kolonoskopi öncesi lavman nasıl yapılır / Kolonoskopi Öncesi Lavman Nasıl Yapılır

Kolonoskopi Öncesi Lavman Nasıl Yapılır

kolonoskopi öncesi lavman nasıl yapılır

Lavman işlemi bir nevi bağırsakların temizlenmesi demektir. Yapılan işlemler ile bağırsak içinde yer alan tüm pislikler tamamen temizlenir ve daha sonra yapılacak işlemler için hazır bir duruma gelinebilir. Bu işlemler de makat bölgesinden püskürtülen sıvı yardımı ile temizliği yapılır. Genellikle dışkılama sorunu çeken kişilerin rahatlamaları veya kolonoskopi, sigmoidoskopi ve buna benzer diğer cerrahi operasyonlara hazırlık amacı ile kullanılır.

Lavman Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Lavman nedir ve kullanılması doğru bir karar mı gibi soruları olan kişiler uzman hekimlerden merak ettikleri tüm soruların yanıtlarını alabilirler. Bağırsakların son kısmının temiz hale gelmesi için kullanılan bu teknik kimi zaman kişilerin rahatlamaları kimi zaman ise farklı cerrahi operasyonlara hazır hale gelebilmeleri için kullanılmaktadır. Örneğin bir kişiye kolonoskopi yapılacaksa o kişinin makatından bağırsaklarına kadar bir kamera gönderilmesi gerekir. Bunun için ise doğal olarak bağırsakların tam olarak temiz olması gerekir. İşte bu gibi durumlar da işlemden önce o kişiye lavman yapmak istenen sonuçları almak için gerekebilir.

Lavman Çeşitleri Nelerdir?

Lavman yapılacağı zaman bunun için farklı teknikler kullanılabilir. Farklı lavman türleri olduğu için kişinin durumuna göre farklı seçimler yapılabilir. Şu an kullanılmakta olan lavman türlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Tedavi edici lavman
  2. Boşaltıcı lavman

Bunların en çok kullanılanları boşaltıcı lavmanlardır. Özel olarak hazırlanan bir solüsyon insanların bağırsaklarına verilir ve daha sonra tüm pisliğin sıvı olarak makat yolu ile atılması sağlanır. Bu solüsyonun içinde sodyum, fosfat, yağ, mineral ve bisakodil yer alır. Makat bölgesindeki bazı hastalıkların tedavisi için de o bölgeye tedavi edici lavmanlar kullanılabilir.

Lavman İşlemi Nasıl Yapılır?

Lavman nasıl yapılır veya hangi durumlar yapmak gerekir gibi soruların yanıtlarını bulmadan asla bu işlemleri yapmamak gerekir. Bilinçsiz bir şekilde yapılan lavman işlemleri çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Lavman Ne Zaman Kullanılır?

Lavman kullanılacağı zaman bunun nasıl ve hangi teknik ile yapılacağına erkenden karar verilmelidir. Bunun için uzmanlar gerekli analizleri yaparlar ve insanları yönlendirirler. Lavman her zaman yapılacak bir uygulama değildir. Bu sebeple sadece gerektiği zaman yapılmalıdır. Kişiler de dışkılama sorunu olduğu zaman veya kolonoskopi benzeri cerrahi işlemler yapılacağı zaman lavman kullanılabilir. Ancak lavman seti alarak her zaman bu uygulamaları yapmak kesinlikle bir adet haline getirilmemelidir. Çünkü bu durum bağırsak sağlığı için ciddi bir risk olabilir.

 

PaylaşTweetPinReddit

Kolonoskopi öncesi hazırlık nasıldır?

Kolonoskopi işleminden öncesi ideal olan işlemden 3 gün önce posalı gıda alımının kesilmesidir. İşlemin gerçekleştirilmesi acele ise, en azından son gün kesinlikle posalı gıda alınmamalıdır. 
Posalı gıda nelerdir? Tüm sebze ve meyve ve salatalar... (YENİLMEMELİDİR)

Neler yenilebilir? Et ve balık, yumurta, bal, süt, pekmez, posasız çorbalar...(YENİLEBİLİR)

İşlemden bir gece önce saat 19:00'da akşam yemeği tarif edildiği şekilde posasız gıdalarla tamamlanır ve bir daha yemek yenilmez. Saat 20:00'de X-M solüsyon 250 mlbir şişe yavaş yavaş içilerek bitirilir. İçimini kolaylaştırmak için ihtiyaç halinde, bu ilaçları su veya meyve suyuna da karıştırarak içebilirsiniz. Saat 21:00 aynı şekilde X-M solüsyon 250 ml bir şişe daha bitirilir. Eğer bulantı olursa daha yavaş içebilirsiniz. İlacı içtikten kısa bir süre kusarsanız ilacı tekrar almanız gerekebilir.  Bu ilaçlar sizi ishal yapacaktır. İşlem saatinden 4 saat öncesine kadar su, meyve suyu, ıhlamur, açık çay gibi posasız içecekleri içebilirsiniz ve susuz kalmamanız için önemli de olabilir. Özellikle yaşlı hastaların susuz kalması önemli problem oluşturabilir. Aşırı susuz kalan riskli hastaların gerekirse hastaneye başvurarak IV (damardan) sıvı desteği gerekebilir. Kolonoskopi işleminden yarım veya 1 saat önce BT Enema-210 ile iki adet lavman yapılması uygun olur. Biz hastalarımızı işlemden yarım saat kadar önce çağırarak,  lavman uygulamasını, Hemşiremiz tarafından Merkezimizde uygulamaktayız. Hastalarımızın yanlarında, gelirken "2 adet BT Enema 210 ml lavman" getirmelerini istemekteyiz. Temin edemeyen hastalarımıza, kendi bünyemizden, ücreti karşılığı lavman temini yapmaktayız. 

  • DM (Şeker hastalığı) olanların X-M diyet 250 ml kullanması önerilir.
  • Barsak tıkanıklığı şüphesi olanlarda bu ilaçların kullanımı sakıncalı olabileceği için bu gibi durumlarda mutlaka doktorunuza başvurunuz.
  • Kalp hastalıkları (yetmezlik, koroner arter hastalığı, DM (şeker hastalığı), hipertansiyon... gibi hastalıklar antikoagülan (kan sulandırıcı), SSS ilaçları... gibi ilaç kullanımı olanların mutlaka önceden endoskopi ekibine bildirilmesi gerekmektedir.
  • Aspirin, coumadin, ticlocard... gibi antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaçların tercihan 4-7 gün önce kesilmesi gerekmektedir. Mutlaka kan sulandırıcı alması gerekenlerde, gerekirse düşük molekül ağırlıklı heparinlere geçilerek işleme alınabilir. Acil durumlarda bu ilaçların kullanımı esnasında da "riskler kabul edilerek" inceleme yapılabilir.
  • Randevunuzun iptali durumunda, yukarıdaki telefon numarasına önceden bilgi vermeniz, sizden sonraki geç saate randevusu olan ve aç bekleyen hastalarımızın haklarının gasp edilmemesi adına önemlidir.

Kolonoskopi öncesi hazırlık nasıldır? - Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Nejat Gülgör , Cerrahi Merkezi,hemoroit,basur,safra kesesi ,tırnak batması ,cocuk sünnet , bursa sünnet cerrahisi , cekirge sağlık plaza ,Genel Cerrahi, Bursa,safra kesesi, endoskopi, kolonoskopi, fıtık, reflü, basur, lazerle
İşlemden bir gece önce saat 19:00'da akşam yemeği tarif edildiği şekilde posasız gıdalarla tamamlanır ve bir daha yemek yenilmez. Saat 20:00'de X-M solüsyon 250 mlbir şişe yavaş yavaş içilerek bitirilir. İçimini kolaylaştırmak için ih
barsak-tikanikligi-suphesi-olanlarda-bu-ilaclarin-kullanimi-sakincali-olabilecegi-icin-bu-gibi-durumlarda-mutlaka-doktorunuza-basvurunuz-

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır