iyotlu tuz yedikleri takdirde hastalıkları şiddetlenmektedir. İyotlu tuz yiyen nodüler guatrlı bir hastada alınan iyot, nodülün fazla çalışmasına neden olmakta ve hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla (terleme, çarpıntı, zayıflama, sinirlilik, ellerde titreme ile kendini gösterir) karakterize bir hastalığa neden olmaktadır. Yine anti-TPO antikoru kanlarında yüksek olan kişiler iyotlu tuz yediklerinde tiroid bezinin az çalışmasına neden olmaktadır. Bu tür hastalığı olanlar da özellikle iyotsuz tuz yemelidirler. İyotsuz tuz, süpermarketlerde veya bakkallarda kendiliğinden tuzluklu bir şekilde satılmaktadır. Bu tuzların üzerinde veya etiketinde iyotsuz olduğu yazmaktadır. Satın alırken buna dikkat etmek gerekir. Bu tuzları bulamayanlar ise kaya tuzu yemelidirler. Ailede bir kişi iyotsuz tuz yiyecekse yemekler tuzsuz pişirilmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalıdır, çünkü gelişme çağındaki çocuklar ile gebe ve emziren kadınların iyoda ihtiyaçları vardır.  İyotsuz tuz yemesi gereken tiroid hastaları röntgen filmleri çekilirken kullanılan ve içerisinde iyot bulunan ilaçlardan da etkilenmektedir. 


Demir Eksikliği Önemli:
Demir minerali tiroid bezinde bulunan tiroid peroksidaz (TPO) isimli bir  enziminin yapısında bulunmaktadır.  Bu enzim tiroid hormonlarının yapımında görev alır ve bezin iyi çalışmasını sağlar. Demir gıdalarla az alındığında TPO enzimi iyi çalışamaz ve tiroid hormon üretiminde bozukluk meydana gelir. Demiri gıdalarla az alan bir kişide  iyot yetmezliği  de varsa tiroid bezindeki  bozukluk daha da fazla olur. Demir yetmezliğine bağlı kansızlık ülkemizde ve diğer ülkelerde çok yaygındır. Demir vücutta yetersiz oldukça tiroid hormonlarında azalma oluşmaktadır. Demir tedavisi sonrası bu yetersizlik düzelmektedir. Bu nedenle iyotlu tuz ile demir içeren gıdaların (kırmızı et gibi) düzenli yenmesi tiroid sağlığı için büyük önem taşır. Demir eksikliğine bağlı kansızlığı olan kişilerde tiroid hastalığı sık olduğundan bu kişilerde tiroid hormon tetkiklerine de bakılması  gerekir.


Sigaranın Tiroid Bezine Verdiği Zarar:

Sigara içen kişilerde guatrın daha sık görüldüğü yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Sigara içilince kanda tiyosiyanat isimli bir madde artar ve bu madde iyodun tiroid bezine girmesini önleyerek yeteri kadar tiroid hormonu yapılmasını engeller ve  sonunda da guatr ortaya çıkar. Yapılan bilimsel çalışmalarda sigara içenlerin % 30’unda guatr saptanırken, içmeyenlerde % 3 oranında guatr saptanmıştır. 
Sigara tiroid bezinin az çalışmasına da neden olmakta ve kanda TSH hormonu artmaktadır. Sigara içen ve tiroid bezi az çalışan kişilerde ise hastalığa ait şikayetler daha şiddetli olmaktadır. 
Sigara içimi arttıkça tiroid bezinde nodül sayısında artma oluştuğu ve bezin daha az çalıştığı ortaya konmuştur.
Hipertiroidi denilen tiroid bezinin çok çalıştığı hastalar eğer sigara  içmeye devam ederlerse  hastalık daha çabuk nüks etmekte veya alevlenmektedir.
Sigara içen hipertiroidili kişilerde gözlerde büyümenin daha fazla olduğu ve ilaç tedavisine cevap vermediği ortaya konmuştur. Sigara içenlerde kanda oksijenin az olması gözdeki büyümeyi  hızlandırmaktadır. 
Emziren kadınların sigara içmesi sütle çocuğa geçen iyot miktarını azaltır ve bebeğin beyin gelişimi iyi olmaz. Emziren kadınlar bu nedenle sigara içmemelidirler.
Tiroid hastalığına yakalanmak istemiyorsanız sigara içmeyi kesmelisiniz. Özellikle tiroid hastalığı ve göz büyümesi olanlar sigarayı mutlaka bırakmalıdır.

Zehirli Guatra İyi Gelen Yiyecekler

Bu tiroid bezinin vücudumuzda etkisi oldukça fazlad&#;r diyebiliriz. Vücudumuzda meydana gelen sindirim faaliyetlerinden kaslar&#;n fonksiyonel olarak çal&#;&#;mas&#;na kadar birçok i&#;levi üzerinde bu tiroid bezinin salg&#;lam&#;&#; oldu&#;u hormonlar rol oynamaktad&#;r.

Bu tiroidlerin gereksinim duydu&#;u iyotun eksik kald&#;&#;&#; durumlarda tiroid bezi fonksiyonel olarak çal&#;&#;amaz ve biraz önce sayd&#;&#;&#;m&#;z vücut i&#;levleri gerekti&#;i gibi yerine getirilemez. &#;yotun eksik olmas&#; durumunda tiroid bezlerinde bir geni&#;leme meydana gelir. Bu da guatr durumunu ortaya ç&#;kar&#;r.

Guatr&#;n tedavi süreci, ilk olarak guatr&#;n neden dolay&#; meydana geldi&#;inin bulunmas&#; ile ba&#;lar. Guatr durumundan &#;üpheleniyorsan&#;z, doktorunuza dan&#;&#;man&#;z ve e&#;er guatra sahipseniz hemen müdahale edilmesi önemli olabilir.

Bunlar&#;n d&#;&#;&#;nda doktor kontrolüyle guatra iyi gelen &#;ifal&#; bitkiler ve besinler sayesinde de durumunuzda iyile&#;me sa&#;layabilirsiniz.

funduszeue.info Çuha Çiçe&#;i Ya&#;&#;

cuha-cicegix

Esans ya&#;lar&#;n sahip oldu&#;u asitlerin tiroidin normal &#;ekilde fonksiyonlar&#;n&#; yerine getirmesi konusunda etkili olabilirler. Vücudun gereksinim duydu&#;u ama vücudun kendisinin üretmedi&#;i ve takviyelerle al&#;nabilen ya&#; asitlerine esansiyel ya&#;lar ad&#; verilir.

Bu esansiyel ya&#;lardan biri de gece çuha çiçe&#;inin özünde bulunan ya&#;lard&#;r. Gece çuha çiçe&#;i ya&#;&#;nda bulunan özel esansiyel ya&#;&#;n eklemlerde meydana gelen iltihaplar&#;n tedavisinde faydal&#; oldu&#;u dü&#;ünülmektedir.

Ayr&#;ca, eklem iltihaplar&#; haricinde guatr&#;n tedavisinde de, tiroidin sa&#;l&#;kl&#; bir i&#;lev üstlenmesinde ba&#;ar&#;l&#; sonuçlar ortaya koyaca&#;&#; dü&#;ünülmektedir.

2.&#;yot

tuzun faydalar&#; nelerdir

Guatr&#;n en önemli sebebi olarak iyot eksikli&#;i gösterilebilir. Guatr&#;n tedavisi için, yeterli iyot içeren diyetlerin tüketilmesi önemlidir. Yeti&#;kinler için, tavsiye edilen iyot dozu, günlük olarak mikrogramd&#;r.

Vücudun ihtiyac&#; olan iyotun yeniden sa&#;lanmas&#; için, diyetinize iyot yönünden zengin yiyeceklerin konulmas&#; da bir di&#;er önemli durumdur. &#;yotlu tuz, k&#;v&#;rc&#;k, lahana, deniz mahsulleri, morina bal&#;&#;&#;, ton bal&#;&#;&#;, yumurta, karides, hindi, do&#;al yo&#;urt, inek sütü, kuru fasulye, kabu&#;uyla birlikte f&#;r&#;nlanm&#;&#; patates ve k&#;z&#;lc&#;k bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Not: Önemli noktalardan biri de, guatr ayn&#; zamanda a&#;&#;r&#; iyottan dolay&#; da meydana gelebilir. Bu yüzden alman&#;z gereken iyot miktar&#;n&#;n dozaj&#;n&#; ayarlamadan önce doktorunuza dan&#;&#;man&#;z oldukça önemli bir konudur.

funduszeue.info Su Yosunu

Esmer su yosunu, guatr&#;n tedavisi sürecinde kullan&#;labilen bir tür su yosunudur. &#;çerdi&#;i yüksek iyot içeri&#;i ile tiroidin normalle&#;mesine yard&#;mc&#; olan bir içeri&#;e sahiptir.

Ayr&#;ca, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve demir aç&#;s&#;ndan da zengindir. Esmer su yosununu, kuru ya da tuzlanm&#;&#; &#;ekilde do&#;al yiyecek satan yerlerde bulabilirsiniz.

Tuzlu tad&#;ndan dolay&#;, çorbalarda, salatalarda ve di&#;er yemeklerde tuz yerine kullanabilirsiniz. 1 ya da 2 ka&#;&#;k kuru esmer su yosunu tozunu, istedi&#;iniz herhangi bir içece&#;in içine ekleyerek günde bir kez tüketebilirsiniz. Ayr&#;ca, esmer su yosununun kapsül formlar&#; da bulunmaktad&#;r. Doktorunuza öncelikle sorarak bunlar&#; kullanabilirsiniz.

funduszeue.info Teresi

Soya-N

Su teresi, iyot yönünden oldukça zengin bir içeri&#;e sahiptir ve guatr&#;n tedavisinde oldukça etkili oldu&#;u dü&#;ünülmektedir. Dahas&#;, di&#;er mineraller ve besinler yönünden de zengindir.

&#;çeri&#;inde sülfür, germanyum, tiroid bezleri için faydal&#; olan antioksidanlar fazlaca bulunur. Bir avuç dolusu su teresini ö&#;ütün ve bir macun haline getirin. Bu macunu &#;i&#;lik olan boyun bölgesine uygulay&#;n. dakika boyunca beklettikten sonra y&#;kay&#;n. Bunu en az 10 gün boyunca günlük olarak tekrarlay&#;n.

Alternatif olarak, 2 ka&#;&#;k su teresi suyunu, yar&#;m bardak su ile kar&#;&#;t&#;r&#;n. Alt&#; hafta için bunu günde 3 kez tekrarlayarak için.

funduszeue.infondiba

karahindiba1

Hindistan'daki t&#;bbi sistem olan Ayurveda'ya göre, karahindiba yapraklar&#;, boyunda meydana gelen &#;i&#;liklerin azalt&#;lmas&#;nda kullan&#;labilir ve guatrdan dolay&#; meydana gelen rahats&#;zl&#;&#;&#;n giderilmesine yard&#;mc&#; olur. &#;ki ya da 3 karahindiba yapra&#;&#;n&#; al&#;n ve bir taraf&#;na tereya&#;&#; sürün. Yapraklar&#; nazikçe &#;s&#;t&#;n ve guatr&#;n üzerine bunlar&#; koyun. Bandaj &#;eklindeki yapraklar&#;n aç&#;lmamas&#;n&#; sa&#;lay&#;n ve birkaç saat boyunca orada b&#;rak&#;n.

Bir di&#;er seçenek ise, bir avuç karahindiba yapraklar&#;n&#; ezin ve macun haline getirin. 2 çay ka&#;&#;&#;&#; tereya&#;&#;n&#; bu kar&#;&#;&#;ma ekleyin ve iyice kar&#;&#;t&#;r&#;n. Hafifçe &#;s&#;t&#;lan bu kar&#;&#;&#;m ard&#;ndan etkilenen bölge üzerine uygulay&#;n. 15 dakika boyunca bekletin. Bu tedavi &#;ekillerini 2 hafta için günde birkaç kez deneyebilirsiniz.

funduszeue.info&#;msak

1. Kokusunu unutun. Sar&#;msak

Sar&#;msak, guatr&#;n tedavisinde kullan&#;labilir bir di&#;er &#;ifal&#; besindir. Sar&#;msak, vücuttaki glutatyon üretimini uyar&#;r ki bu tiroidlerin sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde fonksiyonlar&#;n&#; yerine getirmesi konusunda esas bir durumdur.

Ayr&#;ca, boyunda meydana gelen &#;i&#;li&#;in azalt&#;lmas&#;na yard&#;mc&#; olabilir. 3 ya da 4 sar&#;msak di&#;i her sabah günlük olarak çi&#;nenir. Sar&#;msa&#;&#; ayr&#;ca, istedi&#;iniz yeme&#;in içine de katabilirsiniz. Ancak e&#;er sar&#;msa&#;&#;n tad&#;ndan ho&#;lanm&#;yorsan&#;z, sar&#;msak takviyelerini de kullanabilirsiniz. Uygun dozaj&#;n ayarlanmas&#; için doktorunuzla görü&#;meniz faydal&#; olacakt&#;r.

funduszeue.info&#;il Çay

yesil-cay

Birçok bitki bilimci, guatr&#;n tedavisinde günlük olarak ye&#;il çay tüketiminin önemine dikkat çekmektedir. Ye&#;il çay, tam bir antioksidan içeri&#;ine sahiptir ve yüksek florür içeri ile tiroidlerin sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde fonksiyonlar&#;n&#; yerine getirmesine yard&#;mc&#; olur.

Günlük olarak ye&#;il çay tüketimi ayn&#; zamanda guatr olu&#;umunu da engeller. 1 çay ka&#;&#;&#;&#; ye&#;il çay yapraklar&#;n&#; bir fincana koyun ve s&#;cak suyu üzerlerine ekleyin. Üzerini kapat&#;n ve demlenmesi için 5 dakika boyunca bekleyin. Ard&#;ndan süzün ve biraz bal ekleyin ve kar&#;&#;t&#;r&#;n. Günde en az&#;ndan 3 kez ye&#;il çay için.

BONUS: &#;&#;E YARAYAN AMA DEL&#; &#;&#;&#; DED&#;&#;&#;M&#;Z YA&#; YAKTIRAN D&#;YET ÇE&#;&#;TLER&#;


ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası