haşhaş ekim izni / Haşhaş ekim izin başvuruları 30 Ekim’de sona eriyor

Haşhaş Ekim Izni

haşhaş ekim izni

Akşehir Ziraat Odası’nın sosyal medya hesabında yer verilen TMO Akşehir Şube Müdürlüğü duyurusuna göre; üreticiler, ekim başvurusunda bulunacakları parseller için Tarım ve Orman Bakanlığı il veya ilçe teşkilatlarınca düzenlenecek olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi alınmasını takiben izin talebinde bulunabilecekler. HUBAS sistemi, 30 Ekim tarihinden sonra kapatılarak başvurusu alınmayacak. 

Bu tarım döneminde de köy/mahallelere aktarılacak kota kadar ekim yapılabilecekken; her bir üretici, ÇKS’ye kayıtlı en fazla 3 parsel için ekim izni alabilecek ve bu 3 parselin toplamı 30 dekarı geçemeyecek. m2’den küçük parseller için haşhaş ekim başvurusu yapılamayacak. 

Birden fazla parselde üretim yapan üreticiler, tüm parsellerinde TMO’dan temin ettikleri tohumlukları ya da kendi tohumluklarını tercih edebilecekler. TMO tohumluklarını kullanacak üreticilere haşhaş tohumlukları, dekara 1 kg hesabıyla dağıtılacak.

Talep edilmesi halinde yenileme ekimi yapılabilmesi amacıyla ilave verilecek haşhaş tohumluğu miktarı da dekar başına 1 kg’ı geçmeyecek. İhtiyaç durumuna göre üreticiye dekar başına en fazla 2 kg tohumluk verilebilecek. Dağıtılan her 1 kg tohumluk bedeli için KDV hariç 35 TL olan tutar, yılında TMO’ya satılacak olan ürün bedelinden tahsil edilecek. 

Kurumdan tohumluk alıp ektiğini beyan eden ancak tohumlukları kullanmadığı veya diğer tohumluklarla karıştırarak kullandığı tespit edilen üreticilere, fatura karşılığı kaydedilen borca ilave olarak her 1 kg tohumluk bedeli için ilave 35 TL cezai şart uygulanacak.

Haşhaş ekim izin başvuruları 30 Ekim’de sona eriyor

Üreticiler ekim başvurusunda bulunacağı parseller için Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe teşkilatlarınca düzenlenecek Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi alınmasını müteakip HÜBAS üzerinden ekim izin talebinde bulunacaktır.

tarım dönemi haşhaş ekim başvuru süresi mevzuat gereği 30 Ekim tarihinde sona erecektir. 30 Ekim tarihinden sonra HÜBAS sistemi kapatılarak ekim izin başvurusu alınmayacaktır.

Her bir üretici ÇKS’ye kayıtlı en fazla 3 parsel için ekim izni alabilecektir. Ancak 3 parselin toplamı 30 dekarı geçmeyecektir. Bu tarım döneminde de köy/mahallelere aktarılacak kota kadar ekim yapılabilecektir.

m2 ‘den küçük parseller için haşhaş ekim başvurusu yapılamayacaktır.

Birden fazla parselde üretim yapan üreticilerimiz tüm parsellerinde kurumumuzdan temin ettikleri TMO tohumluluklarını ya da kendi tohumluluklarını tercih edebileceklerdir.

TMO tohumluklarını kullanacak üreticilere haşhaş tohumlukları dekara 1 kg hesabı ile dağıtılacaktır.

Talep edilmesi halinde yenileme ekimi yapılabilmesi amacıyla ilave verilecek haşhaş tohumluluğu miktarı da dekar başına 1 kg!ı geçmeyecektir. İhtiyaç durumuna göre üreticiye dekar başına en fazla 2 kg tohumluk verilebilecektir.

Dağıtılan her 1 kg tohumluk bedeli için KDV hariç 35 TL/kg, yılında TMO’ya satılacak ürün bedelinden tahsil edilecektir.

Kurumumuzdan tohumluk alıp ektiğini beyan eden ancak tohumluklarımızı kullanmadığı veya diğer tohumluklarla karıştırarak kullandığı tespit edilen üreticiden ise, fatura karşılığı kaydedilen borca ilave olarak her 1 kg tohumluk bedeli için cezai şart niteliğinde ilave 35 TL/kg daha tahsil edilecektir” denildi.

Haber merkezi

Tüm haber, fotoğraf, video ve yazıların hakları saklıdır. İzin alınmadan kullanılması yasaktır, yasal işlem yapılacaktır.
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Bakanlar Kurulu Kararı

Karar Sayısı : /

Ekli “ Dönemi Haşhaş Kapsülü ve Tohumu Alımı ve Satımı Hakkında Karar”ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 22/7/ tarihli ve sayılı yazısı üzerine, 3/6/ tarihli ve sayılı Kanunun 2 nci, 8/6/ tarihli ve sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci, 20/6/ tarihli ve sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddeleri ile Haşhaşın Ekimi, Kontrolu, Toplanması, Değerlendirilmesi, İmhası, Satınalınması, Satılması, İhracı ve İthali Hakkında Yönetmelik”in 19 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 24/8/ tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

A. GÜLA. ŞENERM. A. ŞAHİNB. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. funduszeue.info Bak. ve Başb. funduszeue.info Bak. ve Başb. funduszeue.info Bakanı

A. BABACANM. AYDINN. ÇUBUKÇUK. TÜZMEN

Devlet BakanıDevlet BakanıDevlet BakanıDevletBakanı

C. ÇİÇEKM. V.GÖNÜfunduszeue.info UNAKITAN

Adalet BakanıMilli Savunma Bakanıİçişleri BakanıMaliye Bakanı

H. ÇELİKF. N.Öfunduszeue.infoĞB. YILDIRIM

Milli Eğitim BakanıBayındırlık ve İskan Bakanı Sağlık BakanıUlaştırma Bakanı

M. M. EKERM. BAŞESGİOĞLUA. COŞKUN

Tarım ve Köyişleri BakanıÇalışma ve Sos. Güv. BakanıSanayi ve Ticaret Bakanı

M.H.GÜLERA. KOÇO. PEPE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kültür ve Turizm BakanıÇevre ve Orman Bakanı

Dönemi Haşhaş Kapsülü ve Tohumu Alımı ve Satımı

Hakkında Karar

Madde 1 — Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ana özellikleri aşağıda belirtilen çizilmemiş haşhaş kapsüllerini 1,75 -YTL/kg fiyattan satın alır.

a) Baş alım fiyatı, rutubet oranı % 12’den fazla olmayan ve yabancı madde ihtiva etmeyen kapsüllere uygulanır.

b) Ürün içerisindeki yabancı madde oranına göre baş alım fiyatından indirim yapılır. Bu indirim şartları Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünce tespit edilir.

Madde 2 — Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) haşhaş tohumu alımı ile görevlendirilmiştir.

TMO, satın alacağı haşhaş tohumunun baş alım fiyatları ile satış fiyatlarını tespite yetkili olup, bu ürünü uygun gördüğü miktarda alır.

Madde 3 — Haşhaş tohumu baş alım fiyatlarına esas olacak vasıflar ile bu vasıflardan daha düşük vasıflardaki haşhaş tohumuna ait satınalma şartları ve tenzilata ait esaslar ile baremler Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nce hazırlanarak uygulanır.

Madde 4 — 1 inci maddede özellikleri belirtilen çizilmemiş haşhaş kapsülünün yılı avans baş alım fiyatı 1,85 -YTL/kg’dır.

Madde 5 — Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü,

a) / yılı haşhaş kapsülü kampanyasında; haşhaş ekim, kontrol, kapsül alım, depolama, muhafaza, sevk ve imalat işlemlerinin modernizasyonu için gerekli tarımsal ve teknolojik araştırma geliştirme çalışmalarını yapmak, uygulamak ve diğer işlemleri yapmak için ihtiyaç duyulan her türlü malzeme, demirbaş eşya, araç ve gereçleri satın almaya, gerektiğinde ithal etmeye, geçici veya daimi işyeri açmaya, kapatmaya, depo ve arazi kiralamaya,

b) Haşhaş ve alkaloid konuları gereği ihtiyaç duyulan cihaz, ekipman, yedek parça, kimyasal madde ve ikmal malzemelerinin ithalatında, FOB/FOT veya C+F şekli ile ithal etmeye,

c) Kaliteli ürün elde edilmesini sağlamak amacıyla gerektiği takdirde üreticilerle sözleşme yapmaya, ekim bölgesi dışında da sözleşmeli çiftçi yoluyla tohumluk üretmeye, tohumluk üretiminde seleksiyondan dolayı oluşabilecek verim kaybını karşılamaya, üreticiye bedelsiz tohumluk dağıtmaya, avans (gübre, çapa, seyreltme, sulama, hasat vs. işlemler için) vermeye,

d) Kaliteli ürün elde edilmesini sağlamak amacıyla gerektiği takdirde haşhaş ekiminde münavebe sistemini uygulamaya, ekim izni verilen alanlarda TMO tarafından üretilmiş kaliteli tohumluk kullandırmaya,

e) Gerektiğinde gıda ve süs bitkisi amacıyla haşhaş ekimi yaptırmak üzere üreticilerle sözleşme yapmaya,

yetkili kılınmıştır.

Madde 6 — Haşhaş ekimini teşvik edici tedbirlerin alınması, kaliteli ürün yetiştirilmesi için yapılan ıslah çalışmaları, tohumluk üretimi, kapsülün muhafazası ve depolanması ile satın alınan ürünlerin değerlendirilmesindeki maliyet artışları dikkate alınarak, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nce haşhaş kapsülü ve kapsülden elde edilen morfin ve türevleri ile haşhaş tohumunun iç ve dış satışlarından, tohumluk üretim ve dağıtımından doğabilecek zararlar görev zararı sayılır ve Hazinece karşılanır.

Madde 7 — yılı sonbaharından itibaren Afyon, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, Isparta, Kütahya, Tokat, Uşak illerinin tamamı ile Balıkesir İlinin Balya, Bigadiç, Dursunbey, İvrindi, Kepsut, Savaştepe ve Sındırgı ilçeleri, Eskişehir İlinin Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, Mahmudiye, Mihalıççık, Seyitgazi, Sivrihisar ilçeleri, Konya İlinin Ahırlı, Akören, Akşehir, Beyşehir, Derbent, Doğanhisar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Seydişehir, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak ilçeleri, Manisa İlinin Merkez, Demirci, Gördes, Köprübaşı, Kula, Sarıgöl ve Selendi ilçelerinde izin belgesi karşılığında haşhaş ekimi ve çizilmemiş haşhaş kapsülü üretimi serbesttir.

Madde 8 — yılı için haşhaş kapsülü fiyatları ilan edilinceye kadar Toprak Mahsulleri Ofisi’nce yeni mahsul bu Kararda belirlenen yılı avans baş alım fiyatı ve şartları ile satın alınır ve daha sonra fiyat farkı meydana geldiği takdirde bu miktar üreticiye ayrıca ödenir.

Madde 9 — 30/5/ tarihli ve / sayılı Kararnamenin eki Dönemi Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Karar’ın 3 üncü maddesinde yer alan "1 Aralık " ibaresi "1 Eylül " olarak değiştirilmiştir.

Madde 10 — 9/8/ tarihli ve / sayılı Kararname yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 11— Bu Karar 1/7/ tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 12 — Bu Karar hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

Haşhaş ekimine elektronik başvuru

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığının "Haşhaşın Ekimi, Kontrolü, Toplanması, Değerlendirilmesi, İmhası, Satınalınması, Satılması, İhracı ve İthali Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Buna göre, haşhaş ekilecek ve kapsül üretilecek yerler, ülkenin tarımsal ve ekonomik durumu, yurt içi ihtiyacı, ihraç imkanları ve mevcut stok durumuna göre her yıl Cumhurbaşkanı Kararı ile tespit edilecek. 

Haşhaş ekimi yapmak isteyenler Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) izin belgesi alacak. İzin belgesi alabilmek için kışlık ekilişlerde 1 Temmuz Ekim, yazlık ekilişlerde 1 Şubat Mart'ta HÜBAS üzerinden TMO'ya başvurulacak. 

TMO, yaptığı inceleme sonucunda ihtiyaca göre haşhaş ekimi için izin belgesi düzenleyecek. İzin belgeleri bir üretim yılı için geçerli olacak ve başkalarına devredilemeyecek. 

HÜBAS üzerinden başvuru yapmayan üreticilere izin belgesi verilmeyecek. 

Yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası