kan takviyesinin yan etkileri / Kan Nakli ve Riskleri

Kan Takviyesinin Yan Etkileri

kan takviyesinin yan etkileri

Labmedya - Laboratuvar ve Sağlık Gazetesi

Örneğin çinko, 'den fazla farklı enzim için kofaktör olarak gereklidir. Yani onların düzgün çalışması için gereklidir. Ayrıca, bu mineralin bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebileceğini, kan şekeri seviyelerini stabilize edebileceğini ve cilt, göz ve kalp sağlığını destekleyebileceğini gösteren araştırmalarla, günlük dozu almak için birçok neden vardır. Çinko, sağlığın birçok yönü için hayati öneme sahiptir ve çeşitli faydalarla ilişkilendirilmiştir.

Çinko eksikliğinin tedavisi

Çinko takviyeleri genellikle çinko eksikliğini tedavi etmek ve önlemek için kullanılır. Çinko eksikliği yaygın olmasa da temel bir besin olarak kabul edilir. Bu da vücudun onu kendi başına üretemediği anlamına gelmektedir. Kısıtlayıcı diyetler, bozulmuş besin emilimi veya belirli sağlık koşulları olan kişiler daha duyarlı olabilir. Çinko eksikliğinin belirtileri arasında bağışıklığın azalması, saç dökülmesi, iştahsızlık, ishal ve yavaş yara iyileşmesi yer almaktadır. Birden fazla çalışma, çinko takviyesi almanın kandaki çinko seviyelerini etkili bir şekilde artırdığını bulmuştur. Çoğu çinko eksikliği vakası, takviyeler ve diyet değişiklikleri ile kolayca düzeltilir ve bu da eksikliğin neden olduğu herhangi bir semptomda hızlı bir iyileşmeye yol açar. Örneğin, ishali sadece 24 saat içinde düzelebilirken, cilt lezyonları genellikle insanlar takviyeleri almaya başladıktan hafta sonra iyileşmektedir Diyette yeterince çinko alınıyorsa, takviye gerekli olmayabilir. Bir eksik olabileceğinden şüphelenirse, bir takviyenin faydalı olup olmayacağını belirlemek için kan testi yapılmalıdır. Çinkonun olası faydaları ve etkileri şunlardır;

Bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebilir

Birçok reçetesiz (OTC) ilaç ve doğal ilaç, bağışıklık fonksiyonunu artırma ve iltihapla savaşma kabiliyeti nedeniyle çinko içermektedir. Bu nedenle, semptomlar ilk ortaya çıktığında kullanılırsa, belirli enfeksiyon türlerinin tedavisine potansiyel olarak yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalarda, mg çinko içeren çinko pastillerinin soğuk algınlığı süresini %33'e kadar azaltabileceğini göstermiştir. Çinko ayrıca bir antioksidan görevi görerek iltihabı azaltabilir ve kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik durumlara karşı koruma sağlayabilir. Çalışmaların gözden geçirilmesine göre, bazı kanıtlar çinko almanın semptomları önleyebileceğini ve belirli solunum yolu enfeksiyonlarının süresini kısaltabileceğini düşündürmektedir.

Kan şekeri yönetimini teşvik edebilir

Çinko, kan şekeri yönetimi ve insülin salgılanmasındaki rolü ile iyi bilinir. İnsülin, şekeri kan dolaşımından dokulara taşımaktan sorumlu hormondur. Bazı araştırmalar çinkonun kan şekeri düzeylerini sabit tutmaya ve vücudun insüline duyarlılığını artırmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Yapılan bir çalışmada, düşük çinko seviyelerinin bozulmuş kan şekeri seviyeleri ve tip 2 diyabet ile bağlantılı olabileceğini belirlenmiştir. Diğer araştırmalar çinkonun insülin direncini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve bunun da vücudunuzun normal kan şekeri seviyelerini korumak için insülini verimli bir şekilde kullanma yeteneğini geliştirebileceğini gösteriyor.

Akne ile savaşmaya yardımcı olur

Çinko takviyeleri genellikle cilt sağlığını geliştirmek ve akne gibi yaygın cilt koşullarını tedavi etmek için kullanılır. Çinko sülfat adı verilen bir tür çinkonun, özellikle hafif ila orta dereceli akne semptomlarını azaltmak için yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bir incelemeye göre, aknesi olan kişiler aknesi olmayanlara kıyasla kandaki çinko düzeylerinin daha düşük olma eğiliminde olmakla kalmadı ve çinko takviyeleri de durumun neden olduğu ortalama iltihaplı şişlik miktarını azaltabildi. Çinko takviyeleri, ucuz, etkili ve çok daha az yan etki ile ilişkili oldukları için genellikle diğer tedavi yöntemlerine göre tercih edilmektedir.

Kalp sağlığını iyileştirebilir

Kalp hastalığı, dünya çapında ölümlerin yaklaşık %33'ünü oluşturan ciddi bir sağlık durumudur. Bazı araştırmalar çinko almanın kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Hatta trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürebilirler. Çalışmalar, çinko takviyelerinin toplam ve LDL (kötü) kolesterol ile kan trigliserit düzeylerini düşürdüğünü göstermektedir. Bu nedenle, potansiyel olarak kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilirler. Çalışmalar çinko takviyelerinin sistolik kan basıncı seviyelerini azaltabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, takviyelerin kan basıncı üzerindeki etkilerine ilişkin araştırmalar sınırlıdır. Ayrıca, bazı araştırmalar, düşük serum çinko düzeylerinin daha yüksek koroner kalp hastalığı riski ile ilişkili olabileceğini düşündürse de bulgular sonuçsuz kalmaktadır. Bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Makula dejenerasyonunu yavaşlatır

Makula dejenerasyonu yaygın bir göz hastalığıdır ve dünya çapında görme kaybının önde gelen nedenlerinden biridir. Çinko takviyeleri genellikle yaşa bağlı makula dejenerasyonunun (AMD) ilerlemesini yavaşlatmak, görme kaybı ve körlüğe karşı korunmaya yardımcı olmak için kullanılır. AMD'li 72 kişide yılında yapılan bir araştırma, 3 ay boyunca günde 50 mg çinko sülfat almanın hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını göstermiştir. Diğer incelemeler benzer şekilde, hastalığa karşı koruma sağlamak için retinadaki besin akışını iyileştirebileceğini iddia ederek AMD'nin ilerlemesini yavaşlatmak için çinko takviyeleri önermektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, çinko takviyelerinin tek başına görüşü önemli ölçüde iyileştirmeyebileceğini ve sonuçları en üst düzeye çıkarmak için diğer tedavi seçenekleriyle eşleştirilmesi gerektiğini öne sürmektedir. Bu nedenle, bu mineral ve göz sağlığı arasındaki bağlantı hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Çinko takviyesi türleri

Bir çinko takviyesi seçerken, muhtemelen birçok farklı türün mevcut olduğunu fark edeceksiniz. Bu çeşitli çinko biçimleri sağlığı farklı şekillerde etkiler. İşte piyasada bulabileceğiniz çinko takviyesi birkaç tür;

·         Çinko glukonat: En yaygın OTC formlarından biri olan çinko glukonat, pastiller ve burun spreyleri gibi ilaçlarda sıklıkla kullanılır.

·         Çinko asetat: Çinko glukonat gibi, semptomları azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için genellikle soğuk pastillere çinko asetat eklenir.

·         Çinko sülfat: Çinko eksikliğini önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra çinko sülfatın akne şiddetini azalttığı gösterilmiştir.

·         Çinko pikolinat: Vücudumuz bu formu çinko glukonat ve çinko sitrat dahil olmak üzere diğer çinko türlerinden daha iyi emebilir.

·         Çinko orotat. Bu form, orotik asit olarak bilinen bir bileşiğe bağlıdır. Piyasadaki en yaygın çinko takviyesi türlerinden biridir.

·         Çinko sitrat. Bu tür takviyenin çinko glukonat kadar iyi emildiğini, ancak daha az acı, daha çekici bir tada sahip olduğunu göstermektedir.

En yaygın olarak bulunan ve uygun maliyetli formlardan biri olduğu için çinko glukonat, alımınızı artırmak için iyi bir seçenek olabilir. Bu arada, biraz daha fazla yatırım yapabiliyorsanız çinko pikolinat daha iyi emilebilir. Kapsül, tablet ve pastil formunda mevcuttur. Seçilen türden bağımsız olarak günlük çinko dozunu almak için birçok seçenek bulunmaktadır. Çinko içeren burun spreylerinin koku kaybıyla bağlantılı olduğu ve bundan kaçınılması gerektiği unutulmamalıdır.

Dozaj

Takviyeler farklı miktarlarda temel çinko içerebileceğinden, günde ne kadar çinko almanız gerektiği, diyet alımınıza ve seçtiğiniz takviye türüne bağlıdır. Örneğin çinko sülfat, %23 oranında elementer çinkodan oluşur. Bu nedenle mg çinko sülfat, yaklaşık 50 mg çinko sağlar. Temel miktar genellikle ekin etiketinde listelenir ve günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak için ne kadar alacağınızı belirlemeyi kolaylaştırır. Yetişkinler için önerilen günlük doz tipik olarak mg elementer çinkodur. Bu miktar, et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler, fındık, tohumlar, baklagiller ve süt ürünleri gibi sağlıklı bir diyetin parçası olarak çinko açısından zengin çeşitli gıdaların tüketilmesiyle de elde edilebilir. Örneğin 85 gramlık bir porsiyon sığır köftesi 5,3 mg çinko içerirken bazı kahvaltılık tahıl türleri porsiyon başına yaklaşık 2,8 mg çinko içerir. Akne, ishal ve solunum yolu enfeksiyonları gibi durumları tedavi etmek için daha yüksek dozlarda ek çinko kullanılabilir. Bununla birlikte, aşırı çinko tüketimiyle ilişkili potansiyel yan etkiler nedeniyle, tıbbi rehberlik ve gözetim altında olmadıkça, günde 40 mg'lık üst sınırı aşmamak en iyisidir.

Güvenlik ve yan etkiler

Belirtildiği şekilde kullanıldığında çinko takviyeleri, çinko alımınızı artırmanın ve sağlığınızın çeşitli yönlerini iyileştirmenin güvenli ve etkili bir yolu olabilir. Bununla birlikte, dikkate alınması gereken yan etkiler de vardır.

Oral çinko takviyelerinin yan etkileri

Çinko takviyeleri genellikle iyi tolere edilir. Ancak bazı insanlarda mide bulantısı, kusma, ishal ve mide ağrısı gibi olumsuz yan etkilerle ilişkilendirilirler. Ayrıca, günde 40 mg'ı aşan elementer çinko, ateş, öksürük, baş ağrısı ve yorgunluk gibi grip benzeri semptomlara neden olabilir.  Çinko, vücudun bakırı emme yeteneğini de engelleyebilir ve potansiyel olarak bu önemli mineralde zaman içinde bir eksikliğe yol açabilir. Ayrıca çinko takviyelerinin, belirli antibiyotiklerin emilimini engellediği ve aynı zamanda alındığında etkinliklerini azalttığı gösterilmiştir. Yan etki riskini azaltmak için, önerilen doza uyulmalı ve tıbbi gözetim altında olmadıkça, günde 40 mg'lık tolere edilebilir üst sınırı aşmaktan kaçınılmalıdır. Çinko takviyesi aldıktan sonra herhangi bir olumsuz yan etki yaşanırsa doz azaltılmalıdır. Belirtiler devam ederse bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.

Sonuç olarak çinko, sağlığın birçok alanında kilit rol oynayan önemli bir mineraldir. Günlük mg elementer çinko takviyesi, bağışıklığı, kan şekeri düzeylerini ve göz, kalp ve cilt sağlığını iyileştirebilir. Bununla birlikte, günde 40 mg çinko üst sınırını aşmamak önemlidir. Çünkü yüksek miktarlarda tüketmek sindirim sorunlarına ve grip benzeri semptomlara neden olabilir, bakır emilimini azaltabilir ve bazı antibiyotiklerin etkinliğini azaltabilir. Çinko takviyeleri kullanmanın yanı sıra, diyete daha fazla çinko açısından zengin gıdalar ekleyerek alım doğal olarak artırabilirsiniz. Bunlara kabuklu kuruyemişler, tohum, baklagiller, et, deniz ürünleri ve süt ürünleri dahildir.

D vitamini sağlık için oldukça önemlidir. Vücudumuzun hücrelerinin görevlerini düzgün yapması ve sağlıklı olması için oldukça önemli bir vitamindir. 

Çoğu insan yeterli düzeyde D vitamini almaz, o yüzden sık sık takviyeler kullanılır. Fakat burada bilinçsiz kullanılan D vitamini takviyeleri nadiren D vitamini zehirlenmesine neden olabilir. 

d vitamini eksikliği

D Vitamini Eksikliği ve D Vitamini Zehirlenmesi

D vitamini , kalsiyum emilimi, bağışıklık fonksiyonu ve kemik, kas ve kalp sağlığının korunmasında rol oynar. Gıdalarda doğal olarak bulunur ve cildiniz güneş ışığına maruz kaldığında vücudunuz tarafından da üretilebilir.

D vitamini açısından yağlı balıklar gibi zengin olan besin miktarı çok azdır. Ayrıca çoğu insan güneşten de yeterince D vitamini alamazlar. 

Bu nedenle dünyada 1 milyardan fazla insanda D vitamini eksikliği olduğu düşünülmektedir. Takviyeler çok yaygındır. Hem D2 hem de D3 şeklinde D vitamini alınabilir. D3 vitamini hayvansal gıdalarda D2 vitamini ise bitkisel gıdalarda bulunur. D vitaminin yeterli düzeyde olması kilo verimini kolaylaştırdığı için obezite tedavisinde de önemlidir. 

D3 vitaminin kan D vitamini düzeylerini arttırma etkisi, D2 vitamininden çok daha fazladır.   Çalışmalar, günde tükettiğiniz her IU D3 vitamininin, kandaki D vitamini seviyenizi ortalama olarak 1 ng/ml arttıracağını göstermiştir. Bununla birlikte, uzun süre aşırı yüksek dozlarda D3 vitamini almak vücudunuzda aşırı D vitamini birikimine neden olabilir.

D vitamini zehirlenmesi, kandaki D vitamini düzeyi ng/ml üzerine çıktığında ortaya çıkacaktır. D vitamini yağ dokusunda depo edilir ve yavaş yavaş salınır. Bu nedenle D vitamini zehirlenmesi olursa, D vitamini alımı bırakılsa bile yağ dokusundan D vitamini salınımı devam edeceği için zehirlenme bulgularının kaybolması birkaç ay sürebilir. 

D vitamini takviyesi alan kişilerin kan D vitamini düzeylerini takip ettirmelerinde fayda vardır. Güneş ışığı ve besinlerle D vitamini zehirlenmesi düzeyinde D vitamini düzeylerine çıkmanız olası değildir. 

D vitamini gereğinden fazla aldığınızda ortaya çıkabilecek yan etkileri aşağıdaki gibidir.

  • Yüksek D Vitamini Seviyeleri

Kanınızda yeterince D vitamini olması sizi osteoporozdan korur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. 

D vitamini düzeyinizin 30 ng/ml üzerinde olması yeterli görünse de  ng/ml seviyelerinin korunması önerilir. ng/ml üzeri zararlı olabilir.

Günlük önerilen ortalama güvenli doz IU olup kimi kaynaklar IU’ ye kadar önermektedir. 

Bir vaka çalışmasında aşırı dozda D vitamini alan bir kadın yorgunluk, unutkanlık, mide bulantısı, kusma, geveleyerek konuşma ve diğer semptomların ardından hastaneye kaldırıldı. 

  • Yüksek Kan Kalsiyumu Seviyeleri

D vitaminin en önemli rollerinden biri, yediğimiz yiyeceklerdeki kalsiyumun bağırsaklardan emilmesine yardımcı olmaktır. 

Bununla birlikte D vitamini düzeyiniz yüksekse, emilen kalsiyum miktarı da artabilir. Kan kalsiyum düzeyinin yükselmesi, tehlikeli yan etkilere neden olabilir. 

Bu yan etkileri arasında mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, yorgunluk, baş dönmesi, kafa karışıklığı, aşırı susuzluk ve sık idrara çıkma sayılabilir.

Normal kan kalsiyum aralığı 8,5– mg/dl&#;dir. Bildirilen bir çalışmada iki erkek, uygun olmayan şekilde etiketlenmiş D vitamini takviyeleri aldı ve kan kalsiyum düzeylerinin 13, mg/dl (3,,7 mmol/l) olmasına neden oldu. Dahası, takviyeleri almayı bıraktıktan sonra seviyelerinin normale dönmesi bir yıl sürdü.

d vitamini zararları

  • Bulantı Kusma ve İştahsızlık

Fazla D vitamini alımının yan etkilerinin çoğu kandaki artan kalsiyum düzeylerine bağlıdır. Ancak bu belirtiler kan kalsiyumu yüksek olan herkeste görülmez. Genellikle D vitamininin aşırı alımına bağlı kan kalsiyum düzeyi 12 mg/dl üzerine çıktığında yan etkiler ortaya çıkmaktadır.

  • Mide Ağrısı Kabızlık ve İshal

Mide ağrısı, kabızlık ve ishal genellikle gıda intoleransı ya da irritabl bağırsak sendromu bulgularıdır. Fakat D vitamini zehirlenmelerinde de ortaya çıkabilir. 

D vitamini kalsiyum emilimi ve kemik metabolizması için oldukça önemlidir. Fakat gereğinden fazla D vitamini almak bu süreci tersine çevirebilir. 

D vitamini zehirlenmesinin birçok bulgusu kan kalsiyum seviyelerindeki artışa bağlansa da, K2 vitamini düzeylerini düşürebileceği ve buna bağlı bulguların da ortaya çıkacağı söylenmektedir. 

K2 vitamini kalsiyumu kemiklerde tutarak, kalsiyumu kanın dışında tutar. D vitamininin aşırı yüksekliğinin K2 vitamin etkinliği azaltabileceği düşünülmektedir. Otla beslenen hayvanların eti ve sütü de K2 vitamini açısından zengindir. Kemikleri korumak için bu besinler tüketilebilir ya da K2 vitamini desteği alınabilir. 

D vitaminin aşırı alımı sıklıkla böbrek hasarına neden olabilir. Yapılan çalışmalar D vitamini zehirlenmesi olan kişilerde orta ya da şiddetli böbrek hasarı bildirmiştir. 

Lütfen D vitaminini kontrolsüz olarak kullanmayın. Unutmayın ki, vücutta depo edilen bu vitaminin fazlası oldukça tehlikeli olabilir. Doktorunuzun takibinde ve önerdiği düzeylerde D vitamini kullanmak uygun bir yaklaşım olacaktır.

Diğer blog yazılarımızı okumak ve daha fazla konuda bilgi sahibi olmak için funduszeue.info sayfamızı ziyaret edin.

PaylaşTweetPinReddit

Dikkat! Her &#;&#; Kadından Biri Demir Eksikliği Anemisi

liv sağlık k&#;şesi

Vücudun en temel ihtiyaçlarından biri olan ve besinlerle alınan demirin eksikliği pek çok hastalığa yol açabiliyor. Temel sebep ise kan kaybı, kötü beslenme ve vücudun yeterli demir emilimini yapmaması olarak görülüyor. Demir eksikliğinin halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, uykusuzluk, sabahları yataktan zor kalkma, baş dönmesi, iştahsızlık gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyleyen Liv Hospital Ankara Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Oral Nevruz özellikle çocuklarda ve kadınlarda görüldüğünü belirtiyor. Demir eksikliğiyle ilgili uyarılarda bulanan Prof. Dr. Nevruz alınması gereken önlemleri anlattı.


 

Demir eksikliği doğurganlık çağındaki kadınlarda daha sık görünüyor

Bebeklerin, küçük çocukların, kadınların ve iç organlarında kanama olan yetişkinlerin demir eksikliği anemisi açısından yüksek riske sahip olduğunu söyleyen Liv Hospital Ankara Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Oral Nevruz, erken doğan ve düşük doğum tartılı bebeklerin daha fazla risk altında olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Nevruz ayrıca “Doğurganlık çağındaki kadınlar aylık menstruasyon kanamaları sırasında gerçekleşen kan kaybından dolayı demir eksikliği anemisi açısından daha fazla risk altındadır” dedi. Dünyada her üç- dört kadından birinde demir eksikliği anemisi olduğunu belirten Nevruz, bazı az gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 50’lere vardığını söylüyor.

Fazla demir takviyesine dikkat!

  • Demirin fazlası zararlı olabilir, bu nedenle demir takviyelerinin sadece doktorun önerdiği şekilde alınması gerekir.
  • Demir düzeylerini olabildiğince hızla yükseltmek için demir takviyesi alınması gerekebilir. Demir ilaçları düşük demir düzeylerini aylar içinde düzeltebilir. İlaçlar tablet, iğne halinde, çocuklar için de şurup ya da damla şeklindedir.
  • Demir takviyelerinin dışkının renginde koyulaşma, mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda yanma hissi gibi yan etkileri olabilir. Demir ilaçları ayrıca kabızlık yapabilir ama bunlar çoğu kez ilaçlar kullanıldıkça ortadan kalkabilecek yakınmalardır ve çoğu kez ilacı bırakmayı gerektirmez.

En iyi demir kaynağı kırmızı et

Unutulmaması gereken en önemli konu, tanısı konulmuş demir eksikliği anemisinin sadece gıdalarla tedavi edilemeyeceğidir. Gıdalar bize sağlıklı iken, bunun devamı açısından yardımcı olur. Doktorunuzun önerdiği ilacı önerilen sürede kullanmanız gerekir. 

  • En iyi demir kaynakları özellikle sığır eti ve ciğer olmak üzere kırmızı ettir. Tavuk, hindi, balık ve kabuklu deniz ürünleri de iyi birer demir kaynağıdır. Vücut kırmızı etteki demiri diğer gıdalardakine göre daha iyi emilime uğratır.
  • Etin dışında demir kaynağı olan gıdalar arasında şunlar bulunur: Ispanak ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler, yer fıstığı, fıstık ezmesi ve badem, yumurta, bezelye, mercimek, beyaz ve kırmızı fasulye, üzüm, kayısı, şeftali, erik.
  • C vitamini vücutta demir emilimine yardımcı olur. C vitamini bakımından zengin gıdalar meyve ve sebzelerdir. Kırmızı biber, kivi, portakal, yeşil biber ve greyfurt, çilek, kavun, papaya, ananas ve mango iyi birer C vitamini kaynağıdır. C vitamininden zengin sebzeler arasında brüksel lahanası, brokoli, tatlı patates ve kıvırcık lahana bulunur.
  • İnek sütünde demir azdır. Bu ve diğer nedenlerden ötürü ilk bir yıl içinde bebeklere inek sütü verilmesi önerilmez. İlk yıldan sonra bebeğinizin içtiği inek sütü miktarını sınırlamanız gerekebilir.
  • Bebekler büyüyüp katı gıda yemeye başladıklarında daha fazla demire gereksinim duyar. Çocuğunuzun doktoru demir damlası önerebilir. Bununla birlikte, çocuklara çak fazla demir vermek de zararlı olabilir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası