hayırlı ömür duası / Hakikî «Bilenler»den Olmak İçin; DUÂ HÂLİNDE BİR ÖMÜR… | Osman Nuri Topbaş

Hayırlı Ömür Duası

hayırlı ömür duası

İslam ve İhsan

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Uzun ve hayırlı bir ömre sahip olabilmek için neler yapılabilir?

Değerli kardeşimiz,

Kur'an-ı Kerim'de, Allah tarafından ömrün uzatılabileceğine dair bir ayetin meali şöyledir:

“Herhangi bir canlının ömrünün uzatılması veya kısaltılması da mutlaka bir kitapta yazılıdır. Bütün bunlar, Allah'a göre, elbette pek kolaydır.” (Fatır, 35/11)

 “Kazayı (belayı, kaderi) ancak dua defeder, ömrü ise iyilik uzatır.” (Tirmizi, Kader, 6),

“İyilik ömrü uzatır. Sadaka belayı defeder."(bk. Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, )

manasına gelen hadislerde de bu konuya işaret edilmiştir.

“Ömür neye göre uzatılır, neye göre kısaltılır?”sorusunun iki cevabı vardır.

a) Uzatma veya kısaltma olayı, normal ömrün değişikliğini ifade eder. Örneğin, levh-i mahfuzda bir adamın ömrü 60 yıl olarak yazılıdır. Fakat bir dipnotta da “eğer sadaka verirse 70 yıl yaşar” diye yazılmıştır. Allah bu adamın sadaka verip vermeyeceğini ezeli ilmiyle bilmektedir. Bu sebeple sonuç itibariyle Allah’ın ilmindeki ömür değişmez.

b) Bundan maksat, ömrün bereketli, sağlıklı, salih amelli olarak geçmesi anlamına gelir.

Asıl soruya gelince:

1) Hadislerde bir kısmına işaret edildiği üzere, dua / ibadet, sadaka, iyilik gibi güzel hasletler ömrün uzamasına vesile olabilir. 

2) Bütün iyiliklerin başında Allah’ın emir ve yasaklarına riayet etmektir.

3) Bu bediane düsturu unutmamak gerekir:

“Ubudiyet, emr-i İlahîye ve rıza-yı İlahîye bakar. Ubudiyetin dâîsi emr-i İlahî ve neticesi rıza-yı Hak'tır. Semeratı ve fevaidi, uhreviyedir. Fakat ille-i gaiye olmamak, hem kasden istenilmemek şartıyla, dünyaya ait faideler ve kendi kendine terettüb eden ve istenilmeyerek verilen semereler, ubudiyete münafî olmaz. Belki zaîfler için müşevvik ve müreccih hükmüne geçerler. Eğer o dünyaya ait faideler ve menfaatler; o ubudiyete, o virde veya o zikre illet veya illetin bir cüz'ü olsa; o ubudiyeti kısmen ibtal eder. Belki o hasiyetli virdi akîm bırakır, netice vermez.” (bk. Lem'alar, s. )

Demek ki kulluk ve her türlü ibadet, sadece Allah emrettiği için yapılır, neticesi Allah'ın rızasını kazanmaktır, faydaları da ahirette alınacaktır.

İnsan, niyetinde daima Allah rızasını gözetmelidir. Bu niyete başka şeyler sızarsa, ibadetin ruhunu kaçırır ve ona zarar verir. Diğer dünyevi hikmet ve faydalar ise, ibadete şevki ve gayreti artırmak için araç olarak kullanılabilir. Ancak niyete gerçek sebep olmamalı..

Örneğin, namaz sadece bedene sıhhat versin diye kılınsa, bu namaz batıl olur. Namaz sağlıklı olmak için kılınmaz. Ancak, Allah namaz kılanlara sağlık ve sıhhat ikram ederse, bu da bir lütuf ve ihsan olur.

Yine örneğin sadece yağmur gelsin diye yağmur duasına gidilse bu da yanlış olur. Zira yağmursuzluk, yağmur duasının bir vaktidir. Ama bunun neticesinde niyete esas ve gerekçe yapılmadığı halde Allah yağmuru verirse, bu da bir ikramdır, şükür ister.

Aynı durum, ömrün bereketli ve uzun olması konusu için de geçerlidir. İbadetler, bunlar için yapılmaz, Allah emrettiği için yapılır, onun rızasını kazanmak esastır, asıl faydaları ise ahirette ebedi olarak verilecektir.

Bu dünyada verilecek nimetler, bu ibadetleri yapmaya şevki ve gayreti artırmak için birer araç olarak kullanılabilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Sadaka ile ömrün uzaması ecelin değişmesi anlamına mı gelir
"Ana babaya itaat ömrü uzatır, yalan rızkı eksiltir. Allah'ın mahlukatı
Sadaka nedir, nelerden verilir ve nasıl yapılır? Sadaka bela ve
- Zaman en büyük sermayedir.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Sağlık ve uzun &#;m&#;r duası

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Dr. Maoshing Ni, bir tıp doktoru ama geleneksel tıp konusunda da uzmanlaşmış deneyimli ve ünlü bir hekim. Halen Amerika’da, Los Angeles’ta (Kaliforniya) mesleğini sürdürüyor.

Modern tıp ve geleneksel Çin tıbbının uyguladığı koruyucu sağlık önlemlerinden yola çıkarak “ yıl yaşamanın sırları”nı araştırmış. Bunu yaparken de yaşını geçmiş yüzlerce insanın yaşam tarzı, sağlık anlayışları ve hayata bakışlarını tek tek gözden geçirmiş.
Dr. Ni’nin vardığı sonuçlar bildiklerimizden pek farklı şeyler değilse de bazıları bana göre de farklı ve önemli.

DR. Nİ NE ÖNERİYOR?

Dr. Ni’ye göre de eğer “sağlıklı ve uzun bir ömrüm olsun” diyorsanız, “Ginkgo yapraklarının belleği güçlendirici etkilerinden, alıç meyvelerinin kalp kasını destekleyen bioflavonoidlerinden, Alfa Lipoik Asit’in mükemmel antioksidan gücünden, Omega-3 yağlarının damarları, enginarın karaciğeri, ıspanağın gözleri güçlendirici faydalarından” yararlanmanız gerekiyor.
Dr. Ni de sağlıklı ve uzun ömür isteyenlere kalp dostu zeytinyağını, kanser savaşçısı domatesi, doğal antibiyotik balığı, enerji verici elma sirkesini, bağışıklık güçlendirici ve kolesterol azaltıcı yulafı daha fazla yemeyi öneriyor. Ona göre günde 1 elma, 1 bardak şarap kalbe, zencefil sindirim problemlerine, çay vücudu paslandıran toksinlere iyi geliyor. Buraya kadar saydıklarımı biliyor olabilirsiniz ama bence bundan sonrası daha bir önemli

NE YEDİĞİN KADAR, NE SÖYLEDİĞİN DE ÖNEMLİDİR!

Dr. Ni’nin ilgi çekici önerileri de var. Ona göre yıl yaşamayı çok istiyorsanız, sadece ağzınızdan giren şeylere değil, ağzınızdan çıkan sözlere de dikkat etmeniz gerekiyor. “Sözcükler ağzınızdan dökülmeden önce düşüncelerinizi süzgeçten geçirin. Duygularınızı ifade ederken dürüst olun. Birini veya bir şeyi eleştirirken nazik olmaya özen gösterin. Görüşlerinizi dile getirirken olumlu kalmaya, eleştirilere karşı anlayışlı durmaya, erdemlerinizi ifade ederken alçak gönüllü kalmaya çalışın” diyor.

ÖFKE, KORKU, ENDİŞE ZARARLI

Dr. Ni, “Uzun yaşamak istiyorsanız, her zaman doğruyu söyleyin” diyor. “Yeryüzünde daha uzun süre var olmayı değil, uzun yıllar ve çok çok daha mutlu var olmayı hedeflemenizi” öneriyor. İyi ve kaliteli bir hayat için “sadece tuzdan, şekerden değil, duygusal aşırılıklardan da kaçınmanızı” istiyor. “Duyguların iç organlara müthiş bir etkisi olduğunu, aşırı yaşanan duyguların organ-sistem dengelerini bozduğunu” belirtiyor. Ona göre “öfke karaciğeri, üzüntü kalın bağırsakları, karamsarlık mideyi, korku ve güvensizlik böbrek ve mesaneyi” hasta ediyor! Mükemmel sağlığın ve iyi yaşlanmanın anlamını daha çok merak edenlere Doğan Kitap tarafından yayınlanan “ Yıl Yaşamanın Sırları” isimli güzel kitabı öneriyorum, bulabilirseniz mutlaka okuyun

YIL YAŞAMANIN SIRLARI

Dr. Ni, 10 konunun özellikle üzerinde duruyor:
* “İleri yaştaki erkekler cüce palmiyeden (Saw Palmetto), kadınlar ise melek otundan (Dong Quai) yararlanabilirler” diyor. Bence doktorunuzla (ürolog, jinekolog) konuşup öyle deneyin.
* Toksinlerden arınmak isteyenler için nane, karahindiba, tarçın tohumu, alıç mükemmel seçimler.
* Bedeni gençleştiren doğal büyüme hormonu salgısını (GH) artırmak istiyorsanız teke dikeninden (Lycium) daha fazla yararlanın.
* DNA’nızı onarmak için daha fazla ıspanak, balık, buğday (kepekli bulgur!) ve kuşkonmaz yiyin.
* Panax Ginseng bilinen en eski gençlik ağacıdır. Kadın, erkek herkese iyi geliyor. Panax “her derde deva” anlamına geliyor.
* Müzik dinlemek ömrü uzatıyor.
* Fosfatidilserin, Omega-3 ve Ginkgo özleri belleğe güç veriyor.
* “Hayır” diyebilmeyi öğrenmek ruh sağlığına iyi geliyor.
* Mutlu bir evlilik, gençleştirici etki yapıyor.
* Sağlıklı bir kalp için daha az kaygı gerekiyor.

İşte o dua!

Dr. Ni’den yapacağım son alıntı, çok hoşuma giden bir “sağlık ve uzun ömür duası”:
“Güçlüyüm, gökyüzü berrak. Güçlüyüm, yeryüzü sağlam. Güçlüyüm, insanlar birbiriyle barış içinde. Yaşamım varlığımın içinde gizli uyumlu bir beden, akıl ve ruhla destekleniyor. Bütün manevi parçalarım bana dönüyor, manevi koruyucularım da bana eşlik ediyor Doğal iyileşme gücüm dünyadaki erdemli muradıma erişebileceğim kadar uzun ve mutlu bir hayat sürmeme yardım ediyor. İnce bir zekayı yansıtan doğal yasaları ve tamamlayıcı yaşam biçimini izleyerek sağlıklı ve uzun bir ömrün tanrısal kaynağına daha fazla yaklaşacağım.”
Duayı umarım siz de beğenirsiniz.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir