evde maymun beslemek yasal mı / Evde maymun beslemek yasal mı?

Evde Maymun Beslemek Yasal Mı

evde maymun beslemek yasal mı

fazla oku

Ekvador’da mahkeme, yabani hayvanların da yasal haklara sahip olduğunu dönüm noktası niteliğindeki bir yargı kararıyla 29 Mart’ta kabul etti. Bir yünlü maymun, henüz bir aylıkken kütüphaneci Ana Beatriz Burbano Proaño tarafından yaban hayatından alınıp 18 yıl boyunca kadın tarafından bakılmıştı.

Ülkede yaban hayvanı beslemek yasak olduğu için, Ekvadorlu yetkililer Estrellita adı koyulan maymunu 2019’da sahibinden alıp bir hayvanat bahçesine gönderdi. 

Estrellita’nın taşındıktan bir hafta sonra öldüğünden habersiz sahibi, mahkemeye başvurdu ve haklarının ihlal edildiğini belirttiği yünlü maymunun kendisine geri verilmesini istedi.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasal süreç uzadı ve bu seneye kadar uzandı. Ocakta 57 sayfalık görüşünü açıklayan Anayasa Mahkemesi, Ana Beatriz Burbano Proaño’yu haklı bulsa da Estrellita’nın haklarının daha doğal habitatından çıkarılırken ihlal edildiğini vurguladı. 

Mahkeme “vahşi türlerin ve o türlere ait bireylerin avlanmama, yakalanmama, toplanmama, ele geçirilmeme, saklanmama, ticareti yapılmama, takas edilmeme” gibi hakları olduğunu bildirdi. 

Bu hakların insanların onlara atfettiği değerle değil, hayvanların kendi değerlerinden kaynaklandığı da kaydedildi. Ekvador Çevre Bakanlığı’na vahşi hayvanların anayasal haklarının korunması için daha fazla kural koyması yönünde çağrı yapıldı. 

Ekvadorlu çevre avukatı Hugo Echeverría, kararla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bu kararla birlikte hayvan hakları Anayasa seviyesine çekildi ki bu ülkedeki en yüksek yasal seviye. Mahkeme hayvanların hakların bir öznesi olduğunu, doğa haklarıyla korunduğunu belirtti.

Bu kararla, ilk kez bir ülke yabani hayvanlara yasal haklar tanıdı ve bu mahkemede kabul gördü. 

2008’de de halkının sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını Anayasa’yla güvence altına alan Ekvador, doğayı tüzel kişilik olarak tanıyan ilk ülke olmuştu. Avukat Echeverría, yeni kararla birlikte hayvanların da bu haktan faydalanabilecek olmasının netleştiğini ifade etti. 

Kolombiya, Yeni Zelanda, Panama, Şili ve Meksika’da da doğaya yönelik yasal korumalar mevcut. 

Independent Türkçe, Euronews, Inside Climate News

Kayseri'de maymun besleyen şahsa ceza

Kayseri'de maymun besleyen şahsa ceza

ensonhaber.com

Kayseri'de yaşayan bir kişi, hobi olarak maymun beslemeye başladı.

Maymun besleyen vatandaş, sahiplenmesi ve beslenmesi yasak olan makak maymunu nedeniyle ihbar edildi.

Kayseri'de 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayan bir kişi, Melikgazi ilçesine bağlı Becen Mahallesi'nde evde maymun beslendiği ihbarında bulundu.

Maymuna el konuldu, şahsa idari işlem uygulandı

Bunun üzerine harekete geçen Kayseri Doğa Koruma ve Milli Park ekipleri, eve operasyon düzenledi. Evde yapılan incelemede, yurt dışından kaçak yollarla ülkeye sokulan, beslenmesi ve sahiplenilmesi yasak olan makak maymunu ele geçirildi. El konulan hayvan, Büyükşehir Belediyesi Harikalar Diyarında bulunan veteriner hekimliğe gönderilirken, şahsa da idari işlem düzenlendi.

Kayseri'de evde beslenen maymuna el konuldu VİDEO

Kayseri'de maymun besleyen şahsa ceza

"Apartman yaşantısı, maymun için uygun değildir"

Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Ülkemizde birçok yaban hayvanı için hobi amaçlı besleme izni verilirken maymun türlerine; vahşi bir tür olmaları ve birçok hastalık virüsünü (Aids, kuduz, hepatit) bulaştırma riski taşımalarından dolayı, sahiplenme ve besleme izni verilmemektedir. Doğaları gereği ağaçlık, açık alanda yaşamaları ve hareketli olmalarından dolayı apartman yaşantısı maymunlar için uygun değildir. Bu nedenle vatandaşlarımızın internet üzerinden satışı yasak olan yaban hayvanlarını satın almamaları ve durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüklerine ihbar etmeleri herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için önem arz etmektedir." denildi.

Kayseri'de maymun besleyen şahsa ceza

Kayseri'de maymun besleyen şahsa ceza

Kayseri'de maymun besleyen şahsa ceza

Kayseri'de maymun besleyen şahsa ceza

kayserihastalıkMaymunbesleme

Google News ile Takip Et

Hayvanlar bir “mal” değildir. Alınıp satılamaz. Bu nedenle Pet Shop’larda da cins kedilerin satışı durdurulmak isteniyor. Nitekim Türk Ceza Kanununda bile ne yazık ki hayvanlar bir can olarak değil, “değerli mal ve eşya” olarak geçiyor, hayvanlara zarar verenlerin cezası da bu kapsamda değerlendiriliyor. Pet Shop’lar kedi, kuş, köpek gibi evcil hayvanların satışının yanı sıra; hamster, balık gibi başka hayvanlar da yer alabiliyor. Ancak bunlar dışında, insanların doğaya karşı gelerek evcilleştirmek istedikleri ve bencillikleri yüzünden ailesinden ayırdıkları türler de var; mesela maymunlar. Geçtiğimiz hafta sonu Meriç İzgi isimli fenomenin yeniden maymun sahiplenmesi Twitter gündemine oturdu. İzgi’nin daha önce de sahiplendiği 2 maymun elinden alınmıştı. Çünkü Türkiye’de evde maymun beslemek yasak, bunun için de geçerli sebepler var. Ancak Meriç İzgi 3. kez bir maymunu ailesinden koparıp satın alarak evinde beslemeye başladı. Peki maymunlar nasıl bu şekilde satın alınabiliyor? Yasal olmayan yollarla satın alınan maymunlar neler yaşıyor, Türkiye’de maymun beslemek neden yasak?

Maymunlar, genetik olarak insanlara en yakın türler. Birkaç belgesel izlediyseniz, ailelerin arasındaki bağı görmüşsünüzdür. Duygusal olarak bizden pek farkları yok diyebiliriz

maymun

Bazı türlerde sürüde bir bebek doğduğunda, tüm yetişkin maymunlar onu sevmek ister, yemeklerini paylaşırlar. Anne maymunlar ise çocuklarını yanlarından ayırmamaya çalışır. Tabii ki türler arasında davranışlar değişiklik gösteriyor ancak temelde maymunların aile bağları kuvvetli

maymun

Maymunlar, kedi ya da köpek gibi değildir. Doğal ortamlarına aitlerdir ve sürüyle yaşayan türlerdir. Onları bir kafese kapatmak ya da evde beslemek; hem fizyolojik hem psikolojik gelişimlerini etkiler

maymun
Maymunlar genellikle yasa dışı yollarla ülkeye getirilip, satılıyorlar.

Bir maymunun kaçak yollarla ülkeye gelmesi ne anlama geliyor?


Bildiğiniz gibi pek çok farklı maymun türü bulunuyor. Ancak özellikle “örümcek maymun” ve “cüce” maymun türleri evlerde beslenmek için kaçak yollarla ülkeye getiriliyor. Ana vatanı Güney Amerika olan “cüce” ve “örümcek” cinsi maymunlar, Türkiye’de internet üzerinden satışa çıkarılıyor.

Bu maymunlar, ailelerin koparılıp, çoğunlukla bir kafeste zincirle bağlı olarak tutularak, kaçak yollarla ülkeye sokuluyor. Hayvan kaçakçıları satışı yapmak için maymunlara fiziksel olarak zarar vermekten çekinse de, maymunlar ailelerinden koparıldıkları için psikolojik olarak etkileniyor. Bu durum özellikle ergenlik çağında maymunların delirmesine bile yol açıyor. Yazının ilerleyen kısımlarında bu konuya daha detaylı değineceğiz.

Türkiye’de maymun satışı yasak mı?


Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CİTES) kapsamında alınıp satılması özel izne tabi olan türler bulunuyor. Bu türlerin alınıp satılması için özel izin yalnızca hayvanat bahçeleri için geçerli. Yani bireysel olarak bu izni almak mümkün değil.

Türkiye’de 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu dolayısıyla yırtıcı ve vahşi hayvanların sahiplenilmesi ve beslenmesi yasak. Bu yasakların içerisinde maymun cinsleri de yer alıyor. Bunun nedeni ise maymunların insanlara bulaşabilen birçok hastalığı taşıyor olması. Bu da toplum sağlığını tehdit ediyor. Maymunlar; AIDS, kuduz ve hepatit gibi hastalıkları bulaştırabiliyor. Maymun türlerinin hiçbir şekilde (hayvanat bahçeleri hariç) ithalatına izin verilmiyor.

Ancak maymunlar yasa dışı yollarla ülkeye sokuluyor. Bazen sosyal medya üzerinden bazen de farklı yollarla satışa çıkarılıyor. Hayvan kaçakçılığının önüne geçilmeye çalışılıyor.

Dünyada “maymun ticareti” konusunda durum ne? Maymunlar hangi işkencelere maruz kalıyorlar?


Özellikle Uzak Doğu ülkelerinde pek çok maymun türü yaşıyor. Tayland, Bali gibi yerlerde maymunlar turistlerin dikkatini çekmek için kullanılıyor. Bu maymunların da bir çoğu ailelerinden kaçırılıyor. Hatta özellikle turistlerle fotoğraf çektirilmek üzere kullanılan küçük maymun türlerinin, insanlara zarar vermemesi için dişleri ve tırnakları bile çekilebiliyor. Yani maymunlar, insanlar eğlenebilsin diye işkence görüyorlar.

Bali’deki popüler turistik yerlerde her biri sadece 3.80 sterline maymunlar satılıyor. Bir kafese hapsedilen ve zincirlenen maymunlar, çaresizce satın alınmayı bekliyor.

Turistik yerlerde gördüğünüz dans eden ya da iki ayak üzerinde duran maymunlar; insanlar gibi ayakları üzerinde durmayı öğrenmek için sık sık işkence görüyor, ayak parmakları saatlerce yere değecek şekilde asılıyor, dayak yiyor ve aç bırakılıyor. Bu şekilde eğitiliyorlar.(!)

Neden maymunlar evcilleştirilmeye çalışılmamalı?


Bu sorunun cevabı aslında son derece basit; çünkü maymunlar evcil hayvanlar değillerdir. Yırtıcı türde hayvanlardır. Bu nedenle doğaya aittirler.

Öncelikle bir maymunu evcilleştirmek demek, o maymunu satın almak dolayısıyla bu vahşi maymun ticareti sürecine ortak olmak anlamına geliyor
Öte yandan maymun, genetik olarak insanlara yakın bir canlı türü olduğu için insanlara pek çok hastalık bulaştırabiliyor. Bunun başında ise AIDS ve Hepatit geliyor.
Oldukça zeki hayvanlar oldukları için her ne kadar bebeklik çağında uyum sağlasalar da ergenliğe girdiklerinde kafeste kalmaları, doğada olmamaları ve alanlarının kısıtlı olması psikolojik olarak onları derinden etkiliyor. Çünkü kendi doğal sosyal ortamlarından uzaktalar.
Bir maymun ne kadar sosyalleşse de, doğası gereği yırtıcı olduğu için, şiddet ve cinayete varan davranışlar sergileyebiliyorlar. Bunun pek çok örneği bulunuyor.

Özetle; kedi, köpek gibi canlılar dışındaki hayvan türleri doğal ortamlarında bırakılmalı. Kedi ve köpekleri de birçoğumuz sokaktaki tehlikeler nedeniyle sahipleniyoruz.

Kaynak: 12

Maymun Beslemek Yasak Mı?

Maymun Beslemek Yasak Mı?

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ile yırtıcı hayvanların güvenlik sebebi ile bakılması yasaklanmıştır. Maymun türlerinin ithalatı kesinlikle yasaktır. Maymun türlerinin bakılmasına sadece hayvanat bahçelerinde izin verilmiştir.

Pitbull Bakmanın Cezası Nedir? >

Pitbull Bakmanın Cezası Nedir?Dogo Arjentino Bakmanın Cezası Nedir?Fila Brasileiro Bakmanın Cezası Nedir?Japon Tosa Bakmanın Cezası Nedir?Yılan Beslemek Yasak Mı?İguana Beslemek Yasak Mı?Baykuş Beslemek Yasak Mı?Maymun Beslemek Yasak Mı?

Bakması ve Beslemesi Yasak Olan Hayvanlar Hangileridir?

Ülkemizde bakılıp ticaret haline getirilmesi yasak olan birçok hayvan ırkı bulunmakta. Pitbull, Dogo Arjentino, Fila Brasilero ve Japon Tosa bakmanın cezası nedir? Yılan, maymun, baykuş, iguana bakmanın cezası nedir? Bakması ve beslemesi yasak olan hayvanlar hangileridir? Çoğunluka tehlikeli olmaları sebebi ile yasaklanmış olan bu hayvanlar hakkında merak edilmekte olanları sizler için derledik.

2021 senesinin temmuz ayında uygulanmaya başlayan 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile birlikte Pitbull Terrier, Fila Brasileiro, Dogo Argentino ve Japanese Tosa türlerini ve bu türlerin melezlerinin ülkemize giriş yapmasını sağlayanlara 11 bin TL para cezası sağlandı. Ülkeye sokmanın yanı sıra bu tür hayvanları üreten, satışlarını yapan veya takas eden, sergileyip reklamlarını yapmaya çalışan, bu işi ticaret haline getiren herkese bu para cezası uygulanacak. Yasa gereği 2022 senesinin sonuna kadar ise bu ceza bedelinin 14 bin TL üstüne çıkması bekleniyor. Hayvanları Koruma Kanunu gereği yasayı çiğnemiş olanların hayvanlarına el konulup bakımevlerine götürülmesi kararına varılmıştır. Buna ek olarak; Tarım ve Orman Bakanlığı 2021 senesinin aralık ayında çıkartmış olduğu genelge ile yasaklanmış olan bu köpek ırklarının arasına American Bully ve American Staffordshire Terrier de eklendi.

Pitbull Bakmanın Cezası Nedir?

Pitpull türü köpekler genel olarak saldırıları ile bilinmekte olan türlerden bir tanesidir. Yarattıkları tehlikeli durumlar da Pitbull türünün yasak olup olmadığını düşündürmektedir. Ülkemizde hayvanlarımız Hayvan Koruma Kanunu ile korunmakta. Pitbull türü için yürürlükte olan kanun da 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu. Bu yasaya göre, Pitbull gibi tehlikeli oluşturma riski olan ırkların kısırlaştırılma ve mikroçip takılma şartı ile bakılması serbest bir hale getirilmiştir.

Dogo Arjentino Bakmanın Cezası Nedir?

Dogo Arjentino, en iri köpek türlerinden bir tanesidir. Aile ve yavruları hariç her canlı için tehlike oluşturabilen köpek ırklarındandır. Dogo Arjentino, çevik ve güçlü bir cinstir. Saldırıları bu sebeple ölümcül olabilmektedir. Bu cinsi evde bulundurmanın, sergileyip satışını yapmanın cezası 14 bin TL’dir.

Fila Brasileiro Bakmanın Cezası Nedir?

Fila Brasileiro, Brezilya’da geliştirilmiş olan büyük ırk bir işçi köpeğidir. Saldırganlığı ve affetmeyen mizacı ile tanınmakta olup iyi izleme yeteneklerine sahiptir. İnsanlara oluşturabilecekleri ölümcül durumlar sebebi ile ülkemizde bakılması yasak hale getirilmiştir. Fila Brasileiro bakmanın cezası 14 bin 982 liradır.

Japon Tosa Bakmanın Cezası Nedir?

Japon Tosa, Japonya’da geliştirilmiş bir köpek ırkıdır. Dövüşler için yetiştirilmiş bir ırk olup oldukça güçlüdür. Heybetli ve kaslı bir gövdeye sahiptir. Japon Tosa, ülkemizdeki yasaklı ırklar arasındadır. Bu köpek ırkının bulundurulmasının cezası 14 bin 982 TL’dir.

Yılan Beslemek Yasak Mı?

Yılan beslemek, sağlık karnesi koşulu ile yasak olan bir şey değildir. Yılanlar tam olarak evcil hayvan grubuna dahil olmadıkları için bakımları oldukça zordur. Sürüngen satışı ülkemizde yasaktır fakat internet üzerinden bulunabilmektedir.

İguana Beslemek Yasak Mı?

İguana egzotik bir canlıdır. Bu sebeple bakılmasının yasak olup olmadığı merak edilmektedir. Evde iguana beslemek yasak değildir.

Baykuş Beslemek Yasak Mı?

Baykuşlar avcı kuşlardandır. Bu nedenle evde baykuş beslemek oldukça zordur. Baykuş, yabani bir kuş olmasından da kaynaklı evde bakılması yasaklanmıştır.

Maymun Beslemek Yasak Mı?

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ile yırtıcı hayvanların güvenlik sebebi ile bakılması yasaklanmıştır. Maymun türlerinin ithalatı kesinlikle yasaktır. Maymun türlerinin bakılmasına sadece hayvanat bahçelerinde izin verilmiştir.

Yorumlar

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir