depremin es anlamlisi / Deprem eş anlamlısı nedir? Deprem kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler - Mynet Eğitim

Depremin Es Anlamlisi

depremin es anlamlisi

Deprem Eş Anlamlısı Nedir? Deprem Kelimesinin Eş Anlamlıları Nelerdir?

Deprem Eş Anlamlısı Nedir?

Deprem kelimesine karşılık olarak eş anlamlı sözcük ‘zelzele’ kelimesidir. Yer kabuğu katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi deprem olarak ifade edilmektedir. Günümüzde en korkulan doğal felaketler arasında yer alır. Bu doğrultuda deprem kelimesine karşılık olarak eş anlamlı şekilde, amaca uygun zelzele sözcüğü de kullanılabilir.

Deprem Kelimesinin Eş Anlamlıları Nelerdir?

Deprem kelimesinin eş anlamları arasında bir sözcük öne çıkar. Anlamları aynı ve yazılışları farklı olarak deprem ile beraber zelzele sözcüğünün kullanmak mümkün. Sadece cümle içerisinde değil aynı zamanda tek başına da kullanım imkanı vermektedir. Her iki kelime de ortak şekilde taşımış oldukları aynı anlam üzerinden kullanım imkanı tanır.

TDK’ya Göre Deprem Kelimesinin Eş Anlamlısı

Türkçede herhangi bir kelimenin eş anlamlısını teyit edebilmek için Türk Dil Kurumu kullanılır. Bu doğrultuda TDK üzerinden ele alındığı zaman, deprem kelimesine karşılık olarak zelzele sözcüğü öne çıkmaktadır. Aynı anlam ile beraber her yerde hem deprem hem de zelzele kelimesini kullanmak mümkün.

Deprem Kelimesinin Eş Anlamlısı ile Örnek Cümle

Yer kabuğunun kırılıp yer değiştirmesi ya da yanardağ etkileri ile beraber yeryüzünde deprem meydana gelir. Türkçede deprem kelimesi taşımış olduğu bu anlam ile aynı zamanda zelzele sözcüğünün üzerinden ne kullanılır.

‘’Dün çok şiddetli bir zelzele oldu.’’

Bu şekilde yukarıda verilen anlam ile beraber tek başına veya cümle içerisinde kullanım imkanı sağladığını ifade etmek gerekir.

Deprem eş anlamlısı nedir? Deprem kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe, tarihteki dönemleri boyunca pek çok fonetik ve morfolojik de&#;i&#;iklik ya&#;am&#;&#;t&#;r. Bu de&#;i&#;imlerin temelinde genellikle söyleyi&#; biçimi yer almaktad&#;r. Kelimeler zaman içerisinde söyleyi&#; biçimlerine göre farkl&#; ses özellikleri göstermi&#; ve bu özellikler zamanla yaz&#; diline de geçmi&#;tir. Türkçe bir kelime olan deprem kelimesinde de bu yap&#;sal de&#;i&#;ikli&#;i görürüz. Eski Türkçede "sars&#;lmak, oynamak" anlam&#;na gelen "tepre-" fiilinden türemi&#;tir. "Tepre-" fiili zamanla söyleyi&#; biçiminden kaynakl&#; kelime ba&#;&#;nda t- > d- ya&#;ayarak "depre-" hâlini alm&#;&#;t&#;r. "Depre-" fiiline eklenen "+Im" ekiyle de "deprem" kelimesi türemi&#;tir.

Türk Dil Kurumuna göre deprem kelimesi "Yer kabu&#;unun derin katmanlar&#;n&#;n k&#;r&#;l&#;p yer de&#;i&#;tirmesi veya yanarda&#;lar&#;n püskürme durumuna geçmesi yüzünden olu&#;an sars&#;nt&#;, yer sars&#;nt&#;s&#;, hareket, zelzele" anlam&#;na gelir. Deprem kelimesiyle ilgili örnek cümle vermek gerekirse:

  • Çocuklar okuldayken hafif bir deprem olmu&#;, çok korkmu&#;lar.
  • Tam otele giri&#; yapmak üzereydik ki aniden deprem oldu, otel zang&#;r zang&#;r titredi.

Deprem kelimesinin e&#; anlaml&#;s&#; olan sözcük nedir?

Deprem kelimesinin e&#; anlam&#; olan dört tane sözcük vard&#;r. Deprem e&#; anlaml&#;s&#; kelimeler:

  • Sars&#;nt&#;
  • Hareket
  • Zelzele
  • Yer sars&#;nt&#;s&#;

Depremin e&#; anlaml&#;lar&#; ile örnek cümleler

Depremin e&#; anlaml&#;s&#; kelimelerle örnek cümleler:

  • Uyurken öyle bir sars&#;nt&#; olmu&#;tu ki be&#;ik gibi sallanm&#;&#;t&#;k.
  • Hareket oldu&#;unda Eminönü'ndeymi&#;, gidecek yer bulamam&#;&#; öylece kalakalm&#;&#; sokakta.
  • Bo&#;azda olacak bir zelzele, dünyay&#; sallayabilir.
  • Ufak bir yer sars&#;nt&#;s&#; bile tüm &#;ehri birbirine katm&#;&#;t&#;.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası