sap kereviz faydaları / Kereviz Sapı Suyu Nasıl Hazırlanır, Faydaları Nelerdir?

Sap Kereviz Faydaları

sap kereviz faydaları

Giriş Yap/Üye Ol

Maydanozgiller familyasının en önemli sebzelerinden biri olan kerevizin ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz, peki ya sapı ve yapraklarının da en az kendisi kadar faydalı olduğundan haberdar mıyız? Yazımızın devamında kereviz sapı ve yaprağının faydalarını sizin için derledik.

Kurutup ezerek çeşni olarak, çay haline getirerek ya da haşlayarak tüketebileceğiniz kereviz sapı ve yapraklarının 6 faydası neymiş öğrenebilmek için siz de yazımızın devamına buyurun…

1. Antioksidan Kaynağıdır

Kereviz, anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Bu özelliğinden dolayı çok eski zamanlardan bu yana bitkisel ilaçlarda yer verilip birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Siz de vücudunuzda enfeksiyona neden olan zararlı bakterilerden ve toksinlerden arınmak istiyorsanız kereviz sapı ve yapraklarından faydalanabilirsiniz.

2. Böbrekleri Korur

Kereviz sapı ve yaprakları, idrar söktürücü özellikleriyle böbrek sağlığı için kullanılması en doğru seçenekler arasında yer alır. Kereviz sapı ya da yapraklarını düzenli tüketerek siz de daha çok idrara çıkabilir, böbrek sağlığınızı koruyabilir, kanın temizlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

3. Bağırsak Hareketlerini Düzenler

Kereviz sapı ve yaprakları, sindirim sistemi için son derece önemli olan lifli yapıya sahiptir. Bu özelliğinden dolayı âdeta bağırsak dostlarıdır. Kereviz sapı ve yapraklarını düzenli tüketerek siz de bağırsak hareketlerinin daha hızlı olmasını sağlayabilir; şişkinlik, kabızlık gibi rahatsız edici sorunlardan kurtulabilirsiniz.

4. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kereviz kadar kereviz sapı ve yaprakları da son derece düşük bir kaloriye ve metabolizma hızlandıran bir etkiye sahiptir. Siz de kilo vermek istediğiniz bir dönemdeyseniz formunuza daha kolay kavuşabilmek için kereviz sapı ve yapraklarından yardım alabilirsiniz.

5. Göz Sağlığını Korur

Kereviz sapı ve yaprakları göz sağlığında önemli olan A vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu sayede tüketen kişinin göz sağlığını korumada etkilidir. Siz de katarakt, gece körlüğü gibi birçok göz rahatsızlığından korunmak için kereviz sapı ve yapraklarından faydalanabilirsiniz.

6. Hafızayı İyileştirir

Kereviz sapı ve yapraklarının en mutlu edici etkilerinden biri de hafızayı korumasıdır. Kereviz sapı ve yapraklarından yararlanarak siz de beyin hücrelerinin yenilenmesini sağlayabilir, beyinde oluşabilecek iltihaplanmaları önleyebilir, bu sayede hafızanızı tedavisi olmayan Alzheimer hastalığından koruyabilirsiniz.

Kereviz nasıl tüketilir? Sap kereviz nasıl kullanılır?

Kereviz Nasıl Tüketilir?

Kerevizi dilerseniz pişirerek dilerseniz de çiğ olarak tüketebilirsiniz. Yüksek tansiyonu düşürücü ve ödem atıcı özelliğiyle pek çok faydası bulunan kerevizin kök kısmı genellikle yemeklerde yaprakları da çorbalar da kullanılmaktadır. Sapları ise çiğ olarak ya da salataya katılarak tüketilebilir. Ayrıca tohumları yemekler de baharat olarak da kullanılabilir.

Sap Kereviz Nasıl Kullanılır?

Çoğu kişi kerevizin sadece beyaz kök kısımlarını alır ve saplarını çöpe atar. Oysaki kereviz sapının saymakla bitmeyecek faydaları vardır. Kereviz sapları çiğ olarak da tüketilebilir. Salatalara katabilir ya da detoks suyunuza koyabilirsiniz. Kereviz sapı suyu hazırlayıp kilo verme amacıyla bu kürü tüketebilirsiniz. Dilerseniz çorbalarınızın içine bir iki sap kereviz ekleyebilirsiniz. Sap kerevizin pek çok faydası bulunmaktadır. Başlıca faydaları:

  • Kan şekerini dengeler.
  • Sinir sistemini korur.
  • Cilt hastalıkları üzerinden iyileştirici etkisi vardır.
  • Vücuda enerji verir.
  • Bağırsakları temizler.
  • Kalp sağlığına olumlu etkileri vardır.
  • Hormonları dengeler.
  • Kilo vermenize yardımcı olur.
  • Uykusuzluk problemlerine iyi gelir.
  • Karaciğeri temizler.

Kereviz Çiğ Olarak Yenir Mi?

Kereviz tüketim alternatifi yönünden son derece zengindir. Pişirmek ya da çiğ yemek tamamen sizin damak zevkinize kalmıştır. Bu tercihe göre kereviz çiğ olarak da tüketilebilir. Direkt olarak yiyebilirsiniz ya da salatalarınıza karıştırabilirsiniz. İçerdiği yüksek lif oranıyla size uzun süreli bir tokluk hissi sağlayacaktır.

Kereviz Nasıl Yenir?

Oldukça sağlıklı bir besin kaynağı olarak tüketilen kereviz çiğ olarak ya da yemeklerle beraber tüketilebilir. Zeytinyağlı olarak hazırlanan kereviz yemekleri meze ya da ara öğün olarak tüketilebilir. Kerevizle hazırlanan salatalar bir o kadar iştah açıcıdır.

Kereviz Kökü Nasıl Tüketilir?

Kereviz bir bütün olarak şifa kaynağıdır. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada tüketilen yiyeceklerin başında gelmektedir. Antialerjik ve sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Kereviz kökü sulu yemeklerde, çorbalarda, mezelerde kullanılır. Pişirilmesinin dışında rendelenerek yoğurta da katılabilir.

Kereviz Çiğ Nasıl Yenir?

İyi bir temizlemeden geçtiği sürece kerevizin çiğ olarak tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Çiğ olarak genellikle salatalarda kullanılan kerevizin lif oranı yüksek olduğundan dolayı çiğ olarak tüketildiğinde iki kat daha fazla kalori yakmanızı sağlayacaktır. Bu sebeple diyet yapmayı düşününler kerevizi çiğ olarak tüketebilirler.

Kereviz Nasıl Pişirilir?

Kerevizi pişirme konusunda diğer sebze yemeklerinden ayıran bir metot yoktur. Diğer sebze yemekler nasıl pişirilirse kereviz de öyle pişirilmektedir. Kerevizi pişirmeye başlamadan önce ufak ufak doğrayın. Ancak kereviz kararmaya çok müsait bir sebze olduğundan dolayı hemen pişirmeye başlamayacaksanız kararmayı önlemek için limonlu suda bekletin. Önce soğanları kavurun ardından küp küp doğranmış havuçları, patatesleri ekleyin ve iyice harmanlayın. Daha sonra içine kerevizleri katarak bir miktar limon sıkın. Son olarak zeytinyağı, portakal suyu ve tuzu ekleyin. Ortalama dakikalık bir sürede kereviz yemeğiniz hazır olacaktır. Soğuduktan sonra yemeği tüketebilirsiniz.

Kereviz Sapı Faydaları Nelerdir? Kereviz Hangi Hastalıklara ve Neye İyi Gelir, Nasıl Tüketilir?

Akşam yemeği sofralarının vazgeçilmezi kereviz kış sebzesidir. Tam bir şifa deposu olan kereviz yaklaşık iki senede yetişmektedir. Oldukça düşük kaloriye sahip olan kereviz sebzesi pişirilerek olduğu gibi çiğ de tüketilebilmektedir. Hem kendisi hem de sapı tüketilen kereviz özellikle salatalarda sıklıkla kullanılabilmektedir. Peki, kereviz sapından ne yapılır? Kereviz sapı ne işe yarar? Tüm bu soruların cevapları için haberimizi okuyabilirsiniz. İşte tüm detaylar.

KEREVİZ SAPI NE İŞE YARAR VE FAYDALARI NELERDİR?

  • İçeriğindeki yoğun lifler ve su miktarı sayesinde kereviz metabolizma hızını arttırmaktadır. Yoğun lif ve su miktarıyla birlikte kereviz bağırsakların işlerliğini destekleyerek onu rahatlatır. İdrar söktürücü özelliğiyle de ön plana çıkan kereviz üreme organlarında oluşabilecek enfeksiyonlara da son derece faydalıdır.
  • Son dönemde yapılan araştırmalar kerevizin kalp rahatsızlıklarının önüne geçtiğini kanıtladı. Kerevizdeki fenolik maddeler kan damalarının işlevlerini kolaylaştırmakta olup kan basıncının yavaşlamasına fayda sağlamaktadır. Bu sayede kalbin sağlıklı çalışmasına yarar sağlamaktadır.
  • Kerevizde yer alan luteolinin maddesi pankreas kanseri riskini en aza indirmektedir. Pankreas kanserinin yanında meme kanserinin de oluşum riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Bünyesindeki apigenin bileşiği sayesinde kanser hücreleriyle savaşan kereviz mucizevi bir sebzedir.
  • Kereviz tüketimi karaciğerde birikecek kötü yağların seviyelerini kontrol altında tuttuğu kanıtlanmıştır. Öte yandan kerevize has kokunun kaynağı olan fitalid, karaciğer sağlığını desteklemektedir.

KEREVİZ ÇİĞ YENİR Mİ?

Kalori bakımından oldukça düşük seviyelerde bulunan kereviz diyet listelerinin vazgeçilmez sebzesidir. Bazı diyetlerde kerevizin çiğ tüketildiğine de rastlanılmaktadır. Sorunun cevabı evet. Özellikle diyet programlarında sıklıkla bulunan çiğ kereviz, yüksek lifli yapısıyla uzun süreler tokluk hissi yarattığı için insanlar kerevizi çiğ de tüketmektedir.

KEREVİZİN BÖBREKLERE FAYDASI NEDİR?

Kereviz bünyesinde barındırdığı antioksidan özellikler sayesinde vücutta oluşabilecek iltihaplanmaların önüne geçer. Ayrıca kereviz bu iltihaplanmalara bağlı olarak gelişebilecek kanser veya kalp rahatsızlıkları gibi olumsuz sonuçların da önüne geçmektedir.

Kerevizin böbreklere faydası da oldukça fazladır. Kereviz tüketerek böbrek ve idrar yollarında oluşabilecek iltihaplanmaların önüne geçmeniz mümkün. Bazı kronik hastalıklara da oldukça iyi gelen kereviz, akciğer hastalıkları veya astım gibi hastalıklarına da fayda sağlamaktadır.

PEKİ KEREVİZ NASIL YENİRSE FAYDALI OLUR?

Kereviz tüketiminin 4 çeşidi bulunmaktadır. Bunlar kereviz tohumu tableti, baharatı, çayı ve yağıdır. Kereviz tohumu tableti özellikle hipertansiyon gibi hastalıkları olanlar için önerilmektedir. Zira tansiyonu dengelemek amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca idrar yolları iltihaplanmalarının da önüne geçmektedir.

Kereviz tohumu baharatı ise genellikle salatalara dahil edilen bir yöntemdir. Bazı şefler tuz yerine kereviz tohumu baharatı kullanmaktadır. Kereviz tohumu çayı da klasik bir bitki çayı gibi tüketilebilecek ve oldukça faydalı bir tüketim tarzıdır. Kereviz tohumu yağı ise özellikle sivrisinekleri kovmak amacıyla kullanılmaktadır. Öte yandan ağrılara da iyi geldiği bilinen kereviz tohumu yağı oral yollardan da tüketilebilmektedir.

KEREVİZ SAPINDAN NE YAPILIR?

Kereviz Sapının birçok kullanım şekli mevcuttur. Kereviz sapının salatası, kavurması, çorbası, sotesi ve hatta omleti bile yapılmaktadır. Fakat aralarında en popüler ve pratik olanı kereviz sapı salatasıdır.

KEREVİZDE HANGİ VİTAMİNLER VAR?

Kerevizde hangi vitaminler var diye merak ediyorsanız; kereviz A, C, E ve bolca K vitamini deposudur. Öte yandan folik asit, B6, potasyum, fosfor gibi birçok minerali de bünyesinde barındırır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir