muz kabız mı yapar / Muz Gerçekten Kabızlığa Neden Olur Mu? Sonuca Çok Şaşıracaksınız

Muz Kabız Mı Yapar

muz kabız mı yapar

Yeşil Muzlar Daha mı Sağlıklı?

Muz hayranıysanız, onları yemeden önce renklerine yakından bakmak isteyebilirsiniz.

Uzmanlara göre, yeşilden olgun kahverengine kadar farklı renklerdeki muzlar, bir dizi sağlık anlamına karşılık geliyor.

Rapora göre, yeşil muzların sindirimi daha zordur. Bu nedenle meyvedeki karbonhidratların glikoza dönüşme hızı ve emilimi daha yavaş olur. Ayrıca bu kalitedeki muzlar, kolonda iyi bakterilerin gelişmesini daha sağlıklı hale getirmektedir.

Mide cerrahı olan Profesör Gordon Carlson’a göre, yeşil muzlar, ishal ve kabızlık gibi mide-bağırsak semptomlarına ve bağırsak kanseri gibi hastalıklarla mücadeleye yardımcı olabilir.

Diyetisyen Dr. Sarah Schenker, olgun olarak kabul edilen ancak çok da olgun olmayan sarı muzların faydalarının yeşil olanlara göre daha fazla olduğunu ve sporcular için hızlı salınan iyi bir enerji kaynağı olduğunu söyledi.

Sarı Muz

Göz sağlığı ve kanseri önleme ile bağlantılı olan muz, olgunlaştığında daha biyoyararlınım haline gelen karotenoidler gibi çeşitli bileşikler içerir. Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre, meyvenin anti-kanser etki derecesinin olgunluk derecesine tekabül ettiğine, bir muz ne kadar fazla lekeye sahipse, bağışıklığı artırma gücünün de o kadar büyük olduğu görülmüştür.

Muzun Hiç Bilmediğiniz Zararları!

Diyet bir yiyecek değil Muzların besin değeri oldukça yüksek, ancak diyete uygun yiyecekler değiller. Ortalama bir muz, yaklaşık kalori, diğer meyvelere bakıldığında bu sayının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Ayrıca içerdiği karbonhidrat miktarının fazla ve lif miktarının az olması nedeniyle 1 porsiyon muz 3 porsiyon elmaya denk geliyor. Bir muz iyi bir atıştırmalık olabilir, ancak kalori hesabı yaptığımızda muzdan daha iyi ve sağlıklı atıştırmalıklar olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda uzmanlar, diyabet hastalarının muzdan kaçınmasını öneriyor.

Diyet bir yiyecek değil Muzların besin değeri oldukça yüksek, ancak diyete uygun yiyecekler değiller. Ortalama bir muz, yaklaşık kalori, diğer meyvelere bakıldığında bu sayının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Ayrıca içerdiği karbonhidrat miktarının fazla ve lif miktarının az olması nedeniyle 1 porsiyon muz 3 porsiyon elmaya denk geliyor. Bir muz iyi bir atıştırmalık olabilir, ancak kalori hesabı yaptığımızda muzdan daha iyi ve sağlıklı atıştırmalıklar olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda uzmanlar, diyabet hastalarının muzdan kaçınmasını öneriyor.

Sindirim sistemi sorunlarına karşı alabileceğiniz doğal önlemler

Sindirim sistemi söz konusu oldu&#;unda çözüm yollar&#;nda çe&#;itli besinler kar&#;&#;m&#;za ç&#;kmakta ve kab&#;zl&#;k tedavisinde kullan&#;lmaktad&#;r. Baz&#; özel içerikli, ba&#;&#;rsaklara dost besinler bu dönemde bize yard&#;mc&#; olmaktad&#;r. Örne&#;in; kuru kay&#;s&#;, kuru erik, kuru incir ya da sebzelerden kabak, salatal&#;k, ye&#;il yaprakl&#;lar, taze meyvelerden kivi, mandalina gibi seçenekleri kab&#;zl&#;k durumlar&#;nda beslenme önerilerinde s&#;kça duymu&#;sunuzdur. Ya da diyara halk aras&#;nda bilenen ad&#;yla ishalde ise armut, &#;eftali, pirinç, patates gibi besinlerin içerisindeki liflerin iyi geldi&#;i de bilinir. Ancak muz konusunda kafalar biraz kar&#;&#;maktad&#;r. Muz hem ishal hem de kab&#;zl&#;kta kullan&#;labilir bir besin olarak bilinmektedir. Bakal&#;m ara&#;t&#;rma sonuçlar&#; ve bilim dünyas&#; muzun içeri&#;inin kab&#;zl&#;k durumuna etkisini nas&#;l aç&#;kl&#;yor.

MUZ, L&#;F &#;ÇER&#;&#;&#; AÇISINDAN ZENG&#;N B&#;R BES&#;ND&#;R
iStock
Dünyan&#;n en popüler ve yaz k&#;&#; s&#;kl&#;kla severek tüketilen meyvelerinden biridir. Tüketimde pratik olu&#;lar&#;, taneli de&#;il tek tek porsiyonlar&#;, di&#;er meyvelere göre tatl&#;l&#;k oranlar&#;, k&#;vaml&#; besin dokular&#; sayesinde tercihlerde ön plana ç&#;kmaktad&#;r.
Önemli vitamin ve mineralleri içinde bar&#;nd&#;ran muz, lif bak&#;m&#;ndan oldukça de&#;erli meyvedir. Ortalama bir orta boy muz yakla&#;&#;k gram lif içermektedir. Günlük lif al&#;m&#;n&#;n en az 14 gram olmas&#; gerekti&#;ini dü&#;ünüldü&#;ünde bu rakam oldukça k&#;ymetlidir.

Besinlerden gelen lifin kab&#;zl&#;&#;&#;n rahatlamas&#;na ve ishalin önlenmesine yard&#;mc&#; oldu&#;u uzun süredir ara&#;t&#;rmalara konu olmaktad&#;r. Ancak lifin de türleri vard&#;r. Hangi tür liften ne kadar al&#;nmal&#; ya da hangi besinde hangi lif türü oldu&#;un bilmek kab&#;zl&#;k veya ishal tedavisinde önemli rol oynamaktad&#;r.

L&#;FLER ÇÖZÜNEB&#;LEN VE ÇÖZÜNMEYEN OLARAK SINIFLANDIRILIR
iStock (7)
Çözünebilir lifler suyu emer, d&#;&#;k&#;lar&#;n büyük ve yumu&#;ak kalmas&#;na yard&#;mc&#; olurlar. Bu sayede d&#;&#;k&#; hareketi kolayla&#;&#;r ve sindirim kanal&#;na geçi&#; h&#;zlan&#;r. Bu nedenle, lifin kab&#;zl&#;&#;&#;n giderilmesine yard&#;mc&#; oldu&#;u fikrini destekleyen kan&#;tlar gösterilmektedir. Ancak durumun ki&#;iden ki&#;iye göre de&#;i&#;ti&#;i, di&#;er ö&#;ünlerin ve beslenme plan&#;n&#;n tamam&#;n&#;n irdelenmesi gerekti&#;i unutulmamal&#;d&#;r.
Olgunla&#;mam&#;&#; (ye&#;il) muzlar&#;n içeri&#;indeki dirençli ni&#;asta miktar&#; yüksektir.
Dirençli ni&#;asta, lif benzeri özelliklere sahip kompleks bir karbonhidratt&#;r. &#;nce ba&#;&#;rsakta sindirimden geçer ve orada bulunan yararl&#; bakterileri besleyerek kal&#;n ba&#;&#;rsa&#;a ula&#;&#;r.

Bu bakterileri beslemek avantajl&#; bir durumdur. Sindirim sa&#;l&#;&#;&#;na katk&#;da bulunan ve metabolizmay&#; olumlu yönde etkileyen k&#;sa zincirli ya&#;lar üretmelerine yard&#;mc&#; olunan bir noktad&#;r.

Olgunla&#;mam&#;&#; bir muz neredeyse tamamen ni&#;astadan ibarettir, yani kuru a&#;&#;rl&#;&#;&#;n&#;n % 'ini ni&#;asta olu&#;turur. Bu ni&#;astan&#;n büyük bir k&#;sm&#; sindirime dirençli ni&#;astad&#;r.

iStock

Bir muz olgunla&#;t&#;kça dirençli ni&#;asta miktar&#; azal&#;r ve sindirilebilen &#;ekere dönü&#;türülür. &#;&#;te bu noktada muzun kab&#;zl&#;k nedeni mi yoksa çözümü mü oldu&#;u sorusu cevap bulmaktad&#;r.

D&#;RENÇL&#; N&#;&#;ASTA KABIZLI&#;A YARDIMCI OLAN ÇÖZÜNÜR L&#;F G&#;B&#; &#;&#;LEV GÖRÜR

Yap&#;lan bir ara&#;t&#;rma, kab&#;zl&#;k sorunu ya&#;ayan ve muz verilen farelere dirençli ni&#;astan&#;n etkisiyle d&#;&#;k&#;lar&#;n&#;n ba&#;&#;rsaklar&#; boyunca hareketini h&#;zland&#;rd&#;&#;&#; ortaya koyulmu&#;tur.

Ba&#;ka bir ara&#;t&#;rma ise; olgunla&#;mam&#;&#; ye&#;il muzlar&#;n çocuklarda ve yeti&#;kinlerde ishalin tedavisinde kullan&#;ld&#;&#;&#;na dikkat çekmektedir. Bu ara&#;t&#;rmalar&#;n ortak noktas&#; muzun içerdi&#;i yüksek dirençli ni&#;asta içeriklerine ba&#;lanmaktad&#;r.
Baz&#; ara&#;t&#;rmalar muzlar&#;n kab&#;zl&#;&#;a neden oldu&#;unu göstermektedir.

&#;nternetteki birçok makale, muzlar&#;n kab&#;zl&#;&#;a neden oldu&#;unu iddia etmektedir. Ara&#;t&#;rmalar bunu net olarak do&#;rulamam&#;&#;t&#;r, ancak baz&#; bilim insanlar&#; bu durum için bir risk faktörü oldu&#;una inanmaktad&#;r. Yukar&#;da da belirtildi&#;i gibi diyetin di&#;er bile&#;enleri, genetik faktörler, stres, herhangi bir hastal&#;k varl&#;&#;&#; kab&#;zl&#;k durumunu etkilemektedir. Bu nedenle daha fazla ve spesifik ara&#;t&#;rmalara ihtiyaç duyulmaktad&#;r.

S&#;ND&#;R&#;M SA&#;LI&#;INI HER YÖNÜYLE &#;Y&#; ETK&#;LER

iStock

Ço&#;u insan uygun porsiyondaki muz tüketiminde sindirim ya da haz&#;m sorunu çekmemektedir. Muz, içerdi&#;i liflerin yan&#;nda minerallerden de zengin oldu&#;u için sindirim sa&#;l&#;&#;&#;n&#; iyile&#;tirir ve ba&#;&#;rsak bakterilerini besleyici, büyümelerini uyar&#;c&#; etkilere sahiptir.

Fazla kilolu 34 kad&#;n&#; kapsayan bir çal&#;&#;mada, muz yemenin ba&#;&#;rsak bakterilerini nas&#;l etkiledi&#;i incelenmi&#;tir. Kad&#;nlar iki ay boyunca günde iki muz yedikten sonra ara&#;t&#;rmac&#;lar Bifidobacteria ad&#; verilen yararl&#; bakterilerde art&#;&#;lar gözlemlemi&#;lerdir.

Dahas&#;, muz grubu &#;i&#;kinlik ve mide a&#;r&#;s&#; gibi sindirim semptomlar&#;nda da iyile&#;meler sa&#;lam&#;&#;t&#;r.

Sonuç olarak; bilimsel çal&#;&#;malar muzun kab&#;zl&#;&#;a ve ishale neden de&#;il çözüm oldu&#;unu, özellikle ye&#;il yani olgunla&#;mam&#;&#; muz tüketilmesinin daha fazla prebiyotik etki gösterdi&#;ini söylemektedir. Ancak durumu etkileyen pek çok de&#;i&#;ken faktör oldu&#;u unutulmamal&#;d&#;r.

Daha fazlas&#; için t&#;klay&#;n.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır