hamilelik 15 hafta cinsiyet / 15 Haftalık Gebelik - Hafta Hafta Gebelik

Hamilelik 15 Hafta Cinsiyet

hamilelik 15 hafta cinsiyet

15 Haftalık Gebelikte Neler Olur? Hamileliğin Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?

15 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

Gebelikte sıkça rastlanan semptomlardan biri de bacak krampları olarak karşımıza çıkar. Hamileliğim haftasına gelindiğinde annelerde kaşıntılar başlaması mümkündür. Kaşıntıların geçmesi için nemlendirici sürmek ya da pamuklu kıyafetler giymek faydalı olabilir. İkinci trimester olarak da adlandıran bir dönemdir. Bu döneme gelindiği zaman rahim ve yumurtalıkların olduğu pelvik bölgeye kan akımı artmaktadır.

Hamilelikte vajinal enfeksiyon yaşayan annelerde en çok mantar enfeksiyonu ile karşılaşılmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonlarından da korunmak için mutlaka pamuklu iç çamaşırları giymek ve kokusuz sabun kullanmak gerekir. Parfümlü ve kimyasal olan kişisel bakım ürünlerinden de bu süreçte uzak durmak gerekir.

Hamileliğin Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamileliğin haftasında anne adaylarında genelde susuzluk hissi artar ve baş dönmesi de yaşanabilir. Bu nedenle 15 haftalık gebelikte ani hareketlerden kaçınmak gerekir. Anne adayları için yorucu bir süreç 15 hafta itibari ile başlar. Bu nedenle hormonal dengelerde de değişimler olacağı için birçok şeye karşı hassasiyetin artması mümkündür.

Sık olmayan idrar hissi, göz ve ağızda kuruluk ya da baş ağrısı bu dönemde dikkat edilmesi gereken durumlardandır. Bol sıvı tüketmek ve metabolizmanın çalışmasını sağlamak oldukça önemlidir. Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunmak için beslenmeye de dikkat etmek gerekir. Bu sayede Gebeliğin haftasını daha hafif ve sağlıklı bir şekilde atlatmak mümkündür.

15 Haftalık Bebeği Anne Hisseder Mi?

Bebekler anne karnında hareket etmeye başlarlar fakat annelerin bunu hissetmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Annenin bebeği hissetmesi için en az 16 haftalık olması gerekir. 16 ile 22 hafta arasında anne bebeğin hareketlerini ve varlığını hissetmeye başlar. Bazı anneler tarafından yakın bir süre olmasından dolayı haftada da bebeğin hissedilmesi mümkündür. Yalnız haftada bebeğini hissetmeyen annelerin bir korku yaşamaması gerekir. haftada bebeğin hissedilmemesi normal kabul edilir.

15 Haftalık Bebekte Cinsiyet Belli Olur mu?

Hamileliğin genellikle haftasından sonra bebeğin cinsiyetini öğrenmeye başlamak mümkündür. Fakat bu dönemde görülmemesi halinde en geç 14 ile 15 hafta arasında ultrason ile bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir. 15 haftalık hamilelikte bebeğin gelişmiş olan elini ve kolunu rahat bir şekilde görebilirsiniz. Genelde bebekler 15 haftada kıvrılmış bir şekildedir. 15 haftalık olan bebek yavaş yavaş sesleri fark etmeye başlar ve anne karnına gelen ışıklara karşı da farkındalığı artar.

hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz o heyecanlı günden bugüne zaman hızla akıp gitmeye devam ederken haftaya geldiniz. Artık yavaş yavaş karnınızın büyümesiyle birlikte hamile olduğunuz sevdikleriniz tarafından fark edilebilecek kadar belli oluyor.

Bunun yanı sıra bebeğiniz de bu hafta itibariyle büyümesine hız katacak. Bu nedenle her doktor kontrolünde onu daha farklı görecek ve gördüklerinize şaşıracaksınız. Peki, gebeliğin haftası sizi be bebeğinizi neler bekliyor?

15 Haftada Bebek

Artık hamileliğiniz ilk haftalara göre daha konforlu geçmeye başladı. Yaşanılan fiziksel ve hormonal değişimler elbette sizi ekleyecek ama ilk haftalarda yaşadığınız sorunlar 2. trimesterde belirgin bir düzeyde hafifler. Siz gebeliğe adapte olmaya çalışırken 15 haftalık bebek de boş durmuyor, hızla büyüyüp gelişiyor.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Doktor kontrolüne her gittiğinizde bebeğinizin ne kadar büyüdüğünü merak etmeniz oldukça doğal bir durum. Bu heyecanın doğuma kadar artarak devam edeceğinden emin olabilirsiniz.

15 haftalık bebeğin kilosu ve boyunun aşağıdaki tabloda gibi olması beklenir.

Gebelik Yaşı (Hafta)Kütle (g) Uzunluk (cm)
hafta

Bu bilgiler referans niteliğindedir. Eğer kontrole gittiğinizde daha farklı değerlerle karşılaşırsanız endişelenmenize gerek yok. Çünkü yapılan hesaplamalar tahmini döllenme zamanına göredir ve eğer döllenme zamanınız tahmin edilenden farklı ise fetal değerler de değişecektir.

15 haftalık bebek bilgilerini referans olarak kabul edersek, bu hafta itibariyle bebeğiniz iri bir portakal boyutuna ulaştığını söyleyebiliriz.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Doğuma kadar fetüs olarak isimlendirilecek olan bebeğiniz her geçen hafta hatta günle beraber yeni bir gelişim ve değişim yaşar. Bu süreçte gelişimini sürdüren organlar yavaş yavaş göreve başlar. 15 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi detaylarını birlikte inceleyelim.

Beynin gelişimi doğuma kadar devam edeceği için beyin her geçen hafta bir öncekine göre daha gelişmiş bir hâlde karşımıza çıkar. Sinir hücreleri de aynı oranda gelişimine devam eder. Miyelin kılıfı denilen yağlı tabakanın oluşmaya başlaması ile birlikte bebeğinizin yapacağı hareketlerin sayısı artar.

Bu hafta itibariyle oldukça gelişmiş olan plasenta görevini yerine getirmek için çalışır. Plasentanın görevi anne ile bebek arasındaki madde alışverişini sağlamaktır. Kan dolaşımının yanında diğer gerekli maddeler de bu şekilde anneden bebeğe ulaşır. Bu sebeple tükettiğiniz her besine dikkat etmeli ve zararlı besinlerden uzak durmalısınız.

Daha önce oluşmaya başlayan bebeğinizin ilk kakası olacak mekonyum kolona yerleşmek için biraz daha zamana ihtiyaç duyar.

Önceki haftalarda gelişimini sürdüren akciğerler hamileliğin 15. haftası itibariyle kollara ayrılmaya ve bölünmeye devam eder. Ayrıca akciğerlerdeki bezler mukus salgılamaya başlar. Soluk alıp verme pratiklerine bu hafta da devam eder.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Bebeğiniz hareket etmeye başlamıştı. Kemik ve kas yapısı güçlendikçe bu hareketlerin şiddeti artarak devam edecek. Ayrıca sinir sistemi de gelişmeye devam ettiği için artık hareketler refleks değil istemli olarak gerçekleşmeye başlar. Yüz mimiklerinde istemsizce hareketler devam ediyor olsa da gülme, kızma, şaşırma gibi mimikleri yaparak yüz kaslarını esnetebilir.

Boşaltım sisteminin parçalarından biri olan böbrekler önceki haftalarda çalışmaya başlamıştı. Bu hafta da aynı şekilde hem gelişmeye hem de çalışmaya devam ederler.

4. ayın sonuna doğru ilerlerken her şeyin yolunda gittiği bir gebelikte 15 haftalık bebeğin aslında cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Ancak bebeğiniz utangaç olabilir ya da görüntüleme için doğru pozisyonda olmayabilir. Bu sebeple doktorunuz da emin olmadan size bebeğinizin cinsiyetini söylemek istemez. Ona biraz zaman tanımalı veya doğru zamanın gelmesi için biraz sabretmeniz gerekir.

Bebeğinizin bağışıklık sistemi gelişmeye devam ederken onu amniyon sıvısı korur. Böyle bir koruma kalkanı olduğu için bağışıklık sisteminin gelişimi diğer sistemlere göre biraz daha yavaş ilerleyecektir.

15 Haftalık Bebek Hareketleri

İskelet ve kas sistemi gelişmeye devam eden bebeğiniz artık tüm eklemlerini daha kolay ve güçlü bir şekilde hareket ettirir. Kemikler doğuma kadar sertleşmeye devam edecek olsa da rahat bir doğum olması için esnek yapısını kaybetmeyecektir. Hamileliğiniz ilerledikçe miniğinizin hareketlerini hissedebileceğiniz günü iple çektiğinizi biliyoruz.

15 haftalık bebek hareketleri hissedilebilir düzeye ulaşır. Ancak ilk hamileliklerde bu hareketlerin gaz sancısı sanılması oldukça yaygındır.

15 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Bebeğinizin yaşamsal organları gelişmeye ve çalışmaya devam ederken duyu organları da aynı şekilde gelişim gösterir. Dil, göz, kulak, deri ve burun büyümeye ve uyarılara karşı daha duyarlı olmaya devam eder. Öyleyse hamileliğin haftası itibariyle bebeğinizin hangi duyu organı ne kadar gelişti merak ediyorsanız devam edelim&#;

Gözleri hâlâ kapalıdır. Ancak göz kapakları kapalı da olsa anne karnındayken bile gelen ışıkları fark edebilir durumda. Yaklaşık hafta gözler açılmaya başlayacaktır.

Önceki hafta kulağın içindeki kemiklerin sertleşmeye başlaması, işitme duyusunun çalışmaya başlamasına az bir süre kaldığının göstergesidir. Kulaklar neredeyse olması gereken konuma gelmek üzere. Dış dünyaya dair sesleri duyabilmesi için biraz daha zaman geçmeli.

Cildi hâlâ saydam renktedir. Lanugo adı verilen tüyler bu hafta da oluşmaya devam eder. Bu tüylerin altındaki incecik derisinin altından damarlarında akan kanı bile görebilirsiniz. Bebeğinizin hareketleri hissedilebilir düzeye ulaşmak üzere olduğu için karnınıza dokunduğunuzda diğer yöne kayabilir.

Ağzını açıp kapayan bebeğiniz amniyon sıvısını da yutar. Zararsız olan bu sıvının tadıyla birlikte kokusunu da yavaş yavaş almaya başlar.

Burun artık profilden görüntüleme yapıldığında oldukça belirgin bir hâlde. Tat alma duyusu koklama duyusuyla beraber gelişmeye devam eder. Kısa süre sonra bu duyular da tam anlamıyla çalışmaya başlayacaktır.

15 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebelik hesaplamaları halk arasında aylarla ifade edilirken doktor kontrollerinde haftalık takip yapılır. 9 ay 10 günlük bu süreç 40 haftaya denk gelmektedir. Peki, hamilelikte 15 hafta kaç aydır gelin birlikte hesaplayalım:

1 hafta= 7 gün,  1 ay=30 gün

15 hafta = 15&#;7 =

/30 = 3 ay 15 gün

Bu hesaplamaya göre 3,5 ayı geride bıraktınız ve 4. ayın içindesiniz diyebiliriz.

15 Haftalık Gebelikte Anne

Bebeğin büyüyüp gelişmesi annede de birtakım değişikliklere yol açar. Bu değişiklikler hormonların dalgalanmasıyla fiziksel olabileceği gibi psikolojik de olabilir. Peki, 15 haftalık gebe olarak sizleri bu hafta ne gibi değişimler bekliyor?

Kilo artışı:

Hamileliğin en fark edilebilir fiziksel değişimlerinden biri kilo artışıdır. Bebeğiniz artık hızlı bir büyüme evresine girdi ve neredeyse her hafta bir öncekine göre 1, kat büyüdüğünü düşünürsek sizin de kilo almanız kaçınılmaz. Burada dikkat edilmesi gereken kilo artış hızınızı kontrol altında tutmaktır.

Göğüslerde büyüme ve hassasiyet:

Göğüsler ve içlerindeki süt bezleri artan östrojen ve progesteron hormonları sebebiyle büyümeye devam eder. Meme ucunda hassasiyet hissedebileceğiniz gibi acı da olabilir. Bunun için doktorunuzla görüşüp bir merhem kullanabilirsiniz. Ayrıca süt bezleri büyüdükçe meme uçlarından süt gibi beyaz renkli bir akıntı da gelmesi normaldir.

Mide bulantıları:

Çoğu anne adayı bu haftalarda sabah bulantılarının azaldığını ve iştahının açılıp enerjisinin yerine geldiğini söyler. Bazı anne adayları da bu haftalarda mide bulantılarının yeni başladığını ve bu yüzden zorlandıklarını belirtir. Bu da gösteriyor ki her hamilelik birbirinden farklı seyreden bir süreçtir.

Dilerseniz &#;Hamilelikte Mide Bulantısın Ne İyi Gelir?&#; konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

monash.pw

İdrar yolu enfeksiyonu:

Gebeliğin haftası bazı anne adaylarının idrar yolu enfeksiyonu yaşadığı dönemdir. Eğer normalden daha fazla idrara çıkma gereksinimi hissediyor ama çıkamıyorsanız, idrar yaparken yanma hissediyorsanız ya da ateşiniz varsa bu enfeksiyon riskini taşıyor olabilirsiniz. Böyle bir durum varsa vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.

Mide yanması ya da ekşimesi:

Hamilelik döneminde birçok anne adayı mide yanmasından şikâyetçidir. Bunun en büyük sebebi progesteron ve östrojen hormonlarındaki artıştır. Bu artış sindirim borusu dahil olmak üzere yumuşak kasları gevşetir ve bunun sonucunda sindirim sistemi yavaşlar.

Böylece yediğiniz besinlerin yemek borusuna gönderimi ve midenin boşalması yavaşlar. Bu yavaşlama ile besinlerin kan dolaşımı ile emilmesi ve bebeğe ulaşması amaçlanır. Sonucunda da büyüyen rahim ve midenin diğer organlar tarafından itilmesi sonucu mide yanması oluşabilir.

Kasık ve karın ağrısı:

Hamilelikle birlikte genişleyen rahmin etrafındaki bağ ve kas dokuları esner. Bu esneme sırasında da ağrı ve acı oluşması normaldir.

Tansiyon düşmesi:

Gebelikle beraber dolaşım sisteminde bir genleşme yani damarlarda bir genişleme olur. Hâl böyle olunca kalbe dönen kan miktarı azalır ve tansiyon düşmesine yol açar. Bu durum özellikle hamileliğin ilk 24 haftasında daha sık görülür. Doğum sonrası ise yavaş yavaş normale döner.

Diş ağrısı:

Hamilelik hormonları diş ve diş etlerini de etkiler. Diğer mukoza dokularda olduğu gibi diş etleri de bu hormonların etkisiyle şişer ve kanama yapar. Yine aynı hormonlar diş taşı ve bakteri oluşumuna da zemin hazırlayabilir. Eğer ağız sağlığınızla ilgili bir problem yaşıyorsanız doktorunuzla görüşerek bir diş hekimine danışmanız doğru olacaktır.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Her ne kadar 2. trimester dönemi hamileliğin balayı olarak görülse de bu dönemde de sizi rahatsız edebilecek bazı durumlar var. Biz de bu durumu göz önüne alarak gebeliğin haftası boyunca size rahatsızlık veren hamilelik semptomlarını en aza indirmek için kolayca uygulayabileceğiniz ve sizi rahatlatacak bazı ipuçlarını bir araya getirdik.

  1. İdrar yolu enfeksiyonu gibi bir probleme dair belirtiler varsa bol su ve sıvı tüketimine özen göstermelisiniz.
  2. Sırt üstü yatmak hamilelikte sizi rahatsız edebilecek durumlardan biridir. Sırt üstü yattığınızda rahim önemli kan damarları üzerine baskı yapar ve bebeğe giden kan akışı azalır. Ayrıca bazı anneler için sırt üstü yatmak nefes almayı da zorlaştırır. O yüzden şimdiden kendinizi yan yatmaya alıştırmalısınız. Buna ek olarak sırtınıza bir yastık koyarak belinden yukarısını yükselterek de uyumayı deneyebilirsiniz.
  3. Hamilelik sırasında yatış pozisyonunu değiştirmek ya da sık sık idrara çıkma ihtiyacı yüzünden derin ve deliksiz uyumakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bu da beraberinde uykusuzluk sorununu getirir. Doğum sonrası uyku düzenini kökten değişeceği için bu dönemlerde fırsat buldukça uyumak size iyi gelecektir. Kaliteli ve deliksiz bir uyku için şunları yapabilirsiniz:
  • Her akşam aynı saatte yatıp her sabah aynı saatte uyanmaya çalışın.
  • Geceleri çok fazla sıvı tüketmezseniz geceleri idrara daha az çıkarsınız. Böylece daha deliksiz bir uyku uyuyabilirsiniz.
  • Akşamları açık havada yürüyüş yaptıktan sonra uyumaya çalışabilirsiniz.
  • Uyumadan önce kitap okumak uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Bebek bakımı ve gelişimiyle ilgili kitapları okumaya başmonash.pwğin haftası itibariyle yolculuklarda daha kolay hâle gelecektir. Öncesinde mide bulantıları fazla olduğu için bu yolculuklar sizi zorlayabilir. 2. trimester ise küçük tatil planları yapmak için güzel bir dönem.

Kaç Kilo Almalıyım?

Hamilelik ilerlerken aklınızda 15 haftalık gebelikte kaç kilo alınır sorusunun olması normal. Bebeğin hızla büyüdüğünü göz önüne alırsak bu hafta ortalama gram aralığında bir kilo artışı olabilir. Bu artış zamanla artacaktır. O sebeple hamileliğin ilk dönemlerinde doktorunuzun tavsiye ettiği oranlarda kilo alırsanız son dönemlerde de o kadar rahat edersiniz.

Beslenme Önerileri

Bebeğiniz artık sizin beslendiğiniz yiyeceklerden faydalanmaya başladı. Bu yüzden tükettiğiniz besinlere özen göstermelisiniz. Yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra zararlı besinlerden uzak durmak da oldukça önemlidir. Peki, 15 haftalık gebelikte beslenme ile dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Öncelikle hamilelik boyunca beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Hamileliğin haftası itibariyle dengeli ve yeterli beslenme diyetine alıştığınız için artık zorlanmayacaksınız.
  • Doktorunuzun size özel hazırladığı diyeti uygulamaya devam etmek ve onun verdiği folik asit, demir, kalsiyum gibi takviyeleri almak oldukça önemli.
  • Kuruyemişler bu dönemde sizin için hem faydalı hem de hayat kurtaran atıştırmalıklar. Besin değerleri itibariyle hem siz için hem de bebeğiniz için oldukça faydalıdır. Fındık, ceviz, Antep fıstığı gibi kuruyemişleri güvenle tüketebilirsiniz. Ara öğünlerinize ekleyebilir ya da acil bir durum varsa ve yemek yiyecek zamanınız yoksa tercih edebilirsiniz.
  • Su tüketimi oldukça önemli. Bu dönemde susuz kalmamaya özen göstermelisiniz. Bu hem hamilelik semptomlarını azaltacak hem de bedeninizden ödemi atmaya yardım edecektir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarını önlemede de önemli bir role
  • Özellikle yaz aylarında terleyerek kaybettiğiniz suyu mutlaka fazladan sıvı tüketerek telafi etmelisiniz.
  • Akşam yemeklerini atlamamalısınız.
  • Ara öğünlerinize meyve ve protein bakımından zengin besinleri ekleyebilir, birlikte tüketebilirsiniz.

Egzersiz Önerileri

Egzersiz hayatımızın her döneminde olduğu gibi hamilelikte de devam edilmesi gereken bir uygulamadır. Böylece kilo artışını kontrol altına alırken diğer yandan da kaslarınızı güçlendirerek doğuma hazırlık yapabilirsiniz. Gebeliğin haftası itibariyle rahminiz ve karnınız büyüdüğü için egzersiz yaparken çok fazla sırt üstü yatmayı gerektiren hareketlerden kaçınmak gerekir. Bunun dışında 15 haftalık gebelik egzersizleri nelerdir diye merak ediyorsanız yapabilecekleriniz şunlardır:

  • Hamile pilatesi
  • Hamile yogası
  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Yüzme.

15 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. 1. Amniyonsentez uygulaması, bebeğinizin içinde bulunduğu amniyon sıvısından örnek alınmak suretiyle yapılır. Gebeliğin haftaları arasında yapılması uygundur.
  2. 2. Dörtlü tarama testi: Bu testte bebeğinizin ultrason görüntülemesi ile ölçümleri yapılır ve anneden alınan kan örneği ile ultrasonografik bilgiler birleştirilir ve bir risk hesaplaması yapılır. Bu uygulama daha çok bir tanı testidir ve kesin sonuç vermez. 4’lü tarama testini gebeliğin haftaları arasında yaptırabilirsiniz.

Gebeliğin haftası daha önce yaptırmış olduğunuz 2’li tarama testi sizi huzursuz ettiyse ya da sonuç sizde bir endişe yarattıysa amniyosentez uygulamasını yaptırabilirsiniz. Ancak bu uygulamanın enfeksiyon gibi riskleri göz önüne alınırsa testi yaptırıp yaptırmamak konusunda kesin karar vermek için haftalarda yapılan 4’lü tarama testinin sonuçlarını bekleyebilirsiniz.

Bebeğinizden Not:

Anneciğim haftamızdan merhaba! Biliyor musun ben artık ellerine sığacak kadar büyüdüm. Bu hafta hem saçlarım çıktı hem de kemiklerim iyice sertleşmeye başladı. Ben büyüdükçe karnın biraz gerilebilirmiş ve doktorumuz söyledi ki bazı yağlar kullanarak cildini koruma altına alabilirmişsin. haftamızda gülüşlerini daha çok duymayı çok sevdim. Peki ya sen en çok neyi sevdin?

gebeliktehafta

hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Erkek mi Kız mı Var? - Ultrason ve Cinsiyet Tahmini
Ultrasonun hamilelik sırasında çeşitli amaçları vardır, ancak sıklıkla en çok dikkat çeken kullanım alanı, bebeğin cinsiyetini ortaya çıkarma yeteneğidir.

Bazı anne-babalar, erkek mi, kız mı olduklarını öğrenmek için sabırsızlanırlar, diğerleri ise doğuma kadar cinsiyeti bilmemeyi tercih eder.  Gebeliğin ilk 12 haftası içinde bebeğin cinsiyeti pek anlaşılmaz. Gebeliğin haftasının bitmesinden sonra vajinal ultrason ile tahmini bir cinsiyet belirleme yapılabilir. Bebeğinizin cinsiyeti gebeliğin haftasından sonra belli olur. Özellikle de gebelik haftasından sonra bebeğin cinsiyeti kesinleşir. Bebeğin duruş şekli, anne karnında gaz, göbek kordunu gibi faktörler cinsiyetin belirlenme haftasına etki edebilen faktörlerdir.

Ultrasonla Gebelik Tahmini

Ultrason, annenin rahmindeki bebeğin ekranında bir görüntü oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır. Taramalar genellikle hamilelik sırasında iki kez yapılır, ancak 18 ila 22 hafta arasında yapılan ultrasonda ebeveynler bilmek istediği takdirde bebeğin cinsiyetini belirlenebilir. Çiftlerin yaklaşık yüzde 'ının doğumdan önce bebeğin cinsiyetini öğrenmek ister. Bunu çeşitli nedenlerle yaparlar: bebek odası, bebek kıyafetlerinin hazırlamak, bir isim seçmek veya aile kompozisyonu hakkındaki meraklarını gidermek amacıyla isterler.

 

Ultrasonla Gebelik Tahmini

 

Son dönemlerde giderek daha fazla insan bize bebeğin cinsiyetini öğrenmek için doğuma kadar beklemek istediklerini söylemekte. Giderek artan bir şekilde, çiftler bebeğin cinsiyetini yazmamı ve cevabı kapalı bir zarfa koymamı istiyorlar. Bunun nedeni, bazı ebeveynlerin ailenin ve arkadaşlarının haberleri paylaşması için bebek cinsiyet açıklayıcı bir partiye ev sahipliği yapmak istemesidir.

Tahmin oyununu sona erdirmenin ötesinde, annelerin ve babaların bebeklerinin cinsiyetini bir ultrasondan öğrenmek isteyebileceklerinin tıbbi nedenleri vardır. Bazen cinsiyetin bilinmesi, ebeveynlerin cinsiyete özgü hastalıklar gibi hamileliğin kendisi hakkında bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olabilir. Bunun bir örneği, kız bebeklerin daha erkeksi görünen cinsel organlara sahip olabileceği genetik bir durum olan konjenital adrenal hiperplazidir.

Son zamanlarda, daha fazla çift bir çocuğun gebe kalması için tüp bebek prosedürlerine başvurdukça, bir bebeğin cinsiyetini seçme konusu tartışmalıdır ve etik endişeleri gündeme getirmektedir . 

Ultrason taramaları ve cinsiyet belirleme hakkında 5 gerçeği hatırlatmak isterim.

  1. Yumurta döllendiğinde bebeğin cinsiyeti belirlenir.
  2. Bir bebeğin erkek mi, kız mı olacağı, çoğu kadının hamile olduğunu fark etmeden çok önce, hamile kalma zamanında belirlenir.
  3. Hem anneden gelen yumurta hem de babadan gelen sperm seks kromozomları taşır. Yumurta her zaman bir X kromozomuna katkıda bulunur ve sperm, sperm hücresine bağlı olarak bir X veya Y kromozomuna katkıda bulunabilir.
  4. Bebeğin cinsiyeti, ilk önce yumurtayı dölleyen sperm hücresi tarafından belirlenir. Sperm bir X kromozomu taşıyorsa, bebek bir kız olacaktır. Sperm bir Y kromozomu taşıyorsa, bebek bir erkek olacaktır.
  5. Ultrasonlar cinsiyet tahmini için tasarlanmamıştır.

Gebeler genellikle ilk üç aylık dönemde bir tane alırlar. Bu erken ultrason genellikle hamileliği doğrulamak, fetal kalp atımını tespit etmek ve doğum tarihini belirlemek için yapılımonash.pwğin düzgün bir şekilde büyüdüğünden ve geliştiğinden emin olmak için genellikle hamileliğin ve haftaları arasında ikinci bir ultrason yapılır. Tipik olarak ikinci ultrason sırasında ebeveynler bebeğin cinsiyetini öğrenebilir. Tarama ayrıca bir kadının birden fazla bebeğe sahip olup olmadığını görmek, ayrıca plasenta ve göbek kordonunun yerini belirlemek için yapılır. Buna ek olarak, ultrason, Down sendromu ve omurga anormallikleri gibi belirli doğum kusurlarını tanımlayabilir ve düşük dahil gebelik komplikasyonlarını araştırabilir.

Anne ve bebek için güvenli bir test: Ultrason doğum öncesi uygulanan güvenli bir testtir. Fetüsün görüntülerini oluşturmak için X-ışınları gibi radyasyon değil, ses enerjisi kullanır. Bir transabdominal ultrason sırasında, hamile bir kadın sırt üstü yatarken, karnına temiz bir jel yayılır. Daha sonra, dönüştürücü olarak adlandırılan bir prob, kadının karnının üzerine taşınır ve bu, annenin rahminde gelişirken fetüsün görüntülerini üretebilen ses dalgalarını iletir. İşlemin bebeğe hiçbir zararı yoktur. Tek riski dolu bir mesaneye sahip olmanın rahatsızlığıyla birlikte, sırt üstü düz uzanmaktan kaynaklanabilir, bu da baş dönmesine neden olabilir.

Cinsiyet belirleme genellikle yüksek oranda doğrudur

Ultrasonla yapılan cinsiyet tahminlerinin doğruluk oranı "yüzde 90'ın üzerindedir." Ancak cinsiyeti belirlerken hatalar yapılabilir çünkü bu, görüntülerin netliğine ve onları yorumlayan kişinin becerilerine bağlıdır. Hamileliğin haftaya kadar, erkek bebekler ve kızlar ultrasonda tamamen aynı görünüyorlar. Bu noktanın ötesinde, cinsel organlarda gözle görülür anatomik farklılıklar taramada ortaya çıkabilir. 18 haftalık hamilelik ve sonrasında, bebeğin annenin uterusunda iyi bir konumda olması durumunda (yani bir makat veya ayak aşağı konumda olmadığı) ultrason cinsiyet tahmini için oldukça iyi bir güvenilirliğe sahiptir.

 

Ultrasonla Gebelik Tahmini

 

Son yıllarda hamile kadınlar için uygulanan yeni bir kan testinin (fetal DNA testi) fetüsün cinsiyetini yüzde 98 ila 99 doğrulukla belirleyebilir. Hücresiz  fetal DNA testi olarak adlandırılan bu tarama gebeliğin haftasında yapılır. İleri yaş annelerde olduğu gibi kromozomal anormallik riskinin arttığı durumlarda kadınlarda kullanılabilir. (Bu testle ilgili detaylı bilgiye web sitemden ulaşabilirsiniz)

Cinsiyet tahmini amacıyla kullanılan efsaneler

 

Ultrasonla Gebelik Tahmini

 

Bazı insanlar için, bir bebeğin cinsiyetini öğrenmek için hamileliğin haftasına kadar beklemek sonsuzluk gibi hissedebilir. Boşluğu doldurmak için, insanlar fetüsün erkek mi, kız mı olduğunu tahmin etmek için aşağıdaki eski efsanelerden (kimine göre masal) bazılarına inanabilirler.

  • Göbeğin pozisyonu: Eğer gebeliktegöbeğiniz aşağıdaysa siz bir oğlan çocuğuna hamilesiniz. Popüler bir inanç, eğer bir kadın bebeği yüksekte taşıyorsa sözde bir kıza sahip olduğu, bebeği alçakta taşıyorsa oğlan olacağı anlamına gelir.  Yüksek veya düşük taşımak annenin karın duvarı kas tonusunun ve bebeğin pozisyonunun bir fonksiyonudur. Cinsiyet üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
  • Gıda istekleri: Bir başka teori, bir annenin hamilelik sırasında yiyecek isteklerinin bebeğin cinsiyetini ortaya çıkarabileceğidir. Hamilelik sırasında tatlı isteklerin bir kıza işaret ettiği, tuzlu, ekşi veya garip yiyecekler için istek duyuluyorsa bir erkek beklenir. Bunun fizyolojide bir dayanağı yoktur.
  • Fetal kalp atış hızıFetal kalpatış hızının bir ipucu olabileceği fikrinde bazı gerçekler olabilir. Hamileliğin başlarında, cinsiyetler arasında kalp atış hızında bir fark yoktur. Ancak üçüncü üç aylık dönemde, bir kızın kalp atışı biraz daha hızlı ve bir oğlan biraz daha yavaş atar. Ancak bireysel olarak bir erkek bebek daha hızlı bir kalp atışına tam tersi bir kız bebeğin ise daha yavaş bir kalp atışına sahip olabileceğini unutmayalım.
  • Sabah bulantısı: Kız bebek taşıyan kadınlar, hCG (insan koryonik gonadotropin) hamilelik hormonu seviyelerinin daha yüksek olduğunu ve bu yüksek seviyelerin şiddetli sabah hastalığı riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar var. Ancak sabah bulantısı ve fetal cinsiyet arasında ispatlanmış ve güçlü bir ilişki yoktur.
  • Drano testi: Bu şehir efsanesi için, evde kullanılan lavabo aç ile idrar cam bir bardak yada kavanozda karıştırılıyor. saniye içinde oluşan renk değişimine göre tahminde bulunuluyor. Eğer karışımın rengi kahve, koyu sarı, siyah ya da koyu mavi gibi oluyorsa bebek erkek, eğer yeşil, pembe ya da herhangi bir renk değişimi olmuyorsa bebek kız oluyormuş. Maalesef bu fikir de masaldan ibarettir.
  • Yüzük testi: Eğlenceli, ama bilimsel bir yötem değil tahmin ettiğiniz üzere.

 

Meraklı anne adayı ve yakınları için biraz da eğlenceli olan bu deneyim şu şekilde gerçekleşiyor:

  • Anne adayı sırt üstü yatırılır.
  • Bir ipin ucuna düz bir alyans bağlanıp anne adayının göbeğine sarkıtılır.
  • Yüzüğün sallanışına bakılır.
  • Yüzük sağa sola sallanıyorsa bebeğin cinsiyeti kızdır.
  • Yüzük ileri geri sallanıyorsa bebek erkek olur.
  • Sarımsak Testi: Bu da tuhaf inanışlardan biridir. Sarımsak cilde sürülür ve çok fazla koku olup olmadığı ile çabuk geçip geçmediğine bakılır. Koku fazlaysa ve uzun süre kalıyorsa bebeğin erkek, daha hafif bir kokuysa ve çabuk gidiyorsa kız olacağı söylenir.
  • Sivilce Testi: Anne adayının cildinde fazla sivilce varsa bebeğin kız olacağı söylenir.
  • Yüz Şekli Testi: ​Anne adayının yüzü yuvarlak bir şekil almışsa bebek kız, yüz şeklinde değişiklik yoksa veya ince, uzun bir görünüm varsa bebek erkek olacaktır.

 


Hamileliğin haftası belirtileri: 15 haftalık gebelik belirtileri neler, nasıl anlaşılır?

Bu içeriğimizde hamileliğin Haftası belirtileri, 15 haftalık gebelik belirtileri neler, nasıl anlaşılır konularında ayrıntılı bilgileri sizler için bir araya getirdik. İşte hamileliğin Haftası belirtileri ile ilgili merak edilenler…

15 Haftalık Gebelik Belirtileri

15 haftalık gebelik belirtileri arasında en fazla kadının hissettiği su ihtiyacının artmasıdır. Hamilelik döneminde daha fazla su tüketilmesi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra başta dönme, idrar sıklığının artması, başta ağrı ve gözde kuruma hissiyatı oluşabilmektedir. Bunların başlıca nedeninin annenin artan sıvı gereksinimi olduğu belirtilmektedir.

Hamileliğin her dönemi önemli olmakla beraber Hafta özel olarak önemlidir. Çünkü bu hafta bebeğin gelişimi hızlanmaya başlamış ve annedeki değişimler de belirginleşmektedir. Bebeğin kemikleri sertleşmeye devam etmekte ve eklemleri de hareketlenmeye başlamıştır. Bu haftalarda anne adayı daha fazla yorgunluk hissettiği için daha fazla dinlenmesi ve yorulmaması tavsiye edilmektedir. Gebelikle beraber vücutta değişen hormonların da yine Hafta daha fazla belirginleştiği dikkati çekmektedir. Bütün şikayetlerin hafifletilmesi yeterli sıvı alışıyla ilgili olduğundan bu süreçte sıvı alım miktarına özel olarak dikkat edilmelidir.

15 haftalık gebelik özellikle bebeğin hareketlerinin belirginleşmeye ve fark edilmeye başladığı dönemdir. Pek çok kadın karnında bebeğin hareketlerini hissetmeye bu haftada başlamaktadır. Ancak bu durum bebeğe göre değişiklik gösterebildiğinden hissedemediğinizde endişelenmek gereksizdir. Çünkü kadınların önemli bir kısmı bebeğinin hareketini Hafta itibariyle daha net bir şekilde hissetmektedir. Ancak ultrason yardımıyla bütün süreç kontroller esnasında görülmektedir.

Gebeliğin Haftası Neler Olur?

Gebeliğin Haftası neler olur sorusu pek çok kadın tarafından sorulmaktadır. Bu haftada bebeklerin kulaklarının içindeki kemikler gelişmiştir. Bunun bir sonucu olarak bebek duyma yetisi kazanmaya başlar.

Hamileliğin Haftasında Kanama Olur Mu?

Hamileliğin Haftasında kanama olur mu sorusunun yanıtı kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber olabileceği yönündedir. Böyle bir durum yaşandığında vakit kaybetmeden doktorla görüşmek gerekmektedir. Ancak her kanama olumsuz bir duruma işaret etmemektedir.

Hamileliğin Haftasında Kasık Ağrısı Normal Mi?

Hamileliğin Haftasında kasık ağrısı normal kabul edilmektedir.

15 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

15 haftalık gebelik kaç aylık oluyor diye merak edenlere 4. Ayın içinde olarak kabul edildiğini söyleyebiliriz.

15 Haftalık Gebelikte Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur Mu?

15 haftalık gebelikte bebeğin cinsiyeti belli olur mu sorusunun yanıtı her bebeğin aynı dönemde kendisini göstermeyebileceği yönündedir. Bazı bebekler bu dönemde kendisini açık bir şekilde gösterirken bazı bebekler Haftada kendisini gösterebilmektedir. Toplumda genel olarak erkek bebeklerin kız bebeklere göre kendisini daha hızlı gösterdiği düşünülmektedir. Bu kesin bir kanı olmamakla beraber genel olarak doğru kabul etmektedir. Normalde bebeklerin cinsiyetinin Hafta itibariyle oluştuğunu söylemek mümkündür. Dolayısıyla Haftada pek çok bebeğin cinsiyeti ultrasonda görülmektedir. Ultrason çeşitlerine göre de bebeklerin cinsiyetlerinin anlaşılma süreci değişebilir. Bugün artık renkli ve 3 boyutlu ultrasonlar bulunmaktadır. Eğer görüştüğünüz kadın doğum uzmanında bu tarz ultrason cihazlarından bulunuyorsa bebeğinizin cinsiyetini daha erken bile görebilirsiniz. Fakat her zaman her hamilelik sürecinin kişiye özgü olduğu ve farklı seyredeceği unutulmamalıdır.

15 Haftalık Hamilelik Ultrasonda Görünür Mü?

15 haftalık hamilelik ultrasonda görünür mü diye merak edenlere göründüğünü söyleyebiliriz. Ancak her hamilelik süreci aynı olmadığı gibi bebeğin gelişimi de aynı şekilde ilerlemez. Bu nedenle Haftada her anne adayı ultrasonda aynı şeyi göremeyebilir. Bu da oldukça doğaldır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır