kaburga kiriginda yapilmasi gerekenler / 3 Soruda “Kaburga Kırığı” – Türk Göğüs Cerrahisi Derneği

Kaburga Kiriginda Yapilmasi Gerekenler

kaburga kiriginda yapilmasi gerekenler

Kaburga Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Kaburga Kırığı Belirtileri

Kaburga kırığı veya çatlağı aşağıdaki belirtilere yol açabilir:

  • Orta veya şiddetli ağrı
  • Nefes alırken ağrının artması
  • Gövdenin hareket esnasında ağrıması
  • Morarma, şişme
  • Göğüs kafesinde şekil bozukluğu

Kaburga kırılması sonucu nefes almada güçlük oluştuğunda aşağıdaki belirtiler de görülebilir:

  • Kaygı bozukluğu, panik ataklar
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi, sersemleme

Kaburga Kırığı Neden Olur?

1) Araç Kazası

Kaburga kırığı çoğu zaman motosiklet veya araba kazalarından ortaya çıkmaktadır. Emniyet kemeri tehlikeli kazalarda yolcunun hayatını kurtarırken aynı zamanda bir veya daha fazla kaburga kırığına yol açabilmektedir.

2) Darbe Almak

Göğüs kafesine ucu keskin olmayan sert cisimlerle alınan darbeler kaburga kırığına yol açabilir.

3) Kemik Erimesi

Darbe kaynaklı olmayan kaburga kırığı vakalarının nedeni çoğu zaman kemik erimesidir. Kemik erimesi (osteoporoz), bir öksürük esnasında bile kaburga kırığı oluşmasına yol açabilir. Hafif darbelerde kaburga kırığı oluşması riskini artırır.

4) Risk Faktörleri

Aşağıdaki etkenler kaburga kırığı riskini artırır:

  • İleri yaş
  • Temas sporları yapmak
  • İş güvenliği veya trafik gibi konularında yeterli bilgiye sahip olmamak
  • Kaburgaya yayılmış bir kanser

Kaburga Kırığı Tedavisi

Kaburga kırıldığı zaman, kaburganın konumu çok değişmediyse veya iç organlarda bir zarar oluşmadıysa cerrahi olmayan tedavilere öncelik tanınır. 6-8 haftada tamamen iyileşecektir.

1) Hastane Aciline Görünün

Göğüs kafesinizde özellikle derin nefes alırken şiddetli ağrı hissediyorsanız hastaneye gitmelisiniz. Bir veya iki kaburganız kırılmış olabilir.

Not: Doktora görünmek önemlidir, çünkü kaburga kırığının sivri ucu akciğere, karaciğere veya dalağa çok ciddi hasar verebilir.

2) Steroid Şırıngaları

Steroid şırıngaları kaburga kırığına iyi gelebilir. Özellikle de kırık kıkırdak dokunun yakınlarında ise. Steroid şırıngaları sayesinde kaburga kırığı civarındaki iltihap hafifler, ağrı azalır, nefes almak kolaylaşır.

Uyuşturucu İğneler: Alternatif olarak kaburganın doğduğu omura şırınga edilebilir. Kaburga kırığının ağrısını yaklaşık altı saat boyunca yok edecektir.

3)Sarmayın

Kaburga kırığında, diğer bazı kırıklarda olduğu gibi sargı bezi kullanılmaz. Sargı bezleri akciğer iltihapları veya zatürre riskini artırmaktadır. Bazı çiftli kaburga kırığı vakalarında korse tipi medikal ürünler gerekli olabilir.

Gövdenizi Hareket Ettirmeyin: Kan dolaşımının teşvik edilmesi için tamamen hareketsiz kalınmamalı, hafif egzersizler yapılmalıdır. Ancak şınav, öne doğru eğilmek veya ağır egzersiz gibi gövdenin dahil olduğu hareketler yapılmamalıdır. İyileşme süresinin uzamasına neden olacaktır.

Buz Uygulayın: İlk iki gün, uyanık olduğunuz süre boyunca her saat başı 20 dakika buz uygulayın. Sonraki günlerde günde üç kez 10-20 dakika boyunca uygulayın. Soğuk uygulama ağrıyı, şişmeyi ve iltihabı azaltır.

Beslenmenize Dikkat Edin: Kaburga kırığının hızlı iyileşmesi için ihtiyaç duyulan kalsiyum, magnezyum, fosfor, D vitamini ve K vitamini açısından zengin beslenin. Yoğurt, baklagiller, balık gibi gıdalara ağırlık verebilirsiniz.

4) İlaç Tedavisi

Kaburga kırığı tedavisinde steroid olmayan iltihap giderici ağrı kesiciler önemli yer tutar. Ibuprofen, naproxen veya aspirin gibi örnekleri vardır. Bu ilaçlar kaburgaların daha hızlı iyileşmesini her zaman sağlayamayabilir, ancak ağrıyı günlük aktivitelerin yapılmasına olanak sağlayacak kadar azaltır.

  • Bu ilaçlar mide ve böbrek için ağır olabilir. İki haftadan uzun süre düzenli olarak kullanılmamalıdır.
  • Çocuklarda aspirin kullanılmamalıdır. Ölümcül Reye sendromuna yol açabilir.
  • Acetaminophen gibi ağrı kesiciler de kullanılabilir ancak iltihap giderici etkisi yoktur.

Kaburga kırığına ne iyi gelir, nasıl çabuk iyileşir? Kaburga kırığına ne yapmak gerekir?

Haberin Devamı

Kemiklerin hızlı bir şekilde kaynaması için istirahat da oldukça önemlidir. Hastanın bu dönemde fazla hareket etmemesi ve devamlı olarak istirahat etmesi önerilmektedir. Kaburga kırığı için istirahat doktorlar tarafından da önerilir. Hastanın ağrı hissetmemesi için mutlaka istirahat etmesi gerekir.

3) Sigarayı Bırakmak

Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre sigara içen kişilerde kemik onarımı daha geç olmaktadır. Aynı zamanda sigara tüketimi kemik sağlığına da olumsuz etkisi bulunmaktadır. Bundan dolayı kaburga kırığı yaşayan kişiler sigara içiyorsa mutlaka sigarayı bırakması gerekir. Sigarayı bırakarak hem daha sağlıklı bir hayata merhaba der hem de kemiklerin hızlı bir şekilde kaynamasını sağlar. Sigarayı bırakmak kaburga kırığı için önem teşkil eder.

Nasıl Çabuk İyileşir?

1) Paşa Çorbası

Kaburga kırığı için ve genel olarak kemik kırıklıkları için paşa çorbası önerilmektedir. Paşa çorbasını aşırıya tüketmemek de önerilmektedir. Kaburga kırığı için günde bir kez olmak üzere paşa çorbası tüketebilirsiniz. Böylece paşa çorbası kemik sağlığına doğrudan etki ettiği gibi hızlı bir iyileşme sağlamaktadır. Paşa çorbası vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi de sağlamaktadır. Paşa çorbası en çok tercih edilen besinlerdendir.

Haberin Devamı

2) Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve süt ürünleri kemik sağlığına olumlu etkisi vardır. Özellikle kemiklerin daha da güçlü olması için süt gereklidir. Süt yoğun miktarda kalsiyum içermekte ve kemik sağlığına doğrudan etki etmektedir. Süt ve süt ürünlerini düzenli bir şekilde tüketerek kemiklerin daha hızlı kaynamasını sağlayabilirsiniz. Süt sadece kalsiyum değil aynı zamanda protein de içermektedir. Vücudun bu dönemde ihtiyaç duyduğu tüm besin değerlerini karşılayan süt ürünleri uzman kişiler tarafından da tavsiye edilir.

3) Egzersiz

Hafif egzersizler kaburga kırığında iyileşme için önem teşkil etmektedir. Gün içerisinde yapabileceğiniz hafif egzersizler ile birlikte kaburga kırığını hızlı bir şekilde iyileştirebilirsiniz. Bu egzersizler mutlaka doktor tavsiyesi olmalıdır. Doktor tarafından verilen egzersizleri düzenli olarak uygulayarak kaburga kırığına ve kemik sağlığına olumlu etki edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kaburga Kırığına Ne Yapmak Gerekir?

Kaburga kırığının bir takım belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtilere sahipseniz kaburga kırığınız olabilir. Özellikle ağrılı bir süreçten geçeceğiniz için kaburga kırığı için mutlaka ilk olarak bir acile başvurmanız gerekmektedir. Acil doktorunun yapacağı müdahale ile birlikte kemiklerin kaynama süreci başlar. Aynı zamanda bu dönemde hafif ağrı kesiciler de alınabilir.

Soru: Kaburga Kırığının Belirtileri Nelerdir?

Cevap: Göğüs kafesimiz önde halk arasında iman tahtası denilen ‘’Sternum’’ adlı göğüs ön kemiği, arkada omur kemikleri ve bu iki yapının arasında birbirine yatay olarak uzanan 12 çift kaburgadan oluşur. Bu yapı kemik olmasına rağmen aslında esnektir ve kaburgalar arası kaslar yardımı ile nefes alma-verme işlemine yardımcı olur. Kaburgalarımız trafik kazaları ve yüksekten düşmeye bağlı olarak kırılabildiği gibi basit düşme, çarpma, künt yaralanma gibi nedenlerle de zedelenebilmektedir. Sadece dış etkenlerle değil ileri yaşlarda kemik erimesi olan hastalarda şiddetli öksürüğe bağlı olarak da kaburga kırığı oluşmaktadır.

En önemli belirtisi kırık olan tarafta özellikle, nefes alıp vermekle gelişen şiddetli ağrıdır. Bazı kırıklarda kırık üzerine dokunulduğunda ağrı ve çıtırtı hissi alınabilir. Hasta yoğun ağrı nedeniyle nefes alırken zorlanır, uzanıp yatamaz, öksürüğünü engellemeye çalışır ve bu da balgamını çıkaramadığı için hırıltıya neden olur.

Soru: Kaburga Kırığının Teşhisi Nasıl Konur?

Cevap: Genellikle ağrıyla doktora başvuran hastanın hikayesinden yola çıkılarak şüphelenilir ve direk akciğer grafisinde kırık saptanır. Kaburga çatlaklarında ve kırılan yerin iki ucu birbirinden ayrılmamışsa röntgen filminde kırık saptanamayabilir. Ancak bu durum eşlik eden başka bulgu yoksa (akciğer sönmesi yani pnömotoraks, akciğer doku hasarı, kanama yani hemotoraks gibi…) tedavi yaklaşımını değiştirmeyeceğinden ve genelde hastanın bulgularından teşhis konulacağı için ileri tetkik gerektirmez. Diğer teşhis yöntemleri arasında ultrasonografi, bilgisayarlı göğüs tomografisi sayılabilir.

Soru: Kaburga Kırığının Tedavisi Nasıl Yapılır? Alçıya Almak Gerekir Mi?

Cevap: Kaburga kırığında tedavi ağrı kesici, kas gevşetici ve balgamın kolay çıkmasına yardımcı balgam sulandırıcı ilaçlar ile yapılır. Hastaya ıstırahat önerilir. Hafif oturur (450) pozisyonda yatması tavsiye edilir. Diğer kemiklerdeki kırıklarda kullanılan alçı tedavisi, göğüs kafesinin esnekliğinin nefes alıp-verme işlemi sırasında devam etmesi gerektiği için yapılmaz. Korse takması önerilmez. Ancak hastaya çok fazla öksürmesi gerektiğinde kırık olan tarafa eliyle ya da bir yastıkla bastırması önerilir. Genellikle hastalar ayaktan tedavi edilerek kontrole çağrılır ve en önemli tedavi ağrının uygun şekilde kontrol altına alınmasıdır. Hastayı evine gönderirken oluşabilecek komplikasyonlara karşı da uyarmak gerekir. Kırılan kaburgaların sivri ve düzensiz uç kısımları akciğere batarak kanama ve akciğer sönmesine neden olabilir. Nefes darlığında ani artış, ağrıda şiddetli yükselme gibi durumlarda kontrolü beklemeden acil servise başvurması önerilir.  Ağrı kesici haplar dışında interkostal blok dediğimiz iğne ile kaburga sinirine uyuşturucu ilaç vermek hastanın ağrı kontrolünde kullanılan diğer bir yöntemdir. Özellikle 3’den fazla kırığı olan yaşlı hastaların hastanede yatarak tedavi edilmesi daha uygun olacaktır.

Kırıkların cerrahi tedavisi genellikle gerekmez. Ancak 3 veya daha fazla kaburganın 2 veya daha fazla yerinden kırılması sonucu solunum hareketleri bozulmuşsa cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi tedavide kaburgalara plak ve vida uygulanarak göğüs kafesinin stabilizasyonu yani sabitliği sağlanır.

Kaburga kırıkları akciğerde hasar yapmamışsa kemik uçlarının uçuca gelmesi ile hastanın durumuna göre en az 4 ila 6 haftada iyileşir. Ancak özellikle çok hareket eden, sigara içen ve sık öksüren kişilerde bu kırığın kaynaması gecikir. Eşlik eden akciğer hasarlarının olduğu hastalarda tam bir iyileşme 6 aya kadar sürebilir.

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası