deniz gezmiş kimdir aslen nerelidir / Deniz Gezmiş kimdir? Deniz Gezmiş nerede, ne zaman doğdu?

Deniz Gezmiş Kimdir Aslen Nerelidir

deniz gezmiş kimdir aslen nerelidir

Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş 6 Mayıs 'de sabaha karşı Ankara'da bugün Ulucanlar Cezaevi'nde idam edildiler.  

6 Mayıs 'de cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, başbakan Nihat Erim, adalet bakanı Suat Bilge, içişleri bakanı Ferit Kubat idi. 

Hüseyin İnan 

Hüseyin İnan, 'da Kayseri'nin Sarız ilçesine bağlı Bozhöyük köyünde doğdu. İlk ve orta okulu Sarız'da, liseyi Kayseri'de okudu.

'da ODTÜ İdari Bilimler Bölümü'ne kayıt oldu. 'de Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve daha sonra Milli Demokratik Devrim (MDD) içindeki ayrılıklarda, giderek belirginleşen illegal ve dar örgütçülük fikri etrafında çekirdek bir grup oluşturup, kır gerillası yoluyla anti-emperyalist mücadele verme fikrini geliştirmeye çalıştı.

Özellikle ODTÜ kökenli olan ve temelini İnan'ın attığı bu grup daha sonra, THKO'nun çekirdek kadrosunu oluşturacaktı.

14 Ekim 'da Filistin Kurtuluş Örgütü'nün El Fetih kamplarına gitti ve orada İsrail'e karşı savaştı. 1 Ocak 'de Türkiye İş Bankası Emek Şubesi soygunu, ABD askeri tesislerinin basılarak bir ABD'lilerin kaçırılması ve daha sonra dört Amerikalının kaçırılması eylemlerinde yer aldı. 24 Mart 'de Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde yakalanarak, 9 Kasım 'de Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'la birlikte idama mahkum edildi. 

Yusuf Aslan

Yusuf, 'de Yozgat'ın bir köyünde doğdu. Ortaöğrenimini dindar ve anti-komünist eğilimlerle, gelenekçi önyargıların güçlü olduğu bir çevrede tamamladı.

'da ODTÜ'ye girdi. Bir yıla kalmadan ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü'nün üyesi oldu, Dev-Genç içinde çalışmaya başladı. Bu dönemden itibaren önce hazırlık okulunda, sonra da mühendislik fakültesinde patlak veren boykotların ve hemen ardından ODTÜ işgalinin önde gelen örgütçülerinden oldu. İlk yargılandığı eylem,  Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Türkiye Büyükelçisi Robert Commer'in arabasının yakılmasıydı.

'da arkadaşlarıyla birlikte Filistin'e gitti. Burada helikopter ve uçak pilotluğunu öğrendi. Traktörden helikoptere kadar her türlü aracı büyük bir ustalıkla kullanıyordu.

yılında kurulan THKO'nun kurucusu ve önderlerinden olan Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş'le birlikte Nurhak'a dağdaki gerilla grubuna katılmaya giderken, Sivas Şarkışla'da yaralı olarak yakalandı. Sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı.

Deniz Gezmiş

Deniz Gezmiş, Ankara'nın Ayaş ilçesinde 27 Şubat 'de doğdu. Öğretmen bir ailenin çocuğu olarak çeşitli kentlerde ilk ve orta öğrenimini gördü. Liseyi İstanbul'da bitirdi.

'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne giren Gezmiş, lise yıllarında sol düşünceyle tanıştı ve 'te Türkiye İşçi Partisi'nin Üsküdar İlçesine üye oldu. 30 Ocak 'de Hukuk Fakültesi'nde Devrimci Hukukçular Örgütünü kuran Gezmiş, 12 Haziran 'de İstanbul Üniversitesi'nin işgal edilmesine önderlik etti.

İstanbul'a gelen 6. Filo'yu protesto eylemlerinde yer alan Gezmiş, 30 Temmuz'da bu eylemlerden dolayı tutuklandı ve 20 Eylül'de serbest bırakıldı. 1 Kasım 'de Samsun'dan İstanbul'a Mustafa Kemal Yürüyüşü'nü düzenledi.

Haziran'ında Filistin'e giderek Eylül'e kadar Filistin gerilla kamplarında kalan Gezmiş, 20 Aralık 'da yakalandı ve Cihan Alptekin'le birlikte 18 Eylül 'e kadar tutuklu kaldı. Daha sonra Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan'la birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nu (THKO) kurdu. 4 Mart 'de dört ABD'li erin kaçırılması eyleminde bulunan Gezmiş, erlerin serbest bırakılmasından sonra Sivas'ın Şarkışla ilçesinin Gemerek nahiyesinde Yusuf Aslan'la birlikte yakalandı. (BÇ)

Deniz Gezmiş neden asıldı? Deniz Gezmiş&#;in suçu nedir?

Deniz Gezmiş neden asıldı? Deniz Gezmiş'in suçu nedir, kimdir,nerelidir ve neden terörist olarak suçlanıyor?

Yakın tarihte idam edilen isimlerden biri olan Deniz Gezmiş, yarın doğum yıl dönümü olması vesilesiyle sevenleri tarafından anılıyor. Peki Deniz Gezmiş aslen nerelidir, neden idam edildi?

Deniz Gezmiş aslen Erzurumludur. 

Dedelerinin Rize'den Erzurum'a göçtüğü söylenir.

Ancak babasının nüfus kaydı Erzurum'ın Ilıca ilçesine kayıtlıdır. 

Deniz Gecmiş'in kendi nüfusu ise doğum yeri olan Ankara'da kayıtlıdır. Doğum Tarihi ise 28 Şubat 'dir.

Öğretmen anne ve babanın ortanca oğlu olan Deniz Gezmiş,  yılında 25 yaşındayken Ankara'da Ulucanlar Cezaevi'nde idam edilmişti.

DENİZ GEZMİŞ NEDEN ASILDI? DENİZ GEZMİŞ'İN SUÇU NEDİR?

Deniz Gezmiş, sol düşünceyle liseyi okuduğu Sivas'ta tanıştı. Daha sonra İstanbul'a gelerek daha 18 yaşındayken Türkiye İşçi Partisi ile tanıştı. Partinin İstanbul Üsküdar'daki teşkilatına takılmaya başladı.

Türkiye İşçi Partisi'ne gidip gelmeye başladığı yılın hemen ertesinde ilk gözaltısını yaşadı. 

7 Kasım yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne giren Deniz Gezmiş, bir yıl sonra Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) binasının yedd-i emine verilmesi sırasında çıkan olaylarda gözaltına alındı.

Aynı yıl öğrenciler tarafından düzenlenen Kıbrıs Mitingi sırasında çıkan olaylar nedeniyle gözaltına alındı.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları iki yıl sonra yılında "Devrimci Hukukçular Örgütü" isimli bir dernek kurdu.

Aynı yıl 7 Mart'ta Fen Fakültesinde konuşan Devlet Bakanı Seyfi Öztürk'ü protesto eden öğrencilerle birlikte gözaltına alındı, bu kez tutuklandı, 2 Mayıs'a kadar tutuklu kaldı. 

30 Mayıs'ta 6. Filo'yu protesto ettiği yargılandığı davadan beraat etti.

Aynı yılın 12 Haziran'ında İstanbul Üniversitesi'nin işgal edilmesi eylemlerine önderlik etti. Eylemler öğrencilerin isteklerinin kabul edilmesiyle sonuçlanmıştı.

Aynı yılın Temmuz ayında İstanbul'a gelen 6. Filo'yu protesto etmek suçlamasıyla tutuklandı. İki ay sonra serbest bırakıldı. 

Ekim 'de TİP içinde yaşanan tartışmalardan sonra arkadaşları, Cihan Alptekin, Mustafa İlker Gürkan, Mustafa Lütfi Kıyıcı, Devran Seymen, Cevat Ercişli, M. Mehdi Beşpınar, Selahattin Okur, Saim Kurul ve Ömer Erim Süerkan’la birlikte Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB)’ni kurdu. 

Bir ay sonra Samsun'dan Ankara'ya düzenlenen yürüşe katıldı. Yürüyüşün adı "Samsun'dan Ankara'ya Mustafa Kemal Yürüyüşü"ydü. 

Bir ay sonra Kasım 'de İstanbul'da ABD Büyükelçisi'ni protesto sırasında tutuklandı, bir ay sonra serbest bırakıldı.

27 Aralık 'de bir kez daha İstanbul Üniversitesi'ni işgal eden gruba önderlik etti. İşgalin nedeni bu kez, bir öğrencinin doktora tezinin kabul edilmemesi olmuştu.

Eylemlerden sonra tutuklandı. 22 Şubat 'da serbest bırakıldı. 

İstanbul Üniversitesi'nde karşıt görüşlü öğrencilerle girişilen olaylarda aktif rol aldığı için 19 Mart 'da yeniden tutuklandı. 

31 Mayıs 'da üçüncü kez İstanbul Üniversitesi'ni işgal eden gruba önderlik etti. Bu kez polis olaya müdahale etti. Ancak polise karşılık verilince Deniz Gezmiş yaralı olarak yakalandı. 

Bu olaylardan sonra hakkında tutuklama kararı çıkarılan Deniz Gezmiş, Türkiye'den kaçarak yurt dışına gitti. Filistin'e gittiği sonradan öğrenilen Deniz Gezmiş, Filistin'deki kamplarda silahlı eğitim gördü. 

28 Ağustos yılında, üniversiteyi işgal eylemleri nedeniyle yılında girdiği hukuk fakültesinden atıldı.

23 Eylül tarihinde İstanbul Ünivresitesi Hukuk Fakültesi'ne gizlice girdiği haberi alınan Deniz Gezmiş, polis tarafından düzenlenen baskınla burada yakalandı. Ancak iki ay sonra serbest bırakıldı. 

20 Aralık tarihinde bu kez sağcı bir öğrencinin öldürüldüğü olayda kullanılan silahın Deniz Gezmiş'e ait olduğu öğrenilince yeniden gözaltına alınarak tutuklandı. 18 Eylül tarihine kadar tutuklu kaldı.

Eylül 'te askere çağrıldı. Ancak gitmedi.

Aynı yıl Ankara'da Hüseyin İnan ve Sinan Cemgil ile birlikte THKO'yu kurdu.

11 Ocak tarihinde Ankara'da banka soygununa katıldı. Bu olaydan sonra hakkında  "Vur emri" ile arama kararı çıkarıldı. Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'ın yakalanmasına yardım edenlere 15 bin lira ödül verileceği açıklandı.

15 Şubat yılında Amerikalı dört askerin kaçırılması eylemine katıldı.

9 Mart tarihinde Amerikalı askerler kurtarıldı.

Üç gün sonra 12 Mart Muhtırası verildi.

15 Mart tarihinde Sivas'a gitmek üzere Yusuf Aslan ile birlikte yola çıkan Deniz Gezmiş'in izini bulan polis operasyon düzenledi.

16 Mart tarihinde Sivas'ın Gemerek ilçesinde vatandaşın ihbarı üzerine yakalanarak gözaltına alındı.

16 Temmuz yargılaması başladı. 

THKO-1 Davasında Türkiye Cumhuriyet Kanunları Maddesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle; 
 
9 ekim tarihinde Ankara 1. Nolu Askeri Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldı.

6 Mayıs tarihinde Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte Ankara'da Ulucanlar Cezaevinde idam edildi.

Deniz Gezmiş aslen nerelidirDeniz Gezmiş neden idam edildiDeniz GezmişDeniz Gezmiş kimdir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası