uzayda kara delik içinde ne var / Evrende Kaç Kara Delik Var ve Nerede? » Kozan Demircan

Uzayda Kara Delik Içinde Ne Var

uzayda kara delik içinde ne var

En hızlı büyüyen kara delik bulundu: 'Her saniye Dünya büyüklüğünde kütle yutuyor'

Kara delik illüstrasyonu

Kaynak, All About Space Magazine

Avustralyalı astronomların liderliğini yaptığı bilim insanlarından oluşan bir ekip, son dokuz milyar yılın en hızlı büyüyen kara deliğini keşfettiklerini açıkladı.

Kara deliğin her saniyede Dünya büyüklüğünde bir kütleyi yuttuğu belirtildi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) kara deliği uzayda belirli nicelikteki maddenin kendi içine doğru çöktüğü bir bölge olarak tanımlıyor.

Bu bölgede yerçekimi o kadar güçlü ki ışık da dahil hiçbir şeyin kaçması mümkün değil.

Tespit edilen son kara deliğin etrafındaki ışık halesinin Samanyolu Galaksisi'nin ışığından kat daha parlak olduğu açıklandı.

Bu sayede kaliteli ekipmana sahip amatör astronomlar tarafından da görülmesinin mümkün olduğu ifade edildi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi öncülüğünde yapılan çalışmada, New South Wales ve Güney Afrika'nın Cape Town kentindeki teleskopların kullanıldığı açıklandı.

Samanyolu'na çok yakın

Çalışmayı yürüten ekibin başındaki Dr. Christopher Onken, "İnsanlar yaklaşık 60 yıldır bu tür keşifler yapmaya çalışıyor, ama bu kara delik büyük ihtimalle Samanyolu'na çok yakın olduğu için fark edilememiş olabilir. Zira Samanyolu'nda o kadar çok yıldız var ki tespit ettiğiniz tüm maddelerin takibini yapabilmek kolay olmuyor" diye konuştu.

Son keşfedilen kara deliğin, Samanyolu'nun merkezindeki Sagittarius A* adı verilen kara deliğe kıyasla kat daha büyük olduğu belirtildi.

Dünyadan 26 bin ışık yılı mesafedeki Sagittarius A* Güneş'in neredeyse 4 milyon katı kütleye sahip.

Kara delikler bazı büyük yıldızların patlaması ve ölmesiyle ortaya çıkabiliyor. Bazı kara delikler ise gerçekten devasa boyutlara, Güneş'in milyarlarca kat ağırlığına ulaşabiliyor.

Galaksilerin merkezinde bulunan bu dev canavarların nasıl oluştuğu bilinmiyor. Ancak galaksilerin geleceği ve dönüşümü üzerinde büyük etkileri olacağı kesin.

Astronomlar da bu son kara deliğin keşfi sayesinde galaksilerin nasıl oluştuğu konusunda yeni ipuçlarına ulaşabilmeyi umuyor.

Kara Deliğin İçinde Ne Var? Kara Deliğin Diğer Tarafında Ne Var, İçine Düşen Cisimler Nereye Gidiyor?

Uzay boşluğunda büyük kütleye ve yüksek enerjiye sahip birçok madde bulunmaktadır. Kara delik de uzak boşluğunda bulunan kozmik yapılardan biridir. Uzak boşluğunda çok farklı kara delik türü mevcuttur. Bu yazımızda sizler için kara deliğin içinde ne var, kara deliğin diğer tarafında ne var, içine düşen cisimler nereye gidiyor gibi soruların yanıtlarına yer verdik.

Kara Deliğin İçinde Ne Var?

Kâinatta birbirinden farklı pek çok kara delik bulunmaktadır. Bu kara deliklerin her birinin kendine has özellikleri vardır. Kimi kara delikler kendi etrafında dönebilme niteliğine sahipken kimisi ise çok büyük kütlelere sahiptir. Son zamanlarda bu konuya ilgi duyan ve bilgi sahibi olmak isteyen birçok kişi kara delik içinde ne var diye merak etmektedir. Kara deliğin içinde neler olduğunu tam olarak bilinmemektedir. Bilim insanları bu konu hakkında birçok araştırma yapmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde bazı bilim adamları, bu deliğin solucan deliği olduğunu tahmin etmektedir. Solucan deliği uzay zaman arasında tünel görevi yapan bir delik gibi düşünülmektedir. Ancak bu teorilerin de herhangi bir kesinliği yoktur.

Kara Deliğin Diğer Tarafında Ne Var?

Bilim insanlarına göre kara deliğin diğer tarafında ak delik olduğu var sayılmaktadır. Ancak bu teoriyi net bir şekilde kanıtlayan herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Her şeyi yutan cisimler kara delik olarak adlandırılırken, her şeyi kusan cisimler ise ak delik olarak adlandırılmaktadır. Ancak ak delik hakkında da kesin bir bilgi yoktur. Kara delik konusunu araştıranların aklına takılan önemli konulardan biri kara deliğe düşen cisimler nereye gidiyor konusudur. Kara deliğe düşen cisimler yüksek kütle çekimiyle karşılaştıkları için hızlı bir şekilde yok olmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası