en zor tekerlemeler / Tekerlemeler - Söylemesi Birbirinden Zor ve Uzun Tam 15 Tekerleme

En Zor Tekerlemeler

en zor tekerlemeler

En Zor Diksiyon Tekerlemeleri Nelerdir?

Tekerleme, ikilemeler, ses taklitleri, kafiyeler, yinelemeler, bolca hayal gücü ve mizahi ögeler kullanılarak yazılmış şaşırtmacalı ve tuzaklı söz sıralamalarına denir. Şiir düzeninde yazıldığı gibi düz yazı şeklinde yazıldığı da görülür. Anlamca bir kısmı mantıklı, tutarlı olsa da çoğunlukla ses benzeşmesi ve söyleme zorluğu yaratabilmesi için özellikle seçilmiş anlamsız, gerçeklerle bağdaşmayan hayal ürünü ifadelerden oluşur ve çocuksu bir üslup taşır.

Tekerleme, dilin mizah ile kesiştiği noktada durur. Bol bol dil sürçmesine neden olur. Ayrıca sürrealist özellikler barındırır. Edebiyatta sürrealizm; mantık ve düşüncenin müdahalesine izin vermeden, kurallara tabi olmadan bilinçaltının ve ruhun ortaya çıkması için hayal gücüne serbestlik veren bir sanat akımıdır. Bunun için mizah unsurunu da kullanır. Bu bakımdan tekerlemenin asıl yapısını oluşturan ve güldürmeyi amaçlayan mizahi söz dizilimleri sürrealist izler taşır.

Tekerleme edebi olarak halk edebiyatına ait sözlü ürünlerdir. Geleneksel halk tiyatro oyunlarında, masallarda, bilmecelerde, âşık edebiyatında, halk ozanlarının şiirlerinde, atışmalarda ve meddah anlatmalarında rastlanır. “Vezinsiz şiir” de denen tekerleme, âşıklar arasında “tekellüm”, karagöz oyunları ile ortaoyunlarında “muhavere” olarak adlandırılır. Pratikte ise çocuk oyunlarında görülür. Hayatımızda ilk karşılaştığımız, belki uydurup oluşturduğumuz belki de ezberlediğimiz ilk edebi eserler tekerlemelerdir.

Tekerleme İngilizcede “tongue twister” yani dil bükücü olarak geçer. Tekerlemenin kelime kökü “tek” isim kökünden gelir. Teker teker söyleme anlamında kullanılır. Tekerlemeler başka bir dile çevrilmesi en zor edebi ögelerdir.

Diksiyon Tekerlemeleri

Tekerleme çalışmak, diksiyonu düzeltmek, dil kıvraklığını artırmak, telaffuzu ve konuşma akıcılığını geliştirmek isteyenler için oldukça elverişli bir yöntemdir. Tekerleme söyleme pratikleri, profesyonel işi gereği etkili iletişim kurmak, ikna etmek ve sempati kazanmak konularında öne geçme amacı edinen sinema ve tiyatro oyuncuları, iletişimciler, eğitimciler, politikacılar, pazarlama sektöründe çalışanlar, spikerler ve konuşmacılar tarafından yapılırlar.

Diksiyon; seslerin, kelimelerin ve tamamında cümlelerin insan kulağına hoş, anlamlı, dinlenir seviyede gelebilmesi için vurgu, tonlama, nefes, durak, heyecan ve mimik gibi detaylara dikkat edilerek seslendirilmesidir. Kelimeler konuşmacının duygu ve düşüncelerini taşırlar. Anlamın yitirilmeden ve eksilmeden dinleyiciye ulaşabilmesi için kelimelerin doğru seçilmesiyle birlikte onları doğru telaffuz etmek de büyük önem taşır.

Kelimelerin doğru, etkili ve düzgün söylenmesi için de iyi bir diksiyona sahip olmak gerekir. Seslerin, hecelerin, kelimelerin ağızdan kolayca, net bir şekilde çıkarılması ve konuşmaya keyifli bir ritim katacak doğru tonlamayı yapabilmek için varsa konuşma kusurlarını düzeltmek, dil kıvraklığını ve dudak kaslarını güçlendirmek gerekir.

Dudak kaslarının ve dil kıvraklığının güçlenmesi için dudak egzersizleri önemlidir. Tam da bu noktada peşi sıra gelen telaffuzu zor kelimelerden oluşan tekerlemelerle doğru sesleri çıkarmaya alışmak dilin hareket kabiliyetini artırır ve dudaklara gereken egzersizleri yaptırmış olur. Tekerleme egzersizlerini dişlerin arasına yere yatay olarak şekilde yerleştirilen kalemle birlikte yapmak etkisini daha da artırır.

Ağız tembelliğinden kurtulmak için diksiyon çalışmasında tekerleme okuma hızı ne çok yavaş ne de çok hızlı olacak şekilde ayarlanmalı. Ayrıca çene, dudak ve dilin etkin çalışmasına özen gösterilmeli. Gerekirse ağız hareketleri abartılmalı, seslerin tam net çıktığından emin olunmalı. Tek defada doğru söyleyebilmek hedeflenmeli, bunun için de bolca tekrar yapılmalıdır.

Diksiyonu Geliştiren Tekerleme Örnekleri

  • Sazende Şazi ile Zifos Zihni zaman zaman sizin sokağın sağ köşesinde sinsi sinsi fiskoslaşarak sizi zibidi Suzi’ye sonsuz ve sorumsuz bir hayâsızlıkla ikide bir şikâyet ederler.

  • Datçalı desinatör dadı deli dolu diktatörün damını dondurmayla donattığını duyunca dramatize dramaturg duygusal dublaja daldı.

  • Sizin damda var beş boz başlı beş boz ördek, bizim damda var beş boz başlı beş boz ördek. Sizin damdaki beş boz başlı beş boz ördek, bizim damdaki beş boz başlı beş boz ördeğe siz de bizcileyin beş boz başlı beş boz ördek misiniz demiş.

  • Dadaylı dadımın Dodurgalı düdük delisi dedesi diline doladığı dedbebeli dedim dedisiyle dırdırını dilinden düşürüp de bir kez olsun doya doya düden diyemeden, düdenin dallara doldurduğu doyumlu yemişlerden doyasıya yiyemeden darıdünyadan göçüp gitti.

  • Batı tepede tahta depo dibinde beytutet eden putlu dede tekkesinden matrut bitli Vedat, dar derede tatlı duttan dürülü pide yutup pösteki dide dide dört ayda dört türlü derde tutuldu.

  • Karaburunlu kabadayı Kadir, kafa kâğıdını Kadirlili kadirbilmez kapkaççı Kasım’la Kahire’deki Kalecikliler kahvehanesinde kalamarla kâfuru satan kaparozcu Kuzguncuklu kozmonot Kâzım’a kaptırmış. 

  • Nobran Nadir’in Nallıhan’da naneruhu, nalın, narenciye, nergis alıp sattığı, namlı Nesrin’e de nazikâne nazım, nesir, nesep, nesiç, nemelâzımcılık, nezaket, nikelâj, nüans, nümayiş, nukut, noel, nöbet şekeri üzerine nutuk attığı söyleniyor.

Masallarda Tekerleme

Masalın başında söylenen masalla çok ilgisi olmayan, şaşırtıcı, sürprizli, alışılmadık, absürt söz cambazlığı içeren başlangıç tekerlemeleri dinleyiciyi masalın olağanüstü dünyasına hazırlar ve ilgi çeker. Bu tekerlemelere bazı yörelerde “döşeme” ya da “sayışma” denir.

  • “Bir varmış, bir yokmuş. Zaman zaman içinde, kalbur saman içinde, deve tellal iken, horoz imam iken, manda berber iken, annem kaşıkta, babam beşikte iken, ben babamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken, babam düştü beşikten, alnını yardı eşikten…”

Masalın orta kısmında ise masalın büyüleyici atmosferini canlı tutan, hikâyenin içindeki olay ve zaman boşluklarını ustalıkla dolduran tekerlemeler söylenir. Masalların finalinde de genellikle iyilerin kazandığı ve ödüllendirildiği sonlara uygun olarak iyi dileklerin sıralandığı tekerlemeler söylenir.

  • “Gökten üç elma daha düştü: Biri bu masalı dizip donatana, biri oturup anlatana, birini de okudum, üfledim; insan çocuğumun ruhuna bağışladım.”

Tekerlemeleri Söylemek Neden Zordur?

Tekerleme söylemek zordur ama eğlenceli ve geliştirici olmasının sebebi de budur. Tekerlemeler aslında bir çeşit beyin egzersizidir. Diksiyonu düzelten etkisinin yanında çocuklarda hafızayı güçlendiren, beyni geliştiren, beyinde yeni öğrenme alanları oluşturan etkisi bulunur. Tekerlemeyi söylemeyi başaran çocuklarda özgüven gelişir. Kendisini daha rahat ifade edebilmeye başlar, çünkü tekerleme sayesinde zaten zoru başarmıştır. Farkına varmadan heceleme yapmayı öğrenen çocuk, kendisinden yeni tekerlemeler oluşturması istendiğinde yaratıcılığı da gelişir. Dil beyin koordinasyonunu geliştiren tekerlemeler anlama ya da öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklara da yardımcı olur.

Peki tekerlemeler neden zordur? Çünkü tekerlemeler aynı tür kelimelerden değil, fonetik olarak benzer kelimeden meydana gelir. Cümlelerde anlam düzgünlüğü ya da mantık sırası gözetilmez. Bu durumlar da insan beynini şaşırtır. 

Beynin, duyacağı ya da okuyacağı kelimeleri önceden tahmin etmeye çalışan bir nörobilişsel sistematiği bulunur. Konunun ne olduğunu hemen kavrayıp sonra gelebilecek kelime ve ifadeleri tahmin etmeye çalışır. Yani beklentiye girer. Tutarlı ve mantıklı bir cümle oluşması için şimdiye kadar öğrenilmiş bilgilere paralel olarak uygun kelimeleri bekler.

Ancak tekerleme tuzaklı yapısı gereği bu beklentileri boşa çıkarır ve beyni şaşırtır. Hiç olmayacak, akıl dışı, anlamsız, mantıksız ses ve kelimelerle karşılaşınca beyin dil koordinasyonu bir anda şoka uğrar ve dil sürçmeye başlar. İşin eğlenceli kısmı da burada başlar.

Hızlı, duraksamadan bir avazda söylenmesi gerçekten çok zor olan bazı tekerleme örnekleri:

  • Şu tarlaya bi şinik kekere mekere ekmişler. Bu tarlaya da bi şinik kekere mekere ekmişler. Şu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuk, bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğa demiş ki; "Ben bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum" demiş. Öteki tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsukta; Ben de; "bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum" demiş.

  • Bir tarlaya kemeken ekmişler. İki kürkü yırtık kel kör kirpi dadanmış. Biri kürkü yırtık erkek kel kör kirpi, diğeri kürkü yırtık dişi kel kör kirpi. Kürkü yırtık erkek kel kör kirpinin kürkünü, kürkü yırtık dişi kel kör kirpinin kürküne, kürkü yırtık dişi kel kör kirpinin kürkünü de, kürkü yırtık erkek kel kör kirpinin kürküne eklemişler.

  • İndim dereye sarul seke teke çepiç tek otlarlar. Dedim niçin sarul seke teke çepiç tek otlarsınız? Dedi bizim sorumuz sopumuz torumuz topumuz sarul seke teke çepiç tek otlarlar.

  • Ürdünlü ünlü üfürükçü üryani, Ünye Ürgüp üzerinden ülküdeşlerine üstüpü, üstübez, üvez, üzüm, üzengitaşı ve üzünç üvendirlerini sürüyerek götüren üçkağıtlarının ürküntü üreten ünü batasıca ünlemleriyle ürküverdi.

  • Pohpohçu pinti profesör pofur pofur pofurdayarak hınçla tunç çanak içinde punç içip pulverizatör prospektüsünü papaz balığı biblosunun berisindeki papatya buketinin bu yanına bıraktıktan sonra palas pandıras Pülümürlü Pötürgelinin getirdigi pörsük pötikare pöstekiyi Paluluların pıtırcık pazarında partenogenes pasaparolasını, pertavsız pervasız pervaz peyzajını ve perenospora pesterkerani pestilini posbıyıklı pisboğaz pedegoga Pınarbaşı'nda beş peşkirle peş peşe peşin peşkeş çekti, sonra da pılısını pırtısını topladı: "Pingpong, pingpong, pingpong Piyango pingpong! Pingpong, pingpong!" diyerek Posof'un pisipisi otundan yapılma pistovsu piposunu tüttüre tüttüre paytak paytak yürüyüp gitti.

  • Dal sarkar, kartal kalkar. Kartal kalkar, dal sarkar. Dal sarkar, kartal sarkar. Kantar tartar.

Çocuk Oyunlarında Tekerleme

Tekerleme en çok çocuklara yakışır. Tekrarlı ve ahenkli olması, ses benzeşmeleri içermesi, hayal gücüne dayalı ve kafiyeli olması tekerlemeleri çocuklar için eğlenceli, ilgi çekici yapar. Çoğumuz çocukken söylediğimiz tekerleme kalıplarını hala hatırlarız. Çünkü tekrarlı, kafiyeli ilginç kelimeler hafızaya kolaylıkla kazınır.

Tekerleme söylemeye çalışmak, çocukların dil gelişimini, konuşma becerilerini, yaratıcılıklarını ve kelime dağarcıklarını geliştiren eğlenceli faaliyetler olarak kullanılır. Oyunlarda ebe seçerken, oyuncuların taraflarını seçerken, oyuna eşlik ederken, kaybedene ceza verirken, oyunu bitirip dağıtırken de kullanılır. 

Çocuklar için tekerlemelerin 5 faydası

1. Tekerlemeler çocuklarda fonemik farkındalığın gelişmesine yardımcı olur. Fonemik farkındalık, konuşulan kelimelerdeki bireysel sesleri (fonemleri) duyma, tanımlama ve işleme yeteneğidir. Bu, okuma ve yazmanın temelini oluşturduğu için çocukların öğrenmesi gereken çok önemli bir beceridir. Tekerlemeler, çocukların bu önemli beceriyi geliştirmeleri için harika bir yoldur.

2. Tekerlemeler dil gelişimine yardımcı olur. Çocuklar tekerlemelere maruz kalarak ritim, kafiye ve aliterasyonu öğrenirler - dil gelişiminin üç önemli yönü. Ayrıca kelime dağarcıklarını geliştirmeye ve yeni kelime ve kavramlara aşina olmaya başlarlar.

3. Tekerlemeler dinleme becerilerini teşvik eder. Bir tekerlemeyi takip edebilmek için çocukların dikkatle dinlemeleri gerekir. Bu, hem okul hem de genel olarak yaşam için önemli olan dinleme becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.

4. Tekerlemeler motor becerilerin gelişimini destekler. Birçok tekerleme, el çırpma veya zıplama gibi eylemler veya jestler içerir. Bu hareketleri yapmak çocukların kaba motor becerilerini (büyük kas hareketi) ve ince motor becerilerini (küçük kas hareketi) geliştirmelerine yardımcı olur.

5. Tekerlemeler eğlencelidir! Çocuklar tekerleme söylemeye ve söylemeye bayılırlar. Bu sadece bilişsel gelişimlerine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda başkalarıyla bağ kurmalarına ve kendilerini mutlu ve memnun hissetmelerine de yardımcı olur.

Tekerleme, ikilemeler, ses taklitleri, kafiyeler, yinelemeler, bolca hayal gücü ve mizahi ögeler kullanılarak yazılmış şaşırtmacalı ve tuzaklı söz sıralamalarına denir. Anlamca bir kısmı mantıklı, tutarlı olsa da çoğunlukla ses benzeşmesi ve söyleme zorluğu yaratabilmesi için özellikle seçilmiş anlamsız, gerçeklerle bağdaşmayan hayal ürünü ifadelerden oluşur ve çocuksu bir üslup taşır. Tekerleme edebi olarak halk edebiyatına ait sözlü ürünlerdir.

Dudak kaslarını ve dil çevikliğini güçlendirmek için dudak egzersizleri önemlidir. Bu noktada söylenmesi zor kelimelerden meydana gelen tekerlemeler ile doğru sesleri çıkarma alışkanlığı edinmek dilin hareket yeteneğini artırır ve dudaklara gereken alıştırmayı yaptırır. Tekerleme egzersizlerini dişlerin arasına yatay olarak yerleştirilen bir kalem yardımıyla yapmak etkinliği daha da artırır.

Beynin, duyacağı ya da okuyacağı kelimeleri önceden tahmin etmeye çalışan bir nörobilişsel sistematiği bulunur, sonraki kelimeleri tahmin eder ve beklentiye girer. Ancak tekerleme tuzaklı yapısı gereği bu beklentileri boşa çıkarır ve beyni şaşırtır. Hiç olmayacak, akıl dışı, anlamsız, mantıksız kelimelerle karşılaşınca beyin dil koordinasyonu bir anda şoka uğrar ve dil sürçmeye başlar.

Diksiyon eğitimlerinin tekerleme söylemek için yararlı olup olmadığı biraz tartışmalı bir konudur. Bazı uzmanlar, doğru diksiyonun net bir ses tonu geliştirmek ve sesin zorlanmasını önlemek için gerekli olduğuna inanıyor. Diğerleri ise doğru diksiyona aşırı vurgu yapmanın şarkıcının doğal ses üretimini engelleyebileceğini, gerginliğe ve doğal olmayan bir sese yol açabileceğini savunuyor. Kesinlikle doğru veya yanlış bir cevap yoktur ve sonuçta her bir şarkıcı için en iyi neyin işe yaradığına bağlıdır. Bununla birlikte, birçok yeni başlayan, bazı temel diksiyon eğitimlerinin net ve tutarlı sesli harfler geliştirmede yardımcı olabileceğini görebilir. Bu özellikle tekerleme söylerken önemli olabilir, çünkü küçük çocuklar genellikle net bir şekilde telaffuz edilmeyen kelimeleri anlamakta zorluk çekerler. Nihayetinde, diksiyon eğitimi alıp almama kararı şarkıcının kendisine kalmıştır.

Diksiyon eğitimleri genellikle öğrencilere açık, özlü konuşmayı nasıl üreteceklerini öğretmeye odaklanır. Bununla birlikte, kafiyeli konuşma üretme becerisi de birçok bağlamda önemli bir beceri olabilir. Örneğin, kafiye oluşturma bilgiyi hatırlamaya yardımcı olmak, daha müzikal bir konuşma sesi yaratmak veya ciddi bir duruma komik bir rahatlama katmak için kullanılabilir. Diksiyon eğitiminde öğrenciler farklı kafiye türlerini ve bunların nasıl üretileceğini öğrenebilirler. Bu, iki kelime aynı bitiş sesine sahip olduğunda ortaya çıkan mükemmel kafiyeleri ve benzer ancak aynı olmayan seslere sahip olan kusurlu kafiyeleri öğrenmeyi içerebilir. Öğrenciler ayrıca iç kafiyeler ve eğik kafiyeler gibi diğer kafiye şemaları hakkında da bilgi edinebilirler. Öğrenciler farklı kafiye türlerine aşina olarak, bunları çeşitli bağlamlarda etkili bir şekilde kullanmak için gereken becerileri geliştirebilirler.

Diksiyon eğitimleri, konuşma için kullanılan kasları eğiterek konuşmayı ve diksiyonu destekleyebilir. Düzenli egzersizler yaparak bu kaslar daha güçlü ve esnek hale gelebilir, bu da konuşmanın netliğini artırır. Ayrıca diksiyon eğitimleri, net ve etkili iletişim için gerekli olan nefes kontrolünün geliştirilmesine de yardımcı olabilir. Ayrıca, diksiyon eğitimleri doğru telaffuz ve telaffuza odaklanarak mırıldanma veya kelimeleri geveleme gibi durumları azaltmaya yardımcı olabilir. Sonuç olarak, düzenli diksiyon eğitimleri kişinin konuşma kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

Diksiyon tekerlemelerinin zorluk seviyesi, tekerleme tarzına ve kelimelerin zorluk derecesine göre değişir. Bazı tekerlemeler çok basit olabilirken, diğerleri oldukça zor olabilir.

Diksiyon tekerlemeleri, dil becerilerini geliştirmek için çok faydalıdır. Tekerlemeler, konuşma ve yazma becerilerini artırarak, kişinin dil bilgisini geliştirir. Ayrıca, diksiyon sözcüklerinin kullanımını ve anlamlarını öğrenmek için de kullanılabilir. Tekerlemeler, aynı sözcükleri bir araya getirerek, çocukların ve gençlerin kelime haznesini geliştirmelerine yardımcı olur. Diksiyon tekerlemeleri, konuşmada ve yazmada daha iyi ve daha net ifade etmek için de çok faydalıdır.

Diksiyon tekerlemeleri sayesinde kişinin sözel becerileri geliştirilebilir. Diksiyon tekerlemeleri kullanarak, sözcüklerin nasıl telaffuz edileceği, ne zaman durulacağı ve ses tonu hakkında bilgi edinilebilir. Ayrıca, özellikle de dilde zorluk yaşayanlar için, konuşma hızlarının ve cümlelerin nasıl inşa edileceği konusunda beceriler kazanılabilir. Diksiyon tekerlemeleri kullanarak, konuşma ve iletişim becerileri de geliştirilebilir.

Tekerleme Tanımı ve Kökeni

Tekerleme, tekrarlayan kelimeler, heceler veya sözcüklerle oluşan, dilin akıcılığını, ritmik ve melodik özelliklerini ön plana çıkaran bir tür sözlü edebiyat ürünüdür. Anonim olarak ortaya çıkan tekerlemeler, Türk halk edebiyatının önemli bir bölümünü oluşturur. İlk Türk tekerlemelerine Orhun Kitabeleri'nde rastlanır.

Eğitsel Amaçlar ve Dil Becerileri Geliştirme

Tekerlemeler, eğitsel amaçlarla kullanıldığında, çocukların zihinsel becerilerini, algı ve hafıza yeterliliklerini geliştirmesine katkıda bulunur. Ayrıca, dil bilgisine ve sözcük dağarcığına hâkimiyet kazandırmak için de tercih edilen yöntemler arasındadır. Özellikle ana dili öğrenme ve yabancı dil öğretimi süreçlerinde, tekerlemeler dilbilgisi kurallarını ve kavramları öğrenmeye yardımcı olacak bir araç olarak işlev görür.

Sosyal ve Kültürel Amaçlar

Tekerlemelerin fonetik ve ritmik yapısı, halk arasında sosyal etkinlik ve eğlence öğesi olarak kullanılmasını sağlar. Bayramlarda, düğünlerde ve halk oyunları sırasında tekerlemeler, topluluğun moral ve eğlence düzeyini artırırken, aynı zamanda oyun ve dansların temposunu da belirlemekte ve sürdürmekte önemli bir rol oynar. Bu bağlamda, tekerlemeler halk kültürünün ilgi çekici ve önemli bir parçası olarak kabul edilir.

Psi̇kolojik ve Terapötik Amaçlar

Tekerlemeler, psikolojik ve terapötik amaçlarla da kullanılabilir. Özellikle dil ve konuşma terapisi alanında, afazi ve kekemelik gibi bozukluklarla mücadele süreçlerinde tekerlemeler, hızlı dil ve hece kullanımıyla hastaların tedavisine önemli katkılar sunar. Ayrıca sözel hafıza ve dikkat eksikliği olan bireyler için de tekerlemeler, dil öğrenme ve beceri geliştirme süreçlerinde faydalı bir alıştırma seçeneği olarak düşünülebilir.

Sonuç olarak, tekerleme Türk edebiyatı ve halk kültürünün etkileyici ve çeşitli amaçlarla kullanılabilen bir ürünüdür. Eğitim, sosyal yaşam ve terapötik süreçlerde kullanımı ile önemli bir konuma sahip olan tekerlemeler, dil becerilerinin geliştirilmesine ve kültür aktarımına imkân tanır.

Dil Becerilerinin Geliştirilmesindeki Etkisi

Diksiyon tekerlemeleri, dil becerilerini geliştirmede önemli bir rol oynar. Bu tekerlemeler sayesinde, kişilerin sözcük dağarcığı ve sözcüklerle olan ilişkisi güçlenir. Dilimize hakim olarak, düşüncelerimizi daha etkili ve güzel bir şekilde ifade edebiliriz.

Artan Sözcük Dağarcığı

Diksiyon tekerlemeleri kullanarak, farklı kelimeleri ve ifadeleri öğrenme süreci hızlanır. Bu sayede, kullanılan dilin zenginleşmesi sağlanır ve günlük hayatta, iş hayatında ve akademik alanlarda daha başarılı olunabilir.

Kelime ve Seslerle Olan İlişki

Tekerlemeler, özellikle sesler arasındaki ilişkiyi ve kelimelerin doğru telaffuzunu öğrenenler için önemlidir. Bu pratiklerle daha iyi bir söylem sergileyerek, insanlarla etkili iletişim kurma becerisi de gelişir.

Dilbilgisi Kurallarının Öğrenilmesi

Ayrıca, diksiyon tekerlemeleri dilbilgisi kurallarının öğrenilmesine de katkı sağlar. Tekerlemelerde yer alan yapılar, dilin doğru kullanımı konusunda bilgi verir ve dil öğrenme sürecini kolaylaştırır.

Zaman içinde Gelişen Dil Becerileri

Diksiyon tekerlemeleri üzerinde çalışmakla, zaman içinde dil becerileri artar ve etkili iletişimde bulunabilme yeteneği gelişir. İyi bir diksiyon, insanların düşüncelerini daha açık ve net bir şekilde ifade etmelerine olanak tanır.

Sonuç olarak, diksiyon tekerlemeleri dil becerilerinin geliştirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu tekerlemeler sayesinde sözcük dağarcığı, dilbilgisi bilgisi ve etkili iletişim becerileri gelişir, böylece dil alanında daha başarılı olunur.

Tekerleme Örneklerindeki Edebi Özellikler

Tekerleme örneklerinde sıkça rastlanan edebi özellikler arasında öncelikle aliterasyon ve redif sayılabilir. Aliterasyon, bir dize veya cümle içerisinde aynı harf veya harf gruplarının tekrar edilmesidir. Bu tekrarlar, tekerlemelerin akılda kalıcı ve güzel bir ses uyumu sağlamasına yardımcı olur. Redif ise dizelerin sonlarında tekrar eden kelimeler veya söz gruplarıdır. Tekerlemelerde redifler, söz konusu yapının ritm ve uyak özelliklerine katkıda bulunur.

Mizahi Özelliklerin Bulunuşu

Mizahi özellikler ise, tekerleme örneklerinin eğlence ve neşe unsurlarını göz önünde bulundurarak incelenebilir. Tekerlemeler, saçma ve komik durumlar ortaya koyarak okuyucuyu güldürmeyi amaçlar. Bu sebeple, abartma ve ironi gibi mizahi anlatım teknikleri tekerlemelerde sıkça kullanılır. Ayrıca tekerlemelerde genellikle günlük yaşantımızdan alışkın olduğumuz olay ve kişilere karşı eleştiri ve yergi içeren ifadeler yer alır.

Oyunbaz Dil Kullanımı

Tekerlemelerde dikkat çeken önemli bir diğer özellik ise oyunbaz dil kullanımıdır. Burada kelimeler ve ifadeler, sıradışı ve şaşırtıcı bir biçimde sunulur. Özellikle deyiş, atasözü ve bilmecelerle benzerlikler taşıyan bu yapı, akılda kalıcı ve eğlenceli bir dille okuyucuyu şaşırtmayı amaçlar.

Örnekler ve Yorumlar

Tekerlemelerde sıkça rastlanan özelliklerin bazı örneklere yer vererek gözlemleyebiliriz:
'Ankara'nın bağları, bağ budanır gül döker' tekerlemesinde aliterasyon ve redif örneği görülmektedir. Aynı zamanda günlük yaşantımıza dair yöresel ve doğal öğeler de değinilmektedir. 'Bir berber, bir berbere gel beraber Berberistan’ı berber berbere beraberce düzeltebiliriz demek ister' tekerlemesinde ise mizahi bir dil kullanılarak imkansız ve saçma bir durum abartılı bir şekilde anlatılmaktadır.

Sonuç olarak, tekerleme örneklerinde sıkça rastlanan özelliklerin başında aliterasyon, redif ve mizahi dil kullanımı gelmektedir. Bu özellikler sayesinde tekerlemeler, kültürümüzde eğlenceli ve akılda kalıcı söyleyişler olarak yerini korumaktadır.

Tekerlemelerin Dağarcık Geliştirme Etkisi

Öncelikle, tekerlemeler dil bilgisini ve kelime hazinesini geliştirir. Çünkü çocuklar, eğlenceli tekrarlar sayesinde daha kolay öğrenip, akılda tutarlar. Bu nedenle, tekerlemeler, çocukların dil öğrenmelerine katkıda bulunur.

Kullanılan Kavramların Rolü

Bir diğer etkisi, karmaşık kavramların daha anlaşılabilir hale gelmesidir. Tekerlemeler, tekrarlı yapıları sayesinde, anlamı ve mantığı kavramakta zorlanılan ifadeleri daha kolay öğrenmeye olanak sağlar. Böylece, tekerlemeler, dağarcığı genişletir ve dil becerisini artırır.

Farklı Kültürlerle Tanışma

Tekerlemeler, farklı kültürlerin ve zamanların dil özelliklerini yansıtır. Dolayısıyla, tekerlemelerle uğraşmak, çocukların başka kültürlerle ve toplumların dilden kaynaklanan zevkleriyle tanışmalarını sağlar. Bu da, dağarcığın sosyal ve anlayış boyutunu artırır.

Dilin Müziği ve Ritmi

Tekerlemelerin bir diğer önemli yararı ise, dilin müziğini ve ritmini kavramaya katkıda bulunmalarıdır. Tekerlemelerde sözcüklerin akışı ve uyumu, kullanan kişinin doğal dilin ritmini ve tonlamalarını öğrenmesini kolaylaştırır. Bu sayede, dil becerisinin geliştirilmesine yardımcı olur.

Sanat ve Yaratıcılık

Son olarak, tekerlemelerin eğlenceli ve yaratıcı boyutları vardır. Sıradışı ifadeler ve sözcüklerin eğlenceli birleşimi, çocukların dil ve zeka becerilerini icra ederek daha ilginç ve özgün ifadeler geliştirmelerine yardımcı olur. Bu, dağarcığın sanatsal ve yaratıcı yönünün geliştirilmesine katkıda bulunur.

Sonuç olarak, tekerlemeler, kelime dağarcığını geliştiren ve dil bilgisi, kavramlar, kültürler, ritm, tonlama ve yaratıcılık alanlarında çocuklara yardımcı olan önemli bir araçtır. Bu nedenle, tekerlemelerle yapılan çalışmalar, dil öğrenme sürecinde büyük önem taşımaktadır.

Akıcı Konuşma Becerilerinin Geliştirilmesi

Öncelikle, akıcı konuşma becerisi için sürekli pratik yapılması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, pratik yapmak mükemmelleştirir. İstenen konular hakkında yapılan sürekli konuşmalar, kelime dağarcığının ve düşünce hızının artmasına yardımcı olacaktır.

Dil Bilgisi ve Kelime Haznesinin Güçlendirilmesi

Konuşma becerinin ikinci temeli, dil bilgisidir. Akıcı konuşmak için dil bilgisi kuralları ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak, doğru ve etkili cümleler kurarak fikirlerinizi daha rahat ifade etmenize yardımcı olur. Ayrıca, zengin bir kelime haznesi, cümlelerin daha çeşitli ve güçlü bir şekilde oluşturulmasına imkan tanır.

Dinleme ve Gözlemleme

Bir diğer önemli husus ise başkalarını dinlemektir. Başarılı konuşmacıları dinleyerek ve onların konuşma stillerini, ses tonlarını ve vücut dilini inceleyerek, kendi konuşma becerinizi geliştirebilirsiniz. Bu sayede diğerlerinin tecrübelerinden faydalanabilir ve onların başarılı konuşma tekniklerini kendinize uyarlayarak akıcı konuşmaya bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Geri Bildirim Almak ve Uygulamak

Akıcı konuşmak için başkalarından geri bildirim almak da önemlidir. Konuşmalarınızı video veya ses kaydı olarak çekerek değerlendirebilir ve hatalı olduğunu düşündüğünüz noktalarda düzeltme yapmak için çaba gösterebilirsiniz. Bu süreçte, güvendiğiniz kişilere konuşmalarınızı dinletebilir ve onların görüşlerini alarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Stres ve Kaygıyla Başa Çıkmak

Son olarak, akıcı konuşmada başarılı olabilmek için stres ve kaygıyla başa çıkmayı bilmek önem taşır. Kaygı ve stres, zihninizi olumsuz yönde etkileyerek, düşünce ve konuşma hızınıza zarar verir. Bu nedenle, özgüveninizi artırmak ve stresle başa çıkabilecek yöntemler öğrenmek, konuşma becerinizin geliştirilmesinde büyük fayda sağlayacaktır.

Diksiyon Eğitimi Alın

İyi bir diksiyon için öncelikle profesyonel bir eğitim almak önemlidir. Bu eğitimler, konuşma becerilerini geliştirmeye ve doğru telaffuzları öğrenmeye yardımcı olur.

Dil Bilgisi Kurallarına Hakim Olun

Türkçe dil bilgisi kurallarına hakim olmak, cümle kurarken doğru kelime sırasını ve yapıyı kullanmaya yardımcı olur. Bu sayede, anlaşılır ve akıcı bir konuşma başarılabilir.

Artikülasyon Egzersizleri Yapın

Artikülasyon egzersizleri, konuşma sırasında dudak, dil ve çene hareketlerini geliştirir. Bu egzersizleri düzenli olarak yaparak, sesin doğru şekilde çıkışını sağlamak mümkündür.

Sesinizi Kaydedin ve Dinleyin

Kendi sesinizi kaydederek, konuşma hatalarınızı ve geliştirilmesi gereken alanlarınızı tespit edebilirsiniz. Bu sayede, eksiklerinizi gidermeye yönelik çalışmalar yapabilirsiniz.

Yüksek ve Düzgün Bir Sese Sahip Olun

İyi bir diksiyon için ses tonunun yüksek ve düzgün olması önemlidir. Sesini projekte etme ve doğal bir ton yakalama becerisini geliştiren çalışmalar yapılmalıdır.

Hızlı Konuşmamaya Özen Gösterin

Konuşma hızının kontrol altında tutulması, karşıdaki kişinin sizin söylediklerinizi daha iyi anlamasına yardımcı olur. Ayrıca, hızlı konuşmak yanlış anlaşılmalara ve diksiyon hatalarına yol açabilir.

Vurgu ve Tonlamalarınıza Dikkat Edin

İyi bir diksiyon, vurgu ve tonlamaların doğru kullanılmasıyla sağlanır. Bu nedenle, cümle içinde uygun vurgu ve tonlamaların kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Yabancı Kelime Kullanımını Azaltın

Türkçe konuşurken yabancı kelime kullanımını mümkün olduğunca azaltarak, dilin doğru ve düzgün kullanılması sağlanabilir. Bu adımlar doğrultusunda çalışmalar yapılarak, iyi bir diksiyona sahip olmak mümkündür.

En Zor Tekerlemeler Tekerleme tekerleme nedir diksiyon tekerlemeleri diksiyon geliştiren tekerleme örnekleri en zor tekerleme örnekleri
Gökben Biler

Lisans ve lisansüstü öğrenimini Gazi Üniversitesi “Endüstri Mühendisliği” bölümünde tamamladı. Anadolu Üniversitesi bünyesindeki ikinci üniversite programını ise “Marka İletişimi” bölümünde tamamladı. Çalışma hayatına kamu sektöründe devam etmektedir. İstanbul İşletme Enstitüsü blog bölümünde içerik üretmektedir. İletişim, motivasyon, iş hayatı, kişisel gelişim, hobiler, tasarım, endüstri, kalite yönetimi, reklamcılık alanlarında yazılar yazmaktadır.

Tekerlemeler - En zor, kolay, kısa, uzun, komik ve güzel diksiyon geliştirici tekerleme örnekleri

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 17:05

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Çocukluk anılarından herkes tekerlemeleri bilir. Bugün konuşmalarınızdaki telaffuzun ne kadar düzgün olduğunu düşünüyorsanız, bu muhtemelen çocukken söylediğiniz tekerlemelerden kaynaklıdır. Sizler için en zor, kolay, uzun, kısa ve komik olan diksiyon geliştirici tekerleme örneklerini bir araya getirdik.

Haberin Devamı

Tekerlemeler, konuşmalarınızdaki telaffuzu ve akıcılığı geliştirmek için harika bir yoldur. Ayrıca, tek bir sesin tekrarı olan alliterasyonu kullanarak aksanların iyileştirilmesine de yardımcı olabilirler.

Kısa ve Kolay Tekerleme Örnekleri

MAKAS

Makas, makas, makas,

Ali dayı, noktaya bas,

Trampetler çalınıyor,

Yüzbaşılar darılıyor,

Darılmayın yüzbaşılar,

Can yürekten ayrılmıyor.

ASKERLER

Sıra sıra fenerler,

İşte geldi askerler.

Merdivenden iniyor,

Bize para veriyor.

Yağ parası, mum parası,

Akşama kandil parası.

TIRTIL

Tır-tıl tır tıl

Tır-tır tır-nak

Tır-tır tır - mık

Tır-tır ka-tır

Çatalı köfteye batır

Kıtır kıtır ı-sır

BADEM

Adem madene gitmiş.

Adem madende badem yemiş.

Madem ki Adem madende badem yemiş,

Niye bize getirmemiş.

KARGA

Karga karga "gak" dedi,

"Çık şu dala bak" dedi,

Karga seni tutarım,

Kanadını yolarım.

Haberin Devamı

En Zor Tekerlemeler

Şu yoğurdu nane ile birlikte sarımsaklasak da mı saklasak nane ile sarımsaklamasak da mı saklamasak. Nanesiz sarımsaklasak da mı saklamasak?

Kınıklı kılıbık kırpıntı Kıyasettin, Kırımlı kılkuyruk kıtmiri kıkır kıkır kıkırdatarak küskütük küçümen küfeci külhaniyle külüstür Kürşat´ı külünklü küngür üstüne küttedek devirdi.

İbibiklerin ibiklerini iyice iyileştirmek için İstinyeli istifçi İbiş´in istif istiridyeleri mi, yoksa, İskilipli İspinoz işportacı İshak´ın işliğindeki ibrişimleri mi daha iyi, bilemiyorum.

Çatalağzı'nda Çatalcalı çatalsız, çatalcının çarpık çurpuk çalçene Çoruhluya çarptı. Çatalca'da başı çıbanlı topal çoban çatal yapıp çatal satar. Çatalca'da saf çoban çatal yapıp çatalsızlara çatal satar. Çatalca'da topal çoban çatal yapıp çakallara çatal satar.

Bir pirinci birinci buluşta bir inci gibi birbirine bağlayıp, Perlepe berberi bastıbacak Bedri ile beraber Balıkesir pazarına parasız giden bu paytak budala, babası topal Badi´den biberli bir papara yedi.

Şu yoğurdu nane ile birlikte sarımsaklasak da mı saklasak nane ile sarımsaklamasak da mı saklamasak. Nanesiz sarımsaklasak da mı saklamasak?

Kapıyı kıcır gattırıcılardan mısın, ocağı kıvılcımlattırıcılardan mısın? Ne kapıyı kıcırdattırıcılardanım ne ocağı kıvılcımlattırıcılardanım.

Haberin Devamı

Be birader buraya bak, başı bereli burma bıyıklı bastı bacak bayan berberiyle bizim Bedri bey birlikte bir pirinci birinci buluşta birbirine dizip Bursa pazarına indi.

Uykucu Ülkü, ucu tüllü üç örtüyü ütüyle ütüleyip de mi üstüne örtünmeli, üç örtünün ucunu tülleyip ütüleyip de mi üstüne örtünmeli?

Komik Tekerlemeler

Mustafa, Mıstık,
Arabaya kıstık,
Üç mum yaktık,
Seyrine baktık.

Leylek leylek havada,
Yumurtası tavada,
Gel bizim hayata,
Hayat kapısı kitli,
Leyleğin başı bitli.

Kuzu kuzu me
Bin tepeme
Haydi gidelim
Ayşe teyzeme.

Diksiyon Geliştirici Uzun Tekerlemeler

Şu tarlaya bi şinik kekere mekere ekmişler. Bu tarlaya bi şinik kekere mekere ekmişler. Şu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuk, bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğa demiş ki; “ben bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum” demiş. öteki tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsukta; ben de; “bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum” demiş.

Haberin Devamı

Sizin dala konmuş, hallu, bellu, gabellu, kabak baş bel baykuşu, Bizim dala konmuş, hallu, bellu, gabellu,kabak baş bel baykuşuna, “Sen nasıl bir hallu, bellu, gabellu, kabak baş bel baykuşusun”, demiş. Bizim dala konmuş, hallu, bellu, gabellu, kabak baş bel baykuşu da, Sizin dala konmuş, hallu, bellu, gabellu, kabak baş bel baykuşuna, “Sen nasıl bir, hallu, bellu, gabellu, kabak baş bel baykuşuysan, Bende öyle bir, hallu, bellu, gabellu, kabak, baş, bel, baykuşuyum” demiş.

Tekerleme Nedir ve Neden Söylenir?

Bebekler kadar küçük çocuklara tekerlemeler ve şarkılar söylemek, onların erken yaşlardan itibaren dil ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. İster sahne donanımı, müzik veya müzik aletleri kullanarak olsun, yetişkinlerin bu tür öğrenmeyi eğlenceli hale getirebilecekleri pek çok farklı yol vardır. Çocuklar için eğlenceli bir deneyim yaratmak, onların ilgisini çekmek için tekerleme kullanmak telaffuz konusunda yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Tekerlemeler söylemek, çocukların akranlarını tanımaları için harika bir fırsat olduğu için çocukların sosyal becerilerini geliştirmeye de yardımcı olabilir. Çocuklar farklı oranlarda geliştikçe, tekerlemeler kullanmak, örneğin hangi aşamada olurlarsa olsunlar çocukların iletişimini ve dil gelişimini destekleyecektir, daha büyük çocuklar kafiye öğrenmeye başlayabilirken, daha küçük çocuklar hala yeni kelimeler öğrenme aşamasında olabilir.

Çocukları çeşitli tekerlemeler ile tanıştırmak, farklı sesleri anlamalarına ve öğrenmelerine yardımcı olabilir. Bu, erken okuryazarlık becerilerini geliştirmenin önemli bir parçasıdır. Çocuk tekerlemelerinde olduğu kadar çevrede de farklı sesler dinlemek, çocuklara okuma ve yazma konusunda yardım etmenin temellerini sağlar. Tekerlemeler eğlenceli ve seslerle dolu olduğundan, çocuklar bu sesleri ayarlayacaktır. Daha büyük çocuklar sesleri birleştirmeyi deneyecek ve bir kelime oluşturmak için bunları bir araya getireceklerdir.

Haberin Devamı

Daha önce de belirtildiği gibi, tekerlemeler ve şarkılar çocukların dili ve iletişim gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Çocuklar kafiye, ritim ve tekrar dolu şarkılar dinlemekten zevk alırlar. Bu temel unsurları içeren şarkılar söyleyerek çocukların dilini, iletişimini ve okuryazarlık gelişimini artırmaya yardımcı oluyor. Sadece çocuklar için değil, aynı zamanda konuşurken net ses çıkarmak isteyen oyuncular, politikacılar ve konuşmacılar tarafından da kullanılıyor.

Tekerleme Söylemenin Faydaları Nelerdir?

Tekerlemelerin ve şarkıların tam değerini anlamak hem sizin hem de çocuklarınız için öğrenme fırsatlarını açacak ve dile karşı olumlu bir tutum oluşturmaya yardımcı olacaktır. Tekerlemeler;

Hangi yaştan olursa olsun yeni kelimeler öğrenmeye,

Sözlü olmayan iletişim becerilerini geliştirmeye,

Matematik becerilerini geliştirmeye,

Kelimelerin nasıl oluştuğunu anlamaya,

Eylemleri kopyalamaya,

Dil iletişimi ve okuryazarlık becerilerinin gelişmesine,

Sosyal becerilerini geliştirmeye,

Farklı vuruşları ve ritimleri öğrenmeye,

Dile değer verme ve kendine güvenen öğrenmeye,

İlişki kurmaya yardımcı olur.

Yetişkinlerin tekerlemeler ve şarkılar söylerken kendilerine güvenmeleri önemlidir, çünkü bunlar çocuklara tasvir edilecektir. Yetişkinler eğleniyorsa, çocukların cevap verme olasılığı daha yüksektir. Yetişkinler çocuklara tekerleme öğretirken;

Kendine güvenmeli,

Yavaşça ve net bir şekilde söylemeli,

Net bir ton kullanmalı,

Tekerlemeleri mimik ve hareketlerle desteklemeli,

Çocukları dahil etmeli,

Eylemleri ve görselliği en verimli şekilde kullanmalıdır.

Çocuklar ve Tekerlemeler Arasındaki Bağ Nasıldır?

Tekerlemeler genellikle kısadır ve çok sayıda tekrar içerir. Tekrar, büyüyen çocuğunuza ikinci ve üçüncü kez sözcüklere uyum sağlama fırsatı sunar ve az önce duyduğunu hatırlamasına yardımcı olur. Bir kafiyenin tekrarı, çocuğunuzun kelimeleri oluşturan fonemler olarak bilinen tek tek ses birimlerinin farkına varmasına da sağlar. Tekerlemeler, her gün konuşmada olmayan benzer seslerin size sıçraması için düzenlenmiştir.

Çocuğunuzu ses kalıplarıyla tanıştırarak, küçüğünüzün beyni kelimeleri içyapılarına göre sınıflandırmak için ihtiyaç duyacağı girdiyi alır. Bu, harflerin kelimelerin seslerini temsil edebileceğinin bilincinin habercisidir. Bu nedenle, tekerlemeler çocuğunuzun beyninin kelimeleri hecelere ayırmasına, kafiyeli veya aynı seslerle başlayan kelimeler arasındaki benzerlikleri duymasına ve ses oyunundan zevk almasına yardımcı olur.

Dile duyarlılık geliştiren çocuklar, beş veya altı yaşında, okumayı ve hecelemeyi öğrenmek için çok önemli bir beceri olan seslerin sırasını bir kelimede düşünmeye hazırdır. Tekerlemeler, kitap sevgisinin yolunu da açabilir. Anlatı geliştikçe baştan sona dinleme fikrini ortaya koyarlar, ancak bunlar kısadır, böylece çocuğunuzun çok uzun süre oturması gerekmez. Yaşlandıkça, daha uzun hikayeler ve gerçek bir olay örgüsü olanları tanıtabilirsiniz. Ritim ve hareket birleştirildiğinde, beyin çok uyarılır ve çocuğunuzun hem hareketi hem de kafiyeyi daha verimli ve etkili bir şekilde hatırlaması muhtemeldir.

Tekerlemelerin sosyal faydaları da vardır. Tekerlemeler genellikle bir grup aktivitesi olarak söylenir, bu nedenle bebeğiniz veya çocuğunuz birlikte şarkı söylemekten veya şarkı söylemekten hoşlanan bir sosyal çevrenin parçası olduğunu hissetmeye başlar. Bu, çocuğunuzun diğer çocuklarla bağlantı kurmasına yardımcı olacaktır. Tekerlemeler bizi geçmişe bağlar. Pek çok yetişkin, çocuk sahibi olduktan sonra, kendi çocukluklarından kaç tane Tekerleme hatırladıklarına çoğu zaman şaşıracaklardır. Bu anılara bağlı bazı güçlü duygusal duygular bile olabilir. Ebeveynler olarak, onları kendi çocuklarımıza yeniden anlatmaktan sık sık zevk alırız. Böylece çocuk tekerlemesi, nesilden nesle aktarılırken geçmiş ve şimdiki zaman arasında önemli bir bağlantı haline gelir.

Uzun tekerlemeler, diksiyon tekerlemeleri! Dünyanın en zor tekerlemesi nedir?

Tekerlemeler tüm bireylerin hem eğlenmek hem de diksiyonlarını geliştirmek için kullanılan önemli bir araçtır. Çocukların dil çabukluğu kazanmasına yardımcı olan bu eğitici tekerlemeler, diksiyon geliştirmek için de kullanılır. Ebeveynlerin çocuklarının diksiyonlarını geliştirmek ve akıcı bir konuşmaya sahip olabilmeleri için tercih ettikleri yöntem arasında kısa, uzun zor ve eğitici tekerlemeler yer alır. Bunların yanı sıra eğlence amaçlı kullanılan kısa, eğlenceli tekerlemeler de yer alır. Akıcı ve güzel konuşma için önemli bir görevde yer alan tekerlemeler, çene ve ağız kaslarının gelişmesine de yardımcı olur. Peki, en zor tekerleme nedir? En uzun tekerleme, diksiyon tekerlemeleri, en kısa tekerleme nedir?

DÜNYANIN EN ZOR TEKERLEMESİ NEDİR?

– Sizin damda var beş boz başlı beş boz ördek, bizim damda var beş boz başlı beş boz ördek. Sizin damdaki beş boz başlı beş boz ördek; bizim damdaki beş boz başlı beş boz ördeğe: “Siz de bizim gibi beş boz başlı beş boz ördeksiniz.” demiş.

Uzun tekerlemeler, diksiyon tekerlemeleri! Dünyanın en zor tekerlemesi nedir?

- Bir pirinci birinci buluşta bir inci gibi birbirine bağlayıp, Perlepe berberi bastıbacak Bedri ile beraber Balıkesir pazarına parasız giden bu paytak budala, babası topal Badi´den biberli bir papara yedi.

-Babaeskili babacan Bahri Beberuhi Bedri ile bıyıksız bıçkıcıbıngıldak Bigalı bekes Bahir’in Bigadiç’teki bonbon bonmarşesine varmışlar, oradakilerin yüzlerine bön bön bakarak, büyülü büyük buhurdanlığı buğulu buğulu boşaltıp bomboş.

DİKSİYON TEKERLEMELERİ NELERDİR?

-Be birader buraya bak, başı bereli burma bıyıklı bastı bacak bayan berberiyle bizim Bedri bey birlikte bir pirinci birinci buluşta birbirine dizip Bursa pazarına indi.

-Bir tarlaya kemeken ekmişler. İki kürkü yırtık kel kör kirpi dadanmış. Biri erkek kürkü yırtık kel kör kirpi, öteki dişi kürkü yırtık kel kör kirpi. Kürkü yırtık erkek kel kör kirpinin yırtık kürkünü, kürkü yırtık dişi kel kör kirpinin Yırtık kürküne eklemişler.

- Nerden gelirsin? Zikzak kalesinden. Ne gezersin? Açlık belasından. Nerde yattın? Beyin konağında. Altına ne serdiler? Perde. Desene kupkuru yerde. Bıyıkların neden yağ oldu? Bıldırcın eti yedim. Bıldırcın yağlı mıydı? Gökte uçarken gördüm. Saçların neden ağardı? Değirmenden geldim. Değirmen dönüyor mu? Zımbırtısını duydum. Ayakların neden ıslandı? Çaydan geçtim. Çay derin miydi? Köprüyü dolaştım, İşte geldim sana ulaştım.

- Pohpohçu pinti profesör pofur pofur pofurdayarak hınçla tunç çanak içinde punç içip pulverizatör prospektüsünü papaz balığı biblosunun berisindeki papatya buketinin bu yanına bıraktıktan sonra palas pandıras Pülümürlü Pötürgelinin getirdigi pörsük pötikare pöstekiyi Paluluların pıtırcık pazarında partenogenes pasaparolasını, pertavsız pervasız pervaz peyzajını ve perenospora pesterkerani pestilini posbıyıklı pisboğaz pedegoga Pınarbaşı'nda beş peşkirle peş peşe peşin peşkeş çekti, sonra da pılısını pırtısını topladı: "Pingpong, pingpong, pingpong Piyango pingpong! Pingpong, pingpong!" diyerek Posof'un pisipisi otundan yapılma pistovsu piposunu tüttüre tüttüre paytak paytak yürüyüp gitti.

- Be birader buraya bak… Başı bereli, burma bıyıklı beti benzi bembeyaz, beberuhi boylu Bilal’in burnuna biber kaçırıp, bir bebek gibi bar bar bağırması, bir bakıma hoş, bir bakıma boş, berbat bir hal değil midir?

-  Taşlı tarladaki terasta talaşlar tutuşunca başlayan telaş, talaşların tamamıyla ve büsbütün tutuşmasıyla artmış. Tutuşan talaşları görüp tellaklar telaş ettikçe talaşlar tutuşmuş, talaşlar tutuştukça tellaklar telaş etmiş ve terasın trabzanına tutunmuş bakan Trabzonlu teşrifatçı titiz Tahsin Tevfik, talaşlar tutuştukça telaş eden tellaklara boşuna telaş ediyorsunuz, demiş.

Çatalağzı’nda Çatalcalı çatalsız, çatalcının çarpık çurpuk çalçene Çoruhluya çarptı. Çatalca’da başı çıbanlı topal çoban çatal yapıp çatal satar. Çatalca’da saf çoban çatal yapıp çatalsızlara çatal satar. Çatalca’da topal çoban çatal yapıp çakallara çatal satar. 

UZUN TEKERLEME ÖRNEKLERİ

- Şu tarlaya bi şinik kekere mekere ekmişler. Bu tarlaya bi şinik kekere mekere ekmişler.
“Şu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuk,

-Bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğa demiş ki; “Ben bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum” demiş. öteki tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsukta; ben de; “bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum” demiş.

-Sizin dala konmus, hallu, bellu, gabellu, kabak bas bel baykusu, Bizim dala konmus, hallu, bellu, gabellu,kabak bas bel baykusuna,
“Sen nasil bir hallu, bellu, gabellu, kabak bas bel baykususun”, demiş. Bizim dala konmus, hallu, bellu, gabellu, kabak bas bel baykusu da,
Sizin dala konmus, hallu, bellu, gabellu, kabak bas bel baykusuna, “Sen nasil bir, hallu, bellu, gabellu, kabak bas bel baykusuysan,
Bende öyle bir, hallu, bellu, gabellu, kabak, bas, bel, baykusuyum” demiş.

Uzun tekerlemeler, diksiyon tekerlemeleri! Dünyanın en zor tekerlemesi nedir?

Kalamışlı Kirkor, Kayışdağlı Kevork, Kuzguncuktu Kamber, Kurtköylü Kemalettin, Küçükyalılı Keremullah, Karagümrüklü Kürşat, Kasımpaşalı koruk Kasım, Kağızmanlı Kalender, Keşanlı kavruk Kazım, Köyceğizi! körpe Kibriye, Keçiörenli kökçe Kamile konutsuzluktan kıvranır, karınları kuruldar, kart-kurt kazınırlarken; kazıkçı komprador kapitalistler, kıvırtıcı köçek komisyoncular kontratlığında Konut Kooperatifiyle, Köy-Kent Kalkındırma Kooperatifleri kurup; kanundan, kararnameden, kamuoyundan, Keremullah'la Kitabullah'tan korkmadan kandırdıkları kıt kazançlı, komik konutlu, kısıtlı-kötü koşullu kitlelerden kopardıkları katrilyonları, kayıtdışı kazançlarına katıp kasalarına koyuyorlardı...

KISA TEKERLEMELER

- Çarşıda koza ucuz, çarşıda darı ucuz, çarşıda boza da ucuz mu?

-Bu evi yıkıp yapsak da mı otursak, yoksa yıkmasak onarsak da mı otursak?

-Kara kızın kısa kayışını kasışına kızmayışına şaşmamışsın da, kuru kazın kızıp kayısı kazışına şaşmış kalmışsın.

- Kınıklı kılıbık kırpıntı Kıyasettin, Kırımlı kılkuyruk kıtmiri kıkır kıkır kıkırdatarak küskütük küçümen küfeci külhaniyle külüstür Kürşat´ı külünklü küngür üstüne küttedek devirdi.

- Hık mık Nerden geldin? Oradan çık Kız saçların kıvırcık Mavi boncuk

- Leylek leylek lekirdek Hani ban çekirdek Çekirdeğin içi yok Koca kızın saçı yok

- Masal masal martladı, İki sıçan atladı Biri tos vurdu bardağa, Gelin çıktı, çardağa.

- Bu evi yıkıp yapsak da mı otursak, yoksa yıkmasak onarsak da mı otursak?

- Götür küpü, dök küpü. Getir küpü dök küpü.

- Falcı, falcının falına, fasa fiso dedi.

- Baldıran dalları ballandırmalı mı, ballandırmamalı mı? Sonra o bala daldıran baldıran dalları dallandırmalı mı, ballı dala dallandırmalı mı?

EVDE NASIL DİKSİYON ÇALIŞILIR?

Hayatımızın her alanında etkili bir biçimde konuşmak için diksiyona gereksinim duyarız. Sosyal çevreyle beraber diksiyon, doğru ve etkili iletişim kurmak için gerekli olan bir araçtır. Peki, diksiyonumuzu nasıl geliştiririz? Evde diksiyonumuzu geliştirmek için birçok çalışma yapabiliriz. Bunlardan en önemlisi ise kitap okumaktır. Düzenli olarak yapacağımız bu etkinlik bizi bir adım ön plana çıkartır. Diksiyon için diğer bir önemli çalışma ise diksiyon tekerlemeleridir. Diksiyon tekerlemeleri düzenli yapıldığı takdirde hem kelime haznesini geliştirir, hem de eğlenceli vakit geçirmenize neden olur.

Uzun tekerlemeler, diksiyon tekerlemeleri! Dünyanın en zor tekerlemesi nedir?

TEKERLEME OKUMANIN YARARLARI NELERDİR?

Düzenli olarak tekerleme okumak;

Akıcı konuşmaya yardımcı olur,

Zekayı geliştirir,

Dil-Beyin uyumunu sağlar,

Özellikle çocukların dikkatinin gelişmesine yardımcı olur,

Sosyalleşmeyi artırır,

Topluluk önünde rahat konuşmaya yardımcı olur,

Tekerleme aynı anda hem öğretici hem de eğlenceli vakit geçirmenize yardımcı olur.

TEKERLEME NASIL OKUNUR?

Diksiyon geliştirmede kullanılan tekerlemeler, aynı tempoda okunmalı. Tekerlemeler, ne çok yavaş ne de çok hızlı okunmamalıdır. Çene, dudak ve dil aynı anda etkin şekilde kullanılmalıdır. Ağız tembelliğinden kolaylıkla kurtulmayı sağlayan tekerlemede, harflerin yutulmaması önemlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası