denizlide neden deniz yok / Denizli şehrinde deniz var mı?

Denizlide Neden Deniz Yok

denizlide neden deniz yok

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Denizli’nin eski isimleri olarak bilinen Domuzlu, Tonguzlu ve Tengizli gibi ifadelerin tamamen uydurmadan ibaret olduğunu söyledi. Denizli adının Laodikya Ovası’nın ortasında bulunan gölden geldiğini belirten Prof. Dr. Şimşek, eskiden Türklerin göle ‘deniz’ dediğini bu yüzden de şehrin isminin Denizli olduğunu ifade etti.

‘DOMUZ’DAN DEĞİL GÖLDEN GELİYOR

Denizli adının “Tonguzlu” ve “Tengizli” sözcüklerinden gelip daha sonra Denizli’ye dönüştüğü yönündeki bilgileri, buldukları tarihi kanıtların yalanladığını söyleyen Prof. Şimşek, “Laodikya ovasının ortasında bir göl olduğunu belirledik. Bu göl ovanın 3’te 1’ini kapsıyor. Uydu fotoğraflarından da tespit edilen bu göl ve Menderes nehri sal taşımacılığı için kullanıldı. Bu göl Denizli adının nereden geldiğini gösteriyor. Türkler göle ‘deniz’ derler. Denizli adı da söylendiği gibi domuzlardan değil, bu gölden gelir. Domuzlu, Tonguzlu, Tengizli şeklinde kelimeler uydurma. Bölgede yüzyıldan itibaren Türk vardır. Laodikya’nın adı önce Ladik daha sonra ise Denizli olmuş” diye konuştu. Denizli’ye adını veren gölün Laodikyalılar ve Hierapolisliler arasında sazan krizine yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Şimşek, antik dönemde yiyeceklerin en başında balık ve şarabın geldiğini de sözlerine ekledi.

Denizli Neden Denizli?

Denizli ismi nereden geliyor? Denizli neden Denizli ismiyle anılıyor? Denizli’nin eski adı ne? Denizli’nin anlamı “domuzlu”dan mı geliyor?

Denizli’nin adı neden Denizli? Sorusu en çok merak edilenlerden biri. Denizli isminin hikayesi, tarihçesi ne? Denizli neden Denizli? Denizli’de neden Deniz yok? Gibi sorularınızın tüm yanıtına Deda Haber’den ulaşabilirsiniz.

Denizli’nin adı neden Denizli? Denizli adı nereden gelir? Bu konu hakkında literatüre ve kaynaklara bakıldığında bu bilgilerin yanı sıra halk arasında dolaşan şehir efsaneleri çıkıyor karşımıza. Kimilerine göre “Denizli’nin adı ‘domuzlu’dan geliyor” Kimilerine göre de Denizli’de yaşamış bir beyliğin isminden. Acaba gerçekten Denizli ismi “domuzlu”dan mı geliyor yoksa Tonguzlu’dan mı geliyor ya da bunun altında başka bir anlam mı var? Gelin birlikte irdeleyelim..

Laodikeia’dan Ladik’e…

Denizli’nin bilinen en eski adı “Ladik” ya da “Lazik” idi. Bu kelime de yıllar önce burada yaşamış medeniyetin merkezi Laodikeia kelimesinden gelmektedir ve Türkçe bir karşılığı bulunmamaktadır.

Söylenenlere göre Laodikeia ismi, Suriye kralı II. Antiokhos tarafından konulmuştur. Laodike’nin kenti anlamına gelen “Laodikeia” ismi aynı zamanda funduszeue.infohos’un karısının ismi olduğu bilinmektedir. Yukarı Menderes Vadisinde (bugünkü Denizli şehrinin 6 km kuzeyinde) bulunan Laodikeia şehrinin Türklere geçişi sırasında “Ladik” ismi de miras kalmıştır. Aynı mıntıkada bulunan Khonae-Honas, Khoma-Homa, Tabae-Tavas da bulunduğu gibi Laodikeia’da bu kaideye uygun olarak Ladik ismini almış ve Selçuklu kayıtlarına öyle geçmiştir.

Selçuklularla Birlikte “Toğuzlu”

Selçukluların Denizli bölgesi hakimiyeti ile birlikte şehrin bugünkü yerine taşınması neticesinde “Ladik” adının yanında “Toğuzlu” adı da kullanılmaya başlamıştır. “Toğuzlu” adının “Ladik” adıyla birlikte kullanılmasıyla bu kelimelere “Tonuzlu” ve “Tonguzlu” adları da eklenmiştir.

*Ünlü Seyyah İbn-i Batuta yılında ziyaret ettiği Ladik şehri ile ilgili metinlerinde buraya aynı zamanda “Donguzlu” dendiğini yazmıştır.

*Aşağı yukarı aynı yılları kaydeden Mesalik Ül-Ebsar’da Denizli’nin adı ile ilgili “Tonguzlu” ifadesini kullanmıştır.

* yıllarına ait bir İlhanlı vergi kaydında ise “Tonğuzlu” diye yazar. Yine tarihli bir takvimde de “Tonguzlu” yazılışı görülmektedir.

*Timur’un resmi tarihçileri de “Donguzluğ” ve “Tenguzluğ” diye kayıtlar tutmuşlardır.
Bu tarihlerden sonra bu ifadelerin yerine Denizli adı için “Tonuzlu” ifadesinin kullanıldığını kesin olarak görmekteyiz. Nitekim erken dönem Osmanlı tarihçilerinden Nesri ve Aşıkpaşazade eserlerinde “Tonuzlu” imlasını kullanmışlardır.

Tonuzlu’dan Denizli’ye Dönüşmesi

Tonuzlu” veya “Tunuzlu” isminin “Denizli” şekline dönüşmesi Yüzyılın ikinci yarısına rastlar. tarihli bir Osmanlı kaydında Denizli adı için “Dinuzlu” kullanımına rastlamaktayız. Bu dönemde kente uğrayan gezginler eserlerinde “Denyzely”, “Denizley”, “Denisli”, “Degnisli”, “Denizli” adlarını kullanmışlardır.

Ancak ve yüzyıllarda Laodikeia – Ladik – Lazik çizgisinin Osmanlı Dönemindeki devamı olan “Lazikkiye” ismi de kullanılmıştır. “Denizli” adı ancak yıllarından sonra “Lazikkiye” ile birlikte yaygın olarak kullanılmış en nihayetinde yıllarından sonra bu kullanım kesin şekliyle yerleşmiş ve bölgeyi günümüze kadar ifade eden isim hüviyetini kazanmıştır.

Domuzlu’dan mı Geliyor Yoksa Arkasında Yatan Başka Bir Sebep mi Var?

Şimdi gelelim Tunuzlu’dan Denizli’ye geçerken Domuzlu’dan esinlenilip esinlenilmediğine. Bir gazetede röportaj veren Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Çürüksu ovasının 3’te birini kapsayan bir gölün varlığını tespit ettiklerini açıkladı. Denizli adının bu gölden geldiğini öne süren Şimşek, etkileyici açıklamalarda bulundu.

“Denizli’nin Eski Adı Domuzlu Mu?

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Denizli adının, yörede yaşayan domuzlardan geldiği yönündeki inanışların doğru olmadığını, Denizli adının yörede varlığını tespit ettikleri bir gölden geldiğini söyledi.

Denizli adı nereden gelir sorusunda “Tonguzlu” ve “Tengizli” sözcüklerinden gelip daha sonra Denizli’ye dönüştüğü yönündeki bilgileri, buldukları tarihi kanıtların yalanladığını söyleyen Prof. Şimşek, “Laodikya ovasının ortasında bir göl olduğunu belirledik. Bu göl ovanın 3’te 1’ini kapsıyor. Uydu fotoğraflarından da tespit edilen bu göl ve Menderes nehri sal taşımacılığı için kullanıldı. Bu göl Denizli adının nereden geldiğini gösteriyor. Türkler göle ‘deniz’ derler. Denizli adı da söylendiği gibi domuzlardan değil, bu gölden gelir. Domuzlu, Tonguzlu, Tengizli şeklinde kelimeler uydurma. Bölgede yüzyıldan itibaren Türk vardır. Laodikya’nın adı önce Ladik daha sonra ise Denizli olmuş” diye konuştu.

Hatta öyle ki o dönemde Laodikyalılar ve Hierapolisliler arasında yaşanan sazan krizi oldukça yankı uyandırmış. Antik dönemde yiyeceklerin en başında balık ve şarap gelirmiş. Burada Hierapolis ve Laodikya arasında bir problem yaşanmış. Laodikyalılar söz konusu gölden sazan tutan Hierapolislilerden, ‘Bizim sınırlarımıza giriyorsunuz’ diye para istemişler. Prof. Dr. Şimşek’in anlatımına göre bu mesele büyüdükçe büyümüş ve İmparator Adrian’a kadar gidince Adrian’ın ‘Balıklar için Hierapolislilerden para alınmasın’ emri ile bu sorun aşılmış.

Bu bilgilerin ışığında şunu söyleyebiliriz ki Denizli adı sanıldığının aksine “Domuzlu”dan gelmemektedir. Başka kaynaklardan da edinilen bilgilere göre yer altı ve yer üstü sularının bolluğu sebebiyle bu bölge deniz gibi bir alanı çağrıştırdığından, adı Denizli olmuştur.

Denizli Yemekleri – Denizli’nin Yöresel Lezzetleri

Denizli’nin Tarihi Hakkında

ETİKETLER:denizli, denizlinin anlamı, laodikya

Denizli'nin deniz olduğu yıllardan şaşırtan keşif

Fosili inceleyen, Bülent Ecevit Üniversitesinde görevli Jeoloji ve Paleontoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Büyükmeriç, "Bulunan fosil bir ağaç fosili değil, milyonlarca yıl öncesinin Tetis Denizi'ne ait bir istiridye fosili.

Latince ismi; Ostrea Giganteum. Yaşı ise yaklaşık milyon yıl (Eosen). Bulunduğu yerde daha bulabilirsiniz. Maddi olarak değil ama bilimsel olarak elbette değerli" dedi. Okur, Kültür Bakanlığı'nı arayıp fosilin detaylı incelenmesini talep edecek.

TETİS DENİZİ NEREDEDİR?

Tetis, eski jeolojik dönemlerde oluşmuş ve kaybolmuş uzun soluklu bir okyanus. Tetis Okyanusundan geriye günümüzde Akdeniz, kuzeydeki Paratetis kolundan ise Karadeniz, Aral Denizi ve Hazar Denizi kalmış.

16 Tarihi YapıDaha fazla öğe

Denizli kaç ilçe var?

DENİZLİ ilçelerialfabetik sırasına göre ACIPAYAM, BABADAĞ, BAKLAN, BEKİLLİ, BEYAĞAÇ, BOZKURT, BULDAN, ÇAL, ÇAMELİ, ÇARDAK, ÇİVRİL, GÜNEY, HONAZ, KALE, MERKEZEFENDİ, PAMUKKALE, SARAYKÖY, SERİNHİSAR, TAVAS, ilçeleridir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası