eski ehliyet yenileme nasıl yapılır / Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır? Son Tarih ve Ücreti - 2023 - Webtekno

Eski Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır

eski ehliyet yenileme nasıl yapılır

Geçmiş tarihlerde Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ehliyet alan araç sürücülerinin ehliyetleri, günümüzde eski tip ehliyet olarak anılır. Söz konusu ehliyet tipinin devletin aldığı kararlar doğrultusunda yürürlükten kaldırılmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda araç sürücülerinin ehliyetlerini yeni ehliyet tipine geçirmeleri zorunlu kılınmıştır.

31 Aralık 2024 tarihinden sonra yeni ehliyet belgesine sahip olmayan araç sürücülerinin yasal para cezalarına çarptırılma ya da trafikten men edilme olasılıkları bulunur. Bu sebeple kişilerin söz konusu tarihten önce ehliyet yenilemek için gerekli olan evrakları toplamaları ve randevularını alarak ehliyet yenileme işlemlerini başlatmaları gerekir. 

Ehliyet Yenileme Ücreti 2023

Ehliyet yenilemek isteyen kişiler, sahip oldukları eski ehliyetin türüne bağlı olarak 2 farklı ehliyet yenileme ücreti ödemek durumundadır. Bu doğrultuda eski tip ehliyetlerini yeni tip ehliyet ile değiştirmek isteyen araç sürücülerinin ödemeleri gereken ücret 15 Türk lirasıdır. 

Eski tip ehliyetler, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan ehliyetlerdir ve bu ehliyetlerin 31 Aralık 2024 tarihinden önce değiştirilmesi zorunlu kılınmıştır. Fakat 1 Ocak 2016 tarihi ve sonrasında ehliyet alan araç sürücüler, halihazırda yeni tip ehliyet aldıklarından, bu kişilerin kaybolma ya da çalınma gibi sebepler doğrultusunda ehliyet yenilemek istemelerinin bedeli 345 Türk lirası + harç + vakıf payı + değerli kağıt bedeli olarak belirlenmiştir. 

Ehliyet yenileme ücretlerinin de zamanla zamlanma ihtimalinin olduğu göz önünde bulundurulursa ehliyet yenilemek isteyen kişilerin bir an önce gerekli belgeleri toplayarak ilgili kurumlara başvurmaları oldukça önemlidir. 

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır? 

Ehliyet yenileme süresi ve ehliyet yenilemek için gerekli belgeler konusu ehliyet yenileme ile ilgili son tarihin açıklanmasının ardından oldukça popüler hale gelmiştir. Ehliyet yenileme işlemlerini gerçekleştirmek isteyen kişilerin ilk olarak ALO 199 hattından veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden ehliyet yenileme randevusu alması gerekir. 

Ehliyet yenileme işlemi için öncelikle ehliyet yenileme randevusu alınmalıdır. Ehliyet yenileme randevusu almak için sırasıyla aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün web sitesine girin. 

  • Ardından “Sürücü Belgesi Randevu Al” seçeneğine tıklayın. 

  • Açılan sayfada bulunan ad, soyad, T.C. kimlik no, doğum tarihi, telefon ve güvenlik kodu bilgilerini doldurun ve “devam et” butonuna tıklayın.

  • Randevuya gitmek istediğiniz il ve ilçeyi seçin ve devam edin.

  • Bir sonraki sayfada işlem yapılacak kişiyi seçin. 

  • Randevu günü ve saatine karar verin. 

  • Son olarak cep telefonunuza gelen onay kodunu ilgili boşluğa girin. 

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler

Ehliyet yenileme tarihinin açıklanmasının ardından ehliyet yenileme işlemleri için gerekli olan belgeler araç sürücülerinin merak ettikleri bir konu haline gelmiştir. 

Ehliyet yenilemek için son başvuru tarihi olan 31 Aralık 2024’e kadar tüm belgeler toplanmalı ve ilgili kurumlara teslim edilmelidir. Belgeleri toplamak ve yeni ehliyete başvuru yapmakta geciken araç sürücüleri, gelecek zamanlarda birtakım yasal sıkıntılarla karşı karşıya kalabilirler. 

Ehliyet yenilemek için gerekli belgeler şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı

  • 1 adet biyometrik fotoğraf

  • Adli Sicil Belgesi

  • Sürücü sağlık raporu

  • Kan grubunu belirten belge ya da yazılı beyan

  • Sürücü belgesi değerli kâğıdı ve harç bedeli

Geçici Sürücü Belgesini Alın

Geçici ehliyet belgesi, ehliyet yenileme işlemleri onaylanan sürücülerin yeni ehliyetlerini alana kadar kullanabildiği, adından anlaşıldığı gibi geçici bir sürücü belgesidir.

Ehliyet yenilemek için başvuru yapmanız ve başvurunuzun onaylanmasının ardından geçici sürücü belgenizi e-Devlet üzerinden kolayca çıkarabilirsiniz. Ancak geçici sürücü belgesi maksimum 15 gün boyunca araç sürücüleri tarafından kullanılabilir. Ehliyetinizi teslim alma sürenizin uzaması halinde geçici sürücü belgesi sürenizi de uzatabilirsiniz.

Geçici sürücü belgesi, 15 günlük süre zarfı boyunca normal sürücü belgesi yerine geçer ve normal sürücü belgesi ile yapılabilen her şeyin yasal olarak yapılmasını sağlar.

Türkiye’de araç sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu ve her yıl düzenli olarak yenilenmesi gereken trafik sigortanızı, sigortaladim.com’un avantajlarıyla yaptırın. Hemen trafik sigortası teklifi alın hem aynı anda birden fazla sigorta şirketinin teklifini karşılaştırın hem de sigortaladim.com’un kampanyalarından yararlanın.

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ehliyet yenileme için gerekli belgeler yasal prosedür ile belirlenmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan Karayolları Trafik Yönetmeliğine 1 Ocak 2016 tarihinde geçici bir madde eklenmesiyle birlikte sürücüler ehliyet yenileme için işlem yapmaktadırlar. İlgili yönetmeliğin 10. maddesinde belirtilen koşullarla sürücü belgelerinin 5 yıl içerisinde değiştirilmesi için gerekli işlemlerin başlatılması zorunlu tutulur. İlk olarak 31 Aralık 2020 tarihinde biteceği açıklanan süre uzatılarak 1 Ocak 2024 olarak belirlenmiştir. Siz de “Ehliyet yenileme için gerekli belgeler nelerdir?” diye merak ediyorsanız, yazımızı inceleyebilirsiniz.

Eski kimlik ve sürücü belgeleri yerine kullanılmaya başlanan çipli kimlik ve sürücü belgelerinin başvuru ile verilen süre içerisinde yenilenmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti’nde 1 Ocak 2016 öncesinde çip özelliği olmayan standartlaşmış eski sürücü belgeleri kullanıldığı için bu tarih öncesindeki ehliyetlerin değişim zorunluluğu vardır. Ehliyetinizi eski tip olduğu için ya da kayıp dolayısı ile yenilemeniz gerekebilir. Her iki işlem için de ehliyet yenileme için gerekli belgeler bir araya getirildikten sonra yetkili mercilere başvuru yapılmalıdır. 1 Ocak 2016 sonrası alınmış ehliyetler için yenileme işlemi gerekmez.

Ehliyet Yenileme için Gerekli Belgeler ve Evraklar Nelerdir?

Ehliyet yenileme için gerekli evraklar; kimlik belgesi (nüfus cüzdanı ya da pasaport), sürücü sağlık raporu, anlaşmalı bankalara yatırılacak harç ücreti makbuzu, eski sürücü belgesi, kan grubunu gösteren belge, 1 adet biyometrik fotoğraf (6 aydan eski olmaması önemlidir) ve adli sicil belgesidir. Eski tipte ehliyeti yenileme harç ücreti 2022 yılı için 15 TL, çipli sürücü belgesi kaybetme halinde yenileme harç ücreti 345 TL’dir. Harç ödemelerini online olarak internet sitelerinden, mobil uygulamalardan, ATM ve anlaşmalı banka şubelerinden yapabilirsiniz. Ödemeler belirlenen devlet ve özel bankalar, PTT, Emniyet ve Maliye üzerinden de yapılabilir. Ödediğiniz bedelin küçük bir miktarı Polis Vakfı hizmet bedeli, büyük kısmı da Değerli Kâğıt Bedeli olarak iki kalemde alınmaktadır.

Kasko Sigortası Teklifi

Ehliyet Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Ehliyet yenileme için gerekli belgeler toplandıktan ve harçlar yatırıldıktan sonra işlemi yapmak için nüfus müdürlüklerine gitmeniz gerekir. Eski tip ehliyeti yenilemek, süresi dolan ehliyeti yenilemek, sınıf değişikliği olan ehliyeti yenilemek, evlendikten sonra ehliyeti yenilemek ve kayıp çalıntı sonrası ehliyeti yenilemek için başvuru yapabilirsiniz. 

Başvuru yapmadan önce online ortamda interneti kullanarak ya da çağrı merkezini arayarak randevu talebinizi oluşturabilirsiniz. Randevu talebi oluşturmadan da işlemlerinizi halletmeniz mümkündür. Fakat yaşanan yoğunluk nedeniyle randevusuz işlem yapmak uzun süre beklemenize ya da işleminizi yapamamanıza neden olabilir. Ehliyet yenileme işlemleri için randevu oluşturma yöntemleri arasından size uygun olanı seçebilirsiniz. ALO 199 Nüfus Müdürlüğü Çağrı Merkezi telefon numarasını arayarak randevu alabilir ya da internet üzerinden randevu.nvi.gov.tr adresini ziyaret ederek online şekilde randevunuzu oluşturabilirsiniz. Ayrıca e-Devlet üzerinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü > Sürücü Belgesi Başvuru Randevusu adımları ile de randevunuzu oluşturabilirsiniz. 

Randevu saatinde ehliyet yenileme için gerekli belgeler ile nüfus müdürlüğüne başvurduğunuz zaman işlemleriniz aynı gün içerisinde tamamlanır ve yaklaşık 1 hafta sonra yeni ehliyet adresinize postalanır. Bu süreçte kullanmanız için size geçici sürücü belgesi verilir.

Dijital Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?

Karayollarında yolcu ve eşya taşıyan ticari araçlarda sayısal takograf olarak adlandırılan bir kontrol cihazı kullanılır. Kartlar için iki yuva ve ekranı bulunan takograf cihazına yerleştirmek için çıkarılan özel ehliyetlere “dijital ehliyet” adı verilir ve belli durumlarda yenilenmesi gerekebilir. Yenileme sırasında sürücü kartları için 2022 yılında 217 TL, şirket ve servis kartları için 612 TL harç ödenir. Ehliyet yenileme için gerekli belgeler toplandıktan sonra staum.tobb.org.tr adresi üzerinden başvuru yapılabilir.

●Dijital ehliyet yenileme için gerekli belgeler; sürücü belgesi ya da nüfus cüzdanı ve fotokopisi, 1 adet biyometrik fotoğraftır.
●Dijital Ehliyet Servis ve Şirket Kartı başvurularında; imza sirküleri, vekaletname, oda kayıt belgesi, vergi levha fotokopisi, Servis Yetki Belgesi fotokopisi, nüfus cüzdanı ve fotokopisi ve servis ya da şirket kaşesi gerekir.

Ehliyet Yenileme Süresi Hangi Aralıklarla Yapılır?

Farklı tüpte sürücü belgesine sahip olanların ehliyet yenileme için gerekli belgeler toplama sıklığı değişir. Süresi dolan ehliyetlerin yenilenmesi için sınıflara göre farklı aralıklar vardır. Ehliyet yenileme süresi M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı için 10 yıldır. Yani ehliyet, yenilendikten sonra farklı bir durum için gerekmediği sürece 10 yıl boyunca geçerliliğini korur. C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgelerine sahip insanların ise 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir.

Web sitemizden avantajlı Kasko Sigortası tekliflerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ehliyet Yenileme Ücreti ve Gerekli Belgeler

ehliyet yenileme

Karayolları Trafik Kanunu gereğince ehliyet yenileme son tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlenmiştir. Eski tip sürücü belgelerinin geçerlilik süresi 31 Aralık 2024 olduğu için hâlâ eski tip sürücü belgesine sahipsen bu tarihe kadar ehliyetini yenilemelisin. 

Sürücü belgesi yenilemesi nasıl yapılır? sorusunu adım adım cevaplamaya başlayalım. 

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?  

Gel, “Süresi biten ehliyet nasıl yenilenir?” sorusuna cevap verelim. Ehliyet yenileme başvurusu yapmak ve ehliyetini yenilemek için atman gereken ilk adım; “Sürücü olur” sağlık raporu almaktır. Ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden online olarak ya da ALO 199 hattını arayarak yeni sürücü belgesi için randevu alabilirsin.

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler

Nüfus müdürlüğü üzerinden ehliyet randevunu aldın. Şimdi, yapman gereken işlem ise başvuruda senden istenecek ehliyet yenileme belgelerini hazırlamak. Ehliyet yenilemede gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde toplayarak başvuru esnasında teslim etmelisin. Bu açıdan ehliyet yenileme belgeleri nelerdir sorusuna yanıt vermek başvuru yapmadan önce belgeleri toparlama aşamasında sana yardımcı olacaktır.

Sürücü belgesi yenileme için başvuru yapmadan önce sağlık raporu almak ya da fotoğraf çektirmek gibi gereklilikleri başvuru randevusundan önce tamamlaman gerekir. Şimdi madde madde ehliyet yenileme belgelerini sıralayalım.  

Ehliyet yenileme için gerekli evraklar:

Yeni ehliyet için gerekli belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • Gerekli harçların ödendiğine dair belge: Ehliyet yenileme ücretini ödediğine dair belgedir
  • Sağlık Raporu: Başvurudan önce aldığın “Sürücü olur” sağlık raporunu, nüfus müdürlüğüne giderken yanına almalısın.
  • Nüfus Cüzdanı veya Pasaport: Ehliyet yenileme başvurusunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimlik kartına, süresi dolmamış pasaporta veya resmi iş kimliğine ihtiyacın olacaktır.
  • Adli Sicil Belgesi: Ehliyet yenileme başvurusu yaparken yanına alman gereken evraklardan biri olan adli sicil belgesini e-Devlet üzerinden temin edebilirsin.
  • 1 Adet Biyometrik Fotoğraf: Ehliyetini yenilemek isteyen kişiye ait olan biyometrik fotoğrafın son 6 aydan eski olmaması önemlidir.
  • Kan Grubu Kartı: Ehliyetini yenileyen kişi eğer kan grubunu bilmiyorsa kan grubunu belirten sağlık kurumu raporunu da başvuruda yanında getirmesi gerekmektedir.

Ehliyet Yenileme Ücreti 2023

Ehliyet yenileme ücreti ne kadar?” sorusu ehliyetini yenilemek isteyen kişilerin merak ettiği bir konudur. Eğer eski tip ehliyete sahipse ve ehliyetini yenilemek istiyorsan ehliyet yenileme harcı ödemesi olarak toplam 15 TL yatırman gerekir. Ehliyet değiştirme ücreti olarak ifade edilen bu tutar, 13 TL değerindeki kâğıt bedeli ve 2 TL değerindeki Polis Vakfı hizmet bedelinden oluşur. Ehliyet alma şartları hakkında da bilgi alabilirsin.

Yeni tip ehliyete sahipsen ve ehliyetinin süresi dolduysa ödemen gereken tutar değişir. Sürücü belgesi yenileme harcı + vakıf bedeli 769 TL’dir. 

Peki, ehliyet yenileme ücreti nereye yatırılır? Ehliyet yenileme harç ücretini, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ile anlaşmalı bankaların şubelerinden, ATM kanalları veya internet bankacılığı üzerinden ödeyebilirsin.

Geçici Sürücü Belgesini Alın

Geçici sürücü belgesi nereden alınır? Bu soruya şu şekilde yanıt verebiliriz: Ehliyet yenileme işlemlerini tamamladıktan sonra ehliyet yenileme başvurun yetkili birimler tarafından onaylanırsa 15 gün geçerli olan geçici ehliyet belgesini e-Devlet Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama sayfasından çıktı olarak kolayca alabilirsin. Peki, geçici sürücü belgesi ile trafiğe çıkılır mı? Ehliyetin sana ulaşana kadar geçici sürücü belgesi ile trafiğe çıkmaya devam edebilirsin. Kayıp ehliyet yenileme adımlarına da bakabilirsin.

Yeni ehliyetin teslim süresinin uzaması durumunda, sürücünün talebi ile geçici sürücü belgesinin süresi uzatılabilir veya yeni bir belge oluşturulabilir.

Sürücü belgenin kaybolması veya çalınması durumunda yapılacak işlemler için bilgi edinmek istersen de “Ehliyetin Çalınması veya Kaybolması Durumda Yapılması Gerekenler” başlıklı yazımıza göz atabilirsin. Arabanı güvence altına almak için kasko yaptırmak gerektiğini unutma!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası